2017-11-13 231 瀏覽
I hate to say goodbyes, and this one is definitely the worst.As an earl grey lover, I seriously had a thing for earl grey mille crepe cake. This was the best one so far, with really thin layers and smooth creamy texture and a strong hint of earl grey tea. The tea and milk flavor were balanced nicely, didn’t know why they gotta take this down.For the green tea was not bad, tea aroma was not that strong, just like green tea latte kind of flavor. The texture was as smooth as always, but sometimes t

The texture was as smooth as always, but sometimes their cakes were not cold enough.

2017-11-09 6488 瀏覽
lady m香港限定版(只有沙田店供應)海鹽焦糖千層蛋糕朱古力班戟(薄如纸,足20層,焦糖忌廉塗抹均勻,口感足)味道方面~海鹽鹹度提升焦糖的甜味甜甜的味道,有少許鹹味,焦糖忌廉增加朱古力班戟的層次感。海鹽平衡焦糖的甜味,味道唔過甜香港限定版玫瑰千層蛋糕外表好靚,以食用玫瑰花瓣作蛋糕裝飾lady m傳统用20層班戟做千層蛋糕,配上淡淡的玫瑰忌廉(味道清香),餅面用透明淡粉红色玫瑰啫喱(外表滿分,淡淡的玫瑰味道,令人回味)新推出代替伯爵茶千層蛋糕~~抹茶朱古力棋盤蛋糕以抹茶及黑朱古力海綿蛋糕砌成小正方格(棋盤圖案吸引)外層塗上抹茶白朱古力醬 味道~外層抹茶味香醇,白朱古配合抹茶味,甜味更特出內層朱古力及抹茶海绵蛋糕,口感不夠鬆軟(有點乾身),cream不是抹茶cream,味道平凡,cream 幼滑程度不及千層蛋糕除外表吸引外,味道不及千層蛋糕。令人回味位班戟纸般薄(出色)千層蛋糕cream( 好幼滑)p.s.試過幾款千層蛋糕(最愛仍是伯爵茶味)
lady m香港限定版(只有沙田店供應)
海鹽焦糖千層蛋糕
salted caramel millet crepe

朱古力班戟(薄如纸,足20層,焦糖忌廉塗抹均勻,口感足)
味道方面~海鹽鹹度提升焦糖的甜味
甜甜的味道,有少許鹹味,焦糖忌廉增加朱古力班戟的層次感。
海鹽平衡焦糖的甜味,味道唔過甜

香港限定版
玫瑰千層蛋糕
rose millet crepes

外表好靚,以食用玫瑰花瓣作蛋糕裝飾

新推出代替伯爵茶千層蛋糕~~

抹茶朱古力棋盤蛋糕
green tea checkers

以抹茶及黑朱古力海綿蛋糕砌成小正方格(棋盤圖案吸引)
外層塗上抹茶白朱古力醬

味道~
外層抹茶味香醇,白朱古配合抹茶味,甜味更特出
除外表吸引外,味道不及千層蛋糕。
令人回味位
班戟纸般薄(出色)
千層蛋糕cream( 好幼滑)
p.s.試過幾款千層蛋糕(最愛仍是伯爵茶味)
salted caramel millet crepe
rose millet crepes
  • saltedcaramelmilletcrepe
  • rosemilletcrepes
  • saltedcaramelmilletcrepe
  • rosemilletcrepes
2017-11-09 399 瀏覽
Lady M係我人生中食過最貴但又覺得值得的蛋糕🍰食過好多次都係食原味同綠茶千層,今次去沙田買野,一定要試佢限定店既焦糖海鹽千層蛋糕,本身都仲猶豫要不要食番綠茶味架最終還是勇敢嘗試新口味!每次都是外帶回家食,好想堂食就排隊等候,人流去得幾快,等左20分鐘左右就入得,先選購蛋糕再付錢的,店員就會送上,好期待千層蛋糕究竟係點,好靚呀,D千層好分明,又薄又齊整,透過橫切面可以數下佢有多少層叉子垂直插下,都已經feel到層次好多,放入口中,好正!焦糖海鹽蛋糕上有一層焦糖醬,以為呢件蛋糕係超級甜,但又不是想像中超甜喎,好似少少朱古力的味,焦焦的,海鹽的鹹味又適中,皮薄煙韌,層與層之間的奶油好滑,簡直係視覺味覺享受
2017-11-07 320 瀏覽
經過見到蛋糕好吸引,就想試下, 我買了兩件, 我俾張單服務員 ,服務員唔睇 , 就俾番張單我 ,兩個服務員喺度傾計完全唔理我, 都算,咁我相信佢哋嘅專業, 我就冇check蛋糕, 行行下, 只係離開幾秒左右,我覺得兩件蛋糕點解咁輕嘅,就打開來睇,一睇只得一件蛋糕,就即刻返去,俾張單服務員睇,話俾少左一件, 佢一句唔好意思都冇講, 望住張單再望住我,好似喺度質疑我咁,實在太唔專業喇,再好味嘅蛋糕都冇用, 非常失望
經過見到蛋糕好吸引,就想試下, 我買了兩件, 我俾張單服務員服務員唔睇 , 就俾番張單我 ,兩個服務員喺度傾計完全唔理我, 都算,咁我相信佢哋嘅專業, 我就冇check蛋糕, 行行下, 只係離開幾秒左右,我覺得兩件蛋糕點解咁輕嘅,就打開來睇,一睇只得一件蛋糕,就即刻返去,俾張單服務員睇,話俾少左一件, 佢一句唔好意思都冇講, 望住張單再望住我,好似喺度質疑我咁,實在太唔專業喇,再好味嘅蛋糕都冇用, 非常失望
對於從來唔好甜食嘅豬小姐 完全無諗過潮聖去食「Ladt M」不過知道十月尾之後 伯爵茶千層蛋糕唔會再係香港門市出現 突發心血來潮想試試 就係咁 我瞬間變港女哈哈「Lady M」忠實粉絲一向多 沙田分店新開張 當然會惹尼人龍一條啦堂食同外賣係分開兩區去排隊嘅 無耐性嘅我選擇左外賣溫馨提示 外賣每人最多只可買6件蛋糕蛋糕款式多而且賣相花俏吸引 豬小姐都忍唔住做下攝記被謀殺不少菲林 難怪成功俘虜所有女士嘅心賣相夠哂吸睛攞哂彩啦 味道方面又如何呢?千層蛋糕每層都薄透如紙 而且每層嘅厚度平均又平滑層與層之間有綿密幼滑嘅忌廉將彼此關係拉近 融為一體千層皮自身帶淡淡蛋香 無絲毫嘅粗糙感 入口慢慢溶化伯爵茶味淡淡的卻很怡人 香味徘徊持久 味道清幽 高貴得自以為吃後會變貴婦伯爵茶味道獨特清雅不太甜膩 千層蛋糕層層分明具空氣感 此完美組合就連麻甩佬口味嘅豬小姐都不得不讚相當高汁估唔到第一次等於最後一次 天下無不散之延席 有緣再見啦 (老土mode on……)
不過知道十月尾之後 伯爵茶千層蛋糕唔會再係香港門市出現
突發心血來潮想試試 就係咁 我瞬間變港女哈哈

堂食同外賣係分開兩區去排隊嘅 無耐性嘅我選擇左外賣

溫馨提示 外賣每人最多只可買6件蛋糕

難怪成功俘虜所有女士嘅心

賣相夠哂吸睛攞哂彩啦 味道方面又如何呢?

千層蛋糕每層都薄透如紙 而且每層嘅厚度平均又平滑

層與層之間有綿密幼滑嘅忌廉將彼此關係拉近 融為一體

千層皮自身帶淡淡蛋香 無絲毫嘅粗糙感 入口慢慢溶化

相當高汁

估唔到第一次等於最後一次
天下無不散之延席 有緣再見啦
(老土mode on……)
2017-10-27
2017-11-02 509 瀏覽
因這店之名氣,所以今天我和阿姨一起到沙田分店嘗嘗它的蛋糕及咖啡,我們大家都選了玫瑰千層蛋糕和玫瑰咖啡,滿心歡喜的期待,卻換來失望的感覺。首先,要說說那杯Rose Latte ($68),淡而無味,沒有一點咖啡的味道,只有一點點淡淡的玫瑰花味,像喝一杯玫瑰花味的茶包一樣,這真的令我極度失望,因為之前我去了一間 "H" 字頭的Cafe, 飲過那間舖的Rose Latte, 真的很出色,既有咖啡味又有淡淡的玫瑰花味道,而且價錢都是 ($5x), 比起此店又大杯、又便宜、更重要是更好味,相比之下這店的玫瑰咖啡真的很差!另外,要說主角 "蛋糕",我們都是選了玫瑰味千層蛋糕,一樣的令人失望,蛋糕不是很甜,有淡淡的玫瑰花味,但味道只是一般,一點也不出色!整體來說,這店的食品其實都是一般,根本不值這個價錢,也不會推薦朋友去嘗試,若然真的要試,只可試一次!

2017-11-02
10 分鐘 (堂食)
2017-11-02 406 瀏覽
之前同屋企人去過尖沙咀個間lady m食蛋糕,真係排隊排到傻,為左件蛋糕足足排左成個鐘而沙田新城市最近也新開左間lady m,同樣都係超多人所以我同男朋友決定搵日平日返工前去食下啦前幾日,十二點到我地係唔洗排隊,直接入座多款不同既千層蛋糕我地叫左兩件,一人一件原味千層蛋糕係我至愛男朋友就叫左個草莓千層酥,食落有d似拿破侖既口感,幾好味兩件蛋糕Total:130,價錢係貴左少少,但真係好好味
而沙田新城市最近也新開左間lady m,同樣都係超多人
所以我同男朋友決定搵日平日返工前去食下啦

前幾日,十二點到我地係唔洗排隊,直接入座
多款不同既千層蛋糕

我地叫左兩件,一人一件

原味千層蛋糕係我至愛

男朋友就叫左個草莓千層酥,食落有d似拿破侖既口感,幾好味

兩件蛋糕Total:130,價錢係貴左少少,但真係好好味
2017-10-25 847 瀏覽
終於不得不來一嚐Lady M了..說實在個人認為一件蛋糕要賣成70幾蚊一件真係貴(也許是我不捨得吧)..但因為聽聞伯爵茶味只會賣到十月底.那麼再不捨得都要來啊!之前試過放工後衝去買take away.但伯爵茶味已經賣晒了.見今日要出街就碰一碰運氣.話晒星期日.都怕要大排長龍.點知一去到前面只有四、五人排Take away!那麼冇理由唔買啦!而係排隊前己問了店員還有沒有伯爵茶味!當然是有才會排啦!但沒想到咁誇張!係排隊途中聽到店員說有一款已經沒有了.但當時只是大約差不多一點而已!會有乾冰包放在盒中,是和蛋糕有分隔的~店員細心地提醒乾冰只可以保存一個鐘和有生果的蛋糕要在即日食啊~買了伯爵茶味($75)和岩鹽焦糖味($75), 聽說岩鹽焦糖原來只有在沙田分店才買到啊~開動啦~好得意~當叉漸漸由面直落到底~途中真的會有一層層停頓感覺~伯爵茶味 - 覺得茶味不突出~可以濃一點~Cream很幼滑~而一層層既皮很分明~好有口感~岩鹽焦糖 - 望住一層層既皮就好想數有幾多層(當然是放棄了)~不嬲覺得焦糖是較甜的~但沒想到這款居然沒有太甜的感覺~味道有點像"拖肥"味~而食完也沒有覺得飽膩.

會有乾冰包放在盒中,是和蛋糕有分隔的~

2017-10-24 766 瀏覽
剛好漫無目的,沒想到要吃甚麼種類的下午茶,朋友推介了下午茶的地點……Lady M,白色店子的環境,顯得簡約乾淨,空間因開放式地方的限制,有點欠寬鬆,還算享有一個悠閒下午茶今次的甜品唔講得十分好好味,在我心目中只屬可以兼一般般的味道,不算超出色的甜點,法式士多啤梨千層酥,酥餅唔算太酥脆,略有丁點兒硬度,餅餡料的吉士醬甜度剛好,但稍厭質感太軟,唯獨可取處夠滑溜,可惜士多啤梨的香氣甜度淡而無味,檸檬茶……糖醬甜味份量唔夠,因此影響甜度,檸檬切得太厚了,厚厚2片檸檬阻礙了攪拌本身餐廳的蛋糕及飲品種類,都可說提供給客人選擇算是多的帶位接待侍應妹妹……醒目,有禮兼盡責,將客人帶領到位子後,所解釋之點餐程序,都十分清晰,招呼客人的侍應生們,工作態度良好,勤快,無論清理枱面杯盤及擺放餐具,加添飲用清水,動作快捷,值得讚賞這次只是我對以上甜品的一般般評價,不包括其他蛋糕甜點的評價,還是要多試其他款式的,大家都不防試試看,作一比較喇!

本身餐廳的蛋糕及飲品種類,都可說提供給客人選擇算是多的

2017-10-24
10 分鐘 (堂食)
下午茶
2017-10-24 647 瀏覽
因為得知伯爵茶味將於31/10就停售,一直都覺得好貴,無試過Lady M既小妹終於送出左我既第一次😂下午4點左右黎到舖頭,都有條小小既外賣人龍,大約排左十分鐘就買到啦☺️幾中意佢個盒既設計,有個位放左乾冰,咁就可以keep住個溫度番屋企啦😆一入口,好強烈既伯爵茶味就瀰漫於口腔入面,嘔心少少講句,真系後尾谷番道氣出黎都充滿住伯爵茶既香味啊😍😍每層班戟皮都薄到紙咁,但又不失煙韌既感覺,吾會話入口就即刻化開晒。加埋d軟滑又吾膩既cream,食落口充滿空氣感,好幸福啊😭個人覺得甜左少少,但整體都吾錯👍🏻貴得黎都值啊😭可惜之後都吾會系香港再食到呢隻味啦👋🏻👋🏻
因為得知伯爵茶味將於31/10就停售,

伯爵茶千層蛋糕

個人覺得甜左少少,但整體都吾錯👍🏻
貴得黎都值啊😭

可惜之後都吾會系香港再食到呢隻味啦👋🏻👋🏻
2017-10-23
2017-10-22 444 瀏覽
三個蛋糕口味包括:海鹽焦糖($75),抹茶($75),伯爵茶 ($75) 千層蛋糕,而它們亦是我當天的晚餐。幸好當日進食人數不太多,等候5分鐘就安排入座。我大愛焦糖和伯爵茶味,味道特別之餘,口感亦很豐富。食完都想再食多幾件,期待下次再吃,而我相信下次都應該很快吧!

幸好當日進食人數不太多,等候5分鐘就安排入座。
我大愛焦糖和伯爵茶味,味道特別之餘,口感亦很豐富。
2017-10-13
5 分鐘 (堂食)
2017-10-14 1040 瀏覽
伯爵茶千層蛋糕($75)沙田lady m不論是等位還是外賣的隊伍也十分長,也許是因為新開張,不少人慕名而來,所以要有排隊的心理準備。千層蛋糕方面,相信是符合大多數香港人的口味,味道偏甜一點,亦未至於膩。而伯爵茶的香氣入口很瀰漫,只是茶味偏淡,適合喜歡花茶感覺的品嚐者。而不負所望的是千層的質感,叉子漸漸由面移至底的時候,能清晰感受每一層在顫動然後分離,是吃千層蛋糕才有的快感,得慢慢地動叉,好好地感受。而層和層之間的cream也能維持整體的口感和味道,算是值回票價。因為供應期只到31/10,所以不得不捉緊時間去品嚐,還沒有試過,又對它有興趣的朋友,要快快把握機會了!
伯爵茶千層蛋糕($75)

外賣自取
2017-10-14 700 瀏覽
今天 朋友調職,買蛋糕請我哋食。我有一件海鹽焦糖同一件玫瑰味 😍。雖然頭先午餐已經食得好飽,但係見到呢兩件咁靚嘅蛋糕點忍到口。先食玫瑰味,真係好清香,有陣陣嘅玫瑰味😋,而且啲cream好 幼滑, 老實講食完嘔番啖氣出嚟都係有玫瑰嘅清香嘅🙊。 海鹽焦糖 好似拖肥咁 味道,但係又唔會覺得膩,啲cream同樣係咁滑,真係好正。朋友問我邊件好食啲 ,我話如果已經食得好飽, 就揀玫瑰嗰件做甜品, 但係如果係當下午茶咁就應該揀海鹽焦糖, 令人有滿足嘅感覺 。 其實 兩件都好好味 。令人回味。
2017-10-13
外賣自取
每次經過 Lady M 總覺得應該係女孩子嘅玩意,今次有機會試到,感覺又幾良好。今次選上沙田店限定嘅岩鹽焦糖千層蛋糕(聽講要排咗成 10 分鐘先買到,重要好好彩係最後一件)。 的確同其他蛋糕好唔同,好容易切開方便進食。雖然 crepe cake 係有好多 cream,仲有濃濃嘅焦糖香味,但食落絕對唔會太甜太膩。個蛋糕仲吸引咗貓貓嘅垂青添!哈哈!(Btw,其實有無人認真數過呢個蛋糕究竟有幾多層呢?)

2017-09-27
10 分鐘 (外賣自取)
$75 (宵夜)
慶祝紀念
生日
  • 鹽焦糖千層蛋糕
2017-10-10 594 瀏覽
沙田對我和朋友來說是一個較遠的地方 平日也很少去但得知LadyM在沙田開了新店 便相約一起去吃特突較早時間出門 到沙田也是12點多 去到的時候外賣區已經有超過8人排隊(外賣隊長期多人-.-)堂食隊當然也要排… 我們等大約15分鐘終於可以入坐店鋪已先點餐付款再入座的方式運作必點新口味 海鹽焦糖千層蛋糕甜甜的焦糖味遇上微咸的海鹽 超好吃立即是我心目中第一位原味千層蛋糕一直是我最愛食過抹茶,伯爵茶等其他口味都沒有原味好味但… 食完海鹽焦糖味之後 立即覺得差了點不過口味人人不同啦…當日約2點 外賣區的海鹽焦糖味千層已經完售… So fast😭
沙田對我和朋友來說是一個較遠的地方 平日也很少去
但得知LadyM在沙田開了新店 便相約一起去吃

特突較早時間出門 到沙田也是12點多
去到的時候外賣區已經有超過8人排隊(外賣隊長期多人-.-)
堂食隊當然也要排… 我們等大約15分鐘終於可以入坐

店鋪已先點餐付款再入座的方式運作
必點新口味 海鹽焦糖千層蛋糕
甜甜的焦糖味遇上微咸的海鹽 超好吃

立即是我心目中第一位

原味千層蛋糕一直是我最愛
食過抹茶,伯爵茶等其他口味都沒有原味好味
但… 食完海鹽焦糖味之後 立即覺得差了點
不過口味人人不同啦…

15 分鐘 (堂食)