餐廳: Le Cafe (香港諾富特世紀酒店)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2012-03-24 1531 瀏覽
雖然說是任食鵝肝,但要排隊輪候,廚師即場為每位排隊的人客煎鵝肝,每次只取得兩小片,相信很多人都不願意再次排隊。 也許怕煎不熟,對身體不好,鵝肝煎得略為焦黑,外脆內軟,味道甘香。冷盤有不少選擇,包括翡翠螺、長腳蟹、生蠔、青口、刺身、壽司、沙律等等,是一般的水準。怕生冷不敢多吃生蠔,這裡還有香草焗蠔,台式雞蛋煎蠔餅等等。吃了少許燒牛肉和燒羊架,覺得肉味不夠香濃,羊肉味道頗羶,肉質略為乾燥。甜品方面,我吃了很多生果,木瓜非常軟熟香甜,對腸胃很好,菠蘿不是罐頭食品,還有西瓜和蜜瓜。但是西餅的水準似乎差了點,芝士餅的質地有點怪怪的,不是軟身也不是實心,入口好像被粉狀的東西黏住口腔。Ben & Jerry’s雪糕的味道超甜,不太合我們的口味。
冷盤有不少選擇,包括翡翠螺、長腳蟹、生蠔、青口、刺身壽司、沙律等等,是一般的水準。怕生冷不敢多吃生蠔,這裡還有香草焗蠔,台式雞蛋煎蠔餅等等。
2012-02-08
其他
2012-02-27 1072 瀏覽
報紙睇到有任食鵝肝及海鮮自助餐, 星期五至日成人: $328寫明有日本松葉雪場蟹、龍蝦仔、紐西蘭青口及生蠔、翡翠螺、任食香法式鵝肝、香蒜焗扇貝、燒珍寶巨蠔、燒特級牛肉......好吸引, 一家四口即刻報名!6:30pm坐低, 直至8:30pm走為止都冇見過龍蝦仔同香蒜焗扇貝燒特級牛肉....唔知咩嘢咁特級...只知冇牛肉味...不過見到buffet稀客....豬紅、豬皮、蘿蔔、大腸...真估佢唔到 燒珍寶巨蠔...over cooked, 所以粒肉變咗咁細粒生蠔都算新鮮, 但食到少少蠔殼法式鵝肝, 都ok好味, 雖然切得細塊咗, 但真係任食, 滿足到!除了凍蝦, 仲有熱的, 都OK好味! 試過幾次嚮Le Cafe食lunch buffet都覺得抵食,除了有Ben & Jerry's的雪糕任食,仲有橙汁同檸檬茶任飲可惜晚餐欠奉,只包茶或咖啡一杯。順帶一提,buffet的pizza好香脆, 可能是出品自旁邊的意大利餐廳的關係吧酒店只提供乾的紙巾俾客人抺手...但食完蟹、蝦同螺如果有濕紙巾抺手會好好多!
好吸引, 一家四口即刻報名!

燒特級牛肉....唔知咩嘢咁特級...只知冇牛肉味...

珍寶蠔over cooked!
生蠔都算新鮮, 但食到少少蠔殼

Mini任食鵝肝
除了凍蝦, 仲有熱的, 都OK好味!
可惜晚餐欠奉,只包茶或咖啡一杯。

2012-02-25
2012-02-22 430 瀏覽
因為朋友有member card 吃Buffet有半價XD所以立刻來吃吃看囉~~~ =]我們早了來到 服務員還在準備食物所以我們就先坐下休息一下 再出去拿食物第一碟 先來了一碟早餐的沙拉前菜我拿了” Salad Ham 蝦 火腿多士 豬耳 鮑片”(1) Salad的生菜配上千島醬+凱撒醬 好好吃(2) Ham的味道也不錯 (3) 冷蝦普通 不算是很新鮮(4) 火腿多士的多士不脆 有點難咬 應該是過氣了(5) 豬耳小辣蠻爽口 (6) 鮑片好濃郁的鮑味 蠻鮮的!第二碟 來了一碟熱盆的大拼盆 XD我拿了”蒸魚 炸蝦丸 炆羊 芝士翠肉瓜 炒四季豆”(1)一打開蒸魚的盆子 發現差不多整條魚的肉都被掘走了 只開始了十五分鐘 超誇張的 =__=幸好還有我最愛的魚鮫在 但魚肉超熟 有的粗糙!!!(2)炸蝦丸味道不錯 只可惜不夠彈牙(3)炆羊肉不夠嫩 羊肉的膻味蠻利害的@0@(4)芝士肉醬翠肉瓜 聽起來怪怪的 但味道好配喔!!(5)炒四季豆味道不錯 只是比較油了點第三碟 吃了我最愛之一的燒牛仔肉肉質蠻嫩的 香香的牛肉味 只是黑椒汁不夠濃吃了三碟 我在周圍逛逛 想著要吃什麼好就在甜品的台上看到一個好美好可
因為朋友有member card 吃Buffet有半價XD
所以立刻來吃吃看囉~~~ =]
我們早了來到 服務員還在準備食物
所以我們就先坐下休息一下 再出去拿食物
第一碟 先來了一碟早餐的沙拉前菜
我拿了” Salad Ham 蝦 火腿多士 豬耳 鮑片”
(1) Salad的生菜配上千島醬+凱撒醬 好好吃
(2) Ham的味道也不錯 (3) 冷蝦普通 不算是很新鮮
(4) 火腿多士的多士不脆 有點難咬 應該是過氣了
(5) 豬耳小辣蠻爽口 (6) 鮑片好濃郁的鮑味 蠻鮮的!
第二碟 來了一碟熱盆的大拼盆 XD
我拿了”蒸魚 炸蝦丸 炆羊 芝士翠肉瓜 炒四季豆”
(1)一打開蒸魚的盆子 發現差不多整條魚的肉
都被掘走了 只開始了十五分鐘 超誇張的 =__=
幸好還有我最愛的魚鮫在 但魚肉超熟 有的粗糙!!!
(2)炸蝦丸味道不錯 只可惜不夠彈牙
(3)炆羊肉不夠嫩 羊肉的膻味蠻利害的@0@
(4)芝士肉醬翠肉瓜 聽起來怪怪的 但味道好配喔!!
(5)炒四季豆味道不錯 只是比較油了點
第三碟 吃了我最愛之一的燒牛仔肉
肉質蠻嫩的 香香的牛肉味 只是黑椒汁不夠濃
吃了三碟 我在周圍逛逛 想著要吃什麼好
就在甜品的台上看到一個好美好可愛的聖誕屋仔蛋糕!!
最後看到了Pooh pooh 既honey XD 超可愛呢~~
所以選擇了吃自制pancake仔~~ 配雪糕!!
迷你Pancake會從pancake機慢慢滾出來 超有趣的
而且口感不錯 不會太甜 又不會很膩 好吃!!
雪糕就是Ben & Jerry 的品牌
我選了最特別的Chunky Monkey 脆脆蕉
超濃香蕉味 超香 超好吃!! 愛上了XD
其他
2011-12-02 315 瀏覽
自數個月前到訪此餐廳後, 基本上每個月都會到訪此餐廳數次, 因為這裡的 lunch buffet , 十分超值。 有生蠔, 蝦和刺身等食物供應, 飲品任飲, 食物款式多, 質數好, 價錢合理, 現在已很少餐廳在午餐時段提供生蠔等食物。而湯粉配料的選材也十分認真, 這裡的任何一款丸類食物都很彈牙, 味道很好; 更有專人為客人提供即炒意粉, 客人可自選個人口味的意粉品嚐。 還有即製的 pizza, 自製 pancake, 入口鬆脆; Chocolate Fountain, 讓小朋友們既有得食之餘, 更享受自製美食的樂趣, 適合大朋友和小朋友的口味。 這裡的雪糕是選用 Ben & Jerry's 的牌子, 真是超級好味道!
2011-12-01
信用卡優惠
  • 燒牛肉
2011-07-25 382 瀏覽
今個星期六慶祝我生日,我又怕夜晚吃得太飽,所以我揀了吃lunch buffet,係open rice 做過research話這間le café唔錯所以就揀了這間吃lunch,貪佢有生蠔,小妹是蠔怪所以就揀這間啦..點知就出事啦!!!!先講講佢地個reception,邊有可能係餐廳內唔係外架!!!!冷盤: 生蠔 (唔知點解,隻隻生蠔都有好多蠔殼碎,攪到我這個蠔怪都係吃3隻就收手) 希望d師傅開蠔小心d唔好浪費d食物!!!藍青口 (超細仔,無咩味道)龍蝦仔 (唔知點解,佢地唔會有d鉗預備d食客用來鉗龍蝦腳囉…所以覺得好浪費)三文魚 (大件,但吃後要吐番d渣,應該係d根) , 鮑魚片(幾甜,不過唔知係真定假) , 另外還有一款刺生但本人無試壽司 (賣相麻麻,所以沒有試)沙律 ( 連最普通的粟米粒都無…配料款式也很少,沙律醬不好吃)熱盤:燒雞翼(不時什麼高檔食物,但差不多一點半已經暫停refill)燒牛肉(超鞋, 佢地配的醬汁又無咩味)燒香腸 (無咩特別,所以都無咩想吃)麵檔 – 中式 , 配料有魷魚條,金菇,菜心,小唐菜,豆腐卜,魚皮餃,油麵,河粉 (我本來揀了果碗唔知點解個師傅攞錯比我.仲
冷盤:
藍青口 (超細仔,無咩味道)
壽司 (賣相麻麻,所以沒有試)
熱盤:
燒牛肉(超鞋, 佢地配的醬汁又無咩味)
燒香腸 (無咩特別,所以都無咩想吃)
麵檔 – 中式 , 配料有魷魚條,金菇,菜心,小唐菜,豆腐卜,魚皮餃,油麵,河粉 (我本來揀了果碗唔知點解個師傅攞錯比我.仲要無問我想要什麼湯底就倒左喇沙湯底比我..但佢地d喇沙湯一d辣味都無囉) 西式 , 配料有草菇,洋蔥條,煙肉粒,彩椒絲,墨魚麵,菠菜麵,濶麵(老實講,有時我係屋企整d配料都多過佢囉)
泰國蝦餅(這個我估係buffet內最好味的食品了)
伊麵 (無試)
白飯 (無試)
炸魚塊 (沒什麼特別)
咖哩 (賣相好核突,所以無試)
湯有兩款 – 西湯 (龍蝦湯 – 味道麻麻,不夠熱) 中湯 (冬瓜薏米排骨湯 – 味道一般,感覺好似同茶餐廳飲的例湯差不多)
自斟自飲(只有冷 - 橙汁,柠檬茶 , 味道麻麻 )
甜品
BEN & JERRY (本來期望很高…但D雪糕好似溶哂咁…感覺核突)
其餘的蛋糕都無咩特別.仲知一句超難吃
水果 (西瓜…D肉好似霉霉地,哈蜜瓜..無味,菠蘿..無咩特別,所以無試
PANCAKE (係有個自製PANCAKE的機係樹,但附近又唔放花生醬,牛油…係咪想要人齋吃??)
佢地D夾食物的夾好奇怪囉…超難夾食物…係咪佢地特登 ??
最後會包一杯餐飲,但最基本的柠蜜都無!!!所以我和家姐只好揀熱柠水

D侍應收碟同斟水都好慢!!!! 叫佢地都好似當人透明咁!!

總恬 : 不過我唔會再幫襯佢囉 ^^
唯一個蝦餅較好吃
2011-07-23
5 分鐘 (堂食)
唯一個蝦餅較好吃
  • 泰國蝦餅
是日Honey放假, 搵下好野食先, 見openrice有優惠, 就去試下Le Cafe個Lunch Buffet啦!因為唔知佢個lunch buffet食到幾點, 所以就打去問定先, 順手就訂埋位啦 (我地12點打去訂12點9 )我地去到時都幾full, 得返一兩張吉枱咋, 好在有訂定位!呢度地方唔算好大, 不過勝在兩邊都係落地玻璃, 採光度夠, 所以都坐得幾舒服!此行主打係想食生蠔, 事不宜遲, 即係去拎d生蠔試下先!d生蠔又幾ok喎, 鮮甜肥美, 好食過平時去吉吉島買廿蚊隻果d! 不過就略嫌有小小沙, 但絕對可以接受! 另外仲有d藍青口, 非常鮮甜, 不過唔記得影相燒牛肉好香牛味, 而且一d都唔"漏", 越食越覺得好食!d刺身, 壽司款式雖然唔算太多, 但勝在新鮮!雞軟骨串好香, 薄餅就普通啦因為凍左, 如果熱應該好食d!甜品入面首推個朱古力軟蛋糕, 唔會過甜但好香好香朱古力味, 其他果d亦係水準以上!另外甜品仲有部機比你自制pancake (其實只係按一個制就會慢慢跌件pancake出來), 幾得意, 不過好多人排同埋太飽所以無試到, 另外雪糕係Ben & Jerry, 不過已
此行主打係想食生蠔, 事不宜遲, 即係去拎d生蠔試下先!
生蠔
燒牛肉
燒牛肉好香牛味, 而且一d都唔"漏", 越食越覺得好食!
火腿, 刺身
沙津, 壽司
d刺身, 壽司款式雖然唔算太多, 但勝在新鮮!
雞軟骨串好香, 薄餅就普通啦因為凍左, 如果熱應該好食d!

另外甜品仲有部機比你自制pancake (其實只係按一個制就會慢慢跌件pancake出來), 幾得意, 不過好多人排同埋太飽所以無試到, 另外雪糕係Ben & Jerry, 不過已經飽到無哂感覺, 連相都唔記得影, haha!

總體來說, 這次buffet雖然食物款式唔係真係太多, 但絕對物超所值, 而已亦唔會有將價就貨既感覺, 所有食物都是質素之上, 而且員工全部好好禮貌同笑容, 呢個亦係值得一讚的地方, 唯一美中不足就係d枱比較細 (相比其他酒店buffet), 絕對會再encore!
2011-07-14
生蠔
燒牛肉
火腿, 刺身
沙津, 壽司
  • 藍青口
  • 朱古力軟蛋糕
2011-06-17 165 瀏覽
真係好多人, 佢好多選擇, 有燒巨型珍寶帶子, 燒牛肉夠生我鍾意,龍虾仔有膏, 好多意大利FEEL食物, 我食左好多芝士, 中西咩都有, 個冬瓜薏米老鴨湯好好飲, D生蠔今次細細隻, 但好鮮, 食左2打, 最開心有部機整窩芙, 熱滕滕脆卜卜, 食左2塊, 無位食魚生, 放棄左, 飽飽滿足回家~適合一家大細
適合一家大細
  • 燒珍寶帶子
  • 咖哩
  • 燒牛肉
  • 意式薄餅
熱食方面:大概20款左右,款式不算少,但refill 不算頻密,而refill 的新菜並沒有轉換款式,所以吃到尾都是那些菜式。咖哩羊肉、咖哩雜菜、印度烤餅 (是脆的,並不是牛油烤餅);炒飯、忌廉焗薯仔、薯仔忌廉湯、中式湯水等蒸魚:有點過老;忌廉朧脷柳:嫩滑、勁好食;西芹炒帶子:帶子剛剛熟,非常鮮嫩,但缺點是唔refill,好快就只剩番d西芹,但又唔加番d帶子,等如少左碟野食;烤雞 (面頭有d類似青咖哩的paste):D味道特別,不太辣;燒豬仔骨:個sause有d糖酸味,幾好味!燒汁醬油鴨胸:甜甜的sause,d鴨胸亦夠淋。茄汁牛柏葉:有點 “un”;菠菜忌廉焗蠔:蠔身好細隻,係細得好過份law!!汁燒帶子:供應算是源源不絕,但係有d燒得過老;燒牛肉:中心嫩紅的顏色幾靚,但不算太淋;皮蛋煮莧菜:皮蛋gei味唔濃,莧菜就好鮮嫩;蓮藕炆豬手:豬手gei膠質唔錯,但豬骨過筋&肉law!湯粉:有laksa, 但choice 比較少同普通。冷盤方面:凍海鮮包括凍青口、淡水龍蝦仔、蝦、蠔等等 (凍青口比較細集,但鮮味都ok;蝦ok鮮,幾好味;蠔就比較細隻,有refill,但係要pick on tho
熱食方面:
蒸魚:有點過老;
忌廉朧脷柳:嫩滑、勁好食;
燒豬仔骨:個sause有d糖酸味,幾好味!
燒汁醬油鴨胸:甜甜的sause,d鴨胸亦夠淋。
茄汁牛柏葉:有點 “un”;
菠菜忌廉焗蠔:蠔身好細隻,係細得好過份law!!
汁燒帶子:供應算是源源不絕,但係有d燒得過老;
燒牛肉:中心嫩紅的顏色幾靚,但不算太淋;
皮蛋煮莧菜:皮蛋gei味唔濃,莧菜就好鮮嫩;
蓮藕炆豬手:豬手gei膠質唔錯,但豬骨過筋&肉law!
湯粉:有laksa, 但choice 比較少同普通。

冷盤方面:
凍海鮮包括凍青口、淡水龍蝦仔、蝦、蠔等等 (凍青口比較細集,但鮮味都ok;蝦ok鮮,幾好味;蠔就比較細隻,有refill,但係要pick on those 肥美d唔好d;仲有薯仔沙律、凍gei冬菇 (怪味ga!) 等等
辣蕃茄凍湯:好開胃,呢個味道唔錯, I like it;
凍豆腐:無咩豆腐味law!
軟殼蟹mango沙律:嘩,軟殼蟹又無味又乾,食唔入口,好差law!!
三文魚鴨肝凍:好好味ar,有d creamy!
煙三文魚:鮮味差一d,但都不會過咸;
潮式冷盤:有鴨胸、薰蹄、墨魚片等等,味道一般啦;
芝士:有幾款芝士 + 提子乾,杏脯,克力架等等
凍肉:燒牛肉、鴨胸、火雞,肉腸等等,賣相可以;
仲有綠茶、喬麥冷麵,5至6款sushi,比較少野選擇gei mixed 沙律;
Sashimi方面:三文魚肥美度都可以,但唔太quality consistent,有時出gei肥美d,有d無禁肥美,而且有厚有薄,有d邊位有少少筋wor;其他有鮑片,吞拿魚等等 (4款)

甜品方面:
Overall蛋糕只有9至10款,我個人覺得太少law,無tart或者其他特別野食,有d失望!
有Tiramisu (面有朱古力&同原味的蛋白餅,幾脆幾好味ga;Tiramisu 的cream 不算太廷,但幾有酒味)、
朱古力噴泉:有菠蘿、哈密瓜、西瓜、棉花糖 (一般);
黃莓蛋糕:普通但好味,唔太甜,;
朱古力mousse 蛋糕:係實gei質感,朱古力濃度一般,甜度都可以。
檸檬布甸:好酸,但都好開胃;
馬豆糕:馬豆煮得唔夠耐,硬左;
Ben & Jerry’s 雪糕:有雲呢拿、草莓、朱古力、OERO的大路口味,其中雲呢拿同OERO有點溶,影響左口感;而草莓同朱古力就可以,牛奶味幾濃;
咖啡mousse 蛋糕、藍莓芝士忌廉蛋糕、Pancake (只需要按個button,唔需要倒粉漿,佢就會整一塊大概直徑9cm gei pancake 出黎,可以自己加配料,好似有honey, 彩虹朱古力,strawberry sause,chocolate漿,黃莓醬等等;其實食雪糕都可以加食斑戟的配料);生果方面有西瓜、哈密瓜、菠蘿等等。
可能係d人客未食甜品gei關係,d 甜品轉款速度好慢,行左幾轉都係果d甜品款law!

服務方面:
收碟速度都幾怏,但因為我有Coupon有餐飲免費任飲,個待應話淨係得可樂同埋beer,但隔離問第二個待應佢地就有橙汁飲,點解呢﹖
2011-05-30
1 分鐘 (堂食)
  • 忌廉朧脷柳、凍海鮮、辣蕃茄凍湯
2011-05-13 127 瀏覽
港島區既酒店 buffet 唔係有好多間 , 要搵間平、靓、正真係難上加難 , 今期既母親節又考起我嘞 ?_? 好彩我一早做定功課 , 比我搵到呢間灣仔世紀酒店既 Le Café, 盡管見 O.R 既食家最近有些少副面評語 , 但心裡仍覺得 4 星級既酒店食物質素 , 應該唔會差得去邊卦 , 打電話落 booking 時得知預早訂位及會員都有 85 折 , 加一仲係以折後計算喎 ( 原價要 $328/ 位加一 ), 呢個價錢都算係高通脹下既 一個不錯選擇 … 雖然 Le Café 餐廳既景觀只屬一般 , 但室內座位寬敞舒適 , 加上有不同款式的嬰兒椅子任"B"選擇,極適合一家人聯誼暢聚。繞場一週後 , 發覺勁多嘢食 , 絕無欺場 , 款式多樣化唔再講 , 仲有好多回本嘢食添 ! 整體食物質素及烹調尚算 ok, 食評呢家嘢好個人主觀化 , 對胃口自然有讚無彈 , 你地話係咪 ?! 講番回本食物先 , 有我地最愛既生蠔 , size 適中 , 大部份嘅生蠔都有幾突出嘅"肚腩仔",配以檸檬汁、茄汁或酸辣汁,啜食下更能突出淡淡既生蠔鮮味,份外鮮甜美味,真係爽爆 。 焗蠔方面,可

?!

。 焗蠔方面,可能經過燒焗既關係 , 焗蠔明顯地細隻d, 無咩肉哋,不過廚師好似加咗d蒜蓉落去,色香味俱全
。 鐵板燒深海扇貝大大粒 , 見師傅以慢火燒並落左d黑椒 , 熱辣辣好野味
。 燒大蝦雖然普通貨色兼味淡 , 但加左d醬汁後食都算不賴。 三文魚刺身肥美厚切無筋又爽口
,鮑魚片刺身甜甜地唔錯。 翡翠螺、青口肉質鮮甜 , 唔落調味都好食
。 炸蝦熱辣辣 , 好酥香鬆脆 , 絕對唔厚粉 , 怕熱氣既我都忍唔住食左好几隻
。 燴魚柳好 creamy 。 咖喱雞唔係太辣,佢嘅咖喱汁果然係餸飯嘅不二之選。

食物款式太多啦 , 不能盡錄 , 眼寬肚窄下 , 試左好食既計有芝士蛋糕 , 有啖啖濃郁既芝士 , 咖啡蛋糕好食到連我家肥 B 女都食唔停口
, 士多啤梨慕絲好幼滑 , 黑朱古力蛋糕硬身 d, 唔太甜且有濃濃既朱古力係入面。另外有 d 細細件既餅仔 , 脆脆地好好味。 楊枝甘露好多芒果粒粒同柚肉 , 每人食左一大碗 , 凍凍哋勁潤喉
。 西瓜超甜起沙。 4 款味道既 Ben & Jenny's 雪糕好幼滑。

熱盤比較一般 d, 唔多得既嘢食
有炒蟹 ,d 肉太“梅” , 蒸魚則鞋鞋地。 炆羊仔 脾個賣相唔錯 , 可惜味道麻麻。朳纇韌左 d 。 淥麵唔錯但個冷麵就完全唔爽口。

值得一讚
係服務好 , 收碟跟埋單好快 , 橙汁啤酒任飲,食物(尤其係回本食物)又不停咁 refill, 加上場內客人均屬斯文一族 , 根本唔需要去爭 。

是晚氣氛良好 , 大部份客人都忙於拍照慶祝 , 媽咪當然笑逐顏開啦 ! 好滿意既中檔質素節日 buffet, 抵你全場爆滿
2011-05-08
母親節
  • 鐵板海鮮
  • cakes
  • ice-cream
2011-05-02 96 瀏覽
同男友呢排突然想大食一餐..buffet係不二之選 上openrice睇下有咩食時發現e間野..再加上家姐推薦..咁就早2日打泥book位....book左6點半(因為聽電話果個話最早6點半)去到大約6點35分鐘左右..但已經好多人..d人多到好似已經7點幾咁..但見到d野食..真係好開心..因為我一入到去..就見到生蠔出場..侍應接待坐低...已經好心急去拎野食...一拎碟就見到魚生係我前面..但先每樣拎2件..先試味道..魚生有4種..有種我諗係鮑魚片之類既野..個人唔太喜歡..三文魚肥美新鮮..而且係厚切..啖啖魚味係咀入面 yummy而另外2樣魚生唔係咁得..中間果種乾乾地..好似放左好耐咁..而右邊果種就無咩味..唔似魚生咁..而且d肉有d"梅"..所以呢2種每樣一件就算...而青口味道唔錯..但d肉好細粒..而生蠔唔算肥..但都好新鮮..好味道但味道算係淡果種..所以如果喜濃味生蠔者..或者覺得一般...不過有幾隻有小小殼..扣左小小分開始出既蠔有d都幾肥美..但後出就瘦左小小...但都好新鮮味美左上角係煙三文魚..左下魚係三文魚..煙三文魚味道尚算可以.但咸左小小..而
同男友呢排突然想大食一餐..buffet係不二之選

侍應接待坐低...已經好心急去拎野食...

一拎碟就見到魚生係我前面..但先每樣拎2件..先試味道..
魚生有4種..有種我諗係鮑魚片之類既野..個人唔太喜歡..
三文魚肥美新鮮..而且係厚切..啖啖魚味係咀入面
yummy

不過有幾隻有小小殼..扣左小小分

而螺都好好味..好大粒..唔食尾部會好d..因為有小小沙..
而我不間斷咁食左22隻生蠔..十分美味..個人只喜加檸檬

因為咁先食到佢鮮味..而男友愛食濃味.所以只食左5隻
後食既蠔係瘦d..但都好味..而凍蝦都好好味.幾鮮..
-冷盤仲有凍薯仔片..仲有沙拉..但我無食到..見側邊位男士食左2輪.都幾新鮮咁...

去到食熱食..都幾多款..但唔太特別..好多家常菜..帶子炒西芹..咖喱雜菜..薄餅..
仲有焗新薯..燴龍脷柳..蒸魚..炒青菜..炒雜茹等..但大多數無食..
原本想試下帶子炒西芹..但係d人簡哂d帶子
得返d西芹..所以無食到..
先試個西冷牛肉..我覺得"um"左d..但好在d牛肉有d味..唔算難食..
個人覺得熟左小小..但男友話算係咁..而右上角角係焗蠔(但影唔到佢d肉)
焗蠔好細粒肉..似食"算蓉"..多過食蠔

左下角係豉椒炒牛肉..呢個好好味..食左3轉..
牛肉唔"um"..又入味..而且幾滑..但唔覺好厚粉
左上角係豬仔脾..唔錯..但好飽肚..食一件已經足夠..
外皮d汁個人覺得太甜..但d肉入味而且入面d肉汁足夠..
唔會太乾..無煮過"龍"..呢個好味

右邊果件係鴨胸伴士多啤梨汁..味道唔錯..無咩士多啤梨味
推薦呢款扇貝..第一次食時..咩醬汁都無加..但已經好多汁..鮮

後食加左燒汁..將d鮮味調哂出泥..食左4.5隻..
而且真係好大隻
好厚肉
完全無欺場..超讚..
原來我有影焗蠔..第一次男友食左..後尾我見佢個樣好靚..
拎左2隻..但好咸..無肉食

終於到甜品啦...但呢間甜品少...款唔多..差唔多影哂d甜品款..
左上角果個係係朱古力霠絲+士多啤梨霠絲+紅梅肉
呢個唔錯..因為佢係一兜用個"產"去"不"..所以賣相唔太好
但唔錯

後中係咖啡霠絲..個人唔中意食咖啡產品...但我同男都覺得太苦

右邊果款十分好味..酸酸地..食完好開胃..食完好相再食返熱食

中間果d係芒果布丁..我無食..男友話無咩特別..
前面果件芝士蛋糕..我覺得太多粉..但男友話幾好味..仲食左4.5件..
另多有名牌雪糕ben&jenny's.好好味..好軟..
但朱古力味入面有d料..但唔太好味(個人覺得)
士多啤梨有小小藥水味..藍梅味一般..
最好味係云尼拿味..食左3轉....

另有生果..有西瓜..哈密瓜..菠蘿..
西瓜清甜..唔似糖浸..而且係起沙..超好味..食左5.6件..
可能因為西瓜清甜..所以覺得哈密瓜唔太清甜..所以只食一件..
菠蘿就因為表面已乾乾地..所以無食..

整體而言非常讚..而且味道大多數水平係中上..
而且食物加得好快..收碟都好快...
要讚一讚一位年紀大小小果位侍應..
手快腳快..而且笑容100分..有人叫時最快有反應

走時..有位負責餐飲既小姐...提我地無叫餐..
但因為唔太愛飲..所以無叫..但好好人

而坐位方面..雖然位置唔算好闊..但至少左右2邊可以比人行得到..
唔會撞到人..係可以接受..
咁既價錢..咁既服務+咁既食物質素..好低..
2010-05-30
  • 扇貝
  • 三文魚
今次輪到做細嘅請阿大食生日飯一句講晒------除咗美國生蠔外, 無樣掂環境:冷盤:美國蠔夠肥夠濃郁; 青口及凍蝦都過鹹, 青口更衰...細如手指尾第一節但重要係有渣; 三文魚刺身夠肥但全部壽司勁唔掂...因為飯太黏太淋唔夠醋; 其他冷盤都普通貨式。熱盤:西式較中式好少少, 我認為遊客食完會誤以為中式食物喺咁差囉, 即例如炒豬/牛肉, 眼睇d肉都見到又直又好唔自然嘅形態, 食落就知根本受過超級「化學」洗禮 ; 燒西冷講手工無得亂嚟 ; 南乳豬手有少少對味但唔夠淋 ; 蒸魚嘅肉梅梅地 ; 印度咖喱辣到嗆喉。湯稀 ; 白汁墨汁麵裏的白汁是奶溝麵粉水而成, 煮好後变微微透明白色, 麵煮得過淋 ; 喇沙魚蛋瀨粉個湯底超辣 ; 丸類都是凍肉鋪$20/磅的貨式。甜品:專門來食Ben&Jerry雪糕, 可是雪得過硬以致某些雪糕內的配料未能發揮至最高效果, 例如Chocolate Fudge過硬 ; 細路至愛popcake, 每次三四塊咁食, 食到部popcake機要入廠維修 ; Cappuccino 的奶泡唔夠挺好彩食番好多好多蠔補數......一小時後......肚咕嚕咕嚕
今次輪到做細嘅請阿大食生日飯
一句講晒------除咗美國生蠔外, 無樣掂

環境:

2011-04-18
午餐
  • 美國生蠔
2011-04-19 1041 瀏覽
we came here for the dinner buffet as a birthday dinner for a family member.this is not the first time we came here for buffet, but as i recall, i think the quality of last time (which was probably years ago) was better than this time.the variety of food and cuisines are okay, not especially wide.for cold dishes and appetizers, i had a cracker with two types of cheese.i didn't particularly like the cracker, they just aren't my favorite type of crackers. the cheese are so so, nothing too special
cheese
i didn't particularly like the cracker, they just aren't my favorite type of crackers. the cheese are so so, nothing too special about it. the chinese appetizers were also merely okay.
then i moved on to having sushi and cold buckwheat noodles as the other cold cuts and seafood didn't seem that special that i feel like i really couldn't miss them. there were three types of noodles available for the cold noodles. one is obviously the buckwheat noodles, i'm not very sure about the other two though. the noodles were okay.
moving on to hot dishes, i first had a slice of pizza. the pizza aren't especially good either. the toppings included bell peppers, zucchini, mushroom, onion, and cheese. the bread crust was the unimpressive part to me. then i asked for a slice of roasted beef and roasted chicken
roasted beef and chicken
they were just okay. the meat aren't really juicy and flavorful enough. it only tasted okay because of the gravy.
i had a baked oyster too
baked oyster
now this was a little bit disappointing. it was pretty much flavorless, the only taste was all those butter and oil...
for other hot dishes, it was mainly south asian cuisine. there were thai fish cakes, curry beef, curry with rice, etc. the fish cakes were okay. it's pretty spicy actually, but the sweet and sour sauce gave a balance to it and it turns out not bad. however, the curry aren't that good. it's not bad, but it's just not special and impressive at all. it's the same for chinese food, not impressive, for instance, the braised beef aren't flavorful enough, i'm sure cheap hk-style restaurants are able to provide a better one. and i don't even think the fried rice was good, which is one of my greatest disappointment.
there were also other cuisines of food provided, such as deep-fried fish nuggets, beef goulash, german sausage, grilled squid. they aren't impressive either though.
i think one of the best dishes from the hot dishes is the teppanyaki scallops.
scallops
these were flavorful enough then. and each serve has two pieces of scallops in it.
for desserts, to my delight, the ice cream are provided from Ben & Jerry's.
ice cream from Ben & Jerry's
this is probably my most satisfied part lol four different flavors of ice cream were provided, including vanilla, chocolate fudge and brownies, sweet cookies n cream, and strawberry. i had three scoops of three different flavors, the strawberry flavor was the only one i didn't had. there are also ice cream toppings provided as well.
then to the delight of most kids, there's a pancake machine where you get to have a piece of pancake by pressing a button
pancake machine
pancake
there are syrups and cream available.
other desserts such as cakes, chocolate mousse those are okay. i think the pavlova were too sweet. i felt like i'm eating sugar more than really eating the pavlova.
although the food may not be the best, i think, in overall, this place is still okay. the environment and atmosphere's not bad, the sittings are pretty comfy, and the service aren't bad either, definitely satisfactory in fact.
but the food really kind of disappointed me, it's somehow not really worth it, or maybe it's just that i have expected too much.

2011-04-17
roasted beef and chicken
scallops
ice cream from Ben & Jerry's
pancake machine
2011-03-08 678 瀏覽
Table of six went to Novotel hotel le cafe for buffet with 20% off, two days later another dinner gathering take place at le cafe again because my positive comments. Novotel is a world-known brand with high-end service. Greeter at Le Cafe with cheerful smile which impressed a lot. Server change dish quick enough which is remarkable, and can clearly tell the food source is also important. But when waiters and waitresses explain terms for open rice coupon and special offers, they become blur

Novotel is a world-known brand with high-end service. Greeter at Le Cafe with cheerful smile which impressed a lot. Server change dish quick enough which is remarkable, and can clearly tell the food source is also important. But when waiters and waitresses explain terms for open rice coupon and special offers, they become blur which makes me not understand in both two nights.

Food is not fast-turn enough for this size restaurant, empty plate and lines up see often. Maybe this is just HK buffet habit.

My buffet habit are mainly appetizer and desert, skipping main and hot food, honestly only concern quality never about quantity

I like the most is the oyster, the waiter said it is new zeland pacific oyster. I personality like smaller shelf oyster, techically difficult to open the shelf and may have lots a small cracked shelves when don't handle with care. Small size would bring strong sea favor, this pacific oysters are creamy as well. My all time oyster preference would be mouth pieces size, less mess and able to taste the full body one at a time.

My second favorite is smoke salmon not just because the strong favor of salmon also like the lemon juice with olive. Usually hotel will prepare their homemade smoke salmon not like buying ready to eat pack. This hotel smoke salmon are mild with no strong smoke favour, yet did not overwhelm the fish favour which I believed their fish source should either Norway sea nor from pacific ocean. My friend which is a fisherman told me the reason they smoke salmon is because they want to preserve the fish when they fished plenty, so that is why less smoke favor means fresher fish. More olives are recommended

Salad nothing special, their creamy dressing are not my favorite, too strong of cheese and dairy which cover everything. Bacon bits are in crump and dry (hard) to eat.

My friends said roast beef are great very nice and tender, juicy and rich beef favor. Believe that should be American beef.

Can't resist hotel quality of dessert. My all time favorite! Love: new York cheese cake, brownie, passion fruit puddings, Ben & Jerry ice cream especially chocolate favor. Other pastry with no surprise.

My favor are pineapple, taste like Hawaii grown but some are over cut
Oyster, Smoke Salmon
Free drinks from machine
Desert
2011-02-16
Oyster, Smoke Salmon
  • Oyster
  • Smoke salmon
2011-02-25 44 瀏覽
昨晚一行3人同阿仔興祝生日, 環境都幾好, 因為有8折便一試,若果你們喜歡食蠔就一定ok,但其他熟食就一般....個pancake幾好味, 阿仔都勁鐘意食,雪糕...一般, 但任飲嘉士佰和可樂就好good, 雖然都只是飲了一杯,已好足夠個炒扇貝大大隻ok, 但魚生就真係.....未食過禁硬既劍魚,甜品都多款, 不過第二轉個d就唔得, 所以食就要提早攞la!!!!250....無咩其望, 但都真係有驚喜!!! 抵.....因我愛吃生蠔!!!ps 有b櫈)
若果你們喜歡食蠔就一定ok,
ps
有b櫈)
細隻但甜
2011-02-24
細隻但甜
  • 炒扇貝
2011-02-16 34 瀏覽
都幾抵食既情人節自助餐"一早黎左買飛=]第1次去E間食...因為上網搵左勁多都好貴.......見E間+得吾算太嚴重就簡左去到勁多生(豪),魚生,鵝肝,燒牛肉,特大帆立貝全部都係任食嫁........去其他更貴既自助餐都未必食到丫除左上面個D D熟食種類都吾小嫁..........而且味道都吾差甜品就較小種類......而且D雪糕吾夠凍........(筆)個陣都好難"D侍應好快就會黎幫手收碟..........我會再黎過食嫁"下次吾係情人節仲平丫"
都幾抵食既情人節自助餐"

一早黎左買飛=]

去到勁多生(豪),魚生,鵝肝,燒牛肉,特大帆立貝

D侍應好快就會黎幫手收碟..........

我會再黎過食嫁"

下次吾係情人節仲平丫"