2022-05-27 121 瀏覽
是日晚餐 4個人食左900幾➕1珍珠帶子配明太子扁意粉 口感好Creamy 雖然餐牌都有寫小辣 但係個辣係個辣係唔食得辣嘅都食到 是日最推薦的主食!就算凍咗個味道都好jeng🤤燉牛面頰配黑松露薯蓉 薯蓉不過不失 但係個牛面頰好嫩 🤫味道同價錢唔成正比(如果唔係特別鍾意食薯蓉嘅話可以唔洗嗌)蕃茄芝士沙律 有加黑醋開胃!焗芝士薯條配黑松露醬 係用粗薯條但黑松露醬就一般一定要試佢哋個Tiramisu蛋糕🤤培茶花花蛋糕 係戚風蛋糕 培茶味較為濃郁 鍾意食培茶嘅可以一試咖喱薯餅拼蟹肉薯餅 $58 (冇影到相 )好脆 咖喱味好濃郁蟹肉薯餅就略為遜色環境好chill 同朋友食飯或者情侶拍拖都好適合 建議可以坐室外個環境好chill 就算夏天都OK嘅佢哋會開大風扇
是日晚餐

4個人食左900幾➕1

蕃茄芝士沙律 有加黑醋開胃!

焗芝士薯條配黑松露醬 係用粗薯條但黑松露醬就一般

一定要試佢哋個Tiramisu蛋糕🤤

珍珠帶子配明太子扁意粉
燉牛面頰配黑松露薯蓉
焗芝士薯條配黑松露醬
Tiramisu  (右邊)
熱情果梳打
草莓乳酪燕麥奶搖
日日燕麥(草莓香蕉)
2022-05-26
$355.7 (晚餐)
慶祝紀念
生日
Tiramisu  (右邊)
  • 珍珠帶子配明太子扁意粉
  • 提拉米蘇
  • 台灣風味牛肉千層麵
2022-05-23 145 瀏覽
星期五去咗觀塘新開嘅嘅打卡Cafe,餐廳樓底好高,望落格外舒適,位置都相當闊落,裡面有個梳化位同戶外座位,我哋預約咗梳化位置,可以瘋狂影相📸️🤣。如果天氣不太熱係戶外用餐🍴都係唔錯嘅選擇。加重大黑豚豬胺伴焦糖蘋果🍎 $188豬胺味濃郁,煎出嚟唔會好乾身,肉質鬆軟美味。配菜有菇、雜菜、蕃薯條。伯爵茶花花蛋糕 🎂$50蛋糕一件細細件,超迷你。造型好靚,表面有朵花,蛋糕輕軟微甜而不膩,還有淡淡的伯爵茶香味~燉牛面頰配黑松露薯蓉 $168燉牛面頰嫩滑,薯泥幼滑,配上黑松露醬,口味更豐富。東南亞脆辣雞翼 $68雞翼內裡入味濃郁嘅雞翼嫩肉,一口一隻,香辣口感非常惹味。焗芝士欝條配黑松露醬 $68以前以為薯條與茄汁已是天作之合,原來配黑松露醬也是如此滋味~西柚粒粒芒果蘇打 $48西柚粒粒配芒果蘇打特別清新,酸酸甜甜好開胃!凍dirty~$47.0升級燕麥奶 +$5凍dirty上台記得要打卡先呀~

加重大黑豚豬胺伴焦糖蘋果🍎 $188

伯爵茶花花蛋糕 🎂$50

燉牛面頰配黑松露薯蓉 $168
燉牛面頰嫩滑,薯泥幼滑,配上黑松露醬,口味更豐富。

東南亞脆辣雞翼 $68

雞翼內裡入味濃郁嘅雞翼嫩肉,一口一隻,香辣口感非常惹味。

焗芝士欝條配黑松露醬 $68

西柚粒粒芒果蘇打 $48
西柚粒粒配芒果蘇打特別清新,酸酸甜甜好開胃!

凍dirty~$47.0升級燕麥奶 +$5
凍dirty上台記得要打卡先呀~

2022-05-23 94 瀏覽
男朋友難得揀左餐廳話想同我拍下拖, 放工時間 黎到觀塘, 大家都應該想像到咩情況🚶🏻‍♂️🏃🏻🏃🏻‍♂️🚶🏻‍♂️🚶🏻係佢帶住我行完一條街又一條街之後, 鍾意黎到LAGOM KAFFE, 原本覺得工業區都唔會有咩特別但係我錯啦!!  上到黎餐廳完全係2個環境比起出來繁囂嘈雜, 反而顯得餐廳好悠閒平靜, 好啱想慢活下, 放工同朋友黎個小聚既人食完野仲可以去旁邊海濱公園行下影下相呢種對比反面令人覺得好驚喜❤️❤️野食方面, MENU非常精緻, 唔係大包圍乜都有, 而係將所以食材, 裝飾都做得最好🐮燉牛面頰配黑松露薯蓉 $168鍾意牛面肉好軟淋淋既感覺, 好入味薯蓉好綿, 黑松露唔止味濃, 仲多到咬得到🐷加拿大黑豚豬胺伴焦糖蘋果 $188豬胺熟得岩岩好, 依然好JUICY, 面頭有層調味牛油, 好特別, 香滑又唔膩伴碟有好幾種唔同既蔬菜, 無論顏色 擺盤 味道都好有心思!🐣東南亞脆辣雞翼 $68好脆唔厚粉!! 味道似BUFFALO WING, 不過個辣再香甜D, 好好食🦀軟殼蟹咸蛋黃醬沙律 $108軟殼蟹好食都基本, 不過呢個咸蛋黃醬就應該係我食過最好食, 唔係好濃好咸個種算比較幼滑, 配沙律原來可以

但係我錯啦!!  上到黎餐廳完全係2個環境

食完野仲可以去旁邊海濱公園行下影下相
呢種對比反面令人覺得好驚喜❤️❤️

🐮燉牛面頰配黑松露薯蓉 $168
鍾意牛面肉好軟淋淋既感覺, 好入味
薯蓉好綿, 黑松露唔止味濃, 仲多到咬得到

🐷加拿大黑豚豬胺伴焦糖蘋果 $188
伴碟有好幾種唔同既蔬菜, 無論顏色 擺盤 味道都好有心思!

🐣東南亞脆辣雞翼 $68

🦀軟殼蟹咸蛋黃醬沙律 $108
算比較幼滑, 配沙律原來可以咁好食

🥧巴斯克咖啡芝士蛋糕 $50
巴斯克蛋糕成日食啦, 不過有埋咖啡味又幾特別WO

🍮原味梳乎厘 $108
軟綿綿, 少少焦面, 加埋CREAM, 好值得等待!

☕MOCHA $48
好靚既拉花MOCHA

🍹抹茶橙橙 $48
呢杯好飲!!  本身唔太鍾意果汁, 特別係橙, 好酸, 有時又好多渣
不過加左濃濃抹茶原來咁夾, 好refreshing又唔會膩

2022-05-22 104 瀏覽
觀塘實在太多好野食了,但同友人又諗唔到食咩好,但有想有個靜靜地既地方傾計,唯有行遠離地鐵站,就可以少啲人傾耐啲🤣餐廳環境好靚,位同位之間有好闊,私人度好高之後我地叫左個意粉,同炸魚薯條🍟首先個意粉,我覺得意粉最重要係佢個軟硬度,不能太軟,不能太硬,而依一間個意粉係我中意既軟硬度,炸蟹肉,就有啲似酒樓個啲😂😂不過整體都okay 👍🏻之後係炸魚薯條,炸魚啲肉唔係龍脷柳黎,所以都比較實淨,不過薯條就我就覺得林咗少少😫有啲失望整體都係正常,下次經過都會去食✌🏼
餐廳環境好靚,位同位之間有好闊,私人度好高

之後我地叫左個意粉,同炸魚薯條🍟
整體都係正常,下次經過都會去食✌🏼
2022-05-21 138 瀏覽
黎開觀塘,想係觀塘搵食心知假日觀塘都好熱鬧,為免同大迫,於是搵食行遠啲上到黎點半鐘,餐廳唔多人,但一入場就話限時90分鐘。心諗,我就係諗住可以坐耐啲先黎呢頭,點知都係限時。有個waitress 帶位,我坐低左,佢放低左張單粒聲唔出就走左。我仲諗住佢會拎個menu 比我,但我再留意下張單,原來有QR Code, 睇怕都係自己點單見到我最愛嘅carbonara就點左,submit 埋之後先發現果個唔係 carbonara,係泡菜煙肉。不過算啦泡菜我都ok嘅。。之後再睇openice 原來佢個台式燉牛肉意粉好食。不過點左就點左,同埋唔見佢個menu 有燉牛肉。再見到個tiramisu 幾吸引, 但諗住時間尚早,食左個意粉先啦。不過發現openrice 個menu 同而家個menu 好似好唔同,連個tiramisu 個shape 都唔同。其實剛剛坐低時已覺得熱,不過又未至於好熱,加上周圍啲位都好似差唔多熱。等個泡菜意粉時,食客陸續進場,大概7,8成滿啦。泡菜到左,賣相幾好,但份量好少,食左舊泡菜,好咸,意粉本身無事,都ok, 但每一啖泡菜,我內心就話,好咸,一啖一句。仲越食越熱,食到有啲冒汗(
黎開觀塘,想係觀塘搵食

心知假日觀塘都好熱鬧,為免同大迫,於是搵食行遠啲

泡菜到左,賣相幾好,但份量好少,食左舊泡菜,好咸,意粉本身無事,都ok, 但每一啖泡菜,我內心就話,好咸,一啖一句。仲越食越熱,食到有啲冒汗(我食得辣,所以絕對唔係因為泡菜嘅辣)
泡菜堙肉意粉

食完成碟意粉,當然唔夠飽,諗住叫tiramisu,點知賣晒,命運就是如此。問問職員,原來佢地換晒menu, 所以openrice 果啲方型tiramisu同綠茶味都無左。

餐廳唔算好忙,但我搵職員都舉左十幾次手先有人啋我,有一次我同隔離枱一齊舉,個職員都係serve隔離果個,serve 完都係無理我,走左。

既然tiramisu賣晒,餐廳限時90分鐘,又熱到出汗,職員又無視我,睇怕都係命運叫我不宜久留,我走左落樓下Starbucks 飲啡坐下好過啦
2022-05-19 168 瀏覽
周圍食系列🍽 #觀塘 又係疫情關係,幾個月無出街食野🥹又點介紹食物同影靚相比大家睇呢🫠今日終於可以同幾個朋友約會下,去左觀塘樂感食個豐富午餐,呢間餐廳都好似疫情後岩岩開返,上網見到個環境幾大幾靚就黎試下咩料先😆地點就係觀塘地鐵站要行大約10分鐘先到,唔算太方便,但一入到門口就覺得真係幾大同樓底好高,感覺上維修係舒服既,見到佢仲有outdoor既座位,係唔太熱既時間坐出面都係一個唔錯既選擇…但我地揀左坐室內😂一班餓左幾個月既餓鬼叫到成枱野食,好誇張😆1️⃣蕃茄芝士沙律2️⃣芝加哥牛肉漢堡3️⃣炸軟殼蟹牛油果比高包4️⃣蒲燒鰻魚蛋包飯5️⃣黑松露雜菌扁意粉6️⃣溫泉蛋泡菜煙肉扁意粉7️⃣Lagom All day Breakfast 8️⃣非洲燒雞髀扒仲有叫左靚靚既coffee 影相打卡🤪 沙律🥗同黑松露意粉係正常水平發揮,冇咩特別好講,但All day分量唔多,個滑蛋有D太熟同唔夠香,個薯餅都係甜既,唔係我杯茶😅牛肉漢堡都幾大個,牛肉厚大,平時如果厚既漢堡扒一係好硬一係好生,但呢個漢堡就啱啱好,加埋少少燶邊既煙肉係幾正,絕對得住個價錢鰻魚蛋包飯都幾特別,蛋裏面包住既係意大利飯再加咗D粟米同埋提子乾,個口感同味道都係我未
周圍食系列🍽 #觀塘

4️⃣蒲燒鰻魚蛋包飯
5️⃣黑松露雜菌扁意粉
6️⃣溫泉蛋泡菜煙肉扁意粉

仲有叫左靚靚既coffee 影相打卡🤪

鰻魚蛋包飯都幾特別,蛋裏面包住既係意大利飯再加咗D粟米同埋提子乾,個口感同味道都係我未食過既,條鰻魚都入味無骨,最緊要係唔腥既😌

泡菜意粉同非洲雞髀我覺得有小小fusion菜既味道

意粉感覺係卡邦尼意粉加咗泡菜,有少少韓國辣芝士麵既感覺,係辣辣地又有少少甜,幾得意,意粉質地唔錯。
另外非洲雞髀個面係有椰絲,有少少馬來西亞菜既感覺,面都燒得脆但雞肉唔乾,都可以係一試既菜式

總括黎講係性價比幾高既餐廳,環境唔錯,食物分量多,味道中上,觀塘友可以黎試下

#觀塘美食 #觀塘cafe #觀塘友 #openricehk #hkfoodig
#一路食一路post #hongkongfood
#hkfoodlover #sharefood #woman_kitchen_food
#相機先食
#食好西
#hkfoodstagram #hkrestaurant
#hkfoodpic #hkfoodshare #hkigfood
  • Lagom  classic  burger
  • 非洲雞
  • 泡菜煙肉扁意粉
2022-05-19 118 瀏覽
服務好 環境靚 但係食物真係好一般🤢點左一個珍珠帶子明太子意粉份量好細份 同埋唔太熱個醬汁亦都好似自己屋企整既質素咁😢 最後個souffle pancake得2塊🥲仲要唔係好鬆軟🤢老實講真係有啲失望😞不過地方真係好大坐得幾舒服希望可以好好改善食物質素🥺同埋可以多啲選擇
服務好 環境靚 但係食物真係好一般🤢

#食好西
#hkfoodstagram #hkrestaurant
2022-05-17
  • 芝加哥牛肉漢堡
睇社交平台見到5月16號重新營養,即刻去左試。好耐之前都幫襯過,今次去到成個餐牌唔同咗,似日韓fusion菜。喺openrice book左位,當日去到唔洗等就入座,其實12:45開始陸續多人,1點full哂,到1點9又多番d位。見到有食客帶埋寵物去坐outdoor area。觀塘店floor space area岩岩好,最岩包場做party。我地6個人點左6個main,份量充足夠飽。菜式都特別又打到咭。最後點左泡菜扁意粉,黑松露雜菇扁意粉,鰻魚蛋包意大利飯,非洲雞,Lagom classic burger,軟殼蟹 bagel同埋一份沙律。沙律夠凍,每人都分都粒水牛芝士,醬汁開胃。扁意粉軟硬適中,醬汁掛滿每條意粉,好味!蛋包意大利飯都ok,心機菜。非洲雞同Lagom classic burger 比想像中好食好多,非洲雞Juicy, burger塊牛係熟同多汁。睇餐牌發現tea time同晚市有梳乎厘,期待下次再去

泡菜煙肉扁意粉
鰻魚蛋包意大利飯
黑松露雜菇扁意粉

軟殼蟹漢堡
非洲雞髀扒
Lagom  classic  burger

睇餐牌發現tea time同晚市有梳乎厘,期待下次再去
All  day  breakfast
2022-05-17
5 分鐘 (堂食)
泡菜煙肉扁意粉
All  day  breakfast
  • Lagom’s  classic  burger
  • 軟殼蟹Bagel
  • 非洲雞
地方寬敞,裝修不錯,員工服務態度良好。食物質素非常失望,家樓下意樂比它還好吃。菜單選擇少,主食只有四五款而且不吸引。菇菇煙薰明太子奶油章魚燉飯 $138白汁有點檸檬味,有少少怪,章魚沒有調味,整體不差但談不上好吃。軟殼蟹漢堡包配薯條 $128 麵包極乾又有油益味,有被翻烘的感覺。漢堡包配料極少,M記都足料過佢片番茄只有1mm薄,唔知以為蕃茄好貴。這個漢堡包的感覺比家樓下你茶餐廳還要差,不建議點哦!整體感覺環境好但食物不好,不會再光顧。

菇菇煙薰明太子奶油章魚燉飯

菇菇煙薰明太子奶油章魚燉飯 $138
軟殼蟹漢堡包配薯條

軟殼蟹漢堡包配薯條 $128
下你茶餐廳還要差,不建議點哦!

整體感覺環境好但食物不好,不會再光顧。

2022-04-04 268 瀏覽
最近開左好多室外餐廳。。我本身都唔係好鍾意嘆冷氣嘅人。。一開呢啲餐廳就想去啦。。室外有個好處就可以有埋狗狗去。。呢間個個台北燉牛肉意粉好好味。。之前係某間都試過。。一直都想再試多次😋點知畀我係度再見到佢。。諗都唔洗諗即叫😋😋個味仲好過上次個個。。可以再黎過👍🏼👍🏼..🥗ᗩᒪᒪ ᗪᗩY ᗷᖇEᗩKᖴᗩᔕT🍝台北燉牛肉意大利粉🍝奶油花雕醉雞意大利粉🍰伯爵茶芝士蛋糕🍰雲呢拿芝士蛋糕🍹莓莓乳酪燕麥奶搖☕️ ᑕᗩᑭᑭᑌᑕᑕIᑎO🍫多明尼加朱古力奶..📍 Lagom Kaffe觀塘偉業街180號Two Harbour Square1樓..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram
最近開左好多室外餐廳。。
我本身都唔係好鍾意嘆冷氣嘅人。。
一開呢啲餐廳就想去啦。。
室外有個好處就可以有埋狗狗去。。
呢間個個台北燉牛肉意粉好好味。。
之前係某間都試過。。一直都想再試多次😋
點知畀我係度再見到佢。。
諗都唔洗諗即叫😋😋
個味仲好過上次個個。。
可以再黎過👍🏼👍🏼
🍰伯爵茶芝士蛋糕
🍰雲呢拿芝士蛋糕
🍹莓莓乳酪燕麥奶搖
☕️ ᑕᗩᑭᑭᑌᑕᑕIᑎO
🍫多明尼加朱古力奶
📍 Lagom Kaffe
觀塘偉業街180號Two Harbour Square1樓
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#lagom#lagomkaffe#kwuntong#kwuntongcafe#kwuntongrestaurantkwuntongfood#觀塘cafe#觀塘美食推介#室外餐廳#室外cafe
🥗ᗩᒪᒪ ᗪᗩY ᗷᖇEᗩKᖴᗩᔕT 🍝台北燉牛肉意大利粉 🍝奶油花雕醉雞意大利粉 🍰伯爵茶芝士蛋糕 🍰雲呢拿芝士蛋糕 🍹莓莓乳酪燕麥奶搖 ☕️ ᑕᗩᑭᑭᑌᑕᑕIᑎO 🍫多明尼加朱古力奶
🍝奶油花雕醉雞意大利粉
𓇙 ྊ︎ ྊ︎˒ ˒/ 店名的lagom解釋為恰好的意思正好形容店內温和合宜的環境氣氛和食物日光下簡約温馨木系小餐館 還是暮色時露天花園的淺酌微醺氛圍給予兩種不同的用餐感覺.聽聞這家的意粉好評不少 先點了網上評語不錯的燉牛肉意粉略帶花椒麻辣的薄牛肉片 肉感腍滑 牛肉味道也不弱意粉硬度適中 若伴上多點醬汁就完美了辣味不重 平時不太嚐辣的同伴都說好吃四人分了幾口就被吃光光了.另一道的干貝松露意粉受到同伴姆指大讚三大顆鮮甜帶子煎得剛剛好表面微焦的金黃色 垂涎欲滴(*`∀︎´*)意粉是屬於偏硬類的 較有嚼勁的口感卻意外地與幼滑的忌廉松露汁和本菇配合得恰好.炸魚薯條比想像中大份 剛好夠分作四人份魚柳的炸粉薄薄一層 有適當的調味 外脆內軟薯條也炸得夠香脆 沾上微辣的千島醬更加開胃.臨時再加點一個清新的烤豬肉沙拉豬腩肉煎得焦黃脆香 油而不腻 香橙果醋拌上新鮮的沙拉菜 爽甜脆.食完正餐 怎可以沒有甜品用小方盒盛載的提拉米蘇 表面鋪滿可可粉 賣相吸引口感偏向軟身濕潤 酒味較少.順帶一提 店內的店員服務態度非常友善 主動協助拍照 適時更換餐具 上菜前細語叮囑♥𓇠𖤥 ʟᴀɢᴏᴍ ᴋᴀꜰꜰᴇ ༶ 台北燉牛肉意粉༶

𓇙 ྊ︎ ྊ︎˒ ˒

辣味不重 平時不太嚐辣的同伴都說好吃
四人分了幾口就被吃光光了
另一道的干貝松露意粉受到同伴姆指大讚
三大顆鮮甜帶子煎得剛剛好
表面微焦的金黃色 垂涎欲滴(*`∀︎´*)
意粉是屬於偏硬類的 較有嚼勁的口感

夏季香橙烤豬肉沙拉
嫩煎干貝忌康松露醬意粉
炸魚薯條
夏季香橙烤豬肉沙拉
  • 嫩煎干貝忌廉意粉(松露醬汁)
今次要介紹嘅良心cafe離apm10分鐘左右,係桔梗嘅姊妹店,牛頭角都有分店。位置唔算好方便,但地方闊落,枱同枱之間唔太近,仲有室外座位。最好係無限用餐時間,而且價錢合理。餐廳採用QR code落單,食物好快就送到黎,記得晏啲先叫甜品。🍽台北燉牛肉意粉 ($98)見好多人推薦呢款,果然有驚喜,呢度嘅意粉煮得較有咬口,個醬辣辣地幾惹味,比起意粉感覺似食拌面,牛肉粉量多亦夠嫩滑。🍽嫩煎干貝忌廉意粉(松露醬汁) ($108)第二款主食就叫返啲大路嘢,帶子大大粒,兩面煎香,松露忌廉汁好creamy,意粉亦掛汁,都唔錯但我地覺得燉牛肉嗰款好食啲。🍽提拉米蘇 ($50)一場黎到梗係試埋甜品,tiramisu仲有抹茶味,但見圖嘅顏色偏啞黃就試返原味穏陣啲。份量好足,三個女仔分都夠,有滿滿嘅mascarpone cheese,lady finger夠濕潤,幾重咖啡香,酒味就唔太明顯。🍽白桃烏龍撻 ($48)賣相好靚,可惜撻皮較硬,茶味唔太食得出,白桃醬唔知點解有啲似黃莓醬,麻麻地。☕️Dirty ($42)佢嘅中文名係白上一片啡,咁樣形容dirty都幾貼切,底層嘅奶夠晒凍,隔左幾分鐘閒開始融合。雖然餐牌

🍽台北燉牛肉意粉 ($98)
台北燉牛肉意粉

🍽嫩煎干貝忌廉意粉(松露醬汁) ($108)
嫩煎干貝忌廉意粉(松露醬汁)

🍽提拉米蘇 ($50)
提拉米蘇

🍽白桃烏龍撻 ($48)
白桃烏龍撻

☕️Dirty ($42)
佢嘅中文名係白上一片啡,咁樣形容dirty都幾貼切,底層嘅奶夠晒凍,隔左幾分鐘閒開始融合。雖然餐牌寫呢杯係打卡專用,但隻豆都幾啱我心水。
Dirty

☕️Matcha Latte (48)
幾順滑,有少許回甘,無粉粒。
Matcha  Latte

☕️Flat White ($34)
朋友點嘅,無試到。
Flat  White

餐牌:
台北燉牛肉意粉
嫩煎干貝忌廉意粉(松露醬汁)
Dirty
2022-03-04 146 瀏覽
之前朋話介紹話呢間Lagom Kaffe餐廳啲野好好食 同埋好好坐, 今日終於同女朋友兩個親身黎試一次堅定流, 有冇朋友口中所講咁好食。 一上到去, 第一個感覺係幾舒服, 坐位夠闊, 環境好舒服。不失為一個嘆咖啡好地方。 頭盤麵包一坐應 就有人 送上頭盤俾我地, 就係開胃麵包。酸酸地既麵包再加埋絕配既香草牛油 已經打開左我地兩個人既胃口。 台北風味牛肉千層麵台式既牛肉碎千層麵再加埋西式既濃厚芝士味(再加少少燶燶地既香味) , 中途配少少蔬菜去中和芝士既濃味口感。呢個可以成為另一個男人至愛。菇菇燻鮭明太子奶油章魚燉飯章魚好大隻!章魚好鮮味!章魚好口感!再加埋淡淡的檸檬香燈汁做點綴配上同意大利飯, 令菇菇燻鮭明太子奶油章魚燉飯再提昇上另一層次, 簡單啲講就係好食。極力推介, 呢個係必叫, 必食, 必試! 甜品白桃烏龍撻好食好香茶味, 烏龍茶味再突顯出白桃既清甜果香。不錯! 綠茶提拉米蘇好特別既提拉米蘇, 出面少有既綠茶味, 綠茶控必食推介。

頭盤麵包

台北風味牛肉千層麵

菇菇燻鮭明太子奶油章魚燉飯
極力推介, 呢個係必叫, 必食, 必試!

甜品
白桃烏龍撻
好食好香茶味, 烏龍茶味再突顯出白桃既清甜果香。不錯!

綠茶提拉米蘇
好特別既提拉米蘇, 出面少有既綠茶味, 綠茶控必食推介。
在觀塘行行下突然見到這間看起來格調頗高的餐廳,就進去叫了一客炸薯條、嫩煎干貝忌廉松露醬汁意粉、一個烤牛肉芝士三文治佐伍斯特花生醬汁 和一杯京都抹茶鮮奶(凍)。炸薯條和其他餐廳的薯條差不多,不過不失,份量OK!嫩煎干貝忌廉松露醬汁意粉外表看起來很美觀,一眼望落去里面的干貝和菇份量都足夠。干貝食落口感鮮嫩,很香厚肉,意粉有好香濃的松露味道,軟硬適中,我幾中意它的醬汁,不會太過JUICE,又不會太干,恰到好處。烤牛肉芝士三文治佐伍斯特花生醬汁上面的牛肉是我食牛肉三文治以來最多的一次本身牛肉除了用烤之外,應該都加了黑椒之類的調味料,然後再做洋蔥炒,食起來味道並不單調,黑椒的微辣被洋蔥的微甜中和了,本身的牛肉味就特顯了出來,然後再配上特意烘過的面包,咬落超有份量!如果覺得食肉食得太多有點膩的話,還可以食埋旁邊的生菜沙律,考慮得很周到!京都抹茶鮮奶(凍)外表正常,要自己攪拌,抹茶的甘醇苦味和鮮奶混合變成一種很濃厚香氣,如果份量大杯D就更好了!
在觀塘行行下突然見到這間看起來格調頗高的餐廳

炸薯條和其他餐廳的薯條差不多,不過不失,份量OK!

嫩煎干貝忌廉松露醬汁意粉

外表看起來很美觀,一眼望落去里面的干貝和菇份量都足夠。
干貝食落口感鮮嫩,很香厚肉

烤牛肉芝士三文治佐伍斯特花生醬汁
上面的牛肉是我食牛肉三文治以來最多的一次

如果覺得食肉食得太多有點膩的話
,還可以食埋旁邊的生菜沙律,考慮得很周到!

京都抹茶鮮奶(凍)
如果份量大杯D就更好了!

2022-01-09
  • 嫩煎干貝忌廉松露醬汁意粉