環境:一行十幾人,要搵到可以坐埋一齊嘅西餐廳唔容易,母親大人仲指明要鋪頭大間、座位闊落有私隱嘅。搵左好耐,甚至實地考察埋先決定到book呢間。唔單止乎合母親大人嘅要求,仲係商場入面,方便易搵,又坐得舒適。服務:Book位時態度親切,會主動提供協助,安排合適嘅位置。用餐期間會主動幫手加水,落單、上菜都迅速而準確;就算假日晚市用餐都無時限,埋左單之後一直坐係到傾計都唔會俾面色/催交檯。整體用餐感覺十分良好愉快。香橙雞胸沙律 (HKD88)酸甜開胃,清新無負擔。安格斯西冷牛扒 配芝士煙肉焗薯皮(Set, HKD278)要左7成熟,但上檯似係well-done多啲。肉質尚算嫩,但牛肉味唔太出,反而薯皮比較出色。西班牙黑毛豬扒 配黑松露雜菌(Set, HKD248)令全部人都驚艷嘅菜式。無論口感、調味定係黑毛豬本身嘅肉味都恰到好處,成為下次必點菜式!地中海燉魚柳 (HKD99)味道酸甜;魚柳炸過再燉,鎖住肉汁,一啲都唔「鞋」。沙嗲雞肉烘餅(HKD108)餅皮脆薄而餡多,令人十分之滿足;肉餡帶好小好小嘅微辣,令人好想一塊接一塊。廚師精選- 雞肉芝士聖誕樹pizza(Set, HKD138)捉住聖誕
環境:
服務:
Book位時態度親切,會主動提供協助,安排合適嘅位置。
整體用餐感覺十分良好愉快。
香橙雞胸沙律

香橙雞胸沙律 (HKD88)
酸甜開胃,清新無負擔。
安格斯西冷牛扒 配芝士煙肉焗薯皮

安格斯西冷牛扒 配芝士煙肉焗薯皮(Set, HKD278)
西班牙黑毛豬扒 配黑松露雜菌

西班牙黑毛豬扒 配黑松露雜菌(Set, HKD248)
令全部人都驚艷嘅菜式。
地中海燉魚柳

地中海燉魚柳 (HKD99)
味道酸甜;魚柳炸過再燉,鎖住肉汁,一啲都唔「鞋」。
沙嗲雞肉烘餅

沙嗲雞肉烘餅(HKD108)
廚師精選- 雞肉芝士聖誕樹pizza

捉住聖誕節嘅尾巴,享受人生第一個酥皮pizza.
千層中充滿厚厚嘅芝士,極度邪惡,但又好味到抗拒唔到:一塊就足以令人有飽足感。
紅酒牛肉粒配蒜蓉包

紅酒牛肉粒配蒜蓉包(HKD99)
蒜蓉包色水十分吸睛,唔會hea俾是旦一個餐包敷衍客人。
牛肉燉得夠稔,唔會起柴,唯一令人卻步嘅係肥肉偏多。
龍蝦燉飯 2人份

龍蝦燉飯 2人份(HKD298)
份量好大!
龍蝦🦞蝦膏滿瀉,肉爽口彈牙。
燉飯有好濃郁嘅芝士味,仲有好多海鮮係入面!
虎蝦芝士墨汁飯

虎蝦芝士墨汁飯(Set, HKD149)
都係芝士味好重、幾近拉絲狀嘅risotto;虎蝦亦非常大隻。
松葉蟹奶油芝士意粉

松葉蟹奶油芝士意粉(HKD208)
蟹蓋入面有好多蟹膏!
意粉軟硬適中。
宏觀所有菜式,都有一個優點:食材新鮮,尤其是燉物中嘅椒、薯仔、洋蔥等蔬菜,配埋醬汁甚至比肉類表現更出色。

11個人,$1889埋單,十分之抵食!

2019-12-29
紅酒牛肉粒配蒜蓉包
虎蝦芝士墨汁飯
松葉蟹奶油芝士意粉
2019-12-10 669 瀏覽
黑毛豬切得好厚身,質地都好彈牙✨而且佢嘅油脂比例啱啱好所以咬落去個時啲肉汁係‘咇’曬出嚟🤩呢個餐仲包埋粒粒帶子同埋薯條帶子份量大約有四至五粒,味道表現正常薯條炸得幾香口,配合埋微辣嘅醬汁一齊食都唔錯😆同家人朋友一齊分享就FIT曬👨‍👩‍👧‍👦.虎蝦嘅份量都算足,有三大隻😱蝦肉嘅質地好彈牙,而且夠晒飽滿C小姐就好滿意個黑松露意粉😋個汁夠creamy之餘,黑松露味亦都夠曬突出每條意粉都沾滿香噴噴既醬汁,正🤤.窩夫質地好鬆軟,有微微蛋香味🤗中間夾住了一片片黑毛豬肉和芝士,略帶鹹味,兩者配搭唔錯🧀😋雜果沙律有火龍果、橙和蜜瓜等,用料豐富而且好新鮮.鮮雜果Mojit係一款無酒精嘅飲品🍸味道唔似一般水果茶咁淡味反而飲落酸酸甜甜咁,好fresh,夠曬開胃😂同埋杯野望落色彩繽紛,好啱打卡用🍏🍎🍓加十五蚊真係值回票價😋.餐湯同甜品對比主菜相對表現遜色餐湯係蕃茄蔬菜湯,但蕃茄味不濃,水嘅比例似乎過多🍅甜品的形狀似軟綿綿小丸子🍡面頭灑滿甜甜的蜂蜜但食落去質地比較硬,味道普通🤔.提提大家星期一至五去食,每個餐平$20至$30㗎🤣
黑松露西班牙黑毛豬
黑毛豬切得好厚身,質地都好彈牙✨
而且佢嘅油脂比例啱啱好
所以咬落去個時啲肉汁係‘咇’曬出嚟🤩
呢個餐仲包埋粒粒帶子同埋薯條
帶子份量大約有四至五粒,味道表現正常
薯條炸得幾香口,配合埋微辣嘅醬汁一齊食都唔錯😆
同家人朋友一齊分享就FIT曬👨‍👩‍👧‍👦
虎蝦黑松露意粉

虎蝦嘅份量都算足,有三大隻😱
蝦肉嘅質地好彈牙,而且夠晒飽滿
C小姐就好滿意個黑松露意粉😋
個汁夠creamy之餘,黑松露味亦都夠曬突出
每條意粉都沾滿香噴噴既醬汁,正🤤

窩夫質地好鬆軟,有微微蛋香味🤗
中間夾住了一片片黑毛豬肉和芝士,略帶鹹味,兩者配搭唔錯🧀😋
雜果沙律有火龍果、橙和蜜瓜等,用料豐富而且好新鮮
鮮雜果莫希托

鮮雜果Mojit係一款無酒精嘅飲品🍸
味道唔似一般水果茶咁淡味
反而飲落酸酸甜甜咁,好fresh,夠曬開胃😂
同埋杯野望落色彩繽紛,好啱打卡用🍏🍎🍓
加十五蚊真係值回票價😋
餐湯
甜品

餐湯同甜品對比主菜相對表現遜色
餐湯係蕃茄蔬菜湯,但蕃茄味不濃,水嘅比例似乎過多🍅
甜品的形狀似軟綿綿小丸子🍡
面頭灑滿甜甜的蜂蜜
但食落去質地比較硬,味道普通🤔
提提大家星期一至五去食,每個餐平$20至$30㗎🤣

午餐
黑松露西班牙黑毛豬
虎蝦黑松露意粉
鮮雜果莫希托
2019-11-28 208 瀏覽
西冷牛扒相當好味 , 食 到回味無窮舐舐脷 , 牛扒 上嘅配料 配搭 得非常之好。 蟹肉意粉好夠味 啖啖香濃 好開胃 。但可惜蜆肉有沙, 雞翼有啲晏整得唔夠 火候, 鮮蝦沙律 啲菜太大塊 又硬, 員工服務態度好好好細心貼心
西冷牛扒, 意粉,
蟹膏意粉, 鮮蝦沙律, 西冷牛扒, 蜆肉, 雞翼
朋友係會員有折扣優惠, 經過openrice嘅推介決定嚟試下, 真係好好味😋回味無窮😋 食到舐舐脷, 西班牙炒飯好 香濃, 牛油沙律配合得 好好 夾, 意大利雲吞 芝士香濃, 蒜蓉 烤 包夠脆口 夠 蒜蓉味
慶祝紀念
生日
2019-11-09 242 瀏覽
哈哈~好朋友的生日總會在附近的所以,會連續用很多很多錢正經~因為在Openrice上看到這間西餐廳有做優惠,而且又近閨蜜,所以選擇這裡除了是一間西餐廳以外,還有賣蛋糕的!小妹就在定位的時候直接預訂一個四吋的蛋糕,因為閨蜜生日呀小妹認為餐廳內的餐桌有點不夠大,而且座位比較擠迫,是有改善空間哦但情調亦很足夠!只是鄰近商場大門,開關門的時候會有熱風進入這裏亦是有一人套餐及二人套餐,連服務費$150起跳~相對比較便宜OpenRice上做的優惠是原價$298的西班牙海鮮飯(二人份),因為價賣$198,所以兩位女士就決定吃這個西班牙海鮮飯,另外兩位男士則喜歡吃牛扒,均點了安格斯牛扒的一人餐這個是粟米南瓜湯,濃濃的樣子~搭配的麵包不是多士餐飲加了$15變特飲,很多生果呀這杯原價要70多元的重點來囉~這盆西班牙海鮮飯只是外貌已經那麼吸引米飯經過特別煮法,超好吃!蝦亦是非常新鮮!男士們都是食肉獸這個安格斯很有肉味,但點了七成亦有點過熟,下次還是點五成熟這就是小妹預先訂的玫瑰慕絲蛋糕實而不華裏面是伯爵茶味及玫瑰味,超搭的餐廳還送了一張生日卡配有即影即有相片雖然不是經常性去西餐廳,但偶爾為了朋友去一兩次亦是
哈哈~好朋友的生日總會在附近的
所以,會連續用很多很多錢
除了是一間西餐廳以外,還有賣蛋糕的!
小妹就在定位的時候直接預訂一個四吋的蛋糕,因為閨蜜生日呀
但情調亦很足夠!
只是鄰近商場大門,開關門的時候會有熱風進入

這個是粟米南瓜湯,濃濃的樣子~搭配的麵包不是多士

餐飲加了$15變特飲,很多生果呀
這杯原價要70多元的

西班牙海鮮飯(二人份)
重點來囉~這盆西班牙海鮮飯只是外貌已經那麼吸引
米飯經過特別煮法,超好吃!
蝦亦是非常新鮮!
安格斯(一人餐)
男士們都是食肉獸
這個安格斯很有肉味,但點了七成亦有點過熟,下次還是點五成熟
玫瑰慕絲蛋糕
這就是小妹預先訂的玫瑰慕絲蛋糕

實而不華
裏面是伯爵茶味及玫瑰味,超搭的
餐廳還送了一張生日卡配有即影即有相片

雖然不是經常性去西餐廳,但偶爾為了朋友去一兩次亦是非常願意的

希望閨蜜收到那麼多驚喜之後會很開心
西班牙海鮮飯(二人份)
安格斯(一人餐)
玫瑰慕絲蛋糕
2019-10-26 181 瀏覽
星期六係唯一既休息日😵所一定要食餐好既慰勞下自己💕La postre之前食過一次宵夜,覺得佢個意粉好出色,蛋糕又精緻,所以今次決定食正餐,認真咁品嚐一次😎果然真係不出所料地好吃😋叫左兩個意粉、一個黑毛豬先,salad同湯好開胃👍🏻香橙蟹肉意粉好清新既配搭,一啖接一啖,好快食曬,另一碟係芝士意粉,每一口都有無窮既芝士汁😍😋黑毛豬等左一段時間,慢煮,肉汁多,配黑松露醬蘑菇,真係第一次食👍🏻好好味!成餐飯每一樣食物都好好味🥰唯一唔好既就係太細碟🙈😛但可以試多好多野😆下次再黎!👍🏻👍🏻💕💕
香橙蟹肉意粉
香橙蟹肉意粉
2019-10-26 151 瀏覽
西班牙除了熱情之外,也有溫柔高貴的一面。La postre以近乎tiffany blue的色調,讓人有種慵懶放鬆的感覺。芝士蟹肉蛋餅,不要以為前菜份量少,這個真令人很滿足。啖啖芝士拉絲,拿着蟹鉗,咬着香軟蛋餅,真的享受。相信大家也很少聽過用啤酒作湯底火鍋吧!今次就來個海鮮啤酒火鍋。海鮮一上場,陣容鼎盛,蜆蟹蝦帶子。蕃茄忌廉啤酒湯底,加上海鮮加持,就是鮮甜。必須點的麻糬格仔餅,綠茶紅豆,不過甜富茶香,這種滋味真幸福。

芝士蟹肉蛋餅,不要以為前菜份量少,這個真令人很滿足。

啖啖芝士拉絲,拿着蟹鉗,咬着香軟蛋餅,真的享受。

海鮮一上場,陣容鼎盛,蜆蟹蝦帶子。

蕃茄忌廉啤酒湯底,加上海鮮加持,就是鮮甜。

2019-10-18 167 瀏覽
今日去左元朗yoho mall 食lunch 、呢間 La Postre西班牙餐廳環境好大寬敞、裝修好古典好靚!服務好好!好岩幾個閨蜜傾下心事我地叫左兩個Lunch set香蒜雞絲意粉、香草蜆肉螺絲粉!Lunch set 有蒜蓉包、另外可以揀湯或沙律!我地揀左湯!羅宋湯幾好味!兩個意粉都好好食、蜆肉又鮮味,另外d配料三色椒好夾好甜香!之後叫左個甜品、(雜果麻糬窩夫)好多唔同既生果超鐘意(士多啤梨、藍莓、無花果、奇異果....)底個窩夫入面有夾心、面有雪糕、另外側邊有糖漿可自己加落去!味道好夾好正!下次再黎試下晚餐先

雜果麻糬窩夫
雜果麻糬窩夫
2019-10-12 173 瀏覽
唔知係weekdays 定因為最近多事,餐廳比想像中更少人,令筆者同友人可以靜靜地享受晚上既寧靜時光。西班牙海鮮炒飯招牌菜之一,有多隻大蝦,蜆肉,青口等多種海鮮,完全可以滿足鐘意海鮮既食家們青口芝士煎蟹餅齋睇名以為係d 普通野,點知原來賣相都幾吸引。感覺就是蛋餅加上少量芝士同蟹鉗肉。幾好味不過有點制住制住。抹茶雪糕窩夫抹茶雪糕,加上抹茶粒,絕對滿足抹茶控既需要。有需要仲可以加上適量蜂蜜同紅豆,既好味又肥仔☺️Mojito 系列清新特飲系列,分別有荔枝肉同雜果兩杯,前者味道偏甜,後者口感較為豐富。

西班牙海鮮炒飯

青口

芝士煎蟹餅

抹茶雪糕窩夫

Mojito 系列
  • 西班牙海鮮飯
  • 抹茶麻糬窩夫
2019-10-11 2515 瀏覽
相約好友來吃西班牙菜,第一時間想到的便是La Postre,形點分店環境舒適,座位寬敞,很適合朋友聚會。而且這裏的食物性價比高,分量也多,一起分享剛剛好。我們各點了一款飲品,不消一會便上桌了。熱蜂蜜玫瑰茶,沒想到竟是整整一壺,十分耐喝。而且玫瑰花香突出,帶有蜜糖的甜意,很順口。而我則點了鮮雜果Mojito。這款無酒精的Mojito果香十足,酸酸甜甜開胃之餘亦十分解渴!無花果八爪魚沙律。一大蝶的沙律分量十足,鋪滿了八爪魚和無花果搭配脆麵包條和爽脆蔬菜。簡單淋上黑醋就已經很好吃了,而且無花果十分清甜,為整份沙律加分不少。我和朋友點了一個二人份的西班牙海鮮飯作爲主菜。果然十分澎湃,無論是分量還是用料都很豐富。滿滿的海鮮種類繁多,有青口、蝦、蛤蜊等等,而海鮮的鮮味已經滲透進海鮮飯裏。海鮮飯的調味帶點辣,令整體更加惹味好吃!兩個人要吃完這份海鮮飯也甚有難度!最後,飯後當然要來份甜點,這裏的窩夫是招牌之一,當然要試試看。雜果窩夫,上面鋪了不同款式的水果,還有一球雲呢拿雪糕。窩夫鬆軟,而且富蛋香,裏面夾著麻薯,口感煙靭,果然不錯。
而且這裏的食物性價比高,分量也多,一起分享剛剛好。

我們各點了一款飲品,不消一會便上桌了。
熱蜂蜜玫瑰茶,沒想到竟是整整一壺,十分耐喝。
而且玫瑰花香突出,帶有蜜糖的甜意,很順口。

而我則點了鮮雜果Mojito。

無花果八爪魚沙律。

我和朋友點了一個二人份的西班牙海鮮飯作爲主菜。
果然十分澎湃,無論是分量還是用料都很豐富。
海鮮飯的調味帶點辣,令整體更加惹味好吃!
兩個人要吃完這份海鮮飯也甚有難度!

雜果窩夫,上面鋪了不同款式的水果,還有一球雲呢拿雪糕。
窩夫鬆軟,而且富蛋香,裏面夾著麻薯,口感煙靭,果然不錯。
2019-10-11 161 瀏覽
每次去YOHO MALL必定經過的餐廳La Postre, 它已屹立了一段長時間, 相反, 相隔一條電動扶手梯, 就在它對面的餐廳, 又再一次摺了, LP Reception 擺放精美蛋糕及沖咖啡平枱餐廳環境及裝橫都不錯無花果章魚黑醋沙律: 餐前沙律很大盤啊! 初時還以為沙律上的是石榴, 原來是無花果, 第一次品嚐新鮮的無花果, 原來口感清爽,味道清新帶微甜, 現配沙律菜及煙靭的章魚片,加上伴碟的黑醋, 有種很Fresh的感覺, 皆因所有都不是味濃的食材龍蝦燉飯:鮮橙色的燉飯,賣相吸引,原隻龍蝦切邊配燉飯上桌,果然足料,初時以為飯底只是一般的炒飯,原來此燉飯比較濕潤且配料也不少,分別有蝦仁,櫻花蝦,帶子,腸仔, 青豆等等,口感豐富將龍蝦兩邊平放在燉飯上,更顯得這盤龍蝦燉飯,份量十足龍蝦肉質富彈性,配燉飯一起送入口,更帶出龍蝦的美味蝦鉗都很大,但相對味道不及肉身,味道較淡雜果麻糬窩夫: 這個窩夫送上枱時,當然賣相吸精,但沒想到雜果內有無花果的蹤影,皆因食了多次窩夫,所謂的雜果只是一般生果,但今次竟然有少見的無花果係雜果中,始外,........這個窩夫並非普通的雜果窩夫,而係一個內藏麻糬

餐廳環境及裝橫都不錯

將龍蝦兩邊平放在燉飯上,更顯得這盤龍蝦燉飯,份量十足

龍蝦肉質富彈性,配燉飯一起送入口,更帶出龍蝦的美味

蝦鉗都很大,但相對味道不及肉身,味道較淡

這個窩夫並非普通的雜果窩夫,而係一個內藏麻糬的窩夫
口感煙韌, 相當飽肚相當

再配上一杯Latte, 這餐滿足非常
2019-09-26
  • 雜果麻糬窩夫
2019-10-09 134 瀏覽
今晚同朋友係元朗行街見累累地 見到呢間裝修好靚嘅餐廳 於是入黎試試先可能平日晚上人流唔算特別多 可以慢慢坐底揀下有咩想食 前菜我地叫左青芥鮑魚 主菜就係2人份嘅西班牙海鮮炒飯 甜品方面係雜果麻糬窩夫(full)青芥鮑魚: 好精緻嘅前菜,配上惹味醬汁,食落好開胃!西班牙海鮮炒飯:有青口、蜆肉、大大隻海蝦等材料,再加上櫻花蝦,三色椒等配菜炒飯底!成件事即刻昇華左,好好味,超級推薦!令減肥中嘅我地唔覺唔覺都食左好多~雜果麻糬窩夫:有豐富水果鋪面,而窩夫內裡有麻糬食落煙煙韌韌,不錯的選擇!

青芥鮑魚: 好精緻嘅前菜,配上惹味醬汁,食落好開胃!

2019-10-03 124 瀏覽
是晚中同聚會,我們選擇了西班牙菜,餐廳位於Yoho Mall一期,地點尚算就腳方便。入到餐廳,裝修格局也不錯,挺漂亮的。我們分別點了:❤️ 《西班牙海鮮炒飯》一上枱,賣相吸引😻份量頗多,食材豐富,有大蝦🍤、風乾火腿、蜆肉、青口等。飯粒軟硬度適中,入口微辣,食到停唔到口🤤🧡《西班牙紅酒番茄🍅肉丸配蒜蓉包》蕃茄味酸酸甜甜配上肉丸味道很夾,加上蒜蓉包實在是Perfect Match👍🏻💛《玉桂蘋果卷》甜品上枱時,Waitress整跌了旁邊的Brownie,Waitress主動補予給我們,亦都很有禮貌,服務態度讚!不過甜品味道偏甜及Brownie口感挺硬,咀嚼有點費勁

我們分別點了:

2019-10-02
5 分鐘 (堂食)
2019-10-01 121 瀏覽
元朗近排都比較寧靜,但靜靜地食飯和行街都舒服D。今日同老公去左LA POSTRE 食餐晚飯。份量好大,食到好飽。先點左兩個水果茶,一個係仲夏水果茶,另一個係蜜桃柚子茶。一開始飲既時候仲夏水果茶好味啲,有好豐富嘅水果味,蜜桃柚子茶就比較淡。但到食完飯再飲反而蜜桃柚子茶好味D,可能浸耐咗出味D。芝士煎蟹餅:味道好濃郁,除咗有蟹鉗、芝士,仲有鹹蛋黃,所以食完都幾飽。如果三至四個人share會比較好。龍蝦焞飯:比我想像中份量大,兩個人完全食唔晒。龍蝦好大隻好多肉,焞飯都軟硬適中,味道香濃,都係建議三至四個人share食比較好。金寶果仁朱古力冬甩:因為即叫即製所以大約要等10至15分鐘,如果趕時間可以早啲叫定先。雖然已經食到好飽,但係食甜品又係另一個胃。冬甩味道比較淡,但配埋雪糕就啱啱好,相信佢哋諗食譜嘅時候一定有調配過,連呢啲位都諗埋,非常細心。

2019-09-25
  • 仲夏水果茶
2019-09-25 417 瀏覽
今日好朋友生日, 就她在元朗食晚飯興祝, 她點名要食”La Postre”位於Yoho Mall I, 好啦………見她生日只有順她的意思~我們晚上7:30到, 餐廳裝潢華麗, 有點宮廷的感覺, 食具很優雅, 還送上濕紙巾, 很貼心。頭盆我們點了蜜瓜黑毛豬(24個月), 分量真不少,薄切黑毛豬片鹹鹹地,油脂分布平均,配上淡口新鮮的蜜瓜,味道清新,兩者相當匹配。主菜龍蝦燉飯(2人份量), 上檯見到時覺得好大份, 應該3-4人都夠食,霸氣十足。龍蝦很大隻,蝦膏布滿蝦頭,龍蝦肉厚,蝦鉗已經打碎,很容易就可以食到入面啖啖的蝦肉,金黃色的燉飯有香濃海鮮味,入面仲有元貝,現在回想也流口水。飲品我們點了鮮雜果莫希托,有蘋果、士多啤梨、橙、藍莓等等多款水果,另外好像加上梳打水,混合埋味道清新開胃。朋友叫了杯熱蜜桃柚子茶,一整壺上真抵飲。入面有新鮮果肉,味道香甜蜜桃味,濃度适中,唔會太甜,朋友愛上了!女士最愛梗係甜品啦,雖然已經好飽,但見到menu很漂亮的相片, 我地都忍唔住叫了鮮雜果麻糬窩夫(full),賣相很美,真像一朵花。窩夫內含麻糬,外面脆、入面煙韌,配上鮮果及雪糕(又似硬咗既忌廉),色香味俱全。

蜜瓜黑毛豬(24個月)

龍蝦燉飯(2人量)

水果

熱蜜桃柚子茶

這餐廳雖然價錢較貴,但是值回票價,難怪朋友要點名來這裏。
2019-09-23
慶祝紀念
生日
蜜瓜黑毛豬(24個月)
龍蝦燉飯(2人量)
熱蜜桃柚子茶