L'AMOUR

2025-02-19 173 瀏覽
情人節正日無時間同另一半慶祝,唯有翌日去食個豐富午餐之前上網見過有KOL介紹呢間位於中環蘭桂坊嘅浪漫法式餐廳L'AMOUR,非常適合慶祝重要日子。餐廳裝潢高貴有情調,門口擺放了一枱白色鋼琴及紅色玫瑰裝飾,仿似置身於浪漫嘅電影場景,非常適合情侶約會我們點了兩份 4 Course Set Lunch ($338)✨餐包餐包有不同款式,搽上用牛骨盛載的黑松露牛油,味道不錯。不過麵包要襯暖食,如果攤凍就會變硬影響口感✨餐湯 - 法式澳洲活龍蝦湯 +$48龍蝦湯湯底濃郁,鮮味十足,龍蝦湯表面相信是用了忌廉做點綴,非常特別✨前菜 - 塔斯曼尼亞海膽多士這道前菜非常不得了,餐廳毫不吝嗇,海膽覆蓋了整塊多士的表面,除了塔斯曼尼亞海膽,還搭配黑魚子醬和金箔,令整道菜倍添奢華高貴海膽混和黑魚子醬,口感綿密,非常鮮甜,加上多士外脆內軟,每一啖都非常滿足✨前菜 - 藍鰭吞拿他他 +$68採用藍鰭吞拿魚做的他他,賣相非常精緻簡潔。魚肉鮮甜,搭配黑醋沙律,很清新,作為前菜來說非常適合✨主菜 - 法國鵝肝牛柳 +$38我們選擇了5成熟牛柳,這間餐廳出品的牛柳令我們異常驚喜,牛肉肉味非常濃郁,肉質細嫰不會柴,比起某些
情人節正日無時間同另一半慶祝,唯有翌日去食個豐富午餐

✨餐包

✨餐湯 - 法式澳洲活龍蝦湯 +$48

✨前菜 - 塔斯曼尼亞海膽多士

✨前菜 - 藍鰭吞拿他他 +$68

✨主菜 - 法國鵝肝牛柳 +$38
我們選擇了5成熟牛柳,這間餐廳出品的牛柳令我們異常驚喜,牛肉肉味非常濃郁,肉質細嫰不會柴,比起某些主打牛扒的餐廳絕對有過之而無不及
鵝肝煎得外脆內軟,充滿油脂甘香,同時令牛柳表面充滿了鵝肝的油香味,口感與味道都有雙重享受

✨主菜 - 威靈頓牛柳 +$98
威靈頓牛柳的外層酥皮金黃香脆,賣相一流。
酥皮內的牛柳肉味同樣地非常濃郁,更粉嫩細膩,應該是成度較低的關係,搭配酥皮與醬汁,帶來味蕾與口感的衝擊。

✨飲品 - 紅白酒 +$28
紅酒酒體飽滿,果味醇厚。白酒酒體輕盈,味道香甜細膩。紅酒非常適合搭配主菜,而白酒甜味亦很適合女士。

甜品 - 季節限定時日甜品
柚子雪葩,賣相精緻。但原來盛載雪葩的不是普通器皿,應該是以曲奇製成,連同雪葩放進口中,非常讚。

除了餐廳出品佳,服務態度亦值得一讚,有賓至如歸的感覺。侍應都會同客人有說有笑,上菜時也有同我們介紹一下菜式。

這間絕對是非常高質法國餐廳、而且性價比很高,私心推薦比大家
我與太太亦期待下一個慶祝日子回訪,嘗試一下餐牌其他的菜式。
2025-02-15
午餐
2025-02-13 433 瀏覽
情人節將近,我哋避開人流提早慶祝,啱啱今日又係元宵佳節,一於搵間靚餐廳撐吓枱腳💕𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚𝕨𝕖 𝕠𝕣𝕕𝕖𝕣𝕖𝕕゚*𓐍 𓈒𓂃. ゚*𓐍 𓈒𓂃LM Lychee Martini 🍸荔枝串做裝飾,酸酸甜甜,夠晒開胃LM Sangria 🍹傳統西班牙飲料,紅酒味唔會太搶,仲有粒粒果肉蘑菇湯 🍄 鮮香濃郁,滑順得嚟又唔會太膩龍蝦湯 🦞 味道濃厚,味道都幾鮮甜焦糖法國鵝肝撻 🪿好似葡撻,外脆內滑,焦糖味道恰到好處塔斯曼尼亞海膽多士 🍞 海膽新鮮,配搭香脆多士,味道無敵法式龍蝦汁海鮮薏米飯 🦞 薏米飯吸晒龍蝦汁嘅精華,海鮮有大蝦同青口,大蝦好彈牙法國鵝肝牛柳 🥩🪿牛柳叫七成熟,煮得啱啱好,鵝肝外表微微焦脆好香鵝肝味朱古力mousse 🍫 甜而不膩,口感滑順𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚呢度環境靚,啲餐具又靚😍,仲有啲打卡位,好適合影靚相,餐廳外邊都可以飲酒傾偈🤑 人均消費:~$735🤩 推薦指數:7 / 10📍 餐廳資料:L'AMOUR (中環)中環蘭桂坊德己立街58-62號協興大廈地下A&B號舖☆.。.:*・°☆.。.:*・°

LM Lychee Martini 🍸
荔枝串做裝飾,酸酸甜甜,夠晒開胃

LM Sangria 🍹
傳統西班牙飲料,紅酒味唔會太搶,仲有粒粒果肉

蘑菇湯 🍄
鮮香濃郁,滑順得嚟又唔會太膩

龍蝦湯 🦞
味道濃厚,味道都幾鮮甜

焦糖法國鵝肝撻 🪿
好似葡撻,外脆內滑,焦糖味道恰到好處

塔斯曼尼亞海膽多士 🍞
海膽新鮮,配搭香脆多士,味道無敵

法式龍蝦汁海鮮薏米飯 🦞
薏米飯吸晒龍蝦汁嘅精華,海鮮有大蝦同青口,大蝦好彈牙

法國鵝肝牛柳 🥩🪿
牛柳叫七成熟,煮得啱啱好,鵝肝外表微微焦脆好香鵝肝味

朱古力mousse 🍫
甜而不膩,口感滑順

🤑 人均消費:~$735
🤩 推薦指數:7 / 10
📍 餐廳資料:L'AMOUR (中環)
中環蘭桂坊德己立街58-62號協興大廈地下A&B號舖

喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻

#lifestyle #hklife #foodie #foodiegram #foodielife #hkblogger #hkbeautyblogger #beautykol #hkinfluencer
#hkbeautyinfluencer #hkkol #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #中環美食 #蘭桂坊 #情調 #情調西餐 #浪漫西餐 #L’AMOUR
2025-02-05 164 瀏覽
餐廳:L'AMOUR地點:中環蘭桂坊菜式:西餐餐牌:平日午餐有兩道,三道同四道菜揀,送熱檸茶,熱檸水或者熱奶茶,可加錢升級餐飲。餐包共兩款,都係酸種麵包,配黑松露牛油醬又滑溜又香,放係牛骨入面,好特別。餐湯二選一。法式澳洲活龍蝦湯 加$48 另加一法式澳洲活龍蝦湯面頭加上少少忌廉同泡沫,拉花好靚。個湯好滑,而龍蝦味突出唔假,好飲呀。前菜9選1。乾式熟成澳洲和牛他他 加$68 另加一乾式熟成澳洲和牛他他份量少少,面頭加上鵪鶉蛋一隻同菜苗,配有加上黑醋既沙律菜同橙色車厘茄。和牛他他酸咪咪,好醒胃,加上鵪鶉蛋更滑溜。藍鰭吞那魚他他 加$68 另加一藍鰭吞那魚他他賣相同乾式熟成澳洲和牛他他一樣。吞那魚味道就較清淡,都好滑溜。時令海膽刺身多士 加$58 另加一呢款時令海膽刺身多士係Add On,脆口多士面頭放有大大片塔斯曼尼亞海膽,再加上黑魚子同金箔,伴有食用花瓣。海膽好creamy,份量令人滿足。主菜8選1。乾式熟成紐西蘭法式羊仔架 加 $68 另加一乾式熟成紐西蘭法式羊仔架一共有三支骨,好多肉食,叫左五成熟,肉質好嫩,帶少少肥膏,味道唔會太酥,伴有少少燒汁。配有薯蓉,四條蘆筍,甘筍,車厘茄同
餐廳:L'AMOUR

時令海膽刺身多士 加$58 另加一

主菜8選1。
乾式熟成紐西蘭法式羊仔架

乾式熟成紐西蘭法式羊仔架 加 $68 另加一

乾式熟成紐西蘭法式羊仔架一共有三支骨,好多肉食,叫左五成熟,肉質好嫩,帶少少肥膏,味道唔會太酥,伴有少少燒汁。配有薯蓉,四條蘆筍,甘筍,車厘茄同quinoa,蔬菜配搭色彩豐富。

威靈頓牛柳 加$98 另加一
威靈頓牛柳

威靈頓牛柳賣相一流,酥皮包住牛柳,牛柳牛味濃,好嫩口,配少少燒汁已經夠味。伴有薯蓉,幾條蘆筍,甘筍,車厘茄同quinoa。碟邊有幾滴黑醋。

甜品2選1。

季節限定時日甜品

季節限定時日甜品用心型碟上枱,係自家製芝士蛋糕,整得厚身濃滑,配有芒果醬,加有新鮮士多啤梨,紅桑子同藍莓解膩,仲有粉紅色脆片加添口感,唔錯唔錯。
紅酒

紅酒 加$28 另加一

同行友人將餐飲升級做紅酒。

LM Grasshopper $138  另加一
Mint, White Cacao, Milk
LM Grasshopper

我就叫左杯雞尾酒。顏色呈淺綠色,面頭係滿滿忌廉,加上薄荷葉,味道係濃濃薄荷味帶甜甜地白朱古力味,酒味適中。

今餐食物好唔錯,餐廳裝修以紅色為主,有紅色沙發同餐椅,配水晶吊燈好高貴。仲有一個白色靚靚三角琴,播放抒情音樂。情人節可以黎慶祝呀。
2025-02-05
藍鰭吞那魚他他