2018-07-31 93 瀏覽
早前見到有推介關於香港終於有喺澳洲Newtown好出名嘅士多啤梨西瓜蛋糕,所以決定來試食一次。首先叫咗三文魚籽意粉來試,第一眼覺得假如食物種類可以再豐富一啲就更好,因為意粉都幾大份,如果多D其他肉類、蕃茄、蘑菇可以更大就更滿足。值得一讚喺意粉煮得好滑好香口!友人叫咗杯Moccacino,味道濃烈,唔算太甜,亦有拉花。朋友滿意。最後就是重頭戲 Signature-Tastic 蛋糕,有大、小兩個size之分,大為$68,小為$58,聞名不如見面嘅澳洲西瓜蛋糕,味道果然驚為天人!!!😱😱😱 榴蓮同茘枝蛋糕味道都恰到好處。同場仲有自家親手製嘅檸檬菠蘿蛋捲,大大滿足 底下幾層為玫瑰花cream同西瓜肉。食落覺得同澳洲嘅味道都接近有9成相似,水果同玫瑰嘅甜味都好出。唯一美中不足就是嫌蛋糕嗰兩層不夠厚身同鬆軟,完全食唔出蛋糕嘅質感!整體來說店鋪環境舒適,食物質素同價錢可以接受。下一次再次光臨嘗試新嘅食品!

2018-07-29 169 瀏覽
今日係星期日,和老公特登嚟食西瓜蛋糕。來到時已經是12點半,店裏面差不多已經沒有位置。除了bar 位還有兩個位,我們耐地站在等候。等了2分鐘,雖然waitress 示意知道,但一直沒有理會。當我們再問,她態度很差,表示她知道。最後安排我們入坐。那時已經感覺很不良好。我們環顧四周,大部份都是文清人,很年輕。我看服務員他們全部都是part-time學生,冇經驗。最後我們看看餐牌,叫了一件西瓜蛋糕,一細件要60幾蚊,絕不便宜。叫了一杯檸檬薑汁,兩樣嘢要$120 ,她說最低消費要$70一個人,所以我叫多咗杯咖啡,同時要兩杯水。我們又等左10幾分鐘,連兩杯水都未有,只見到個兩個waitresses喺度傾計,真係火都來。野食來到,件蛋糕係幾好食,但檸檬薑汁係樽裝嘅,咖啡特差,夠膽收40幾蚊。唔該小朋友你真係學下冲啡先啦。最後我建議大家,不要來吃啦,買件西餅外賣算啦。試一次好啦。

最後我建議大家,不要來吃啦,買件西餅外賣算啦。試一次好啦。
2018-07-29
3 分鐘 (堂食)
$70 (其他)
  • 草莓西瓜蛋糕
2018-07-27 98 瀏覽
下午茶同朋友黎食,食左個士多啤利蛋糕,面層灑上玫瑰花瓣和開心果碎 士多啤梨和葡萄很甜 三層的忌廉不膩 ,入口不錯,切件時很容易把忌廉沾到上下的那幾層,但不影響味道.只 影響了丁點外觀 杏仁碎餅底很喜歡 有咬口又帶點濕潤 而中間的西瓜爽口 是一件比較清新的甜點 沒吃過原版的不能作出比較 但這件蛋糕整體都令人滿意既  欣賞當中的水果都是新鮮甜美 這點很重要 很怕一些蛋糕所用的水果不新鮮 ,這款味道不錯另外飲了一杯朱古力咖啡,味!香濃濃郁,十分有心的製作

另外飲了一杯朱古力咖啡,味!香濃濃郁,十分有心的製作
2018-07-21 172 瀏覽
近排介紹咗好多西環嘅cafe☺今次呢間有落地玻璃,樓底高,裝修又簡潔,都整體上環境幾舒服😗#草莓西瓜蛋糕 ($62)😋好味指數:(7.5/10)澳洲嘅草莓西瓜蛋糕我就冇食過喇😝一嚟到個蛋糕真係幾靚喎😍最上層有啲玫瑰花瓣、開心果碎同士多啤梨🍓不過加咗啲糖漿就比較甜😫跟住就係海綿蛋糕、cream 同西瓜😙好少會食到成塊西瓜嘅蛋糕,食落去清甜又冇咁膩😚不過個海綿蛋糕同cream就冇乜特別🧐#芒果熱情果蛋糕 ($52)😋好味指數:(7.5/10)食落去唔會好漏,亦都唔會好甜😆👍🏼蛋糕面頭啲生果亦都好甜😙另外蛋糕中間就有一層cream,食落有少少芒果味😍#伯爵茶朱古力鮮奶 ($58)😋好味指數:(7.5/10)伯爵茶同朱古力味幾平衡😚帶有淡淡嘅奶香味😝#荔枝水蜜桃沙冰 ($58)😋好味指數:(7/10)飲落去荔枝嘅味道就重少少,反而水蜜桃就唔會好突出😘不過飲落去都唔會好甜😎👍🏼
近排介紹咗好多西環嘅cafe☺

#草莓西瓜蛋糕 ($62)
澳洲嘅草莓西瓜蛋糕我就冇食過喇😝
一嚟到個蛋糕真係幾靚喎😍
不過個海綿蛋糕同cream就冇乜特別🧐

#芒果熱情果蛋糕 ($52)
😋好味指數:(7.5/10)

#伯爵茶朱古力鮮奶 ($58)
伯爵茶同朱古力味幾平衡😚帶有淡淡嘅奶香味😝

#荔枝水蜜桃沙冰 ($58)
😋好味指數:(7/10)
2018-07-21 90 瀏覽
-好多蚊滋-員工唔夠醒目,兩人用餐上完沙律後無拎小碟,之後我地要求員工比小碟我地,佢又唔記得,要提佢佢先拎返比我地(但當時唔係爆場)-牛油果蟹肉沙律好食 (但食完後返屋企肚痛)-煙三文魚牛油果pizza無驚喜-唔主動加水
-好多蚊滋

-牛油果蟹肉沙律好食 (但食完後返屋企肚痛)

-煙三文魚牛油果pizza無驚喜

-唔主動加水

2018-07-20
2018-07-18 132 瀏覽
近香港大學站的這家cafe,帶有澳洲特色,他們家獨有的澳洲雪梨的西瓜蛋糕,聽說是和澳洲的很像,這次聽朋友説,一定要試一下。二人晚餐餐牌南瓜濃湯將南瓜肉打成蓉,湯十分濃郁香甜。小食巴馬火腿煙三文魚併盤魚子醬蟹肉牛油果沙律吃個頭盤的沙拉,清新又開胃。櫻花蝦蟹肉意大利麵蟹肉的份量不少,而且意大利麵煮得軟硬程度合適,加上香氣十足的櫻花蝦,可口。帆立貝意大利飯大大粒的帆立貝,意大利飯正常,不過不失。最後當然要吃一下最有名的草莓西瓜蛋糕,蛋糕不只清新的西瓜,還有芬芳的玫瑰花香氣。

二人晚餐餐牌

南瓜濃湯
將南瓜肉打成蓉,湯十分濃郁香甜。

小食

巴馬火腿煙三文魚併盤

魚子醬蟹肉牛油果沙律

吃個頭盤的沙拉,清新又開胃。

櫻花蝦蟹肉意大利麵

帆立貝意大利飯
大大粒的帆立貝,意大利飯正常,不過不失。

2018-07-13 144 瀏覽
是晚與友人相約食飯👯‍♀️其實因為呢間嘅蛋糕而黎😎賣個關子😝個蛋糕稍後再講博多明太子扁意粉配嫩煎半熟日本帶子🍝多麼長的一個名😂個汁好creamy😙好rich明太子味道濃郁😉食到有少少蟹肉絲🦀帶子煎到剛剛好🤗外邊微微煎好香口內裡肉質好嫩😋期待左成晚嘅🍰草莓西瓜蛋糕🍰上場啦!草莓拼西瓜?🤔加蛋糕?🤔咩玩法?外表賣相相當吸睛的一件蛋糕🤩灑上玫瑰花瓣係面🌹更吸引西瓜一直唔係做蛋糕嘅材料😝原來加西瓜令蛋糕增加一份爽口嘅感覺😌好特別😎草莓嘅酸🍓西瓜嘅甜🍉令整件蛋糕更具層次😘
是晚與友人相約食飯👯‍♀️
明太子味道濃郁😉
食到有少少蟹肉絲🦀
帶子煎到剛剛好🤗外邊微微煎好香口
內裡肉質好嫩😋

期待左成晚嘅🍰草莓西瓜蛋糕🍰上場啦!
草莓拼西瓜?🤔加蛋糕?🤔咩玩法?
外表賣相相當吸睛的一件蛋糕🤩
灑上玫瑰花瓣係面🌹更吸引
西瓜一直唔係做蛋糕嘅材料😝
原來加西瓜令蛋糕增加一份爽口嘅感覺😌
好特別😎
草莓嘅酸🍓西瓜嘅甜🍉
令整件蛋糕更具層次😘
2018-07-10 268 瀏覽
1 Appetiser + 2 Manis + 2 Cakes (HKD 458)⠀▫香煎蟹餅配牛油果🦀🥑牛油果幾大塊🥑 不過蟹餅唔夠香脆 同埋唔係幾食到有蟹肉味⠀▫博多明太子扁意粉配嫩煎半熟日本帶子🍝半熟帶子好鮮嫩又大粒🤤 配蘑茹同蔥好香 但唔係幾食到有明太子🧐⠀▫意大利腸配水牛芝士意式手工薄餅🍕薄薄嘅意大利腸下面竟然收埋左成塊牛油果🥑 仲有芝士🧀 蕃茄🍅 菠菜🌿好match💫⠀▫草莓西瓜蛋糕(+HKD 20)🍰平時好驚食草莓味嘅cake 因為好怕係藥水味或者好酸 不過見佢勁靚於是try一try 估唔到草莓同西瓜可以咁夾😳 🍓草莓甜🍉而西瓜勁多汁 再加上面嘅玫瑰花瓣食落好fresh✨⠀▫朱古力三重奏🍰甜度岩岩好🍫其中一層有nuts食落口感更豐富⠀▫餐湯係好香嘅蘑茹湯呀🍄😋⠀▫皇家伯爵茶好香👍🏻⠀▫香蕉朱古力奶昔(+HKD 28) 🍌🍫🥤好香濃😚⠀▫環境⠀▫MENU

▫香煎蟹餅配牛油果🦀🥑

朱古力三重奏
餐湯
皇家伯爵茶
香蕉朱古力奶昔
西環小店可以食到西瓜蛋糕啊 🌟 我同朋友就揀左Dinner set for 2 $458有2客沙律或湯,1客小食,2客主食,2客蛋糕,飲品為英倫早餐茶或皇家伯爵茶~~先黎2客湯,蘑菇味好香呀~ 小食我哋揀咗水牛城雞翼,辣度唔算高,但係雞翼好惹味! 主食分別有鹹蛋黃雞脾肉意大利麵,意粉軟硬適中,而且都幾Creamy,入面都有好多嘅雞脾肉同埋雜菇,不過我覺得鹹蛋黃味可以再濃啲啲😗😗 另外一款主食係軟殼蟹配蟹肉藜麥飯 原先冇睇清楚個餐牌,以為係配意粉,不過原來配藜麥飯都幾好食,沙律醬令到個飯開胃啲,同埋帶出蟹肉同軟殼蟹嘅鹹香❤️蛋糕揀咗芒果熱情果蛋糕 唔會太甜~同埋草莓西瓜蛋糕,西瓜蛋糕面頭有一層草莓,中間夾着清甜嘅西瓜,減去蛋糕嘅膩感,而且仲有一股獨特嘅香氣,味道仲好幾吸引😋😋食完呢個甜品好開心呢~~ 牛油果沙冰,我幾中意呀~ 餐牌 LIFETASTIC地址:西環石塘咀山道31-37號地下B舖
西環小店可以食到西瓜蛋糕啊 🌟
我同朋友就揀左Dinner set for 2 $458

先黎2客湯,蘑菇味好香呀~
小食我哋揀咗水牛城雞翼,辣度唔算高,但係雞翼好惹味!
另外一款主食係軟殼蟹配蟹肉藜麥飯

蛋糕揀咗芒果熱情果蛋糕
唔會太甜~

牛油果沙冰,我幾中意呀~

餐牌

LIFETASTIC
地址:西環石塘咀山道31-37號地下B舖
2018-07-03 5473 瀏覽
呢間餐廳位置有少少偏僻,唔係喺大路上面,亦唔係就咁揸車就可以經過嘅地方,所以未去嘅時候諗住應該得幾個人,仲要下午茶時間應該好少人一去到就好意外!餐廳係完全唔係expect咁少人,竟然有成四五枱客,全間餐廳full晒咁濟餐廳裝修好靚好有特色,插畫全部都好有意思,係一啲對人生正面嘅message~ 感覺上會係女神或者KOL嚟打卡嘅地方是日精選意粉我哋叫咗下午茶餐嘅意粉,個日係明太子蟹肉意粉。本來抱住飽肚嘅心態去食嘅,結果個意粉出乎意料地好!麵條煮得爽口唔會腍身,飛魚子豐富咗成個口感,一粒粒咬落去彈啲汁出嚟。蟹肉唔係好多,但都係預期之內嘅事雜莓三重奏🍒🍇杯smoothie都正,酸得嚟有糖水中和番,勁開胃勁惹味!牛油果奶昔朋友嗌嘅呢款,我就冇咩點飲,靜係試咗一兩啖,但都覺得好滑幾重牛油果味👍🏿 可以見到杯野都重綠色,證明佢冇慳料,用咗好多牛油果除咗侍應做嘢有啲慢之外,餐廳嘅職員都好好會幫手,最後勁趕時間就叫咗餐廳幫我地杯嘢飲轉做拎走~

飛魚子蟹肉意粉

是日精選意粉

2018-06-27
飛魚子蟹肉意粉
  • 明太子蟹肉意粉
2018-07-02 116 瀏覽
周末在即,同同事好好享用一頓晚飯迎接happy friday,在Openrice裏發現了這間餐廳,睇到評語唔錯,就訂座了。店子在香港大學站非常易找。一上扶手電梯便看見店子的大門,裝飾簡約,整潔明亮,已先入為主留下好印象。店子座位數十個,可以選擇室內位及窗口位,我們選擇室內位也舒服。雖然訂座了,但我們到左時客人不多,隨便找了一個長檯位坐下,店長立即過來招待。店長好友善,不厭其煩地解答我們的疑問,幫我地了解菜色特別之處,態度值得一讚泰式水牛城雞翼,這𥚃的水牛城雞翼醬汁比平時吃的更濃郁。香氣四溢,一不小心就被那辣味嗆到 ,雞嘅肉質保持嫩滑、juicy,非常惹味。推介香煎蟹餅配牛油果,蟹餅大大件,份量十足,外表煎得金黃,色澤平均,香脆可口,亦不油膩。把其切開,嘩!全是絲絲的蟹肉,啖啖肉,好滋味!味道鮮香,面上牛油果清新剛好平衡一下,很好鹹蛋黃美國雞髀菇意大利麵,原本以為平平無奇嘅意大利麵,加咗咸蛋黃落去整更加估唔到嘅係...... 好 好 食 呀!!!滿有咸蛋黃的香,是漏一點,但味道合我口味,意粉堅硬度適中,加上幾舊大大粒嘅美國雞髀菇,已經飽得很最後甜品叫左個鹽味啤梨焦糖蛋糕,一件好靚既蛋糕,

最後甜品叫左個鹽味啤梨焦糖蛋糕,一件好靚既蛋糕,蛋糕好鬆軟,味道方面,焦糖味不死甜,加了鹽是有點關係的,味道正好平衡,也就是我喜歡的原因
2018-07-01 120 瀏覽
見到好多人食過呢間嘅草莓西瓜蛋糕都讚好,所以決定去朝聖下點知第一次去嘅時候,個草莓西瓜蛋糕已經賣晒,店員話個蛋糕每日限量供應,所以真係手快有手慢冇。第二次去嘅時候就醒目左,提早一日預留定上面有好豐富嘅草莓果肉同開心果,仲有啲玫瑰花瓣中間有一層係西瓜,成個蛋糕食落唔會好甜,口感好好,好有層次。鍾意食甜品嘅人可以去試吓!店內仲有好多款甜品可以選擇,賣相都幾靚!餐廳位置好近地鐵站,所以好方便,但係地方唔算大,所以有機會要排隊等下啦。
見到好多人食過呢間嘅草莓西瓜蛋糕都讚好,所以決定去朝聖下

上面有好豐富嘅草莓果肉同開心果,仲有啲玫瑰花瓣
Food is surprisingly tasty, we have ordered 1 pasta, 1 salad, the size is good to share. Pasta is tomato chicken pasta, taste above cafe standard, the salad is avocado tofu with sesame dressing, tufu is Pak Fook tofu which is quite disappointing. Of Beverage we have ordered their signature blue shake and one juice from UK, shake is quite good however the juice is artificial. Reminder: prepare your mind to wait at least 30 mins for the food delivery. Worth a try.
我淨係叫左個蟹餅,諗住配埋牛油果差極有限啦;點知,錯晒。個蟹餅無蟹味,基本上入面有嘅係紅蘿蔔絲+ 麵粉 + 芝士+ 蟹殼! 但我食唔到蟹肉⋯佢收我$98, 又薄it it,真係憑什麼?Ethos好食好多囉個蟹餅⋯只怪我食過更好食⋯懷住果個expectation行入泥 😢好失望⋯食完喉嚨仲要郭住,一定係炸得唔夠靚⋯

好失望⋯食完喉嚨仲要郭住,一定係炸得唔夠靚⋯
蟹餅
2018-06-29
下午茶
2018-06-29 3853 瀏覽
之前我喺西環做嘢做咗六年, 但係地鐵開通咗之後都未返過去行下, 上個禮拜醒起想見一個要好嘅朋友, 就去睇下而家嘅西環係咩環境! 我覺得有一半舖頭仲喺度有一半已經係新鋪頭, 感覺比以前時尚咗一啲, 多咗一啲冰室同埋西餐廳, 今晚食嘅都係一間新嘅西餐廳, 就算裝修都年青化. 牆上有動物嘅壁畫之餘, 仲有一啲植物嘅裝飾.因為dinner set計落抵啲,我哋揀咗set C. 小食方面, 有香煎蟹餅配牛油果, 泰式水牛城雞翼, 煙三文魚蟹肉魚子醬, 美式巴馬火腿鵪鶉蛋羅馬生菜 博多明太子扁意粉.嫩半熟日本大蟹肉藜麥雜殼飯配原石軟殼蟹.意粉有啲過份多cream, 我覺得鍾意卡邦尼嘅人會鍾意,明太子味唔太出。 點咗杯熱朱古力, 上面竟然有拉花! 問及侍應拉花係什麼公仔, 佢幫我問咖啡師都話唔知道係咩公仔, 幾靚ar, 好似個人仔帶住幾頂貓貓帽咁. 食甜品係必要的,蛋糕有6款,我地選左鹽味蘋果焦糖蛋糕,朱古力三重奏,鹽味啤梨焦糖蛋糕同佢最出色嘅草苺西瓜蛋糕。佢幾款蛋糕都有幾層的,尤其是草苺西瓜蛋糕,唔止響個面舖響面嘅士多啤梨同玫瑰花瓣外,最正嘅係夾響間嘅西瓜片,咬落去時有一股濃濃

因為dinner set計落抵啲,我哋揀咗set C.

甜品係必要的,蛋糕有6款,我地選左鹽味蘋果焦糖蛋糕,朱古力三重奏,鹽味啤梨焦糖蛋糕同佢最出色嘅草苺西瓜蛋糕。佢幾款蛋糕都有幾層的,尤其是草苺西瓜蛋糕,唔止響個面舖響面嘅士多啤梨同玫瑰花瓣外,最正嘅係夾響間嘅西瓜片,咬落去時有一股濃濃嘅玫瑰花味透出來,食完簡直心擴神怡!

唔知點解依家越嚟越少餐廳有cake食(唔計酒店), 依度仲有6款選,加上可愛嘅飲品,十分滿足,咁先叫做完美的一餐嫁嘛!
2018-05-27