2021-03-26 101 瀏覽
觀塘海旁一向都係野餐,情侶行吓嘅好地方!望住過海正整地都幾寫意!今次同男朋友嚟咗觀塘海旁嘅一間餐廳,感覺10分寫意!🥳🥳🥳同男朋友揸車嚟,附近就有個錶位停車場,揸車嘅朋友都可以放心放架車喺附近!👍🏻👍🏻一去到,成間餐廳面向海旁,就咁睇都覺得正!❤️❤️大落地玻璃設計,就係唔想嘥咗個景!😍鍾意呼吸新鮮空氣又或者吸煙👄嘅朋友可以選擇坐室外;怕熱嘅朋友亦都可以揀坐室內,任君選擇!😙由於我同男朋友食咗少少野先過嚟😗😗所以都係諗住放鬆吓,就一人叫咗一杯嘢飲同埋三個小食Nachos佢個肉醬芝士配埋墨西哥脆片有驚喜!🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️少少辣,好開胃🥳Cheese fries好多芝士🥳🥳🥳🥳Chili chicken wings避風塘口味,食落有啲辣,但係辣好過癮!Fresh apple juiceHouse white咁樣食完夾埋400蚊左右,合理價錢,但係有100分嘅環境🥳

Nachos

Cheese fries好多芝士🥳🥳🥳🥳

Chili chicken wings
避風塘口味,食落有啲辣,但係辣好過癮!

Fresh apple juice

House white

咁樣食完夾埋400蚊左右,合理價錢,但係有100分嘅環境🥳
2021-03-24
2021-03-21 94 瀏覽
最近幾日,小編都忙到甩晒轆,晚晚都忙到凌晨兩三點先有得休息😣。今日終於完成左工作,眼見先只不過晏晝5點左右,決定舒舒服服去附近觀塘海濱搵間靚靚cafe好好chill下,慰勞下自己😚。。黎到海濱既La Serre,餐廳環境好別緻,而且有分户外户內坐位,不過即使坐室內都依然可以見到黃昏既天色同靚靚既咸蛋黃日落,勁Chill🥰。。黃金軟殼蝦(6隻)$88香脆既黃金蝦,見到就已經流晒口水,勁吸引🤤。外殻炸得好酥脆,而且鹹蛋味岩岩好,吾會太濃搶左蝦既鮮色😆。。西班牙辣肉腸薄餅 $88pizza皮又薄又脆,配上半溶芝士同辣肉腸,食到停吾到口😋,另外仲有d火箭菜中和味道,好推薦👍🏻。。香腸拼盤 $88四款吾同味既香腸,一次過滿足四個願望😎。而且香腸肉質好紮實,咬落好有口感,如果配上酒邊飲邊食,簡直一流👍🏻。。

黃金軟殼蝦(6隻)$88

西班牙辣肉腸薄餅 $88

香腸拼盤 $88

2021-03-16
下午茶
  • 西班牙辣肉腸薄餅
2021-03-19 501 瀏覽
朋友帶路,第一次去觀塘海濱食dinner,印象中呢度係俾人野餐和跑步嘅地方,原來有間咁靚嘅餐廳,外觀已經好吸引,好似去咗外國旅行。平日都Full House,我地大約7:30到,等咗一陣,我哋選擇座室內,裝修都幾靚,仲冇限時,唔洗急住叫野食,我哋叫咗2位Mocktails吹吹水先。飲品選擇好多,咖啡,酒,Cocktails,Mocktails都有,我哋揀咗2款Mocktails試吓先,2款都唔彩,唔會剩係得糖味,水果味重加上薄荷葉,好Fresh呀!Drinks:Mix Berries Mojito Virgin Ginger Mojito邊飲邊叫野食先,選擇好多,選擇困難症又出現,問下餐廳哥哥有咩好食,佢態度好好,介紹咗幾款比我,但係我都話唔食,佢都冇覺得我煩,最後我地叫咗一個廚師精選&主菜。野菌忌廉汁三黃雞飯 - 好香,即叫即焗,熱辣辣,材料味道十足,好多蘑菇。軟殻蟹.牛油果墨西哥薄餅配蕃茄芒果莎莎 - 軟殼蟹超級脆,多膏,蟹味重,配加上莎莎和薄餅,不會太油膩,可食出蟹的味道。甜品🍮芒果慕絲蛋糕-芒果味濃,有少少啫喱口感,好似芒果芝士cake,味道適中。整體感覺唔錯,食物質素高,店員

Drinks:
Mix Berries Mojito
Virgin Ginger Mojito

甜品🍮

整體感覺唔錯,食物質素高,店員招呼好,又唔限時,坐室外仲好有渡假feel,以後去觀塘又多一個選擇。

2021-03-16
15 分鐘 (堂食)
  • 軟殼蟹。牛油果配蕃茄芒果莎莎
  • 野菌忌廉汁三黃雞飯
2021-03-18 82 瀏覽
同朋友去觀塘海濱放狗仔😝玩到攰就梗係想食下嘢,狗狗都要飲下水,見到呢間餐廳竟然係pet friendly,又有日落靚景,即刻坐低嗌嘢食。我地嗌左炸牛肋條,西班牙辣肉腸薄餅,香辣雞翼,嘢飲就嗌左Italian chocolate milkshake同Baileys coffee。炸牛肋條呢個配搭真係好特別,外面脆脆然後入邊有充滿肉汁嘅牛肋條。就係因為拎咗去炸,鎖住晒入邊嘅肉汁,因為出邊已經有炸衣,牛肋條嘅調味唔會太重,用嚟配酒其實啱啱好㗎 !西班牙辣肉腸薄餅呢一個嘢食真係令我好驚喜,首先係薄皮嘅薄餅,咬落去餅皮好脆,非常出色,西班牙辣肉腸作為主角,唔會太辣,反而好夠味,完全唔失色。香辣雞翼配上辣椒乾籽,同埋大量麵包糠碎,令到呢一隻雞翼有種乾辣嘅感覺,而且成碟仲有六隻雞翼咁多,鍾意食雞翼嘅朋友一定唔可以錯過。Italian chocolate milkshake 好好飲,因為有朱古力同埋奶中和酒嘅苦味,面頭仲有朱古力醬同埋cream,好容易入口,啱晒我,啱晒我。Baileys coffee除咗有好香嘅Bailey味之外,仲有咖啡嘅果仁香味,淨係聞落去都夠晒醒神。坐喺呢度可以欣賞住出邊嘅海濱

坐喺呢度可以欣賞住出邊嘅海濱景同埋日落,又可以同時照顧狗仔,主人食得安心狗仔玩得放心,推介各位奴才帶埋主子過嚟享受下。
2021-03-18 68 瀏覽
自從有返晚市堂食之後,都未有時間真正出去坐底食返餐,今日難得放假同男朋友黎到海旁搵野食,見到呢間餐廳全落地玻璃,舖內都好光猛,就決定試一試。我地叫左一個Dinner Set,另外再加多個Main,已經好飽啦~Dinner Set我地揀左個湯,個蕃茄湯好濃又夠酸,好高質。Grilled U.S. Angus Prime Porterhouse 18oz我地order左medium,牛扒超大塊,好重牛味,肉質又唔會好鞋,仲有配埋沙律菜同薯仔粒,對於細食既我同男朋友,呢個份量要我地兩個人先食得哂,呢個set仲有包甜品同飲品,都只係HKD388,唔算好貴。Baked Red Snapper Fillet w/ Coconut & Lemongrass Sauce我地另外個Main叫左個紅鯛魚柳,呢度既野食份量都係偏大份,個魚柳煮得岩岩好,肉質實得黎唔鞋,上菜個時熱辣辣,配個香茅椰子汁同個魚柳好夾,好creamy。最後仲有Dinner Set個甜品,個蛋糕有少少酸,唔會太甜,岩哂唔好甜野既我😍飲品我自己就叫左杯紅酒,配返個牛扒,男朋友因為要揸車,唯有飲果汁

2021-03-15
2021-03-18 49 瀏覽
今日去觀塘海濱睇日落,順便去附近既La Serre 同朋友吹水食飯,環境一流。甜蕃薯條蕃薯條係細長幼身果種,新鮮炸出嚟,咬落好爽脆,充滿蕃薯既甜味,唔點茄汁都夠哂好食。香辣雞翼一碟有五件雞翼,每隻都好厚身多肉,上面有啲炸蒜,夠哂熱而且雞肉既口感都幾juicy。雖然寫香辣雞翼,食落係麻辣,齒頰留香,幾驚喜幾惹味。西班牙辣肉腸薄餅薄餅又薄又脆口,絕對唔係果啲又厚又咬唔開既餅皮,係我最鐘意食既口感🤩,配埋微辣既肉腸同火箭葉,都幾唔錯。Mixed Berries Mojito薄荷葉同青檸令成杯飲品更加清新。 Passion Fruit Squash都幾多熱情果果肉,唔會太甜,幾開胃。

甜蕃薯條

香辣雞翼

西班牙辣肉腸薄餅

Mixed Berries Mojito
薄荷葉同青檸令成杯飲品更加清新。

Passion Fruit Squash
都幾多熱情果果肉,唔會太甜,幾開胃。

• 西班牙辣肉腸薄餅
2021-03-15 42 瀏覽
La Serre 網址: 地址: 觀塘海濱道90號地下1號舖電話: 36184471===================同狗仔去完觀塘的狗公園玩同散步,食完dinner 先一齊回家。找到呢間有戶外坐位,方便可以同狗仔於戶外用餐位置食東西。原條八瓜魚沙律$108,八瓜魚仍是熱的好有嚼勁架,有沙律同薯仔粒。德國腸拼盤$88,鹹香惹味配啤酒一流。雞肉腸好有質感,仲有芝士同香草味添。蒜香炸雞翼$88,炸到成隻脆卜卜,雞翼好大隻肉多,辣辣地好惹味,若叫啤酒一流。為狗狗而設的小食及食物,南瓜雞肉餅都食得津津有味Earl grey$32 同拉花熱mocha $42, 來配美食。對出就是觀塘海濱,環境好舒服,冬天天氣涼快吹著海風,享受美食多寫意。

La Serre

網址:
地址: 觀塘海濱道90號地下1號舖
電話: 36184471
===================

為狗狗而設的小食及食物,南瓜雞肉餅都食得津津有味

2021-03-13 43 瀏覽
香港比寵物的地方實在太少 特別係觀塘區係最近先加設幾個狗公園餐廳都無幾間係pet friendly唔想坐的士又想帶狗狗去tea 1 tea 觀塘就只有黎一間了餐廳地點就唔近地鐵站 但係觀塘海濱隔離户外位置就係適合smoking guest 或者帶寵物黎嘅人餐廳更加有提供天然肉乾請狗狗食 十分之貼心好回歸正傳,我地當日就叫左一個set 同小食 炸洋蔥圈Set有包沙律或餐湯,main 同餐飲的咁我地main就叫左菠菜芝士意大利飯餐湯為番茄湯可見到係十分之濃郁的但main個意大利飯就好水同較為淡炸洋蔥圈就不過不失再炸出嚟嘅皮同洋蔥冇分開食完,狗狗又抖夠啱啱好帶佢去狗公園散步🚶
香港比寵物的地方實在太少 特別係觀塘區
餐廳地點就唔近地鐵站 但係觀塘海濱隔離
餐廳更加有提供天然肉乾請狗狗食 十分之貼心

回歸正傳,
我地當日就叫左一個set 同小食 炸洋蔥圈
Set有包沙律或餐湯,main 同餐飲的
咁我地main就叫左菠菜芝士意大利飯
食完,狗狗又抖夠
啱啱好帶佢去狗公園散步🚶
  • 炸洋蔥圈
2021-03-10 67 瀏覽
週末當然要見下朋友啦朋友約左我黎觀塘海濱既西餐廳係咁有情調既餐廳用膳,感覺很chill呢而食物既收費都好合理,難怪當日餐廳既坐上客也蠻多的!!!當日我地唔太肚餓,所以我地每人叫左一份沙律,之後嗌左一個小食同主菜share我地分別要左蟹肉牛油果他他$168同軟殼蟹沙律$68小食就要左好邪惡既芝士薯條$58香脆薯條加上香濃芝士,邪惡得令人心動而主食就要左一份素肉千層麵$168雖然係肉醬部份係用素肉製成,但味道與鮮肉無異,架上混合粒粒雜菌,很對口味啊明天不用工作,當然要杯cocktail chill chill 啦
週末當然要見下朋友啦

朋友約左我黎觀塘海濱既西餐廳

係咁有情調既餐廳用膳,感覺很chill呢

而食物既收費都好合理,難怪當日餐廳既坐上客也蠻多的!!!

我地分別要左蟹肉牛油果他他$168同軟殼蟹沙律$68

小食就要左好邪惡既芝士薯條$58

香脆薯條加上香濃芝士,邪惡得令人心動

而主食就要左一份素肉千層麵$168

2021-03-09 75 瀏覽
《海濱隱世西餐廳🍷》-#LaSerre 🥂-觀塘海濱長廊進駐咗唔少別具特色嘅海景Cafe餐廳,今次推薦嘅呢間完全係家庭朋友聚會野餐同情侶拍拖勝地,非常好feel,啱用friday night 嚟chill下happy hour🍻-餐廳玻璃屋造型相當特別,半開放式設計坐得好舒服,嘆下西餐好唔錯~叫咗個新推出嘅招牌黃雞飯,肉質嫩滑入味。Crab quesadilla嘅軟殼蟹同芝士薯條都炸得好脆,好適合大家一齊開心share 🥰-最值得一讚嘅係個Mussels 超級大隻,十分驚喜😍配搭埋經典嘅蒜蓉白汁,鮮甜美味😋-📍 La Serre:觀塘海濱道90號地下1號舖☎️ 3618 4471⏰ 星期一至五 12:00-22:00 星期六至日 10:30-22:00-💰參考價錢: Chicken Rice: $180Crab quesadilla: $168Mussels: $128Cheese fries: $88Paulaner beer: $88 (full), $50 (half)🍌抵deal 指數:8/10⭐️人均消息:$270
《海濱隱世西餐廳🍷》
Cheese fries: $88
🍌抵deal 指數:8/10
⭐️人均消息:$270
2021-03-05
5 分鐘 (堂食)
2021-03-08 56 瀏覽
天氣回暖,又係出走好機會,黎到觀塘海傍曬下太陽,大約三點就到海傍隔離既La Serre食下午茶。 餐廳有不少室外坐位,方便帶小狗散步的客人。我選擇了室內,陽光從落地玻璃照射入餐廳,枱與枱距離充足,靜靜地可以扮文青慢活一下。 La Serre Breakfast $148餡料好豐富,有大啡菇、金門火腿、香腸、煙肉、炒蛋、薯餅、豬柳、大蕃茄、沙律菜,豐富到慢慢嘆兩、三小時都得。煙肉煎至全乾身,脆卜卜,另外大蕃茄亦好新鮮,豬柳味道略為帶咸了一點。 意大利泡沫咖啡$20全日早餐包茶或咖啡,泡沫咖啡及其他特飲需另加$20

La Serre Breakfast $148
La Serre Breakfast
意大利泡沫咖啡$20
全日早餐包茶或咖啡,泡沫咖啡及其他特飲需另加$20
意大利泡沫咖啡
2021-01-23
5 分鐘 (堂食)
La Serre Breakfast
意大利泡沫咖啡
2021-03-08 103 瀏覽
之前經過幾次這家餐廳,玻璃多又有室外座位,感覺很不錯,今天終於相約了來吃個晚餐!Legras & Haas Intuition Brut BV $130鍾情香檳,味道不俗,價錢也合理。可惜今晚比較晚來,不然4-7pm還買一送一呢!M. Chapoutier, Côtes du Rhône Rouge Belleruche 2018 $89紅酒有兩款剛好賣光,試試這一隻吧!容易入口,低丹寧,性價比高呢!西班牙八爪魚薯仔沙律 $108沙律生菜已經聞到香噴噴的味道,薯仔外脆內軟,惹味非常,八爪魚非常軟腍,燒得有焦香味,配搭清新的沙律菜、番茄及醬汁真不錯!香煎法國鴨胸 $168平時比較少點鴨胸,今天心血來潮想吃一下,一上菜被份量嚇到,更驚喜的是有很多沙律菜,健康均勻呢!鴨胸味道不俗,入口軟腍,是新鮮鴨胸而非一般平常見到的呢,不錯!野菌忌廉汁三黃雞飯 $180餐牌打開第一頁便見到這個廚師推介,特別選用了本地三黃雞,以80度慢火烤焗再配以印度米。雞髀皮脆肉嫩,配上蘑菇汁還真的挺特別,沒想到一口接一口,竟然全盤飯都吃光了!食物全數清光,靜靜地坐在室外真chill!

西班牙八爪魚薯仔沙律 $108

西班牙八爪魚薯仔沙律

香煎法國鴨胸 $168

野菌忌廉汁三黃雞飯 $180

野菌忌廉汁三黃雞飯

食物全數清光,靜靜地坐在室外真chill!
西班牙八爪魚薯仔沙律
2021-03-07 80 瀏覽
🥰🥰🥰 觀塘碼頭旁邊嘅呢間西餐廳夜晚好有feel 呀,吹住海風,嘆住啤酒之餘又唔怕落雨,仲可以帶狗狗 ,星期六、日lunch time 黎仲有🐶🐶小食架(今日可能整多咗,所以我地都有呀!)狗狗小食都係新鮮烘乾架,有鴨肉,番薯,吞拿魚,南瓜,食到 @tinywhitedovy 幾開心呀Impossible 素肉千層麵 📍$168而家興健康飲食,所以唔少餐廳麵加入咗素食嘅菜單 🍝今次呢個impossible 千層麵用咗植物肉,感覺健康得黎又好味 😋 上層仲放咗唔少芝士粉架3-course dinner set 📍$388- 煙三文魚、牛油果沙律- 烤美國頂級紅屋牛扒18安士好大塊扒呀 🥩 porterhouse 即係可以一邊食到西冷,一邊食到牛柳呀 🥰 一次過滿足晒我地,呢個價錢食到晚餐嘅紅屋牛扒,真係幾抵- 是日甜品: cappuccino mousse cake 個mousse 都幾滑身,同埋食落口即刻有陣咖啡味湧出黎除咗啤酒之外,我地仲叫咗杯Lychee Cooler 嘅mocktail,啲荔枝多到呢 😍 幾refreshing PS. 星期六,日1pm 前埋單仲有8折架

Impossible 素肉千層麵 📍$168

3-course dinner set 📍$388
- 煙三文魚、牛油果沙律
- 烤美國頂級紅屋牛扒18安士

個mousse 都幾滑身,同埋食落口即刻有陣咖啡味湧出黎

PS. 星期六,日1pm 前埋單仲有8折架
Impossible 素肉千層麵
Impossible 素肉千層麵
2021-02-25 98 瀏覽
今日公司開年飯,找一間室外感覺良好啲😝觀塘海濱LA Serre 室外首選!因為環境優美,又可以望海,枱與枱之間也有一點的距離😚今日lunch set 竟然有紅屋牛扒😱二話不說即刻order 🤣因為之前電視剛剛介紹過😂😂五成熟,看似T 骨,一邊是西冷牛扒一邊是肉眼牛扒,一款牛扒有齊2種口感👍🏻但不知道是否廚師失手或者是紅屋難控制..因為西冷牛扒有點似7成熟..但肉眼那邊就剛剛好5 成😚特濃熱朱古力,跟餐加$8⋯⋯朱古力味濃厚亦夠滑!
今日公司開年飯,找一間室外感覺良好啲😝

特濃熱朱古力,跟餐加$8⋯⋯朱古力味濃厚亦夠滑!

2021-02-21 57 瀏覽
尚算唔錯嘅餐廳,喺海濱長廊裏面,喺假日下午茶時間,都唔需要等位,分室內同室內,室外嘅話四點前好埋單,因為太陽開始曬到入嚟,有啲熱叫咗杯啤酒,佢介紹我飲IPA,佢話比較受歡迎,飲落去的確比較清淡,冇花香味另外叫咗個branch,雙蛋博牛扒,份量相當充足,有個少少牛角包,牛扒比較鞋身,唔係靚野另外再叫咗軟殼蟹牛油果墨西哥tacos ,分量相當十足,每一件都有一隻玄學蟹,本身原來都有味,加埋佢個芒果醬汁,甜甜酸酸10分開胃,好可惜,比較油膩,如果一個人食一件,相當漏,最好四個人,一人食半件,啱啱好