2021-05-01 69 瀏覽
近日觀塘海濱很受歡迎,那就找天下班過來看過究竟。先到附近吃頓晚飯,原來這裡有間玻璃屋西餐廳,很有情調。晚上時份,很多上班一族下班過來聊天。燈光昏暗,室內及室外位置都有坐滿客人。焗紅鯛魚柳配香茅檸檬汁鯛魚柳表皮用了胡椒及鹽調過味,再淋上香茅檸檬汁,頓時變成東南亞風味。清新的香茅及椰汁味香,紅鯛魚柳厚肉,沒有骨頭,白白的魚肉帶紋理,結實肉質,很有嚼勁。雖然還有配菜的炸薯粒及沙律,但是整體份量不多。烤美國頂級西冷扒12安士西冷扒脂肪比例相對少,不太肥膩。牛肉味道濃香,肉質較嫩,不過有點過熟,原本是點五成熟,但放上枱時已經七成熟了。配菜一樣有炸薯粒及沙律菜,炸薯粒跟一般的薯條不同,這款已經調了味的,而且切成一小粒,很上癮。西柚果汁真材實料的鮮搾果汁,沒有額外加添糖,帶西柚果肉的苦澀,健康天然的飲品推介。
焗紅鯛魚柳配香茅檸檬汁
雖然還有配菜的炸薯粒及沙律,但是整體份量不多。
烤美國頂級西冷扒12安士
西柚果汁
2021-05-01 84 瀏覽
餐廳位於觀塘海濱採用玻璃全屋設計而且設有大量室外坐位餐廳距離海邊唔算太遠就算有啲草叢遮擋坐喺室外基本都睇得到啲海景Deep Fried Diced Beef Rib w/ Cajun Spice炸牛肋條金黃酥脆而且漿粉透薄加上牛肋條粒肉質軟腍口感好正Fried Onion Rings炸洋蔥圈份量幾多而且洋蔥厚切蘸埋麵包糠碎油炸外脆內軟Fries with Cheese & Bacon薯條經典配搭大量芝士醬同埋煙肉碎鹹香同時夠哂邪惡Passion Fruit Squash主要採用熱情果加青檸連同梳打水同雪碧溝成酸酸甜甜幾啱夏天Mixed Berries Mojito 薄荷青檸梳打再加藍莓同埋草莓整體組合都幾清爽
餐廳位於觀塘海濱採用玻璃全屋設計而且設有大量室外坐位

薯條經典配搭大量芝士醬同埋煙肉碎鹹香同時夠哂邪惡

主要採用熱情果加青檸連同梳打水同雪碧溝成酸酸甜甜幾啱夏天

薄荷青檸梳打再加藍莓同埋草莓整體組合都幾清爽

2021-04-21
$203.5 (其他)
2021-04-25 74 瀏覽
收工後係觀塘搵食,估唔到海濱有間咁chill既餐廳,仲有分內外座位,如果揀坐出面吹住海風食都幾寫意。🍺🍔安格斯牛肉芝士漢堡配牛油果蕃茄上菜時爭D認唔到係burger,因為無諗過佢用竹炭麵包,而且漢堡上面有大大隻陽蛋,果刻以為係Benedick egg。麵包有煎過,脆口。漢堡調味岩岩好,火侯亦控制得好,充滿肉汁,🧀芝士份量唔吝嗇,不過太陽蛋流晒出黎有D狼狽,但我用麵包點晒黎食。🍗野菌忌廉汁三黃雞飯朋友想食雞,我見到個飯寫用本地雞仲覺得竟然有外國食材唔揀揀本地野,原來我錯了。兩隻大雞脾用80度低溫烤焗,外皮香脆但入面仍然非常鮮嫩直頭唔使用力咬。飯用印度米,偏硬有咬口,再索返蘑菇忌廉汁,一流。如果份量再多D就好,因為太好食。👍🏻🥤Mixed Berries Mojito雜苺薄荷檸檬梳打,雙重酸味加薄荷,很有夏日氣息。🍷Lychee cooler荔枝薑啤梳打,滿滿荔枝甜味加薑啤,唔錯既嘗試。

🍔安格斯牛肉芝士漢堡配牛油果蕃茄

🍗野菌忌廉汁三黃雞飯

🥤Mixed Berries Mojito
雜苺薄荷檸檬梳打,雙重酸味加薄荷,很有夏日氣息。

🍷Lychee cooler
荔枝薑啤梳打,滿滿荔枝甜味加薑啤,唔錯既嘗試。
2021-04-22
2021-04-22 1610 瀏覽
約左係觀塘翻工嘅朋友去海邊chill chill,book左呢間食飯。先上餐包,烘熱咗真係相當好食!長條型嗰個仲有煙肉粒,香氣迷人!Angus Beef&Cheese Burger w / Avocado,Tomato安格斯牛肉芝士漢堡配牛油果,蕃茄 $168好正嘅burger!一上枱滴曬汁!🤤睇到我同我fd眼都定曬🤣竹炭漢堡包好鬆軟,安格斯牛肉肉味香濃,配上芝士更加惹味,仲有我最愛嘅avo同番茄,為burger增加點清新感覺✨Soft Pan-Seared French Duck Breast香煎法國鴨胸 $168超嫩滑嘅鴨胸🤤美美的粉色🤤份量都唔少,仲有炸得鬆脆的cajin fries同salad on side,一定食得飽👍🏻另外點左2杯酒chill下Chabis $105Neri Rosso $110我飲紅酒🍷我fd就飲白酒🍶我嗰杯紅酒好啱我口味,body好滑,唔酸苦,有葡萄果香❤️易入口📍La Serre觀塘海濱道90號地下1號舖

安格斯牛肉芝士漢堡配牛油果,蕃茄 $168

超嫩滑嘅鴨胸🤤美美的粉色🤤

另外點左2杯酒chill下
Chabis $105
Neri Rosso $110

我飲紅酒🍷我fd就飲白酒🍶

📍La Serre
觀塘海濱道90號地下1號舖
餐廳:La Serre (觀塘)地址:觀塘海濱道90號地下1號舖好耐無去過觀塘海旁放空,忙完一輪有機會過去行吓透吓🚶🏻‍♂️。行到攰就去咗海濱道嘅 @laserrehk 食個tea飲杯嘢☕️,可以一邊吹住海風🌊,飲杯咖啡都幾唔錯😌餐廳好有園藝色彩,非常colorful🌈,不過難得喺海邊食tea,緊喺坐露天位置,雖然閒時有人食煙🙊,但座位寬敞都算坐得舒服甜蕃薯條 $68金黃橙色、炸香咗嘅蕃薯條夠晒甜😋,就咁食落就有啲鹹鹹哋,不過蘸埋茄汁個味道就啱啱好👍西班牙小辣椒 $68帕德龍辣椒喺西班牙一道好普遍嘅小食,食落唔辣,有啲似我哋平時食嘅青椒🫑,外皮比較薄,帶有甘甘甜甜嘅味道,煮法簡單唔需要複雜嘅調味,用油煎香加少少鹽已經好唔錯香辣雞翼 $88呢個雞翼都幾有驚喜😎,除咗炸得香脆,仲加咗好多辣椒同花生脆粒🌶,有辛香嘅辣味但唔會食到成個口好麻,唔知呢度又有冇雞翼控呢🤪?有小食又點少得野飲,我嘆咗杯有靚靚拉花嘅Mocha($42),而朋友就叫咗杯是日水果茶($42),今日喺以百香果為主嘅果茶🍹,兩個人一邊飲、一邊食、一邊傾吓計🗣,唔經唔覺就過咗兩個鐘頭🕠
餐廳:La Serre (觀塘)
地址:觀塘海濱道90號地下1號舖

餐廳好有園藝色彩,

甜蕃薯條 $68

西班牙小辣椒 $68

香辣雞翼 $88
呢個雞翼都幾有驚喜😎,除咗炸得香脆,

有小食又點少得野飲,
2021-04-19
10 分鐘 (堂食)
2021-04-21 79 瀏覽
-講起有情調既多國菜扒房,一定非位於觀塘海濱既La Serre莫屬啦。-餐廳環境內外都非常有格調,如果想欣賞海濱美景,可以要求在餐廳外圍用餐。約你在室內安靜用餐,餐廳裝修同氛圍亦非常浪漫有情調。-餐廳飲品選擇非常多,有酒精類及非酒精類,今次我地兩個女仔就簡左兩杯Mocktails來試。我選擇既Passion Fruit Squash飲落有陣熱帶水果香味,一啲都唔酸,微微有青檸味,而個Base就係雪碧。另外,朋友果杯係Mixed Berries Mojito。而呢杯飲品就有士多啤梨🍓、藍莓🫐同大量薄荷葉,非常清新,同真正既Mojito有幾分相似。兩杯飲品最大特色係顏色唔會太繽紛,非常有格調。-小食方面,我地叫左3款來品嚐,一邊傾計,一邊享受。-先講墨西哥辣肉醬粟米片🌽,呢款小食份量好足,表面有好多芝士碎,同朋友傾住計食,一啲都唔會輪盡。墨西哥辣肉醬內裏肉醬含量好多,再加上有紅腰豆同蕃茄粒,食落有層次但唔會太辣。另外,我地額外加左芝士醬🧀,芝士醬非常Creamy、幼滑且濃郁,加上Nachos去食勁合拍!-平時炸軟殼蟹就試得多,唔知軟殼蝦🦐你又試過未?今次呢款小食係黃金軟殼蝦,成碟既鹹蛋黃碎

-小食方面,我地叫左3款來品嚐,一邊傾計,一邊享受。

-平時炸軟殼蟹就試得多,唔知軟殼蝦🦐你又試過未?今次呢款小食係黃金軟殼蝦,成碟既鹹蛋黃碎多到滿瀉,非常邪惡😈。呢款軟殼蝦🦐無論係頭部定尾部,成隻都可以放落口食,因為佢好香酥鬆脆,配搭鹹蛋黃既油香係一絕。

-最後,我地叫左香辣雞翼。佢地既雞翼一啲都唔簡單,表面大量脆蒜🧄同辣椒乾🌶️,好有避風塘感覺,但食落同一般餐廳香辣雞翼唔同。因為佢地既雞翼超級香脆,味道竟然係麻辣味,麻辣既後勁會殺你一個措手不及,惹味到令人忍唔住一隻接一隻咁食。
2021-04-18 85 瀏覽
某天晚上同朋友相約在海傍附近閒逛,之後見到一間好靚既餐廳,決定响果度食個晚飯,餐廳分室內同戶外,我地選擇左坐戶外既地方,戶外有暖氣同自然風,我地叫左一碟牛油果軟殼蟹薄餅配沙律,軟殼蟹好大隻,外脆內軟,加埋牛油果同薄餅一齊食個味好夾,好大隻,薄餅熱辣辣即叫即整,擺盤精緻,仲配有特制既醒胃芒果醬汁之後我地仲叫左一碟蘑菇雞飯,雞肉有兩大塊雞脾肉都好腍,加埋蘑菇汁配飯飲品方面我地叫左passion fruit soda好香濃果味唔會太甜,另一杯即榨青蘋果汁都好fresh。

2021-04-14 975 瀏覽
今日男朋友黎接我收工,近排疫情好返啲,做野又忙左好多,個腦keep run住好攰,所以今日放左工都唔去咁遠食飯,近近地係觀塘海濱搵左間幾好mood嘅餐廳食。Baked Red Snapper Fillet with Coconut & Lemongrass Sauce 焗紅鯛魚配香茅椰子汁 HK$188呢一個魚賣相可能冇咁精美,不過食落都幾特別,成日都好怕食魚會食到好老,肉好柴咁,呢一個就肉質岩岩好同埋好滑,而且加上左椰子汁,男朋友就好怕椰子汁嘅味道,不過我就好中意。不過本身以為椰子汁加魚個配搭會好怪咁,不過食落又唔會,仲幾新鮮添。中意食魚嘅朋友都可以一試。Chicken Rice with Wild Mushroom Sauce 野菌忌廉汁三黃雞飯 HK$180雞飯等嘅時間相對上比較耐少少,因為店員話我地知係即刻烤焗,所以要等耐少少。一大隻雞全髀加上半邊雞,整體黎講勁大份,雞肉好嫩滑多汁,而且勁juicy,不枉等耐啲嘅。另外鋪底嘅三黃雞飯冇想像中咁重三黃味,可能係男朋友口味重啦,不過好好食。Ginger Mojito HK$58Passion Fruit Squash  HK$58兩
焗紅鯛魚配香茅椰子汁 HK$188
野菌忌廉汁三黃雞飯 HK$180
Ginger Mojito HK$58
Passion Fruit Squash  HK$58
兩杯Mocktail都幾好飲,不過餐廳冇咩自己嘅特別嘅飲品,如果可以嘅就可以揀下紅白酒,因為店員都會介紹酒。
Overall黎講海濱公園環境加上餐廳情調真係幾唔錯,食物價錢都合理同埋大份,不過如果坐戶外就可能會有D蚊,大家要留意下啦。
2021-04-13
2021-04-14 103 瀏覽
觀塘海濱一向都係拍拖勝地,今日發現原來有間咁有feel嘅西班牙餐廳,下午茶睇住日落咁食tea飲杯野係幾嘆~.黃金軟殻蝦 $88軟殼蟹食得多,軟殼蝦就第一次食,可以連殼食嘅蝦好方便🤣鹹蛋黃味好香,蝦頭有蝦膏都好濃郁🥰.西班牙小辣椒 $68好令人懷念呀!!係西班牙必食tapas,用鹽燒到小辣椒好香脆,冇辣味的唔洗怕辣,朋友第一次食都好鍾意.香辣雞翼 $88避風塘口味的雞翼極邪惡🤤炸到外皮脆卜卜,有少少花椒香味,雞肉好嫩滑💕.Iced mocha $48賣相好吸引,好重奶味,甜度適中,mocha味亦好香.Mixed berries mojito $58一向都好喜歡mojito,尤其喜歡薄荷味飲品,再用鮮莓果打成果汁溝梳打,沒有過甜👍🏻

黃金軟殻蝦 $88

西班牙小辣椒 $68

香辣雞翼 $88

Iced mocha $48
賣相好吸引,好重奶味,甜度適中,mocha味亦好香

Mixed berries mojito $58
喺觀塘見到呢一間近海嘅餐廳,仲要有戶外位坐,就梗係即刻去試啦。覺得環境都幾舒服,喺天橋底下都幾開揚,加上嗰日有啲風,真係唔錯。服務態度就大部份員工都唔錯,但有個阿姨嘅態度就都幾差下,有啲影響。食物都算多選擇,但食物質素真係好參差。。。例如個軟殼蟹真係好高質,炸得好脆,味道又好,份量足。但係嗰蜆意粉真係少到冇得再少,係兩啖就可以食晒,所以係呢間食野,一定要識拜!覺得整體依然係環境取勝啦,食物質素同服務態度都真係好參差,有啲好好,有啲好差,下次未必會再去但可以一試。
牛油果軟學蟹
凍美式咖啡
Pancake
牛油果軟學蟹
2021-04-13 254 瀏覽
🕰️用餐時間:17:00-18:45 👥人數:2人閒日到觀塘海濱逛逛,確實悠閒舒適。這間餐廳分別有室外及室內的位置;今天天朗氣清,又是黃昏時段,所以我們選了戶外的位置,順便欣賞日落,是挺浪漫的。我們要了3款finger food。香辣雞翼 Chili Chicken Wings ($88) 喜歡京川菜的朋友一定喜歡!雞翼又脆又麻,加上熱辣辣的的,很香口,本人怕辣但都忍不住多吃幾口呢!炸軟殼蟹 Fried Soft Shell Crab ($68)這個也是外脆內嫩的,蟹味濃郁~甜蕃薯條 Sweet Potato Fries ($68) 蕃薯條有脆邊,而且根本上是長長的一條條。本人喜蕃薯的甜,個人認為不用蕃茄醬更佳、味道更出。真的好大碟喔!我們點了兩杯mocktail ($58)。Mixed Berries Mojito裏各種莓的份量超多(大概1/3杯),另有薄荷葉,很清新,亦不會太甜。相比下,Passion Fruit Squash的熱情果味可以更濃郁。Mixed Berries Mojito (Blueberry, Strawberry, Fresh Mint, Fresh Lime,
🕰️用餐時間:17:00-18:45 👥人數:2人

我們要了3款finger food。

香辣雞翼

這個也是外脆內嫩的,蟹味濃郁~
炸軟殼蟹

甜蕃薯條 Sweet Potato Fries ($68)

甜蕃薯條

Mixed Berries Mojito (Blueberry, Strawberry, Fresh Mint, Fresh Lime, Soda)

Mixed Berries Mojito

Passion Fruit Squash (Fresh Passion Fruit, Fresh Lime, Soda Water, Sprite)

*設加一服務費
2021-04-12
香辣雞翼
炸軟殼蟹
甜蕃薯條
Passion Fruit Squash
#觀塘海濱公園 呢間餐廳,環境非常舒適,又有室內同室外嘅餐枱可以選擇,岩哂一邊吹下海風,一邊同朋友傾計。🔹香辣雞翼有厚厚嘅蒜蓉山包圍住雞翼🤩 啲蒜蓉炸得勁香脆,連埋雞翼食超邪惡,雞翼皮同樣炸得香脆,且滲透着陣陣麻辣味😍 好驚喜,而且雞翼肉質嫩滑,整體不會太油膩。🥰🔹甜番薯條番薯條一上枱就超香番薯味,而且食得岀佢係即叫即炸,外層超香脆,裡面就食到平時食番薯既口感,有點甜味和番薯香,很值得推薦的小食✨🔹西班牙甜椒🫑有點似平時食到嘅尖椒咁,不過呢個甜椒外型較飽滿同可愛🤣 裡面有點微辣,又有甜椒既甜味,而且口感較尖椒好😆🔹摩卡咖啡拉花好靚,而且朱古力同咖啡既味道各佔一半,不會偏向其中一種味😛 甜度剛好。🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺❣️ 整體評分: 9/10❣️價錢 : 300📍La Serre (觀塘)觀塘海濱道90號地下1號舖🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
#觀塘海濱公園

🔹香辣雞翼
🔹甜番薯條

🔹西班牙甜椒🫑

🔹摩卡咖啡

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

❣️ 整體評分: 9/10
❣️價錢 : 300

📍La Serre (觀塘)
觀塘海濱道90號地下1號舖

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
2021-04-08 100 瀏覽
觀塘海濱長廊一帶近年進駐了不少特色海景餐廳,當中這間以玻璃屋設計的餐廳最吸引我,其多面落地大玻璃使透光度十足,景觀非常開揚,室外更設有座位,無論是欣賞夕陽或是夜色海景均一流,景色宜人又富浪漫情調。蟹肉牛油果他他賣相精美,牛油果清新又軟滑,蟹肉份量不少,味道鮮甜,兩者配合香脆的多士很匹配,口感相當豐富,另伴有新鮮多汁的車厘茄和沙律菜,令人開胃。芝士煙肉薯條份量十足,長長的薯條炸得金黃香脆,沾滿半溶的香濃芝士還有脆脆煙肉碎,滋味爆燈,令人欲罷不能,佐酒一流。炸牛肋條好特別,外層炸得鬆脆,不覺油膩,內裡牛肉質感軟腍,牛味濃厚。Passion Fruit Squash是以新鮮熱情果、鮮青檸、梳打水和雪碧調配而成的Mocktail,果味濃郁,非常清甜,消暑解渴一流。另一款Mocktail Fresh Strawberry Soda以新鮮士多啤梨、梳打和石榴糖漿調配而成,配搭十分特別,士多啤梨味很突出,甜度適中。

2021-03-31 99 瀏覽
🌟朋友之前試過喺呢間餐廳食Lunch,覺得環境同食物都唔錯,所以今次聚會都特別推介,大家book枱記得要用open rice呀,有85折優惠架😉🌟提提大家下午4-7點有Happ hour,生啤類飲品有買一送一,而且都有5款選擇,而青蘋果汁同梨汁都係新鮮即榨,唔係一般現成假味嘅果汁,有誠意💖🌟食物方面,我哋order左:1. 西班牙八爪魚薯仔沙律 😋😋😋😋嗰條燒過嘅勁大條八爪魚鬚好香口,仲唔韌添2. 黃金蝦 😋😋😋😋😋勁多鹹蛋黃,好味到連個蝦殼都食埋3. 辣肉腸pizza 😋😋😋😋唔食得辣嘅朋友就真係唔好嗌,個辣肉腸唔係講玩笑,依個Pizza就好香酥皮味,仲好脆口添4. 燒鯛魚 😋😋有d腥同燒得唔夠香脆5. 鴨胸 😋😋有鴨臊味,同埋嫩滑,但唔係我嘅飛佛6. 白汁忌廉雜菌長通粉 😋😋😋😋😋個忌廉汁同雜菌勁夾,長通粉沾滿晒汁最後就係令我成晚最驚艷嘅焦糖pancake😍😍😍😍😍😍一嚟到啲焦糖多到滴滴下,加上仲有好多焦糖脆糖,而pancake嘅質感非常鬆軟,蛋味香濃,正

🌟食物方面,我哋order左:
1. 西班牙八爪魚薯仔沙律 😋😋😋😋
嗰條燒過嘅勁大條八爪魚鬚好香口,仲唔韌添

2. 黃金蝦 😋😋😋😋😋
勁多鹹蛋黃,好味到連個蝦殼都食埋

3. 辣肉腸pizza 😋😋😋😋

4. 燒鯛魚 😋😋
有d腥同燒得唔夠香脆

5. 鴨胸 😋😋
有鴨臊味,同埋嫩滑,但唔係我嘅飛佛

6. 白汁忌廉雜菌長通粉 😋😋😋😋😋
個忌廉汁同雜菌勁夾,長通粉沾滿晒汁

最後就係令我成晚最驚艷嘅焦糖pancake
😍😍😍😍😍😍
2021-03-26 991 瀏覽
呢間觀塘海傍既La Serre 係我每次行過都好想試既一間餐廳 今次男朋友終於帶我去食晚餐餐廳有分室內同户外既位置 大多數人都坐岀面 但我地就揀左坐室內 氣氛浪漫又有情調餐包煙三文魚牛油果沙律好多女士見到牛油果都會即刻心心眼 包括我在內 估唔到前菜份量既牛油果都有咁多 仲要係咁新鮮 岩岩好熟 煙三文魚口感嫩滑 食落有少少煙燻既味道 Waiter 仲好貼心咁幫我將未食得晒既牛油果轉左落細碟先 好加分素肉千層麵 ($168)鋪滿一絲絲芝士碎既千層麵賣相十分討好 焗到超香口 素肉.醬料同麵皮層層疊 食落啖啖’肉’又開胃 同傳統既千層麵無異 但就少左份罪惡感 男朋友仲完全無為意佢食緊既係素肉千層麵烤美國頂級紅屋牛扒 18安士 ($388 dinner set)一睇就知係重量級 有成18安士咁大塊 仲可以同時享受到西冷同牛柳2種口感 食落肉汁豐富 肉味濃郁 性價比真係好高Blueberry cheesecake芝士味唔算太濃 入口香滑 甜度剛好 另外 跟set既甜品都有成件cake既份量真係值得一讚 岩晒我Passion fruit squash ($58)用新鮮既熱情果打成果汁 加入青檸汁同梳

餐包

煙三文魚牛油果沙律

素肉千層麵 ($168)

素肉千層麵

Blueberry cheesecake

Blueberry cheesecake

Passion fruit squash ($58)
用新鮮既熱情果打成果汁 加入青檸汁同梳打水 仲有雪碧 酸甜清爽 感覺好清新

Passion fruit squash

Paulaner original munich lager ($88)

Overall 用餐既體驗都好好 服務都唔錯 下次要帶埋我地既小毛孩過黎先得

素肉千層麵
Passion fruit squash