2011-04-02 362 瀏覽
本人一直認為此餐廳不至於像其他食評般咁差。因本人由大03年便隔幾月來幫襯一次,為的是此處不錯的海鮮盤有4隻生蠔、8隻翡翠螺、8至10隻海蝦。都只賣$180(前年2009年加價至$198,都算平)。今天像以往般打電話訂位,並問海鮮盤有沒有加價。答案是已加價,而且沒有足夠生蠔,原來海鮮盤已加價至$480!吓!老細回答我,由於今晚有一班人已訂了32隻生蠔(一箱本來貨只有36隻)今晚只剩4隻(吓,原來每次本來貨只來一箱?!)所以比個“discourt”我~$268(我都唔知佢點計。但見現在百物騰貴,又成幾個月冇來過。決定試試。一入到餐廳,看看餐牌,己經面目全非。價錢當然貴了很多,而且已經沒有setdinner。一個陌生的“經理”知我們訂了海鮮盤,問我們要什麼。我見已沒有set dinner 而其他嘢又吟貴,便叫那“經理”上住海鮮盤先。佢有點不耐煩地提意我們吃牛扒主菜,話可以半價(都成$300) 我哋話要再諗諗。點知佢好不滿話“唔係諗住剩係食一個海鮮盤吓?!”見佢咁講,火都嚟埋!“我哋都係諗吓先,我哋商量一會,都係試吓現時嗰海鮮盤質素先叫其他。結果係…差咗!生蠔雖仍舊有海水味,但已不夠肥美。蝦更
今晚只剩4隻(吓,原來每次本來貨只來一箱?!)所以比個“discourt”我~$268(我都唔知佢點計。但見現在百物騰貴,又成幾個月冇來過。決定試試。一入到餐廳,看看餐牌,己經面目全非。價錢當然貴了很多,而且已經沒有setdinner。一個陌生的“經理”知我們訂了海鮮盤,問我們要什麼。我見已沒有set dinner 而其他嘢又吟貴,便叫那“經理”上住海鮮盤先。佢有點不耐煩地提意我們吃牛扒主菜,話可以半價(都成$300) 我哋話要再諗諗。點知佢好不滿話“唔係諗住剩係食一個海鮮盤吓?!”見佢咁講,火都嚟埋!“我哋都係諗吓先,我哋商量一會,都係試吓現時嗰海鮮盤質素先叫其他。結果係…差咗!生蠔雖仍舊有海水味,但已不夠肥美。蝦更不夠鮮甜。更曹的是整個海鮮盤都不夠凍,好像解凍很久沒人理一排。差!見此,真的很失望。
話哂幫襯咁多年,都好唔想呢道變成咁,問個“經理”(他已忽略我哋好耐)老闆(他也是主廚)在嗎?
他用質疑惑的眼神“喺廚房。”我話個餐牌變咗好多。佢話佢係度已成年,都係咁,佢好似好懷疑我哋係咪見過老闆。事實上,由於我哋每次幫襯都叫2個海鮮盤,唔單止老闆、老闆個爸爸及哥哥我哋都有一席話,而上次幫襯都唔曾耐過一年。佢應該來了只有幾個月。我唔同佢計,剩係話想同老闆傾吓。佢就走到廚房口,並揮手叫我埋去,“老闆,有人找你”我伸頭入廚房,老闆見到我,“等等我一會出來”。我便回座等等他。

那個“經理”見我真的認識老闆,走上前本來問我哋飲Dセ,請嘅。我老婆好氣地拒絕他。我就不客氣要了杯咖啡。等了一會,老闆出來。我哋向他反映了海鮮盤退步了。他竟辯稱~生蠔不是肥美就好、海鮮不夠凍因有大夥人訂了很多所以預先解凍。最失望是他更稱因想留住多些客,介紹我哋“入會”$400,可以一年內幫襯就半價。我看到餐牌主菜最平都成$400,有D酒店都平過佢。仲要攪D入會。唉!此處是深水埗喎!失望!於是只好接受~不再幫襯!

2011-02-26
2010-12-29 150 瀏覽
我一心想食餐好嘅野, 想起幾年前,LUNCH同過同事食,又同過老公食,都是不錯的,價錢都合理,都是幾十蚊左右一個SET LUNCH.近來,因為心血來潮,想再來一嘗法國餐的滋味,但未過食DINNER,一食就出事了.第一, 諗住好多人食, BOOK咗枱,7點入座,去到差不多8點才多一枱食客.食時已心中不妙,好的餐廳為什麼咁少人光顧.第二,佢餐廳門口有個BANNER話有SET DINNER,點知佢話無, 比咗個好貴的餐牌我地,仲要全英文,心諗不如全法文喇! 局住叫咗個牛柳成為$268,(味道可以喇) 西冷牛扖$368,(也OK) 不包麵包(最好食了),湯((麻麻地)和TEA(普通野),加SET再加$68一位X2 = $136, 再叫咗個甜品$88(可以唔食)(已半價佢話)第三,又如之前的人所講, 有D青口同爤鬼三文魚沙律:話送喎, 難食到食, 再加送一口紅酒,又話送..咁多野送,我估佢見無人先咁講.第四,埋單,成千蚊,真係有D肉痛,無咩裝修的餐廳,仲要係深水(土步)區, 咁嘅價錢,5星酒店都食到.第五,大家無選揀都不要來,寧願在家吃杯麵,最後想講有被騙的感覺

,加SET再加$68一位X2 = $136,
再叫咗個甜品$88(可以唔食)(
已半價佢話)
第三,又如之前的人所講, 有D青口同爤鬼三文魚沙律
第五,大家無選揀都不要來,寧願在家吃杯麵,最後想講有被騙的感覺,同埋唔想香港的美食天堂美譽被這間餐廳毀
於一旦,大家不要被騙了.相片都無謂看了,看了更加唔想食
2010-12-23
慶祝紀念
紀念日
2010-12-24 116 瀏覽
如果入去之前有上OneRice睇睇..我地就吾會甘後悔..入到去個個男人狂推介野食..好啦...落埋單..頭盤刀未食就開始黎料...> n <"每逢d野食上就話有d咩系私人送..其他客冇...明明就系我地嗌..要比錢架..同其他客又系甘講...不停狂sale聖誕包場幾抵幾抵..仲拉我男朋友出去門口睇..煩!!!之後每隔1陣就走黎狂sale...又叫我地落訂先...我地刀已經不停話遲d先決定..佢仲狂追問...我刀未見過餐廳會甘囉...好似想趕客甘...系..系想做成生意...但刀吾駛甘過火a?仲有a..比錢既時候..佢竟然rTips...收左加一仲敢r...包..又凍又硬...Salmon Salad..d三文魚灰灰地...湯...有酸味...牛扒...好"un"...燒春雞...青口仔...味道一般...甜品..應該已經系最好..但得1客..明明就2個餐但只得1客...最終伊1餐食左540倒...比起其他人應該算平...出左門口男朋友只有1句..."無下次"真系好差既經歷...早知就決定去食其他野la...如果有負分我會選擇負分....
如果入去之前有上OneRice睇睇..我地就吾會甘後悔..

入到去個個男人狂推介野食..好啦...落埋單..
頭盤刀未食就開始黎料...> n <"
每逢d野食上就話有d咩系私人送..其他客冇...
明明就系我地嗌..要比錢架..同其他客又系甘講...

我地刀已經不停話遲d先決定..佢仲狂追問...
我刀未見過餐廳會甘囉...好似想趕客甘...
系..系想做成生意...但刀吾駛甘過火a?
仲有a..比錢既時候..佢竟然rTips...

收左加一仲敢r...

包..又凍又硬...
Salmon Salad..d三文魚灰灰地...
湯...有酸味...
牛扒...好"un"...
燒春雞...青口仔...味道一般...
甜品..應該已經系最好..但得1客..
明明就2個餐但只得1客...
最終伊1餐食左540倒...比起其他人應該算平...

出左門口男朋友只有1句..."無下次"

真系好差既經歷...早知就決定去食其他野la...

如果有負分我會選擇負分....

2010-12-11
2010-12-21 75 瀏覽
早幾日老公同我去長沙灣 Le Petit 食晚飯 , 但Le Petit 服務差而且令人反感 ,一到步店內有個金頭髮著西裝的男人出來 , 一出來就不停 sale 佢店內有全香港獨一無二嘅西冷牛扒 , 我地兩個都覺得莫名其妙 西冷牛扒成日都有 , 點樣叫全香港獨一無二呀 ???佢拿咗佢獨一無二嘅西冷牛扒比我地睇 , 我地覺得太大塊所以無 order 到 , 佢嘅態度就好似覺得我地兩個唔識欣賞 介紹埋我地都唔 order 真係唔識嘢咁 , 之後我地 order 咗羊架 , 不過每飮完個湯 每食完一個頭盤 主菜 佢就走過嚟問下好唔好食 , 仲要又重提我地應該食佢個西冷牛扒 , 好煩好討厭 成餐飯都比佢煩住唔可以靜靜傾下計.

2010-12-21
慶祝紀念
紀念日
2010-09-03 65 瀏覽
聽到深水埗其實有d保留,但之前睇openrice知有d人會刻意寫衰d餐廳,朋友話試吓,於是一行三人去試食.食完想講...老實講,従未食過咁難食嘅野叫咗支白酒,d色暗黃, $300!仲有個甜品....好似係超市d雪藏cake...最慘係個waiter定經理不停講自己d野幾好食,我真係唔識比反應.埋單嚇親我地,3個人,每位700, 500都算,當買個教訓,但700真係接受唔到...
2010-08-25
羊架,我唔食羊,比唔到意見,但我個friend個樣話我知唔食冇損失
去深水埗以為經濟點,平一點.....殊不知 !!!數天前2個人在這小型西餐廳吃晚飯,唸住會平D。我們並無飲酒、冇叫甜品、冇叫餐茶,居然要成 1,200 元埋單。*** 完全係深水埗質數,星級米子蓮價錢。 這餐廳的安排也是奇奇怪怪的。我哋問那個經理(前面染有少許金毛的)攞餐牌看,佢話不設餐牌,佢就係餐牌咁話。我打算向消委會了解這「貼身服務」是否合適做法。佢介紹我們吃了只有生蠔3隻、2個普通的湯(雜菜及蘑菇)、白酒煮靑蠔(size 不大)、1位沙律、2個主菜(蝦+牛扒+鵝肝1小片),冇order 任何酒或drinks,冇叫甜品. 埋單前,聽見隔籬枱兩個人食差多的東西(我唸佢冇叫生蠔同鵝肝),他們埋單要接近800元,已知不妙。 那人當時表現得非常錯愕,因年多前光顧每位消費只需百多元。點知我哋重大鑊 ! 食物水準維持深水埗級數,價錢就估佢唔倒......經理佢話打了九折,又話免費送了餐茶和甜品,盛惠 1200 元! 離唔離譜 ? 直情有殺雞取卵之感覺。嘈佢都未必有用,只怪自己事先無逐樣問清楚價錢。(查實也很難在女友面前逐款菜問價咁小家。)( 忠告: 以上千真萬確,我下次會記緊先check
去深水埗以為經濟點,平一點.....殊不知 !!!

*** 完全係深水埗質數,星級米子蓮價錢。

( 忠告: 以上千真萬確,我下次會記緊先check 價錢, 因為深水埗價錢也可變化很大 ! 在下有單有據,見附圖。請各位「繼續光顧」這餐廳,揾位應該比較容易。 )
收據
2010-06-18
這間店在幾年前開業已經有留意它的存在,雖然一直想去試但未有機會,星期六的打風前中午一點多的太陽依然猛烈,在依稀的記憶裏搜尋它的位置,雖然不致迷路但也找了一陣子,店內裝飾比較簡單但還可說整齊, 店內已經有8~9位客人在座似乎都是熟客, 可能因為只有那8~9位客人只開了一邊冷氣,我們庭下另一邊後才開另一邊冷氣, 我們看過餐牌後要了一個set lunch的燴豬腳意大利麵同 special set的煎雞脾配蛋黃忌廉汁, 太座的頭盤選了沙拉而我的則選了凍攪肉片和送的餐湯,沙拉- 分量很小而且顏色只有淺綠色的鬚鬚生菜配小許紅葉菜, 實在是單調乏味,沙拉油数滴, 其實如果想省錢做沙拉,好簡單, 切些青待瓜丁,幾片蕃茄, 一小堆栗米粒, 不就可以節省一點貴價西洋生菜了嗎, 再想做大碟一點的話,加些普通生菜切絲, 而無須這樣小家,怪可憐的沙拉,明顯廚子是極度沒有動腦筋只是按照片做, 而沒有考慮時令,,我的凍攪肉片- size只有手指公般大小還要是岩岩嵾嵾, 實在過份,如果有去過city super或許百佳taste的都應該知道這些凍肉片是裝在一個長方形模具內,買的時候都是切片,只是會有厚薄之分而不會是不
沙拉
我的凍攪肉片
買的時候都是切片,只是會有厚薄之分而不會是不規則形狀的,
菠菜忌廉湯- 只是合格而已
太座的燴豬腳意大利麵
- 明明話蘑菇汁,來的是蘑菇醬混豬腳肉,一堆放在已經開始乾硬化的意大利麵上面, 意大利麵明顯煮起沒有拌欖油所以”乾硬化”而且完全沒有味道,少少塩味都無?問他拿salt & pepper, 有塩但黑椒則是蘑給妳,唔知這是高級餐廳的服務質素定還是慳家呢?可惜幫助不大,太座吃多了兩啖就罷食抗議了,十分理解這麼難嚥的食物怎樣接受?
我的煎雞脾配蛋黃忌廉汁- 雞脾肉是半片雞扒的大細, 煎是煎到了脆皮效果了,但蛋黃忌廉汁則同想的相差很遠, 色是葡汁的色加些少雜菜碎, 同”沙巴翁”是兩回事, 或者是我自己一廂情願以為是那回事,實則不然,
咖啡已經再沒有什麼期望下,還好有杯即磨的咖啡,例牌跟來的是花奶,所以不落只加糖飲了, 其實很多所謂西餐廳都是這樣不講究跟啡來的奶, 到底是否應該給打泡的奶還是忌廉比較適合呢?花奶始終有罐頭味沒剎了咖啡的香氣,
不拍照因為已經沒有須要拍照的氣氛, 拍出來只會令人更咀喪,不拍也罷
以這樣的午餐收費$58~$68實在是太多, 充其量只可以收$35~$39
實在是浪費了食材, 以這樣的食物質素很難有客人回頭, 在這樣的環境下
我估計它的壽命不長矣, 因為競爭大而且它實在是相對的差,雖然同類型的食肆
在同區較少, 如果它不盡快加以改良的話, 被社會淘汰亦屬必然
2009-07-18
2009-06-04 17 瀏覽
真係因為被佢既外表而吸引入去的, 可能深水埗周圍都係一些無裝修既餐廳, 而突然眼前出現一間白色及看上去好舒服的餐廳, 當然要入去試; 但食完後真的有點失望。麵包 - 本來好有期望, 但食落又唔脆, 而奇怪地又有D咸味忌廉菜湯 - 完全唔creamy, 又唔香朧, 只有咸味....肉醬意粉 - 味道一般, 但真係兩啖就食晒, 少到離譜...最好吃係我個friend side dish既薯條 !!!!!希望佢地會積極改進啦! 唔好浪費咁靚既餐廳 !!!!

希望佢地會積極改進啦! 唔好浪費咁靚既餐廳 !!!!

2009-06-04
坦白說,本人從未試過呢間餐廳,係我朋友話想試吓,真的好後悔來了!!本想食生蠔,侍應話無,真的有點奇怪,餐牌上標明是推介......那麼選了Shrimps & Whelk! 好失望,蝦算不上是新鮮,而且大細不一,至於d螺普通到不得了,但價錢與味道品質不成正比哩!!更要提及的居然是不可能弄得難食的凱撒沙律,簡直可以用非常難食來形容, 第一碟來,先嚐脆麵包,嘩然真的嚇一跳!!味道居然是"益"的.......真的想像不到一間西餐廳就連最基本的ceasar salad 都令我不想再試下去.....來第二碟的時候,完全沒有給予希望, 見圖吧!食完2個starters後,我地決定放棄去order其他大盤,只點選了一份好普通的晚餐(1件細海鮮酥,2粒細田螺,1件西冷,1件tiramisu)算吧! 結果係唔飽唔好食同貴!唯有去第二度醫肚......

2009-05-19
2009-03-01 19 瀏覽
it shouldn't call itself a French restaurant.It is more like a fast food restaurant.i had a $68 lunch set (+10%).it got soup, main dish & a drink.i ordered pasta with chicken & cheese. i forgot the dish's proper name.the soup is okay but the pasta got no taste. everything seems so plain and i got the feeling that they tried to keep everything to the minimaldon't expect it can provide service like other French restaurants.it s really sad.

i had a $68 lunch set (+10%).

it s really sad.

potato soup
pasta with chicken & cheese
iced coffee
2009-02-12 29 瀏覽
係亞視見佢地介紹呢間鋪頭,開頭都有D期望,但見D網友又彈多過讚,當時個心都有D15,16! 不過同朋友試過後,都幾滿意喎!自問並非食家,但因工作關係,都經常出trip,都試過食得幾豪嫁 (當然唔使自己比個陣!) 正宗法國菜自己都試過唔少,法國人係好鬼得閒嘅民族,食餐(晚)飯都幾粒鐘,又貴又唔飽喎!所以多數華人都有D唔習慣。法國菜又出名 碟大 份量小,但佢地嘅特式係食物賣相及溫度。我個人覺得呢2點係間鋪頭 “主要” 需要改善係地方。當晚我同朋友都試佐佢地嘅 Set Dinner 幾敢呢!以每位佰幾蚊計,都OK啦!(點解OK炸?因為食唔飽囉!) 不過都預佐,法國菜麻! 食物味道滿意,出菜速度快左D,可能冇乜客啦! 裝修就唔得啦,因為lighting 差而D枱又放得太多,旣然閒日客唔多,不妨放少幾張枱,加上table lamp 相信氣芬會好D。House music 可以唔要,因為都冇專人做mixing,D 罐頭music怪怪地,不如唔要好過。服務生態度OK,不過就唔識同客social,尤其是係生客嘅我地,做食肆生意,翻頭客最重要麻!此外,正宗法國大廚會走出廚房同D客吹下水,問下意見。可

服務生態度OK,不過就唔識同客social,尤其是係生客嘅我地,做食肆生意,翻頭客最重要麻!此外,正宗法國大廚會走出廚房同D客吹下水,問下意見。可能老闆比較有性格啦,冇出來social。

值唔值就見仁見智,起馬我覺得冇比人揾丁啦!超值就唔敢講,一分錢一分貨麻,想飽飽又唔計較味道,不如去快餐店吧啦!

Anyway 我會帶朋友再來,我覺得大家都應該試下先,再評價,始終自已食落口為真實!
好幾年前來過,對其不濟的服務極度不滿,還以為以後會與這餐廳斷絕來往。誰知,數年後的今日,約朋友在長沙灣食飯,友人話想食西餐,在翏翏可數的選擇下,又來了這裡。和以前不同,這次去到看見只有一檯客,冷清清的,樂觀一點想就是環境舒適,方便傾計;想衰一點,是當年白鴒眼服務態度的結果。我們每人點一個Set dinner,頭盤我要法式沙律,不要餐湯改要田螺,主菜則揀了魚柳。先說沙律,細細份,一丁點不新鮮的菜,兩小片鴨肝。鴨肝欠缺香味,感覺啖口;焗田螺又是小小的一份,有兩隻,已剥殼,感覺幾小家。魚柳雖有兩大片,不過賣相好差。兩件魚柳爛pat pat咁,既不香,亦毫無味道,肉質又散,是我近年吃過最差的魚柳。友人的菠菜麵份量都係好的骰,評語也是好一般,吃完後友人仲話要出去整碗"細蓉",可知幾令人失望。用餐後,還是去松記食番碗好味的糖水補償一下。

用餐後,還是去松記食番碗好味的糖水補償一下。
2008-07-06 22 瀏覽
我地住O係附近.....坐車經過都覺得O係長沙灣開咗間咁O既款餐廳都覺得奇怪....絡於今晚決定試下.....不過成日經過見倒都係得小貓三兩隻(特別係夜晚)都唔知佢點維皮.....今晚我地叫咗兩個set dinner, "黑椒汁西冷" & "鴨胸釀菇"......整體食物味道係比我地想像中好好多, 幾有誠意, 比好多市區O既西餐廳好, 例如佢O既bread, 焗得外脆內軟, 啱啱好.....但要比D意見O既係份量方面真係少, 我本身唔算大食, 食完都只係覺得有八成飽, 夜少少要再食.....特別係頭盤,真係細得有點兒小家......但整體係算唔錯的.....會再去!!

但整體係算唔錯的.....會再去!!
第一次寫食評(通常只看,因為找食),但今次實左太差!門面 : 普普通通,只見裡面小貓三隻,心想假日(晚上7點幾)咁少人.不過遠道而來都試吓啦侍應 : 木無表情,問又唔知佢答乜,尤其個女侍應細聲到完全聽唔到佢講乜.好唔掂.食物 : 除咗個包外,朋友叫D田螺鬼咁細粒又有泥味重送D沙,西冷牛扒買相唔得又無年味,白己叫嗰個2人餐收288無嘢似樣,完全唔值,最離普個甜品tiramisu比粒冰大小小, 十分小家唔使小成咁牙,好似人哋超市啲試食都多過佢個甜品,大佬呀,我比錢食咖.十分同意minibus的意見:唔係d 野細就叫法國餐廳囉,是一間沒有誠意做食物的餐廳.如果評分有零分,我一定送比佢
第一次寫食評(通常只看,因為找食),但今次實左太差!

十分同意minibus的意見:唔係d 野細就叫法國餐廳囉,

是一間沒有誠意做食物的餐廳.

如果評分有零分,我一定送比佢
2008-03-23 22 瀏覽
The food in this place echoes exactly the place's name - the portions are sooooooo small that they're not enough even for girls! I've only had lunch there, the food's so-so besides the small portions. The soup's practically tasteless, the pasta...it's like u can finish in one scoop. The service's okay though, but considering the small portions I don't think we'll go back!