2011-05-23 605 瀏覽
(今次D相真係影得好唔掂,我真係要好好考慮下正正經經買部相機....)係九龍城肚餓,前兩日又食咗泰國野,咁都係有西餐食既。以前經過只係好奇望望,今晚就係你啦!冇訂位,人也不多。讓人感動的是,小小的店面只有七八張桌,竟如此闊落,加上水晶燈等,感覺很溫馨。味甚濃,甚至有些苦。足料之選。松露湯也是味濃之選,不過沒有龍蝦湯苦。早知點松露湯了。意粉彈牙有嚼勁,而蛤蜊鮮美多汁,而湯料亦恰到好處,有淡淡酒香。朋友叫了是日餐酒配搭,我喝了一口,白酒雖無紅酒般苦,但我還是不愛。身為一隻食肉獸,點了羊扒,肉質鮮嫩有味,而調味亦偏向濃烈,結合上來是濃重的肉味,正對我的胃口。環境在九龍城來說相當之好,偏生遇到兩桌相識的人,二人天南地北隔著走廊談了個把鐘頭,甚煩,終逃之夭夭。希望上次捲土重來不會遇到此等討厭之輩。
龍蝦湯
味甚濃,甚至有些苦。足料之選。
蒜蓉包
松露湯也是味濃之選,不過沒有龍蝦湯苦。早知點松露湯了。
蛤蜊意大利面
羊扒

2011-05-15
龍蝦湯
蒜蓉包
羊扒
蛤蜊意大利面
2010-09-24 259 瀏覽
舊曆生日,老豆諗住請我食飯,仲要拎定支珍藏紅酒,問我想去邊食。我搵下附近有乜靚D既西餐廳,就淨係得呢間。見喊面多過笑面本來都驚驚地,不過見有D食評講得好好又話少人,咪諗住去試下,試完都唔係好明D人點解話到咁差~架餐廳好細,一入去係 Oyster Bar 加 Open Kitchen,再入先有枱。原本訂位訂左八點,不過可能係中秋關係,等左好耐都無的士,我地成8:15先到。一入去見到個格真係靚,不過個位未 ready;阿媽就望下D生蠔,阿爸又望下D客留低既紅酒空樽,我望下入面,差不多full... 我心諗D食評又話好少人既,不過咁多人應該都唔會唔好食~阿爸叫左個$488西班牙火腿餐,阿媽叫$388既魚柳餐,我同未婚妻叫左個$888既二人餐,質素整體都好滿意。服務質素方面,無見到有黑面既情況;即使老豆對 decanter 同紅酒杯諸多要求,待應都很親切;不過其中一人可能是新人,我地既問題佢全部唔識答,不過佢都係好好笑容咁幫我地問經理;雖然試過幾次出少左野,但一問佢都好快搞掂,我覺得係小餐廳黎講D服務一D都唔算差。最後個經理問我地D食物如何,我地都有批評,亦唔見佢有黑面過。唔知點解咁多人講到咁

阿爸叫左個$488西班牙火腿餐,阿媽叫$388既魚柳餐,我同未婚妻叫左個$888既二人餐,質素整體都好滿意。服務質素方面,無見到有黑面既情況;即使老豆對 decanter 同紅酒杯諸多要求,待應都很親切;不過其中一人可能是新人,我地既問題佢全部唔識答,不過佢都係好好笑容咁幫我地問經理;雖然試過幾次出少左野,但一問佢都好快搞掂,我覺得係小餐廳黎講D服務一D都唔算差。最後個經理問我地D食物如何,我地都有批評,亦唔見佢有黑面過。唔知點解咁多人講到咁差。

食物方面
西班牙火腿 - 無跟哈密瓜,不過送紅酒都唔錯。係香港好少地方有咁好食既西班牙火腿,不過阿爸就話都係唔夠佢去西班牙個次咁好食 =.=;

生蠔 - menu上無寫邊隻,不過上枱時就講左係澳洲生蠔,阿媽即刻話係 oyster bar 入面最平個隻!生蠔好新鮮不過好鹹,阿媽話唔止海水味果隻鹹,不過都好食咁話。

海鮮拼盤 - 2隻聖子皇+8隻生蠔+4隻蜆+2隻帶子,算幾抵。其中兩隻生蠔係法國生蠔,老豆咁好請我食飯,梗係讓隻最靚既法國生蠔俾佢,連佢咁挑剔都話好味!不過有2隻蜆有沙食唔到。

煎鴨肝 - 阿媽之前以為係鵝肝,上到黎先知係鴨。佢食一半俾一伴俾老豆,兩個都覺得唔錯

燒鮑魚 - 阿爸個餐有一隻,燒得好好味。阿媽個餐又有一隻,不過就差少少。

沙律 - 全部都細細份,不過不失。
餐湯 - 叫左兩份龍蝦湯,兩份白汁磨葫湯。阿爸讚個龍蝦湯好味,我未婚妻都讚我份磨葫湯好。磨葫湯加左少少黑松露,味道幾好。

羊架 - 最失望既主菜,經理都認因為廚房細,需要火候既菜式未必及得上外面既廳餐。

魚柳 - 阿媽既主菜,不過不失。
焗西班牙豬手 - 我覺得好好味,全晚最有驚既一碟!放肉底既自家制酸椰菜絲,味道有D似酸蘿蔔絲,同D肉好夾。個皮焗到好似少少燒咁,好香好脆。我本來都以為食唔晒,不過慢慢食下最終俾我食晒碟豬手!
甜品 - 我地食左焦糖燉蛋+心太軟。我叫有食評讚個心太軟好味,最後有D失望;未至到唔好食,不過又唔算好好味,朱古力味唔夠濃,味道甜左D,都係外國食果D好味D。

因為食夠 $1,500,佢 waive 左我地既開瓶費。我地最終平均每人唔洗 $500,我覺得以食物質素黎講個價錢合理;不過服務唔夠專業,俾餐牌時無推介有咩新鮮;上菜無等齊成枱人,搞到我食既頭盤時阿媽就食沙律阿爸就無野食,不過我諗佢廚房咁細如果等埋D野食未必有咁好味;叫餐都會出少左野、試過 black pepper 都要叫先有等... 不過去得小餐廳多數客人都係想有個 relax D既環境,D待應有笑容同客有傾有講,我反而唔係咁介意唔夠專業。佈置同格調都幾好,不過有少少殘,體整黎講唔錯。如果想要專業同豪華就要去酒店食每人 $1000+ 囉...

走時問佢地其實有乜推介,先知原來有海膽做緊半價,應該做到10月尾,我諗短期內都要去多次先得~
老豆珍藏之一 1994 Latour
  • 龍蝦湯
  • 黑松露白菌湯
2K
2009-04-27 185 瀏覽
26-4-2009講的係之前 d 喊面食評, 因為呢晚一行 3 人 dinner, entree 湯 main course 及 dessert 乜都試 d, 食得好滿意喎:-Entree 係 Blue mussels in white wine & herbs (一客 10 隻): 但青口好嫩, 鮮甜度 ok; 不過酒香 herbs 香都唔多覺, 個別一兩隻仲有沙, 都幾掃興. (咦, 又話自己主打海鮮?)阿媽的羅宋湯材料豐富, 飲落帶濃濃蕃茄的「自然」酸甜味, 少少辣, 唔錯唔錯.阿爸的係 mushroom soup, 帶點「茸」的質地, 菇香極濃, 加幾滴 truffle oil, 唔錯唔錯.我的 lobster bisque 就最失禮 -- 質地稀稀的, 雖然唔介意罐頭貨, 但味道實在令人諗起「新波士」(http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1991345), 早知唔叫 跟湯的蒜蓉包就唔錯, 烘得極脆口, 邊位鬆化得「剝落」, 蒜味夠香, 唔錯唔錯. Main 揀了 lamb rack
26-4-2009

Main 揀了 lamb rack: 要求 medium rare, 切開時有血水流出, 顏色就似 medium 多 d, 食落肉頗嫩腍, 而且可能連皮及肥 grill, 羊味夠晒香又帶點燒烤味, 再加少少 mint jelly, 幾好食; on the side 的仲有薯味好香又好滑的 mashed potatoes, grill 過的清甜 carrots 及清甜幼細 asparagus, 唔錯唔錯.

試了一啖阿爸的 linguine with pan-fried goose liver -- 鵝肝薄身, 品質 ok, 外係煎得脆, 不過有點過(火農), 黑色一撻撻感覺麻麻; linguine 未算 al dente, 但頗有咬口, 而且唔知用了 d 乜 sauce 煮, 味道酸酸甜甜, 配較膩的鵝肝不錯.

又試了阿媽的 grilled tiger prawns -- 蝦肉十分結實, 鮮甜爽口又富燒烤味, 淋少少另上的牛油汁, 呢個好好食!

食到飽飽0地, dessert 放棄獨食心太軟, 叫了 lemon sorbet: 巨型 martini 杯邊圍滿鹽, 杯內有半個挖空了的 fresh 檸檬, 入面再「塞」入 sorbet, 雖然唔係咩特別設計, 但心思絕對滿分. Sorbet 質地好滑, 密度高, 似足 ice cream, 食落極香 fresh 檸檬味, 唔會太酸, 加埋粒粒 zest 碎 (i.e. 啡色0個 d), 好食!

阿爸食 pineapple sorbet, presentation 手法一樣, 唔知好唔好食?

試了一啖阿媽的 baked chocolate pudding, 呢個十分好食 -- 朱古力蛋糕焗得外層帶點脆身, 流心度唔及「小店」, 杰杰的朱古力漿味道極 dark, 濃濃的甘苦味中帶少少酒味, 勁正! On the side 的0云呢0拿雪糕就慘成配角.

食物好唔錯, 環境情調亦一流, 不過同阿爸阿媽食飯都咁浪漫, 有點搞笑
經理及 waitress 都好有禮貌, service 亦好.

連加一每人約 $290, 相信好多人唔願0係九龍城食飯俾呢個價錢, 但好歹呢度都係法國餐廳, 各方面又好唔錯, 價錢都合理的.

題外話: menu 上 drinks 一欄竟然有「鹹檸七」及「鹹檸水」(!!), 經理話「因為有熟客鍾意飲, 所以我0地放埋落 menu」, 聽得我0地哭笑不得... 你唔驚嚇親「生」客們嗎? 我0地見到真係打0左個突喎!
兩款不錯的湯
lobster bisque 失禮; 蒜蓉包好食
entree 及 main course #1
main courses #2 and #3
pineapple sorbet
lemon sorbet
呢個仲好食過「小店」, 早知我又叫!
2009-04-26
兩款不錯的湯
lobster bisque 失禮; 蒜蓉包好食
entree 及 main course #1
main courses #2 and #3
pineapple sorbet
lemon sorbet
呢個仲好食過「小店」, 早知我又叫!
  • grilled tiger prawns
  • lamb rack
  • baked chocolate pudding
2009-04-13 111 瀏覽
上幾個禮拜經過呢間餐廳,見到個裝修出奇地靚,簡直係九龍城內嘅一片小綠洲!於是今個禮拜特登黎試下個lunch,好彩係試下lunch先啫,如果dinner要四五百蚊食餐咁嘅野就真係好難原諒到自己啦.....我地食咗lunch set同埋叫咗鵝肝同燒豬手,comment如下:1.)乾蕃茄蘑菇意粉:真係好淡囉!食完成碟野個咀都無味,斎過斎腸粉!完全好似無落過調味咁,我自己整仲好味d喎!色香味俱不全,呢碟野盛惠68蚊!2.)春雞伴雜菜:所謂春雞,只係得隻迷你雞腿仔,無錯,係雞腿仔,連雞脾都談不上!隻雞明顯係發育不全,個size一定細過KFC嘅下脾,成碟野仲有兩舊薯仔同少少雜菜,真係當頭盆都嫌佢少!呢碟食完個肚都feel唔到有野嘅"main course",盛惠八十幾蚊!3.)煎魚伴雜菜:同上碟春雞嘅伴碟完全一模一樣,只係一碟放雞,一碟放魚,以西餐伴碟來說,有d"媽夫"喎!味道,份量,價錢...同以上個碟一樣,不提也罷....4.)藍草莓汁煎鵝肝:聽個名好吸引,真相係....鵝肝太薄,overcooked,個底俾佢煎到"黑蚊蚊",呢碟盛惠百幾蚊!5.)燒豬手:呢個係唯一覺得ok嘅菜式,賣相吸引,外
5.)燒豬手:呢個係唯一覺得ok嘅菜式,賣相吸引,外皮夠脆,但只係ok,談不上一試難忘,個侍應話呢碟係招牌菜,唔怪得啦!
最後個侍應過來問我地點呀,覺得好唔好食,我地如實咁話佢聽,佢好似唔知點反應,係咁講唔好意思,點知佢轉過頭就黑哂面,我地叫佢唔該加d熱水,佢攞咗d滾水加俾我地,於是我地話,唔好意思,可唔可以俾暖水,點知佢黑哂面咁話:「頭先你自己話要熱水嫁嗎!你無話暖水!」嘩!我都打個突,剎那間以為自己去咗大排檔!我地都係如實反映,希望佢地可以參考改善啫,又係佢自己問我地意見先嘅,使唔使咁唔好老皮呀!
結果,我地食完好似完全無野落肚咁,埋單即刻走去附近嘅"小店"食番個甜品同埋出街口整番個串燒先平衡到自己嘅心理同生理不滿足....坦白講,我覺得今次買咗個教訓,食野唔可以淨係睇裝修囉!其實享假期lunch時段,成間餐廳得我地一枱,都知道咩野事啦.....只可以怪自己選擇錯誤囉!

2009-04-11
  • 無從推介....
(非會員)
看過蔡瀾先生的專欄, 推介位於九龍城的西餐廳Manner Fresh, 於是我們一行兩人於某個星期三晚上特地前去光顧. 餐廳環境舒適, 可能是平日的關係, 餐廳內只得我們及另一枱客. 我們跟足蔡生的推介, 點了:前菜 - 煮青口 (非常Creamy, 醬汁美味, 但份量偏少, 可能太美味的關係吧?!)主菜 - 煎鵝肝意粉和焗豬手 (鵝肝份量及意粉的軟硬度均適中; 焗豬手皮很香脆, 肉質軟滑, 味道剛好, 未有坊間的過鹹情況)甜品 - 心太軟及焦糖椰子 (心太軟一般; 焦糖椰子則非常美味, 又有特色)埋單$500多, 算抵食. 值得一提是餐廳提供任添凍水, 不像其他西餐廳要另叫, 省回數十元足夠吃兩個甜品! 用膳期間, 侍應很關心我們喜不喜歡他們的食物, 我們也很奇怪一間開業兩年的餐廳何解如此緊張食客的評語, 回家一上Openrice才知它有這麼多劣評, 難怪如此緊張.當然, 餐廳亦有要批評的地方, 如未到八時便沒有焗豬手供應 (我們點的是最後一客, 但我們只是當晚的第二枱客人, 第一枱客人卻沒有點這道菜!), 跟著我們點菜的第三枱客已經要失望而回, 總說不過去!

2009-03-11
  • 煮青口
  • 焗豬手
2008-10-30 35 瀏覽
2個人入到去,我唔好生蠔,只有朋友一個食. 經理帶朋友去蠔bar,佢款款要一隻. 之後朋去去choose生蠔,我又八掛去睇下,個經理好奇怪. 我話想試一二隻.生蠔我唔好,所以得唔得,就唔清楚. 朋友就話一般.經理問我地開唔開酒,我地話唔要,係因為我地唔飲. 跟住就黑瞼.問佢拎多本menu,佢話全餐廳得一本.結果我地食咗帶子刺身 - ok淡水龍蝦刺身 - 超好味,仲有頭同尾整湯. 好飲.巴拿馬火腿蜜瓜 - 外表精緻,但瓜同火腿是分開放的.焗蠔 - 唔主張食,因為麻麻地.朋友想食飯,但無供應,結果要了意粉.但奇怪事就發生,一pair人入黎,就開枝酒. 跟住佢地要menu,而我手上拎住. 當我想比番經理時,佢居然拎多一本出黎,即係佢根本唔想比多本menu我地. 之後再試埋蝦同蟹春卷,都可以.甜品叫咗菠蘿雪巴(好貴,一開三,好細份). 但係好味.個經理見到我地之後愈叫愈多野,就好nice,走黎同我講下星期,會番澳洲A5和牛. 叫我再黎食. .......
生蠔我唔好,所以得唔得,就唔清楚. 朋友就話一般.
問佢拎多本menu,佢話全餐廳得一本.
結果我地食咗帶子刺身 - ok
淡水龍蝦刺身 - 超好味,仲有頭同尾整湯. 好飲.
巴拿馬火腿蜜瓜 - 外表精緻,但瓜同火腿是分開放的.
焗蠔 - 唔主張食,因為麻麻地.
朋友想食飯,但無供應,結果要了意粉.
之後再試埋蝦同蟹春卷,都可以.
甜品叫咗菠蘿雪巴(好貴,一開三,好細份). 但係好味.

2008-08-27 25 瀏覽
難忘的一週年紀念晚餐真係激死我, 原本打算同男朋友係度渡過相識一週年紀念, 點知食完之後, 簡直被呢間餐廳係呢個日節塗上污點. 首先, 成間蠔吧得個幾款生蠔比你點都唔緊要, 最慘係個開蠔伙記居然用水沖一沖O的蠔壳,而且食落去重有蠔碎同埋已經被佢沖走晒D 海水味, 攬到食落去之後無咩味, 而且有D 重係臭tim, 之後到上個湯同d bread, 湯似罐頭湯, 麵包就無咩特別, 到上個羊架時, 剩係得d骨咁滯, 我男朋友食左兩三啖之後已經食完, 而我個西冷就無味,似雪左好耐,勁雪味. 之後唯有再order 多個天使麵, 點知d麵痴埋一o舊, 又一d 都唔angel hair, 勁似d chinese egg noodle, 不知所謂. 最後到甜品算係成晚最好的一樣食物, 但勁似係係出面叫返來的外賣lor. 最激氣既係到埋單時居然要$700幾蚊, 覺得成晚做左水魚被人係到禁, 重要食埋d咁既野落肚. 我既一週年紀念就係咁被dee 間餐廳污辱左.重有, 勁係度hard sell d oyster 同埋wines, 我地同佢反映d蠔有問題時, 佢居然話d貨係一批批, 佢地自己都唔知, 真係
難忘的一週年紀念晚餐

重有, 勁係度hard sell d oyster 同埋wines, 我地同佢反映d蠔有問題時, 佢居然話d貨係一批批, 佢地自己都唔知, 真係又無攪錯, 佢地唔係應該對d 蠔好有認識既咩, 唔係應該要拎最好既野出o黎sell 既咩. 真的O晒咀, 滴晒汗....
  • 菠蘿雪芭
2008-06-02 22 瀏覽
同朋友行街經過九龍城見有間有生蠔食既餐廳..入到去環境唔錯.一坐底便叫D生蠔試下.等左好耐都無人攞過黎.明明見到廚師整好(因為開放式廚房)..食完生蠔跟往叫左件羊扒同朱扒食.激死我啦.又係甘.又無人攞過黎.味道都算合格.本來想叫甜品試下.但係又怕無人招呼.最後都無叫便走..一叫計數話甘快就過來(真利害)..希望改善下啦.我地唔係食自助餐呀..
  • 羊扒
2008-03-27 6 瀏覽
成日話, 有心情有時間為感情而煩, 是何其幸福!約了朋友講數, 因為本人十分想吃蠔的關係, 便入了這家店。一入去蠔吧一字型排開, 選擇都有八九款。先挑選吃的, 依稀記得, 我是選了BALD EAGLE, FINE DE CLAIRE及其他兩款蠔, 及一隻螺。印象中, 最好的是一款來自加拿大的蠔, 是又鮮又濃的, 但蠔是開得麻麻地,, 有一隻更開壞了, 帶子位也走曬樣, 計埋售價, 是不能接受的。反而螺是又鮮又甜, 很有ENCORE的衝動!至於熟食, 選擇少得可憐是事實, 但平日夜晚, 客人又得小貓三數隻, 又可以體諒。先聽其推介要澳洲羊架, 又話唔靚所以冇得吃(那為何推薦?), 再退而求其次吃寶雲蘇, 又話被團體客訂曬... 最後只叫了一個鵝肝意粉(也是像羊架般被推薦了好幾次才吃得成的)。鵝肝量叫幾多, 惜意粉本身的汁很有問題, 水汪汪而不好吃! 是浪費了那粒粒鵝肝!侍應不知是過份空閒還是太過熱情, 整晚過來關心我夠唔夠食, 感覺是想我不斷添食。見住我傾緊數, 佢又不斷打岔, 直情想叫佢擔張櫈坐低一齊傾! 都咪話唔討厭。付出400多元, 是要去清真牛記吃多餐的。
成日話, 有心情有時間為感情而煩, 是何其幸福!

付出400多元, 是要去清真牛記吃多餐的。

2008-02-28 17 瀏覽
First time to go , Restaurant outlook is beautiful..so go inside with girl friend to try..FOOD : OK wo..prices in kowloon city may be little high , but taste andlook is better than other (look-like western restaurant)...Service : good ..manager smile and so quite & nice,he say before just servce seafood & oxyster, no set dinner and more main course..(? ? why? ?)now will be more iteam to add ..Environment : not good , look like ....but toilet they keep clearly , so can accept to sitting outside..
Environment : not good , look like ....but toilet they keep clearly , so can accept to sitting outside..totally i will try again in this restaurant...(they say sometime have promotion will call me ...this is i very suppart this )
2008-02-27 10 瀏覽
經過門口..門口個阿叔見我望下就過黎問下我有無興趣試下...我問下除左生蠔仲有無其它食物..阿叔話仲有好多西餐食物可以介紹叫我入去先講(好似强迫咁)....我先試蠔(都有鮮味)..然後再叫一份羊扒食..等左一陣侍應生攞過來.擺設得好靚.然後享用,羊扒唔錯,味道ok,最後叫個侍應介紹甜品..他介紹我食麵包布甸.叫左一個試下.外皮香脆裏面幼滑,上乘的水準,吃完感覺很滿足.(一定會再同朋友來食)...
2007-12-20 9 瀏覽
你可以同女朋友黎食燭光晚餐,食情調,食氣氛,食環境,食埋服務同招呼都得,但係如果同朋友黎食味道既話,佢就絕對唔係閣下杯茶。生蠔試左兩隻(每隻$38),新鮮程度還可以,因為女朋友唔食全生嘅食物,餐牌上又冇熟嘅食,唯有問問侍應,侍應話廚師好樂意為我地做一客煙肉焗蠔(每隻$55),煙肉同洋䓤炒香再加芝士上生蠔上面入焗爐焗溶D 芝士,結果,隻蠔熱左,不過仍然係生嘅,不過誠意搭夠,算吧啦。牛柳($115) 咁嘅價錢唔通俾和牛你咩,不過亦唔到塊扒肉質差成咁,差到勁硬鋸唔開,我食左兩啖已經手軟投降,侍應見到亦識得主動過黎了解一下,煮過一塊冇問題嘅俾我,不過咁食法,乜mood 都冇啦,總括黎講食物方面冇樣掂,入黎開支酒食隻生蠔享受下氣氛算勒!

生蠔試左兩隻(每隻$38),新鮮程度還可以,因為女朋友唔食全生嘅食物,餐牌上又冇熟嘅食,唯有問問侍應侍應廚師好樂意為我地做一客煙肉焗蠔(每隻$55),煙肉同洋䓤炒香再加芝士上生蠔上面入焗爐焗溶D 芝士,結果,隻蠔熱左,不過仍然係生嘅,不過誠意搭夠,算吧啦。

2007-09-15 8 瀏覽
友人極力推薦,昨晚與朋友一行5人光顧此餐廳,等齊人後,女士們前往揀蠔,本人只有在Bostonian 吃蠔的經驗,只覺此蠔吧可選擇的蠔不多,本人偏好加拿大及美洲的蠔,貪美味鮮甜兼不會被海水蓋過蠔的鮮味,不過美洲出產的只得一項,而負責落柯打的姐姐也沒向根據我的要求推介。到一盤盤的蠔送上時,可見有關侍應對蠔的印識不深,不過我也一向不會記,柯打了5隻蠔加一隻cherry stone,除了第一隻日本蠔鮮甜外,第二隻蠔太重海水味,第三隻蠔無味(真的,一點味也沒有,比起吃自助餐吃的蠔更沒有蠔味),第四隻是臭兼壞,立即吐了回殼中,簡直想嘔。叫了女負責人來,她不停說這隻一批蠔是今日剛到今日剛到,我們叫她收回再看一下,卻竟然一直不回來向我們解釋,要我們再叫她來才說會cancel 這隻蠔的柯打。心情已壞透,繼續吃cherry stone,普通鮮味,完全沒有我平時在bostonian吃的感覺。同行朋友見有螺,柯打了2隻,又是臭的,接著吃煮蜆,又是一陣臭味。只有天使麵才叫做好味。吃新鮮蠔一向不落檸檬汁或茄汁,這也許是我們吃不下去的原因。最後,我們匆匆埋單再去附近的魚旦店完成晚餐。
吃新鮮蠔一向不落檸檬汁或茄汁,這也許是我們吃不下去的原因。
最後,我們匆匆埋單再去附近的魚旦店完成晚餐。
2007-08-06 15 瀏覽
Went there last Sat w/ the knowledge of Gourment KC's comments... thought it should be no harm to give it a try...But end up, my bf and I was most disppointed (Manner Fresh now ranks the 2nd in our list of unfavourable restaurants). We had 10 question marks on our head during the dinner cos we really couldn't figure out why they rinse those supposed-to-be fresh and tasty oyster under running water?????? My bf's assumption is that they want to accommodate the taste/style of ppl living in that ar

But end up, my bf and I was most disppointed (Manner Fresh now ranks the 2nd in our list of unfavourable restaurants). We had 10 question marks on our head during the dinner cos we really couldn't figure out why they rinse those supposed-to-be fresh and tasty oyster under running water?????? My bf's assumption is that they want to accommodate the taste/style of ppl living in that area???

Cos the raw food (we ordered seafood platter) was, say in a kind way, not so acceptable, we then ordered an Angel Hair with Parma Ham in Cream Sauce. The sauce was ok... but the pasta was so soft that it looked so much like Chinese egg noodles.

What was even worse, Parma Ham = Bacon??? The Angel Hair with Parma Ham in Cream Sauce is actually Chinese Egg Noodles with Bacon in Cream Sauce??? For God's sake, I can't believe a quite pricy western restaurant can't even distinguish parma ham and bacon!

Btw, none of the staff there seems to be acquainted with oysters! It is so unacceptable!

That's all~
2007-07-24 24 瀏覽
九龍城,蠔店選擇不多,此處算是少數看似比較認真的店鋪。除了生蠔,這裡也如坊間大部份的蠔店般,兼做西餐。「蠔癮」又起,接近午夜時份才登門造訪,甫進,只見蠔櫃巳「空空如也」。店員前來招呼,可幸還很歡迎這兩位不速之客。本被安排坐到店中的二人餐桌,然見全店沒有其他人客,索性坐到Bar來個即挑即開即吃。主理人也真好客,立即從凍櫃裹將一盤又一盤的生蠔拿出來給我們親自挑選。老規矩,由體積「大」的選起。主理人稱花旗國的代表Bald Eagle品質不好,貨源不穩,不建議。問澳紐出品如何,又說來貨質素不穩定,亦不推薦。不想繼續拉扯,決定轉戰歐洲蠔。餐牌上Belon標著「000」,是夜店方的存貨卻令人甚為驚喜,體積直逼「0000」,而且十分重身,品質是好得罕有,立即挑了三隻;售68元一只,也真物有所值。Irish Premuim原袋折封,但尋遍也找不到大的,勉強要了兩隻較重身又濕潤的。Fine de Claire只賣三十元一隻,頗經濟,也來一對。看著年青的師傅開蠔,樣子是何其的戰戰兢兢﹝看得我也有點汗顏!﹞!他每開罷一隻蠔,就會遞給身旁較年長的師傅沖一沖。見狀,心巳涼了半截,暗忖:有碎殼乎?蠔經此一沖,還能

看著年青的師傅開蠔,樣子是何其的戰戰兢兢﹝看得我也有點汗顏!﹞!他每開罷一隻蠔,就會遞給身旁較年長的師傅沖一沖。見狀,心巳涼了半截,暗忖:有碎殼乎?蠔經此一沖,還能保持原味?再想到是晚的重頭戲Belon也會受到如斯酷待,實在是慘不忍睹!

熬過驚心動魄的十來分鐘,蠔盤終於上檯,樣子看起來十分新鮮。尤其是Belon,異常肥美厚肉,以本地的「000」標準來說,是夜的Belon體積絕對超班。一嚐,的確很新鮮,口感亦相當爽脆,可恨是蠔沖過水,金屬味被去大半,海水味更差不多巳盪然無存;雖也略帶鹹味,但感覺很不天然,實在敗興。當中還有一隻給開碎了殼,本身並非苛刻計較之人,但經營生蠔專門店,連最基本的開蠔功夫也做得不好,實在說不通。禮貌地要求退換,主理人也從善如流,命年青師傅另開一隻,只是這次又沖過水‧‧‧哀哉!好端端的幾隻極品Belon,就這樣不幸地裁於庸手,實在令人婉惜。法國銅蠔遭此橫禍,之前的Irish Premium及Fine de Claire當然亦難逃一劫!吃畢,感覺是徹頭徹尾地失望。

可能是夜的缺失,乃因店子尚在開業之初,一切還未全上軌道所致。唯友人之後再臨,這裡還是改不了用開水洗蠔的做法。所以莫說是「笑面」,實在連「OK面」也比不出手。