2021-03-26 54 瀏覽
今日朋友有好事要宣布,原本他做成了大生意,所以想好好慶祝一番。朋友對我很好,他說今晚他請客,吃什麼都可以,所以我便帶他來到最近網上大熱的扒房慶祝啦。 我們準時到達,發現店內已經有好多客人,非常熱鬧。我們被安排坐在電子火爐的旁邊,忽然有在國外的感覺。 全晚只有一個$328的套餐,有齊餐包、湯、沙律、自選主菜和薯條,而薯條是仼食的,我們倆都喜歡吃薯條,所以好興奮呀。 餐包配有兩種醬,一個是牛油,一個是肉桂醬,店員推介吃肉桂,好特別呀。 凱撒沙律調味好好,撒上大量芝士粉後,更加好吃。由於中午才吃完牛扒,所以我決定今晚吃豬肋骨。塗滿BBQ醬的豬肋骨,好惹味,有點辣的醬汁非常開胃,豬肉好腍好嫩,煮得很好吃。 最後當然要追加薯條,薯條發燒友表示好滿足。
今日朋友有好事要宣布,原本他做成了大生意

我們準時到達,發現店內已經有好多客人

全晚只有一個$328的套餐

凱撒沙律調味好好,撒上大量芝士粉後,更加好吃。

最後當然要追加薯條,薯條發燒友表示好滿足。
2021-03-16
2021-03-24 63 瀏覽
嗰日行過灣仔都唔知食咩好咁啱就見到啲人話呢間好食就上去試吓啦一上到去呢已經覺得佢個門面好靚入到去簡直覺得正添啊冇諗過樓上餐廳有啲咁好嘅質素坐埋邊位嗰啲呢就直頭有個火爐電視機喺旁邊勁正勁適合食聖誕大餐坐低咗再見到佢嘅餐具好得意有一把斧頭仔刀叫咗一個set佢有餐包沙律同埋湯個湯係豆嘅湯嚟味道好Flesh沙律同餐包都係正常嘢食完之後佢就想主菜我叫咗豬肋骨 上面有滿滿嘅燒汁醬Size都算OK大約有六條骨左右配埋薯條勁正🤣用佢嗰把大斧頭刀仔切完先一次過食同埋佢啲薯條好新鮮係即刻炸嘅夠晒脆卜卜佢嘢食都好好味同埋環境舒服所以會令人哋可以慢慢坐喺度食同埋個set大概三百零蚊~ 環境加埋嘢食完全覺得係值~ 有機會都會想食下晚市❤️❤️

一上到去呢

配埋薯條勁正🤣

用佢嗰把大斧頭刀仔切完先一次過食
同埋佢啲薯條好新鮮係即刻炸嘅夠晒脆卜卜

佢嘢食都好好味同埋環境舒服所以會令人哋可以慢慢坐喺度食

同埋個set大概三百零蚊~
環境加埋嘢食完全覺得係值~
有機會都會想食下晚市❤️❤️
2021-03-07
2021-03-22 67 瀏覽
俗語話「有麝自然香」,一間好吃有質數的餐廳,就算是樓上鋪也能客似雲來,好評如潮。La Moo Moo's 就是其中之一,這間網紅餐廳真是勁多人推介,所以今天點都要試試。細緻決定成敗,餐廳的餐包都是自家製的,而且還配上這裹出名的肉桂牛油,香氣十足。Soup of the day天天不同,今天是青豆忌廉湯,滑滑的忌廉配上清豆的清新,跟餐包十分匹配。「嗦嗦」聲的沙律菜,配上麵包脆粒和很多人都喜愛芝士,完美的Caesar Salad主菜是Full Rack BBQ Baby Back Ribs,肋腓非常入味,外層脂肪燒得焦香脆口,BB肋腓肉質嫩滑,完全不嚡口,好抵讚。
  • Full  Rack  BBQ  Pork  Ribs
2021-03-22 66 瀏覽
工作生活壓力大就要食點好東西,美味的食物可以讓大腦釋放更多安多芬從而得到減壓的效果,我一直都是用這個方法為自己減壓。今日又試新嘢,La Moo Moo's Steak and Fries,這間有超多網友推介,當然要試一試啦!第一次幫襯就試它的 Signature Steak 套餐,這個也是眾網友首推的。熱烘烘鬆軟的餐包配上Cinnamon Butter,香味突出又美味。今天的Soup of the Day是青豆忌廉湯,香滑濃郁。Caesar Salad,沙律菜爽脆清甜,搭配芝士粉及香脆麵包脆粒,特別滋味。Signature Steak,足足有10oz肉眼扒,份量十足,上桌時配上一把特製有Logo的刀,非常特別而且印象深刻。我叫的是medium, 切開中間呈現粉粉的,肉汁飽滿,最值得誇讚的應該是肉扒的外層,烤得蕉香脆口,十分好食,難怪這麼多網友推介。
  • La  Moo  Moo’s  Signature  Steak
2021-03-20 79 瀏覽
今日想同朋友食餐好🥢,朋友鍾意食薯條又鍾意食牛扒,一於揀一間可以任食薯條既牛扒餐廳🥰我哋揀咗一個星期日去咗,呢間餐廳只有一張簡單Menu,有意粉丶牛扒丶豬肋骨 等等每一個餐已經包含麵包丶餐湯丶沙律同埋無限供應薯條❤️我哋兩個係食肉獸,主菜要左豬肋骨同埋牛扒餐湯係打得好溶嘅豌豆湯 非常濃 好好飲麵包焗到熱辣辣 配上自家製牛油同埋肉桂醬 非常鬆軟丶好香~好好食🤗沙律超級新鮮😋 為呢一餐打開 味蕾跟住等咗一陣送上主菜 牛扒超大塊 無根丶配上黑椒汁好好食 豬肋骨非常大塊 ,一客可以切成七八件 配上BBQ醬汁 滋味又好吃😁呢度食薯條🍟係幼身, 啱啱新鮮炸出嚟 配上茄汁都好正 侍應仲要不停問你要唔要refill😘呢度環境好好,坐得舒服,好適合傾偈呢!🤠

每一個餐已經包含麵包丶餐湯丶沙律同埋無限供應薯條❤️

我哋兩個係食肉獸,主菜要左豬肋骨同埋牛扒

餐湯係打得好溶嘅豌豆湯 非常濃 好好飲

沙律超級新鮮😋 為呢一餐打開 味蕾

跟住等咗一陣送上主菜
牛扒超大塊 無根丶配上黑椒汁好好食

豬肋骨非常大塊 ,一客可以切成七八件
配上BBQ醬汁 滋味又好吃😁

呢度食薯條🍟係幼身, 啱啱新鮮炸出嚟 配上茄汁都好正
侍應仲要不停問你要唔要refill😘

呢度環境好好,坐得舒服,好適合傾偈呢!🤠
2021-03-20 2761 瀏覽
今日同朋友去咗位於灣仔的一間扒房食午餐,之後一路都在網絡上看到呢間餐間的介紹,覺得照片都影都好靚,餐具都好特別,所以就來試下是否真的好食由於今天是星期六,没有平日午市套餐,平日會有意粉、三文治和漢堡包更多的選擇。來扒房當然係食扒啦,我同朋友都叫Set Lunch $328凱撒沙律Fresh Caesar Salad前菜是凱撒沙律,在新鮮的蔬菜上加上了巴馬臣芝士碎,麵包粒,再配上小小沙律醬,非常開胃自家製麵包配肉桂牛油 Home-made Bread Roll (Served with our famous Cinnamon)另外,令我好驚喜的是熱辣辣的餐包,非常香脆好味,甜甜的,配以特製的肉桂牛油,味道特別是日例湯Soup of the day 西蘭花忌廉湯味道唔錯,忌廉味濃郁,有西蘭花香氣招牌牛排 Signature 10oz Premium NZ Ribeye Steak這裏的招牌牛排有10安士重,來自紐西蘭的肉眼牛扒,我點了3成熟度(Midium-rare),肉味濃郁,十分juicy刀是斧頭🪓做型,相當特別,又十分好切所有餐配備有無限添食炸薯條,香脆美味
今日同朋友去咗位於灣仔的一間扒房食午餐

凱撒沙律Fresh Caesar Salad

自家製戔麵包配肉桂牛油 Home-made Bread Roll

是日例湯Soup of the day

西蘭花忌廉湯味道唔錯,忌廉味濃郁,有西蘭花香氣
是日例湯Soup of the day

刀是斧頭🪓做型,相當特別,又十分好切

所有餐配備有無限添食炸薯條,香脆美味

凱撒沙律Fresh Caesar Salad
位於灣仔的Lá Moo Moo,是一間人氣高企的美式扒房。香港人喜歡吃牛扒,每逢生日或大時大節,都喜歡去吃西餐吃牛扒慶祝。而這裡的餐食正正符合港人要求,牛扒既高質又美味,因此開業不久,便受到客人熱列歡迎哦! 餐廳佔地不大,舊式扒房設計,木系為主的裝潢,甚有情調和氣氛。晚上時段光顧,更會有電子火爐,洋溢著歐陸色彩,適合情侶約會光顧呢。 餐廳的特色是只賣一個套餐,每位$328的餐單,包含餐包、沙律、餐湯、主食和仼食薯條。店家原本只供應牛扒,但最近添加更多菜式,讓客人有更多選擇。 是日餐湯是椰菜花湯,質感濃稠,味道突出。 餐包可抹上招牌的肉桂醬或牛油食用,不過餐包不夠熱,焗熱一點相信會更美味。 Signature 10oz Premium NZ Ribeye Steak,終於登場啦! 這份來自美國的1855黑安格斯肉眼牛扒,份量十足,呈上時傳來香濃惹味的肉香,令人口水直流啦!這家美國牛扒品牌,已經創立160多年,是牛扒界的名牌之一。而黑安格斯更是該系列的牛扒當中最優質的品種,今晚能夠品嚐,實在令人興奮。 牛扒煎至面層酥脆,肉質富有嚼勁,肉與肉之間存有大量肉汁,味道相當不錯。而且牛扒油花細密,
位於灣仔的Lá Moo Moo
,是一間人氣高企的美式扒房。

餐廳的特色是只賣一個套餐,每位$328的餐單

是日餐湯是椰菜花湯,質感濃稠,味道突出。

,終於登場啦!

這份來自美國的1855黑安格斯肉眼牛扒
,份量十足,呈上時傳來香濃惹味的肉香,令人口水直流啦!

這家美國牛扒品牌,已經創立160多年,是牛扒界的名牌之一。而黑安格斯更是該系列的牛扒當中最優質的品種,今晚能夠品嚐,實在令人興奮。 牛扒煎至面層酥脆,肉質富有嚼勁,肉與肉之間存有大量肉汁,味道相當不錯。而且牛扒油花細密,肉味非常濃郁,愛吃牛的朋友不能不試。

大家不要只專注吃肉,伴旁的薯條同樣不能錯過!
幼身長條狀的薯條,香脆可口,微微鹹香,令我停不了口。而且更是無限仼食,一定要再來幾盤啦!
2021-03-16
2021-03-16 57 瀏覽
收咗工同朋友好想聚一聚然後搵咗間西餐廳食嘢,環境好舒服好靚,可以慢慢坐低傾計談心事食餐飯飲杯嘢~餐湯係白湯嚟,有少少胡椒味,幾好飲,仲有兩個餐包同沙律,味道唔錯然後到主角出場那就係呢個牛扒,要咗個medium嘅,好大塊,外面係有比較脆身少少嘅煎得,薯條口感都好好,再加埋佢個醬配埋個牛扒食非常好味我哋再order咗一個雞扒,外面煎得好香口,肉好嫩,仲要左杯cocktail,非常之易入口~整體嚟講成間餐廳都環境幾好,好舒服好值得收工/假期同朋友呀另一半過黎relax下

2021-03-16 69 瀏覽
上星期為朋友慶生,特意約了這一間在灣仔頗有名氣的扒房他們提供晚市套餐,雖然主打牛扒,但是應提供各類主菜,另外不得不提他們的薯條是任食,而且質素極高套餐均奉送餐湯和沙律,沙律配搭大量芝士和糖心蛋,配搭爽脆的沙律菜非常開胃主菜點了這一道pulled pork burger,非常值得推薦,芝士味道香濃,麵包鬆軟厚切,另外主角免治豬肉肉質飽滿,充滿淡淡豬油香,配搭香甜的麵包和芝士充滿層次感,的確是非常驚喜的一道漢堡
上星期為朋友慶生,特意約了這一間在灣仔頗有名氣的扒房

2021-03-15 165 瀏覽
一直bookmark左好耐既餐廳 襯白色情人節我地就去左食lunch❤️ 呢到最為人熟悉嘅一定係佢哋切牛扒把刀仔 每枱客人都影低打卡😆 位於18樓 落地玻璃有自然光 感覺都幾舒服☺️假日lunch menu係$328 2 courses 有starters and main course😝 starters 有Caesar salad 🥗 Soup of the day 同homemade bread roll👅 沙律菜好新鮮清甜👍🏻 湯係西蘭花忌廉湯 將西蘭花打碎 飲落好順滑美味🤩 自家製麵包烘過 面頭香脆 帶微甜 特別欣賞佢哋自製嘅Cinnamon butter🧈有淡淡肉桂香味 甜甜地 連我平時唔食肉桂都覺得好好味😍😍Main course 當然要試佢哋嘅Signature 10oz Premium NZ Ribeye Steak 另一個我哋就試咗Full Rack BBQ Baby Back Rib👅 牛扒揀左Medium 10oz真係好大塊 好厚身 表面煎到好香 鎖住肉汁 好juicy🤤 加少少鹽已經好好味👍🏻 豬肋骨既BBQ sauce 帶少少辣味 好腍好惹味 兩款主菜都配有
位於18樓 落地玻璃有自然光 感覺都幾舒服☺️

豬肋骨既BBQ sauce 帶少少辣味 好腍好惹味 兩款主菜都配有任食薯條 幼身嘅薯條炸得金黃香脆唔油膩 分量好多正常都唔使再添加🌟
Full Rack BBQ Baby Back Rib
Full Rack BBQ Baby Back Rib
2021-03-14 1887 瀏覽
通常中午就會去飲茶🫖食吓點心🧆但係今日好想食西餐同老婆拍下拖😎梗係搵間坐得舒服又高格調嘅餐廳啦😏氹吓老婆開心呀嘛😝位於灣仔軒尼詩道239號18樓La Moo Moo’s Steak and Fries🍟我哋因為早到所以客人都未到,但係陸陸續續客人到來竟然有七成滿😬今日係平日都咁多客人🤩犀利因為餐廳氣氛好輕鬆!不期然咁就嗌左杯Cocktail🍸French 75🍸有Gordon’s Gin丶新鮮嘅檸檬汁、柚子加埋香檳添⋯⋯帶點苦味但係好fresh🥳餐湯及沙律🥗沙律菜好爽脆😋最鍾意佢上一小角隻蛋🥚 增添風味⋯⋯ 餐包仲好鬆脆備有cinnamon 🧈 butter😋Signature 10oz Ribeye steak份量超大10安士⋯⋯外層煎得好香充滿濃郁牛肉嘅香氣😋配備一把好得意嘅🔪刀🤓⋯⋯增加氣氛和食慾😊因為牛肉好香濃所以根本唔需要佢嘅醬汁已經覺得好好味😙仲有薯條係任食添🤩啱晒我哋一班大男人😆一定夠飽😋Chocolate 🍫 lava cake蛋糕朱古力味好濃仲有溜心添⋯⋯非常出色加上雲呢拿雪糕🍦必食😋最後佢哋嘅服務質素好高!老婆好滿意😬

位於灣仔軒尼詩道239號18樓

非常出色加上雲呢拿雪糕🍦必食😋

最後佢哋嘅服務質素好高!老婆好滿意😬

• Chocolate lava cake
  • 沙律
  • Free Flow Crispy Golden Fries
2021-03-14 1158 瀏覽
依家大家都要注重健康!一日兩餐如果安排就會一餐豐富啲一餐清淡啲🙆‍♀️最好就係晏晝豐富啲夜晚清淡啲😊今日安排晏晝食西餐🍔🥩晚上就食壽司🍣⋯⋯咁樣就Perfect啦⋯⋯🎈🎈La Moo Moo’s Steak and Fries🎈🎈餐廳氣氛😍服務一流⋯⋯播住輕鬆嘅音樂好cill🙆‍♀️⋯⋯不自覺咁就叫咗杯cocktail🍹輕鬆吓!Paloma🍹🍹又有柚子汁又有青檸汁加埋Tequila⋯⋯超清新🥰有餐湯和沙律🥗沙律仲係有兩款任揀😊我最鍾意食凱撒沙律🥗沙律菜好爽脆⋯⋯La Moo Moo’s Burger🍔個包好鬆軟而且覺得好鬆脆!加埋美味嘅100%草飼嘅牛肉!真係好juicy😋煎得有點脆脆🙆‍♀️非常有好口感⋯⋯加上cheddar cheese🧀、紅洋蔥🧅仲有佢嘅BBQ醬汁甜甜地好好味😋最重要佢嘅薯條係任添⋯⋯🤩整體呢個價錢真係超值!而且環境真係好適合吹水傾偈⋯⋯🥰🥰

Paloma🍹🍹

又有柚子汁又有青檸汁加埋Tequila⋯⋯超清新🥰

有餐湯和沙律🥗

沙律仲係有兩款任揀😊
我最鍾意食凱撒沙律🥗沙律菜好爽脆⋯⋯

La Moo Moo’s Burger🍔

個包好鬆軟而且覺得好鬆脆!
最重要佢嘅薯條係任添⋯⋯🤩

整體呢個價錢真係超值!而且環境真係好適合吹水傾偈⋯⋯🥰🥰
  • 沙律
  • La Moo Moo’s Burger
2021-03-13 147 瀏覽
朋友介紹我們去灣仔一間樓上餐廳「La Moo Moo' s Steak and Fries」食牛扒,環境唔錯餐廳只有一款 $328 套餐,包括「湯、麵包、沙律、六選一嘅主菜 及 任食薯條」另外,餐廳嘅牛扒刀好有特色,設計造型是「肉刀」是日例湯 -「西蘭花忌廉湯」,湯做到幾香滑,味道唔錯自家製麵包切開的表面烘到香脆,配上「肉桂牛油」,出奇地好味凱撒沙律🥗,沙律菜好新招牌紐西蘭肉眼扒 (10安士),牛扒好厚肉,煎至5成熟,表面焦脆,有牛味,餐桌上有玫瑰鹽,可自行調味薯條幼身長條,吃起來口感鬆脆不油膩價格💰:$722 ($328 + 328 + 加一服務費$65.6)

另外,餐廳嘅牛扒刀好有特色,設計造型是「肉刀」

是日例湯 -「西蘭花忌廉湯」,湯做到幾香滑,味道唔錯
Soup of the day

自家製麵包切開的表面烘到香脆,配上「肉桂牛油」,出奇地好味

凱撒沙律🥗,沙律菜好新
Fresh Caesar Salad

薯條幼身長條,吃起來口感鬆脆不油膩

2021-03-13
2021-03-13 87 瀏覽
今日去了一間以Steak聞名的餐廳,扒房一向只提供一款牛扒餐,相當特別,最近推出了平日午市套餐,有意粉、三文治和漢堡包,多了更多選擇。Caesar Salad前菜有凱撒沙律,新鮮的沙律菜加上麵包粒、雞蛋和芝士粉,非常開胃。Soup of the day 相當特別的青豆湯,忌廉味濃郁,當中喝到綠豆泥蓉。Signature 10oz Premium NZ Ribeye Steak 首先當然要試試招牌的牛扒餐,10安士的重量,採用紐西蘭肉眼牛扒,五成的熟度,肉味濃郁、肉汁juicy,肉質粉嫩,果然是成名的招牌菜。Full Rack Premium Baby Back Ribs份量超多的Baby豬肋骨,表層滿滿的香濃燒烤醬,豬肋骨口感非常軟身,很容易就和肋骨分開,還有沙律菜和香脆的薯條。

Caesar Salad

Soup of the day
相當特別的青豆湯,忌廉味濃郁,當中喝到綠豆泥蓉。

2021-03-06
2021-03-13 1062 瀏覽
同事T很喜歡吃意粉,他之前在La Moo Moo食過黑松露意粉覺得又好味又抵吃,所以今日就帶我來一試。餐廳屬美式扒房,環境開揚舒適,令人感覺輕鬆自在,不錯。Lunch Set Menu$98共有4款選擇,有Burger, Hotdog, Sandwich 和Pasta, 包coffee or tea, 另加$30可以有埋Starter(salad & soup)Ginger x Mint$60~成份有Homemade ginger Syrup, Mint, fresh lime juice和apple juice, 薄荷味好香好濃,有少許薑味和青檸味,還有少許青檸肉,好清新和冰涼。Lychee Lemon Cooler$60~成份有Homemade Lychee Syrup, fresh lemon juice, Lemon Soda和Strawberry powder,檸檬的酸味非常濃郁,有少許荔枝香甜味,很開胃,很清涼。Starter(+$30)~Ceasar Salad~新鮮的羅馬生菜加上炸脆的麵包粒和大量的芝士粉,十分滋味。Soup of the day~青豆忌廉湯~沒有青豆的

餐廳屬美式扒房,環境開揚舒適,令人感覺輕鬆自在,不錯。

Starter(+$30)~

Soup of the day~青豆忌廉湯~沒有青豆的草青味,反而有豆的香味和順滑creamy的口感,好驚喜。

La Moo Moo's Burger$98~除了有4oz New Zealad草飼牛漢堡扒,還有煮到半溶,好甜的洋葱,蕃茄,磨菇,生菜,American Cheddar cheese, 配上千島醬和BBQ sauce, 很美味,口感十分豐富。

Side dish炸薯條金黄香脆,仲要係任叫任食,好正。

Black Truffle Cream Pasta$98~意粉軟硬度適中有彈性,每條意粉也掛上意大利black truffle cream, 味道濃郁又creamy, 再加上炸脆的葱頭和洋葱粒,真係好好味呀!

2021-02-25
午餐