2017-05-10 122 瀏覽
每次經過這間位於金馬倫道的"L'attitude"都好想試下,覺得造型好得意,今天終於有機會同朋友一齊入去試下😎套餐飲品 洛杉磯 - 跟套餐加飲品真的抵好多👍🏻一上到來看到顔色已相當吸引,藍蝶花加蜂蜜檸檬還會閃閃發光😆看到已賞心樂事。味道酸酸甜甜很清新,感覺很夏日非常好飲😋套餐飲品 曲奇忌廉奶昔- 這杯曲奇忌廉奶昔中間是軟雪糕,雪糕非常滑溜,少少曲奇碎碎加上外層一圈綿花糖製作精美,真係唔捨得咁快飲完呀😜帶子羽衣甘藍扁意粉 - 帶子煎得剛好,外層少少脆,內裏還很嫰7,8成熟加上黑糊辣,蒜泥將扁意粉煮得非常入味很香👍🏻溫泉蛋卡邦尼扁意粉 - 溫泉蛋混合卡邦尼一起吃變得更滑溜,芝士味濃,意粉比較淡味但加上煙肉一起吃味道剛剛好👍🏻
套餐飲品  -  洛杉磯

套餐飲品  -  曲奇忌廉奶昔

帶子羽衣甘藍扁意粉

加上黑糊辣,蒜泥將扁意粉煮得非常入味很香👍🏻
溫泉蛋卡邦尼扁意粉

套餐飲品  -  洛杉磯
套餐飲品  -  曲奇忌廉奶昔
帶子羽衣甘藍扁意粉
溫泉蛋卡邦尼扁意粉
2017-05-08 75 瀏覽
史上夢幻甜品@L'attitude尖沙咀 金馬倫道19號地下A舖細個小學放學,總見到推著綿花糖車的伯伯,五顏六色如雲的綿花糖,總會買一個和妹妹放學時邊走邊食。不過香港不再發小販牌,綿花糖除了在主題公園,街上都好難找到。今日來的就是以綿花糖加甜品雪糕組合而聞名。膠杯中擠了雪糕上面再放了一大球cotton candy. 創作成,熊貓造型,要了牛奶味$58,上面仲加了oreo餅碎,好香濃細滑。$48,牛奶加朱味力味雪糕, 灰色烏雲是陰暗,但變做甜品食完會雨過天晴。雪糕好滑仲加了爆炸糖,食入口達達趕。Cotton candy遇水氣比較易溶,會落下一點點黑雨。洋甘菊花茶$46(冷熱同價)因為是無糖花茶,中和一下甜點用,花香能平伏心情,舒緩壓力。冷壓果汁Electric dream$65lemon,kale羽衣藍甘,kale可以控制血糖,食甜點飲是個聰明選擇。
史上夢幻甜品@L'attitude
尖沙咀 金馬倫道19號地下A舖

2017-05-08 69 瀏覽
一次意外地在ig見到別人影一個熊貓公仔的棉花糖雪糕!我立即問她那裡有~~~自己又上網搵,終於都知道原來係呢到!😁😁10萬個期待,因為我同男友都好鐘意熊貓的啊。嚟之前,已經有哂心理準備,係為咗影相的,所以對味道方面冇乜特別期待。星期日晚上9:30來到,只有小貓3,4隻。可能時間尚早吧!也好啊,可以坐到梳化位,同公仔影相😁😁 我同男友一人一杯,一個係熊貓棉花糖扭紋雪糕$60,一個係tiramisu$43 , tiramisu冇棉花糖嘅。😂😂😂😂佢個樣有點怪怪,不過都冇損我地興奮的心情!影影影,影咗5分鐘左右。食啦! 棉花糖同平時的冇分別,朱古力眼係冇味嘅,雪糕好好食!好濃朱古力味,而且好滑!唔會太漏。我杯tiramisu已經溶溶地,一不落去就谷哂出嚟😂😂面頭有d咖啡粉,牛奶雪糕,中層有d餅碎,仲有d浸咗咖啡酒的。。。唔知係ladyfinger定蛋糕~~都唔錯!係我太飽食唔哂最後玩到咁😂😂😂😂呢到d棉花糖雪糕呃like 一流。但未必會特登嚟食雪糕🤔

我杯tiramisu已經溶溶地,一不落去就谷哂出嚟😂😂

最後玩到咁😂😂😂😂
呢到d棉花糖雪糕呃like 一流。

但未必會特登嚟食雪糕🤔
2017-05-07
因為之前在HKTVMall用剩了幾十元Mall Dollor,不想另外補錢,在有限度的選擇下,見尖沙咀這間甜品店的優惠券剛好可以用盡Mall Dollar,就換了它的優惠券試試。****************食店雖然設有堂食,但由於優惠券只可外賣,所以我們亦站在門口處跟店員下單。食店廚窗內展示了數款甜品的食物模型。我們是用$32換購面值$40的優惠券,由於外賣雪糕有9折優惠,所以我們就點了最貴的粉紅蓬蓬裙。粉紅蓬蓬裙($45)粉紅蓬蓬裙就是牛奶和朱古力扭紋雪糕,雪糕上有紅色的粉狀物,而外圍還有一圈粉紅色的棉花糖,但雪糕比我想中的細杯。雪糕入口都幾幼滑,朱古力濃得來不會過甜,雪糕筒夠薄脆,但同時亦很容易碎,而且雪糕溶化速度亦有點過快,基本上只拍了兩張照片就已經立刻食用,但也吃得相當狼狽。總結,雪糕賣相吸引,味道不差,但份量偏少,以外賣價錢來說有點小貴,而且雪糕融化速度過快亦有需要改進。

****************

食店廚窗內展示了數款甜品的食物模型。
粉紅蓬蓬裙($45)

2017-04-03 416 瀏覽
草根姐妹之前去美食展試左個好吸睛嘅雪糕,知道佢地係尖沙咀同西環都開左分店,今次就打一打番個食評做個記錄首先必叫一定係烏雲軟雪糕,話晒呢個都係開店時嘅Signature Item,另外我地仲叫左個當時會場限定嘅熊貓棉花糖軟雪糕烏雲軟雪糕 ($48)Thunder Bomb 個烏雲真係好大個,可以睇到比個雪糕杯大一倍,其實佢係棉花糖嚟嘅,上面仲有一塊閃電朱古力做裝飾。下層係牛奶雪糕,雪糕夠滑身,好重奶味,而且中間仲加左好多爆炸糖係入面,真係一路食,個口入面就係甘爆意念上都幾match烏雲同雷電呢個idea,的確幾有創意!!!!整體味道都唔錯不過雪糕就較軟身,同埋要小心棉花糖放耐左會融,所以要食快d啊!熊貓棉花糖軟雪糕 ($58)🐼Panda Attack!這也太可愛了吧!得意到完全唔捨得食,唔想破壞佢!草根覺得根本杯杯都係藝術品嚟嫁女仔見到真係不得了,一定要買尼影相!!其實🐼都係棉花糖尼,甜絲絲甜入心,面頭用左朱古力 片做熊貓仔嘅五官,朱古力 片都算滑,唔係俾行貨你食,而下面嘅係曲奇碎牛奶雪糕,同樣要食快d,唔係會好易融,但雪糕夠滑身,奶味濃💦總結都係好好味而家店內已經有得長期賣熊貓軟雪糕

烏雲軟雪糕 ($48)

Thunder Bomb
烏雲軟雪糕
熊貓棉花糖軟雪糕 ($58)🐼
Panda Attack!

熊貓棉花糖軟雪糕
而家店內已經有得長期賣熊貓軟雪糕味,好似睇到仲有咸食賣,搵日有機會等草根都去試下先
到時再寫下食評講下食後感!
外賣自取
下午茶
烏雲軟雪糕
熊貓棉花糖軟雪糕
2017-03-14 663 瀏覽
是晚想一試 L'attitude 的棉花糖雪糕,又未食晚餐,所以便一拼點了他們的意粉。分別要了羽衣甘藍帶子扁意粉 和 夢幻溫泉蛋卡邦尼扁意粉。 因為個人對beetroof 的喜好,點了夢幻溫泉蛋卡邦尼肩意粉,因為見到英文名字中有beetroot。殊不知「圖片僅供參考」,扁意粉的色比menu上的來得要淡,最重要的是,吃不出半點beetroot 味。那問題便來了,這意粉沒有beetroot 的話,不就是菜單上的「溫泉蛋卡邦尼扁意粉」嗎...... 以上是滲入了期望後有所失望的感覺,客觀來看,味道還是不過不失的,溫泉蛋有流心,很動L,意粉混著蛋汁吃,味道不錯,但頂多是一個味道不錯的意粉。 羽衣甘藍帶子扁意粉煮得很好看,帶子的賣相也煎得很好。可惜遇著視覺跟味覺獨立運作的我,美貌加不了多少分。這次又一次「圖片僅供參考」,但這次比較開心,因為圖片只有一粒帶子,而實際有兩粒。主角帶子熟的程度有點尷尬,刺身與熟的邊緣,令到口感有點怪怪的。香料伴著意粉,令意粉很美味,比上一個意粉更好。吃這個會比溫泉蛋卡邦尼肩意粉開心一點。 份量方面,女生可能剛剛夠,男生就肯定不夠。味道來說,這
份量方面,女生可能剛剛夠,男生就肯定不夠。味道來說,這兩個意粉是好吃的,只是沒甚麼特別而已,對於這個價位跟味道做比例,我寧願吃「味精拉麵」,反正都不是享受味道,那不如先果果腹,再過來吃個雪糕吧。
雷雲棉花糖雪糕賣相挺吸引,棉花糖拉得高高的,灰色亦很吸引,不是一般看膩的粉紅色棉花糖。雪糕要了twist, 牛奶味挺香,比朱古力味特別,twist 的份量剛剛好,不會太多的牛奶味。這個甜品,跟女朋友吃的過程比味道開心,也許,這就是甜品吧。
L'Attitude 的甜品是可以再試的,但意粉就,從詳計議吧。

p.s. 是次沒點他們出名的 熊貓棉花糖,但看著其他食客的熊貓已喜感十足,因為每一隻都很「獨特」

p.s. 要投訴負評的一點,就是他們的水杯,要了一杯水,但原來是膠杯。拜託,別再用膠杯吧。一來,和餐廳内的漂亮的木盤和大理石紋桌子格格不入;二來,重中之重,一起環保點吧。
夢幻溫泉蛋卡邦尼肩意粉
羽衣甘藍帶子扁意粉
雷雲棉花糖雪糕
雷雲棉花糖雪糕
2017-03-01 724 瀏覽
下午來到,很多女生在瘋狂拍照。安靜得來有些笑聲,簡單Warm的裝修,氣氛十分舒服。杯熱朱古力好濃郁,最重要係倒落綿花糖裡面,非常治癒!但點完先留意到原來有 feature嘅飲品,比起自己點呢個 chocolate更加好 IG,熊貓呀雷雨雲呀咁... 不過本來就係想飲杯熱野,朋友又推介,試過又真係無後悔嘅~要提一提店員笑容好好,好有禮貌又主動。尖沙咀下午茶真心推介。

Hot Chocolate
2017-03-01
Hot Chocolate
  • 朱古力
。韓國雪糕店,外型特別雪糕奶滑。係尖沙咀行街經過俾老婆追左入去,入到鋪頭原來都係來自韓國。店鋪裝修以白色為主。感覺清新自在。睇餐牌以甜點為主,另有咖啡熟食意粉。我簡單就叫左爆谷雪糕,爆谷加上重重焦糖。另有一支焦糖滴管。雪糕就是濃濃的牛奶雪糕,味道牛奶味重,奶味濃,質感柔滑,不太甜。老婆點左棉花糖雪糕。外型特別,用三枝百好滋撐住棉花糖。棉花糖對女士來說,真的沒有抵抗力。下層都是牛奶雪糕,加上少許朱古力,味道同樣好味。
。韓國雪糕店,外型特別雪糕奶滑。
係尖沙咀行街經過俾老婆追左入去,
入到鋪頭原來都係來自韓國。
店鋪裝修以白色為主。感覺清新自在。
睇餐牌以甜點為主,另有咖啡熟食意粉。
我簡單就叫左爆谷雪糕,爆谷加上重重焦糖。
另有一支焦糖滴管。
雪糕就是濃濃的牛奶雪糕,味道牛奶味重,
奶味濃,質感柔滑,不太甜。
老婆點左棉花糖雪糕。
外型特別,用三枝百好滋撐住棉花糖。
棉花糖對女士來說,真的沒有抵抗力。
下層都是牛奶雪糕,加上少許朱古力,
味道同樣好味。
話說有一日大仁問小小豬想唔想去食大熊貓雪糕,依個為食豬一聽到雪糕兩個字就已經雙眼發光,所以就齊齊嚟食超靚棉花糖雪糕啦~ 其實上次我地行經尖沙咀都見到依間小店,嗰時都好想入去試,不過人太多加上一向唔多願意排隊嘅DADDY同行,所以就冇試到。今次我地就相約店鋪一開就去,所以唔洗點排隊就可以食到啦~ 小小豬滿心歡喜可以同佢最好嘅SY哥哥玩,點知SY唔舒服冇一齊嚟,初時佢都有丁點失望,點知一見到餐牌上嘅靚靚雪糕,佢就咩都唔記得,只係識諗食邊款雪糕好啦~ 除左雪糕,都仲有意粉食添~ 店內仲有一個大公仔同埋好多卡通牌仔可以大家拍照,實行未食就先興奮~ 未食正餐又點可以食雪糕?所以我地就叫左兩碟意粉打打底先! 首先就嚟一個羽衣甘藍帶子扁意粉~ 店員同我地介紹時話,佢地用嘅羽衣甘藍係每日新鮮送店,然係即榨汁而成,而且佢地唔落味精,所以食得健康。其實個味都OK,不過我個人就覺得比較乾身,不過那兩粒大大嘅北海道帶子就非常鮮甜呀! 夢幻溫泉卡邦尼扁意粉~ 其實依個就係將冷榨而成嘅紅菜頭汁加入卡邦尼中,再配上一粒溫泉蛋。我個人覺得依個真係好好味,紅菜頭味道好甜,而且加入左溫泉蛋令到

除左雪糕,都仲有意粉食添~

未食正餐又點可以食雪糕?所以我地就叫左兩碟意粉打打底先!

首先就嚟一個羽衣甘藍帶子扁意粉~

夢幻溫泉卡邦尼扁意粉~

其實依個就係將冷榨而成嘅紅菜頭汁加入卡邦尼中,再配上一粒溫泉蛋。我個人覺得依個真係好好味,紅菜頭味道好甜,而且加入左溫泉蛋令到整個意粉帶點濕濕地,啱我口味呀。

小小豬今日食得又快又乖,緊係啦....因為食完意粉就可以食雪糕啦~

先嚟晶晶嘅「粉紅蓬蓬裙」,因為夠晒靚用嚟襯托杯緣子呀~

用粉紅脹卜卜嘅棉花糖,再配合牛奶加朱古力扭紋雪糕,真係超靚呀。小小豬都忍唔住偷食姨姨嘅粉紅棉花糖呀~

之後就到店內皇牌「大熊貓棉花糖」,原本係大仁嘅雪糕,我都真係忍唔到唔借嚟影相呃LIKE呀~

荔枝味嘅棉花糖,再配合巴西70%AMMA嘅可可粉朱古力雪糕,濃郁得嚟又唔太甜,而且仲非常滑。店員仲故我地先撕少少棉花糖,然係點雪糕一樣食,當然我地都有跟依個方法,效果又真係唔錯呀!

終於等到小小豬嘅「烏雲軟雪糕」,我地仲睇住姐姐整添~

以墨魚汁做嘅棉花糖,再配以牛奶雪糕而成,而且中間仲會有少少爆炸糖,口感同味覺真係一絕呀~

睇小小豬依個為食樣,食到成口墨魚汁就知佢有幾鐘意,佢仲過分到一個人食晒大半杯,只係留左幾啖俾我咋........真過分呀~

其實又點止依幾樣食品,我對佢地杯特飲都好有興趣,原本打算留肚食雪糕先冇叫到,唔緊要啦....小小豬一返到屋企就不停同DADDY講個雪糕有幾好食,心軟DADDY又開始動搖,所以相信好快我地又會再嚟食過呀!

2017-02-08 344 瀏覽
經過見到想食甜品就入去試下,呢間店全部都係梳化位,幾好,環境好舒服,一班朋友嚟聚下都係唔錯既選擇,不過唔好太多人,2至4就非常好,最多6個好喇。如果梳化張坐墊硬番少少就一流。野食味道就一般,普普通通,唔算好特別,可能我今次淨係食甜品,未試到最正既野,不過賣相唔錯,可以影相,另外仲有啲emoji既牌比你拎嚟影相,幾得意。呢間野啲職員好nice,感覺幾親切,總括嚟講,我成個過程感覺良好,下次會嚟試埋正餐唔係淨係食甜品。

如果梳化張坐墊硬番少少就一流。

朱古力雪糕
2017-02-02 313 瀏覽
襯今日仲放緊新年假,終於可以試到呢間新開既韓國雪糕店,雖然佢出名鳥雲雪糕,不過我反而有興趣試佢個羽衣甘藍带子扁意粉多d ,意外地炒得乾身,本身唔知羽衣甘藍係咩,聽人講係一款有晒所有營養既超級食物,第一次試呢種蔬菜既意粉,好食仲好健康!下次都會再食呢個(≧▽≦)試埋呢度個latte,適中唔錯!(๑´ڡ`๑)

試埋呢度個latte,適中唔錯!(๑´ڡ`๑)

2017-02-01
15 分鐘 (堂食)
2017-02-02 228 瀏覽
星空饮品之洛杉矶&马尔代夫在灯座和小冰灯的衬托下,显得更叫漂亮!如果是颜控的你,千万不要错过哦!搅拌均匀后,喝着的感觉也是棒棒哒!酸酸甜甜的洛杉矶(蜂蜜柠檬)&甜甜的浓厚的玫瑰花香的马尔代夫(玫瑰草莓)另外还有杜拜&巴黎两款星空饮品哟!
星空饮品之洛杉矶&马尔代夫
在灯座和小冰灯的衬托下,显得更叫漂亮!
如果是颜控的你,千万不要错过哦!
搅拌均匀后,喝着的感觉也是棒棒哒!

另外还有杜拜&巴黎两款星空饮品哟!
2017-02-01 176 瀏覽
班FRIENDS成日起尖沙咀既一間餐廳,話環境好靚,服務又好,忍唔住終於黎左試一試。去到餐廳雖然訂左位,但係都係要等,不過好快就到我地喇。佢地枱面放左D映相既牌係度,好得意,但又好好用,映相岩晒。首先上台既係OERO 奶昔,正正常常,無乜特別,多左個棉花糖係度,好正,一睇就有好夢幻既感覺。之後仲有杯熱LATTE,呷一口咖啡,啡香留齒。呢度啲意粉好正,叫左一個羽衣甘藍帶子扁意粉,諗住一隻,點知店員比兩隻我,好驚喜,又叫左個溫泉蛋黑松露牛肝菌扁意粉。扁意粉係香港煮得好食既真係唔多,這間小店已經是超班了。羽衣甘藍帶子扁意粉聽店員講是用香港有機農場新鮮每日摘取菜制作,食到一份清新感覺時感受到小店的用心,不是街外一式一樣的意粉味道,值得一讚。溫泉蛋黑松露牛肝菌扁意粉好香黑松露的味道,真材實料,溫泉蛋蛋香味濃,配搭美好,一定要再試。老實講香港很多咖啡店也有黑松露意粉,但這小店的意粉配搭得宜,適合一試再試。飯後壓軸出場既係熊貓軟雪糕,好可愛,牛奶味雪糕香滑,配上OERO 真係一絶。太飽了,2 人SHARE一個雪糕岩岩好。小店用心,價錢不算很貴,扺讚。

佢地枱面放左D映相既牌係度,好得意,但又好好用,映相岩晒。

小店用心,價錢不算很貴,扺讚。
2017-01-31
5 分鐘 (堂食)
2017-02-01 151 瀏覽
新年放假到尖沙咀逛街行到攰揾個地方坐-坐,—於試新野,網上見過呢間韓式甜品店,雪糕款式花多眼亂,原本想試烏雲雪糕但見到熊貓雪糕實在太可愛,order黎影張相先,真係唔忍心食佢落肚,不過食落幾特别棉花糖加雪糕呢個配搭 l like it, 下次-定要試埋烏雲雪糕,再黎嘆杯靚㗎啡义足電繼續逛逛逛,臨走先留意到有意粉同小食,下次—定要試埋,總體坐得舒服食得開心,要約埋班甜品控friends-齊enjoy下,支持創意小店
2017-02-01
  • 熊貓雪糕
2017-02-01 118 瀏覽
味道非常好,這家店是在香港甜品店中最好的其中一間之一,交通方便近地鐵出囗,坐位環境舒適,清潔衛生乾淨,服務殷勤到位,價錢合理,食品種類繁多及質量俱佳,一年四季都適合,值得向各位推介。
味道非常好