2021-04-19 80 瀏覽
咁多人介紹,今日終於嚟到啦🥰🔖龍蝦蟹肉香草沙拉💰158龍蝦肉好彈牙🦞而蟹肉就溝埋咗喺蕃茄同牛油果蓉入面,食落會有淡淡嘅鮮味🦀上面仲有三文魚子添㗎😇💫推薦指數: 8/10​🔖波特菇松露酒漬藍莓奶油燉飯💰148松露味突出!完全滿足到我呢個松露控🤓酒漬藍莓都好特別,成個組合好夾😇好creamy🥳💫推薦指數: 9/10​🔖焙茶芝士蛋糕💰58口感軟滑😍焙茶味好濃郁~蛋糕面仲會淋咗焙茶漿,好睇又好食🥰兩個人share啱啱好☺️💫推薦指數: 9.5/10​🔖玉桂蘋果燕麥奶搖💰48未飲已經聞到好重嘅玉桂味🙈飲落去更加突出🤣如果你係好鐘意玉桂蘋果,呢個就一定要試💁🏼‍♀️💫推薦指數: 7.5/10​
咁多人介紹,今日終於嚟到啦🥰

🔖龍蝦蟹肉香草沙拉

💰48
💫推薦指數: 7.5/10​

外賣送餐
2021-04-18 128 瀏覽
今日天氣好好,約咗班朋友喺觀塘碼頭hea下,咁就順便喺附近食埋個lunch,之前見到桔梗開咗班姊妹店,又咁啱喺觀塘,所以就嚟朝聖一下 。首先一上到黎真係勁多人,排隊都排左頗耐,同佢嘅姊妹店一樣,都係行文清路線,仲有outdoor嘅座位添,同埋有得食水煙。《炸魚薯條》$88呢個炸魚薯條同一般見到嘅好唔同,每一舊魚柳都好脹卜卜。咬落去好脆口,粉漿好薄,好驚喜嘅係魚肉好嫩滑,唔係放喺雪櫃好耐好實個陣口感,抵讚,薯條都係即炸,口感香脆👍🏻《台北燉牛肉意粉》$98呢個意粉好有新意,個汁係四川style,好香花椒味,又辣辣地,好啱我!除咗放喺面嘅幾塊又淋又嫩滑牛肉之外,仲有好多牛肉碎,食起嚟每一啖都好滿足!《奶油花雕酒燉雞》$98花雕酒味我覺得恰到好處,唔會濃烈,應該適合大部份人嘅口味,雞肉好滑而且份量都好多,但係略嫌有啲唔夠味。意粉方面好掛汁,雖然有奶油,但係都唔會好膩,而且口感好cream,整體都幾好味,適合口味較淡嘅人士。《雲呢拿味芝士蛋糕》$52呢個芝士蛋糕都做得幾出色!蛋糕做得扎實,芝士味濃香,仲有雲呢拿香味,值得讚嘅係唔會甜膩,正! 總括嚟講,食物都唔錯,但係周末等位可能要等比較耐

《炸魚薯條》$88

《台北燉牛肉意粉》$98

《奶油花雕酒燉雞》$98

《雲呢拿味芝士蛋糕》$52

總括嚟講,食物都唔錯,但係周末等位可能要等比較耐,如果想食嘅話就要早啲嚟排隊啦!
觀塘真係好多好嘢食,但係呢一間餐廳係我特登同朋友一齊搵嘅,冇諗過質素咁高,所以要好好記錄下!呢一間餐廳夜晚七點先開,7:30左右我同朋友嚟到餐廳,餐廳差唔多滿晒人,餐廳環境好大,侍應人手都好充足,環境闊落。餐牌上嘅選擇唔多,但係每一款都勁心動,我同朋友考慮咗好耐食咩好。最後我哋嗌左呢個花雕酒雞燉飯,呢個真係係非常之驚喜,識落口花雕酒好香,配合埋啲杞子粒,食落去一啲都唔滯,而且啲飯粒整得唔會好硬身,食落去真係一啖接一啖咁食。以佢嘅炸雞扒唔好以為好唔健康,反而好似係用咗啲粟米片包住,油分又唔會多,食落口配埋啲醬汁,冇乜罪惡感。而且旁邊亦都有啲沙律菜水果等等,非常開胃。而佢嘅焙茶芝士蛋糕,好大舊,而且味道濃郁,食完之後都唔會好滯,芝士蛋糕亦都好實,密度非常高。

2021-04-16 138 瀏覽
Er...米粒重開我有去幫襯 我都無乜太大意見 一切正常既 但你真係搞唔掂呢 選擇少都算 當你玩fusion 環境你玩cafe之餘又要有酒有shisha又盛咁 個環境同canteen真係無乜分別 都算 但d野食真心搞唔掂 青口d雪味真係岩岩冰箱解凍仲要未解凍得哂果隻 燉飯d飯硬到....歡迎自行感受 龍蝦沙律 嗯 150蚊 其實我都無乜太過在意龍蝦 連肉都痴死哂拆唔到都算 沙律呀喂 想食下菜姐 菜都無呀 龍蝦沙律菜係用來搬盤only.....會唔會可能我去google搵個食譜都可能會好過你整...唯一ok得個炸海鮮 阿 仲有 餐前麵包 唔係唔想撐 撐唔落 呢個價錢 呢個質素 呢個服務 呢個味道 衰過龍門

2021-04-15 53 瀏覽
見網上不停推介 所以要等位都一於等下等了一小時才有位 但基本上拿飛都沒有提提你等位時間 坐門口其間 見到一位Bartender沖野飲其間將口罩拉到落下巴位 不停對住吉杯講野 間中已姐見到有一 二位同事沒帶口罩 在場中周圍行 這感覺已經不太好 但等了很久 也不想去找另一間餐廳 等了一小時多終於有位 但入到坐低看到餐牌很多野食都已經售罄 其實這方面未入去前同事可以提點一下 很多方面餐廳可以做好點 去廁所可以貼一張提示要拿鎖匙 不用行到入去再出返來問職員 加上很多職員也沒有親和感 食物是可以的 但服務真的要提高一點 再好吃也沒有下次了
見網上不停推介 所以要等位都一於等下

2021-04-14
65 分鐘 (堂食)
2021-04-14 97 瀏覽
天氣好,同阿b 出行😎蕩蕩下,想搵個地方舒舒服服坐低食下嘢.. 就上咗去喇裝修係行簡約整潔風格,我呢啲偽文青大愛最最最吸引一定係啲蛋糕但可惜「磅蛋糕類」仍係「coming soon」狀態 超失望囉!好想試果個柚子檸檬配海鹽焦糖架嘛 啲戚風睇落去流流地,勁似7-11/美心果啲包裝,唔吸引價錢方面,因為幫襯過牛頭角果間,都知咩料 但香港地,要好少少環境,又要食物有質素,就係咁架喇喺呢頭食嘢,一定要記得行吓個海濱長廊啲小朋友玩到唔願走,佢果度仲有公園,不過呢度係介紹嘢食,入返正題先一家四口,兩個餐,兩件蛋糕,都好夠食..味道方面,唔算太濃味同味精,小朋友都可以食,係條腸好辣,辣到哥哥即刻話要飲朱古力(唔好意思呀,你媽媽叫咗mocha 你唔飲得)佢個all day breakfast 比平時果啲好食,個包由其一讚煙肉又唔會係超咸果啲至於個花雕酒燉雞,無乜酒味,不過味道都ok gei蛋糕方面,伯爵茶有啲假甜感覺,焙茶好正,好清甜整體服務其實幾好,不過lunch hour + 我坐角度位,唔係太有人望到我舉手問嘢 佢係自助落單,掃QR code 落單果啲,所以唔係有咩問題都可以嘅。啲侍應都好好禮貌
天氣好,同阿b 出行😎

蕩蕩下,想搵個地方舒舒服服坐低食下嘢.. 就上咗去喇

裝修係行簡約整潔風格,我呢啲偽文青大愛

最最最吸引一定係啲蛋糕

但可惜「磅蛋糕類」仍係「coming soon」狀態
超失望囉!好想試果個柚子檸檬配海鹽焦糖架嘛
啲戚風睇落去流流地,勁似7-11/美心果啲包裝,唔吸引

價錢方面,因為幫襯過牛頭角果間,都知咩料
但香港地,要好少少環境,又要食物有質素,就係咁架喇

喺呢頭食嘢,一定要記得行吓個海濱長廊

一家四口,兩個餐,兩件蛋糕,都好夠食..
煙肉又唔會係超咸果啲
至於個花雕酒燉雞,無乜酒味,不過味道都ok gei

蛋糕方面,伯爵茶有啲假甜感覺,焙茶好正,好清甜

2021-04-08
2021-04-14 3349 瀏覽
講到近期較熱門既cafe非樂感莫屬,估唔到無幾耐前食過牛頭角店後樂感又話咁快開左關新分店係觀塘.2間分店既空間感同樣大而且主打木系風,相當舒適.餐前麵包盤歐式麵包配上特製香草牛油別具風味.歐式麵包外脆內軟,內裏充滿經發酵後既氣孔,細緻緊密.西班牙海港炒青口以新鮮蕃茄做基底製成醬汁,再配上煙燻肉令鮮味及天鹹香味提昇.蕃茄醬汁鮮甜入口帶點creamy感,再配上青口海洋鮮味令整體甜度昇華.青口肉雖然唔算大但同樣鮮味十足,入口彈牙爽甜.迷你軟殼蟹牛油果三文治三文治兩面都塗上滿滿牛油再烘焗,入口鬆化而且內裏唔會因烘過火而變得乾.軟殼蟹外層炸漿特別加上少少香草令軟殼蟹入口更香口.軟殼蟹內既蟹羔相當鮮甜而且香濃,配上牛油果減低油炸既肥膩感.Hojicha cheese cake 巴斯克焦香芝士蛋糕方式焗製,神秘又焦黑既外表下既芝士蛋糕質感綿密,入口又唔會似美式芝士蛋糕咁結實.茶葉經焙煎後茶更顯其濃醇既香氣.焙茶帶甘香剛好中和較甜既芝士蛋糕,令甜膩感充份降低.焙茶芝士蛋糕上既雲尼拿吉士醬令芝士蛋糕入口更creamy更香滑.Latte咖啡味道醇香,配上牛奶入口更順滑.牛奶同咖啡之間平衡感啱啱好.

餐前麵包盤

西班牙海港炒青口

迷你軟殼蟹牛油果三文治

Hojicha cheese cake

Latte
  • Hojicha  cheese  cake
  • 西班牙海港炒青口
2021-04-14 74 瀏覽
朋友們小聚、暢談、影相📸️打卡的首選。餐廳地方好大,不會限時交枱。下單主要用餐廳提供的App,上菜都好快。咖啡以外的飲品,外表不吸引,但味道非常特別。食物味道齊體不錯All day breakfast 點麵包個醬好特別,小小蜜糖既甜味。台北燉牛肉意粉,最特別同難忘既味道是加入了少許麻辣。(平時食開譚仔小辣既我,就淨係食到好香麻辣味)
朋友們小聚、暢談、影相📸️打卡的首選。
餐廳地方好大,不會限時交枱。

下單主要用餐廳提供的App,上菜都好快。

咖啡以外的飲品,外表不吸引,但味道非常特別。

食物味道齊體不錯

All day breakfast
點麵包個醬好特別,小小蜜糖既甜味。

台北燉牛肉意粉,
今次熱菇栗子又來到觀塘啦 今次要介紹的是一家很多美食博主都推薦的café - Lagom 觀塘店 店內裝修是走歐洲休閒風 而且設有非常大的戶外平台 可以讓客人在露天沙發 聊天吃美食這所店的菜色不是特別多 分意麵 沙拉 三明治 飲料 和 甜品 五種類別 特別的是 這所點還提供Shisha水煙 有興趣的朋友也可以替小編嚐嚐喔 今次我們點的有:花雕酒雞奶油意麵 98鮭魚牛油果三明治 98伯爵茶起司蛋糕 52瑰神 (水果茶)+10伯爵茶 +10小編們個人覺得今次鹹食非常令我們失望😞先說意麵 雖然雞塊我們可以吃到濃濃的花雕酒味 可是意麵本身吃起來非常的黏口 口感很不好 缺乏了意麵本身爽口滑身彈牙的口感 再且 他們的醬汁不但非常的淡 像是罐頭湯煮的白汁 而且整個味道吃起來小編們覺得味道並沒有太融洽 好像兩個味道並沒有配合的很好 但也是小編自己覺得而已啦另外一個 鮭魚牛油果三明治 其實是不過不失的 不過味道也沒有太大驚喜 可是小編自己覺得味道也是有個相同的問題 味道像是只是分開吃每道食材 而缺乏配合感 每道食材都有自己的味道 當所有食材都是主角 就吃起來濃味而不融洽可是我們還是有滿意的地方啦他們的甜

今次我們點的有:
花雕酒雞奶油意麵 98
鮭魚牛油果三明治 98
伯爵茶起司蛋糕 52
瑰神 (水果茶)+10
伯爵茶 +10

小編們個人覺得今次鹹食非常令我們失望😞

可是我們還是有滿意的地方啦
他們的甜品還是非常不錯的 伯爵茶起司蛋糕 吃起來起司味非常濃味 雖然配上的伯爵茶奶油比較少 可能為了好看 當我們要求多加一點奶油 他們也非常好的加給了我們 因為那個奶油太好吃了 加上起司蛋糕 一點點的濕潤感 口感超好的

整體來說 環境是非常不錯的 只是鹹食比較失望 價錢也算比較貴 但花茶 甜品還是不錯的
小編自己覺得 同樣的價錢會有更好的選擇 所以這家就不推薦了 不過你們嘗過 不同意我們的想法 也可以告訴我們的啊!

人均: 100-150
2021-04-12
  • 巴斯克伯爵茶芝士蛋糕
2021-04-14 227 瀏覽
朋友係咖啡控,話呢一間咖啡好唔錯,就來飲下先 🤣 我偏向小朋友口味,所以飲左iced mocha, 咖啡味係後調,朱古力味一入口好香滑,旁邊掛杯嘅朱古力醬令到杯野飲放耐左都唔會變淡,但如果用番玻璃杯會更環保呢~佢仲有自家咖啡賣喔!但因為怕技術唔到家沖唔到,所以都係來呢度飲算了🤣🤣🤣餐包係自家出品,口感偏歐式硬身有口感,牛油係用心再搭配左香草,怕肥嘅我都忍唔住成塊牛油茶滿滿呢!另外用於當日意粉無曬😭 (我係意粉控!)所以叫左夜市酥炸海鮮,估唔到份量咁大🤣 入邊有蝦有魚有魷魚,仲有炸洋蔥同豆 ,炸洋蔥超級香!配上蛋黃醬好開胃!兩個人都差啲食唔晒,一個人千其唔好挑戰!魚肉蝦肉每一舊份量都好足料,蝦肉大隻彈牙,炸魚外脆入面仲軟嫩多汁,唔會話因為係炸野就乾巴巴,外皮輕盈唔會好油膩。主食叫多左個干貝燻鮭蘆筍燉飯,干貝係主角,三粒厚肉大大隻,一咬入口入面微生嘅鮮嫩感,出面焦香,好有帶子鮮味,爽彈唔會腥,三文魚份量就比較少,味道因為燻製過所以較重口味,咸香味好配飯,燉飯好正宗,感覺到係正宗生米煮出來,飯身偏硬,唔係出面餐廳熟飯加汁煮,忌廉奶味重而唔咸,唔錯之前食過伯爵茶芝士蛋糕,好想食雲呢拿芝士蛋糕,

Iced mocha
餐包

夜市酥炸海鮮

干貝燻鮭燉飯

之前食過伯爵茶芝士蛋糕,好想食雲呢拿芝士蛋糕,睇吓邊一個好食啲,但朋友唔食雲呢拿,所以都係再叫多次伯爵茶芝士蛋糕🙈🙈🙈一樣咁好食,伯爵茶味香濃,芝士蛋糕軟滑,口感同味道不輸lady m!
伯爵茶芝士蛋糕

2021-04-13 77 瀏覽
pack 左 差唔多一小時但完全冇交代pack 得耐都算但出到黎係完全唔好食食物係ok 既啡都可以不過冇下次 黃店咁話shisha: 貴 耐 唔好食。完想有回頭客 需要繼續努力唔係我諗人人黎一次就冇下次
pack 左 差唔多一小時
但完全冇交代
pack 得耐都算
但出到黎係完全唔好食

食物係ok 既
啡都可以
不過冇下次 黃店咁話

shisha: 貴 耐 唔好食。完
想有回頭客 需要繼續努力
唔係我諗人人黎一次就冇下次
2021-04-12 88 瀏覽
餐廳有戶外室內提供,我地選擇了坐戶外既長藤椅。台北燉牛肉意粉有肉醬同牛肉片,個汁好特別,帶微微既辣,個種辣係類似花椒/藤椒既辣。雞肉凱薩沙律溫泉蛋凱薩沙律好新鮮,雞肉雖然睇落白雪雪,但有提前醃過,好味。但麵包粒好似有D變質全日早餐辣肉腸好好味,雞蛋Size略細,麵包應該係酸種發酵,好香。蔬菜有凱薩沙律同炒雜菇,好豐富。飲品熱latte,ice latte,花茶。latte好味,花茶係茶包茶。係度食Lunch,坐戶外傾下計,都可以好chill
餐廳有戶外室內提供,我地選擇了坐戶外既長藤椅。

台北燉牛肉意粉

雞肉凱薩沙律溫泉蛋

全日早餐

飲品
熱latte,ice latte,花茶。
latte好味,花茶係茶包茶。

係度食Lunch,坐戶外傾下計,都可以好chill

2021-04-12 160 瀏覽
今日黎到觀塘食呢間樂感,早前食過牛頭角既分店,今次就黎呢間試下,餐廳鄰近觀塘海濱,餐廳設有戶外同室內坐位,我地見入夜就冇坐出去啦。餐牌試既食物配搭令我都幾驚喜,中西合壁,我地叫左個穌炸海鮮拼盤、台灣牛肉千層麵、玉桂蘋果燕麥奶搖同埋綠茶蛋糕。晚市已經包左餐前麵包,鬆軟既麵包點場側邊既蒜味牛油,特別開胃,穌炸海鮮拼盤,有魚、蝦、魷魚同埋好似炸豆角,配埋有wasbi既蛋黃醬,新奇得黎又幾惹味,炸物又唔厚粉、脆口、入面既海鮮又大件,係幾抵食。再黎就係台灣牛肉千層麵,就係平時食開肉醬千層麵改為用辣牛肉碎釀係千層麵入面,食落幾有咬口,又惹味。飲品點左奶搖,即係奶昔,淡淡既蘋果味加上玉桂粉唔係太甜,就好似飲緊個蘋果批咁。甜品點左綠茶芝士蛋糕,唔係好甜,我最鍾意係蛋糕面果職醬,令成個蛋糕加分不少。食完又可以出海濱行下,下次一定會再黎,坐戶外既位置。

食完又可以出海濱行下,下次一定會再黎,坐戶外既位置。
餐前包

餐前包
夜市穌炸海鮮
玉桂蘋果燕麥奶搖
台灣風味牛肉千層麵
餐廳鄰近觀塘海濱,面積算大,座位十分闊落,而且仲可以揀坐室外,環境十分舒適☺️設計風格簡約,好岩同朋友黎食個飯打下卡放鬆下餐廳最貼心係門口放左一箱消毒濕紙巾,到訪嘅客人都可以免費拎一包,數量有限,好抵讚👍餐廳係用app落單,十分方便,晚餐食物選擇不算多,整體食物質素一般,但賣相精美吸引餐前麵包盤 7/10 點完晚餐嘅主菜,每枱食客都有一盤免費嘅餐前包,口感鬆軟,兩款包都以麥包為主,包中有少量黑橄欖、堅果等,食落好健康。香脆黎麥花園沙拉$98 7/10 沙律菜嘅比例佔左全碗嘅7成,其他配料包括不同種類嘅生果、果仁等,食落材料新鮮😋好清新,菜名改得好貼切,真係好有田園風嘅感覺迷你軟穀蟹牛油果三文治(2件)$138 7.5/10呢個三文治擺盤賣相吸引,除咗有足料嘅牛油果醬之外,舊軟穀蟹都炸得好均勻🤤即使擺咗一段時間俾「相機食先」,都依然香脆可口,兩舊多士同樣炸得岩岩好,聞落好香,食落爽脆。美中不足係幾樣食材夾埋一齊食,味道未算好特別🙈花雕雞風味奶油雞肉燉飯$128 6.5/10呢個飯上碟時賣相不錯,但味道就有點失望😖飯質食落好硬,中間好似夾雜左好多生米咁,本來幾期待佢嘅花雕雞味,但就唔太食得出

餐前麵包盤 7/10

香脆黎麥花園沙拉$98 7/10

迷你軟穀蟹牛油果三文治(2件)$138 7.5/10

花雕雞風味奶油雞肉燉飯$128 6.5/10
呢個飯上碟時賣相不錯,但味道就有點失望😖飯質食落好硬,中間好似夾雜左好多生米咁,本來幾期待佢嘅花雕雞味,但就唔太食得出有,唯一值得正評嘅係,雞肉煎得好香👍🏻食落肉質嫩滑,配合奶油質感嘅飯食,都幾夾。
2021-04-06
2021-04-12 65 瀏覽
係觀塘海旁隔離,食完仲可以去海旁散下步!之前食過牛頭角個間,今次來觀塘個間,裝修仍是一貫超舒服😌 self corner 添水同自助調味都好方便!小朋友應該好鐘意,因為係寵物友善餐廳,有好多狗狗!首先叫左個all day breakfast🍳 !雞蛋煎得好靚!出邊焦香,然後蛋黃嫩嫩流心!有兩隻 !覺得好適合初次來嘅人同人share一人一樣野,因為可以食更多唔同種類嘅美食!香腸煎得香脆,入面超juicy,份量很多,兩個人share或者配包超好! ! 麵包好特別,係自家烘焙嘅味道,比較接近外國嘅麵包質感,硬身有texture !,配上旁邊酸甜的自家抹醬,好有咬口😋 煙肉煎得香脆不油膩,砌成花花好有儀式感!炒蘑菇係全個早餐嘅靈魂,好想單點😆😆😆 蒜香味好濃郁,同菇菇超夾!灑上咸香的芝士碎,令整體層次好豐富!另外主食叫左個炸魚薯條🍟好脆好脆嘅炸魚!表皮香脆連面糊都有用香草🌿調味過,好用心!成件事好有質感,入邊魚肉仲係多汁嫩滑,唔會話出邊厚皮好熱氣~ 配上嘅醬汁酸酸甜甜好開胃嘅他他醬同炸魚好夾!薯條對我來講就偏辣咗少少😂,少少重口味🙈如果餐單上面標明話會辣會更加好。值得稱讚嘅係有埋沙律🥗可以同炸

另外主食叫左個炸魚薯條🍟好脆好脆嘅炸魚!表皮香脆連面糊都有用香草🌿調味過,好用心!成件事好有質感,入邊魚肉仲係多汁嫩滑,唔會話出邊厚皮好熱氣~ 配上嘅醬汁酸酸甜甜好開胃嘅他他醬同炸魚好夾!薯條對我來講就偏辣咗少少😂,少少重口味🙈如果餐單上面標明話會辣會更加好。值得稱讚嘅係有埋沙律🥗可以同炸魚同埋薯條中和返,一個人食都唔怕肥膩!

純粹鮮奶拿鐵咖啡☕️ 出面嘅沖咖啡corner好靚好乾淨,咖啡味好香,唔會好似出面拿鐵太甜或者比奶香味蓋過,略帶甘苦,好滑身,配蛋糕很棒!

蛋糕好多款好難選擇,因為胃口好好,所以選左個相對rich的質感嘅伯爵茶芝士蛋糕🍰蛋糕都厚身,入邊芝士滑又綿,唔會實的的,伯爵茶味香濃唔會太甜,深色嘅面層同芝士內餡有唔同質感,面層略帶甘苦,加埋甜甜嘅伯爵茶淋醬,一件蛋糕有好多層次,兩個人分食啱啱好,唔會太甜,茶香配埋咖啡真係好完美,如果早餐有quota叫芝士蛋糕真係好開心啊!

出面就有大大戶外空間,仲可以食水煙,唔怕去啲好雜嘅地方。仲可以帶狗狗一齊enjoy, 唔落地就得,雖然無寵物,但pet friendly 見到其他狗狗都好開心啊!會再來食晚市!
  • 巴斯克伯爵茶芝士蛋糕