餐廳: Le Cafe (香港諾富特世紀酒店)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2012-07-18 3865 瀏覽
再過幾日就係我地o既一千日快樂 , 不過正日我人在台灣所以提早幾日預祝 , 同妳黎左呢間世紀香港酒度店食自助餐Le Cafe 係妳早早加左入心水o既餐廳 , 我毫不知情 ,直到見到某某 app 有得下載優惠劵 , 晚市自助餐 $ 250 一位 , 主題為 " 黑松露海鮮自助餐 " , 相當吸引 ~ 即刻 download 左 夾好時間 , book 好晒位 , 先知道原來妳都對呢間餐廳好有興趣 =)當日我地大約 6:05pm 就到左 , 自助餐開始時間係 6:30pm待應雖然忙於準備食物 , 都好快帶我地坐低 , 倒好兩杯開水 , 十分友善早到o既好處係 , 可以影到食物最完整o既相 , 由其係甜品 ^^ 我影相時 , 妳就去開始拎野食 , 今日打頭陣o既 , 係飲湯 ....西湯 ~ 完全飲唔到椰菜花味 , 係一個普通忌廉湯中湯 ~ 鴨味好香 , 好足料 ... 不過比較油左 d 其次係凍海鮮 , 再繼而食刺身凍蝦 ~ size ok , 但食落無乜味 翡翠螺 ~ 大大隻 , 鮮甜 , 爽口 , 彈牙 !! 有一兩隻有沙雪場蟹腳 ~ 比亞拉斯加蟹腳鮮 , 唔會淨係得海水味 , 蟹鉗
再過幾日就係我地o既一千日快樂 , 不過正日我人在台灣
所以提早幾日預祝 , 同妳黎左呢間世紀香港酒度店食自助餐

西湯 ~ 完全飲唔到椰菜花味 , 係一個普通忌廉湯
中湯 ~ 鴨味好香 , 好足料 ... 不過比較油左 d
其次係凍海鮮 , 再繼而食刺身
凍蝦 ~ size ok , 但食落無乜味
雪場蟹腳 ~ 比亞拉斯加蟹腳鮮 , 唔會淨係得海水味 , 蟹鉗部份肉質鬆散但最甜
生蠔 ~ 唔算大隻 , 味道還可以 , 不至於令人不停 encore 佢
剌身方面都幾特別 , 壽司排得好靚但我無食到 =p
三文魚 ~ 肥美厚身 , 無筋 , 好味 !
鱲魚配黑松露 ~ 松露甘香可口 , 唯鱲魚質感同味道一般
白玉豚 ~ 未試過呢種刺身 , 有驚喜 , 軟滑帶油香 , 有少少可接受o既腥
鮑片 ~ 幾甜幾爽口 , 比想像中好食
另外有個薯仔沙律用上松露油 , 不過怕太飽無食到
完成一輪凍食之後 , 係時侯到熱葷 , 頭炮緊係海鮮啦 !!
鐵板燒深海大扁貝 ~ 果然好大隻 , 牛油味唔會過重 , 保持鮮味 , 可以自由選配醬汁 ,
最好味當然係清香o既白松露汁 , 其次係帶有甜味o既燒汁 , 仲有個牛油汁我無試 ...

燒蠔 ~ 個人口味開題 ?? 我覺得唔幾好食 , 好腥 .... 仲有少少酸
燒牛肉 ~ 食評話係必食 , 好濃郁牛味 , 薄切得好靚 , 生熟程度相當唔錯
黑松露雞肉露筍炒飯 ~ 熱食o既黑松露食品就只有佢 , 炒得幾靚 , 松露唔多但好香
豬仔骨 ~ 全餐最美味o既熱食 , 醋味好溫和 , 黑糖味就唔係幾突出 ,
但佢咁樣整好食過用燒烤醬 , 無咁味精 , 豬仔骨肉嫩而且好入味 , 食左兩大條 xd

西檸雞 ~ 炸粉夠薄 , 金黃香脆不油膩 , 西檸汁甜酸度調得幾好味
蒸魚 ~ 唔識分係咩魚 , 總之好滑好好食 , d 蒸魚豉油好鮮味 , 正 !!
燒春雞 ~ 味道肉質都有水準 , 有少少脆皮 , 唔好點太多汁 , d 汁都幾咸
三文魚扒 ~ 好乾身 , 無多餘油份 , 個汁酸酸地好好味
洋蔥炒薯仔 ~ 好香 , 仲有少少脆面 , 明知會易飽都食左幾粒 xd
蓮藕餅 ~ 越普通越難好食 , 煎得好香好結實 , 蓮藕少左啲
食左個半鐘 , 有八成飽喇 , 轉戰甜品區 !!

香酥蘋果批 ~ 全場最正 ! 酥皮邊鬆化 , 蘋果帶酸好醒胃 , 仲有 d 果仁 , 特別過成日都係肉桂味
意式奶凍 ~ 好滑好濃奶味 , 唔太甜 , 好味
熱帶果朱古力蛋糕 ~ 好特別 , 好香熱情果味 , 又係酸酸地咁 , 正 !
紅桑梅 cheese cake ~ 有 d 似藥水味乳酪 ><"
new york cheese cake ~ 芝士味香濃 , 但略嫌質地唔夠實淨
細細杯o既甜品無名牌 , 我只能憑味道黎命名 ~
杧果布甸 ~ 幾好味 , 有少量果肉 , 唔會太重奶味
咖啡奶凍 ~ 甘香濃郁o既咖啡味 , 唯口感唔夠滑溜
柚子奶凍 ~ 淡淡清香o既柚子味 , 幾特別 , 有少少 yogurt 成份

有一份係糯米紅豆卷 ... 糯米皮好軟綿但又帶嚼勁 , 紅豆茸甜度得宜 , 唔錯 ^^
另外仲有朱古力噴泉同一部自製 PANCAKE 機 , 太飽無玩到 ,
特別想提下幾款橡皮糖 , 係有質素o既西德糖果 , 好煙韌嫁 =p
最後當然係雪糕及水果啦 , 菠蘿過甜 .... 西瓜同哈密瓜就幾好
雪糕係 ben and jerry , 四款大路口味 , blueberry 似藥水 , 恕我唔識欣賞
雲呢拿最好味 , 有一點點黑色 , 好香甜 , chocolate brownie 好濃朱古力味
個人覺得好苦 , 但相信對於愛好朱古力者一定會愛不釋手 ,
草莓味唔錯 , 但食多幾啖就好甜 , 總括黎講我係食左唔多雪糕o家
提一提相中個雪糕匙 , 用左流水式不斷清洗住 , 好細心 ^^
餐飲凍檸茶都幾大杯 , 擁有一貫西式紅茶唔夠茶味o既問題

## 呢一餐食得好平均 , 即係樣樣野都唔錯 , 所以好飽 ....
$250 / 1 優惠價 , 連加一服務費都係跟返呢個優惠價 , 幾抵喎 !!
openice promote 緊個主題係深海扁貝任食 , 係同我呢個優惠一樣o家
鍾意食松露或者鍾意食扁貝 , 燒蠔o既 , 不妨一試 =)
慶祝紀念
紀念日