2017-06-08
今日十分之運滯,老細delay我唔同我簽約,又俾同事當閒人……夜晚約咗老公出尖沙咀食飯,佢又OT ,等到我超肚餓,不過最後好好彩地間餐廳係幾好嘅,令到我心情好返晒。之前在間嘢出面經過覺得門口見好似係一間幾fancy的cafe,已經想試下,今次入到去見樓面唔算好大,但係就俾人一種好舒適安逸嘅感覺,放左啲公仔,嗰個大大嚿灰色嘅東西,之後睇餐牌先知道原來係佢哋嘅其中一款甜品嘅造型!好得意,佢哋有埋自己嘅主題!之前覺得卡邦尼意粉係好普通的一道菜,而且係cafe 做的hot dish 又未必好好,不過老公想點,由佢。不過食落覺得佢但呢個意粉真係超乎我想像的高質,賣相已經好靚好吸引,而個意粉汁真係好滑溜好creamy,想不到一間小小的cafe做的carbonara真係拍得住西餐廳咁正宗。此外,溫泉蛋仲令到意粉滑上加滑!溫泉蛋爆破了,露出了金黃的蛋黃漿,再為呢個意粉加多了一重蛋香,勁 rich,其上小小的黑椒,在極幼滑的忌廉汁之中加少少刺激感,而煙肉同埋蘑菇粒,發揮了吊味的作用,口感都好好。羽衣甘藍帶子扁意粉見到羽衣甘藍... 真係以為只係為了改個比較有詩意的名字,原來羽衣甘藍就係令到呢個意粉被染到
羽衣甘藍帶子扁意粉
見到羽衣甘藍... 真係以為只係為了改個比較有詩意的名字,原來羽衣甘藍就係令到呢個意粉被染到綠色的來源,但別以為呢個煮法就會令整個意粉只得單調的草香,仲有好香的蒜味,黑椒,令到呢個意粉除咗顏色奪目,仲好惹味又香口!最好的留在最後,我哋兩個都留咗件帶子最後先食,帶子軟軟的,外面係輕輕煎了一下,裏面還是保持帶子的鮮美。
除了食物令人有幸福嘅感覺、甜品令人甜入心,呢度的服務員細心體貼,服務好,加上呢度嘅裝修好cozy,令人一種好舒服有如在家的感覺!