2016-03-07 576 瀏覽
一早起身就梗係要整返個GOOD MORNING啦!拉埋阿媽一齊去食早餐。一般早餐塊多士都係牛油多什至連牛油都無,所以我特別欣賞呢塊。 <花生醬多士> 多士烤得剛剛好,皮脆,入面仲係好軟熟既麵包! 另外塊多士都唔求其,厚身架!(太薄食完唔夠喉)。花生醬香味濃郁,口感幼滑,花生醬營養好,大人細路都鍾意!建議餐廳下次可以試下用有花生粒既花生醬,仲多一層口感,有咬口! <雪菜肉絲米粉> 唔好睇佢細細碗,雪菜肉絲料多,湯清清地,襯返雪菜既咸味,。呢度既雪菜唔單止咸仲帶少少微酸,味道好特別!雪菜唔止淨係有葉既部份,仲有好多莖部,我就鍾意食莖部,貪佢有咬感! 肉絲雖然無醃過,但成碗米粉既味道已經可以由雪菜帶到出黎,平平地一個早餐就有好野食,真係LIKE都唔夠比!

2016-02-05
10 分鐘 (堂食)
2016-03-05 478 瀏覽
放工後,去咗樓下既餐廳食野。工廠大廈既餐廳,裝修幾有特色!坐位都坐得舒舒服服!最啱同朋友傾計!初次幫襯,我都覺得唔錯!叫了一個香蒜牛油帶子炒意粉,將意粉放入中,有一陣陣香蒜味道!可惜份量比較小!有 d 覺得價錢同份量不成正比!?另外,我又叫了一碟煙肉芝士焗薯皮,價錢抵食,味道不錯!可惜薯皮太多!兩至三個人食比較適合!
放工後,去咗樓下既餐廳食野。

初次幫襯,我都覺得唔錯!
有 d 覺得價錢同份量不成正比
!?
2016-03-04 486 瀏覽
見完客發現呢間半隱世嘅cafe~ LMcafe唔好睇個名同裝修好似普通西式cafe, 其實都有個中文名 叫, 即LM意思。仔細啲睇,係一啲細微嘅地方,穩藏住唔少香港特色嘅設計!見到格黎枱叫左個花茶,咁靚嘅茶壺,等我又叫返杯先!今次揀左普通嘅英式紅茶。晚餐到,今晚突然想食貴啲,就叫左呢個黑松露蘑菇意粉 $78 意粉一黎到,我就聞到好香嘅黑松露味!呢個意粉確係值得一讚,黑松露嘅份量比一般餐廳多不特止,一拉起可以見到每條意粉都滿佈黑松露,分佈十分平衡, 而且白汁稀結度亦洽到好處,帶有少少黏身味道濃又香!飯後甜品,必叫嘅窩夫,大大份都係$48佢會有四個step俾你揀味道配搭。而我今次就揀左 【原味窩夫+朱古力醬+ 雲呢拿雪糕+espresso topping】呢個味道嘅配搭亦係我嘅至愛特別而讚嘅係窩夫整得好脆口,而且一定的厚度,感覺外脆內軟!
見完客發現呢間半隱世嘅cafe~ LMcafe
唔好睇個名同裝修好似普通西式cafe, 其實都有個中文名 叫[龍門冰室], 即LM意思。
仔細啲睇,係一啲細微嘅地方,穩藏住唔少香港特色嘅設計!
花花茶壺
晚餐到,今晚突然想食貴啲,就叫左呢個黑松露蘑菇意粉 $78
味道濃又香!
飯後甜品,必叫嘅窩夫,大大份都係$48
佢會有四個step俾你揀味道配搭。
呢個味道嘅配搭亦係我嘅至愛
特別而讚嘅係窩夫整得好脆口,而且一定的厚度,感覺外脆內軟!
花花茶壺
  • 黑松露蘑菇意粉
2016-02-25 617 瀏覽
聽朋友講LM Cafe幾抵食,今日黎開觀塘就一於去試下啦室內裝潢都幾有心思,中間部分比較似Cafe,而周圍就似冰室多啲。呢到餐牌有分比較西式啲同港式嘅茶餐廳,仲有好多選擇~兩個女仔眼闊肚窄,最後決定左叫兩個意粉(特別叫左少啲分量),一個薯條同茶。(本身係想食埋Waffle,但真係好飽就無叫到)1.香蒜白酒蜆肉意粉 $72 (特別叫左少啲分量)未食已經聞到好香嘅白酒味,食落第一下有少少酸酸地嘅味,再出酒味。係出面嘅Cafe比較少食到白酒意粉,好特別, 而且仲好好食蜆肉嘅份量都好多,雖然係叫左少啲意粉,但都好似幾多下咁~如果想試下特別啲嘅意粉,真心推介呢個~2. 香蒜牛油帶子意粉 $72(特別叫左少啲分量)牛油味好濃郁好香,個汁亦都收得好好~唔會好乾身,又唔會好多汁/醬,而係個意粉已經好入味!同樣,帶子份量好多,食極都仲有真係意料之外3. 黑松露薯條 $38首先,真心覺得呢到嘅小食好大份好抵,大部分都只係$30。不過個黑松露醬就帶少少失色,因為好凍(應該係雪櫃到拎出黎),個人覺得係常溫會更好。薯條好脆,份量好多,如果係粗薯條應該會更正!4.頂級格雷伯爵紅茶 $38你無睇錯,又係$38~今次
聽朋友講LM Cafe幾抵食,今日黎開觀塘就一於去試下啦
呢到餐牌有分比較西式啲同港式嘅茶餐廳,仲有好多選擇~

1.香蒜白酒蜆肉意粉 $72 (特別叫左少啲分量)
如果想試下特別啲嘅意粉,真心推介呢個~
2. 香蒜牛油帶子意粉 $72(特別叫左少啲分量)
牛油味好濃郁好香,個汁亦都收得好好~
唔會好乾身,又唔會好多汁/醬,而係個意粉已經好入味!
首先,真心覺得呢到嘅小食好大份好抵,大部分都只係$30。
薯條好脆,份量好多,如果係粗薯條應該會更正!
4.頂級格雷伯爵紅茶 $38
你無睇錯,又係$38~
今次最令我surprise嘅係個茶壺同茶杯!!
係Francfranc嘅碎花茶具,好靚!~
總括而言,我覺得呢間Cafe嘅性價比好高,而且地方好舒服好適合同朋友傾計!
2016-02-17
2016-02-12 830 瀏覽
網上見到多好評, 點知道中伏一去到發現原來LM Cafe 姐係 龍門冰室只不過係多左個high class d既menu一入去坐低,無人serve見網上有人讚個signature chocolate諗住點既時候, 個姐姐完全唔知個menu d 飲品, 仲問我係咩黎, 我都唔知點解釋,你地個menu咁寫 我照叫ja等左15分鐘都無人清枱,叫左個waitress汁枱,一黎就好黑面咁勁大力汁野,最後又無抹枱。最後頂唔順了,野都未點就走人希望老闆人手不足就請多d人,最少都教下員工d menu有咩, 黎過一次都怕怕
網上見到多好評, 點知道中伏
一去到發現原來LM Cafe 姐係 龍門冰室
只不過係多左個high class d既menu
一入去坐低,無人serve
見網上有人讚個signature chocolate
最後頂唔順了,野都未點就走人
2016-02-12
2016-02-07 956 瀏覽
觀𡐓Lunch、high-tea、dinner 甚至早餐(對絕大部份打工仔而言圴為mission impossible )又有新選擇!這間龍門冰室位置比較隠閉,真是全靠雜誌介紹,加上Google大師的「指點」,才令食客們不至於摸錯門釘!餐廳裝潢很特別,有點fusion 復古及pop art的風格。食物方面,同區而言會格很相宜!令我與一眾同時即場忍不住要問他們拎「外賣紙」 !自己order的是all-day-breakfast,價錢經濟之餘最重要是可以「大包圍」,試試多款食材的味道!這份all-day-breakfast包括有燒菇、煙肉、茄油豆、炒蛋、德國腸、多士及少量沙律菜,賣相雖不算很精緻,但份量倒是十分足!多士可以自選奶醬/奶油/果醬等多款不同組合。菇燒得很香,而德國腸、煙肉及炒蛋一樣大fit,好可想像厨子對火候控制掌握得好好!整體而言有質亦有量!回頭率高逹70%!

2016-02-06 886 瀏覽
觀塘近來多了很多不同類型的餐廳,無論cafe,放題等等也多了很多不同的選擇。在觀塘四周逛逛的時候看到這間cafe就坐下了。這間cafe的裝潢精緻,四周都很多的小擺設,氣氛簡約溫馨。這間cafe特別的地方是它也有售賣一般茶餐廳的菜式,也有一些特色意粉。今次點了一個小菜,一個意粉,一個窩夫和一杯飲品。小菜的選擇了蜜糖雞翼。首先價錢十分親民,不到四十元便有五隻香烤雞翼。雞翼把外皮焗得香脆,也能鎖著肉汁,加上甜甜的蜜糖,十分開胃飲品我點了花茶,看看它的杯具十分可愛呢花茶有淡淡的果香,更多是薰衣草的香氣,香氣清新怡人。主菜點了一個香蒜牛油帶子意粉。意粉充滿了牛油的香氣,意粉本身已經有淡淡的香蒜味,配上洋蔥香氣就更加突出。而且帶子的份量很多,每一口都可以吃到有帶子呢。今晚最出色的就是這個自選窩夫。自選窩夫是配花茶的。我選擇了原味窩夫配朱古力醬,綠茶雪糕和士多啤梨。窩夫十分鬆軟,熱熱的窩夫配上雪糕是永遠的不敗組合。士多啤梨也十分新鮮,甜甜的味道令整頓晚餐生色不少。這間餐廳的裝潢吸引,菜式賣相也出色,而且價錢實惠,性價比不錯呢
這間cafe的裝潢精緻,四周都很多的小擺設,氣氛簡約溫馨。
今次點了一個小菜,一個意粉,一個窩夫和一杯飲品。
蜜糖雞翼
戀上地中海
飲品我點了花茶,看看它的杯具十分可愛呢
花茶有淡淡的果香,更多是薰衣草的香氣,香氣清新怡人。
香蒜牛油帶子意粉
今晚最出色的就是這個自選窩夫。自選窩夫是配花茶的。
2016-02-06
2016-01-30 736 瀏覽
放工後不想煮飯,就來到觀塘工廈的這間cafe。這裹鋪面很大,加上是平日,所以不用等位。 首先叫了個餐前小食雞翼($48), 雞翼很香口,有椒鹽味,不會太咸。主菜是香蒜牛油炒帶子意粉($72)和黑松露蘑菇意粉($78)。香蒜牛油炒帶子意粉味道不錯,意粉夠爽口,加上牛油和蒜味,還有少許鑊氣,香味撲鼻。帶子份量也比想像中多。黑松露蘑菇意粉很香,煙靭的意粉配上白汁和黑松露醬,味道濃郁。這個價錢還包一個羅宋湯和沙律,超值! 飲品叫了個地中海之戀花茶。這個茶混合了多種果味和花味原素,薰衣草味最重,喜歡薰衣草的人一定喜歡這個茶。淡淡的薰衣草味,令人有點放鬆的感覺。

這個價錢還包一個羅宋湯和沙律,超值!

2016-01-28
  • 黑松露蘑菇意粉
  • 香蒜牛油帶子炒意粉
2016-01-23 684 瀏覽
星期五 想找個少人啲既地方食餐飯 朋友介紹左係觀塘既LM Cafe 話平時食開lunch 唔錯一入到去 裝修幾靚 啲位夠闊 可以好好同朋友傾計食飯 有高枱 有卡位 有長枱 無論三五知己定 一群好友都有位食品多元化 有茶餐廳嘅菜式 亦都有cafe嘅選擇 飲品有香港特色紅豆冰 亦都有latte mocha之如此類 而且仲有啲特色小食 我同朋友兩個人港式西式都有試 撈丁套餐今次試咗炸魚柳同埋鹹牛肉炒蛋 公仔麵底 芝士汁 (個餐本身跟一個餸 加多一個餸要$10)其實好抵食佢個鹹牛肉炒蛋好大份 起碼用咗三四隻蛋 雞蛋夠滑夠香 鹹牛肉唔會太咸 一流!炸魚柳表皮夠脆 係用吉列皮 至於魚肉都好滑 size大過男人手掌心 唔會唔夠口癮公仔麵質感啱啱好 唔會太林 成個餐唯一美中不足就係芝士汁太濃 本人麻麻 仲有 提提大家要襯熱食 如果唔係啲汁會❌❌黑松露蘑菇意粉雖然嗰碟望落唔大 但其實份量都幾多 男仔都夠飽 意粉質感非常好 煮到Al dente 非常欣賞 黑松露好香 廚師出手好大方 放好多黑松露醬 不過個汁都係太濃 稀身少少會更加理想 蘑菇數量多 岩曬鍾意食蘑菇嘅我韓式炸雞一碟有六件 醬油味嘅炸雞有少少蜜
撈丁套餐
黑松露蘑菇意粉
韓式炸雞
一碟有六件 醬油味嘅炸雞有少少蜜糖 無骨既雞塊咬落去啖啖肉 熱辣辣食好好味 外皮非常香脆 肉質嫩滑充滿肉汁 雞肉上面有少少燕麥 代替傳統用既花生 無諗過一間cafe 都有咁好味既炸雞 正!
2016-01-15
2016-01-23 562 瀏覽
觀塘有好多好食既食店, 甘啱經過附近又想食冰室或者茶餐廳之類 見到呢間喺日光中心 既龍門冰室食評唔錯 於是就同友人入去一試食店其實係冰室格局, 有長枱 卡位 , 但喺正中央又有d高枱櫈 在場 亦有人唱歌表演, 食店有酒可賣 所以餐廳應該係想走比較高檔d既冰室路線, 感覺上 如果燈光暗一點會更好, 甘先付合 食飯 聽歌 飲杯野既感覺食店既餐牌都係冰室食物為主 我地二人十分肚餓 所以點左好多野食首先要左凍檸茶同凍檸水, 正常茶餐廳質素 熟食方面點左蕃茄 蛋意粉 加雞扒, 雞扒夠大夠滑 煎得唔錯 爽口既意粉上面林滿 食得出用新鮮蕃茄既汁做成既醬, 而且小糖同鹽 醬汁感覺清新, 上面鋪左8 成熟既蛋 蛋夠滑 同蕃茄意粉味道夠match炸雞翼芝士撈公仔麵 雞翼夠脆 炸得適中, 芝士撈面好多 芝士汁好濃 係用超市大大舊嗰d黎整 所以味道十分濃郁, 不過要趁熱食 叫左個小食蜜糖雞翼 雞翼大隻多汁 咬落啖啖肉汁 蜜糖都多而宜夠甜 ok!因為太肚餓既關係 所以叫多左個佢地話出名既雜扒鐵板 好似好耐前花園餐廳甘 將d醬汁倒落 好熱既鐵板上面 sasa聲 要用紙巾姐住, 雜扒有煙肉 雞扒 豬扒 腸仔 太陽蛋

首先要左凍檸茶同凍檸水, 正常茶餐廳質素
因為太肚餓既關係 所以叫多左個佢地話出名既雜扒鐵板 好似好耐前花園餐廳甘 將d醬汁倒落 好熱既鐵板上面 sasa聲 要用紙巾姐住, 雜扒有煙肉 雞扒 豬扒 腸仔 太陽蛋 全部大大件落足料, 蒜蓉汁好香 好多蒜容 十分濃味 不是一般溝左水既醬, 而且下面仲鋪滿左好多薯條 感覺十分滿足
由於意猶未盡 我地再點多左個佢出名既窩夫, 窩夫除左朱古力同原味 仲可以點 芝士味 十分特別, 食落去時 其實一開始好似原味甘 口感好鬆軟 似係 熱辣辣既雞蛋仔甘, 咬到中段先發覺有少少芝士味 好得意 自選醬 點左藍莓醬 加vanllia雪糕 , 撈埋一齊食係幾好味, 而且食落都唔甜 , 剛剛好
整體黎講食店 食物質素以冰室黎講高 但係價錢又平 店員都有禮 , 所以我個人覺得係一間幾值得去既冰室黎 !
2016-01-22
2016-01-22 418 瀏覽

首先要左凍檸茶同凍檸水, 正常茶餐廳質素

2016-01-22
2016-01-21 506 瀏覽
今晚和小敏到觀塘咖啡店聚舊,她是我高中的同學,我們有很多年没見,她說公司附近開了一間新派咖啡店LM Cafe,原來在駿業街,果然觀塘最近真的有很大改變!我們坐下,卡位很舒適,我們叫了很多食物,因為想漫漫長夜,輕鬆的聊天呀!第一樣是小食黑松露薯條,薯條炸得很金很香,脆卜卜,點上惹味的黑松露胃口大開!羅宋湯很多料也很入味,蕃茄雜菜超鮮甜!鐵板雜朳真的熱辣辣,配上洋葱汁,有豬朳,雞朳,腸仔和蛋,真的胃口大開!今晚值得一提是窩夫配洋甘菊,我們各叫了原味和朱古力味,加上士多卑利和綠茶雪糕,窩夫的牛油味很濃也很香脆,口感上足,自家製的綠茶味雪糕亦不俗,很軟的在口中漫漫融化了!少女喜歡吃甜品,我們女強人也一樣!
羅宋湯很多料也很入味,蕃茄雜菜超鮮甜!
少女喜歡吃甜品,我們女強人也一樣!
2016-01-21
1 分鐘 (堂食)
2016-01-17 615 瀏覽
Happy Friday 朋友常會過來觀塘這邊,所以在這邊會比較熟路 (o゚ω゚o)近來在那邊工廠區附近都開了不少新商場之類的所以連帶也有新興的餐廳伴隨而開張~像今天朋友帶我來的這家Cafe裝修不錯~有卡座之外 (有6人座位) 還有高桌之類原來這家是「龍門冰室」的變化版 (?) 當然在這裡也有冰室的食物喔~~另外除了西餐之外,還有鐵板餐!!而且價錢很便宜啊飲品的話~咖啡、酒,連花茶也有 (*>ω<*) 選擇之多讓人驚喜和朋友點了Dinner Set~ 原來Set是包括沙律和湯,不過Menu上好像沒有寫到所以當店員上餐時說了才知道有呢湯是濃濃的蘑菇湯!!還有很有口感的蘑菇粒喔 (´▽`)餐飲則是咖啡或茶,不過如果想選花茶的話就要加錢 - 地中海之戀 ($22)沒想到驚喜連連~花茶的茶具竟然是一套,而且是Francfranc的~這麼美!!Σ(//ω//)店員說這是2人份量~但其實1人用也ok,而且雖然用上了2個茶包~味道還是很清新我自己則點了 - 鮮奶咖啡 (ε`*)因為like了店子的Facebook專頁所以可免費轉飲!!很香滑~鮮奶味道偏重一點,不過還是能嚐到淡淡的咖啡
近來在那邊工廠區附近都開了不少新商場之類的
裝修不錯~有卡座之外 (有6人座位) 還有高桌之類
另外除了西餐之外,還有鐵板餐!!而且價錢很便宜啊
所以當店員上餐時說了才知道有呢
湯是濃濃的蘑菇湯!!還有很有口感的蘑菇粒喔 (´▽`)
地中海之戀
我自己則點了 - 鮮奶咖啡 (ε`*)
因為like了店子的Facebook專頁所以可免費轉飲!!
很香滑~鮮奶味道偏重一點,不過還是能嚐到淡淡的咖啡香~
鮮奶咖啡
香蒜白酒蜆肉意粉 ($72)
朋友點的是這個~沒想到份量很多!本來還打算吃甜品,但吃完這個已經飽了
意粉的軟硬度適中,蜆肉很多。不過汁偏酸了點點
香蒜白酒蜆肉意粉
傳統英式早餐 ($68)
如果這個樣子的在出面吃大約要$80 up的價錢,所以感覺滿抵吃的
有炒蛋、煙肉、大傘菇、三文魚、香腸、焗豆,還有厚多士
厚多士的牛油很多!!建議夾炒蛋來吃
蛋表面看上去炒得比較熟,但內裡其實還是很滑 (๑・‿・๑)
大傘菇很多汁而且牛油味頗重~沒想到這價錢的All Day Breakfast可以吃到這個菇呢
傳統英式早餐
題外話/補充資料: 食物價錢和味道相乎。走時看到別桌在吃的鐵板餐也很吸引 看來下次再來觀塘,可以再來這裡呢
2016-01-15
傳統英式早餐
2016-01-15 534 瀏覽
觀塘區,已經對大商埸的食肆厭倦了不少,走入多少少,來到駿業街的LM Cafe, 地方很大,很寬敞。原來LM亦是龍門冰室的簡寫,集冰室和Cafe於一身,裝修也十分富時代感,好young!看一看下餐牌,當然有冰室的食物,也有cafe限定的。Cafe限定的以意粉,All Day Breakfast,咖啡等輕食為主,而冰室的食物,就好似普通茶餐廳咁樣。既然一場來到,當然要試下只有cafe先有得食的餐啦!椒鹽雞翼好香口,用個焗盤裝住好有心思雞翼炸得好脆,而且外層灑上淮鹽,不會太咸。鐵板雜扒配薯菜 ($68)這個不錯呢,喜歡它的肉沒有落好重的醃料,而且雞扒好滑。點了薯菜份量也不少,黑椒汁微辣得黎好惹味,惟一失望係無牛扒同豬扒有點硬。香蒜牛油炒帶子意粉 ($72)上碟好有蒜香味,是用蒜粒炒。帶子本身無乜味,不過炒完後沾上牛油的香。蒜味也令這個意粉的味道添上一些層次,味道較淡。不過我覺得炒得有點油,未夠乾身。飲品我和朋友各點了Mocha和花茶:一上枱就立即心心眼!是Franc Franc的茶具吖好有心思,女孩子大愛的碎花!而我點了的Mocha也有好靚的拉花。咖啡豆是用埃塞俄比亞咖啡豆,估不到咁講究。雖
椒鹽雞翼

好香口,用個焗盤裝住好有心思
雞翼炸得好脆,而且外層灑上淮鹽,不會太咸。
鐵板雜扒配薯菜 ($68)

香蒜牛油炒帶子意粉 ($72)

飲品我和朋友各點了Mocha和花茶:
一上枱就立即心心眼!

而我點了的Mocha也有好靚的拉花。
咖啡豆是用埃塞俄比亞咖啡豆,估不到咁講究。雖然我唔識飲,不過佢個咖啡味係比較濃,朱古力係較苦的那一種。

最後甜品揀左原味窩夫配綠茶雪糕 ($48)
呢個好有驚喜呀!因為真係好平,又好食。
窩夫外脆內軟,好厚又有蛋味,呢個價錢有呢個質素真係好感動!
睇下幾實心,唔係空氣黎架

窩夫有原味,朱古力同芝士味,除左窩夫的口味之外,生果,醬料,雪糕都係任你配的,點拼都得!雪糕仲要係Haa-gen diaz,淨係嗰球已經滿足到你食甜品的慾望了

整體來說,呢個價錢都幾抵食!如果經開觀塘想經濟,坐得舒服,LM Cafe都係一個好選擇
!不過店員姐姐的態度如果好少少就perfect啦,因為餐廳很大,她的有時睇我不到

2016-01-14 382 瀏覽
今日同同事食lunch,叫咗個茶餐,鮮牛肉蛋白通粉,蕃茄湯底。個蕃茄湯唔夠熱,又比較淡,食唔到蕃茄味。牛肉就更加冇味道。個炒蛋白就ok! 餐飲叫熱奶茶,又係唔夠熱同茶味稍淡!不過$35 一個餐,所以會再俾多一次機會!