2022-12-25 227 瀏覽
睇Openrice評價好似唔錯,就去試下,其實都好麻麻!一入餐廳,啲位已好逼,坐得唔舒服,點左set dinner,上菜勁慢,隔成大半個鐘先上一個tapas,係度白等,仲要漏單,有個tapas直情skip左無上,直接上main course,好在有check menu囉,根本waitress無理上過啲咩! Open kitchen 見住啲廚師除哂口罩照整野食,食物質素勁普通,唔算好食又細份,呢個價位大把其他選擇啦!兩杯Sangria都無水果味,勁伏,呢間唔會有下次啦!
2022-12-24 54 瀏覽
又嚟介紹特色餐廳喇🍽!發現我喺呢度都好少介紹西班牙菜🇪🇸,所以今次決定介紹一間位於西營盤嘅西班牙餐廳😎。見到網上對呢間餐廳嘅評價其實都幾高㗎😬,因為餐廳嘅所有菜式都係傳統嘅西班牙地道菜式🤩,而大廚仲要係土生土長嘅西班牙人🫡。喺香港嚟講真係夠晒難得😚。仲要餐廳係可以包場添,環境可以話係夠晒適合打卡👾。想知我食咗啲咩地道嘅西班牙菜,就一定要繼續睇落去啦~食物方面☝🏻Wagyu Beef Air baguette首先要介紹嘅第一款小食就係和牛配長法包😘。我自己覺得呢款小食真係夠晒誠意🫶🏻,因為當中嘅和牛係即場烤㗎,所以都唔會過熟🥳,而且和牛嘅味道好強烈,食完和牛嘅味道會一直彌留喺口腔🤤,絕對感受到和牛嘅質素有幾高🫡。另外下面層法包都內有乾坤😋,入面鵝肝醬嘅味道都有助提升和牛嘅鮮味,整體配搭我覺得係非常恰當!Russian salad with sardines跟住要講嘅第二款小食就係沙甸魚薯仔沙律啦🐟。作為一個前菜🥗,我覺得佢真係有提升食慾嘅作用😚。薯仔沙律入邊加入咗好多配菜,所以口感唔會太單一🙏🏻。另外仲有泡椒同橄欖調味🫒,酸辣嘅味道真係好開胃,仲要沙甸魚都係原條提供㗎😌,係一個非常之適合
又嚟介紹特色餐廳喇🍽!

食物方面☝🏻
Wagyu Beef Air baguette

Russian salad with sardines
跟住要講嘅第二款小食就係沙甸魚薯仔沙律啦🐟。作為一個前菜🥗,我覺得佢真係有提升食慾嘅作用😚。薯仔沙律入邊加入咗好多配菜,所以口感唔會太單一🙏🏻。另外仲有泡椒同橄欖調味🫒,酸辣嘅味道真係好開胃,仲要沙甸魚都係原條提供㗎😌,係一個非常之適合做前菜嘅沙律!

Bikini sandwich
之後想介紹嘅呢個小食就係西班牙風味烤三文治🤤,個人來講真係好少食到帶有西班牙風味嘅三文治🤣。今次嘅呢個三文治其實都幾有驚喜㗎😎,餐廳係採用類似「飛碟」嘅做法🛸,所以餡料並唔容易散😬。而餡料方面就有用配菜包住嘅伊比利亞火腿🐽、黑松露同埋芝士🧀,拉絲嘅效果真係啱晒打卡🤳。係非常之豐富嘅三文治🥪!

Stuffed squid
最後想介紹嘅小食就係釀魷魚🦑,呢份釀魷魚就用咗調晒味嘅豬肉作為餡料👍,就咁睇個賣相都已經覺得好特別👀。食落魷魚口感彈口😬,豬肉嘅調味唔會搶咗魷魚本身嘅鮮味😋。而配菜方面就有薄脆薯條配龍蝦汁,我覺得呢個配搭非常之新鮮😚。

Traditional Chicken Paella
至於主菜方面就當然要介紹西班牙大鑊飯啦🇪🇸,可以話係西班牙最有特色嘅主菜之一嚟㗎❤️。餐廳大廚會用傳統巨型火爐去烹調呢一份大鑊飯🔥,確保當中嘅味道可以均布於每粒西班牙大米中🙌🏻。西班牙大米粒粒分明👍,雞肉份量亦都夠多,而且一啲都唔鞋口😌。個人建議食之前可以擠檸檬汁🍋,有助提升食慾㗎🤣。鍾意食飯焦嘅朋友記得要食到最後,成個感覺又會唔同咗㗎啦😍。

甜品方面,我就食咗西班牙油炸鬼配雲呢拿雪糕🥳。我欣賞餐廳嘅油炸鬼食落唔會太油膩😇,同埋如果本身鍾意食甜嘢嘅真係啱晒你🤭,除咗油炸鬼本身掛咗糖粉之外,食之前仲可以點榛子醬🫡,絕對夠晒甜。喺呢個時候,我就覺得雲呢拿雪糕有解膩嘅作用啦🍨。

Virgin Sangria
至於喺飲品方面我就飲咗呢杯冇酒精嘅Sangria😚,呢杯Sangria入面真係有好多新鮮生果例如紅青蘋果🍏🍎、橙、士多啤梨🍓等,唔同生果加埋一齊夠晒繽紛🥳。另外飲品方面仲加咗提子汁同埋梳打,輕盈嘅感覺真係非常容易入口😬。

👉🏻值得一提,如果大家係Weekend食仲會有weekend brunch。而星期日食嘅話,餐廳入邊總會有歌舞表演㗎💃🕺,所以大家都可以留意吓!

評分以🌕表示(滿分為5)
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
賣相:🌕🌕🌕🌕🌑
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
服務:🌕🌕🌕🌕🌑
自己一直覺得食西班牙菜係同朋友最適合,大家一齊一人share一啲tapas成件事好似好開心😝之前Restaurant week已經留意到呢一間西班牙菜🇪🇸襯住聖誕節終於可以到訪喇🎅🏻Explosive Salmon "TNT" ($35) 其實係脆餅入面包咗啲sauce,面頭就有煙燻三文魚同三文魚籽,咬落去個吓啲醬爆出嚟個吓都幾有驚喜🥳Iberico Ham with tomato bread ($75)火腿唔會太鹹,但油香夠出,法包烘過,外面夠脆,蕃茄亦夠鮮甜,整體都幾夾👍🏻Patatas Bravas ($75) 其實係炸薯仔粒,粒粒都炸得外脆內軟,食落啖啖香口薯仔味,加埋蛋黃醬超邪惡👿Mushroom Croquettes ($22/1) 呢個真心好有驚喜☺️佢其實係炸皮包住好多炒香咗嘅磨菇蓉,一咬開香脆嘅外皮就有濃烈嘅菇香喺口腔散發💗Garlic & chili prawns ($178) 隻蝦真心都幾大隻,一上枱蒜香已經撲鼻而來,送包食都幾開心😝 Scallop on Fire ($188)一上枱個時記得準備好手機打卡,因為佢個火焰效果真係好吸睛❤️‍🔥 帶子微微煎過,食落都幾新

Scallop on Fire ($188)一上枱個時記得準備好手機打卡,因為佢個火焰效果真係好吸睛❤️‍🔥 帶子微微煎過,食落都幾新鮮,最底仲有啲煮到好入味嘅椰菜仔同菇,加埋個醬汁真係好惹味😍

Seafood Paella ($458) 一上枱真心大盤到嚇親😳 特別一讚嘅係佢啲青口同埋蜆都好新鮮,飯底煮得夠入味得嚟唔會太鹹,仲有啲魷魚粒增加咬口🥘

雖然食到呢到都好飽,不過最後都嗌咗甜品Basque burnt Cheesecake with raspberry sorbet ($78)🧀raspberry sorbert幾refreshing,所以同cheesecake 都幾夾💛而且佢真係做到basque個種表面焦香嘅感覺,不過略嫌cheesecake本體可以更滑🫢

總括嚟講,呢間西班牙菜都算係幾正宗🇪🇸 成個場算係幾闊落,當日都有好多應該係朋友嘅gathering,三五知己一齊share tapas食應該幾有feel💃🏻
  • Basque Burnt Cheesecake with Raspberry Sorbet
  • Patatas Bravas
  • Garlic and chili prawns
  • Seafood Paella
2022-12-22 49 瀏覽
一大班朋友今日決定去食西班牙菜。位於西環的一間有名西班牙菜,當然就是我們今次決定的地方。餐廳近地鐵站,非常方便。店內空間大,環境舒適且裝潢色彩繽紛,亦非常有聖誕氣氛。我們叫左好多不同的前菜、主食、甜品及飲品提早慶祝聖誕節。➰𝗦𝗧𝗔𝗥𝗧𝗘𝗥𝗦➰1.Explosive Salmon"TNT"煙三文魚配餅塊,餅入有微微酸的醬汁。2.Iberico Ham with tomato bread脆身的tomato bread,夾上Iberico Ham食一流3.Patatas Bravas外脆內軟的炸薯,MY FAVOURITE4.Mushroom Croquettes滿滿濃味的菇菌,配上外層的酥脆5.Garlic & chili prawns新鮮的大蝦配上惹味的蒜,正6.Scallop on Fire著火的帶子,打卡一流,當然帶子都好鮮甜7.Wagyu Beef Air baguette和牛放在脆餅上面,店員會用火槍即場炙燒和牛,使和牛的油脂迫出8.Tuna and King crab salad with Squid ink crackers沙律有皇帝蟹肉、吞拿魚粒同三文魚籽,夾上墨汁脆片,口
一大班朋友今日決定去食西班牙菜。

位於西環的一間有名西班牙菜,當然就是我們今次決定的地方。

餐廳近地鐵站,非常方便。

店內空間大,環境舒適且裝潢色彩繽紛,亦非常有聖誕氣氛。

我們叫左好多不同的前菜、主食、甜品及飲品提早慶祝聖誕節。

➰𝗦𝗧𝗔𝗥𝗧𝗘𝗥𝗦➰
1.Explosive Salmon"TNT"
煙三文魚配餅塊,餅入有微微酸的醬汁。

3.Patatas Bravas

外脆內軟的炸薯,MY FAVOURITE

4.Mushroom Croquettes

滿滿濃味的菇菌,配上外層的酥脆

5.Garlic & chili prawns

新鮮的大蝦配上惹味的蒜,正

6.Scallop on Fire

著火的帶子,打卡一流,當然帶子都好鮮甜

7.Wagyu Beef Air baguette

沙律有皇帝蟹肉、吞拿魚粒同三文魚籽,夾上墨汁脆片,口感豐富

9.Russian salad with sardines
由不同的蔬菜配合醬汁而成,開胃

10.Bikini sandwich

CUTE CUTE 的Bikini sandwich

11.Stuffed squid
非常淋身的魷肉圈內釀滿豬肉餡料,有驚喜。

炸薯仔亦非常脆及惹味

12.Padron peppers
只有我喜歡的Padron peppers,外層有少少的鹽粒,整盤我食哂!

➰𝗠𝗔𝗜𝗡 𝗖𝗢𝗨𝗥𝗦𝗘➰

1.Seafood Paella

食西班牙菜點可以唔叫Paella。大大盤熱辣辣,面上有蝦、青口及大蜆,配上掛滿墨魚汁的飯,加上新鮮的檸檬汁,好食,好正宗

2.Traditional Chicken Paella
由於人數太多,我地叫多個雞試試,雞都非常嫩滑,好食。

➰𝗗𝗘𝗦𝗦𝗘𝗥𝗧➰

1.Basque burnt Cheesecake with raspberry sorbet
芝士味香濃,配上酸酸甜甜的Raspberry Sorbet,清新且解膩。

2.Churros with vanilla ice cream

西班牙菜的經典甜品,讓我想起幾年前的西班牙之旅。

熱辣辣新鮮的CHURROS可配朱古力醬或雲呢拿雪糕。

➰𝗦𝗔𝗡𝗚𝗥𝗜𝗔➰
1.Red Sangria($98)

2.White Sangria($98)

3.Virgin Sangria($90)
2022-12-20
🌟餐廳:La Paloma📍地址:西環西營盤皇后大道西189號西浦1樓💰價位:~$200 - $400⏰營業時間:星期一至日 12:00 – 15:00 & 18:00 – 22:30    📱電話:2291 6161西營盤除左係文青同特色Cafe小店既集中地之外,仲有林林種種唔同特色既多國菜色餐廳~今日我就約左best fd,去試一間主打西班牙Tapas及各地高級食材既餐廳,一於試下有咩食先~———————————————————🔹Beef and Foie Gras Baguette 擺盤好有特色~和牛放係釀有鵝肝既脆餅上面,店員會即席用火槍炙燒和牛,令和牛既油脂滲出~牛肉肉質嫰滑,味道濃郁~鵝肝脆餅亦係亮點,鵝肝入口順滑而甘香,一個好精彩既前菜!———————————————————🔹Oyster with Sherry Mary Shooter生蠔非常新鮮而且好大隻,食落夠Creamy又 Juicy,搭配Sherry Mary Shooter,微酸更能帶出生蠔既鮮甜味~———————————————————🔹Tomato Salad好有西班牙特色既沙律~除左新鮮沙律菜外,仲有橄
🌟餐廳:La Paloma
📍地址:西環西營盤皇后大道西189號西浦1樓
💰價位:~$200 - $400
📱電話:2291 6161

🔹Beef and Foie Gras Baguette

🔹Tomato Salad
好有西班牙特色既沙律~除左新鮮沙律菜外,仲有橄欖,蕃茄,吞拿魚等食材,食落好清新開胃~

🔹Scallops Ceviche
新鮮帶子以傳統西班牙菜手法以檸檬汁漬制,食落微微酸及充滿檸檬香氣~伴碟既炸乾蔥及沙律汁更能提升口感,擺盤亦好靚~

———————————————————
🔹Cuttlefish Tagliatelle in Carbonara Style
大推既菜式~餐廳以墨魚切絲代替意粉,用上Carnonara 方式烹調~墨魚絲好有嚼勁好掛汁,加埋西班牙煙肉粒及洋蔥,好正!!

🔹Beef Cheek Empanadas
炸餃子外型既牛頰肉餡餅~外層炸得好香脆,入面既牛頰肉好鬆軟,而且充滿肉汁~記得配埋佢地個青蔥汁,食落更加惹味~

🔹Cripsy Roasted Suckling Pig
呢個又係超正~乳豬外皮超脆,肉質好Juicy 好軟熟~配菜仲有牛油炒什菌及椰菜bb,夠哂豐富~

🔹Squild-ink Paella
主角出場,食西班牙菜點少得Paella~我地揀左墨魚汁海鮮Paella,大大盤熱辣辣,夠哂吸引~飯粒好Al Dente,每粒都掛滿墨魚汁既鮮味,海鮮方面有西班牙蝦、青口及大蜆,好新鮮好夾呢個墨魚汁飯~記得加D新鮮檸檬汁呀,令成個飯更提鮮更香,最後忍唔住KO 哂成碟飯haha,好飽呀!!

🔹 Red Sangria
食西班牙菜點可以唔飲返杯Sangria~酒味濃厚,岩哂搭配各款Tapas~

———————————————————
🔹Basque Burnt Cheesecake with Raspberry Sorbet
Basque cake芝士味好香濃,配合埋凍冰冰酸酸地既Raspberry Sorbet,好清新而且解解膩~

😋味道:4.5/5
🏢環境:4.5/5
💁🏻‍♀️服務:4.5/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4.5/5
👅整體小總結
呢間餐廳大推~環境非常寬敞,無論燈光/裝修及背景音樂都令人好relax 咁chill 返晚~食物質素出色,富有西班牙特色及傳統風味!佢地仲有好多特色既西班牙Tapas,超吸引,下次要約埋一大班人黎食先~
2022-12-12
2022-12-16 52 瀏覽
西班牙菜係其中一個小編幾鐘意嘅菜系,雖然西班牙無緣晉身八強,不過都可以嚟呢間位於西環嘅西班牙餐廳感受下氣氛,品嚐正宗嘅西班牙菜式🇪🇸• Explosive Salmon TNT $35空心脆餅裡面其實注滿咗冰凍嘅sour cream,放入口一咬餡料隨即爆開,唔怪之得叫做“TNT炸藥"😆• Iberico Ham with tomato bread $288伊比利亞火腿無論油花定鹹香感都特別重,入口油潤,有蕃茄麵包平衡返火腿嘅鹹味✨• Patatas Bravas $70薯粒就咁食已經夠香口,配埋個類似蛋黃醬咁酸酸哋嘅醬汁,好快就食清光💪🏻• Mushroom Croquettes $22/pc薯蓉質感綿密,外脆內軟🥔• Garlic & chili prawns $178呢個真係一上檯已經聞到勁香,蒜味超級重,蝦肉新鮮彈牙好惹味,連個包都要塗滿蒜油唔好曬😋• Scallop on fire $188非常吸睛嘅火焰帶子,配搭龍蝦汁嚟帶出鮮味🦞• Seafood Paella $458望到個飯咁深色,就知道一定好入味!海鮮汁滲透每一粒飯裡面,確實好濃郁但食耐咗會覺得有少少鹹,比較重口味一啲

• Explosive Salmon TNT $35

• Patatas Bravas $70

• Mushroom Croquettes $22/pc
薯蓉質感綿密,外脆內軟🥔

• Garlic & chili prawns $178

• Scallop on fire $188
非常吸睛嘅火焰帶子,配搭龍蝦汁嚟帶出鮮味🦞

• Seafood Paella $458
望到個飯咁深色,就知道一定好入味!海鮮汁滲透每一粒飯裡面,確實好濃郁但食耐咗會覺得有少少鹹,比較重口味一啲,而配料就有青口、蜆同蝦🙆🏻‍♀️

• Basque burnt cheesecake with raspberry sorbet $78
最欣賞呢到嘅巴斯克質感夠輕盈,有啲偏向日式cheesecake嘅感覺,食起上嚟唔會太膩,紅莓雪芭酸甜適中,整體幾清新😌

2022-12-15 83 瀏覽
地方大!outdoor位chill✨Staff幾nice☺️推介一試!👍🏻二人餐menu豐富!有好多款前菜!好好呀可以試到好多樣野🤤👏🏻生蠔夠新鮮👍🏻即燒和牛薄片、炸餃子、蕃茄沙律、同埋招牌燒乳豬都幾正🤤👍🏻卡邦尼口味既魷魚麵好有創意👏🏻主菜係好大盤既墨魚汁海鮮飯都好味!如果啲海鮮大隻啲會更開心🤣甜品係Basque Burnt Cheesecake 幾好味,如果口感再軟心啲會更正~Oysters with Sherry Mary ShootersBeef and Foie Gras Baguette Tomato SaladScallop CevicheCuttlefish "Tagliatelle" Carbonara StyleBeef Cheek EmpanadasCrispy Roasted Suckling Pig Squid Ink PaellaBasque Burnt Cheesecake with Raspberry Sorbet

地方大!outdoor位chill✨
Staff幾nice☺️
推介一試!👍🏻

二人餐menu豐富!
有好多款前菜!好好呀可以試到好多樣野🤤👏🏻
生蠔夠新鮮👍🏻

即燒和牛薄片、炸餃子、蕃茄沙律、同埋招牌燒乳豬都幾正🤤👍🏻

卡邦尼口味既魷魚麵好有創意👏🏻

甜品係Basque Burnt Cheesecake
幾好味,如果口感再軟心啲會更正~

Beef and Foie Gras Baguette
Tomato Salad
Scallop Ceviche
Beef Cheek Empanadas
Crispy Roasted Suckling Pig

Squid Ink Paella

1K
一行四人一齊去開心聚會,揀咗間喺西環嘅人氣推介西班牙菜🇪🇸餐廳好近地鐵站🚉,勁方便,入到店內發現空間好大,有好多座位,而且裝潢色彩繽紛,仲有一個小露台🤩 環境舒適寬敞,仲有打卡位📸前菜先嚟Oysters with sherry mary shooters、 Beef and foie gras Baguette及 Spanish Tomato Salad 🍅生蠔🦪大隻又夠creamy,有淡淡海水味;而和牛鵝肝長法包~~必試🌟火炙嫩滑和牛,包住脆卜卜嘅空氣法包,入面仲填滿軟滑香濃鵝肝,真係一試難忘西班牙菜就唔少得Tapas 😍Japanese Scallop Ceviche with mango and coconut dressing 帶子薄切晶凝通透,配上芒果沙沙及椰子醬汁,鮮甜帶微酸,好開胃Cuttelfish "Tagliatelle", carbonara style另一驚喜⚡️ 以為係pasta ,食落先知原來係切成條狀嘅墨魚🤩,口感煙韌,配醬汁細滑,非常美味🥰Beef cheek "empanadas" with chimichurri dressing一隻隻炸至金黃色,好似
一行四人一齊去開心聚會,揀咗間喺西環嘅人氣推介西班牙菜🇪🇸

西班牙菜就唔少得Tapas 😍

一隻隻炸至金黃色,好似餃子咁,外脆內軟,裡面有滿滿牛肉頰絲,肉味濃濃

with Brussels sprouts and mushrooms
慢烤西班牙乳豬,豬皮油光閃閃,非常香脆,肉質嫩滑,每食一啖都好幸福😆

主菜有勁大盤嘅Squid ink paella,成盤黑色,上面放咗好多隻大蝦、蜆及青口,食落鮮味十足

甜品就有幼滑嘅Basque burnt Cheesecake 配上清新嘅raspberry sorbet
  • Cuttelfish "Tagliatelle"
  • Beef and foie gras Baguette
  • Beef cheek "empanadas"
  • Crispy slow-roasted suckling pig
  • Squid ink paella
  • Basque burnt Cheesecake
2022-12-11 293 瀏覽
搵到間西班牙菜餐廳,地鐵一出1分鐘就到,呢到主要熟客外國客較多,今次就試試唔同嘅dish- Starters -🍴Explosive Salmon "TNT"煙三文魚配餅塊,入面有微酸醬汁,食落有Explosive口感,呢款好食🍅Iberico Ham with tomato bread其中一道好鐘意嘅西班牙前菜,tomato bread好脆,似係薄身法包烘香咗再加tomato,好夾好好食,加埋ham一流👍🏻🥔Patatas Bravas炸薯波外脆內軟,配蛋黃醬幾好食😋🍄Mushroom Croquettes炸手指入面係滿滿嘅菇菌,好濃味🦐Garlic & chili prawns法式多士沾上香蒜油,加埋大蝦好惹味🍴Scallop on Fire好有特色嘅一碟,上枱前就著住火,要把握時間影相,帶子軟身鮮甜好食- Main Course -🥄Seafood Paella好大pan 嘅西班牙海鮮炒飯,佢舖得好薄,夠兩個人食同好多魷魚粒一齊炒勻,仲有其他海鮮,基本上枱枱必叫- Dessert -🍰Basque Burnt Cheesecake with raspberrysorbet巴斯克整

- Starters -
🍴Explosive Salmon "TNT"

🥔Patatas Bravas
炸薯波外脆內軟,配蛋黃醬幾好食😋

🍄Mushroom Croquettes
炸手指入面係滿滿嘅菇菌,好濃味

🦐Garlic & chili prawns
法式多士沾上香蒜油,加埋大蝦好惹味

🍴Scallop on Fire

- Main Course -
🥄Seafood Paella
好大pan 嘅西班牙海鮮炒飯,佢舖得好薄,夠兩個人食
同好多魷魚粒一齊炒勻,仲有其他海鮮,基本上枱枱必叫

- Dessert -
sorbet
巴斯克整得好食,質地唔硬唔淋好適中,都唔會太甜,暫時係食過最好食嘅basque

🍷Red Sangria $98
🍹Orange Juice $45

🚩La Paloma (西環) @lapalomahk
📍西環西營盤皇后大道西189號西浦1樓
2022-12-07
10 分鐘 (堂食)
2022-12-09 70 瀏覽
餐廳已經滿佈聖誕裝飾🌟 加埋節奏強勁嘅音樂超好氣氛🙌🏼  次次嚟都食乳豬 今次試吓其他嘢 👉🏼 Patatas Bravas(即係焗薯仔配紅椒粉醬 - 非常惹味😋) 👉🏼 Mushroom Croquettes (個皮薄脆薄脆😽) 👉🏼 Garlic & Chili Prawns (個蒜蓉汁超正 蝦質地唔錯👍🏻) 👉🏼 Basque Burnt Cheesecake (完全出乎意料 好食😇)  📸 1️⃣ Basque Burnt Cheesecake with Raspberry Sorbet ($78) 2️⃣ Scallop on Fire ($188) 3️⃣ Seafood Paella ($458) 4️⃣ Patatas Bravas ($78) 5️⃣ Garlic & Chili Prawns ($178) 6️⃣ Mushroom Croquettes ($22) 7️⃣ Explosive Salmon “TNT” ($35) 8️⃣ Iberico Ham with tomato bread ($288)
餐廳已經滿佈聖誕裝飾🌟 加埋節奏強勁嘅音樂超好氣氛🙌🏼
次次嚟都食乳豬 今次試吓其他嘢

📸

2️⃣ Scallop on Fire ($188)

3️⃣ Seafood Paella ($458)

4️⃣ Patatas Bravas ($78)

6️⃣ Mushroom Croquettes ($22)

2022-12-07 290 瀏覽
💖La Paloma (西環)✨西環西營盤皇后大道西189號西浦1樓 〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️西環呢個地方我真係好少嚟,不過呢間餐廳我成日都聽人哋講話好正㗎,所以山場水又遠都一定要嚟🤣好彩我買咗全月通,車費冇咁貴🤭如果唔係我諗應該冇咩機會踏足呢一個西營盤地鐵站😆,呢一間餐廳係西營盤站附近好近㗎咋唔使點樣搵路😉啱晒第一次踏足呢個地方嘅朋友們😎-煙熏三文魚配墨西哥酸忌廉及三文魚子🍣 $35平時好想叫前菜,但係有陣時怕佢份量太多,變咗食錢財都食飽。呢間餐廳幾好㗎。佢嘅前菜有得揀係以每一塊嘅價錢去計算🧮,所以食幾多嗌幾多唔怕浪費。酸忌廉配埋煙熏三文魚同埋三文魚子,做小食真係好得!酸酸地好開胃㗎!下面嘅餅脆卜卜。-伊比利亞橡木果餵飼黑毛豬火腿配蕃茄包🍅 $288 Ham係西班牙菜必食🙌🏻我不嬲都唔係咁鍾意食啲太鹹嘅火腿,我覺得呢度嘅火腿唔錯㗎,唔會太鹹個味道唔會話太有微微煙燻醃製嘅味道,再配埋蕃茄多士,好正😋-傳統炸薯角配紅椒粉醬🥔 $70呢個炸薯角估唔到咁好食,食落去嘅薯仔比較淋身,初頭以為佢個紅椒粉醬汁會令到啲薯仔好難,點不知又冇喎😏 有少少香辣嘅味道都幾惹味架‼️-蘑菇酥炸忌

💖La Paloma (西環)
✨西環西營盤皇后大道西189號西浦1樓

-煙熏三文魚配墨西哥酸忌廉及三文魚子🍣 $35

-伊比利亞橡木果餵飼黑毛豬火腿配蕃茄包🍅 $288

-傳統炸薯角配紅椒粉醬🥔 $70

-蘑菇酥炸忌廉球🍄 $22/pc

雖然佢嘅賣相唔算太吸引,但係食落真係verygood😍,食落去好重蘑菇嘅香味,外脆內軟嘅口感,另外我一試愛上❤️

-蒜蓉香辣椒煮大蝦🦐 $178

一上枱已經聞到好香嘅蒜蓉味,勁大隻蝦已經剝好殼,蝦肉好有彈性🥳,蒜蓉同埋辣椒可以再放上去孫種麵包上面一齊食💁🏻‍♀️

-火焰燒帶子配伊比利亞火腿,小椰菜及龍蝦汁🐚 $188

啱晒大家打卡,因為真係好誇張,係我哋面前點火,然後燒帶子😍我覺得因為有龍蝦汁所以帶子更加鮮味獨特,我都幾鍾意入邊嘅椰菜仔,吸晒啲龍蝦汁😲估唔到又幾好食

-西班牙海鮮飯🥘 $458

(魷魚、蜆肉、青口、蝦)
超級大隻鑊😂我諗有我兩塊面咁大😎, 雖然上面嘅海鮮唔算大隻,但係好鮮甜!尤其是係個青口,咬落去仲有海水🌊,我好正㗎 !得三隻青口真係唔夠分😂但係啲飯就份量好多教晒我呢啲飯桶食😇🤪我自己就鍾意加啲檸檬汁一齊落去食🤭我覺得正啲

-巴斯克朝香芝士蛋糕配雜莓雪芭🍰 $78

又係巴斯克芝士蛋糕啦‼️之前食完一次就覺得好好食,呢度又有一定要嗌啦!雖然佢個雪芭比較酸,但係食落口,同計時一齊嘅時候就產生左化學作用,感覺上好似中和返少少冇咁酸🙃

-VIRGIN SANGRIA🍹 $90
Non-alcoholic Sangria, Grape juice, soda & fresh fruits
我覺得呢杯嘢飲幾好飲㗎 !真係成杯飲晒。甜甜地入邊有士多啤梨又有提子可以食。唔飲得酒嘅朋友就啱晒😝

-RED SANGRIA🍷 98
Red wine, Vermouth, a twist of spirits & fresh fruits.
呢杯紅酒都係偏甜,入邊有一啲青檸,如果大家有興趣可以吱埋落去杯飲度😝
2022-12-07
2022-12-07 62 瀏覽
📍La Paloma (西環)👩🏻試試同事推介嘅西班牙餐廳🇪🇸。餐廳好熱鬧好有節日氣氛🎄🎅。⭐️STARTERS🍽️Explosive Salmon "TNT"面頭嘅煙三文魚厚肉肥美。一咬開脆餅球竟然有冰涼嘅sour cream,好有味覺衝擊‼️🍽️Iberico Ham with tomato bread麵包烘得香脆。番茄酸度唔高,唔會遮蓋咗火腿細緻嘅香味。🍽️Patatas Bravas 薯仔炸得香口,有蒜粉同紅椒粉味道。加埋醬汁酸酸甜甜味道清新。🍽️Mushroom Croquettes 外層脆卜卜,裏面重蘑菇香又creamy。🍽️Garlic & chili prawns 蝦肉大隻又彈牙。蒜油味道極濃,配麵包一流。🍽️Scallop on Fire 帶子彈牙唔韌。蔬菜有用海鮮汁炒過。⭐️MAIN COURSE🍽️Seafood Paella西班牙飯薄薄一層,底度有少少脆脆嘅飯焦。比起其他餐廳,呢度嘅出品海鮮湯味道較重,相對地番茄味較淡。⭐️DESSERT🍽️Basque burnt Cheesecake with raspberry sorbet濃郁幼滑仲有明顯焦香。Raspberry sorbet酸
📍La Paloma (西環)

⭐️STARTERS
🍽️Explosive Salmon "TNT"

麵包烘得香脆。番茄酸度唔高,唔會遮蓋咗火腿細緻嘅香味。

🍽️Patatas Bravas

🍽️Mushroom Croquettes
外層脆卜卜,裏面重蘑菇香又creamy。

🍽️Garlic & chili prawns
蝦肉大隻又彈牙。蒜油味道極濃,配麵包一流。

🍽️Scallop on Fire
帶子彈牙唔韌。蔬菜有用海鮮汁炒過。

⭐️MAIN COURSE
🍽️Seafood Paella

⭐️DESSERT
濃郁幼滑仲有明顯焦香。Raspberry sorbet酸味好出好解膩。

📍La Paloma (西環)
西環西營盤皇后大道西189號西浦1樓
2022-12-06 111 瀏覽
衝出荃灣黎到西營盤覓食~今次試左間衝出荃灣黎到西營盤覓食~今次試左間正宗嘅西班牙餐廳💛為咗慶祝早前靚仔如雲嘅西班牙🇪🇸隊世界杯首勝,荃姐我決定佢入幾多球我就食幾多道西班牙菜😎! 6 x Starters1 x main course1 x desserts 🍮 每位:約$500/person 👇🏻Starters👇🏻🍽Explosive Salmon “TNT”煙三文魚x墨西哥酸忌廉x三文魚籽,底的脆片咬落去就有sour cream+三文魚籽三種爆炸式口感一次食到,爽丫 🍽Iberico Ham with tomato bread西班牙伊比利亞火腿 鹹香適中!香脆麵包配上tomato sauce好清新開胃,作為前菜口感一流 🍽Patatas Bravas傳統炸薯條配芝士醬同紅椒粉醬, 好邪惡,但好食到我停唔到 🍽Mushroom Croquettes一向都唔好蘑菇,但呢個蘑菇做的脆忌廉球,酥脆的口感每我慾罷不能! 🍽Garlic & chili prawns (大推!!!!!)食到你你舔手指既大蝦香蒜好爽口,法式麵包一定要點埋蒜蓉汁呀!好味程度🆙🆙🆙!大蝦香蒜同麵包點一齊咬層次豐富!好
衝出荃灣黎到西營盤覓食~
今次試左間衝出荃灣黎到西營盤覓食~
今次試左間正宗嘅西班牙餐廳💛
為咗慶祝早前靚仔如雲嘅西班牙🇪🇸隊世界杯首勝,
荃姐我決定佢入幾多球我就食幾多道西班牙菜😎!

6 x Starters
1 x main course
1 x desserts 🍮
每位:約$500/person

👇🏻Starters👇🏻
🍽Explosive Salmon “TNT”
三種爆炸式口感一次食到,爽丫

🍽Patatas Bravas
傳統炸薯條配芝士醬同紅椒粉醬, 好邪惡,但好食到我停唔到

🍽Mushroom Croquettes

大蝦香蒜同麵包點一齊咬層次豐富!好好味呀!

🍽Scallop on Fire
我以為食野都有才藝表演”噴火”
帶子+蘑菇+蔬菜燒真係好好食️🤤入面仲有蘑菇同蔬菜,Yummy👍🏻

👇🏻main course👇🏻
🦑Seafood Paella
有青口、蝦、蜆肉、魷魚、魚湯同海鮮汁制成的海鮮飯,每粒飯都滲透海鮮汁同魚湯,
貼心地附上檸檬,去除左腥味!

👇🏻desserts👇🏻(大推!!!!!)
🍮Basque burnt cheesecake with raspberry sorbet
不得了不得了! 巴斯克焦香chessecake mix雜莓雪芭
芝士味濃郁香滑, 內裏像布丁的柔軟口感, 軟棉棉嘅雪芭好好入口!我愛呀🫶🏻

星期日仲有Live band架,食野之餘仲可以欣賞西班牙文化☺️,仲有室外架!環境又靚又有氣氛,仲包你飽到捧住個肚走☺️!

📍La Paloma
西環西營盤皇后大道西189號西浦1樓(西營盤站A1出口)
2022-11-29
2022-12-05 69 瀏覽
雖然就嚟要去西班牙,但係都阻止唔到我忍口吃西班牙菜,這間西營盤的La Paloma,已經返頭去過好多次!🌟Tapas 🌟至愛西班牙菜的Tapas ‼️就係貪佢細細碟,眼闊肚窄的可以點很多很多😍以下三款是最常見的下酒菜!塗滿蕃茄醬汁的烤麵包片,帶點酸甜微辣,用來搭配伊比利亞火腿等偏咸的食物再合適不過‼️🔸Explosive Salmon🔸Iberico Ham 🔸tomato bread另外再加點了三款下酒菜,都是每次必點的🙌🏻其中最推介炸薯仔!外皮酥脆,搭配大蒜蛋黃醬與辣味番茄醬,真的超級惹味啊!蒜蓉辣椒蝦好夠蒜蓉白酒香味,除咗隻蝦好食,用麵包點醬汁,好吃到一滴不剩!另外雜菇可樂餅,濃濃的菇香味一級棒🔸Patas Bravas🔸Mushroom Croquettes🔸Garlic & chili prawns🔸Scallop on Fire真是令人驚艷的菜式😍😍店員誠意推薦!新鮮肥美嘅扇貝,加入了鹹香辣肉腸,提升左鮮味!用白酒喺適合面前即席燒灼‼️醇香撲鼻,加了酒香的扇貝更新香口🌟Main🌟🔸Seafood Paella老實說這份西班牙海鮮飯並沒有太吸引,味道是不錯的,不失風味,水準穩定!就

🌟Tapas 🌟

🔸Scallop on Fire
真是令人驚艷的菜式😍😍

🌟Main🌟
🔸Seafood Paella
就是海鮮看上去不夠豐富。不過已經吃到尾聲了,再多的海鮮也吃不下😂

🌟Dessert🌟
🔸Basque burnt Cheesecake with raspberry sorbet
幾有誠意的甜品! 芝士蛋糕質地軟綿,就像一舊半溶的芝士,加上紅莓雪糕的酸甜味,完美地拿捏到平衡唔太膩

🌟Drinks🌟
🔸Red sangria
食西班牙菜不能錯過的水果酒❤️香氣是誘人的香甜青檸檬、橙皮、蘋果和肉桂,甜甜的味道亦非常清爽!食完鹹香味較重的西班牙菜,喝着水果酒就是享受🙌🏻

2022-12-01 89 瀏覽
就快聖誕🎄一到餐廳樓下一路上到去都已經佈置滿滿既聖誕節物物⭐️想在香港找到又平又好食的西班牙菜,#lapaloma 係其中一個唔錯既選擇。正宗西班牙餐廳, 店內裝修生氣勃勃。星期六,日會有weekend Brunch, 星期日更會有歌舞表演。食物方面, 所有菜式一律係傳統的西班牙地道菜式。大廚係土生土長的西班牙人, 致力將最地道的西班牙風味帶來香港。La Paloma有著最潮最多樣化的tapas選擇。大廚更會使用傳統巨型火爐烹調有全港最巨型的西班牙什錦海鮮飯(Paella) ! 其烹調方法令味道均布於每粒西班牙大米中。帶給客人100%西班牙式的味道。餐廳播放著輕鬆熱情的音樂,充滿著愉悅的氣氛。餐廳提供多款的ᴛᴀᴘᴀꜱ,很適合跟朋友聚餐,一齊品嚐這地道的西班牙風味。❤️帶子配椰子汁 🥥好特別 帶子上面有生蝦式身果隻酸辣醬 但仲要好夾旁邊有啲黃椒配搭入口好清新😋❤️乳豬外脆入面啲肉好嫩滑❤️牛肉和鵝肝長棍麵包 🥖開頭未食以為是和牛壽司,其實是和牛法包,火炙過的和牛法包一咬之下充滿驚喜,法包居然是空心,裡面藏滿了鵝肝,豐腴的鵝肝配搭入口即化的和牛,太美味了‼️❤️ 西班牙墨魚汁青口配大蝦燴飯 一上枱嚇親

La Paloma有著最潮最多樣化的tapas選擇。

餐廳播放著輕鬆熱情的音樂,充滿著愉悅的氣氛。

❤️乳豬外脆入面啲肉好嫩滑

❤️ 西班牙墨魚汁青口配大蝦燴飯
一上枱嚇親!因為超大盤!青口都算幾大隻,大蝦黎講就偏細隻飯量好多!感覺上3,4個人都好夠食 (但見有幾枱都係兩個人叫一盤),墨魚汁味都幾濃,飯粒軟硬適中,係我中意食既口感,偏向煙韌既,但就感覺咸左少少。

❤️ 卡邦尼墨魚寬條麵,超有彈力很有咬口,質感好特別。配上雜菌後,香氣更濃啊

❤️甜品~巴斯克烤芝士蛋糕配覆盆子
2022-11-29
  • 西班牙墨魚汁、青口配大蝦燴飯