2019-09-25 417 瀏覽
今日好朋友生日, 就她在元朗食晚飯興祝, 她點名要食”La Postre”位於Yoho Mall I, 好啦………見她生日只有順她的意思~我們晚上7:30到, 餐廳裝潢華麗, 有點宮廷的感覺, 食具很優雅, 還送上濕紙巾, 很貼心。頭盆我們點了蜜瓜黑毛豬(24個月), 分量真不少,薄切黑毛豬片鹹鹹地,油脂分布平均,配上淡口新鮮的蜜瓜,味道清新,兩者相當匹配。主菜龍蝦燉飯(2人份量), 上檯見到時覺得好大份, 應該3-4人都夠食,霸氣十足。龍蝦很大隻,蝦膏布滿蝦頭,龍蝦肉厚,蝦鉗已經打碎,很容易就可以食到入面啖啖的蝦肉,金黃色的燉飯有香濃海鮮味,入面仲有元貝,現在回想也流口水。飲品我們點了鮮雜果莫希托,有蘋果、士多啤梨、橙、藍莓等等多款水果,另外好像加上梳打水,混合埋味道清新開胃。朋友叫了杯熱蜜桃柚子茶,一整壺上真抵飲。入面有新鮮果肉,味道香甜蜜桃味,濃度适中,唔會太甜,朋友愛上了!女士最愛梗係甜品啦,雖然已經好飽,但見到menu很漂亮的相片, 我地都忍唔住叫了鮮雜果麻糬窩夫(full),賣相很美,真像一朵花。窩夫內含麻糬,外面脆、入面煙韌,配上鮮果及雪糕(又似硬咗既忌廉),色香味俱全。

蜜瓜黑毛豬(24個月)

龍蝦燉飯(2人量)

水果

熱蜜桃柚子茶

這餐廳雖然價錢較貴,但是值回票價,難怪朋友要點名來這裏。
2019-09-23
慶祝紀念
生日
熱蜜桃柚子茶
龍蝦燉飯(2人量)
蜜瓜黑毛豬(24個月)