2021-12-06 329 瀏覽
同朋友慶祝生日 揀左間環境好啲既餐廳 前後點左6樣嘢食 食物味道係好既 環境都ok 但係CP值真心低先講個和牛鵝肝法式多士,我個人尼講一咬落去啲鵝肝已經溶化晒 我就覺得好臊 朋友表示唔覺 仲好有驚喜再叫左八爪魚同乳豬,一份$180 一份$270,點知尼到個份量係超級細份~~同個價錢唔成正比西班牙炒飯正 好味 但係同一個問題 太細份🤦🏻‍♀️得個薄薄地一層 食完好似食左陣風咁因為3個女仔叫左4樣野都唔夠食,再加多左個焗薯蛋咁既野 當然份量一樣細,但係收$60都算叫做正常價錢啲最後再上左個甜品併盤咁既野 有一件cheesecake同churros配兩球雪糕 尼個係全晚最抵食既野😂😂😂亦都岩晒用尼影相打卡Btw 如果係慶祝生日個啲 店員會用即影即有影張相送俾你 都開心既❤️
2021-12-05 251 瀏覽
係ENCORE既餐廳🤩🤩呢間餐廳位於西營盤,主打西班牙菜式🇪🇸,之前番學同同學食過一次LUNCH,今次就帶屋企人食DINNER🍴。星期五晚都算多人,但唔算滿座,有限時2小時🕑,都夠時間食既。MENU俾上次好似更新左🤔,睇番佢地IG好似都有提及到。🎀🎀TAPAS🏝帶子一上枱點左啲炭火係碟邊襯下,4個人即刻拎起手機拍。6片帶子下面有菇菌🍄同椰菜仔做配菜🥬。🐷西班牙乳豬出名唔洗講,嫩口既乳豬外皮薄而脆,肉質嫩有肥美既香。🐖伊比亞豬肋骨肉質係爽脆既,配搭既沙律菜都好鮮甜🥦。🎀🎀🥘RICE AND PASTA個個叫西班牙炒飯,我地驚飽得濟叫左餐廳唯一一款PASTA😂😂,材料揀番西班牙海鮮。青口🦪,蜆,蝦🦐各4隻,岩岩好分到每人一件。短麵係由天使麵剪斷變成,麵MIX左好多切左粒既魷魚🦑。所有海鮮都好新鮮,尤其青口有驚喜👍,第一次食青口熟得黎唔乾身,咬落去仲有海水味同係JUICY既,值得一讚✅。TAPAS份量雖少但食落都夠食,飽滿的一餐。
係ENCORE既餐廳🤩🤩

MENU俾上次好似更新左🤔,睇番佢地IG好似都有提及到。

🎀🎀TAPAS

🐖伊比亞豬肋骨肉質係爽脆既,配搭既沙律菜都好鮮甜🥦。

🎀🎀
🥘RICE AND PASTA

TAPAS份量雖少但食落都夠食,飽滿的一餐。
2021-12-05 200 瀏覽
位置係pizza express隔離既玻璃門上去1樓,唔係咁易搵。Lift入面有餐牌,有介紹出lift轉左再轉左就係餐廳啦環境:感覺上好似酒吧,背景係好大聲既音樂,傾計有啲困難,不過好在不限時,我地坐到最尾後。比左窗邊位我,枱唔係好大張,剩係可以放個海鮮飯,侍應會就住我地食野既速度上菜,所以係夠用的!藤椅櫈,我個人不太喜歡。希望有機會試梳化位。廁所得一格同遠左啲同。服務:有人會幫你take away,坐到好夜都仲會比fill水比你,落錯單唔會支支吾吾,直接換比你同fee左佢,就算所有客人走哂,佢地收工都唔會趕你走。食物:乳豬伴小椰菜花:好食,味道份量都好好澳洲和牛配炸物:鬆軟好味龍蝦青口海鮮飯:海鮮飯香甜,款式夠睇頭,海鮮都不錯2杯青檸梳打:夠哂凍心太軟配花生雪糕:製作需時,熱辣辣仲有花生味雪糕,好食一共1300蚊埋單,fee左甜品,因為落錯單。
Lift入面有餐牌,有介紹
出lift轉左再轉左就係餐廳啦

藤椅櫈,我個人不太喜歡。希望有機會試梳化位。
廁所得一格同遠左啲同。

食物:
乳豬伴小椰菜花:好食,味道份量都好好
澳洲和牛配炸物:鬆軟好味
龍蝦青口海鮮飯:海鮮飯香甜,款式夠睇頭,海鮮都不錯
2杯青檸梳打:夠哂凍
心太軟配花生雪糕:製作需時,熱辣辣仲有花生味雪糕,好食

一共1300蚊埋單,fee左甜品,因為落錯單。
2021-12-04
閒日晚上到訪 餐廳也大半滿呢✨而且當晚都有幾枱客人慶祝生日餐廳採用嘅煙花蠟燭交足功課有餘🎆🤙🏻😍仲見到店員幫客人影𝗟𝗢𝗠𝗢留念📸𝙱𝚕𝚘𝚘𝚍𝚢 𝙾𝚢𝚜𝚝𝚎𝚛𝚜 $𝟸𝟾𝟾生蠔唔算話好肥美 但食落好鮮甜!另外配埋兩杯𝚌𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕𝙿𝚎𝚛𝚏𝚎𝚌𝚝 𝚖𝚊𝚝𝚌𝚑😍😍𝙾𝚖𝚎𝚕𝚎𝚝𝚝𝚎 𝙲𝚑𝚘𝚛𝚒𝚣𝚘 $𝟽𝟶辣肉腸蛋餅超香口!薯仔 蛋餅 辣肉腸嘅配搭很完美微辣嘅味道令蛋餅整體唔會太膩~.𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔.𝚏𝚘𝚘𝚍𝚖𝚊𝚙 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎 𝚏𝚘𝚘𝚍✨.𝙰𝚞𝚜𝚝𝚛𝚊𝚕𝚒𝚊 𝚆𝚊𝚐𝚢𝚞 𝙱𝚎𝚎𝚏 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝙵𝚛𝚒𝚎𝚍 𝙿𝚘𝚝𝚊𝚝𝚘𝚎𝚜 & 𝚁𝚘𝚖𝚎𝚜𝚌𝚘 $𝟸𝟼𝟾牛味好濃郁! 調味也剛好 不會太咸有點小可惜係咁啱我地果舊有啲筋所以稍為韌左啲🤌🏻但我同朋友都覺得整體係好食的✨𝙷𝚊𝚖 𝙲𝚛𝚘𝚚𝚞𝚎𝚝𝚝𝚎𝚜 $𝟸𝟺𝙼𝚞𝚜𝚑𝚛𝚘𝚘𝚖 𝙲𝚛𝚘𝚚𝚞𝚎𝚝𝚝𝚎𝚜 $𝟸𝟶炸粉夠薄身 食落好香脆入面嘅餡料香口之餘唔會話好重味!可以再𝚎𝚗𝚌𝚘𝚛𝚎多幾條🙈𝙲𝚑𝚞𝚛𝚛𝚘𝚜 $𝟽𝟾超邪惡的西班牙油條!西班牙菜點少得用𝚌𝚑𝚞𝚛𝚛𝚘𝚜黎結尾🤤🤤叫完起都等左段時間 應該是即叫即做吧(?)上台熱辣辣脆卜卜 外脆內軟再沾上朱古力醬 同朋友都
閒日晚上到訪 餐廳也大半滿呢✨
而且當晚都有幾枱客人慶祝生日
餐廳採用嘅煙花蠟燭交足功課有餘🎆🤙🏻😍
仲見到店員幫客人影𝗟𝗢𝗠𝗢留念📸

𝙱𝚕𝚘𝚘𝚍𝚢 𝙾𝚢𝚜𝚝𝚎𝚛𝚜 $𝟸𝟾𝟾
生蠔唔算話好肥美 但食落好鮮甜!
另外配埋兩杯𝚌𝚘𝚌𝚔𝚝𝚊𝚒𝚕
𝙿𝚎𝚛𝚏𝚎𝚌𝚝 𝚖𝚊𝚝𝚌𝚑😍😍
Bloody  oysters

𝙾𝚖𝚎𝚕𝚎𝚝𝚝𝚎 𝙲𝚑𝚘𝚛𝚒𝚣𝚘 $𝟽𝟶
辣肉腸蛋餅超香口!
薯仔 蛋餅 辣肉腸嘅配搭很完美
微辣嘅味道令蛋餅整體唔會太膩~
Omelette  Chorizo

牛味好濃郁! 調味也剛好 不會太咸
有點小可惜係咁啱我地果舊有啲筋
所以稍為韌左啲🤌🏻
但我同朋友都覺得整體係好食的✨
Australia    Wagyu  beef  with  Fried  Potatoes  &  Romesco

𝙷𝚊𝚖 𝙲𝚛𝚘𝚚𝚞𝚎𝚝𝚝𝚎𝚜 $𝟸𝟺
𝙼𝚞𝚜𝚑𝚛𝚘𝚘𝚖 𝙲𝚛𝚘𝚚𝚞𝚎𝚝𝚝𝚎𝚜 $𝟸𝟶
炸粉夠薄身 食落好香脆
入面嘅餡料香口之餘唔會話好重味!
可以再𝚎𝚗𝚌𝚘𝚛𝚎多幾條🙈
Croquettes

𝙲𝚑𝚞𝚛𝚛𝚘𝚜 $𝟽𝟾
超邪惡的西班牙油條!
西班牙菜點少得用𝚌𝚑𝚞𝚛𝚛𝚘𝚜黎結尾🤤🤤
叫完起都等左段時間 應該是即叫即做吧(?)
上台熱辣辣脆卜卜 外脆內軟
再沾上朱古力醬 同朋友都食到停唔倒口😈
Churros

𝚁𝚞𝚋𝚢 𝚊𝚗𝚍 𝚛𝚘𝚜𝚎𝚜 𝚜𝚊𝚗𝚐𝚛𝚒𝚊 $𝟿𝟾
Ruby  &  rose  sangria

店內嘅設計都好靚!

另外仲有outdoor seats!

Bloody  oysters
Omelette  Chorizo
Croquettes
Churros
Ruby  &  rose  sangria
講開西班牙菜🇪🇸 呢間位於西營盤嘅餐廳一直都係人氣火爆平日夜晚都照樣full-house,最signature莫過於係佢哋嘅大大份paella,睇見都肚餓啊👻========================TRADITIONAL MENU • 傳統菜單 $398/PP6 TAPAS & 1 PAELLA & 1 DESSERT6款西班牙小菜 及 1 份西班牙飯 及 1份甜品選擇困難症嘅我哋想咩都試吓就揀咗classic嘅menu,數數下原來每人都可以試到8樣嘢食😲要讚讚呢度控制得好好嘅上菜時間,前菜會每兩道咁上唔使擔心一次上晒好快凍左😚👍🏻▪️Iberico ham • 伊比利亞火腿伊比利亞火腿油潤性甚高,光之下每片都好有光澤,搭上帶牛油烘烤嘅法包可以夾埋一齊食▪️Russian salad • 俄羅斯沙律俄羅斯version嘅薯仔沙律,亦有類似手指餅嘅麵包脆脆點嚟食▪️Ham croquets • 炸忌廉球最鍾意嘅前菜就係佢😻望落去看似係普通嘅炸物,但入邊就係香滑creamy嘅忌廉蓉,香酥綿滑兩樣皆備▪️Gambas • 蒜蓉辣椒蝦 佢哋嘅蒜香牛油汁似足平時BBQ食嘅汁,肉身彈牙嘅大蝦充分

========================

6款西班牙小菜 及 1 份西班牙飯 及 1份甜品

▪️Iberico ham • 伊比利亞火腿

▪️Russian salad • 俄羅斯沙律

▪️Ham croquets • 炸忌廉球

▪️Gambas • 蒜蓉辣椒蝦
佢哋嘅蒜香牛油汁似足平時BBQ食嘅汁,肉身彈牙嘅大蝦充分地吸收左蒜油嘅精華,唔好嘥梗係要用多士點埋剩低嘅汁食啦👅

▪️Meat balls • 肉丸
sauce以蕃茄為主調,肉丸入口較易鬆散亦可更爽彈

▪️Pan fried chorizo • 鑊煎西班牙腸
齋食呢個依個辣肉腸鹹度的確偏高,記住一定要連埋塊多士一齊食,否則亦會幾油🤭

▪️ PAELLA DE MARISCOS
主角大大盤paella真係霸占晒成張枱啦😻西班牙海鮮飯內配料不過不失,有 魷魚+蜆肉+青口+蝦 幾款海鮮,飯粒略有煙韌感,不過就偏硬身~ 最鍾意嘅位係飯粒鮮味突出,特別係食到好濃郁嘅蝦膏香,比起好多時食到嘅海鮮飯只有蕃茄味來得更濃味更多層次!

▪️TARTA DE QUESO • 巴斯克焦香芝士蛋糕 配 雜果雪葩
Cheesecake幾有奶香亦頗滑,雪葩酸酸甜甜帶份清新感

▪️CHURROS • 傳統西班牙脆炸條 $78
仲叫多咗個佢哋嘅傳統churros! 佢比我想像中更加粗身,亦因更粗身嘅關係令外焦脆內裏鬆軟嘅感覺更加明顯,比起朱古力醬都係點雲呢拿雪糕冰火交融嘅感覺更正✨ 上邊仲沾滿咗海量肉桂糖,不過個人就會偏甜易膩
2021-11-18 224 瀏覽
西營盤街坊推介呢間西班牙餐廳,呢晚只點Tapas,原來十分好食喎~ 好耐以前食西班牙餐廳只會點main course,原來Tapas先係精粹~ 環境非常好,空間闊落,而且服務十分友善,推薦~
Usually I choose restaurant by my intuition, browsing the food photos and feeling the restaurant vibe by its environment and my choice never disappoints my friends✌🏼🤞🏻🍽Seafood Paella 🍽Wagyu beef with potatoes 🍽Omelette chorizo🍽Mussels with Marinara sauce🍽Bravas🍽Bikini🍽Cheesecake and Churros🥳🍹Ruby and roses sangria jarThe seafood paella is in super giant size and it is enough for 4ppl to share😝 The bikini sandwiches and mussels are so good! You can use the mussel sauce to dip the bread. You can’

🍽Seafood Paella
🍽Wagyu beef with potatoes
🍽Omelette chorizo
🍽Mussels with Marinara sauce
🍽Bravas
🍽Bikini
🍽Cheesecake and Churros🥳
🍹Ruby and roses sangria jar

The seafood paella is in super giant size and it is enough for 4ppl to share😝 The bikini sandwiches and mussels are so good! You can use the mussel sauce to dip the bread. You can’t really taste the flavour of raw Wagyu beef with the potato sauce, better eat the beef alone😆

The staff in the restaurant is really friendly. The chef is local Spanish 👨‍🍳 They played birthday song to our friend and provided firework candle😍which is super amazing!! Sitting outdoor area is chill but later some people smoke. If you don’t like second hand smoke 🚬 , choosing indoor area will be better😇

Rating: 4 ⭐️/5
Total amount: $1638
Price/person: $410

P.s My friend said that it is yummier than Pica Pica, but I haven’t been there before so can’t compare 🤓 The environment is comfy and decorated with Halloween vibe! Go if you do like 🇪🇸 food😼
  • 傳統西班牙炸脆條配朱古力醬及雲呢拿雪糕
  • Seafood  paella
2021-11-15 224 瀏覽
這家西班牙菜已經開了六年時間,但每次探訪水準都保持到一樣。由於他們全個班底都是西班牙人,由西班牙大廚一手主理,食物是有着傳統西班牙口味,但卻用新派手法演繹,經常有驚喜。每次到必吃Salmon TNT & Bacon Con Queso - 這兩款Tapas都給你有驚喜, 外面用煙燻三文魚再配上脆盒包住孫嘅三文魚子,必須一口把它吃下,另外一款是西班牙煙肉芝士脆盒子,同樣也必須一口吃下。因為也經常來到這店忘記每道菜都拍下照片,蒜香辣椒炒大蝦及西班牙青椒也是必定叫的tapas。Suckling pig 也是他們的人氣菜式,之前大廚跟我們解釋過他們的焗爐是專程由西班牙訂製能去到500度所以焗出來的乳豬外皮是非常隨口單能保持肉質非常juicy。總括而言這是一間非常適合同朋友去慶祝或屋企人來到的餐廳。
  • Suckling  pig
2021-11-15 162 瀏覽
🐽終於搵到一間好岩心水既西班牙餐廳!之前試過唔少都係野食普普通通無乜特色😀呢到無論環境、食物、服務同氣氛都相當唔錯🥰。👅波士頓龍蝦飯配青豆及青口 ($598)枱枱都必嗌西班牙飯😛有好多款配料,簡左最吸引既龍蝦🦞龍蝦厚肉但唔夠鮮甜彈牙,青口就唔錯!飯粒有煙韌感,但略厭有啲乾🧐另外個醬汁既龍蝦鮮味再突出啲會更香更正!。👅慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇 ($270)食扒類都悶當然食得刁鑽啲😎呢個乳豬烤得勁perfect! 面頭層皮超級薄超級脆口😍舊肉亦鎖到肉汁好鬆軟! 唔會有層肥膏係到,食起黎無乜油膩感👍🏻輕輕點下個汁食已經好夠味!。👅和牛及鵝肝配長法包 ($35/件)呢個係全部野食入面最正最有驚喜個個‼️上枱店員會用火槍燒到塊和牛半熟,一咬都未feel得切和牛陣油香,下一秒中間啲鵝肝醬已經爆哂入口🤩鵝肝醬係十級濃郁,正到我地食完一件都肉罷不能encore多件😁再連埋脆口既包一啖過食,味道豐富得黎無油膩感👍🏻必食呀~。👅蒜香辣椒煮大蝦 ($158)蒜香味同陣油香好突出! 大蝦索哂味而且口感爽彈🦐食起黎仲惹味過龍蝦! 唔好睇小啲麵包🤪外皮脆身入面香軟,點個底啲蒜油食不得了😳我地仲將啲蒜油加落啲西班牙飯

👅波士頓龍蝦飯配青豆及青口 ($598)

👅慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇 ($270)

👅和牛及鵝肝配長法包 ($35/件)

👅蒜香辣椒煮大蝦 ($158)
蒜香味同陣油香好突出! 大蝦索哂味而且口感爽彈🦐食起黎仲惹味過龍蝦! 唔好睇小啲麵包🤪外皮脆身入面香軟,點個底啲蒜油食不得了😳我地仲將啲蒜油加落啲西班牙飯到食,成個味道即刻昇華左😝

👅火焰燒帶子 ($188)
離遠都見到好惹火🔥誇張到周圍啲人都望過黎😂一望好癲! 有6片厚肉既帶子肉疊到一層層咁😆不過始終生食個鮮味先會突出啲,面頭啲火腿粒同蔥就幾香😌

👅鮮嫩八爪魚配薯仔 ($168)
用左紅椒粉橄欖油,重點係八爪魚係勁軟淋完全唔韌😳連薯仔都好好食好香甜! 好快清哂成碟😛

👅生蠔配Sherry Bloody Mary shooters ($288)
重海水味🦪再肥美啲就好啦! 估唔到點落杯Bloody Mary到食仲正喎🤤生蠔同陣酒味幾夾而且食落更滑身!

👅Churros ($78)
甜品點都要食個churros先係食左西班牙餐既感覺😬炸得好鬆脆,但入面空心左啲欠缺左啲口感😗點雲尼拿雪糕食冷熱交融咁正啲!點朱古力醬食就好邪惡😈

👅Crema Catalana ($48/pc)
呢個舊cream偏厚身,有微微青檸味😀個脆皮有啲似食粥放係面頭食個d脆脆😁

👅Homemade ice cream ($25/scoop)
中意食花生醬味既朋友仔不能錯過🤩雪糕好綿滑!陣花生醬香濃得黎唔係死甜個種🥜加埋底底既花生糖碎食超級滿足☺️
2021-11-12 2543 瀏覽
La Paloma意思是白鴿 希望為客人提供舒適放鬆的環境去享受美食🥰 餐廳環境優美 有一點點的波波燈作裝飾😍 staff亦十分友善 最特別係餐廳唔收服務費 睇得出餐廳好樂意為客人提供好服務😮Ternera Y Foie Gras 和牛及鵝肝配長法包 ($35/each)和牛是生的 服務員會用火槍係客人面前燒熟 都幾大火架😆 下面係餃子形的薄脆裝著鵝肝醬 精緻又頗有心思😋 可惜我一開始唔知諗住切開 搞到爆左 大家記得要一啖過食😅 和牛油脂不多 反而鵝肝醬香濃帶有油脂香味 配合返和牛 旁邊仲有粗鹽比客人 有層次又豐富 感到滿足🥰Vieira Al Fuego 火焰燒帶子配伊比利亞火腿、小椰菜及龍蝦汁($188)一開始有火焰燒住帶子 十分吸睛 擺盤亦好精美😃 帶子燒成半生熟 十分軟滑新鮮🥰 配有粒粒的伊比利亞火腿增加口感 好細心😋 不過龍蝦味醬汁可以再香濃一點😌而伴碟的小椰菜及蘑菇亦炒得香口 感覺新鮮🥰Cochinllo 慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇 ($270)乳豬外皮好薄同時好脆 咬落卜卜聲十分香口🤤 而豬肉juicy又入味 間中有點邪惡的肥膏 油脂入口即溶 好滿足😋 但不喜歡的客人要自

和牛及鵝肝長法包
唔小心整爆左的和牛鵝肝

火焰燒帶子
火焰燒帶子  vieira  Al   Fuego

Cochinllo 慢煮烤乳豬配椰菜仔及蘑菇 ($270)
乳豬外皮好薄同時好脆 咬落卜卜聲十分香口🤤 而豬肉juicy又入味 間中有點邪惡的肥膏 油脂入口即溶 好滿足😋 但不喜歡的客人要自己切走啦~ 乳豬份量不大 適合2人用 所以價錢來說亦有點進取🧐
西班牙慢烤乳豬
Cochinllo  慢煮乳豬

Bikini 西班牙風味烤三文治配芝士、伊比利亞火腿及黑松露 ($98)
Bikini名字來源是兩個三角形 形同bikini😂 三文治咬落超鬆脆 入面舖滿芝士及西班牙火腿 口感豐富🥰 可惜伊比利亞火腿及黑松露味不濃 被芝士味蓋過 如果再香啲就更好😌
Bikini  西班牙風味烤三文治

Tortilla 西班牙風味辣肉腸奄列 ($70)
奄列細細份 蛋同配料溶合 煎得好香🤤 辣肉腸咸香味道特出 薯仔切成細片 味道特別清甜😌 奄列面灑有辣粉 食落更加香😋
Tortilla  辣肉腸奄列

Churros 傳統西班牙烤脆條配巧克力醬及雲尼拿雪糕 ($78)
完美的晚餐當然要來一個甜品😌 Churros真係西班牙餐廳必點 份量有6條 仍然係暖粒粒的🥰 咬落非常鬆脆 仲有粒粒的糖 口感極佳😋 由於我唔食朱古力的 所以主要沾雪糕 而佢嘅雪糕真係有一點點嘅雲尼拿 軟滑而味道清香🥰
Churros 西班牙脆條

Passion Sangria ($98)
Red Sangria ($98)
Passion sangria 係有熱情果同芒果 飲落酸酸的幾開胃😉 但飲飲下會有好多熱情果籽變得有點不方便😅 其實另一杯我地係叫左Rose sangria 不過飲左先知上錯了red sangria🥲🥲 味道有點似凍版mulled wine 酒精都偏濃 但又有果味😌
Passion  and  red  sangria
西班牙慢烤乳豬
Cochinllo  慢煮乳豬
Bikini  西班牙風味烤三文治
Churros 西班牙脆條
  • Wagyu Beef and foie gras air baguette
2021-11-04 261 瀏覽
同朋友慶祝生日,無諗住大搞,想就咁食個飯,confirm booking 嗰陣waitress 問今餐有冇慶祝咩野,好坦白咁答因為朋友生日想食個飯,但無準備慶祝活動......佢好主動提出要唔係甜品度要寫字.....諗住都幾好,就拜托佢地寫句happy birthday🐣我地最終要左個Churros, 諗住寫個happy birthday 都好有氣氛,點知......突然轉左播生日歌,個churros 疊起似個蛋糕樣,仲加左蠟燭同仙女棒💥然後仲有即影即有......太有氣氛啦!我地諗住俾驚喜俾個壽星女,結果自己都收到驚喜🤤我地都叫左5、6道菜,結果佢地準備左咁多,唔單止無收到切餅費,連service charge 都無收到!仲要free 左我地一個salad!!!!!!當然,每道菜都好有西班牙風味,又好好食,好啱一齊share 同打卡!(我地當時無睇清楚張單,事後先知佢free左個salad 同無收service charge TT 早知應該俾tips TT)Tapas (必食!)/火焰帶子(打卡必備)/八爪魚薯仔/超巨大西班牙炒飯驚喜既生日安排

Octopus

• 傳統西班牙炸脆條配朱古力醬及雲呢拿雪糕
  • Churros with chocolate
  • Bikini
2021-11-04 172 瀏覽
𝓢𝓮𝔁𝔂 𝓟𝓪𝓮𝓵𝓵𝓪 𝓯𝓸𝓻 𝓢𝓮𝔁𝔂 𝓟𝓮𝓸𝓹𝓵𝓮-𝐒𝐞𝐭 𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡($188)兩款Tapas加一款主菜,還有甜品/飲品另+$25𝐓𝐚𝐩𝐚𝐬· Iberian Acorn Fed Parma Ham with Crystal bread伊比利亞橡木果餵飼黑毛豬火腿配番茄麵包Parma Ham充滿甘香、油香番茄麵包配上把切好的伊比利亞火腿放一齊食💕·Japanese scallop ceviche with mango and coconut dressing日本鮮帶子配芒果沙沙及椰子汁新鮮帶子搭配一些脆脆及清新的芒果椰子,酸酸帶椰香地的開胃菜· Flambeed fresh spicy chorizo sausage雪利酒灼西班牙辣肉腸辣肉腸雖然有脆多士伴食,但都係有點鹹,個人認為一般可以不用嘗試·Beef TNT 牛肉他他嫩滑的生牛肉伴洋蔥絲及香蔥,加上脆卜卜的金黃多士-𝐌𝐚𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞· Paellas西班牙海鮮飯 (每人另+$60/位)La Paloma的西班牙海鮮炒飯,飯粒近似燉飯的口感,軟硬度適中,飯粒分明飽滿、彈性有咬口海鮮材料有青口、蜆、墨魚及雞肉,飯粒吸收晒
𝓢𝓮𝔁𝔂 𝓟𝓪𝓮𝓵𝓵𝓪 𝓯𝓸𝓻 𝓢𝓮𝔁𝔂 𝓟𝓮𝓸𝓹𝓵𝓮

𝐒𝐞𝐭 𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡($188)
兩款Tapas加一款主菜,還有甜品/飲品另+$25

𝐓𝐚𝐩𝐚𝐬

伊比利亞橡木果餵飼黑毛豬火腿配番茄麵包
Parma Ham充滿甘香、油香
番茄麵包配上把切好的伊比利亞火腿放一齊食💕

日本鮮帶子配芒果沙沙及椰子汁
新鮮帶子搭配一些脆脆及清新的芒果椰子,酸酸帶椰香地的開胃菜
雪利酒灼西班牙辣肉腸
·Beef TNT 牛肉他他
嫩滑的生牛肉伴洋蔥絲及香蔥,加上脆卜卜的金黃多士

𝐌𝐚𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞
· Paellas西班牙海鮮飯 (每人另+$60/位)
海鮮材料有青口、蜆、墨魚及雞肉,飯粒吸收晒海鮮精華🤤 啖啖超濃郁鮮味,除了放切件海鮮🦞係面之外,炒飯仲混合埋墨魚粒增加咬口

𝐒𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐓𝐫𝐞𝐚𝐭𝐬

·Basque burnt cheesecake with berry sorbet
巴斯克焦香芝士蛋糕配雜莓雪葩
🍰表面一定要夠燶,有焦香味,合格~
雜莓雪葩味道酸酸甜甜,清新爽口解油膩,配埋一齊食好夾
2021-10-17 230 瀏覽
近排睇Money Heist上曬癮,睇住佢地拎住啲海鮮飯入西班牙銀行,就好想去食多啲西班牙菜。呢間餐廳既位置比較偏僻,但環境好有feel,亦有店員會介紹有咩好食!Paella Valenciana $338 黎到西班牙餐廳點可以唔嗌西班牙炒飯,但係我唔食得蝦蟹只可以嗌雞肉或者豬肉果個。店員會幫你撈勻啲飯,等啲醬汁既分怖可以更平均。睇落好似份量好多,但其實係好薄既,飯亦有別於平時食既飯,係比較大粒而硬身既,個人認為都幾有口感!Wagyu and Foie gas $35呢個和牛係令我最驚喜既,會有店員用火槍燒到和牛半生熟。由於係啱啱燒熟,和牛既油脂比例好均勻,而且都好滑好creamy,配埋下面塊脆片一齊食既味道幾特別!Churros $78呢個外型酷似油炸鬼既甜品亦都係好特別,表面灑滿糖,口感非常鬆脆,有朱古力醬同雪糕俾你選擇去點,感覺只需要點少少就會好好味,唔係既話會蓋過曬啲味道!

Paella Valenciana $338

Wagyu and Foie gas $35

Churros $78

2021-10-16 201 瀏覽
星期六同朋友去呢度食all you can eat bunch不過原來佢個all you can eat係要你食完一碟先至會俾你order,但係你order完等嘢食嘅時間等九個字先黎一碟,仲要唔崔唔黎就算崔左都唔嚟,食嘢時間得個半鐘,九個字先黎一碟野,想訓練EQ呢度係一個好好嘅餐廳,仲要$388得五碟細細碟嘅Tapas大家諗吓值唔值得,仲有說好的氣氛好好呢?完全冇啲食評咁樣寫有人跳舞淨係播吓歌一般餐廳都做到啦
2021-10-10 296 瀏覽
之前睇電視都介紹過呢間餐廳🍴,一直都想試下,今次我地三個女仔試左brunch set🤣因為係星期六下畫所以有先訂台怕會滿座無得入,reception同waitress 都係外藉人士,朋友食過呢間好多次但brunch 佢都係第一次,$388@person menu上的tapas 同主食任食,基本上我地三個女仔食完tapas 都飽晒,ham 同toast 好好食😋蒜片蝦都好香口好惹味,之後上到烤乳豬都已經飽左九成,最後黎的paella 真係好大盤🤣完全食咖晒打包拎走,有好多海鮮,勁多青口,最後個paella 變左我晚餐🤣下次再黎試下呢到晚餐
  • Tapas
  • Garlic and Chilli Prawns