2019-06-11 83 瀏覽
今日約了同事食晏,大家都諗唔到食乜好,行吓行吓就去到亨利中心,見到有一間食意大利菜嘅諗都唔諗就上咗去啦。入到去地方唔係好大,大概可以坐40-50人左右,最啱就係人少少去食飯傾吓計。睇吓個Menu,有意粉呀、牛扒之類嘅午餐選擇,因為食晏唔想咁Heavy,所以就叫咗個無骨雞俾肉。上菜都好快,嚟咗個好靚好好食嘅沙律,食完冇耐主菜就上嚟啦,賣相好靚,但係略嫌個汁有少少偏酸,整體都算ok。食完主菜,仲有一件蛋糕仔加一杯嘢飲,$100左右有咁嘅食物都算係平價抵食。

沙拉
無骨雞俾扒
沙拉
1K
2019-06-10 86 瀏覽
放工約了服友去chill 一下,之前朋友推介這間質素不錯,便卜了位今日一試。餐廳座位寬敞,有開放式的廚房,光線較暗,富有情調,挺適合情侶談心。先來一個沙律,分量很大,牛扒嫩紅,沒有過熟,肉質軟腍,牛味亦濃,雜菜新鮮爽脆,蘸上酸醋,非常醒胃。有青瓜,番茄仔,mushroom, 色彩配搭鮮豔,食落有很香的牛油味~味道很不錯有兩隻大蝦,爽口彈牙,青口和蜆脹卜卜,都很鮮甜,讚👍🏼意粉炒得夠乾身,不會過硬,質感爽滑~~個意粉嘅味道同質感食落係有驚喜嘅~以香草慢烤岀爐,熱辣辣,入味,配牛油炒雜菜,爽口新鮮~服務員親切有禮,值得一讚

餐廳座位寬敞,有開放式的廚房,
光線較暗,富有情調,挺適合情侶談心。

先來一個沙律,分量很大,
牛扒嫩紅,沒有過熟,

肉質軟腍,牛味亦濃,
雜菜新鮮爽脆,蘸上酸醋,
非常醒胃。
烤牛扒配雜菜沙律

有青瓜,番茄仔,mushroom,
色彩配搭鮮豔,
食落有很香的牛油味~
味道很不錯

Funghi  Misti

有兩隻大蝦,爽口彈牙,
青口和蜆脹卜卜,都很鮮甜,讚👍🏼
意粉炒得夠乾身,不會過硬,
質感爽滑~~
個意粉嘅味道同質感食落係有驚喜嘅~
海鮮扁意粉
以香草慢烤岀爐,熱辣辣,
入味,配牛油炒雜菜,爽口新鮮~
SLOW  ROASTED  CHICKEN

服務員親切有禮,值得一讚

烤牛扒配雜菜沙律
Funghi  Misti
海鮮扁意粉
SLOW  ROASTED  CHICKEN
  • 慢烤半雞
午市意大利餐,坐落環境都唔錯,寬寬敞敞,叫咗兩個餐一個意大利餐意粉,一個扁意粉,跟餐一個湯一個沙律,兩個甜品加杯咖啡,一餐食完味道very good。南瓜湯 綿綿一匙飲飲味道依然,喜歡嘅口感。雜菜沙律都係用黑醋汁近期真係好興黑醋汁,食落味道又可以接受,生菜依然係咁好味。蕃茄意大利粉 意大利粉軟硬都適中, 蕃茄尾一嚟就聞到,非常喜歡嘅味道。蜆肉扁意大利粉 味道濃沃食落好味, 呢款都算係己喜歡嘅食物, 扁意粉加啲橄欖油再落蒜蓉,味道加埋就已經好可口。甜品朱古力加非常濃厚鬆軟蛋糕入口即溶,雪糕球焦糖面,心太軟餅做底,食落非常好味。我哋兩個都幾乎食唔曬,跟住嚟杯咖啡, 咁就非常合口味,簡單一個下午茶,咁就完咗喇!

南瓜湯
綿綿一匙飲飲味道依然,喜歡嘅口感。

雜菜沙律都係用黑醋汁
近期真係好興黑醋汁,食落味道又可以接受,生菜依然係咁好味。

蕃茄意大利粉
意大利粉軟硬都適中, 蕃茄尾一嚟就聞到,非常喜歡嘅味道。

蜆肉扁意大利粉

甜品朱古力加非常濃厚鬆軟蛋糕入口即溶,

雪糕球焦糖面,心太軟餅做底,食落非常好味。

2019-06-06 2526 瀏覽
晚上跟爸爸晚膳,他喜歡西餐。以前來過用餐,知道這餐廳不錯就帶他來試試。餐廳位於銅鑼灣中心地帶,位置十分好。店內有酒吧角落和開放式廚房,座位寛闊,爸爸都贊環境舒服。Mussels 擺盤精美,像一朵花。青口新鮮,creamy又鮮味,跟香草蕃茄汁很配。湯汁除了有青口的鮮甜味,還有鮮蕃茄蓉、香草、洋蔥和小蒜蓉粒,惹味非常,絕對不能錯過。Roasted French Spring Chicken賣相吸引,雞皮烤得金黃。調味很好,雞腿位置肉質比較嫩,跟燒香的雞皮一起吃,油滋滋的我最愛。雞胸肉會比較健康,但比較乾。配菜用牛油煮得很香,椰菜花和西蘭花爽口,菇菌香滑。Penne Vodka醬汁厚而且creamy順口,蕃茄蓉、香草、芝士和伏特加比例恰到好處,醬汁惹味。長通粉有咬口,不會太軟沒口感。醬油份量很足夠,每一根長通粉都被醬汁厚厚的封著,滋味滿分。我們還點了飲品,mocktails 和 milkshake各一杯。這Bit Bitxh有cranberry做底味加上菠蘿和檸檬清香,還有淡淡玫瑰花香,微甜微甜的。芒果奶昔顔色奪日,口感順滑,芒果味香甜香甜的。
店內有酒吧角落和開放式廚房,座位寛闊,爸爸都贊環境舒服。

Mussels

Roasted French Spring Chicken

Penne Vodka

芒果奶昔顔色奪日,口感順滑,芒果味香甜香甜的。
2019-06-05 114 瀏覽
I rarely go to CWB for lunch but went with a friend who works in CWB so they suggested Lo Spazio.When I got there, it was impressive because the staff spoke good English.The lunches starts from HKD88 which includes a drink and dessert.For starters had the soup and clams & Mussels:Clams and mussels +HKD15 The shellfish was nicely executed in this tasty white wine sauce.For the mains, had the Spaghetti Amatricana and grilled hanger steak +HKD58.I was quite pleased with the spaghetti especially the

Clams and mussels +HKD15

I was quite pleased with the spaghetti especially the sauce as it was tangy.
The steak was nice and filling for lunch with a sunny egg and silky mash beneath it.

Finished with desserts.
I love carrot cake so I was quite chuffed it was part of the lunch set.
My friend had the brownie +HKD30 which was quite a big dessert.

Overall, a nice place for lunch so get there early.
2019-06-03 86 瀏覽
Lo Spazio- 用心意大利菜門口純白的牆身上寫著餐廳的英文名字,名字上雕刻着餐具的圖案,內裡燈光柔和,以白磚牆和木元素作主調,配合天花的烏絲燈,充滿了意大利餐廳的氣氛。脆炸意大利飯釀巴馬火腿、蘇里拉芝士炸得金黃色的外皮,香脆鬆化,一咬開時熱氣溢出,內裡混合了意大利飯、巴馬火腿和蘇里拉芝士,意大利飯的口感、火腿的鹹味和微溶的芝士,層次豐富的小吃。自家製肉丸配香脆意大利香草麵包醬汁是蕃茄主導,酸酸甜甜的,配上脆口的麵包;自家製的牛肉丸,牛肉攪拌的非常碎和細綿,製成的肉丸非常扎實,令醬汁充分滲進其內。海陸意大利飯海代表蝦,鮮味十足的蝦身;陸代表豬肉,香煎過外皮脆邊的豬腩肉,意大利飯是芝士蕃茄作底味,飯粒烹調時間剛好,不會太生或太熟,硬度恰到好處,醬汁稠度適合,沾著每粒飯粒。Monday Seafood Night星期一專有優惠,以半價就可以有精選海鮮拼盤,有兩大隻虎蝦,彈牙又鮮味;300克的大青口和300克的大蜆,配上意式的湯汁,鹹鹹的湯汁令海鮮的鮮味提升,當中的配菜如栗米、薯仔和腸仔也吸收了海鮮和湯汁的精華。曲奇忌廉奶昔甜甜的忌廉、幼滑的奶昔和有口感的曲奇碎,媲美甜點的飲品。SNOW
Lo Spazio- 用心意大利菜

脆炸意大利飯釀巴馬火腿、蘇里拉芝士

自家製肉丸配香脆意大利香草麵包

海陸意大利飯

Monday Seafood Night

曲奇忌廉奶昔
甜甜的忌廉、幼滑的奶昔和有口感的曲奇碎,媲美甜點的飲品。

SNOW BO
雙重忌廉加上菠蘿汁、接骨木花、糖漿,婆濃濃的忌廉感中帶出清新的菠蘿味,女生會喜歡的mocktail。

比較少喺港島區食晚飯,上網搵吓有冇心水餐廳,見到呢間價錢合理,又有位,即管試吓星期五夜晚,餐廳大約得一半客人。做緊happy hour 酒精飲品有半價,可惜我哋唔飲酒。餐廳唔算大,同隔離坐得都好近,廁所裝修雅致,乾淨。唯一不足嘅係開放式廚房抽氣唔夠力,成間餐廳一陣味。打開餐牌,頭盤價錢吸引,幾十蚊有交易,不知不覺就會叫多咗。食物分量唔算多,叫咗一個咋雲吞,都有細細地五隻,合理。餐牌設計好得意餐廳上菜冇次序,第一樣黎嘅竟然係意粉。份量唔多,味道冇想像中咁好,啲蝦細細隻,性價比一般第二道菜先上頭盤炸雲吞,掛住食唔記得影相。味道不過不失。第三道菜係慢煮乳豬,配蘋果醬,喺餐廳推介嘅菜式。嚟到嘅時候,都有啲驚喜,望落去好似好大份,但係原來有三份一都係肥豬肉,三份一係骨,剩低三份一食到⋯⋯同埋呢個主菜竟然冇side dish,如果以二百幾蚊來講,加多幾十蚊可以食到牛扒連side dish,又好似食牛扒抵啲(見到隔離枱食)呢舊肉切開好多肉汁,食落都幾嫩口,如果塊皮可以燒得脆啲就會更加好,家下係半硬半淋唔脆嘅口感。另外加多$58叫左side黑松露炸薯條,就係熟悉嘅麥當勞炸薯條加少少松露醬,冇乜特別。以

餐牌設計好得意

第二道菜先上頭盤炸雲吞,掛住食唔記得影相。味道不過不失。

以銅鑼灣來講,兩個人埋單六百零蚊,算係不過不失,可惜其中一個講英文嘅「中國人」服務態度同埋說話語氣都麻麻地,一坐低已經搞到谷鬼氣,影響食飯心情。
2019-05-31 100 瀏覽
銅鑼灣逛街後,在希慎附近找到了這間非常有格調的餐廳,而且可以看到銅鑼灣的樓景。前菜點了一道脆炸雞條,並有蛋黃醬附上。雞條炸得非常香脆!燒烤慢煮牛舌的口感非常軟綿,本身味道不太濃,不過有醬汁和香料的輔助。牛油白酒煮青口,由圖可見青口的份量非常多!而且湯汁令青口更加飽滿,非常鮮味。烤黑毛豬腩肉寬條麵是用青醬作配搭,有芝士和小番茄在旁,豬腩肉有點𡁻口,不過味道搭救!法式伯爵茶焦糖燉蛋的味道很特別,因為有香濃的伯爵茶味道,而且燉蛋的口感很滑身,帶著淡淡的甜味。Tearific(左)是一杯Mocktail,由蘋果汁、檸檬、茶和玫瑰糖漿沖成。味道甜而不膩,因為有檸檬的酸甜滋味平衡。朱古力奶昔(右)喝下去非常順滑,看到了製作過程,發現至少有3-4球朱古力雪糕和奶製成!

前菜點了一道脆炸雞條,並有蛋黃醬附上。雞條炸得非常香脆!

2019-05-30 105 瀏覽
早前朋友向我提及銅鑼灣有間意大利餐廳的午市套餐很有水準而且價錢合理,今天和太太來到銅鑼灣亨利中心七樓的’Lo Spazio ‘。此店距離地鐵站很近,交通方便,店內環境簡潔寧靜。我們揀了兩款套餐,頭盤白酒煮大蜆和青口,由於是開放式廚房,看見廚師將切碎的蒜頭、香葱和洋葱加牛油先行落鑊炒香,加入蜆和青口快炒一陣,加入雞湯和白酒,煑至滾起再上碟,上枱時芬香撲鼻,青口和蜆肉煑得恰到好處,非常鮮甜美味和不黏牙。主菜煎海鱸配時菜,海鱸新鮮,用牛油慢火煎,上碟時灑上檸檬汁,入口皮脆肉香,非常滋味。意粉中太太特別喜愛吃扁意粉,今次煮的加入白酒、樱桃茄、蜆肉和洋芫茜,十分可口。甜品朱古力核桃蛋糕配雲呢拿雪糕,埋單$301,非常滿意的一餐。
2019-05-29
2019-05-29 70 瀏覽
今天與男朋友來到銅鑼灣特意黎食依間法國菜,係銅鑼灣既繁華鬧市中竟然有一間如此舒服既西餐廳一入門口店員就十分有禮貌甘接待我地環境清靜,最適合同聚會或者拍拖Cookies and Cream($58)因男朋友需要揸車,所以只可以點無酒精飲品Cookies味道濃郁Lo Spazio Martini ($80)荔枝味道加上Martini,味道非常匹配,入口有點甜比較適合女仕飲Meatball ($68)肉球配上濃厚的肉醬汁,另外仲有麵包Spinach & Rocotta Ravioli ($118)法國品種雲吞仔,餡料是菜蓉及芝士味道比起意粉絕不輸蝕Seafood ($318)海鮮拼盤有青口同帶子青口鮮味無比,肉質嫩滑,帶子的味道很鮮甜,質感爽脆又有彈性Tiramisu ($68)味道甜而帶D咖啡酒味的甘澀
一入門口店員就十分有禮貌甘接待我地

環境清靜,最適合同聚會或者拍拖

Cookies and Cream($58)
因男朋友需要揸車,所以只可以點無酒精飲品
Cookies味道濃郁

Lo Spazio Martini ($80)

Meatball ($68)
肉球配上濃厚的肉醬汁,另外仲有麵包

法國品種雲吞仔,餡料是菜蓉及芝士味道比起意粉絕不輸蝕

Seafood ($318)
海鮮拼盤有青口同帶子
青口鮮味無比,肉質嫩滑,帶子的味道很鮮甜,質感爽脆又有彈性

Tiramisu ($68)
味道甜而帶D咖啡酒味的甘澀
2019-05-27
  • Tiramisu
  • Seafood
  • Spinach & Rocotta Ravioli
  • Lo Spazio Martini
  • Cookies and Cream
已經係第3次來這家餐廳食晚飯了,一次好偶然的機會, 朋友介紹了我來這間餐廳食晚餐.第一次來到, 感覺環境好舒適,  很有情調, 即使是大伙人或情侶, 朋友食飯都很適合食物方面, 質素非常之高, 無論前菜, 或主菜, 均非常滿意, 我和朋友食到食指大動我對那個黑松露意粉念念不忘, 每次來到都要吃, 松露意大利飯也不錯啊!!!!價錢又唔會太貴, 2 個人 around $400-$500 左右落樓, 可以享受如此質數的美食, 非常好總括來說, 食物好味, 環境很好, 又可以飲酒 relax 下, 唔飲酒的都有 non-alcoholic drink另外, 餐廳員工都好NICE, 第一次來到, 唔知食咩好, 佢地都會悉心推介, 撞啱星期日同星期一做PROMOTION 去的話, 仲有SELECTIVE DRINK BUY 1 GET 1 FREE, or 星期一的SEAFOOD NIGHT, 都好吸引呢!!!

總括來說, 食物好味
, 環境很好

5 分鐘 (堂食)
  • 黑松露意粉
2019-05-23 75 瀏覽
之前已經喺度食過幾次晚餐,就係因為餐廳水準高、性價比高,環境舒適,我哋又再嚟幫襯了。點了兩杯餐酒,Zensa Fiano。Meatball,茄汁肉丸啖啖肉,配洋蔥香草芝士味道特別突出,很開胃。Buffalo chicken wings,香噴噴熱辣辣,好味到唔識形容,都好開胃。墨汁虎蝦扁意粉,墨魚汁超級濃郁,扁意粉好入味,超喜歡!烤牛肉沙律,第一次食呢個意式沙律,原來烤牛肉配沙律醋味道好特別,不錯,好醒胃。Brownie Sundae,冰火交融,好喜歡這個brownie,好多果仁,中和返朱古力嘅甜味,正!

點了兩杯餐酒,Zensa Fiano。

墨汁虎蝦扁意粉,墨魚汁超級濃郁,扁意粉好入味,超喜歡!

2019-03-27
2019-05-23 93 瀏覽
今晚約左個朋友食飯,大家都係港島區返工,所以揀左好多野食的銅鑼灣。上網揾左依間 “Lo Spazio”,非常方便,勁近地鐵站。我地book左6:30, 人唔算太多,餐廳好靜,好舒服。我地一人揀左一個小食同主食,仲叫左飲品,叫完都好似叫得太多。Buffalo chicken Wings︰一客有5隻,燒得好香口,配上大量酸酸地的醬汁,好惹味Arancini 芝士薯仔波一客3粒,係一個好特別的小食,聞落好香,食落外脆內軟,有芝士同細細粒洋蔥的味道,好有口感同層Prawn and Pork Risotto依個意大利飯份量好大,有數隻大蝦,新鮮juicy,仲有厚切豬腩肉片,軟熟易咬,仲有厚厚的脂肪,香口。龍蝦汁和蕃茄醬令到個飯好入味,食下食一下就食哂咁大個飯。Fettuccine di Pollo仲有依個雞肉同磨菇煮成的義大利寬麵,都好有水準~
我地book左6:30, 人唔算太多,餐廳好靜,好舒服。

Buffalo chicken Wings︰
一客有5隻,燒得好香口,配上大量酸酸地的醬汁,好惹味
Arancini 芝士薯仔波
Prawn and Pork Risotto
Fettuccine di Pollo
仲有依個雞肉同磨菇煮成的義大利寬麵,都好有水準~
2019-05-22
2019-05-22 65 瀏覽
今日和太太行完銅鑼灣希慎廣埸,去附近恩平道亨利中心食晚飯,餐廳位於7樓,主打意大利菜,地方不算很大,佈置簡潔優雅。意大利青口以白酒煮,青口夠新鮮大隻,酒味清新不太濃,口感唔錯。酥炸魷魚絲以脆漿包著魷魚絲,煙韌有嚼口。慢煮鴨腿意大利飯味道清新,淡淡忌廉拌匀意大利飯,夠晒可口。鴨腿很腍滑,肉質軟熟,和意大利飯很配合。鮮茄肉碎意式雲吞味道唔會太濃,意式雲吞餡料嘅芝士亦很淡口,唔會有肥膩感覺。雲呢嗱雪糕朱古力餅配搭和諧,朱古力餅唔會太濃味,係一道唔錯嘅甜品。
酥炸魷魚絲以脆漿包著魷魚絲,煙韌有嚼口。

2019-05-22 77 瀏覽
$88 就可以係銅鑼灣食到一個包括starter,main course,dessert 同飲品嘅set lunch,抵食!餐廳店員服務周到,亦很有禮貌。Soup of the Day 南瓜湯 南瓜湯口感順滑,濃郁香甜。佢個湯碗仲要好深,令南瓜湯份量十足,亦非常有飽肚感。Fresh Clams & Mussels (+$15)蛤蜊同青口各有三隻,用白酒、青葱、蒜同牛油來調味和提香。Spaghetti Amatriciana 雖然賣相平平無奇,但係義大利番茄醬嘅酸甜同培根嘅鹹味互相配合,令醬汁味道非常突出。Pan Fried Sea Bass (+$38)鱸魚嘅表面煎至金黃香脆,入面魚肉嫩滑層層分明。
餐廳店員服務周到,亦很有禮貌。

Soup of the Day 南瓜湯

Fresh Clams & Mussels (+$15)
蛤蜊同青口各有三隻,用白酒、青葱、蒜同牛油來調味和提香。

Spaghetti Amatriciana

Pan Fried Sea Bass (+$38)
鱸魚嘅表面煎至金黃香脆,入面魚肉嫩滑層層分明。