2010-07-27 227 瀏覽
朋友滿月, 派朱古力, 收到一大袋此家的出品。最初以為係乜東東, 其實都估到一二。包裝相當精美(心諗應該花了不少錢), 朱古力入口即溶, 十分細緻香滑。因為每小盒都載有不同的朱古力, 有些是香脆夾心的就比較討我歡心。朋友咁識做, 真係多謝。唯一缺點係唔放得耐, 要及早服用, 否則新鮮度下降云云。好食之餘, 食到好重可可脂, 相信係此產品香滑的原因, 再者相當的甜, 真係食多幾粒一定體重上升。
朋友滿月, 派朱古力, 收到一大袋此家的出品。

最初以為係乜東東, 其實都估到一二。

朋友咁識做, 真係多謝。

唯一缺點係唔放得耐, 要及早服用, 否則新鮮度下降云云。

外表
內涵
2010-07-27
外賣自取
內涵
2009-12-30 110 瀏覽
好開心好開心在聖誕節收到好友的心意及祝福。Leonidas ~ ~ ~ 我最愛購買的朱古力,本人愛吃朱古力,但一啲也不講究,只要夠滑、夠濃,其實一般在超市買到的金莎, lindt 瑞士連也可以滿足本人的要求,在大時大節或有慶祝活動時,本人必藉此好時機在一天內瘋狂毀滅一整盒朱古力,務必滿足一吓自己的欲望以及獎勵過去辛勤的工作。但自從認識了Leonidas這個品牌後,我深深被那個朱古力背後故事感動,原來這間充滿甜蜜繽紛的店舖,當中蘊藏著深遠的意義。餐廳老板是一對夫婦,他們有一個患了語言障礙的兒子,夫婦為兒子儲蓄一畢錢作為治病。兒子透過語言治療之後,說話很有進步,但很不幸,幾年前,只得四五歲兒子因意外逝世。這對夫婦決定用原本為兒子所儲蓄的金錢開了一間餐廳和 Leonadis朱古力店,扣除經營成本,所有盈利會作為語言治療中心經費,去幫助貧窮家庭中患有語言障礙的小朋友,因為現時語言治療費用實在十分昂貴。這是一件十分難過 / 不幸的經歷,但他們卻把傷痛轉化為力量,努力幫助一些同樣有不幸經歷的家庭。這樣有義意的事,在現今的社會裏真的很少很少見,多年來他們默默地作的事,今天給各人知道、介紹,很請各位愛
好開心好開心在聖誕節收到好友的心意及祝福。

這是一件十分難過 / 不幸的經歷,但他們卻把傷痛轉化為力量,努力幫助一些同樣有不幸經歷的家庭。這樣有義意的事,在現今的社會裏真的很少很少見,多年來他們默默地作的事,今天給各人知道、介紹,很請各位愛吃朱古力的朋友們,或當在節日中要買朱古力時,不妨考慮一吓材料新鮮,職員態度友善,並且擁有很多分店,最最最重要是它背後的感人故事。

現時流行的『三好』--- 「做好事、說好話、存好心」便是夫婦生活中的鮮明寫照,虛構人物中劉三好擁有菩薩心腸,而他們則擁有基督愛世人的心腸。盼望他們二人早日『苦盡甘來』,去世的孩子 --- 庭恩在天國中等待 / 祝福著偉大的父母親。
豪華禮盒
冰山一角
仲有好多款,適合不同朋友的口味﹗
2009-12-24
$18 (其他)
平安夜
豪華禮盒
冰山一角
仲有好多款,適合不同朋友的口味﹗
2009-11-29 71 瀏覽
Bought a blueberry cheesecake to office for colleage's birthday. all said that the cheese is very rich and yummy. plenty of blueberry sauce on the top. the crust at the bottom is a little bit too sweet. overall, it is good. $200 one pound, 10% off with credit card. Hotel price but also hotel standard. Not cheap but worthy for it.

2009-11-12
2009-10-19 51 瀏覽
早前寫旅遊遊記,OPENRICE送咗2張100元COUPON比我,而我一直未兌換,因為換領地方對我來說不太方便,所以就叫細妹在她公司附近既新城市廣場幫我換領.前2天,細妹終於幫我換回來了,她拿給我時,是連埋一個紙袋,我以為細妹為何拎個咁靚既紙袋比我,望真d....原來唔係,原來係呢間巧克力出既紙袋.細妹提醒我,d店員話俾佢聽,d巧克力要存放係雪櫃放生果那層,而且巧克力只能存放7天.我話我明白晒.講番d巧克力,真係好好味,我食咗粒有紙包裝既酒心巧克力,d拔蘭地好香,配合埋巧克力,味道真係好正,d巧克力唔會太甜,味道剛剛好.唔怪得要十幾蚊一粒啦.貴得有道理.

貴得有道理.
2009-10-17
其他
2008-07-20 43 瀏覽
我係朋友見到買2送1先試下,買左Blueberry Cheese, New York Cheese 同Tiramisu。很串的說一句,其實我已經很久沒在外面買Cake 很久了,因為我造的都比外頭的來得好吃,主因都是為他們偷工減料!造法好不好經已是其次!但這次友人跟我一看Cake 的外表就知道它是正野,其原因不是它靚仔,而是因為它夠樣衰、夠Raw。平日大家看到完完整整又四正的Tiramisu 只是餅店想易於處理而下了魚膠粉定型。那塊New York Cheese 味道不夠好,但略嫌芝士味不足。吃NY Cheese 就是要吃那芝士膩膩的感覺,我有十成把握說【我的造得比他好】。熱愛NY Cheese的友人(真會吃啊~呵~) 好像不相信,哼,看我用焦糖味+牛油味+濃烈芝士味打敗你味覺!再看促成之是次蛋糕銷售的Tiramisu:很多的可可粉、淡淡的酒香跟COFFEE 味...... 如果Mascapone (用來造Tiramisu 的芝士) 的比例多一會比較好,現在太多Cream。

$25 (其他)
2008-07-13 3 瀏覽
去一田買完 Milk Top 薑味雪糕出黎,有職員派左兩粒雲呢拿軟心朱古力試食。 雲呢拿軟心朱古力偏甜,唔夠潤滑。牛奶朱古力味蓋過了雲呢拿的味道。以比利時朱古力黎講,似乎可以更好。 職員還介紹佢地既切餅,而家買二送一! Tiramisu ($26) - 蛋糕層太過濕潤,酒味蓋過咖啡味了.. Mango Cheesecake ($23) - 這一款有笑面,係 New York Cheesecake 加有一層鮮甜芒果肉,唔會漏。 Chocolate Truffle ($26) - 這一款都有笑面,香濃朱古力面層下有幼滑既朱古力慕絲! 月底前飲品還有半價優惠哩

職員還介紹佢地既切餅,而家買二送一!

月底前飲品還有半價優惠哩
2008-06-21 18 瀏覽
琴日行過見到promote緊買2送1cheesecake就買黎試下~要左blueberry+marble+mango今日食左blueberry同marbleblueberry:好好味!!雖然唔叫好硬 不過都好得呀!! 面頭既藍莓醬好好味,底既消化牛油餅底都好得!!同龍島有得揮!!marble:呢個一般...冇咩特別 龍島既marble味贏一條街!!mango未試..試完再講啦~一件$23,3件$46
要左blueberry+marble+mango
今日食左blueberry同marble
底既消化牛油餅底都好得!!同龍島有得揮!!
mango未試..試完再講啦~

一件$23,3件$46
上:mango 中:marble 下:blueberry
$15 (宵夜)
上:mango 中:marble 下:blueberry
  • blueberry cheesecake
  • marble cheesecake
2008-05-29 8 瀏覽
今日西田大減價買完一大袋經過呢間,有職員派朱古力比人試食都比左粒我試我問清楚佢係咩味佢笑笑口咁話係咖啡軟心就好放心咁食落肚啦~(因為如果係杏仁味我會想嘔)好好食呀!!!好香咖啡.又冇cover左朱古力d味禾=)good!
今日西田大減價
買完一大袋經過呢間,
有職員派朱古力比人試食
都比左粒我試
我問清楚佢係咩味
佢笑笑口咁話係咖啡軟心
就好放心咁食落肚啦~
(因為如果係杏仁味我會想嘔)
好好食呀!!!
好香咖啡.又冇cover左朱古力d味禾=)
good!
  • 咖啡軟心朱古力
2008-02-18 21 瀏覽
男友用or送的coupon,挑了10粒巧克力。簡單說說味道吧。我倆覺得松露可可軟心系列好吃,特別是牛奶巧克力軟心和72%巧克力軟心。真的很滑呢。可可軟心就一般,沒有特別深刻印象。香檳軟心賣相很美,都有陣陣的香檳味,也蠻不錯。愛好咖啡的男友也選了有咖啡味的軟心,分別是特滑、mocha和愛爾蘭咖啡軟心。Mocha巧克力是黑巧克力,想不到mocha味也明顯突出。特滑軟心也是沒有很深印象。店員推薦男友買原粒榛子咖啡,好像說是獲獎的?味道嘛,也是有濃郁的榛子味啦。士多啤梨巧克力就十分普通。男友說店員的態度不冷不淡,也沒有介紹。不過因為有coupon,也不挑剔了。在情人節吃巧克力是特別開心的。