趁著天朗氣清的日子,選了這間餐廳吃午餐,原因是它設有露天座位。整間餐廳佔地很大,座位寬敞。清涼的日子坐戶外是一個不錯的選擇。現在都很多店也是用 QR Code 手機點餐,這間也是。台北燉牛肉意粉這款意粉的醬汁帶點辣,味道不錯,但辣味有點蓋過其他食材的感覺。烤牛肉芝士三文治佐伍斯特花生醬汁朋友點了這個說味道不錯,賣相也很好,但就是份量有點少。總括來說,環境、服務都很好。食物方面,外觀很好,但味道未算有驚喜。

現在都很多店也是用 QR Code 手機點餐,這間也是。

台北燉牛肉意粉
台北燉牛肉意粉

烤牛肉芝士三文治佐伍斯特花生醬汁
朋友點了這個說味道不錯,賣相也很好,但就是份量有點少。
烤牛肉芝士三文治佐伍斯特花生醬汁

總括來說,環境、服務都很好。食物方面,外觀很好,但
味道未算有驚喜。
話說疫情關係,堂食變得奢侈,我開始抱住食得一餐得一餐嘅心態..Weekend要chill 下!觀塘Lagom俾人感覺好spacious,好適合同朋友黎傾吓偈❤️💜<嫩煎干貝忌廉松露醬汁>話說我對海鮮敏感,都係唔理喇!個sauce係好creamy🤍干貝質地爽口👍🏻<烤牛肉芝士三文治佐伍斯特花生醬汁>個醬係一份驚喜!估唔到花生醬同牛肉係咁match!係我食過最好食嘅牛肉三文治🤍<Flat White>Lagom咖啡又點會令人失望?一如以往咁,smooth and nutty🥰<白桃烏龍tart>味道好清新,唔會過甜👍🏻tart皮好香牛油味🤍<伯爵紅茶巴斯克芝士蛋糕>充滿濃郁伯爵茶味,推介!
話說疫情關係,堂食變得奢侈,
我開始抱住食得一餐得一餐嘅心態..
Weekend要chill 下!

<嫩煎干貝忌廉松露醬汁>

<烤牛肉芝士三文治佐伍斯特花生醬汁>

<Flat White>

<白桃烏龍tart>
味道好清新,唔會過甜👍🏻tart皮好香牛油味🤍

<伯爵紅茶巴斯克芝士蛋糕>
充滿濃郁伯爵茶味,推介!
  • 嫩煎干貝忌廉意粉
  • Flat  White
  • 伯爵茶芝士蛋糕
  • 巴斯克伯爵茶芝士蛋糕
  • 嫩煎干貝忌廉意粉(松露醬汁)
2022-02-17 132 瀏覽
知道Lagom Kaffe這家餐廳 主要是因為這是桔梗Café開設的姐妹品分店環境舒適度是不錯 位置多 有分室內外座位但性價比不高 用QR code 下單 餐牌種類多 但每項選擇也不算多而lunch menu幾款意粉價錢都略貴-台北燉牛肉意粉 $98以麻辣牛肉湯麵味道改良而成的燉牛肉意粉味道方面是有驚喜唯獨牛肉 好薄好韌 難咬意粉汁也相當多油-嫩煎干貝忌廉松露醬汁(意粉)$108有干貝三粒、菇類擺盤靚 醬汁多味道中規中矩 干貝香肉厚 不錯但份量略少-菠蘿香蕉燕麥奶搖數粒冰芒果在上面 整體清新milkshake厚生 而且太凍了 需要時間降溫但整體飽腹感好強維多利亞時代的伯爵茶普普通通

環境舒適度是不錯 位置多 有分室內外座位

milkshake厚生 而且太凍了 需要時間降溫
但整體飽腹感好強

維多利亞時代的伯爵茶
普普通通
😽 適合freelancer同學生停留的Cafe @Lagomkaffe依家自修室Close左,想搵一個地方可以逃離屋企既休閒好好地做下嘢都真係唔容易🥲今次就介紹呢間 @lagomkaffe 比大家👍🏻呢間嘢主打就係大空間,所以基本上都唔會滿位(就算係lunch hour)。而今次我去既觀塘呢間都係比較自由,室外可以吸水煙,而且都係Pet-Friendly。一個人坐幾耐都冇人趕你走,社交恐懼者表示坐Cafe最怕就係被人感覺麻煩但又唔想走🥲冇得好好感受氣氛。而且佢採用QR code落單,唔洗擔心Waiter見唔到你🤣🧡 白上一面啡 $42 (6.5/10)因為呢杯被譽為打卡專用先試下,但係感覺唔算好打卡🤣同埋影得佢兩層都已經冇左,味道都係普通🥲💛 Matcha Tiramisu $30 (8/10)我嗰陣睇到Menu嗰陣都驚訝左,點解會咁平既,可能細細份啦~結果好大份🥺🥺好抵食,抹茶味都好香,而且有瀑布奶蓋效果🤩手指餅都濕潤。雖然唔係話好似其他cafe咁好味,但係呢個價錢絕對都抵食既!🍎🍇🍓🍑 雜錦水果茶 $50 (8/10)呢杯水果茶感覺都好香,而且真材實料見到好多水果🫐同埋有水果香而

🧡 白上一面啡 $42 (6.5/10)

💛 Matcha Tiramisu $30 (8/10)

🍎🍇🍓🍑 雜錦水果茶 $50 (8/10)
呢杯水果茶感覺都好香,而且真材實料見到好多水果🫐同埋有水果香而又不太甜,我幾鍾意呢杯嘢😁

因為感覺喺度食正餐唔太抵,所以我都嗌飲品甜品比較多。可能因為最近疫情有甜品減價供應,佢嘅甜品所有都係$30,非常之抵。不過要注意佢哋淨係收現金🥲不過因為佢遠離市區,都幾隱世🧡
2022-02-10 98 瀏覽
🤎Lagom Kaffe🤎今次自己係第二次黎到Lagom,不過今次去左位於觀塘嘅分店。觀塘呢間分店有生啤飲、戶外用餐位置比寵物同包場服務,所以呢到同牛頭角分店係走2個路線。🤍烤牛肉芝士三文治佐伍斯特花生醬汁 $115我超鐘意食Lagom嘅三文治,佢係用酸種麵包做base。今次呢款有啲特別,用佐伍斯特醬汁(Worcestershire sauce),食落係酸酸地,但好夾烤牛肉。🤍樂感早餐 $128以ADB黎講,呢個樂感早餐性價比算幾好,唔係就咁比條腸仔你,係幾有份量嘅司華力腸,而啲炒菇好好食。🤍伯爵紅茶巴斯克芝士蛋糕 $30上次係牛頭角分店試巴斯克芝士蛋糕好好食,今次伯爵茶味都好高質🤍抹茶提拉米蘇 $30呢個Tiramisu好重抹茶味,但有啲濃過頭,完全覆蓋左Tiramisu嘅味道🤍凍純粹拿鐵鮮奶咖啡 $17
🤎Lagom Kaffe🤎

🤍烤牛肉芝士三文治佐伍斯特花生醬汁 $115

🤍樂感早餐 $128

🤍伯爵紅茶巴斯克芝士蛋糕 $30

🤍抹茶提拉米蘇 $30

🤍凍純粹拿鐵鮮奶咖啡 $17
2022-02-09 85 瀏覽
今日嚟到觀塘一間coffee shop度high tea,佢係寵物友善餐廳,所以今日就帶我大佬嚟打卡,佢個面積都幾大有室內同室外,室外冬天都唔怕因為佢有幾座暖爐,不過環境就冇乜特別,都係啲工業大廈,佢哋落單都係電子落單,掃QR code落好單,一陣嘢食就嚟到唔係好肚餓所以就嗌咗一件cake同咖啡,佢另外係有晚餐既,寵物嘅嘢食方面冇咩選擇都係得一款,嗰個係紫薯蛋糕,裡面嘅配料全部都係蔬菜嚟,大佬食晒,應該都唔錯,我哋就嗌咗個蘋果撻同埋培茶芝士蛋糕,坦白講,呢度嘅甜品真係冇咩吸引,都係好普通嘅cake,蘋果撻又唔係烤得特別香,陪茶芝士蛋糕個質感係OK嘅不過個味道又唔算好濃,叫咗杯咖啡,佢個味道同個奶都唔係好重,又唔係好濃咖啡味,所以的確麻麻,不過佢晚餐都OK嘅,我都有試過,下次再放上嚟啦

2022-02-08 72 瀏覽
係門口望都已經見到餐廳環境闊落,裝修精緻,好啱同朋友chill一chillLunch time 叫左份炸軟殼蟹漢堡配牛油果綠咖喱汁併薯條,剩係睇賣相都好打卡able😂 食物份量多,so far 最後係食唔哂…薯條係熱辣辣,加埋芝士粉好好食 好脆口。而漢堡包亦唔輸蝕,入面好足料🥰

而漢堡包亦唔輸蝕,入面好足料🥰
午餐
經常黎到觀塘呢邊同朋友敘舊,朋友就帶左我黎呢一間觀塘樓底非常之高仲有一個rooftop戶外餐飲位置嘅餐廳 — Lagom Kaffe,坐係入面室內傾偈食野非常之愜意自在,過一個寧靜嘅下午☀️台式鹹豬肉蒜芯蕃茄汁意粉 $88完全無諗過,台式嘅鹹豬肉配西式嘅蕃茄汁意粉係可以咁好食嘅,個蕃茄汁真係煮得剛剛好,天然無添加嘅蕃茄酸甜味道加上鹹豬肉嘅鹹香非常之惹魅可口🤤,仲有粒粒車厘茄,再加上有少少tabasco辣椒汁嘅香味,更加令人回味!炸魚薯條 $88平時我好怕食煎炸野,所以朋友叫炸魚薯條嘅時候我係有啲猶豫,但係呢度嘅炸魚薯條好好食,炸得一啲都唔油膩,反而炸 粉非常之薄仍然保持到其中魚🐟嘅水份,炸魚仍然鮮嫩多汁,再配上茄汁同埋千島醬,成件事好fresh好容易入口,絕對無增肥嘅罪惡感!純粹拿鐵鮮奶咖啡 $34咖啡用上Nutty咖啡豆,完全無任何孫潔未到,咖啡比較醇香細滑,咖啡上面嘅棉密泡泡令咖啡拉花心形更加突出,證明咖啡豆嘅油脂豐富👍🏻

台式鹹豬肉蒜芯蕃茄汁意粉 $88
台式鹹豬肉蒜芯蕃茄汁意粉

炸魚薯條 $88

純粹拿鐵鮮奶咖啡 $34
純粹拿鐵鮮奶咖啡
台式鹹豬肉蒜芯蕃茄汁意粉
純粹拿鐵鮮奶咖啡
2022-01-31 64 瀏覽
之前見朋友推介呢間Cafe 趁今日星期日冇乜嘢做就過咗嚟觀塘😺 舖頭面積好大 有Indoor同埋Outdoor嘅座位可以選擇 我哋見今日有啲凍所以就坐咗喺室內🙈LAGOM Breakfast🍳呢個All day breakfast真係令人好心曠神怡🥰 見到已經好滿足啦 碟上有煎雙蛋 炒雜菇 沙律 煙肉 司華力腸 麵包🥯 碟邊有特製肉桂醬 酸酸甜甜咁 搽落麵包上面食好夾呀🤪 再加上有基本all day breakfast嘅食物 有煙肉 腸仔呢啲加工食品 再有健康啲嘅雜菇同埋沙律 沙律入面仲有紅菜頭呢啲Super food🥗嫩煎干貝忌廉松露醬汁意粉🍝賣相已經好靚 意粉好Creamy🤭 雖然食落口冇望落去咁多松露味 但係亦都冇令人失望 意粉都有啲雜菇伴碟🍄 帶子食落仲好嫩口 都係半煎熟 外脆內軟Piccolo☕️份量雖然唔係好多 但係咖啡味好濃郁 入口又唔會太苦 啱晒我呢啲唔係太鍾意latte咁多奶味冇晒咖啡味 又覺得齋啡太苦嘅麻煩人🙈Macha tiramisu🍵賣相已經令人好開心🤪 用一個方型盒仔裝住蛋糕 面頭有味道好濃郁嘅綠茶粉 下面就係一層綠茶cream一層蛋糕咁隔住隔住 每一層都比到

LAGOM Breakfast🍳

嫩煎干貝忌廉松露醬汁意粉🍝

Piccolo☕️

Macha tiramisu🍵
賣相已經令人好開心🤪 用一個方型盒仔裝住蛋糕 面頭有味道好濃郁嘅綠茶粉 下面就係一層綠茶cream一層蛋糕咁隔住隔住 每一層都比到我唔同嘅感覺🤭 最鍾意係成個tiramisu最中間嗰層綠茶cream💗

Hojicha Basque Cheesecake🍰
賣相雖然唔係好靚 但係每一啖都有焙茶嘅味道 前段係焙茶味後段係芝士味🥰 不過最值得讚嘅係面頭嘅焙茶sauce 同蛋糕味道好夾 份量亦都啱啱好唔會太濟😝 真係為我呢個假日嘅brunch畫上一個完美嘅句號

呢個brunch真係好滿足 又可以打卡嘢食又好食 唔怪得知咁多客人啦😋
午餐
2022-01-29 52 瀏覽
見係周末同朋友相約一齊食飯見網上唔少朋友話地方偌大而且好岩休息慢活。餐廳用電子下單,十分方便。炸軟殼蟹漢堡配牛油果綠咖哩醬汁+薯條,薯條炸得十分香脆,個麵包本身都鬆軟,裡面牛油果綠咖哩醬汁很豐盈巴係蟹上面,配埋沙律菜口感有層次!另一個主菜係台式咸豬肉蒜心意粉,意粉質感算是彈牙,但可以硬多少少。咸豬肉同番茄配合得出奇地有風式風味,咸得黎又會有少少蒜心既味道,夾出焦香既味道。如果蒜心可以幼少少就好凍朱古力奶味比較重最後我哋點咗份伯爵巴斯克芝士蛋糕share,最上面是流心的部分,甜度剛好,茶味都足夠。如果蛋糕本身質感可以奶滑多少少更好原來有時靜靜地享受漫活都唔錯~
見係周末同朋友相約一齊食飯

見網上唔少朋友話地方偌大而且好岩休息慢活。

餐廳用電子下單,十分方便。

炸軟殼蟹漢堡配牛油果綠咖哩醬汁+薯條,

凍朱古力奶味比較重
原來有時靜靜地享受漫活都唔錯~
  • 炸軟殼蟹漢堡搭配牛油果綠咖哩醬汁與薯條
2022-01-27 82 瀏覽
位於觀塘的 · 樂感𝕃𝕒𝕘𝕠𝕞 𝕂𝕒𝕗𝕗𝕖 ✨·是台灣文青過江龍 - 桔梗的姊妹店。曾經與媽媽品嚐過一次,覺得質素不俗,所以再次光顧啦~二訪樂感,人氣依然旺盛,基本上又是全院滿座,很受客人歡迎呢。 不知道是否停止晚市營業的關係,光顧當天下午3時便Last Order,而且大部份菜式已售罄,大家最好早一點到訪啦。 「全日早餐☀️ $128 」 賣相吸引的全日早餐,有大大條香腸、煎蛋、吐司、煙肉、炒蘑菇、炒薯仔和沙律,令人元氣十足🤗。香腸煎得香脆,吐司煙靭有麥香,質素不錯呀。 「台北燉牛肉意粉🍝 $98 」有麻辣感的台北燉牛肉意粉,味道方面更有驚喜。牛肉薄切,軟嫩味濃,更有牛肉碎粒,口感很豐富。 「抹茶提拉米蘇🍵 $55 」 作為抹茶控,覺得這個蛋糕略苦,如果甜一點會更好吃。 「焙茶巴斯克芝士蛋糕🍰 $52」 有濃郁焙茶香的巴斯克芝士蛋糕,愛焙茶的朋友必食。 ▫▫▫▫▫ 📍#觀塘 偉業街180號Two Harbour Square1樓 = 📍 #牛頭角 觀塘道348號國際貿易中心1樓101號 ▫▫▫▫▫

「全日早餐☀️ $128 」

「台北燉牛肉意粉🍝 $98 」

「抹茶提拉米蘇🍵 $55 」

作為抹茶控,覺得這個蛋糕略苦,如果甜一點會更好吃。

「焙茶巴斯克芝士蛋糕🍰 $52」

有濃郁焙茶香的巴斯克芝士蛋糕,愛焙茶的朋友必食。

▫▫▫▫▫ 📍
 📍 #牛頭角 觀塘道348號國際貿易中心1樓101號
 ▫▫▫▫▫
2022-01-25 62 瀏覽
大概11點半到餐廳,預備來一個Early Lunch,也是為了想試很久的All day breakfast,可是……剛坐下,店員通知用qr code點餐,說完就回到吧台附近,數一下,整個吧台附近6~7個店員,完全無留意可能客人有需求,(全都是背對客人在聊天)建議系統可以加一個呼叫店員的按鍵,不至於空揮了10分鐘,還是……。然後餐牌上食物偏向辛辣,包括了all day breakfast 。最後點了一客奶油帶子意粉,味道還可以,但是很油膩,。嗯?“奶油”不都是比較油膩, 是的,大概只是沒想過是剩了一盤子油。最後連點waffle 的動力都沒有就離開了。

最後連點waffle 的動力都沒有就離開了。
2022-01-20
2022-01-25 81 瀏覽
星期六下午收早,有空閒時間就梗係去食個Late lunch,疫情關係都無咩地方好去,喺觀塘搵間坐得耐少少又靚靚哋嘅餐廳先🤩呢度有分室內同戶外區😍樓底夠哂高🌟感覺好舒適,自然光透入加上自然風🌿感覺去咗台灣Cafe咁🤩 台式鹹豬肉蒜芯意粉 - 番茄味濃郁🍅鹹豬肉材用五花腩🐷啖啖鹹香,五花腩一層肉一層Q彈肥肉,唔油膩👍烤雞三文治蘋果多士🍎 - 烤雞嫩滑,唔會乾爭爭👍加上蘋果粒粒,酸酸甜甜好開胃Espresso tonic - 咖啡烤烘味道香濃,☕帶微酸😍同tonic十分配襯☕京都抹茶鮮奶 - 抹茶味甘香🌿面層奶泡幼細香滑👍甜度剛剛好呢度仲有零售區,可以將呢度嘅咖啡味道帶埋返屋企

京都抹茶鮮奶 - 抹茶味甘香🌿面層奶泡幼細香滑👍甜度剛剛好

呢度仲有零售區,可以將呢度嘅咖啡味道帶埋返屋企

2022-01-08
今次黎左位於觀塘既lagom kaffe 食lunch~🤎台北燉牛肉意粉 (辛) ($115)一開始黎到賣相吾算吸引 但!好!好!食!牛肉份量都算多 肉質嫩滑ʕ •ᴥ•ʔ 仲有滿滿既牛肉碎 食落帶點麻辣😋充滿台灣風味 但建議食之前撈下先 最尾啲意粉偏辣🥸牛肉仲可以揀全熟✨🤎炸魚薯條 ($88)呢碟真係有驚喜♪( ´θ`)ノ比想像中大份好多!炸魚既粉一啲都吾厚 皮脆肉滑🤤碟上仲有埋千島醬同蕃笳醬 千島醬吾似平時食開既 食落酸酸甜甜辣辣🌶 幾開胃😋點埋炸魚食可以中和翻油膩嘅感覺 另外粗薯條都吾錯 灑左少少芝士粉ʕ •ᴥ•ʔ 沙拉🥗都好fresh 有柚子汁嘅味道👍🏻✨飲品嘅賣相都好令😍🤎比利時朱古力奶(熱) ($48)朱古力味都算濃郁~仲擺上一片乾柑橘片作為襯托(。・ω・。)🤎純粹拿鐵鮮奶咖啡(熱) (+ $17)一黎到比佢嘅拉花吸引左🥰係天鵝🦢 但味道較濃郁 aftertaste相對苦澀 個人比較鐘意啲溫和啲嘅☕️
今次黎左位於觀塘既lagom kaffe 食lunch~

台北燉牛肉意粉  (辛)

🤎台北燉牛肉意粉 (辛) ($115)
一開始黎到賣相吾算吸引
牛肉仲可以揀全熟✨

炸魚薯條

🤎炸魚薯條 ($88)

✨飲品嘅賣相都好令😍
比利時朱古力奶  (熱)

🤎比利時朱古力奶(熱) ($48)
朱古力味都算濃郁~仲擺上一片乾柑橘片作為襯托(。・ω・。)

純粹拿鐵鮮奶咖啡  (熱)

🤎純粹拿鐵鮮奶咖啡(熱) (+ $17)
2022-01-19
台北燉牛肉意粉  (辛)
炸魚薯條
比利時朱古力奶  (熱)
  • 台北燉牛肉意粉
2022-01-21 55 瀏覽
趁仲有堂食嘅中午約一班好友聚聚。-週末中午時份,餐廳唔近地鐵站,鄰近觀塘碼頭巴士總站。餐廳範圍大,有戶外露天位置,全場滿座,有人等位。餐廳設計以灰色同木色做主調,中間有開放式藍色工作吧枱,擺放甜品櫃同咖啡機。店員服務正常,人手唔足夠。一行六人,因政府政策而要分開枱,用QR code 落單,餐牌種類多,其每項選擇唔算多。-嫩煎干貝忌廉松露醬汁(意粉)有干貝三粒、菇類。份量正常,擺盤靚,醬汁多,忌廉厚而唔膩,松露唔夠香,味道中規中矩,干貝香,厚肉,好食。-特製牛肉起司漢堡與薯條 冇食漢堡,有沙律菜、薯條。薯條有薯香,帶甜味,外脆內軟,夠熱,好食。-台式鹹豬肉蒜芯蕃茄醬汁 (意粉)有鹹豬肉、蒜芯、番茄醬。份量正常,擺盤靚,配搭新穎,番茄醬唔夠酸,有香草味,鹹豬肉切條,豬肉部位係豬腩肉,味道中規中矩。-當日甜品大部份售罄。整體而言,餐廳食物質素一般,稱唔上好食,性價比唔高,同類型餐廳比較之下有更多好選擇,唔建議特登去。
趁仲有堂食嘅中午約一班好友聚聚。
嫩煎干貝忌廉松露醬汁(意粉)
特製牛肉起司漢堡與薯條
台式鹹豬肉蒜芯蕃茄醬汁 (意粉)