2019-02-18 47 瀏覽
上次去銅鑼灣分店試過 一試難忘今次咁岩黎大角咀傾project 見到竟然有分店!二話不說book左先😌餐褲同上次一樣 我已經用一分鐘諗定食咩😌呢款蒜蓉蕃茄白酒汁煮青口係前菜食完令我地都開胃了 呢款藍眼青口無腥味👍啲汁仲可以點埋蒜蓉包🤣今次諗住試下上次無試到嘅芝士pizza,因為之前朋友有極力推薦☺️果然薄薄的脆pizza食落特別有口感侍應送上一小碟蜜糖令我地食落去除左有blue cheese 突出嘅味道仲有蜜糖夾埋嘅甜 很得意的taste!另外叫左蒜香檸檬汁蟹肉及龍蝦肉意粉 啖啖蟹肉龍蝦肉都鮮甜😚 啲檸檬汁令整道菜都無咁heavy!呢間餐廳最令朋友欣賞嘅地方係呢度啲蒜片蒜頭同食物融合得好好令一直抗拒蒜頭嘅佢都處女下海😂同我地一齊享受蒜香的味道最尾走時無咩人 順便影下餐廳入面 坐得都好舒服!
上次去銅鑼灣分店試過 一試難忘

啲汁仲可以點埋蒜蓉包🤣

果然薄薄的脆pizza食落特別有口感
侍應送上一小碟蜜糖
令我地食落去除左有blue cheese 突出嘅味道
仲有蜜糖夾埋嘅甜 很得意的taste!

另外叫左蒜香檸檬汁蟹肉及龍蝦肉意粉
啖啖蟹肉龍蝦肉都鮮甜😚
啲檸檬汁令整道菜都無咁heavy!

呢間餐廳最令朋友欣賞嘅地方係呢度啲蒜片蒜頭同食物融合得好好
令一直抗拒蒜頭嘅佢都處女下海😂
同我地一齊享受蒜香的味道

最尾走時無咩人 順便影下餐廳入面 坐得都好舒服!

2019-02-13
  • 蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉
2019-02-15 56 瀏覽
我同老婆都好耐冇食過西餐了,但又好掛住之前食過既這間蒜頭既餐廳,我地發現原來奧海城都有分店,好久沒有去過奧海城行下,之後順便去食先。餐廳位置都舒服闊落,但銅鑼灣果間會大些一點,但都好適合聊天一族坐下嘆返杯飲品。【蒜蓉法多士】我地坐低之後叫完野食,侍應就送上兩片蒜蓉法多士,法多士外皮非常香脆再加上蒜蓉,簡單得來又非常滋味。【蒜香忌廉汁煮鮮活藍青口  配法包片】呢個青口雖然唔係好大隻,但勝在食落真係好鮮甜,個份量都算多。重點由其事個汁,真係好香蒜香味同忌廉味, 法包再點下呢個汁食,比我地好快食哂。值得推介!!【蒜香T骨扒拌薯蓉意大利麵糰   配香辣燒汁及蒜香車打芝士忌廉】T骨扒燒得剛剛好,肉質非常香嫩,牛肉味勁香濃仲帶點燒香味,我最欣賞加入蒜蓉粒同薯蓉意大利麵糰,麵糰帶煙煙韌韌,唔錯唔錯。
【蒜蓉法多士】

【蒜香忌廉汁煮鮮活藍青口  配法包片】

2019-02-12
3 分鐘 (堂食)
  • 蒜香忌廉汁煮鮮活藍青口
  • 蒜香T骨扒拌薯蓉意大利麵糰
2019-02-14 61 瀏覽
香港一向好少有特式主題餐廳,但最近發現了一間用蒜做主題嘅西餐廳,無論小食,主菜到甜品都用上蒜頭烹煮而成,非常特別。餐廳裝潢精緻舒服,而且地方仲相當濶落。食物選擇多,而且仲好吸引,我地都揀咗好耐先決定到食咩!店員先送上蒜蓉包做餐前小食,麵包烤到外皮脆卜卜,入口蒜香味濃郁,好好食呀!蒜香忌廉汁煮鮮活藍青口配法包片忌廉汁香滑蒜味唔算太濃,藍青口鮮甜味美,多汁軟嫩,用法包沾上忌廉汁同吃,更加滋味。Crab & Lobster Pasta 白酒味香濃突出,龍蝦肉爽口彈牙,肉質鮮美,而蟹肉味道鮮嫩,充滿蟹鮮味,意粉軟硬度恰到好處,掛上忌廉汁同吃,真係超正。
餐廳裝潢精緻舒服,而且地方仲相當濶落。

食物選擇多,而且仲好吸引,我地都揀咗好耐先決定到食咩!

蒜香忌廉汁煮鮮活藍青口配法包片

Crab & Lobster Pasta

2019-02-12
5 分鐘 (堂食)
  • Crab  &  Lobster  Pasta
2019-02-09 69 瀏覽
女朋友好鐘意食蒜,簡直是一個蒜頭達人。今晚晚餐帶左佢去mad for garlic大角咀分店食個蒜頭晚餐。我地坐低侍應就送上free bread,兩片蒜蓉多士。香脆多士加上蒜蓉,簡單又不失滋味。女朋友指定要食麵包塔,麵包是法包,加入左大量蒜蓉粒,蒜香味極濃,蒜蓉辛口出色。main courses我地叫左triple garlic pasta和tbone steak。意粉炒得非常香口乾身,味道濃香,入口微辣,蒜蓉味輕輕。海鮮份量不算少,而且入口爽口新鮮。另一款T骨牛排水準非常高,牛味濃香,肉質香軟,蒜蓉配牛排極是合拍,味道更是濃厚出色。女朋友好滿意晚餐水準。

2019-02-02 84 瀏覽
一向喜歡食蒜嘅我想試呢間餐廳好耐了,今日終有機會!Garlic Cream Mussels青口好新鮮,最正係個汁,有白酒香,蒜香,又辣辣地,沾蒜蓉包一流!Triple Garlic Seafood Pasta意粉炒得啱啱好,好彈牙。味道又蒜又辣,仲有蝦,青口,八爪魚等海鮮,整個就是非常惹味。Banana Crepe Pouch賣相幾靚,好似一份禮物🎁切開班戟,𥚃面係home made vanilla ice cream,好香好味,唔會太甜配埋香蕉一齊食更正。仲有粒粒美味香甜蒜子 Perfect ending
一向喜歡食蒜嘅我想試呢間餐廳好耐了,今日終有機會!

Garlic Cream Mussels

Triple Garlic Seafood Pasta

Banana Crepe Pouch

2019-01-31
2019-01-31 2000 瀏覽
呢晚去大角咀剪頭髮,就叫埋個朋友陪同埋一齊食飯。我哋嚟到奧海城,一出地鐵站向前行就見到好大間Mad for Garlic,一於試下佢啦。叫嘅嘢全部都係chefs recommendation嚟!叫完嘢食之後佢就上咗兩片蒜蓉包比我哋,原來呢期餐廳每位客人都會送片蒜蓉包。餐廳都唔孤寒架,蒜蓉包好厚~個邊好脆,搽喺面嘅蒜蓉醬好好味。Garlic Bread Tower MFG特色蒜蓉包塔($48)上碟嘅時候係咁嘅樣嘅,上面突出嚟紅色嗰啲就係蒜蓉。侍應會問洗唔洗幫你切埋,咁比完我哋影相佢就幫我切喇~首先會將上面嘅蒜蓉壓入去個包塔入面,之後就切開四份~雖然頭先已經食咗件蒜蓉包,但呢個絕對唔一樣,我哋兩個都勁鍾意呢個!因為壓咗啲蒜蓉落去,所以每啖都食到蒜蓉,勁香勁好味。個包嘅邊又係焗到好脆,口感好正!勁推薦!Grilled Chicken Ssam 烤雞柳 配牛油餡角及蒜香乳酪醬($158)呢個菜式除咗有沙律之外仲配咗牛油餡角。可以就咁食啲沙律,亦都可以將沙律塞落個餡角度食,配上自家製嘅蒜香乳酪醬,好夾!沙律好fresh,好鍾意隻汁。雞柳有烤過,味道好香好好食Crab & Lobster Past
呢晚去大角咀剪頭髮,就叫埋個朋友陪同埋一齊食飯。
叫嘅嘢全部都係chefs recommendation嚟!
蒜蓉包
餐廳都唔孤寒架,蒜蓉包好厚~
個邊好脆,搽喺面嘅蒜蓉醬好好味。
Garlic Bread Tower MFG特色蒜蓉包塔
上碟嘅時候係咁嘅樣嘅,上面突出嚟紅色嗰啲就係蒜蓉。
侍應會問洗唔洗幫你切埋,咁比完我哋影相佢就幫我切喇~
Garlic Bread Tower MFG特色蒜蓉包塔
首先會將上面嘅蒜蓉壓入去個包塔入面,之後就切開四份~
勁推薦!

呢個菜式除咗有沙律之外仲配咗牛油餡角。
沙律好fresh,好鍾意隻汁。雞柳有烤過,味道好香好好食

Crab & Lobster Pasta 蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉($168)
呢個味道都好

龍蝦肉嘅絲撈咗落意粉度,每啖都食到。成個意粉都好香海鮮味~
8" Vanilla Ice Cream on Sweet Pizza 蒜頭香蕉朱古力醬薄餅 配自家製雲尼拿雪糕($88)
我哋熟食冇嗌到pizza,怕飽,反而甜品就嗌咗,認真反智🤣🤣 雖然已經食到好飽,但個肚永遠有位比甜品
呢個都好正/v\ pizza底上面搽上nutella醬,然後鋪上香蕉片。
上碟嘅時候已經幫我哋切好八份,每份上面都放咗一粒蒜頭。
蒜頭係甜架,所以同甜品一齊食都唔會奇怪。

雪糕好大球,好重奶味,係餐廳自家製架👍🏽 同個pizza一齊食都好夾

呢度冇入座時間限制,可以同朋友慢慢坐。嘢食又好味~
雖然全部菜都有蒜頭,但味道都唔算重,反而好香~返到屋企先發覺自己個口真係好大陣蒜頭味🤣🤣
garlic lover一定要嚟試下!

menu:
蒜蓉包
2019-01-29 60 瀏覽
今日去左大角咀探個朋友,夜晚去左佢屋企樓下食飯。mad for garlic主打蒜頭料理,每樣菜式都加入左蒜頭元素,令人蒜味難忘。我同朋友坐低就有free bread,蒜蓉多士。蒜味輕盈,多士香脆,之後我地開始order食物啦!蒜蓉麵包塔是我地首選,大量蒜蓉鋪面,有侍應幫忙分開四件,每件麵包中間都有濃濃蒜蓉粒香氣,蒜味濃厚。之後我地叫左triple garlic pasta,微辣蒜味突出,意粉炒得香口唔油膩,加入左海鮮非常滿足,海鮮爽口新鮮,味道都是合乎水準。另外加點一客t-bone steak,牛排香嫩,牛肉味道香濃,我最欣賞加入蒜蓉粒,與牛排肉香非常配合。
2019-01-19 193 瀏覽
前幾日同朋友傾開計先知原來有間餐廳係用蒜黎做主題!聽完好有興趣,放工即刻捉左男朋友仔同我去奧海城食,大概八點鐘過到黎人流都唔算多,環境舒服典雅,非常適合情侶來食飯😊大部分的菜式都是西式加韓式的配搭,當然也少不了主角<蒜> ,連甜品都有蒜!隨後送上蒜蓉包,一定要趁熱食呀!🍕Garlic snowing pizza 12”🍕一早喺op睇左有咩推介,見到個個都大推呢個蒜香pizza,所以第一時間就叫左。一上枱已經聞到好香的蒜味,視覺亦都好吸引😍鋪滿曬芝士!!雖然配料不多,只得大量炸蒜片、芝士、蝦、菠蘿,但所有野加起來真係好好食!🦀蒜香忌廉汁蟹肉龍蝦肉意粉🦞蟹肉龍蝦肉份量好多,超足料,真係大大舊肉個隻,好有口感。忌廉汁完全不覺膩,反而有好濃郁的鮮味!🥩烤澳洲牛柳配原個醋漬蒜頭及MFG甜香汁🥩原粒蒜頭擺盤夠突出,搶曬牛柳風頭,哈哈!牛柳叫左七成熟,肉質好鮮嫩,入口軟綿綿,但略嫌牛味不夠重,而焗過的蒜頭特別腍身香口!🍹西柚特飲🍹酸甜適中,開胃之選

隨後送上蒜蓉包,一定要趁熱食呀!

🍕Garlic snowing pizza 12”🍕

2019-01-10
  • Garlic Snowing Pizza
  • 蒜香忌廉汁蟹肉及龍蝦肉意粉
2019-01-17 73 瀏覽
早在去韓國旅行的時候已經見過這一家餐廳,店內九成食物都是由蒜頭製作而成。大家應該對蒜頭也是又愛又恨,吃的時候很美味,吃完以後又怕會口臭!今天點的菜包括有Gralic bread tower, Caesar salad,Ocean soup pasta, Garlic and banana nutella pizza,還有贈送的Garlic bread。Casesar salad滿佈着芝士碎,芝士脆片及炸蒜片還有數片烤南瓜,沙律菜是一整棵上碟與平時切好的沙律菜有所不同,雖然要自己動刀切可是可以確保沙律菜的新鮮程度,一口清新的生菜配上香口的蒜片及芝士,一口接着一口很快就吃完了。Gralic bread tower是他們家的招牌菜,筒形的麵包上滿滿的蒜蓉。由店員把蒜蓉擠進麵包裏,到麪包表面再見不到蒜蓉的時候,店員就會將麵包一開四麵包裏面夾着非常飽滿的蒜蓉,麪包烤過後外脆内軟。原本心想這個Gralic bread tower一定有很強烈的蒜頭味吧,吃下後居然不是,不喜歡太強烈蒜蓉味的朋友應該會覺得恰到好處,而重口味的朋友就可以點普通的蒜蓉包。Ocean soup pasta是蒜香白酒海鮮意粉,

Ocean soup pasta是蒜香白酒海鮮意粉,海鮮份量充足湯清爽得來帶點微辣,吃下不會有一種膩的感覺。

Garlic and banana nutella pizza是我最喜歡的一道菜,薄薄的pizza餅底塗上nutella朱古力榛子醬香蕉,再加一球香草雪糕,一冷一熱簡直是最佳拍擋!因爲餅底不厚即使吃完包沙律主菜後,仍然可以吃掉一個小pizza。

這間餐廳的蒜頭在菜式上不會譲蒜頭搶過主菜,而是譲蒜頭帶出該菜式的味道。最令人驚喜是吃完以後並沒有原先恐懼的口臭,即使與情人約會都不用擔心。
2019-01-16 85 瀏覽
今日去到奧海城是一間叫做Mac for garlic 嘅有啲韓式fashion 嘅餐廳,裝修格局都幾適合一大班人Gathering,還有好幾張闊落卡座十分適合情侶談天說地。今晚order咗一份season Menu嘅牛油果沙律同一份蒜香牛柳闊條麵仲加咗一個雞扒菠菜意大利飯。沙律嚟到都幾新鮮加埋佢嘅特製醬汁都幾特別又容易入口。另外個雞扒意大利飯嘅雞肉出奇地燒烤得好有焦香味,同時意大利飯裡面放了一些蒜片令人食到停唔到口。至於牛柳闊條麵配上濃濃嘅醬汁加埋嗰啲闊條麵都好有咬口,正!最後叫了個甜品叫特濃咖啡+雪糕,喺一個自家製雲呢嗱雪糕球加一小杯濃縮咖啡,然後撈落去一起食。餐廳有一個小驚喜是如加入左一個apps會籍就送你一個奶凍。今餐食到好滿足。滿意。
2019-01-11 105 瀏覽
今日到奧海城上training , 完場後和同事再嘗試這間Garlic店,上一次食已經是三個月前了。大概八點鐘到達, 餐廳8 成座位已滿, 受歡迎啊!蒜頭番茄汁炒八爪魚和蜆配法包片八爪魚肉質新鮮,混合了番茄和蜆肉。這菜式在其他地方從未嘗試過。 真是鎮店之寶。海鮮沙律配酒香香醋汁有青口,蜆肉 ,蝦,八爪魚配上新鮮的沙律菜再加幾多少蒜頭。 這樣的配搭原來可以平衡了各種食材的美味感。熱板澳洲牛肉 炒韓國牛油飯 ,配太陽蛋及蕃茄莎莎熱騰騰啊! 太陽蛋煎得好靚呀!牛肉的份量很多又大件,但又一點也不堅韌好驚喜 .炒完一輪,食得

大概八點鐘到達, 餐廳8 成座位已滿, 受歡迎啊!

蒜頭番茄汁炒八爪魚和蜆配法包片

海鮮沙律配酒香香醋汁

有青口,蜆肉 ,蝦,八爪魚配

熱板澳洲牛肉 炒韓國牛油飯 ,配太陽蛋及蕃茄莎莎

熱騰騰啊! 太陽蛋煎得好靚呀!
牛肉的份量很多又大件,但又一點也不堅韌好驚喜 .

炒完一輪,食得

2019-01-02 73 瀏覽
想食左呢間好耐,今晚黎開奧海城,又見1900既除夕時間都唔算多人,拎左飛等左大約20分鐘就有得入坐喎。由於太懶諗,叫左個788兩人餐,有牛,豬同埋龍蝦,仲有蒜蓉塔同薯仔蒜蓉湯,再加埋我最愛既apple crumble, 同埋兩杯野飲(可以揀wine), 我地揀左mocktail.一見到garlic tower 個名,感覺好有霸氣,都好期待。上菜時,店員會幫我地將個tower頂部既garlic塞番入去個塔,然後再切開。蒜蓉topping有點帶紅,同一般既蒜蓉有點唔同,帶甜味同無乜濃。幾特別喔之後既薯仔湯都ok, 份量比較少,再黎既main個樣好靚~牛同豬都好食,龍蝦都鮮。初時覺得唔係太夠兩個人食,但黎埋個甜品,又ok夠飽喎。Apple crumble應該係唯一無蒜的略甜,但新鮮整。整體唔錯,價錢未至於好實惠,可接受啦下次再黎試下散叫先~

一見到garlic tower 個名,感覺好有霸氣

Apple crumble應該係唯一無蒜的
略甜,但新鮮整。

整體唔錯,價錢未至於好實惠,可接受啦

下次再黎試下散叫先~
西柚特飲
西柚特飲
Garlic tower
Apple Crumble
2019-01-01 62 瀏覽
好鍾意食蒜 但平時同朋友一齊好怕食蒜因為驚口臭🙈今日同老公出嚟食飯 冇所謂啦一齊臭黎到mad for garlic 唔係唔點Garlic snowing pizza 呀!!!!真係好好味!!好香脆!!蒜味好濃!!食完一塊好想即刻再食第2塊中間夾左啲菠蘿酸酸甜甜好開胃!!!!
好鍾意食蒜 但平時同朋友一齊好怕食蒜
因為驚口臭🙈
今日同老公出嚟食飯 冇所謂啦一齊臭

中間夾左啲菠蘿酸酸甜甜好開胃!!!!
2018-12-28 110 瀏覽
奧海城一向都係美食集中地,今日黎到Mad for Garlic,當然要試下為蒜頭為主嘅美食!先有大蒜牛柳配烤餅,用熱盤奉上嘅牛柳,上枱時非常香噴噴,5成熟嘅牛柳見到粉嫩嘅牛肉,肉味香濃,入口亦相當嫩口; 加上烤餅亦係即叫即做,加上牛柳以及秘製醬汁,味道層次相當豐富。接著嘅忌廉海鮮意粉亦都不應錯過,大量新鮮蝦肉、蟹肉,最啱海鮮迷去品嚐; 而濃郁嘅忌廉伴以軟硬適中嘅意粉,亦係食極唔停。最後有蒜頭奶凍,配搭非常有趣,蒜頭味道唔會太搶太濃,而奶凍充滿牛奶香味,以及順滑嘅口感,係一道不錯嘅甜品。

2018-11-27
2018-12-22 124 瀏覽
見到OpenRice有好多人推介,而且奧海城好方便,喺旺角行5分鐘就到。七點到嘅時候已經80%full~ 宜家亦有seasonal menu 😍mad combo真系好抵!! 但因為要揸車,唔飲得酒,所以散叫😆 我地叫左前菜,八爪魚🐙clam,有少少辣,配上蒜蓉包好開胃😍 medium 既rib eye steak 岩岩好,肉質鮮嫩,牛味好重😍 好高汁。有耐冇系香港食過咁有水準既steak lol 最後既海鮮意大利珍珠麵,比我想像好食。海鮮好新鮮,青口重有海水味!!