2024-05-09 483 瀏覽
近期迷上有開心果嘅甜品。適逢今個weekend係母親節想請媽媽食個tea,知道中環呢間專賣希臘乳酪芝士餅嘅cafe有個下午茶set唔貴,帶佢嚟齊齊享受high tea時光Lanala Tea Set for Two♡Weekdays 3~6pm♡Matcha Sakura Greek Yogurt Cheese Cake 抹茶櫻花希臘乳酪芝士蛋糕-> 呢個媽咪點嘅蛋糕顏值擔當超夢幻!我試咗一啖,sor唔係我杯茶!抹茶層幾幼滑紅豆味道亦不俗,麻糬口感味同食開嘅有啲唔同,希臘乳酪層就...唔係咁合我口味,面頭櫻花啫喱略帶鹹味。反而媽媽覺得還不錯,佢就係唔太鍾意食太甜嘅蛋糕Pistachio Cream Croffle 濃香開心果醬牛角包窩夫-> 呢個反而有啲料到!Croffle焗得外鬆酥脆內軟亦有牛油香,切落去聲音清脆。食完我問店員、佢話開心果醬係homemade,唔怪得第一啖已感受到滿滿nutty味,帶點鹹幾濃郁的果仁味,有啲似花生醬嘅香,最終啲醬1滴都無淨咁俾我點曬嚟食Rose Latte玫瑰拿鐵-> 凍嘅latte幾滑帶啲玫瑰花香、甜味不多不少Sakura M

Lanala Tea Set for Two
♡Weekdays 3~6pm♡

Pistachio Cream Croffle

-> 呢個反而有啲料到

Rose Latte
玫瑰拿鐵

-> 凍嘅latte幾滑帶啲玫瑰花香、甜味不多不少

Sakura Milk Cap Tea
櫻花奶蓋茶

-> 呢杯打卡飲品味道都唔差,奶蓋幾厚、櫻花味清淡帶有朱古力甜味

櫻花奶蓋茶/玫瑰拿鐵
母親節
櫻花奶蓋茶/玫瑰拿鐵
濃香開心果醬牛角包窩夫
因為要訂生日蛋糕🎂,見到網上呢間嘅希臘乳酪芝士蛋糕好多好評,想去試左味先再訂。去到果陣咁啱係lunch hour,所以就順便喺度食埋個lunch啦🫣~店內裝修幾有風格,餐枱用左雲石紋。蛋糕櫥窗對面係一排sofa🛋️,上面有幾個馬卡龍cushion,張sofa好軟好淋,坐得好舒服💆🏼‍♀️。Lunch Set我揀左食和風帶子意大利麵($138),個價錢包埋salad🥗同一杯野飲☕️。個salad有車厘茄同菜,不過就好細碗,可以3啖食哂🤣。個和風帶子意大利麵被餐廳標左為Lanala’s recommendation,黎到果陣好熱,應該整完即刻上嘅😋。上面有4粒帶子,可惜意粉份量比較少,女仔食應該都還好,男仔食一定唔會夠飽😢。可能餐廳係想我地留肚食佢哋嘅蛋糕吧🫣。野飲我就揀左café latte☕️,有心心拉花🤍。杯咖啡好濃味,甘味好出。跟lunch set嗌蛋糕嘅話,可以+$30嗌迷仔size或者+$50嗌正常size。不過我都係為左試味,所以平平地揀左迷你size就算。我揀左迷你白桃玫瑰希臘乳酪芝士蛋糕🍰🍑🌹。個蛋糕口感同味道上一啲都唔單調。蛋糕上面桃紅色係玫瑰味啫喱🥄,中間果層係乳酪芝士夾集左
和風帶子意大利麵
Café  Latte
個salad有車厘茄同菜,不過就好細碗,可以3啖食哂🤣。
迷你白桃玫瑰希臘乳酪芝士蛋糕

跟lunch set嗌蛋糕嘅話,可以+$30嗌迷仔size或者+$50嗌正常size。不過我都係為左試味,所以平平地揀左迷你size就算。我揀左迷你白桃玫瑰希臘乳酪芝士蛋糕🍰🍑🌹。個蛋糕口感同味道上一啲都唔單調。蛋糕上面桃紅色係玫瑰味啫喱🥄,中間果層係乳酪芝士夾集左啲白桃粒粒🍑,底果層係餅乾底🍪,同埋碟上面有蜜糖🍯。夾埋一齊食真係好好食😋😋😋。
最後埋單計埋加一要$185一個人,食物份量唔多,性價比偏低,不過喺中環,都預左嘅🥹。但係我會推薦大家黎食佢個希臘乳酪芝士蛋糕,因為真係好食的😋。
2024-08-22
和風帶子意大利麵
Café  Latte
2024-08-17 87 瀏覽
路过这家装修很小清新的店,点了牛油果芝士蛋糕和樱花红茶。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~芝士蛋糕中规中矩,奇异果夹心中和了芝士奶酪,再加上希腊酸奶的口感,属于这个价位的中等水平樱花红茶就踩雷了,工业糖的甜,完全没有茶味,感觉就是冰水上面顶了色素奶泡,比较失望……~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~总体价格人均150hkd,如果不是约会或者找个地方聊天,应该不会再来
路过这家装修很小清新的店,点了牛油果芝士蛋糕和樱花红茶。

2024-05-25 287 瀏覽
一入門口已經覺得好舒服好relaxing裝修雅致 灰藍色絨面梳化襯粉紅色絨面凳裝滿希臘乳酪芝士蛋既雪櫃 令人目不暇給最近推出櫻花系列 更特別充滿少女感.《櫻花奶蓋紅茶》面頭既奶蓋係粉紅色的上面用朱古力醬同可可粉畫咗一棟櫻花樹🌳🌸不禁哼起「如有天櫻花再開..」 好有意境奶蓋都係用乳酪打出嚟 同下層既紅茶好夾 飲落好順滑 亦唔會遮到茶香.《櫻花希臘乳酪特飲》乳酪香醇細膩 打出黎既質地好綿密 但感覺輕盈清爽 慢慢飲都仲係咁滑櫻花味有啲似杏仁味 剛好中和左乳酪既一絲微酸.只差一點點 慢左一步 同一系列的《抹茶櫻花希臘乳酪芝士蛋糕》已經售罄 .《牛油果希臘乳酪芝士蛋糕🥑🍰》嗌左同樣係粉嫩綠色嘅既牛油果口味用希臘乳酪製作嘅芝士蛋糕完全唔覺得膩感覺好light 食完都唔覺得罪疚加上牛油果 質感更加creamy 啖啖都帶有牛油果既獨特嘅香味中間有一層半透明嘅啫喱 層次分明亦帶出唔同口感.《抹茶草莓牛角包窩夫》肉眼已經睇到牛角包窩夫好酥脆食落更加係有聲出🥐🧇配埋綠茶醬同埋超級非常極之輕盈嘅抹茶奶油!!🍵確實係絕配 仲要係有回甘嘅抹茶香加埋士多啤梨乾 帶嚟一絲甜

一入門口已經覺得好舒服好relaxing

配埋綠茶醬同埋超級非常極之輕盈嘅抹茶奶油!!🍵
確實係絕配 仲要係有回甘嘅抹茶香
加埋士多啤梨乾 帶嚟一絲甜
2024-05-24 188 瀏覽
𝙇𝙖𝙣𝙖𝙡𝙖主打多款口味乳酪cheesecake,今次就試下新推出既櫻花系列及新口味croffle✨ 環境悠閑舒適,好啱約埋朋友一齊享受tea time☺️❀ 抹茶櫻花希臘乳酪芝士蛋糕 🍰蛋糕面層係櫻花啫喱🌸 粉嫩既櫻花花瓣加埋金箔裝飾好啱打卡😍 下層係抹茶乳酪芝士蛋糕,採用出雲抹茶,抹茶味濃厚回甘,中間夾住紅豆及白玉麻糬,層次好分明🥰❀ 柚子檸檬牛角包窩夫 🧇Croffle整得好酥脆,入口散發陣陣牛油香氣😍 配搭檸檬醬及柚子忌廉,令味道更顯酸甜清新,食落唔會太膩👍🏻❀ 櫻花咖啡拿鐵 ☕️Latte口感順滑,牛奶及咖啡比例均勻,亦有淡淡清新花香😚❀ 櫻花奶蓋紅茶 🫖表面有層厚厚既櫻花奶蓋,上面更有櫻花樹圖案✨奶蓋鹹香濃稠又帶櫻花香氣,配搭紅茶清香可口❤️

❀ 抹茶櫻花希臘乳酪芝士蛋糕 🍰

❀ 柚子檸檬牛角包窩夫 🧇

❀ 櫻花咖啡拿鐵 ☕️
Latte口感順滑,牛奶及咖啡比例均勻,亦有淡淡清新花香😚

❀ 櫻花奶蓋紅茶 🫖
下午茶
2024-05-20 140 瀏覽
「如有天櫻花正開期望可跟你示愛」櫻花俾人嘅感覺都係浪漫💕經常喺港島做嘢嘅我總會約啲朋友飲個下午茶 呢間coffee shop就正正喺威靈頓街坐得舒服 價錢又適中 啱晒我嚟浪漫一下除咗有一般嘅意粉熱食之外我都想試吓佢哋嘅甜品 新出嘅櫻花系列絕對值得品嚐一下抹茶櫻花希臘乳酪芝士蛋糕🍰蛋糕分咗好多層 上面係櫻花嘅果凍啫喱有層奶凍、抹茶芝士、紅豆麻糬同埋餅底層層不同 入口每啖都富有新鮮感 再配埋酸酸甜甜嘅櫻花士多啤梨希臘乳酪特飲 一啖Cake一啖嘢飲 實在開胃 另外重點推介呢度嘅牛角包窩夫即叫即整 保持熱度同埋脆度上面配埋柚子檸檬味嘅醬 毫無罪惡感 非常清新 橘子嘅香氣滲透到骨子裏!另外再配櫻花奶蓋紅茶上面有棵櫻花樹成個概念好match 令人賞心悅目🌸
「如有天櫻花正開
期望可跟你示愛」
櫻花俾人嘅感覺都係浪漫💕

我都想試吓佢哋嘅甜品
新出嘅櫻花系列絕對值得品嚐一下

抹茶櫻花希臘乳酪芝士蛋糕🍰

蛋糕分咗好多層 上面係櫻花嘅果凍啫喱

有層奶凍、抹茶芝士、紅豆麻糬同埋餅底
層層不同 入口每啖都富有新鮮感
再配埋酸酸甜甜嘅
櫻花士多啤梨希臘乳酪特飲
一啖Cake一啖嘢飲 實在開胃

另外重點推介呢度嘅牛角包窩夫

即叫即整 保持熱度同埋脆度
上面配埋柚子檸檬味嘅醬 毫無罪惡感
非常清新 橘子嘅香氣滲透到骨子裏!
另外再配櫻花奶蓋紅茶上面有棵櫻花樹
成個概念好match 令人賞心悅目🌸

2024-05-07
2024-05-16 116 瀏覽
專賣希臘乳酪蛋糕既Lanala 最近推出Tea Set 仲有好靚既🌸系列套餐 $198 包含一件蛋糕,一個croffle同兩杯飲品抹茶櫻花蛋糕面層有櫻花啫喱 配上抹茶 麻糬 紅豆 整體層次豐富 打卡一流抹茶士多啤梨牛角包窩夫外脆內軟既croffle上有🍓 同朱古力醬 側邊亦有抹茶cream 牛油香氣好突出櫻花Latte甜甜地既咖啡適合唔鐘意飲太濃既朋友 櫻花希臘乳酪特飲微酸嘅乳酪帶有少許莓味 唔會太甜而且幾refreshing
套餐 $198 包含一件蛋糕,一個croffle同兩杯飲品

抹茶櫻花蛋糕

抹茶士多啤梨牛角包窩夫

櫻花Latte
甜甜地既咖啡適合唔鐘意飲太濃既朋友

櫻花希臘乳酪特飲
微酸嘅乳酪帶有少許莓味 唔會太甜而且幾refreshing

2024-05-16 90 瀏覽
Lanala SweetsBookmark 左呢間lanala 乳酪芝士蛋糕好耐, 見佢呢排出左tea set $198 包cake a+ croffle 同2杯drinks 幾抵, 終於去了一試抹茶櫻花希臘乳酪芝士蛋糕首層係粉紅色jelly 同櫻花Cream 睇落好夢幻, 下層係日本抹茶同希臘乳酪,中間紅豆都好香, 仲有麻糬, 味道同口感層次都好豐富而且唔會好甜柚子檸檬牛角包窩夫Croissant 壓完烘脆了兩邊表層, 一邊係柚子同檸檬custard 都refreshing 櫻花希臘乳酪特飲乳酪嘅味無想像中咁濃, 以為會再酸d, 反而有點奶香仲有d 士多啤梨乾咁櫻花奶蓋茶奶蓋好靚咁灑左棵櫻花樹咁, 好岩打卡.
Lanala Sweets

柚子檸檬牛角包窩夫

櫻花希臘乳酪特飲

櫻花奶蓋茶
奶蓋好靚咁灑左棵櫻花樹咁, 好岩打卡.

Cafe環境悠閑優雅,原來係首間賣輕盈低糖嘅希臘乳酪芝士蛋糕,好啱鐘意食甜品又怕肥嘅女生🥹。當日食咗全新推出嘅春夏櫻花系列蛋糕同特飲,全部都很不錯,相對健康之餘,味道清新而且一啲都唔膩。抹茶櫻花希臘乳酪芝士蛋糕⭐️⭐️⭐️⭐️用咗希臘乳酪做嘅芝士蛋糕,質感比平時嘅芝士蛋糕軟,乳酪味道突出,但唔係好甜。蛋糕口感層次分明;首層粉紅色啫喱同香滑櫻花Cream配搭特濃日本抹茶同希臘乳酪,中間仲有紅豆同麻糬,口感超豐富而且只係微甜。櫻花希臘乳酪特飲⭐️⭐️⭐️淡淡櫻花香結合希臘乳酪嘅濃郁柔滑口感,仲有些少士多啤梨乾,酸酸甜甜,令整體口感更加豐富。櫻花奶蓋茶⭐️⭐️融合茶香、櫻花香同奶香於一身,既有奶蓋嘅順滑綿密口感,又有櫻花茶嘅清新,好特別。柚子檸檬牛角包窩夫⭐️⭐️⭐️以牛角包為基底,搭配柚子同檸檬嘅酸甜風味,即叫即製,口感酥脆之餘帶有陣陣清新果香。

抹茶櫻花希臘乳酪芝士蛋糕⭐️⭐️⭐️⭐️

櫻花希臘乳酪特飲⭐️⭐️⭐️

櫻花奶蓋茶⭐️⭐️

柚子檸檬牛角包窩夫⭐️⭐️⭐️
2024-05-01
2024-05-10 99 瀏覽
不少人包括我在內 對甜品嘅印象仍然停留在飽膩、唔健康但Lanala嘅甜品打破咗呢個長久而嚟嘅既定印象之前買過佢哋嘅希臘乳酪芝士蛋糕🍰帶返屋企食真係好食又唔會膩🤤最近就專登嚟中環嘅Lanala食個tea☕ 度過一個悠閒嘅下午佢嘅下午茶套餐就係啱哂我心水$198包括迷你蛋糕、牛角包窩夫同兩杯飲品我就揀咗兩杯櫻花特飲同櫻花蛋糕仿佛又回到日本櫻花季喇🌸先係櫻花奶蓋紅茶,奶蓋上面嘅櫻花樹簡直係太靚啦😍成幅畫咁,叫人點捨得飲!奶蓋有鹹香味而不算重芝士味,減輕飽膩感加上紅茶,喝落好順暢再嚟就係櫻花士多啤梨希臘乳酪特飲好清新唔會太甜,飲落好健康抹茶櫻花希臘乳酪芝士蛋糕就更加正😍層次分明,抹茶味好濃,紅豆餡唔會太甜,中間仲有啲白玉麻糬再加上清新嘅櫻花啫喱🌸,實在唔夠喉!最後,柚子牛角窩夫係佢哋最新推出嘅我當然要搶先一試牛角窩夫口感酥脆又不失厚實 加上輕盈嘅柚子忌廉同柚子果肉粒 清新嘅味道大大減輕窩夫嘅飽腹感
不少人包括我在內 對甜品嘅印象仍然停留在飽膩、唔健康
但Lanala嘅甜品打破咗呢個長久而嚟嘅既定印象
之前買過佢哋嘅希臘乳酪芝士蛋糕🍰帶返屋企食
真係好食又唔會膩🤤

佢嘅下午茶套餐就係啱哂我心水
$198包括迷你蛋糕、牛角包窩夫同兩杯飲品
我就揀咗兩杯櫻花特飲同櫻花蛋糕
仿佛又回到日本櫻花季喇🌸

先係櫻花奶蓋紅茶,奶蓋上面嘅櫻花樹簡直係太靚啦😍
成幅畫咁,叫人點捨得飲!
奶蓋有鹹香味而不算重芝士味,減輕飽膩感
加上紅茶,喝落好順暢

再嚟就係櫻花士多啤梨希臘乳酪特飲
好清新唔會太甜,飲落好健康

抹茶櫻花希臘乳酪芝士蛋糕就更加正😍
層次分明,抹茶味好濃,
紅豆餡唔會太甜,中間仲有啲白玉麻糬
再加上清新嘅櫻花啫喱🌸,實在唔夠喉!

最後,柚子牛角窩夫係佢哋最新推出嘅
我當然要搶先一試

牛角窩夫口感酥脆又不失厚實
加上輕盈嘅柚子忌廉同柚子果肉粒
清新嘅味道大大減輕窩夫嘅飽腹感

2024-05-09
2024-05-07 107 瀏覽
呢期做野好辛苦要間中甜一甜🥹💕去左中環食呢間櫻花蛋糕🌸-抹茶櫻花迷你蛋糕🍵綠茶慕絲中間夾住紅豆餡蛋糕層次分明🤍櫻花奶蓋紅茶🌸用櫻花樹下做主題🎋靚靚最適合打卡✨柚子檸檬牛角包窩夫🧇好創新嘅配搭✨柚子檸檬中和左窩夫嘅油膩🥳好味!櫻花士多啤梨希臘乳酪特飲🍓唔會太甜 入口有水果香🤍適合鍾意甜嘢但係怕肥既人類(即係我) 🤣如果大家出開中環想有個舒適嘅位置可以食件cake 飲杯野呢間係不錯的選擇🫶
呢期做野好辛苦

櫻花奶蓋紅茶🌸
用櫻花樹下做主題🎋靚靚最適合打卡✨

柚子檸檬牛角包窩夫🧇
好創新嘅配搭✨
柚子檸檬中和左窩夫嘅油膩🥳好味!

櫻花士多啤梨希臘乳酪特飲🍓
唔會太甜 入口有水果香🤍
適合鍾意甜嘢但係怕肥既人類(即係我) 🤣

如果大家出開中環
想有個舒適嘅位置可以食件cake 飲杯野
呢間係不錯的選擇🫶
2024-05-01 96 瀏覽
今日去咗中環附近做嘢,突然間想食甜點,行經威靈頓街見到有間幾靚嘅cake shop, 於是走入去探店。打開餐牌,見到多款cake都很吸睛。最後選了白桃玫瑰希臘乳酪芝士蛋糕,這件蛋糕的水果果凍層為蛋糕增添額外的甜味和果味元素,蛋糕的口感很柔軟,甜度適中,帶有果味的香氣,整體口感層次豐富。另外再點了一份開心果窩夫,窩夫有酥脆的口感,而窩夫上的開心果醬味道濃郁且獨特,盤子上撒的開心果碎屑不僅增加了甜點的豐富感,還提升了其視覺效果。飲品方面點了櫻花奶蓋茶,這杯是集茶香、花香和奶香於一體的飲品,口感豐富,既有奶蓋的綿密口感,又有櫻花茶的清新口感,絕對值得一試。

2024-04-30
  • 白桃玫瑰希臘乳酪芝士蛋糕
  • 櫻花奶蓋茶
2024-04-27 103 瀏覽
櫻花系列嘅食物喺呢間中環蛋糕小店餐廳度有得食。呢度裝修都係粉紅色梳化椅,非常適合打卡。抹茶櫻花蛋糕🍵🌸,食落去有抹茶味,滿滿酸酸嘅希臘乳酪🧀️味道。呢款蛋糕有粉紅色嘅櫻花裝飾,蛋糕中間有紅豆🫘及麻糬。另外,叫咗一款朱古力棉花糖牛角包窩夫🧇。牛角包窩酥脆,然後面上有溶溶的棉花糖,味道好香甜。食落去就好似食緊一個朱古力棉花糖咁,好適合甜食愛好者。飲品方面有櫻花拿鐵同櫻花奶蓋茶。櫻花拿鐵就係一杯帶有櫻花風味嘅咖啡飲品,同時仲有一啲奶香味。櫻花奶蓋茶就係茶底加上櫻花味嘅奶蓋,飲落去香甜嘅茶味。

櫻花奶蓋茶就係茶底加上櫻花味嘅奶蓋,飲落去香甜嘅茶味。

A terrible experience dining at Lanala. The environment is fine. The dessert is fine but their lunch is overpriced. The rice macaroni with potato soup is tasteless and watery. I can still taste the taste of tap water. 😦 I thought Italian soup is supposed to be more solid. There's only a little bacon inside the soup and the rest of the food is just terrible. I would give a chance but the dessert again but not gonna give a chance for the lunch set here. Totally overpriced and not worth it at all. 😐 I paid $185 in the end but I could have eaten sth else better in Central at this rate.
薯仔湯米通粉
牛油果cheese cake
2024-02-08
牛油果cheese cake
其實當初在威靈頓街路過的時候,我看見了一間位於Lanala中環分店的日本蜜瓜海報🇯🇵。上面寫著"被希臘乳酪芝士蛋糕和新鮮水果包圍,每一口都能享受到清新的口感” 後來我才得知,這是香港首間專營希臘乳酪芝士蛋糕的店鋪🧀🍰。這家餐廳以優雅的裝潢和高貴的氛圍為主,主要提供希臘乳酪和奶油乳酪搭配時令水果的蛋糕🍰,內部放置了四張☺️粉紅色絲絨凳子,旁邊是透明的金邊雲朵形狀的透明玻璃窗,可以看到出面馬路景,左側是一排深藍色絲絨長梳化,還有幾張小桌子。另一側則擺放著一個綠色燈光的長方形蛋糕櫃。這家餐廳以其精緻的風格和小巧的空間給人一種古典而優雅的感覺。你可以想像著在這裡品味一杯☕️白茶,再搭配他們出名的Yogurt 芝士蛋糕加裡面有新鮮的時令水果,帶給你一種好chill的感覺。這絕對是一家值得在打卡的餐廳!💕💕Cuisine🍝 Pasta scollop spaghetti ⭐️⭐️⭐️⭐️✔️salad✔️Mini strawberry geek cheese cake🍓士多啤梨希臘乳酪芝士蛋糕 ⭐️⭐️⭐️⭐️$30✔️Cafe Latte ☕️⭐️⭐️⭐️⭐️Cold @$5HK$183🍝 Pasta scollop spaghe

Cuisine
✔️salad
🍓士多啤梨希臘乳酪芝士蛋糕 ⭐️⭐️⭐️⭐️
✔️Cafe Latte ☕️⭐️⭐️⭐️⭐️
Cold @$5
HK$183

✔️salad
✔️Mini dragon fruit mango cake⭐️⭐️⭐️⭐️
火龍果芒果希臘乳酪芝士蛋糕
✔️☕️Cappuccino ⭐️⭐️⭐️⭐️
HK$178
Pasta scollop spaghetti 🍝
cappuccino ➕mini  dragon  fruit  mango  cake
Cafe  Latte➕Mini strawberry geek cheese cake
2023-12-28
Pasta scollop spaghetti 🍝