1K
2019-09-10 463 瀏覽
有沒有一位朋友,你不常見,但總會想起你,然後在你想起她時,她也跟你聯絡了?跟她就是這樣,一個每次總會給我送些小禮物的好朋友。本來相約吃辣,輾轉反側後到了elements「聽說這兒經常排長龍的,我們去試一下運氣吧。」她說。然後,遠遠就看到一大堆人,她也說今次都未必可以試了。怎料,原來當日晚上沒有隊,不用等位。外面那些,是在玩pokemon go的。(曾經我也是那些的一員)她,跟我一樣,有點拿不定主意,還是其實都很在意是否選了對方想吃的東西。好不容易點了幾樣菜這個挺不錯的炒金邊粉,很足料,賣相亦很美。姐妹談心,當然要乾杯。當晚有優惠,點第二杯飲品只需$30。我點了熱情果mojito,味道比很多酒吧還好呢,只可惜我們不是在窗邊位。這個魚肉質很滑,如果湯能熱些就更好,不過味道還是很好的。跟這位朋友,總是喜歡吃很多不同的東西,2人吃一條魚,已不是第一次了。「我好像看到我中學的miss,不過她不會認得我的了。」 其實應該真的是miss,後來我還發現她當了副校。「我好像看到了一個youtuber,還有一個前同事。。」她說沒錯,世界真的很小,然而你我相遇應是緣吧。
跟她就是這樣,一個每次總會給我送些小禮物的好朋友。
本來相約吃辣,輾轉反側後到了elements
「聽說這兒經常排長龍的,我們去試一下運氣吧。」她說。
然後,遠遠就看到一大堆人,她也說今次都未必可以試了。
怎料,原來當日晚上沒有隊,不用等位。

好不容易點了幾樣菜

這個挺不錯的炒金邊粉,很足料,賣相亦很美。

姐妹談心,當然要乾杯。當晚有優惠,點第二杯飲品只需$30。

這個魚肉質很滑,如果湯能熱些就更好,不過味道還是很好的。
沒錯,世界真的很小,然而你我相遇應是緣吧。
2019-09-07 2944 瀏覽
這兩個多月,相信很多香港人也與我一樣,星期六日特別心歸,畢竟已沒有心情再出外吃喝玩樂。去到八月底,大家都累了,有人相約出來吃下午茶鬆鬆,我欣然赴會。今次不是上酒店,而是去圓方的Mango Tree,歎泰式下午茶。尤記得對上一次食『芒果樹』Afternoon Tea,是三層架的尊貴版本,不過已是N年前既事。           個人總覺得,食下午茶本是一件hea的事,所以必須要坐窗口位,今次亦不例外,要感謝友人預先留了位。這次不是三層架式的,而是將食物放在籃子內,感覺更為地道。當然,籃子內的內容非常豐富,而且有不少咸食,岩我。清爽的柚子蟹肉沙律,是不辣的版本。鮮蝦扎肉米紙卷,遺憾在皮有點韌。糯米釀雞翼足料,但最喜歡肯肯定是黃咖喱農夫包,屬迷你版本,黃咖喱沒其他料,卻十分香,不辣但很美味,配上脆脆的包真教人吃不停口。籃內還有兩款蝦的食品,炭燒大頭蝦,個子算不上巨大,勝在多羔,而且香口。蝦多士則香脆不油膩。甜品我當然期待,兩款丸子帶有一定咬口,椰汁西米糕素來是我喜愛吃的泰式甜點。不過,最吸引的自會是這兒的招牌,香芒糯米飯,口感合意又充滿椰香,結果香甜之芒果,的確好吃。細意呷一口芒果熱情果口

細意呷一口芒果熱情果口味的Mojito,沉醉於短暫的歡愉。
港女港媽們 好多時都會鍾意三五知己一齊high 個 tea閒話家常 講下事非成日會見到一啲抵食嘅tea setMango tree當然都on the list野食 真心滿分環境都好有格調首先講吓鹹嘢食全部都好熱辣辣以為上菜咁快會係預先整好完全唔係感覺好ok甜點又係好滿意好足料芒果完全係唔酸🥳🥳帶b餐加媽媽聚餐係絕對ok
港女港媽們 好多時都會鍾意三五知己一齊high 個 tea

帶b餐加媽媽聚餐係絕對ok
2019-08-25
  • Deluxe High Tea Set
2019-08-26 610 瀏覽
今個週年紀念帶咗女友黎Element嘅Mango Tree慶祝 貪佢環境舒適又有落地大玻璃見佢Tea Set有甜點+鹹點,仲包2杯cocktail/mocktail,好吸引咁 一於試下📸先嚟飲品,Passion fruit mango mojito:兩款生果味道香濃 夠晒fresh,強烈推介👍Rose Apple Delight: 用上數粒玫瑰花乾 味道偏甜 打卡啱晒 鹹點:- 柚子蟹肉沙律: 柚子肉大大粒好飽滿好juicy 酸甜開胃,令人驚喜係蟹肉蠻多- 米紙卷: 扎肉特別好食 味道最突出,唯獨紅蘿蔔有點粗 我個人不太喜歡生食 - 蝦多士: 蝦肉新鮮彈牙 呈鮮紅色 多士較為薄身 夠脆👍- 炭燒大蝦頭:相中的炭燒蝦不夠新鮮,反映後經理馬上拿出剛燒好的來(忘了拍) 有滿滿的蝦頭膏 不錯- 脆炸雞翼內釀了糯米飯, 有香菇&臘腸味 好香, 係鹹點中最有驚喜😋- 迷你黃咖哩農夫包:黃咖哩好香濃惹味 比普通咖哩甜甜點:- 香芒糯米飯 :芒果香甜夠熟 椰漿好香濃 整個配搭一流❤️- 泰式班蘭千層糕: 未食已經聞到陣陣的班蘭香 比市面上食到的更軟QQ 應該係自家製- 椰汁西米糕: 有粟米同芋頭粒-

鹹點:

- 蝦多士: 蝦肉新鮮彈牙 呈鮮紅色 多士較為薄身 夠脆👍
- 迷你黃咖哩農夫包:黃咖哩好香濃惹味 比普通咖哩甜

甜點:

- 椰汁西米糕: 有粟米同芋頭粒
- 翡翠西米丸子: 用上新鮮椰絲,丸子口感特別

本身去前冇食lunch 擔心唔夠飽,另外加咗一碟芒果蟹肉炒飯, 但其實一個Tea Set都已經夠晒 滿載而歸😋 晩餐變相吾洗點食
2019-08-25 398 瀏覽
環境十分舒適 不論是見客那種正式飯局 還是家庭式的聚會也非常適合 而且風景一流然後餐廳待應服務非常好 會耐心的服務你 還會逐一介紹醬料的用途!到食物 在mango tree能食到非常正宗的泰國風味的燒大蝦再配上酸酸甜甜的醬料簡直是一流另一樣必食介紹就是牛肉咖哩 咖哩的調味做得非常好 十分開胃 在離遠已經能清楚聞到它的香味 總之就是推爆!!!!再試了它的甜品 芒果糯米飯做得不錯 糯米飯的軟硬適中 選取的芒果也是偏甜的那種 好吃!!下次會再去的!!
下次會再去的!!
2019-08-24 446 瀏覽
今天在九龍站看完電影便在商場內行行,剛剛好行到之前吃過的Mango tree見它們新推出的下午茶套餐,便試試我們三個人,order一個下午茶餐及一個干炒雞肉河!套餐包兩杯飲品,便選了rose applie delight , pandra cooler,好消暑呀!套餐來了,有咸的又有甜的,好豐富呀,咸的有蝦多士,大蝦,讓雞翼,Mini咖哩海鮮包,米纸卷及柚子沙律!炸物一點都不油膩,麵包脆而汁香滑,米纸卷內扎肉和菜配合得剛好!甜點也不簡單有芒果糯米飯,西米榚,班蘭糕,椰絲芋頭糕!我個人最喜歡班蘭糕好香呀!干炒雞肉河不油膩而有獲氣,推介一定要試,我們三人已經吃得飽飽滿足!下次看完電影一定再來!
干炒雞肉河不油膩而有獲氣,
2019-08-24 537 瀏覽
Mango Tree是同事們喜愛的餐廳之一,因價錢不算太貴,食物味道不錯,又能迎合到吃素的同事。這天我們一行7人,點了6人套餐。6人餐可選4樣頭盤和4樣主菜,包甜品和飲料。我們另加了一杯飲品,價錢約一千中。頭盤的大蝦柚子沙律和豬頸肉是我的至愛,非常美味。至於主菜,極力推介咖哩,夠味又不太辣,配白飯一流!pad Thai 味道很淡,就比較失色了。整體食物不錯,份量大,值得一試!不過侍應生好像不夠,要等很久才有侍應過來點菜呢!
大蝦柚子沙津
炸蝦飯
咖哩鷄
菠蘿炒飯
2019-08-24 166 瀏覽
Tea time 都是用來打發時間、例如shopping 後或等睇戲前、朋友帶我去尖沙咀Mangotree 試吓、入去每個位置都幾乎睇到海景。自己好似變咗外國遊客來港hea 時間、食tea 最怕份量多食埋晚飯嗰quota 、但一開始的泰式炸物屏盆二人份量啱啱好、完全唔滯。再來個泰式甜點雜盆、講真我較集中火力呢樣、無失望match 番我對甜品要求(唔想食咁甜)、飽飽地嘆杯夏日Mango 特飲、睇住海景同朋友傾吓一陣套戲劇情、埋埋單慢慢行過去戲院就消化哂、so good
2019-08-24 326 瀏覽
818⋯這天很多香港人都出去遊行,但我卻選擇跟妺妹遠離煩囂,遠一遠來到ELEMENTS原本打算Shopping買下野,不過ELEMENTS的店大多是名牌店😅這些名牌商品吉蒂還是去歐洲才買比較划算於是我決定和妹妹找個悠閒的地方坐下談談近況,又一起拍拍照見這間Mango Tree不是太多人,而且剛好下午三點開始提供下午茶套餐,決定入內試試在入口處等了一會,服務員便帶我們入座被安排坐在較入的落地窗邊位可惜當日下著大雨,要不然天晴陽光照射下一定更似身處泰國呢另外,我亦見到店內有這些比較private的座位,不錯我們坐下一會兒,便叫了一份泰式下午茶(鹹點+甜點)套餐其實,如果不是太餓可以只叫鹹點又或只叫甜點的不過,我倆都太餓亦很大吃所以⋯ 笑嘩⋯ 到了,看落都好豐富服務員更介紹有四款醤汁配不同食物享用,NICE吉蒂和妹妹都異口同聲地認為咖哩包最出色麵包吸晒咖哩汁,真係搶住食再多d咖哩汁更完美另外,平日吉蒂是不太喜歡炸物的,但這裡的蝦多士及糯米醸雞翼加上泰式酸辣汁後,入口不油膩,反而覺得有點清爽,很適合夏天享用最讚的是兩杯夏日酒精飲品吧💕賣相美且味道清新,夏日炎炎降溫最啱可能兩杯飲品份量都多,我們
818⋯

於是我決定和妹妹找個悠閒的地方坐下
談談近況,又一起拍拍照

在入口處等了一會,服務員便帶我們入座
被安排坐在較入的落地窗邊位
可惜當日下著大雨,要不然天晴陽光照射下一定更似身處泰國呢

另外,我亦見到店內有這些比較private的座位,不錯

我們坐下一會兒,便叫了一份泰式下午茶(鹹點+甜點)套餐
其實,如果不是太餓可以只叫鹹點又或只叫甜點的
不過,我倆都太餓亦很大吃
所以⋯ 笑

泰式夏日下午茶套餐

嘩⋯ 到了,看落都好豐富

服務員更介紹有四款醤汁配不同食物享用,NICE

吉蒂和妹妹都異口同聲地認為咖哩包最出色

麵包吸晒咖哩汁,真係搶住食
再多d咖哩汁更完美

最讚的是兩杯夏日酒精飲品吧💕
賣相美且味道清新,夏日炎炎降溫最啱
Passion  Fruite  Mango  Mojito
Thai  Sangria

可能兩杯飲品份量都多,我們坐了個半小時都未飲完

至於甜點方面,普通吧
不知道是否放久了而影響了味道呢?
或者大家可以要求先上鹹點,吃完才上甜點會更好?

最近由於香港政治上的問題,令吉蒂有時候都變得心情低落
不過,Mango Tree的環境清幽,真的有令人置身泰國之感,一餐後立即輕鬆了

總分80/100

想逃離一下煩惱,不妨一試

甜點部分
2019-08-18
5 分鐘 (堂食)
泰式夏日下午茶套餐
甜點部分
  • Deluxe High Tea Set
2019-08-22 260 瀏覽
同朋友睇完戲,見到居然有泰式下午茶就去試下。裝修幾好,泰國風情得黎又modern,仲有落地大玻璃望到海景,不過今次安排唔到俾我地,棵大鐵樹都好靚好有特色。其實hightea兩個人黎講都真係幾抵!上台時候,咸甜分開。咸食方面最欣賞係個蝦多士,好脆好香唔油膩。個柚子沙律都好食,平時唔食柚子但個調味調到岩岩好由於本人好中意食甜食,所有甜品都好中意。最特別係西米丸子,從未食過,口感特別,外面煙韌,入面有好多西米。普遍唔太甜,適合中意食甜品但唔中意太甜既人。飲品飲到一半都要影番張相,因為下午茶餐有得點cocktail幾抵之餘,杯野幾好飲幾refreshing!後記,唔好睇佢好似好少,但食落原來好飽,晚餐都慳番
同朋友睇完戲,見到居然有泰式下午茶就去試下。

其實hightea兩個人黎講都真係幾抵!

上台時候,咸甜分開。

後記,唔好睇佢好似好少,但食落原來好飽,晚餐都慳番
2019-08-20 197 瀏覽
上個月去完布吉,好想念泰國菜的味道,雖然人回到香港,但也很想吃到泰菜!難得有個可放鬆一下的星期六,嚟到位於圓方的Mango Tree歎個下午茶。下午三時左右,人不多,二人下午茶分鹹點、甜點,或兩樣一齊,我地食既Set係$328包哂鹹點甜點。等了一陣已經上枱,好怏呢,賣相一流!鹹點一共六款:柚子蟹肉沙律 — 柚子味道清新,蟹肉都有好幾粒,幾開胃鮮蝦扎肉米紙卷 — 點埋泰式醬不錯啊脆炸蝦多士 — 又香又脆,想食多件!!糯米釀雞翼 — 如果一人有一隻雞翼就好啦!好味!炭燒大頭蝦 — 幾香!迷你黃咖喱農夫包 — 最鍾意黃咖喱既甜味,配埋農夫包好快就食哂至於甜點方面,共有四款:香芒糯米飯 — 芒果酸酸甜甜,仲有我最愛的糯米飯!又邪惡又吸引!泰式斑蘭千層糕 — 好香斑蘭同椰汁味!口感軟糯,抗拒唔到翡翠西米丸子 — 西米幾大粒,都是滿滿椰汁味椰汁西米糕 — 小時候一定吃過的白色西米糕,有芋頭同粟米粒粒最後,每人包一杯餐飲,選擇都幾多,飲酒既可試試Passion Fruit Mango Mojito,有熱情果既酸酸感覺,而愛好斑蘭味既可飲Pandan Cooler,就是香甜椰汁冰似的。總括來說,難得兩

等了一陣已經上枱,好怏呢,賣相一流!
Mango Tree Tea Set - Savoury

鹹點一共六款:
柚子蟹肉沙律 — 柚子味道清新,蟹肉都有好幾粒,幾開胃
鮮蝦扎肉米紙卷 — 點埋泰式醬不錯啊
脆炸蝦多士 — 又香又脆,想食多件!!
糯米釀雞翼 — 如果一人有一隻雞翼就好啦!好味!
炭燒大頭蝦 — 幾香!
Mango Tree Tea Set - Sweet

至於甜點方面,共有四款:
泰式斑蘭千層糕 — 好香斑蘭同椰汁味!口感軟糯,抗拒唔到
翡翠西米丸子 — 西米幾大粒,都是滿滿椰汁味
Passion Fruit Mango Mojito and Pandan Cooler

總括來說,難得兩個人可以逃離繁雜既地方,靜靜的享受泰式下午茶,真係要好好感恩,食咩都咁好味啦!
題外話/補充資料: 經理很親切啊
  • 迷你黃咖喱農夫包;
  • 香芒糯米飯;
  • 翡翠西米丸子
2019-08-19 227 瀏覽
同朋友嚟圓方行吓街 食吓野 經過mango tree 見到有泰式下午茶Set 有咸有甜 即刻被吸引 喺圓方食嘢嘅好處就係 啲枱擺得冇咁密 餐廳裝修又特別靚 人都冇咁多 傾計一流坐係窗邊二人座 餐碟餐巾嘅擺設好靚(唔食得都睇得 我最欣賞)點左鹹加甜泰式下午茶 飲品叫咗 passion fruit mango mojito 同pandan cooler 個杯好靚好特別 同埋飲品外觀都好吸引睇得出有花心思鹹點有四款小吃加咖喱法包 另配有四個唔同嘅醬 食得出係自己調嘅(唔係現成醬)有心思 同埋真係好夾食物 ~~~👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻食完四款小食後已經有少少飽 點知個咖喱法包勁好味停唔到口 係我食過最好味嘅咖喱!!!最後食埋沙律 就轉戰甜品 比較喜歡嘅係芒果糯米飯 朋友係甜點控 佢清哂 😂😂😂總結 咸點極為出色配合餐廳裝修 靚景 非常值得一試 唔好只食西式下午茶咁悶啦🤣
同朋友嚟圓方行吓街 食吓野
經過mango tree 見到有泰式下午茶Set
有咸有甜 即刻被吸引

喺圓方食嘢嘅好處就係 啲枱擺得冇咁密 餐廳裝修又特別靚
人都冇咁多 傾計一流

坐係窗邊二人座 餐碟餐巾嘅擺設好靚
(唔食得都睇得 我最欣賞)

點左鹹加甜泰式下午茶
個杯好靚好特別 同埋飲品外觀都好吸引
睇得出有花心思

鹹點有四款小吃加咖喱法包
食完四款小食後已經有少少飽
點知個咖喱法包勁好味停唔到口
係我食過最好味嘅咖喱!!!

最後食埋沙律 就轉戰甜品 比較喜歡嘅係芒果糯米飯
朋友係甜點控 佢清哂 😂😂😂

總結 咸點極為出色配合餐廳裝修 靚景 非常值得一試
唔好只食西式下午茶咁悶啦🤣

2019-08-19 192 瀏覽
放假去圓方睇戲前,想食個下午茶,舒舒服服,渡過我的假期。附近酒店的High Tea最平都要大約$300一位,如果要飲酒就差不多$400至$500一位。我的生活未去到那麼奢華。想起附近的Mango Tree,之前食過晚餐,環境都非常舒適,就看看他們的下午茶。$328 兩位用,有咸點有甜點,仲要包一人一杯野飲,差啲以為我睇錯價錢,好抵鹹點柚子蟹肉沙律 - 好開胃鮮蝦扎肉米紙卷 - 要大大粒蝦在裏面脆炸蝦多士 - 成隻蝦菜多士上面,好少見糯米釀雞翼 - 好嘢味,隻雞翼脹卜卜炭燒大頭蝦 - 都幾大隻迷你黃咖喱 農夫包 - 十分推介,差啲想叫多碗白飯甜點香芒糯米飯 - 個芒果好新鮮好好食泰式斑蘭千層糕 - 煙煙韌韌,好有咬口翡翠西米丸子 - 味道不算太甜幾特別椰汁 西米糕 - 我的最愛如果覺得份量太多,也可以只選擇鹹點或甜點真係好抵食
放假去圓方睇戲前,想食個下午茶,舒舒服服,渡過我的假期。

鹹點
柚子蟹肉沙律 - 好開胃
鮮蝦扎肉米紙卷 - 要大大粒蝦在裏面
脆炸蝦多士 - 成隻蝦菜多士上面,好少見
糯米釀雞翼 - 好嘢味,隻雞翼脹卜卜
炭燒大頭蝦 - 都幾大隻
迷你黃咖喱 農夫包 - 十分推介,差啲想叫多碗白飯

甜點
香芒糯米飯 - 個芒果好新鮮好好食
泰式斑蘭千層糕 - 煙煙韌韌,好有咬口
翡翠西米丸子 - 味道不算太甜幾特別
椰汁 西米糕 - 我的最愛

如果覺得份量太多,也可以只選擇鹹點或甜點
真係好抵食
2019-08-19 197 瀏覽
Been to many of hotels or Michelin-star or recommended cafes for tea set... This is my first time to try the Asian tea set ever...Mango Tree, one of the finest Thai resto in Hong Kong. Learnt from my fd that Mango Tree serves the tea set with savoury and sweet recently. Gave a try and got an unexpected experience tho...For the savoury, highly recommend the curry in bread and the rice paper roll. The yellow curry tastes so rich which is a veggie dish. Also, the quality of the spring roll is reall

For the savoury, highly recommend the curry in bread and the rice paper roll. The yellow curry tastes so rich which is a veggie dish. Also, the quality of the spring roll is really good. it filled with the shrimp and fresh vegetables... Taste so crispy and refreshing.

For the tea set, sweet is always my concern to separate a good or bad resto. As you all May know the Asian cake (Thai and Indonesian) is so so so sweet. The sweet here quite surprised me. The cake and dumplings is full of pandan and coconut flavour and not so sweet. Of course, the mango sticky rice cannot be missed.

For the drink option, it includes a cocktail as well... We order a glass of mojito and sangria which is a prefect match for the tea set.

The portion is so big here and suggest to skip the lunch and go for tea directly.
2019-08-18
2019-08-16 419 瀏覽
星期日晚去完sky100參觀,到左晚飯時間,一落樓就見到mango tree餐廳,見唔係太多人等位,只係等1-2張枱,就決定試下呢間泰菜。.呢間泰菜價錢係圓方黎講屬於中價,餐廳入面裝修都幾靚,有啲泰式、西式fusion嘅感覺。我地一行四人被安排就係最入面有間好似係房嘅位置,有見有啲屏風係到,我估計係可以變做房。枱嘅左手邊係大玻璃,有馬路景睇下,都算係有view? 不過,因為可能較入面,個冷氣唔係幾夠,坐得耐有啲焗同熱。.我地叫左三個小食,一個主食,整體味道一般般,唔算凸出:1. 軟殼蟹米紙卷 ($138)米紙比連硬身,食落只係感受到食緊菜,唔點魚露食無咩味,整體一般。2. 斑蘭葉嫩雞卷 ($118)調味幾好,但雞肉好老,食落無嫩雞嘅感覺。3. 酸辣魚肉生菜包 ($128)本來有啲期待,因為好少會有魚肉做饀嘅生菜包。上碟嘅時候好失望,因為所謂嘅魚肉係炸魚皮同豬肉...不過味道黎講,係幾好食。4. 菠蘿海鮮炒飯 ($148) 調味同份量都正正常常。5. Banana Berry ($70) 成杯感覺加左好多沙冰,好淡味,士多啤梨味重過香蕉味好多,唔太好飲。
不過,因為可能較入面,個冷氣唔係幾夠,坐得耐有啲焗同熱。
我地叫左三個小食,一個主食,整體味道
一般般,唔算凸出:

1. 軟殼蟹米紙卷 ($138)
軟殼蟹米紙卷

2. 斑蘭葉嫩雞卷 ($118)
調味幾好,但雞肉好老,食落無嫩雞嘅感覺。
斑蘭葉嫩雞卷

3. 酸辣魚肉生菜包 ($128)
酸辣魚肉生菜包

4. 菠蘿海鮮炒飯 ($148)
調味同份量都正正常常。
菠蘿海鮮炒飯

5. Banana Berry ($70)
Banana  Berry

2019-08-11
10 分鐘 (堂食)
酸辣魚肉生菜包