2025-05-11 9 瀏覽
今日去咗銅鑼灣試呢間日式fusion餐廳,嘢食選擇幾多,我哋叫咗二人套餐($650)同埋兩杯酒,全部都好好味!😋首先刺身拼盤好新鮮!個壽喜燒牛肉烏冬,湯底好濃郁,牛肉又嫩滑,不過有少少辣,烏冬吸晒啲湯汁,食落去好滋味!🐮 個蘿蔔蓉豆腐都好特別,蘿蔔蓉蓉嘅口感配埋滑溜嘅豆腐,清新又解膩🤤串燒拼盤就啱晒我哋呢啲鍾意食串燒嘅人😍 流心蛋豚肉個蛋黃流晒出嚟,好邪惡但係好好味!😛 雞髀肉燒得好香,肉質又嫩,金菇肥牛就夠晒juicy,配埋個醬汁,一流!🔥炸雞、燒牛肉卷同牛油果芝士卷都唔錯,牛肉卷嘅牛肉好有咬口,牛油果芝士卷就夠晒Creamy,好滿足!🥑最後,個烏龍奶茶布甸真係好驚喜!烏龍茶味好突出,奶茶味又唔會太搶,布甸口感滑溜,甜度適中,食完個鹹嘅嘢食之後,食個甜品啱晒!🍮叫兩杯酒果陣仲有得玩遊戲抽盲盒黎揀酒🤣 啲酒嘅擺盤都勁打卡able!!!總括嚟講,呢間餐廳嘅食物質素高,價錢又合理,環境都幾舒服,下次一定會再嚟試其他嘢食!推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2025-05-09 10 瀏覽
今日嚟到銅鑼灣一棟商業大樓的Lobby餐廳食飯,外觀覺得平平無奇,但一入到餐廳就覺得別有洞天,佈置到好似登山勝地白馬咁,超有特色餐廳都好適合一班朋友過嚟傾偈,因為有超多唔同款式嘅Cocktail俾你選擇今日就嗌咗個二人套餐$650,已經有11款菜色,前菜✨芥辣八爪魚微辣,芥辣八爪魚好爽口✨炙燒北海道帆立貝帆立貝非常大粒,厚肉,爽口鮮甜,頂級刺身level✨炙燒三文魚三文魚肥美,經過炙燒,更加帶出佢嘅油香串燒✨溏心蛋豚肉卷溏心蛋生熟程度整到剛剛好,蛋黃非常Creamy,蛋味香濃,豚肉肉質結實,清爽,脆口✨紫蘇雞腿肉雞腿表面烤到非常金黃,但裏面仲可以保留嫩滑同埋有肉汁✨明太子山藥超特別嘅配搭,明太子鹹香味十足,山藥可以中和明太子嘅鹹味✨金菇肥牛卷金菇同埋肥牛,可以話係絕配,肥牛生熟程度整到剛剛好,燒汁非常惹味✨唐揚炸豆腐可以做到外脆內軟,仲保留豆香味,送酒一流✨蜜糖柚子雞翼甜甜地酸酸地嘅醬汁,令到食雞翼特別開胃✨壽喜燒牛肉✨牛油果忌廉芝士鍾意食忌廉芝士的人必點,牛油果creamy的質地同芝士出奇地夾✨壽喜燒牛脊肉烏冬烏冬非常彈牙煙靭,加埋溫泉蛋,甜甜地的壽喜燒汁,味道更加香濃,牛脊肉好重牛

今日就嗌咗個二人套餐$650,已經有11款菜色,

✨芥辣八爪魚
微辣,芥辣八爪魚好爽口

✨炙燒北海道帆立貝
帆立貝非常大粒,厚肉,爽口鮮甜,頂級刺身level

✨炙燒三文魚
三文魚肥美,經過炙燒,更加帶出佢嘅油香

✨溏心蛋豚肉卷

✨紫蘇雞腿肉
雞腿表面烤到非常金黃,但裏面仲可以保留嫩滑同埋有肉汁

✨明太子山藥
超特別嘅配搭,明太子鹹香味十足,山藥可以中和明太子嘅鹹味

✨金菇肥牛卷

✨唐揚炸豆腐
可以做到外脆內軟,仲保留豆香味,送酒一流

✨蜜糖柚子雞翼
甜甜地酸酸地嘅醬汁,令到食雞翼特別開胃

✨壽喜燒牛肉
✨牛油果忌廉芝士

✨壽喜燒牛脊肉烏冬
烏冬非常彈牙煙靭,加埋溫泉蛋,甜甜地的壽喜燒汁,味道更加香濃,牛脊肉好重牛味,肉質肥美,牛油脂超香

✨吉士鯛魚燒
新鮮熱辣整出嚟,鯛魚燒外皮非常之香脆,配埋吉士餡好好食,甜而不膩

餐廳有八款Cocktail選擇,如果大家唔知道點樣選擇適合,餐廳有個特別嘅寶箱,俾大家擲骰仔,去決定自己今晚嘅飲品,非常有創意

✨Sakura Blessing
粉紅色好啱打卡,有櫻花糖裝,加少少果汁,好啱女仔

✨Karakusa Luck
調酒加上薄荷檸檬味道好fresh
2025-05-06 12 瀏覽
嚟到銅鑼灣Tower535,估唔到喺大堂位置都間到一間私隱度高嘅餐廳!氣氛好好,座位闊落,坐得舒服。二人餐喺OpenRice預約嘅話會有優惠價~Cocktail 試左Karakusa Luck: 好有儀式感😂 味道清新 & Maple Hunter :易入口頭盤芥末八爪魚帆立貝、三文魚表面都有經過輕輕嘅炙燒,有少少嘅火香味唐楊炸豆腐、甜辣炸雞壽喜燒牛肉飯卷、牛油果忌廉芝士飯卷呢兩款飯卷都有驚喜,淨係飯身都已經覺得好食。牛油果忌廉醬香唔會太濃剛剛好串燒紫蘇雞腿肉,味道略嫌稍淡,較乾身金菇肥牛卷,味道ok明太子山藥,明太子醬味道濃山藥夠軟身,呢個配搭唔錯壽喜燒牛脊肉炒烏冬醬汁味道好濃,烏冬好彈牙,撈埋溫泉蛋一齊食好好食!烏龍茶牛奶布丁有淡淡既茶味,幾固態

二人餐喺OpenRice預約嘅話會有優惠價~

頭盤
芥末八爪魚
帆立貝、三文魚表面都有經過輕輕嘅炙燒,有少少嘅火香味
唐楊炸豆腐、甜辣炸雞

壽喜燒牛肉飯卷、牛油果忌廉芝士飯卷

串燒
紫蘇雞腿肉,味道略嫌稍淡,較乾身
金菇肥牛卷,味道ok
明太子山藥,明太子醬味道濃山藥夠軟身,呢個配搭唔錯

壽喜燒牛脊肉炒烏冬
醬汁味道好濃,烏冬好彈牙,撈埋溫泉蛋一齊食好好食!

烏龍茶牛奶布丁
有淡淡既茶味,幾固態

2025-05-05 5 瀏覽
為咗迎接小假期,放工同朋友去到銅鑼灣白馬餐廳食晚飯。日式fusion二人套餐包括11品,前菜、串燒、逸品料理,太卷、主食同甜品。最特別仲有各款唔同嘅Cocktail,選擇困難症嘅朋友仲可以玩個小遊戲。前菜三味,包括芥辣八爪魚,火炙北海道帆立貝,火炙三文魚。三款魚生刺身都肉質鮮甜,芥辣八爪魚就刺激味蕾,好開胃。帆立貝就肉感厚,火炙過更加香口。三文魚就更加唔使講,用火炙處理,魚油逼晒出嚟。串燒有四款,溏心蛋豚肉卷,紫蘇雞腿串,明太子山藥,金菇肥牛卷首先溏心蛋蛋味濃郁,加上豚肉片包住你燒豚肉嘅油脂滲晒係溏心蛋嘅表面,非常好食。紫蘇雞腿串就味道好特別,紫蘇味好夾啲雞肉味。山藥爽口,用明太子做配搭,可以惹味啲。金菇肥牛卷就燒得好好,金菇唔會太乾,肥牛又恰到好似。用足夠嘅燒汁嚟燒,夠哂味。逸品料理唐揚炸豆腐,甜甜辣辣炸雞炸豆腐外面酥脆,內面夠滑豆味又郁。炸雞乾身唔覺太油膩,甜辣醬平衡到個辣度。食多幾舊都唔覺漏。壽喜燒牛肉和牛油果忌廉芝士太卷味道濃味但層次豐富,雖然係太卷壽喜燒牛肉嘅量都唔少,至牛油果忌廉芝士口感就好滑。鰻魚炒飯好好食同埋份量都唔少,兩個人一定夠飽。最難得係足一整塊鰻魚,而唔係鰻魚粒

前菜三味,包括芥辣八爪魚,火炙北海道帆立貝,火炙三文魚。

逸品料理
唐揚炸豆腐,甜甜辣辣炸雞

壽喜燒牛肉和牛油果忌廉芝士太卷

鰻魚炒飯
好好食同埋份量都唔少,兩個人一定夠飽。最難得係足一整塊鰻魚,而唔係鰻魚粒,絕對有誠意。

以烏龍茶牛奶布甸作結

初露-白蘭樹下gin,金葉狩
呢度有幾款招牌雞尾酒,都好值得嚟飲,雖然未必一次過飲哂,但應該要嚟多幾次。因為賣相又靚,又清爽好飲,夏天啱哂。
2025-05-04 7 瀏覽
同Friend去咗銅鑼灣呢間日式餐飲酒吧,裝修好有復古摩登Feel,仲有幾張似屋企咁舒服嘅大梳化,坐低即刻覺得好Relax,啱晒一路飲酒一路吹水 🍸骰盅抽Cocktail 超有驚喜!佢哋有8款日式特色Cocktail,玩骰仔抽中邊杯就飲邊杯,勁好玩!我Friend抽中咗櫻花,粉紅色睇落好少女,甜甜地易入口。而我中咗杯神秘煙霧Cocktail,一打開個盒噴白霧,打卡一流!味道唔會太甜,有少少清新果香,正! 🍽️ 食物水準唔錯!- 日式豆腐:滑,醬汁甜甜哋,開胃! - 韓式炸雞球:脆皮唔油膩,好夾酒! - 鰻魚炒飯:鑊氣足,鰻魚唔腥,抵讚! - 拼盤三樣:芥末魷魚爽口、熟三文魚腩油脂香、帶子鮮甜,送酒一流~ - 日式壽司卷:正常發揮,但唔係主角,食住先! - 日式串燒:叫咗雞肉同牛,燒得香口,唔會乾爭爭。 總結:環境Chill、食物有水準、Cocktail有驚喜,同Friend Happy Hour或者夜晚Hea吓都好啱! 📍 Lounge Hakuba銅鑼灣

🍸骰盅抽Cocktail 超有驚喜!

🍽️ 食物水準唔錯!
- 日式豆腐:滑,醬汁甜甜哋,開胃!
- 韓式炸雞球:脆皮唔油膩,好夾酒!
- 鰻魚炒飯:鑊氣足,鰻魚唔腥,抵讚!
- 日式壽司卷:正常發揮,但唔係主角,食住先!
- 日式串燒:叫咗雞肉同牛,燒得香口,唔會乾爭爭。

📍 Lounge Hakuba
銅鑼灣
今天來到這家鬧中取靜的居酒屋,日式料理好獨特,道道菜都好令人滿意,而且丟骰子決定Signature Cocktail 真是有趣新鮮,舒服地坐在沙發上同friends 飲cocktail真是一大樂事!**芥辣八爪魚**:微辣的芥辣醬與嫩滑的八爪魚結合,開胃辛辣! **炙燒北海道帆立貝 & 炙燒三文魚**:新鮮至極,帶有炙燒味! **溏心蛋豚肉卷**:溏心蛋的流心效果無與倫比,好滑嫩,絕對是必嘗之選。 **紫蘇雞腿肉**:雞腿肉咬下去有紫蘇葉、柚子與孜然的獨特味道,層次豐富。 **明太子山藥**:白色爽脆的山藥上是紅色鮮艷的明太子醬相得益彰,清爽又鹹香! **金菇肥牛卷**:外層肥牛燒得微脆,內裡金菇飽滿,口感扎實,經典之選。 **蜜糖柚子雞翼**:雞翼脆皮上有甜甜的蜜糖與柚子香氣,怎麼也吃不膩! **壽喜燒牛肉卷**:壽喜燒的調味大大地提升了牛肉的味道! **牛油果芝土卷**:牛油果與芝士的搭配令人難以抗拒,層次分明,口感豐富。 **唐揚炸豆腐**:外脆內軟,豆腐滑嫩至極,還帶有絲絲甜味! **壽喜燒牛肉烏冬**:有大大塊的牛肉軟嫩,烏冬面滑爽,上面還有三文魚籽和太陽

**壽喜燒牛肉卷**:壽喜燒的調味大大地提升了牛肉的味道!

**壽喜燒牛肉烏冬**:有大大塊的牛肉軟嫩,烏冬面滑爽,上面還有三文魚籽和太陽蛋,真是不可錯過!

**吉士鯛魚燒**:最喜歡鯛魚燒裡面的甜甜的吉士,還有香甜的紅豆和糍粑,令人回味無窮!

cocktail結合了多種元素,造型好少女心,每一口都能夠品嚐到不同的味道,如同在味蕾上演奏一曲多聲部的交響樂!
期待了好一陣子和友人的dinner date, 趁著Easter holiday期間聚一聚!大din!朋友介紹抵食好味2人餐,半信半疑的情況下去試試一入餐廳,喜歡它半憂暗又帶點情調的感覺,雖帶點暗但仍看得清全貌。一入座便目標明確的點了2人餐,一看menu,有點驚訝是真的咁多道菜嗎?!•Cocktails 🍹 Holiday 應來點酒水的,聽店員介紹便來了個strong點的old fashion。喜歡店家有心思的骰仔game ,如果想不點飲什麼都有建議給你。•前菜前菜有芥辣八瓜魚,炙燒北海道帆立貝及炙燒三文魚: 以為前菜便是小小的一dish,也絕不手軟呢!喜歡芥辣八瓜魚帶點咬口得來,又是辣辣的口感。刺激了味蕾,開胃了!帆立貝及三文魚也是挺新鮮的,少炙燒了一下。•串燒串燒也有四串: 溏心蛋豚肉卷,紫蘇雞腿肉,明太子山藥及金菇肥牛卷最驚喜的竟然是明太子山藥及溏心蛋豚肉卷。明太子山藥燒得香口得來,帶點少辣。其二是溏心蛋豚肉卷,溏心蛋是100分的蛋,流心得來再帶點味道,包著肉吃一流。• 唐揚炸豆腐 + 炸雞 🍗逸品料理有唐揚炸豆腐,甜甜辣辣炸雞及蜜糖柚子雞翼。最喜歡是唐揚炸豆腐,少香而不油,又j
期待了好一陣子和友人的dinner date,
趁著Easter holiday期間聚一聚!
大din!朋友介紹抵食好味2人餐,
半信半疑的情況下去試試
一入餐廳,喜歡它半憂暗又帶點情調的感覺,
雖帶點暗但仍看得清全貌。

Cocktails 🍹
Holiday 應來點酒水的,
聽店員介紹便來了個strong點的old fashion。
Cocktails  🍸

前菜有芥辣八瓜魚,
炙燒北海道帆立貝及炙燒三文魚:
以為前菜便是小小的一dish,也絕不手軟呢!
喜歡芥辣八瓜魚帶點咬口得來,
又是辣辣的口感。
刺激了味蕾,開胃了!

帆立貝及三文魚也是挺新鮮的,少炙燒了一下。

串燒
最驚喜的竟然是明太子山藥及溏心蛋豚肉卷。
明太子山藥燒得香口得來,帶點少辣。
其二是溏心蛋豚肉卷,溏心蛋是100分的蛋,
流心得來再帶點味道,包著肉吃一流。

唐揚炸豆腐 + 炸雞 🍗
逸品料理有唐揚炸豆腐,
甜甜辣辣炸雞及蜜糖柚子雞翼。
最喜歡是唐揚炸豆腐,少香而不油,
又juicy及豆腐的香氣。

甜甜辣辣炸雞是像韓國菜,不是刮口的香脆。
配酒一流。

炸雞

太卷
太卷有壽喜燒牛肉及牛油果忌廉芝士。
其實未吃主菜吃到此,也已經飽了!
太卷size也不少,壽喜燒牛肉是全熟的,
但吃起來也不會太老。
飽肚之選。

牛油果忌廉芝士飯卷也是不敗的組合。

壽喜燒牛脊肉烏冬
來到主食,點了壽喜燒牛脊肉烏冬。
一上台是熱騰騰的香氣逼人。
烏冬雖然不知是不是稻庭烏冬,
但吃起來滑溜溜的。
加上了燒汁,一點也不乾也有味道。
除了牛肉,更添了流心蛋,
心裡間問台主,這個價錢他們是可以回本的嗎?

烏龍茶牛奶布甸

最後以甜品完美作結,烏龍茶牛奶布甸
感覺是自家製的,
不太甜有香濃牛奶味 (烏龍茶味便嚐不出了)
更加上雪糕,大滿足!

Dinner  set  dessert

雖然很擔心太多人知道這個地方了🙈
但又想把好西都給大家知道!😍
拍拖同朋友傾計/gathering也是一絕的!

As usual, menu for reference

Cocktails  🍸
炸雞
Dinner  set  dessert
呢間日式酒吧好有特色,可以比狗仔入場之餘,仲有個露天terrace !今次試咗佢哋嘅二人前套餐($650/2位),話係11品但我數到竟然有13品🤣 食物同飲品都好有驚喜,仲有個超得意嘅骰子Cocktail盒👍🏻一入座,枱面有個木盒,入面有個骰仔,每個數字代表一款Cocktail,客人可以擲骰決定飲咩Cocktail,啱晒選擇困難症嘅我 (雖然我都係睇返食評同埋樣去做決定🤣)但個覺得幾有 gimmick 👍🏻Sakura Blessing 桜雖然都會有一陣燒酒味,但係可能因為有玫瑰、檸檬、檸檬橙等等,所以唔算難入口。Maple Hunter 楓 呢杯有啲清新嘅感覺,桃茶同柚子都幾match ,都係易入口,有陣果香味唔算苦(但係都唔係甜架😂)雖然佢成杯橙汁咁,但係唔好俾佢呃到啊🤣前菜芥辣八爪魚八爪魚爽彈,份量好多,芥辣味微辣好開胃!炙燒北海道帆立貝帆立貝鮮甜嫩滑,炙燒過有陣炭香炙燒三文魚三文魚厚肉,半生熟,油脂香濃,入口即化逸品料理唐揚炸豆腐炸豆腐外脆內軟,甜甜地,配蘿蔔蓉好清新👍🏻蜜糖柚子雞翼8隻單骨,份量都幾多。酸甜嘅蜜糖柚子醬好惹味,雞肉外脆內juicy太卷壽喜燒牛肉 (各4件)牛肉

Sakura Blessing 桜

Maple Hunter 楓

芥辣八爪魚
八爪魚爽彈,份量好多,芥辣味微辣好開胃!

炙燒北海道帆立貝
帆立貝鮮甜嫩滑,炙燒過有陣炭香

炙燒三文魚
三文魚厚肉,半生熟,油脂香濃,入口即化

逸品料理
唐揚炸豆腐
炸豆腐外脆內軟,甜甜地,配蘿蔔蓉好清新👍🏻

蜜糖柚子雞翼

太卷
壽喜燒牛肉 (各4件)
牛肉卷濃郁香口,太卷面有啲7味粉

牛油果忌廉芝士
清新啲,芝士唔會太膩,建議先試芝士再食牛肉,味道層次感更好🤘🏻

紫蘇雞腿肉
雞腿肉嫩滑,紫蘇葉味都唔算出,接受到

明太子山藥
山藥燒得脆口,山藥本身冇乜味,係靠明太子吊味,個人覺得清一清啲肉味都幾好

金菇肥牛卷
正常發揮,金菇中和咗肥膩感

溏心蛋豚肉卷
蛋黃流心同豚肉好match,影相嗰陣拎起已經爆咗,可能溏心蛋太重🤣 溏心蛋好滑偏濃味;豚肉就清清地,夾埋一齊食好啲

主食
鰻魚炒飯
又要再強調份量,多到呢,三個人都食到🤣鰻魚汁滿滿,鰻魚都幾多,唔錯

甜品
烏龍茶牛奶布甸
配一球好味唔死甜嘅雲呢拿雪糕。布甸滑溜震揗揗,烏龍茶香好濃,甜度啱啱好🫰

結論
- 質素唔錯,仲要份量好多!啱晒大胃王!
- 好chill安靜幾chill,仲可以揀啲矮啲嘅梳化仔坐,仲有室外位置,好啱gathering

好味度:8.4/10
🌩️ B.Y.O.B Build Your Own Bento (lunch set 連飲品) $128 🤍 4/5 自選便當自由配搭,每個便當基本嘅組合係主食 + 肉x2 + 小食x2,唔好睇每份都細細碟加埋份量都幾多,食到好多唔同嘢好豐富💕* 味噌比目魚,外皮香脆啖啖肉 (+$8)* 生薑五花腩片,豚肉同生薑好夾* 糖心蛋配味素珍珠米,完美嘅絕配* 桂花潰蕃茄係季節限定,清甜爽口既開 胃(+$8)* 洋甘菊香柚綠茶,清新而解膩😋🌩️ 辣白味噌本菇義大利麵配香煎帶子及大蝦 (lunch set 連飲品) $128(+$20 特飲) 🤍 4/5 即叫即整熱辣辣,大家食之前小心熱🔥味噌嘅份量調配得啱啱好,配搭cream同意粉好夾,加埋少少辣味,令到成個意粉唔會太heavy 🤩 帶子同大蝦正常水準 🦐 奇異果茉莉冰茶成日好fresh 又唔會過甜👍🏻🌩️ 烏龍茶奶凍配雲哩拿雪糕 $48 🤍 4/5 食完咁正嘅mains之後,就即叫即上咗依份甜品~ 茶味香奶味濃,建議大家先食奶凍再食雪糕,可以將味道提升層次🍮🌩️ 海鹽奶蓋Tiramisu(含酒) $62 🤍 3.5/5 係一個甜鹹甜鹹嘅新鮮配
* 味噌比目魚,外皮香脆啖啖肉 (+$8)
* 生薑五花腩片,豚肉同生薑好夾
* 糖心蛋配味素珍珠米,完美嘅絕配
* 桂花潰蕃茄係季節限定,清甜爽口既開 胃(+$8)
* 洋甘菊香柚綠茶,清新而解膩😋

🌩️ 烏龍茶奶凍配雲哩拿雪糕 $48 🤍 4/5

係一個甜鹹甜鹹嘅新鮮配搭🌟 入口食到淡淡嘅海鹽味,中和Tiramisu嘅甜味,總括嚟講係一個唔錯嘅甜品🍨

B.Y.O.B Build Your Own Bento
辣白味噌本菇義大利麵配香煎帶子及大蝦
烏龍茶奶凍配雲哩拿雪糕

海鹽奶蓋Tiramisu(含酒)
B.Y.O.B Build Your Own Bento
辣白味噌本菇義大利麵配香煎帶子及大蝦
烏龍茶奶凍配雲哩拿雪糕
銅鑼灣世貿中心隔離有一棟新咗幾年嘅Office tower,有條自動電梯從地下上兩層,去到一間日式餐廳,座位幾有空間感,枱之間有足夠距離,可以同朋友慢慢傾偈。晚餐有個二人套餐,三款前菜+炸豆腐+炸雞+ 兩款壽司太卷+四本串燒包括雞肉,明太子山藥,肥牛金菇卷,糖心蛋豚肉卷+鰻魚炒飯,仲有牛奶布甸甜品。最喜歡吃甜甜辣辣炸雞,有蜜糖味好脆口。壽喜燒牛隻肉烏冬有溫泉蛋,食落滑嘟嘟好順口。Cocktail有個木箱嘅Menu俾大家選擇,大約有八款,我揀咗梅加入Whisky,又塊四方形嘅冰同埋有橙既香味,可以慢慢嘆。
2025-04-16 9 瀏覽
銅鑼灣Lounge Hakuba以其精緻的日式料理和優雅氛圍著稱。$650二人前套餐是一場絕佳的味蕾盛宴,涵蓋了十一道各具特色的佳餚。前菜部分一鳴驚人,芥辣八爪魚的辛香刺激開啟食慾,炙燒北海道帆立貝的鮮甜搭配輕微焦香,炙燒三文魚的充沛油脂更是無懈可擊。串燒系列則展現出不同的風味層次,溏心蛋豚肉卷豐富的蛋黃流心令人讚不絕口,而紫蘇雞腿肉則帶來一抹清新氣息,值得一提的是,明太子山藥與金菇肥牛卷更是創意與美味的完美結合。在逸品料理中,唐揚炸豆腐外酥內嫩,配合簡單的調味帶出豆腐原本的細膩口感;蜜糖柚子雞翼,味道甜甜地,炸到好香口,令人食指大動。太卷部分,壽喜燒牛肉和牛油果忌廉芝士的組合各有千秋,壽喜燒濃郁香甜,牛油果則帶來濃滑質感。主食的鰻魚炒飯讓人意猶未盡,鰻魚的豐富油香與米飯完美融合。最後,甜品烏龍茶牛奶布甸伴雪糕,甜度恰到好處,為整個套餐畫上完美句號。Cocktail方面,櫻花微甜的Sakura Blessing與濃郁煙燻味的Peated Ume,為用餐體驗增添醉人的層次感。總結,餐廳無論在味覺還是創意上都展現了高水平,係喜愛日式料理既朋友不可錯過的選擇。

主食的鰻魚炒飯讓人意猶未盡,鰻魚的豐富油香與米飯完美融合。

慶祝紀念
  • SakuraBlessing
  • PeatedUme
  • 蜜糖柚子雞翼
  • 唐揚炸豆腐
位於銅鑼灣嘅🌟Lounge Hakuba🌟,係一間🇯🇵日式居酒屋🏮!佈置到好似🗾日本長野縣嘅🎿登山勝地白馬🏔️咁,頗具特色!🌸櫻|🍁楓餐廳嘅八款Signature Cocktails,以日本嘅植物作為主題!於如諗唔掂嘅話,仲可以用骰仔嚟決定!🌸粉紅色嘅櫻,入口香甜而且帶花香,仲有隻紙鶴估裝飾,有心思!🍁橙黃色嘅楓,就好似秋天嘅紅葉咁,酒味溫和,果香怡人!🌟二人前套餐🪸前菜前菜係刺身三拼,芥辣八爪魚爽口刺激!炙燒北海道帆立貝鮮甜美味!炙燒三文魚有油香!三款都唔錯!🔥逸品料理唐揚炸豆腐,外層酥脆,入面係汁煮過嘅豆腐,有爆汁效果,好食!蜜糖柚子雞翼炸到香口,單骨方便食用!🍣太卷牛油果忌廉芝士口感綿滑!壽喜燒牛肉有醬香!🍢串燒四款分別係紫蘇雞腿肉、明太子山藥、金菇肥牛卷、溏心蛋豚肉卷!溏心蛋一咬即流出濃郁嘅蛋液,正!🍜壽喜燒牛脊肉炒烏冬壽喜燒醬汁帶來香郁嘅醬甜,配搭溫泉蛋,特別滑溜!🍮烏龍茶牛奶布甸牛奶布甸Q彈,同綠茶雪糕勁夾,好食!

🌸櫻|🍁楓

🍁橙黃色嘅楓,就好似秋天嘅紅葉咁,酒味溫和,果香怡人!

🌟二人前套餐

🪸前菜

🔥逸品料理

蜜糖柚子雞翼炸到香口,單骨方便食用!

🍣太卷

牛油果忌廉芝士口感綿滑!壽喜燒牛肉有醬香!

🍢串燒

🍜壽喜燒牛脊肉炒烏冬

壽喜燒醬汁帶來香郁嘅醬甜,配搭溫泉蛋,特別滑溜!

🍮烏龍茶牛奶布甸

牛奶布甸Q彈,同綠茶雪糕勁夾,好食!
2025-04-14 24 瀏覽
🌟前菜芥辣八爪魚八爪魚入口鮮暖彈牙有嚼勁,配上芥末醬汁與海鮮甜味非常配合,微辣中帶有清爽,仲加入檸檬汁來提鮮,非常好味好食。炙熱北海道帆立貝北海道帆立貝表面輕炙焦香,內裡柔嫩如奶油,中心半生狀態帶溏心感,鮮甜汁液鎖住,貝柱纖維細緻。炙熱三文魚三文魚腩部位經火炙後油脂融化,表層微脆,入口即化,魚肉綿密豐腴,焦糖化表面增添香氣,令口感豐富。🌟逸品料理唐揚炸豆腐豆腐外皮酥脆輕薄如紙,內裡豆腐豆香濃郁,質地似布丁般顫動,蘸醬汁後外脆內滑潤,咸香中帶上豆香味。蜜糖柚子雞翼雞皮烤至蜜糖脆亮,肉質多汁嫩滑,好配合甜中帶酸嘅蜜糖柚子醬,柚子醬酸甜清爽解膩,尾調有柑橘香氣。🌟太卷壽喜燒牛肉太卷薄切牛肉軟嫩近乎入口即化,壽喜燒醬汁甜鹹滲透米飯的溫潤,卷內紫菜香脆可口,整體濃郁帶有壽喜燒嘅香味。牛油果忌廉芝士太卷牛油果泥綿密油潤,忌廉芝士微鹹奶香,兩者配合令口感滑潤,帶有酸甜,與米飯形成冷熱質地對比。🌟串燒糖心蛋豚肉卷五花肉片包裹溏心蛋炙烤,豚肉焦香油脂渗入蛋中,蛋液濃稠裹住肉香,切開後蛋黄流淌,層次豐富。 紫蘇雞腿肉雞腿肉炭烤後皮脆肉彈,多汁彈嫩,紫蘇葉清香撲鼻,帶草本微辛,肉汁飽滿。明太子山藥山藥黏滑
🌟前菜

🌟串燒
糖心蛋豚肉卷

紫蘇雞腿肉

明太子山藥
山藥黏滑脆口,明太子鹹鮮微辣,顆粒感明顯,表面略焦脆,炙烤後醬料起泡,風味濃郁。

金菇肥牛卷
肥牛片卷金針菇烤制,牛肉油脂滲入金菇,令金菇脆嫩多汁,金菇肥牛卷咬下時令口感豐富。

🌟主食
壽喜燒牛脊肉烏冬
牛脊肉柔軟帶筋絡嚼勁,烏冬滑溜有彈性,
壽喜燒醬味甜鹹浸潤,配溫泉蛋更添醇厚。

🌟甜品
吉士鯛魚燒
酥脆魚型外殼微脆熱燙,內餡卡士達醬冰涼流心,奶香濃郁,甜而不膩,配搭埋香甜美味嘅綠茶雪糕,增加口感。

🌟雞尾酒
金葉狩
桃茶伏特加基底清爽,柚子利口酒酸甜明亮,檸檬與柳橙汁帶來果香爆發,楓糖漿平衡酸度,尾韻有酒精微灼感。

青葵
金酒為底,紫蘇與黃瓜糖漿主導清新草本風,青檸酸度突出,芥末隱約刺激感,蘇打氣泡感輕盈,整體如夏日微風。
喺銅鑼灣搵到呢間樓上酒吧,原來同couch club 合作,夜晚先會開,特別主打日本風味Cocktail同日式fusion食物!雖然係酒吧但係佢哋嘅食物都好高質!入咗之後會有一個木盒介紹佢哋有嘅Cocktail ,用日本花木命名,如果唔係好識飲酒或者諗唔到想飲乜嘢仲可以擲骰仔決定🤣今次就嗌咗二人餐,勁多嘢食,最後食到好飽!前菜有芥末八爪魚、炙燒帶子同炙燒三文魚!覺得芥末八爪魚特別好食!份量極多,咬落去爽脆微辣,好適合送酒!然後有柚子單骨雞翼同唐揚豆腐,本身以為雞翼係小食得幾隻,點知上枱嗰下鋪到成座山咁🤣而且係好食!香脆可口,配上酸甜嘅柚子醬接着係串燒拼盤同創意壽司卷物,串燒包括雞肉、豬肉、豬肉鵪鶉卷同明太子山藥!然後仲有一個煮食,揀咗牛肉照燒烏冬,雖然前面已經食到好飽,但係呢個真心推薦!讚岐烏冬索滿照燒汁,超入味,配埋流心溫泉蛋,入口第一下烏冬滑溜,口感帶點煙靭!最後仲有個牛奶布甸配雪糕,奶香味十足!

今次就嗌咗二人餐,勁多嘢食,最後食到好飽!
前菜有芥末八爪魚、炙燒帶子同炙燒三文魚!

最後仲有個牛奶布甸配雪糕,奶香味十足!
今日放工好適合嚟個Happy Hour飲杯野🌙見到銅鑼灣呢間Lounge既感覺真係好舒服🧡有種復古居家感嘅設計攤係梳化真係好Cozy好慵懶 💤飲品方面好有日式嘅風格🇯🇵諗唔到可以擲骰決定好有玩味🤣叫左個二人套餐CP值高值得一試😚⭐️ Karakusa Luck 🍀 調酒以薄荷青檸柑橘為主題🍋‍🟩 酸酸甜甜嘅口味好開胃充滿清新感💚⭐️ Shiitake Old Fashion 🍄‍🟫黎自日本嘅威士忌係成熟嘅韻味🥃餘韻好深長但係特別Infuse左日本松茸既香氣🍄估唔到層次好有驚喜⭐️ 芥辣八爪魚 🐙⭐️ 炙燒北海道帆立貝 🐚⭐️ 炙燒三文魚 🍣前菜三種刺身都好新鮮🌊特別鍾意炙燒嘅三文魚更帶油香🐟⭐️ 溏心蛋豚肉卷 🍳⭐️ 紫蘇雞腿肉 💜⭐️ 明太子山藥 🥕⭐️ 金菇肥牛卷 🥓四人串燒嘅火候同調味都控制得好好🔥明太子嘅鹹香值得一讚🩷另外流心嘅糖心蛋配上豚肉都好滋味🍖⭐️ 唐揚炸豆腐 🤍⭐️ 甜甜辣辣炸雞 🍗豆腐即炸保持外酥內嫩滑嘅感覺😋 炸雞惹味得黎絲絲嘅甜度有種韓式嘅感覺🇰🇷⭐️ 壽喜燒牛肉太卷 🥩⭐️ 牛油果忌廉芝士太卷 🥑兩款太卷都有Fusion嘅精華 🗺️ 壽喜燒嘅牛肉帶絲微甜度🥹 牛油果既配搭就好Creamy
Karakusa Luck
⭐️ 唐揚炸豆腐 🤍
⭐️ 甜甜辣辣炸雞 🍗
⭐️ 壽喜燒牛肉太卷 🥩
⭐️ 牛油果忌廉芝士太卷 🥑
兩款太卷都有Fusion嘅精華 🗺️ 壽喜燒嘅牛肉帶絲微甜度🥹 牛油果既配搭就好Creamy好特別🧀
⭐️ 壽喜燒牛脊肉烏冬 🍜
牛肉配上溫泉蛋係好完美嘅配搭🐮濃郁既醬汁配上烏冬好滿足☺️
⭐️ 吉士鯛魚燒 🍡
值得一讚好有造型感🎨爆漿既Custard熱辣辣🧁再配上綠茶雪糕同紅豆等配料甜度恰到好處🍵
Karakusa Luck
Shiitake Old Fashion