2021-05-30 146 瀏覽
天氣真的很悶熱,這天下午在牛頭角附近買完野後,便跟朋友來觀塘海濱吃個下午茶,乘一乘涼。下午時分來到,餐廳都有不少檯食客。點了數碟小食及飲品—黃金軟殼蝦、炸牛肋條、西班牙小辣椒,飲品則點了Mocktail 2杯。友人點的Fresh Strawberry Soda加入了石榴糖漿跟新鮮士多啤梨果肉打成;Passion Fruit Squash則較refreshing,十分適合悶熱天氣喝。黃金軟殼蝦十分香口的小食,配啤酒一流啊!咸蛋黃的份量很多,包裹整隻蝦,很不錯。炸牛肋條粉漿薄身,表面加上辣粉,十分惹味,牛肉的肉質亦腍身,只能說是佐酒要一流的小食。西班牙小辣椒這小食則較少吃到,小辣椒煎得香脆,吃進口裡原來不辣的,挺特別的。總括來說,用餐環境跟食物質素很不錯,會再光顧的。
下午時分來到,餐廳都有不少檯食客。
點了數碟小食及飲品—黃金軟殼蝦、炸牛肋條、西班牙小辣椒,
飲品則點了Mocktail 2杯。

西班牙小辣椒

總括來說,用餐環境跟食物質素很不錯,會再光顧的。
2021-05-26
2021-05-26 65 瀏覽
這間西餐廳離我家不太遠,疫情前成日跑步都會經過,但每次都無入去食,繼續努力跑步。疫情後,因為唔想帶住口罩跑步,跑步次數少咗,但心裡面仍然好想搵機會試試。今日終於專登行去試下,餐廳環境其實好舒服,室內室外均設有座位,你想坐戶外望住個海chill下又得,想留係室內嘆住冷氣又得。下午茶時間,下午茶由$78起,價錢唔太貴但都唔算平,黎得這間餐廳都係想慢慢坐,嘆下海景為主。我跟朋友叫左一個西多士及全日早餐,食物方面都不錯,可以下次試埋食晚餐🤩✌🏻。

2021-05-22
2021-05-25 66 瀏覽
放假要chill返一下 先可以叉叉電🔋聽日再返工🥺呢間係觀塘海濱嘅餐廳🏠玻璃屋嘅設計黃昏嘅時候有夕陽照入餐廳入邊 好有氣氛☀️.🍔安格斯牛肉芝士漢堡配牛油果🥑蕃茄🍅竹炭麵包 係鬆軟既加埋微微香烤🔥安格斯牛肉好厚身 肉汁再多啲就好perfect 🖖🏻加埋蕃茄 、好多芝士同埋牛油果🥑口感好豐富 分量都唔細 嘴細細既你未必一啖食得到😆.🐟焗紅鯛魚柳配香茅椰子汁🌴焗紅鯛魚柳肉質好鮮嫩 魚肉一梳一梳😋加埋但有東南亞風味嘅香茅椰子汁🥥淡淡的椰子醬香味🥥 又唔會蓋過魚嘅鮮味👍🏻👍🏻.另外order左兩杯Mojito🍀Mixed berries 同passion fruit 都非常清新😊
放假要chill返一下 先可以叉叉電🔋聽日再返工🥺
呢間係觀塘海濱嘅餐廳🏠
玻璃屋嘅設計
黃昏嘅時候有夕陽照入餐廳入邊 好有氣氛☀️
🍔安格斯牛肉芝士漢堡配牛油果🥑蕃茄🍅
竹炭麵包 係鬆軟既加埋微微香烤🔥
安格斯牛肉好厚身 肉汁再多啲就好perfect 🖖🏻
加埋蕃茄 、好多芝士同埋牛油果🥑
口感好豐富 分量都唔細 嘴細細既你未必一啖食得到😆
🐟焗紅鯛魚柳配香茅椰子汁🌴
焗紅鯛魚柳肉質好鮮嫩 魚肉一梳一梳😋
加埋但有東南亞風味嘅香茅椰子汁🥥
淡淡的椰子醬香味🥥 又唔會蓋過魚嘅鮮味👍🏻👍🏻
另外order左兩杯Mojito🍀
2021-05-25 97 瀏覽
平時假日多數去彭福公園放狗,上網見到觀塘狗公園附近有間寵物友好的餐廳,今次一於去觀塘啦!由觀塘狗公園行去餐廳大概15分鐘,餐廳位於橋底下,唔屬於海濱公園範圍,所以可以俾狗入哦。晚上7:30左右基本上已經滿座,亦都見到唔少狗主同毛孩坐係户外。晚上有海風,餐廳另有攞放大風機,就算呢排30幾度坐戶外都唔會太熱。 餐廳有幾種menu: Brunch, Main, finger food, Dinner Set. 坐戶外當然先叫2杯飲品,再叫啲finger food 同一個Main,慢慢chill下香辣雞翼$88:呢個必推! 雞翼入面都好入味,加埋辣椒籽,花生碎等香料,有種譚仔香辣同避風塘味feel ,好惹味!愈食愈麻,正!而雞翼表面夠脆,但入面仍然好juicy!西班牙辣肉腸芝士薄餅$88:薄餅上用咗沙律菜點綴,令我冇咁大罪惡感😂辣肉腸鋪滿成個薄餅,加埋薄脆餅底,少少的4塊,作為finger food ,邊飲酒邊吹水不錯!香腸拼盤 $88:Finger food 點少得香腸拼盤,其中有3條應該係雞肉腸,芝士腸都唔錯。香腸肉質似johnsonville“Impossible”素肉千層麵 $168:

香辣雞翼$88:
而雞翼表面夠脆,但入面仍然好juicy!

西班牙辣肉腸芝士薄餅$88:
薄餅上用咗沙律菜點綴,令我冇咁大罪惡感😂

香腸拼盤 $88:

“Impossible”素肉千層麵 $168:
食咗甘多肉,都要食下蔬菜,所以main叫咗呢個素肉千層麵,估唔到都有驚喜~

相信大家都聽過/食過Beyond Meat ,其實Impossible 素肉都好出名,可惜係香港未有零售,估唔到呢到有!

首先賣相加香味已經好吸引,入面配料都唔少,因為有各種菇類,加埋千層麵,口感有唔同層次。而impossible 素肉有濃郁牛肉風味,唔覺係素千層麵!

飲品選擇都好多,估唔到有荷蘭啤酒,我就叫Passion Fruit Squash $58,屬於清新但唔會好似mojito 咁強烈的mocktail,個人覺得同finger food都幾match

另外,估唔到連毛孩都有得食 - 各種風乾嘅肉類小食! 而職員有時都會同毛孩玩,我家狗好開心,成日想搶小食😂

總結:職員服務態度好好,而且真係中意狗狗,係可以令狗主安心享用食物嘅餐廳💕 坐戶外雖然冇室內冷氣咁涼,但時不時有涼風,同唔會太多人行過,好chill~ 食物質素都高,下次可以試吓午餐!

• 素肉千層麵
2021-05-22 42 瀏覽
今次嚟到呢間位於牛頭角地鐵站附近嘅餐廳 ,地點好近觀塘嘅海邊 ,所以又叫佢做海邊餐廳 ,環境都幾優美,分別有室內或者戶外嘅露天座位, 充滿浪漫情懷嘅氣氛, 同朋友嚟食飯或者happy hour甚至乎拍拖都係一個好去處。今次就食咗三個小食,分別一個牛油果蟹肉他他,一個pizza,同埋西班牙辣椒仔, 牛油果蟹肉他他好足料都幾好食㗎,至於西班牙辣椒仔就好嘢味,送酒一流。 嗌咗兩杯飲品,都幾特別啊,我就叫左杯ginger荔枝梳打。

今次就食咗三個小食,分別一個牛油果蟹肉他他,
一個pizza,
同埋西班牙辣椒仔,
2021-05-22 79 瀏覽
位於觀塘海濱長廊中間位置嘅一間餐廳,假期前夕嚟到,都幾爆場,算係近住海邊,happy hour就最啱!晚餐有三個courses,沙律或湯丶海鮮飯或牛扒丶是日甜品,仲有咖啡或茶$388煙三文魚牛油果沙律開胃前菜西班牙海鮮飯(西班牙紅蝦,蜆丶八爪魚丶魚)海鮮飯上鋪滿海鮮,除咗Menu上面所講嗰三款之外,另外仲有青口同埋帆立貝,望落去都好豐富;其中西班牙紅蝦特別鮮味,啲飯調味好好,軟硬度適中。焗紅綢魚柳配香茅椰子汁 $188紅綢魚柳質感比較厚實,配有香茅椰子汁,同埋薯蓉Cappuccino Mousse Cake (跟餐)眼見有4層元素,鬆嘅脆朱古力餅底丶濃滑朱古力慕絲丶軟滑芝士慕絲丶提升朱古力味嘅可可粉,估唔到幾好味!Iced Mocha $48咖啡底本身好味,朱古力漿份量啱啱好,唔會過多或過甜凍水果茶 $42

煙三文魚牛油果沙律

煙三文魚牛油果沙律
開胃前菜

西班牙海鮮飯

西班牙海鮮飯

西班牙海鮮飯(西班牙紅蝦,蜆丶八爪魚丶魚)

焗紅綢魚柳配香茅椰子汁

焗紅綢魚柳配香茅椰子汁 $188
紅綢魚柳質感比較厚實,配有香茅椰子汁,同埋薯蓉

Cappuccino Mousse Cake
Cappuccino Mousse Cake

Cappuccino Mousse Cake (跟餐)

Mocha

Iced Mocha $48
咖啡底本身好味,朱古力漿份量啱啱好,唔會過多或過甜

Fruit  Tea

凍水果茶 $42
2021-05-18
2021-05-22 54 瀏覽
朋友帶我去觀塘海濱「La Serre」食下嘢🍴望住海景Child下🌊.炸牛肋條🐮炸粉薄且酥脆,牛肋條肉質軟腍😌牛味濃郁😋.黃金軟殼蝦(6隻)🦐鹹蛋黃味好香🥚蝦殼都可以食埋😬蝦肉鮮甜,肉質較實🤤.甜蕃薯條🍟Size幼長,香甜蕃薯🍠配上蕃茄醬🥫另一番風味.Italian Chocolate Milk Shake🍫朱古力奶加上Baileys、Kahlua、Frangelico三款酒調製🍾酒味頗重,但算係易入口😉.Mixed Berries Mojito🍹藍莓同埋草莓🫐🍓再加薄荷🌿青檸🍋梳打水組合而成,非常清爽
炸牛肋條🐮炸粉薄且酥脆,牛肋條肉質軟腍😌牛味濃郁😋
甜蕃薯條🍟Size幼長,香甜蕃薯🍠配上蕃茄醬🥫另一番風味
  • 甜蕃薯條
2021-05-21 39 瀏覽
放左工,急急腳趕去觀塘海濱公園因為約左好姐妹見面,約左6點,但係因為放工時間遲左25分鐘,餐廳方面都無西面😂一樣安排入座👍🏼坐左15分鐘,好朋友先到埗,我哋2個一人叫左一杯無酒精飲品,朋友叫左一杯係有荔枝味嘅飲品,我叫咗一杯熱情果味嘅飲品~味道都唔錯幾好不過荔枝果杯嘅份量就少咗啲😂基本上食物質素都可以,買相唔差,其中最喜歡嘅係前菜:蟹肉牛油果🥑他他!蟹肉他他味道剛剛好!啖啖蟹肉,係正嘅!至於其他食物🌝因為美麗嘅誤會😂下次再食呢間餐廳嘅時候再介紹俾大家啦🤣🤣
放左工,急急腳趕去觀塘海濱公園
味道都唔錯幾好不過荔枝果杯嘅份量就少咗啲😂
2021-05-17
  • 蟹肉牛油果他他
Right by the Kwun Tong Promenade, La Serre is the perfect place for date nights with its extensive menu (including alcohol) and relaxing outdoor seating areaWe were a little surprised that the restaurant was quite full on a Monday night. As the weather is heating up these days, we opted to sit inside near the windows. Food was promptly served with a hot butter bun and sun-dried tomato bread arriving first. The three prawns were super huge with a firm flesh. The rice had a rich seafood taste whil

Butter bun and sun-dried tomato bread

[King Prawn Risotto in Tomato Sauce]
The three prawns were super huge with a firm flesh. The rice had a rich seafood taste while the fresh tomato, cheese and mushroom added extra bursts of flavour. The texture of the rice was just the way we liked it - not too hard or soft with a slight chewiness.

[Baked Red Snapper Fillet with Coconut & Lemongrass Sauce]
The essence of the dish was definitely the sweet coconut sauce, which went well with the soft boneless fish meat, herbed fries and side rocket salad. The crispy fish skin was perfectly seasoned, so don’t skip it as it is a great source of nutrients!

[Italian Chocolate Milk Shake]
A mixture of baileys, kahlua, frangelico, chocolate and milk, this cocktail is now officially one of my faves! The sweet taste of Baileys was quite prominent while the top milk foam layer enhanced the creaminess.

[Mixed Berries Mojito]
A classic mojito with lots of strawberries and blueberries that almost filled up the entire cup. We couldn’t really taste the rum base so we were wondering whether they mixed up our order and served the mocktail version instead, but we still enjoyed the refreshing fizziness.

2021-05-17
2021-05-19 50 瀏覽
今晚約咗朋友去觀塘海濱公園果邊既la Serre 食飯, 貪果個靜啲無apm 果邊咁多人。第一次黎,見佢poster 有寫狗狗和你brunch,又有outdoor 位,係一間pet friendly 既餐廳,有狗狗既朋友可以考慮吓呀 🐶同朋友兩個order 左兩個main 兩杯drinks 《蕃茄醬大蝦意大利飯》原來我真係好鐘意食Risotto 😂 呢間既意大利軟硬度適中,絕對無港式化左而佢既蕃茄汁底都好夠味,有3隻大蝦,而大蝦都夠爽口,無overcook,整體唔錯喎👍🏼《香煎法國鴨胸》食鴨胸最怕煮到過熟,而我覺得佢既控制到個生熟度剛剛好,面層煎得都夠香,配菜有法國邊豆同薯蓉,清清地就突顯返個鴨胸個味道 😋飲品order 左《lychee cooler》而朋友就叫左《Hoi Bun Sunrise 》我果杯係有荔枝果肉既mock tail, 食完咁濃味既一餐飲杯清清地嘅drinks 做ending 傾下計係幾舒服😌 。 而朋友果杯係用橙汁base 既cocktail, 好易入口,雖不是sunrise 但係sunset 既時候飲住佢傾計都唔錯呀🥰見到周邊都幾多人黎happy hour,
同朋友兩個order 左兩個main 兩杯drinks

《蕃茄醬大蝦意大利飯》

《香煎法國鴨胸》

見到周邊都幾多人黎happy hour, 又可以選擇坐outdoor, 得閒day time 會再黎chill 下
去過觀塘海濱咁多次原來嗰度零零舍舍有間餐廳,間餐廳嘅格調好好有室內同室外嘅坐位, 坐室外餐廳會提供燭台 喺枱面,幾有feel架😆 有個唔好嘅點就係夏天去嘅話比較多蚊,惹蚊嘅朋友仔記得噴定蚊怕水啦~ 今次晚餐都算食得幾豐富,其中西班牙海鮮炒飯望到都覺得好豐富,有蜆有蝦仲有青口帶子,蜆味幾鮮甜, 入面嘅炒飯, 食落口有陣煙燻嘅味,呢啲就睇個人喜歡啦🤔 而西班牙黑豬梅頭肉,肉質比較實,建議可以淋少少, 最後仲點咗一件cake食, cheesecake喺中左小編既口味,芝士味濃😍
Pork Collar
Set Seafood Paella
2021-04-12
2021-05-12 62 瀏覽
觀塘五千萬噴水池終於落成,然後被番梘泡整壞咗,之後轉眼間整返好,就正正喺附近。放工去睇睇五千萬噴水有幾勁前,梗係要食個靚飯先~環境好休閑舒適~先叫三個小食開開胃最值得一食嘅係香辣雞翼!!!! 正宗嚟講唔係香辣,係麻辣,譚仔嗰隻香麻辣,愈食愈刺激,愈食愈滋味😋😋😋 鐘意食麻辣嘅人,一定要嚟食~ 一盆仲有成6隻咁多~ 食肉獸就唔可以錯過香腸拼盆香口炸嘢有軟殼蟹~齋食點得呢,梗係要飲返杯。由於weekday關係,酒精嘢就唔飲啦,宿醉點返工喎~ 好彩有mocktail~ 於是要咗杯mixed berries mojito食食吓,吹吹水,chill chill~ 之後食主菜~磨菇菠菜雞肉意大利長通粉好食😋另一味更好食嘅烤西班牙黑豬梅頭肉配蘋果蓉, 有份量👍🏻舒舒服服 chill 咗一晚,正 👍🏻

環境好休閑舒適~

先叫三個小食開開胃
最值得一食嘅係香辣雞翼!!!!

食肉獸就唔可以錯過香腸拼盆

香口炸嘢有軟殼蟹~

食食吓,吹吹水,chill chill~ 之後食主菜~
磨菇菠菜雞肉意大利長通粉好食😋

另一味更好食嘅烤西班牙黑豬梅頭肉配蘋果蓉, 有份量👍🏻

舒舒服服 chill 咗一晚,正 👍🏻

2021-05-11
  • 香辣雞翼
👧🏻😋👅🍽✨La Serre (觀塘海濱道)日落Happy Hour睇埋個半億音樂噴泉-❤️Blue working day食返D炸野啤啤佢乜心情都好晒啦~❤️有indoor & outdoor位, 仲係pet friendly嫁!-🥩 炸牛肋條 $98✨好特別呀炸起圓咕碌咁✨皮薄, 肉質林身同埋濃牛味-🧀🥓🍟 芝士煙肉薯條 $88✨超正係勁量車打芝士同脆煙肉粒✨薯條粗身點芝士醬就岩晒✨一邊拎起薯條佢d芝士醬就一邊流落碟底, 最後果幾條點到乾乾淨淨先俾人收碟🤣-🌶🐥 香辣雞翼 $88✨好香脆, 熱辣辣好JUICY✨朋友鍾意食辣就叫左, 我FING走晒d粉就完全冇問題-🍻🇳🇱 Grolsch, Lager, Holland (Large) $88✨Light D清新較淡味岩女仔飲-🍻🇨🇿 Pilsner Urquell, Lager, Czech (Large) $88✨比較重啤酒花味, rich D-加一服務費-#laserre #牛頭角好西 #牛頭角美食 #觀塘好西 #觀塘美食 #tgead西式 #hkfoodie
👧🏻😋👅🍽✨
La Serre (觀塘海濱道)
日落Happy Hour睇埋個半億音樂噴泉
🥩
炸牛肋條 $98
✨好特別呀炸起圓咕碌咁
✨皮薄, 肉質林身同埋濃牛味

🧀🥓🍟
芝士煙肉薯條 $88
✨超正係勁量車打芝士同脆煙肉粒
✨薯條粗身點芝士醬就岩晒

🌶🐥
香辣雞翼 $88
✨好香脆, 熱辣辣好JUICY
✨朋友鍾意食辣就叫左, 我FING走晒d粉就完全冇問題

🍻🇳🇱
✨Light D清新較淡味岩女仔飲
🍻🇨🇿
✨比較重啤酒花味, rich D
加一服務費
2021-05-09 115 瀏覽
放工想搵朋友食野飲返杯野輕鬆下咁就去左呢間係觀塘海濱嘅餐廳晚上仲有戶外位置但我地想有冷氣就坐返餐廳入面餐廳設計有空間感,傾偈唔錯叫左兩杯Mocktail熱情果Squash 同荔枝Cooler兩款都有新鮮果肉,飲落都幾Fresh叫左前菜巴馬火腿配哈蜜瓜火腿咸味配水果甜味好食主菜叫左焗紅鯛魚配香茅椰子汁紅鯛魚肉結實,香茅椰子汁幾新穎份量都幾大,兩個人分嚟食啱啱好另外仲叫左素肉千層麵佢係用Impossible Meat食落完全唔似食緊素外圍有濃味鮮茄醬,好味!整體環境同食物水準唔錯想夜晚黎chill 下可以一試!
放工想搵朋友食野飲返杯野輕鬆下
咁就去左呢間係觀塘海濱嘅餐廳
晚上仲有戶外位置
但我地想有冷氣就坐返餐廳入面
餐廳設計有空間感,傾偈唔錯
叫左兩杯Mocktail
熱情果Squash 同荔枝Cooler
兩款都有新鮮果肉,飲落都幾Fresh
叫左前菜巴馬火腿配哈蜜瓜
火腿咸味配水果甜味好食
主菜叫左焗紅鯛魚配香茅椰子汁
紅鯛魚肉結實,香茅椰子汁幾新穎
份量都幾大,兩個人分嚟食啱啱好
另外仲叫左素肉千層麵
佢係用Impossible Meat
食落完全唔似食緊素
外圍有濃味鮮茄醬,好味!
整體環境同食物水準唔錯
想夜晚黎chill 下可以一試!
Mocktail
素肉千層麵
巴馬火腿配哈蜜瓜
2021-05-05
Mocktail
素肉千層麵
巴馬火腿配哈蜜瓜
2021-05-06 131 瀏覽
家姐就黎生日,帶左佢黎海旁附近既餐廳食飯呢間餐廳燈光柔和比人感覺好chill🌅因為係外面訂左個蛋糕,所以就無試到甜品同埋唔係嗌左好多野食,怕太飽食唔落蛋糕🙊🦀蟹肉· 牛油果他他 - $118蟹肉上面有半個牛油果,表面淋左啲醋蟹肉幾鮮甜,可以配埋脆脆地既包同牛油果食仲有好多沙律菜,非常清新亦都好開胃🥑🦐蕃茄醬大蝦意大利飯 - $188呢個飯比較似Risotto,整體好濕米飯帶有少少嚼口,醬汁酸酸地好濃郁面頭仲有3隻大蝦,蝦肉厚實彈牙🍤🍤🍤蝦殼大部分已經去除左,仲清埋蝦腸,好方便食用啖啖都沾到醬汁,加上面頭仲有芝士碎🦆香煎法國鴨胸 - $168鴨胸外層煎得好香,鴨胸味道較重🙊炸薯迷你size幾別緻,兩個都好岩一口食用同埋呢個菜式既擺碟好靚!亦有配上沙律菜🥗飲品嗌左2杯無酒精既mocktail 🥂🍹Passion Fruit Squash - $58好多熱情果肉,少少青檸酸 🍋加上雪碧同梳打水,酸酸甜甜幾開胃🍃Virgin Ginger Mojito - $58超多薑粒同薄荷葉,但杯飲品絕對唔辣同苦澀配埋少少青檸酸,係非常清新既飲品!家姐形容佢係芫荽味既飲品🤣但我個人好鐘意
家姐就黎生日,帶左佢黎海旁附近既餐廳食飯
呢間餐廳燈光柔和比人感覺好chill🌅
因為係外面訂左個蛋糕,所以就無試到甜品
同埋唔係嗌左好多野食,怕太飽食唔落蛋糕🙊

🦀蟹肉· 牛油果他他 - $118
蟹肉上面有半個牛油果,表面淋左啲醋
蟹肉幾鮮甜,可以配埋脆脆地既包同牛油果食
仲有好多沙律菜,非常清新亦都好開胃🥑

蟹肉  ·  牛油果他他

🦐蕃茄醬大蝦意大利飯 - $188
呢個飯比較似Risotto,整體好濕
米飯帶有少少嚼口,醬汁酸酸地好濃郁
面頭仲有3隻大蝦,蝦肉厚實彈牙🍤🍤🍤
蝦殼大部分已經去除左,仲清埋蝦腸,好方便食用
啖啖都沾到醬汁,加上面頭仲有芝士碎

蕃茄醬大蝦意大利飯

🦆香煎法國鴨胸 - $168
鴨胸外層煎得好香,鴨胸味道較重🙊
炸薯迷你size幾別緻,兩個都好岩一口食用
同埋呢個菜式既擺碟好靚!亦有配上沙律菜🥗
香煎法國鴨胸

飲品嗌左2杯無酒精既mocktail 🥂
🍹Passion Fruit Squash - $58
好多熱情果肉,少少青檸酸 🍋
加上雪碧同梳打水,酸酸甜甜幾開胃

🍃Virgin Ginger Mojito - $58
超多薑粒同薄荷葉,但杯飲品絕對唔辣同苦澀
配埋少少青檸酸,係非常清新既飲品!
家姐形容佢係芫荽味既飲品🤣但我個人好鐘意
Virgin  Ginger  Mojito