(非會員)
2003-06-13 16 瀏覽
地方細唔在講,食物一D都唔掂,係D朋友話睇書介紹才試試,如果真的想吃正宗法國菜,我就會去Posion Ivy,一流的法國菜都不會開在"深水步"喇,咪話我講得刻薄。
(非會員)
我以前o係o個度做ga, o個度d野ok啦, 得個"平"字. 個Sea Platter同Olala係一樣ga, 真係同一個supplier. 其實o個度d野都ok o既, 但係地方太細啦, 可能你屋企仲大過呀, 好多時一張兩人枱要三個人坐, 食都食得唔舒服啦, 鬼死咁迫, 成日比人撞倒. 我覺得地對客人唔夠忠誠囉, d cheesecake明明係晌外面買返黎, 但係經理要d waitress同客人講係homemade, o係度呃人. d appetizer同main course有時又調轉左黎出, 次序亂哂, 好有問題呀!!! 仲有呀, 散叫o既肉眼扖有時好唔新鮮ga, 就算你order medium-rare 都無血ga, 好唔掂呀! d咖啡都唔掂啦, 有時會用即溶咖啡ga, 離哂譜, 客人比成十幾廿蚊, 就比杯即溶咖啡人飲, o係惠康都係十幾蚊買到一樽啦, 可以沖好多杯啦!
2003-03-09 16 瀏覽
之前講過o個間Olala, 係以前Le Fauchon 老闆肥佬周開o既~ 而依間Le Petit o既大廚, 雜誌話都係由Le Fauchon o黎o既, 仲話入o既貨同Olala一樣o添~~ 我唔係好信, 即管同個friend 去試試~<br />環境當然無Olala 咁闊落, 依度仲幾迫o添, 7pm 都仲有d位, 7:30pm 就要等位啦~ 所以一定要訂位~<br />set dinner 只係$68, 包"沙律or鴨胸" (得兩塊, hahah!), 焗田螺or西蘭花忌廉湯(太重奶味啦!!!), main dish (有五種選擇, 要o左雜誌推介o既鴨腿, 鴨味好濃,但肉質太霉.....), drink~<br />鵝肝醬$60, 一o黎到...有d 失望, 唔係homemake, 似係罐頭~ 味道同texture 仲有<br />多士都係a la maison 好好多~ seafood platter $180, 有白灼蝦白灼螺同4隻生蠔~ 蝦同螺exactly the same as Olala~ 因為對Ol
<br />鵝肝醬$60, 一o黎到...有d 失望, 唔係homemake, 似係罐頭~ 味道同texture 仲有<br />多士都係a la maison 好好多~ seafood platter $180, 有白灼蝦白灼螺同4隻生蠔~ 蝦同螺exactly the same as Olala~ 因為對Olala d 蝦o既texture 太深刻印像, 好肯定係同一個supplier! 但我較鍾意Olala D 螺少少辣~
<br />白酒煮青口$48, texture 又係exactly the same as Olala, 但係個sauce 就Olala 香好多~
<br />海鮮忌廉墨魚麵$50, portion 細, 好少料, 得兩隻青口, 一隻蝦, 同一舊魷魚~ 但麵身好彈牙, sauce都好好味!!
<br />creme brulee $30, 似燉蛋多d, 都係Avenue o個個正~~~~~~~
<br />加一個drink, 朋友話咖啡ok~
<br />service ok~ 埋單$515~ 真係比Olala平一半~ 咁......同Olala 比, 我寧可weekday o黎依間~ 最衰d 甜品唔掂......