2016-10-24 230 瀏覽
9點幾,幾個女仔食完飯轉場傾計,大家唔餓想搵得意野食呃下like。呢間見到好多次都未有機會食就試下,因為俾個Thunder(上面灰色雨雲樣棉花糖加個閃電下面雪糕) 吸引住,上黎睇食評先見到有個新公仔樣既😍仲有多個special添,咁個thunder就行埋一邊😂佢左萬聖節special南瓜鬼(疑似橙味棉花糖加百力支扭紋雪糕)、鬼火(藍莓味棉花糖加扭紋雪糕)、夢幻熱氣球(疑似士多啤梨味棉花糖加士多啤梨百力支牛奶軟雪糕加士多啤梨醬)、綠茶提拉米蘇(有綠茶粉加牛奶雪糕和小蛋糕),侍應姐姐好細心解釋係咩黎同可以加乜,仲教我地食左一半棉花糖再唱一半加落個雪糕度食。有解釋話要棉花糖要啲時間比左兩杯凍水同熱水我哋等我哋慢慢一路傾計。服務態度真係好好中間仲要我地掛住影相(因為太可愛)叫我哋快啲食怕佢溶咗唔好食😆仲介紹咗我哋喺萬聖節呢一個星期食滿$200就可以占卜添。唔同顏色棉花糖其實有少少唔同味嘅,軟雪糕滑,朱古力雪糕都唔到咁濃😋食到尾都幾甜,如果佢有提供濕紙巾就好喇。
南瓜鬼
綠茶提啦米蘇
鬼火
宵夜
2016-10-21 122 瀏覽
南瓜熱氣球🎃 ($50)-記得想當件司令去韓國都有去搵當時既大熱烏雲雪糕🌩黎食,可惜撞正年初一唔開舖,同佢緣慳一面😹。見到尖沙咀新開既呢間雪糕店都有類似既雪糕店🍦,就一於去試試啦。-一上枱就率先成隻眼跌左出黎,果然有萬聖節氣氛😂。雪糕上面有一大舊草莓味棉花糖🍓☁,再用三支草莓百力支撐起,下面就係朱古力同雲尼拿雪糕。棉花糖味道不過不失,有啲失望既係雪糕味道一般🤔!雪糕上面仲淋左少許草莓醬,司令就覺得唔係幾夾啦。不過勝在造型得意,都呃到like既。
南瓜熱氣球🎃 ($50)
2016-10-20 149 瀏覽
喱期都好多tiramisu 雪糕 小熊就試了咗喱間 好好食😍😍咖啡味十足 朱古力味唔太出 仲有啲蛋糕碎 口感👍🏻 雪糕奶味唔算太重 不過如過太濃就無咁似Tiramisu 味 亦都比較膩如果揤得高身同挺身啲就perfect 不過唔好睇佢好扁咁好細杯 其實好大杯先真
喱期都好多tiramisu 雪糕 小熊就試了咗喱間

2016-10-18 137 瀏覽
而家香港已經好多特色小店,特色既雪糕店真係五花百門,有韓式雪糕,有日式既抹茶雪糕,又有意大利雪糕,又有美國雪糕。韓式雪糕都有好多種類,早幾年有既蜂巢雪糕,而家香港已經搵唔到了。舊年HIT 過既POPCORN 雪糕,之前杜如風推介過既棉花糖雪糕,最近又有TIRAMISU 雪糕等等等等……韓式雪糕可以話係最多品種。香港要食一間好食既韓式雪糕真係唔多,但今次同BB去試下呢隻韓式TIRAMISU雪糕真係好唔同。係尖沙咀食飽飯,就行行尖沙咀既時候,BB想食甜野,就行到黎呢間L'attitude,黎到時非常多人,呢店有齊所有既韓式雪糕品種,可以話係香港唯一有齊所有韓式雪糕既小店。我地排左一陣就入到去,BB點左個TIRAMISU 雪糕,我就點左個紫薯LATTE。BB係一個真空杯度 BUT 個TIRAMISU 雪糕食,而鋪頭就仲有好多人都食緊個大大舊棉花糖既烏雲雪糕。但由於BB睇到之後仲要食埋個烏雲雪糕,為左佢唔好變大肥婆,只好下次再幫襯啦。制作過程好快,唔洗5 分鐘就完成,店員送上兩隻真空杯,一個雪糕,一個飲品,又教我點要撈先係最好食。首先係我個杯TIRAMISU 雪糕好滑,裡面有好香既牛奶雪糕味,

首先係我個杯TIRAMISU 雪糕好滑,裡面有好香既牛奶雪糕味,香港真係食唔到,好香好滑,仲有好濃既咖啡味。個底仲有芝士加餅乾碎。朱古力粉鋪面,好香好濃。

一次過撈埋食個味真係朱古力,一路食一路撈,真係好似食梗件TIRAMISU蛋糕咁。食完杯雪糕同飲左杯紫薯LATTE,為我地既晚餐劃上完美又甜蜜既句號。

食完個雪糕,仲可以問店員拎杯水,店員都係笑笑咁,咁既服務香港真係搵唔到了。

下次一定會試埋個烏雲雪糕。
抹茶提拉米蘇 $46連續上咗2堂👯,又餓又攰,難得朋友提議一齊食雪糕?梗係去啦,原來係依間?點解咁有印象,因為韓風流行,吹襲香港至今,燒肉,炸雞,甜品,真係韓國有嘅~香港遲早都會有;而依間甜品同韓國嘅都似曾相識,造型非常相似,但,佢地唔係同一間!菜單選擇多,咖啡雪糕,奶昔,冷壓果汁,軟雪糕(雲嘅造型),雲造型嘅雪糕首爾有啦,試梗係試無嘅野,一於點個"新"嘅抹茶提拉米蘇!點餐10分鐘,登登登,有得食啦!曾見過有人寫過嘅評價:點依個,就好似同時間競賽。我真唔明,但當我見時,我明!由店員整好到送到台上,最多,10秒!而依10秒,依個運送途中,你會好明顯見到雪糕係開始溶嘅,店員都唔好意思擰走溶個面唔好對住我😅講番個雪糕,抹茶味?無⋯⋯雪糕,好甜⋯⋯奶味?唔覺,而啲乾碎已經溶到腍到我都唔知底食緊咩,似唔似腍咗嘅麵包?我真係唔知.....我淨係知依杯野$46,我感覺中伏了!!愛抹茶嘅你,唔好點黎試啦⋯⋯
抹茶提拉米蘇 $46
連續上咗2堂👯,又餓又攰,難得朋友提議一齊食雪糕?梗係去啦,原來係依間?點解咁有印象,因為韓風流行,吹襲香港至今,燒肉,炸雞甜品,真係韓國有嘅~香港遲早都會有;而依間甜品同韓國嘅都似曾相識,造型非常相似,但,佢地唔係同一間!
點餐10分鐘,登登登,有得食啦!曾見過有人寫過
抹茶提拉米蘇
2016-10-15
10 分鐘 (堂食)
下午茶
2016-10-16 137 瀏覽
特意來試這些造型可愛的雪糕星期六晚九時到 剛好不用等便可以入座 坐滿了人為了烏雲雲糕而來 。薄荷味棉花糖,牛奶朱古力紐紋雪糕,雪糕中有爆炸糖。甜得適中,雲糕軟滑,最愛這個!士多啤梨味綿花糖,有點太甜,與雪糕一起吃還是不錯的。還叫了兩杯奶昔,挺好喝。四個人吃四樣也有點太多了,因為點的東西都很甜😂
特意來試這些造型可愛的雪糕
星期六晚九時到 剛好不用等便可以入座 坐滿了人
烏雲雲糕
為了烏雲雲糕而來 。
薄荷味棉花糖,牛奶朱古力紐紋雪糕,雪糕中有爆炸糖。
甜得適中,雲糕軟滑,最愛這個!
士多啤梨味綿花糖,有點太甜,與雪糕一起吃還是不錯的。
還叫了兩杯奶昔,挺好喝。

四個人吃四樣也有點太多了,因為點的東西都很甜😂
要捉住大部分女人,最有效既方法同男人一樣「捉住佢個胃」,不過男人是正餐菜色,而女人就是甜品男朋友深明這個道理,所以間中都會帶我去食美味甜品我好膚淺,見到餐牌就勁靚既甜品就揀佢佢連名都好好聽架「夢幻熱氣球」女生最愛的粉紅色棉花糖,做出熱氣球的橢圓形,加上3支士多啤梨味既百力支撐著大大圓圓棉花糖最底層是牛奶味軟雪糕加上士多啤梨醬,就完成熱氣球模樣,整個就是士多啤梨味的甜品,太可愛啦味道仲好好添而且店員更教授1雪糕2種食法: 棉花糖食一半,另一半撈入雪糕內,會有另類口感及味道架*建議多少少士多啤梨醬就更好啦男朋友就揀了蜂巢軟雪糕,我當然都唔會放過,食返幾啖啦呢間既蜂巢雪糕有點不同: 會附上1支蜂蜜蜂蜜唔會太甜,蜂巢當然就會甜D啦,所以配上牛奶味軟雪糕就剛剛好啦食一點再加一點蜂蜜,咁樣就唔會食到底就會晒蜂蜜啦我地仲點左2支「冷壓果汁」:紅色的是紅菜頭味,綠色的是羽衣金蘭味。本身覺得幾貴,但經店員講解「何謂冷壓」之後,就覺得物超所值因為「冷壓果汁」有別於平時出面買的果汁,出面多數是用榨汁機加水/加冰打成汁,這裡是用機慢慢咁壓成汁,過程中完全不加水可想而知用料要幾多先壓到1支,真係每啖都係原汁原
男朋友深明這個道理,所以間中都會帶我去食美味甜品
夢幻熱氣球
我好膚淺,見到餐牌就勁靚既甜品就揀佢

佢連名都好好聽架「夢幻熱氣球」
味道仲好好添

*建議多少少士多啤梨醬就更好啦
蜂巢軟雪糕
男朋友就揀了蜂巢軟雪糕,我當然都唔會放過,食返幾啖啦

呢間既蜂巢雪糕有點不同: 會附上1支蜂蜜

食一點再加一點蜂蜜,咁樣就唔會食到底就會晒蜂蜜啦
紅菜頭冷壓果汁
羽衣金蘭冷壓果汁
我地仲點左2支「冷壓果汁」:紅色的是紅菜頭味
,綠色的是羽衣金蘭味
可想而知用料要幾多先壓到1支,真係每啖都係原汁原味

味道方面,2款都帶有蔬菜味,我覺得紅菜頭
好味D,一入口略帶微酸,再入多D就會有甜味,這就是舌頭的魔法。而男朋友就覺得羽衣金蘭
好味D,因為羽衣金蘭
比較紅菜頭
以下會甜一點。
仲有3款味道,我一定要試埋佢
這店設計,店內感覺都好舒服,更設計到好多影相位,更有大大個「烏雲雪糕公仔」俾大家影相,店員服務都幾好,有禮貌,重點係我仲有好多甜品我都未食,我一定會再去食,因為L'attitude捉住左我個胃,哈哈
2016-10-06
紅菜頭冷壓果汁
羽衣金蘭冷壓果汁
  • 冷壓果汁
2016-10-11 1120 瀏覽
因為想另一半身體健康既關係,一個月我只會比她兩三次去食雪糕,甜品既然有限額,當然每一次都要精挑細選啦以新鮮即製去做買點既雪糕甜品店,當然要去試下啦一坐低,舒適既環境令人放鬆,我地都好快咁落左單女友第一眼就已經比粉紅色草莓味既棉花糖吸引雪糕面亦淋上草莓味既果醬店員話先將棉花糖食一半再食一半雪糕,最後將兩樣混合黎食而我簡單咁點左個蜂巢軟雪糕,可能係香港最後一間有蜂巢雪糕食既地方雖然簡簡單單,但係要好食就好難雪糕好軟滑,有好香既牛奶味,但係一啲都唔膻附上左一支蜜糖同一舊蜂巢蜂蜜唔會覺得好甜,配上雪糕岩岩好我地仲點左支用羽衣金蘭做既冷壓果汁我地完全唔知咩係“冷壓”但係經過店員既講解,完全會覺得物超所值原來唔同榨汁機咁要加水打汁,係有部機慢慢咁壓啲汁出黎,過程中完全唔加水每一啖都係原汁原味

既然有限額,當然每一次都要精挑細選啦
以新鮮即製去做買點既雪糕甜品店,當然要去試下啦
一坐低,舒適既環境令人放鬆,我地都好快咁落左單
女友第一眼就已經比粉紅色草莓味既棉花糖吸引

雪糕面亦淋上草莓味既果醬

店員話先將棉花糖食一半再食一半雪糕,
最後將兩樣混合黎食
蜂巢軟雪糕

雖然簡簡單單,但係要好食就好難

雪糕好軟滑,有好香既牛奶味,但係一啲都唔膻

附上左一支蜜糖同一舊蜂巢
蜂蜜唔會覺得好甜,配上雪糕岩岩好
冷壓果汁
我地仲點左支用羽衣金蘭做既冷壓果汁
我地完全唔知咩係“冷壓”
但係經過店員既講解,完全會覺得物超所值
每一啖都係原汁原味

冷壓果汁
2016-10-09 224 瀏覽
早幾日同 d 中同係尖咀食完飯去左 L'attitude 食甜品。因爲我地有成 6 個人,於是叫左幾樣野一齊 share 咁。當中就當然有 encore 到 friend 推介既烏雲啦!我個 friend 叫左個紫薯鮮奶!開心到!紫薯味道好香濃,鮮奶上面仲有有個閃電⚡圖案,襯返烏雲主題,好有心思!另一個 friend 點左杯青瓜疏打特飲,係青瓜味既檸檬梳打,好 fresh!食完甜野啱曬呀!烏雲雪糕,之前已經試過!不過今次我地點左雙色,即係牛奶味+朱古力味,發現原來朱古力味仲正過牛奶味喎。好多人都問上面個灰色棉花糖係咩味,其實係薄荷味,不過用墨魚汁染左色。(其實無墨魚味,不過如果海鮮敏感的話我就唔建議食咁多啦,雖然唔知有無關係哈哈!)加埋雪糕面上面 d 爆炸糖,真係好有觸電ge 感覺!因為我地成班人嘻嘻哈哈坐左好耐,出面好多人排隊,於是我地就埋單讓返張檯出黎,而staff 就換左個外賣杯俾我地裝d 野飲走,service 唔錯!
我個 friend 叫左個紫薯鮮奶!開心到!

2016-09-29
2016-10-09 114 瀏覽
放工後去了尖東探個朋友,雖然剛剛過了重陽,但天氣都幾熱,行到累了😃,經過一個(L'attitude)的韓國雪糕店✌🏻,陳列了幾款好夢幻的雪糕,有烏雲糕,夢幻熱氣球,夏威夷海灘等可以揀😻,最後我也被它們吸引買了杯Tiramisu雪糕來吃。店家的Tiramisu雪糕有2款選擇,抺茶Tiramisu雪糕 及Tiramisu雪糕。點了原味的。首先,當客人點單,店員會立即製作那雪糕,不用一分鐘就完成依件藝術品,手法。店員加入雪糕,放入杯碎,再滲入咖啡,mascarpone cheese,其加入一層雪糕,又重複剛才動作,最後再鋪滿滿的可可粉,可見製作的過程非常認真,用上透明空心玻璃杯,可以清楚看見雪糕3層的層次及其他配料,層次感豐富,賣相㐔水奶得來可以用優雅來形容。😻店員教我地,先映相,食既時候要一匙插到底,攪撛後才吃,咁先可以3個層次既雪糕一齊品嚐,第一啖,已滿滿的可可粉及咖啡香,每口也有咖啡味餅碎的口感,雪糕入口即融,奶味飽和感高,厚身的雪糕奶味重但又融合咖啡及可可味👍🏻整體口囅及口感同食Tiramisu相同,係尖沙咀40樂蚊食到咁高質的雪糕木,性價比一流。店員好笑容,又會跟我交談交流食雪糕心

店員教我地,先映相,食既時候要一匙插到底,攪撛後才吃,咁先可以3個層次既雪糕一齊品嚐,第一啖,已滿滿的可可粉及咖啡香,每口也有咖啡味餅碎的口感,雪糕入口即融,奶味飽和感高,厚身的雪糕奶味重但又融合咖啡及可可味👍🏻整體口囅及口感同食Tiramisu相同,係尖沙咀40樂蚊食到咁高質的雪糕木,性價比一流。店員好笑容,又會跟我交談交流食雪糕心得,仲推介我地下次試下佢地既咖啡,唔講唔知,店家的咖啡由本地精品咖啡烘焙新鮮咖啡豆供應,又細心咁介紹每項雪糕,食既過程佢地同唔同枱既客人交流,店家既堅持,要繼續呀👍🏻

今時今日仲有咁好既服務,真係好難得了。會介紹朋友再黎。
2016-10-04 2225 瀏覽
回到香港,特別想念這裡的特色小店,並不是一個甜品或雪糕的愛好者,但一說到軟雪糕總是抗拒不了。一直在尖沙咀區工作,向來對這區的新食店來得特別敏感,如紅磡區有剛開店的「聰少甜品」,稍後還有一家韓國飯卷店及一間聲稱是札幌直送的手卷壽司店開張,真的令人期待。走到金馬倫道,早知會有新店開張,還記得當初去洛杉磯時這裡還在裝修,還好幾次特意在出發前走去看看,最後在韓國回來時終於等到他開張了。這家新甜品雪糕店 L'attitude,走的是韓風,其實去韓國較少去相類似的店舖,不知為什麼在香港也不是太習慣。店外貼了幾個可愛的卡通,會否是店主的作品呢?店舖內還放上一個很巨型的毛公仔,裝潢倒是不錯,跟附近的Via Tokyo完全兩種不同的格調,白色主調配上雲石桌,令人感覺輕鬆愉快。他們主打的是烏雲雪糕,也有不同種類的咖啡,筆者最喜歡他們所做軟雪糕,早前已來過吃朱古力可可,這一次點了一個雙色榛子冰 ($46),朱古力及牛奶雪糕配上榛子朱古力餅,吃到中間部分是一堆的餅碎,令雪糕增添一點的口感來得不平凡,雪糕整體非常香滑尤其朱古力味道非常濃郁,而且份量不少。再來一定要吃Affogato ($42),一向也是Affo
回到香港,特別想念這裡的特色小店,並不是一個甜品或雪糕的愛好者,但一說到軟雪糕總是抗拒不了。一直在尖沙咀區工作,向來對這區的新食店來得特別敏感,如紅磡區有剛開店的「聰少甜品,稍後還有一家韓國飯卷店及一間聲稱是札幌直送的手卷壽司開張,真的令人期待。
榛子雙色冰
他們主打的是烏雲雪糕,也有不同種類的咖啡,筆者最喜歡他們所做軟雪糕,早前已來過吃朱古力可可,這一次點了一個雙色榛子冰 ($46)朱古力及牛奶雪糕配上榛子朱古力餅,吃到中間部分是一堆的餅碎,令雪糕增添一點的口感來得不平凡,雪糕整體非常香滑尤其朱古力味道非常濃郁,而且份量不少。
Affogato
再來一定要吃Affogato ($42),一向也是Affogato的擁護者,可能是因為本身是個貪心的人吧!Affogato正好滿足筆者兩個願望,既可吃雪糕又可以要一點咖啡。職員不停溫馨提示說要筆者倒一點咖啡在雪糕上,其實筆者吃的也不算少,所以都完全掌握到吃法。從沒有試過Affogato配軟雪糕,所以也頗好奇,Espresso頗熱份量恰好不會太多,咖啡香而帶一點酸和澀,但配上軟滑的牛奶軟雪糕卻剛好一剛一柔互相輝映,值得一提軟雪糕一般比Gelato更易溶,但這裡卻並不容易,而Affogato整體質素是要比Holly Brown好。
這樣的小店筆者非常喜歡,但其實並不覺得有甚麼韓風可言,反之如果能做回一間地道本土的店舖,更會討人喜歡,希望這間店舖會有更多自家想法的產品。
2016-09-28 593 瀏覽
Tiramisù Softserve | 提拉米蘇雪糕.覺得他們的杯都很漂亮 想據為己有😂 牛奶雪糕與咖啡手指餅碎層層相隔 打造仿似提拉米蘇的感覺☺️ 牛奶雪糕自身軟滑 牛奶味尚算香濃 甜度不過😋 而手指餅碎浸過咖啡 整體吃下的確很有在吃提拉米蘇的感覺 不錯的但未有驚喜感😌
Tiramisù Softserve | 提拉米蘇雪糕.
2016-09-28 263 瀏覽
因爲這店的創意,使我刻意登如久遺了的 OpenRice 帳號,寫了這篇食評。之前看雜誌報道已得知這新開的韓式雪糕店,本人不好棉花糖,所以點了這個轟炸軟雪糕,看似簡單,但其實很有心思。首先爆谷很香脆,跟牛奶雪糕配搭口感已經很好,若喜歡甜食的朋友可以捏一下附送的試管,裏面的是焦糖醬,加起來就好像在吃電影院的焦糖爆谷一樣。細心的設計,讓食客可以隨自己的喜好調整甜度。更有創意的是,這裡所有的冰淇淋都可以 mix and match,創造出過百個可能性。我所指的是,menu 上有提及,任何咖啡雪糕等都可以“加料”,如 espresso shot, 棉花糖, 糖漿 及雪糕。我加了 $4 Espresso shot:這個搭配味道出奇地好。老實說他們店的雪糕底漿已經贏了,加上爆谷香脆,連咖啡也做得 不錯,這些 mix and match 組合很難出錯。我實在不得不佩服他們的創意和品質要求。店裏到處都是影相位,適合年輕人和文青。

轟炸軟雪糕加 Espresso shot,口感一流
轟炸軟雪糕
店裏到處都是影相位,適合年輕人和文青。
題外話/補充資料: 留意到他們新推出了外賣菜單,上面有不設堂食的綠茶紅豆雪糕,下次會試試看。外賣好像可以獲 9 折。
2016-09-24
45 分鐘 (堂食)
轟炸軟雪糕加 Espresso shot,口感一流
  • Espresso
2016-09-27 250 瀏覽
食完晚飯,再同朋友食呢間甜品,呢間野好岩影相因為d dessert好靚,而且環境又唔錯我地叫左呢兩款,個棉花糖好快就溶了,d雪糕我地叫左牛味好香滑啊!服務員有禮貌又有笑容, 下次會再黎!
下次會再黎!
2016-09-27 240 瀏覽
平日係尖沙咀返工趕頭趕命,唔會留意到小店,放假經過金馬倫道留意到呢度。初初都係諗住食甜品,但係坐坐下聞到佢地有咖啡香味,就問下店員係咩咖啡豆。原來係sensory zero 咖啡豆,友人點了一杯熱americano, 飲落口真係幾香,而且果味慢慢咁滲出黎。小店內既服務員會好細心介紹餐牌上既內容。而且上菜時木盤上一絲不苟既擺設都可見小店既熱誠。 臨走時被pressed juice 的外觀吸引著,店主加以說明表示這全是店內全人手cold-pressed, 決定買走一支,天氣好熱時,飲一啖,完全感受到豐富既材料,完全不輸大牌cold pressed-juice !

Americano
10 分鐘 (堂食)
$60 (其他)
Americano