2017-12-17 106 瀏覽
食意大利麵意粉既餐廳四圍都有,但好少食到比較特別/回味既。見網上介紹呢間餐廳既大廚擁有超過15年高級餐廳經驗,餐廳主打新鮮意粉配合自家製醬汁及濃湯,就慕名而來餐廳細細間,裝修簡㓗。餐牌兩頁,我就選左燒雞胸車厘茄及香草配迷你意大利雲呑(芝士波菜)$88意大利雲呑之前只係英國食過一次,香港好少餐廳有整架。望落細細份,食落就好飽肚。雞胸有香草調味,個皮金黃香脆,雞肉十分滑嫩!雲吞細細粒,易人口,一啖啖芝士,好滿足,加上有波菜,會fresh d,無咁 “流”A先生就叫左香煎美國安格斯西冷配紅米飯$128塊扒都幾大塊,燒汁惹味,牛扒就略厭有少少乾身但味道都不錯既,紅米飯就係健康之選🤓野飲方面,我地分別叫左camomile 同earl grey$28原來係一壺上既,其實可以叫一個一齊share我見茶味香濃就好奇睇下用咩茶包既呢~原來係Twinings既最後叫了個chocolate tart 作甜品,朱古力味道濃郁,但甜度恰到好處,不錯

餐廳細細間,裝修簡㓗。

A先生就叫左香煎美國安格斯西冷配紅米飯$128

塊扒都幾大塊,燒汁惹味,牛扒就略厭有少少乾身
但味道都不錯既,紅米飯就係健康之選🤓

原來係一壺上既,其實可以叫一個一齊share
我見茶味香濃就好奇睇下用咩茶包既呢~

原來係Twinings既

2017-12-12 99 瀏覽
周六早上慕名走到文咸東街,因為同伴是舊客,知道本來是樓上私房菜的 La Casa Bistro 搬到地舖,現在加多咗有早午餐食,手造意粉的特色保留。佢話牛油果班尼迪蛋必要食,我貪心多加脆煙肉,惹味啲好食啲,我梳乎蛋向來鍾意食蛋,你個班尼迪蛋水準真係好,飽滿幼滑,啱我心意,好好味! 同伴食呢個,野菌煙肉忌廉燴雞伴炒雜菜,忌廉醬汁味道豐富有層次,尤其醬汁蘊藏粒粒煙肉,非常惹味,若然伴紅米飯食更好,我地的炒雜菜亦不錯! 藍莓芝士餅最後一件藍莓芝士餅配 Cappuccino,周六中午就是應該這樣過,話說過來,咖啡是咖啡機沖出來的,不過不失,如果賣相可以加點功夫,印象會更好。我喜歡支持小店, 今日好開心滿意。

藍莓芝士餅

我喜歡支持小店, 今日好開心滿意。
2017-12-09 132 瀏覽
在香港, 新食肆不斷湧現, 面對劇烈競爭,各食肆要找出獨特的賣點, 運用特定食材設計出新菜色是對應招數之一, 就如這裡,主打手造意粉, 利用手造意粉設計出一系列菜色, 確實有點新鮮感, 而且口碑也不錯,這晚就專程來一試。由上環地鐵站步行前來La Casa Bistro大約十分鐘,交通也算方便, 整間餐廳裝潢簡約, 時尚富格調, 設計著重柔和舒適。先來個精選餐湯, 是意大利雜菜湯, 湯是夠熱的,湯本身鮮甜美味,湯內的幾款蔬菜也非常新鮮。餐牌上有一味令我有興趣的小食水牛城雞翼配藍芝士醬,一客有五隻雞翼, 每隻都做得外層微脆, 但內裡的雞肉還是嫩滑和肉汁豐富,蕃茄醬汁新鮮濃郁,再配上藍芝士醬, 惹味之極。店員也送來意大利風乾火腿火箭菜沙律, 風乾火腿刨得夠薄也味道鹹香細緻, 油脂豐香,跟香甜的蜜瓜一起吃配搭得不錯, 加上火箭菜和沙律菜用料夠新鮮, 感覺是討好的。這裡主打手造意粉, 當然要試試, 主菜要了海鮮西蘭花車厘茄汁(闊條麵), 原隻大蝦原來已去殼, 食落啖啖肉,蝦肉爽口也非常的鮮甜, 魚柳煮得剛剛熟, 入口嫩滑, 青口也是新鮮好吃, 個人較欣賞是闊條麵,淥得恰到好處而咬勁十足, 而且富
這裡主打手造意粉, 當然要試試, 主菜要了海鮮西蘭花車厘茄汁(闊條麵), 原隻大蝦原來已去殼, 食落啖啖肉,蝦肉爽口也非常的鮮甜, 魚柳煮得剛剛熟, 入口嫩滑, 青口也是新鮮好吃, 個人較欣賞是闊條麵,淥得恰到好處而咬勁十足, 而且富有蛋香, 非常有水準。
在這裡享受晚餐, 實在優遊自在,食物水準比想像中好, 是間值得支持的小店。
2K
2017-12-07 4813 瀏覽
以🖐🏻自家手製麵聞名,Tagliatelle 幼蛋麵、Fettuccine闊條麵、Mini Ravioli Mushroom or Risotta & Spinach 野菌/芝士菠菜🍜,當然要一試啦! 店內是由兩位酒店出身的大廚經營,水準當然出眾啦!店內位置不多,有大約10個位置左右,走高格調且小清新路線的同時,價錢亦算親民,偽文青去呃like打卡是一個不錯的地方! 🍡意大利肉丸及蕃茄汁配迷你芝士菠菜意大利雲吞🍅($78) 意大利雲吞真的比較少吃到,這個還要是手製的,實在非常興奮。 蕃茄汁味道酸甜又開胃,味道調較得剛剛好,加入幾粒意大利肉丸,味香好吃! 手製意大利雲吞包住芝士菠菜,外皮口感煙韌,明顯不是雪藏貨,配在一起很好吃的呢! 🐟煙三文魚意大利青瓜及香草忌廉汁配幼蛋麵🍝($98) 店主推介若要口感突出一點可選擇幼蛋麵,喜歡爽滑口感的我當然要點來一試吧!幼蛋麵果魚口感很好,爽彈可口之餘,配上咸香的三文魚和香草忌廉汁,成件事好match! 🥘泰式紅咖哩青衣魚柳配炒雜菜🍃($98) 紅咖哩味道是我頗喜歡的,紅咖哩不像平日吃到的,這個比

🍡意大利肉丸及蕃茄汁配迷你芝士菠菜意大利雲吞🍅($78)

意大利雲吞真的比較少吃到,這個還要是手製的,實在非常興奮。

🐟煙三文魚意大利青瓜及香草忌廉汁配幼蛋麵🍝($98)

🥘泰式紅咖哩青衣魚柳配炒雜菜🍃($98)

紅咖哩味道是我頗喜歡的,紅咖哩不像平日吃到的,這個比較濃郁,香味也較為突出。

青衣魚柳肉質爽口彈牙,鮮味美味,配上炒雜菜真的非常美味!

🍰紐約芝士蛋糕🧀($32)

最後點了個New York Cheese Cake 作飯後甜品,芝士香滑軟熟,濃郁美味。

2017-12-05
終於等到出糧日子和同事來食餐好小小,由中環行到上環 La Casa 當做下飯前運動。午餐供應時間由 11:00 – 5:00 即差不多是大半日都有得食Plus $10 Extra Salad or Soup午餐選擇不是太多, Light ~ Heavy 價位由$88 - $138不等。分別點了兩款午餐,當然吃主菜前頭盤也先奉上田園沙律和南瓜湯前者無乜特別可以描述,只是一般青菜沙律,我喜歡喝湯無論中湯、西湯都喜歡, 清新香甜的南瓜湯是我喜歡的西湯之一,自然香甜的南瓜味道已經相當討好, 加上有質感且順滑, 不禁令人有想喝多一點的慾望。煙三文魚意大利青瓜及香草忌廉手造闊條麵 $108忌廉汁口感比較輕盈、柔滑,薄身的忌廉汁令人吃起來更舒服。香草和橄欖油的清新包圍著彈牙闊條麵,但加了洋蔥及青瓜,無論層次感和口感十分豐富。麵條富蛋香和咸香三文魚加起來變得相當完美,份量也岩岩好。意式燴牛腩 $108 另一款午餐也是手造麵,,味道有別於一般意粉似全蛋麵,口感更煙韌香口。牛腩也炆得相當入味、鬆化,醬汁襯托出濃郁的牛肉味。以兩款主菜比較一淡一濃比較, 我個人較為欣賞前者的佩搭和清新感。 Cappuccin

Plus $10 Extra Salad or Soup

分別點了兩款午餐,當然吃主菜前頭盤也先奉上

田園沙律和南瓜湯

有質感且順滑, 不禁令人有想喝多一點的慾望。

煙三文魚意大利青瓜及香草忌廉手造闊條麵 $108

忌廉汁口感比較輕盈、柔滑,薄身的忌廉汁令人吃起來更舒服。

麵條富蛋香和咸香三文魚加起來變得相當完美,份量也岩岩好。

意式燴牛腩 $108

牛腩也炆得相當入味、鬆化,醬汁襯托出濃郁的牛肉味。

Cappuccino

咖啡溫度夠,奶泡雖然不夠豐厚, 但入口有果香,不酸而微苦,都飲得杯落。

但以午餐而言, 以上環區來說價位有小小貴,  但以水準和服務搭夠。

服務細心是加分位,借得一試。
2017-11-30
  • 煙三文魚意大利青瓜及香草忌廉手造闊條麵 $
2017-12-02 2987 瀏覽
文咸東街嘅「La Casa Bistro」原本做開意大利私房菜,最近由中環樓上舖搬咗去上環,換上全新面貌,變成一間意式小館。瀏覽過餐廳網頁,見地方雖然細細,但環境唔錯,簡單舒服,望落去幾寫意,所以趁周末有空,兩口子就特意來這裡 Hea 吓。店面以落地玻璃為主,門口梯級擺放咗一隻 Welcome Dog,旁邊以植物作點綴,令環境添上生氣。踏進內,地方的確有點細小,一眼見曬,除了門口左右兩邊的小圓檯外,入面只有三張長方形木餐桌,不過就勝在環境夠清靜,而且透過窗口看街景,外面行色匆匆,分外覺得自己悠閒。餐廳午市有 Set Lunch 供應,選擇雖然不多,只得五款,但定價合理,由 $88-$138 不等,包雜菜沙律或是日餐湯,配汽水、咖啡或茶,而且全日免收加一。至於散點方面,項目就包括有英式早餐、三文治、前菜/沙律、小吃、意大利麵食和肉類等。另外近 Counter 嘅玻璃櫃,入面就有鬆餅、牛角包、意式肉卷、馬卡龍、蛋糕及甜撻等可供選擇。先各自揀選自己嘅心頭好,再一起分享。先來的牛油果班尼廸蛋 ($88)  可配煙三文魚、脆煙肉或意大利風乾火腿,每款須另加 $15。揀咗頭兩樣,Eggs Bene
先各自揀選自己嘅心頭好,再一起分享。先來的牛油果班尼廸蛋 ($88)  可配煙三文魚、脆煙肉或意大利風乾火腿,每款須另加 $15。揀咗頭兩樣,Eggs Benedict 賣相幾靚仔,用香脆的多士墊底,中間夾住軟腍香滑嘅牛油果肉,而旁邊就伴以鹹香嘅煙三文魚、香脆可口的煙肉同沙律菜。切開水波蛋,半熟的蛋黃隨即緩緩流出,蛋汁黏稠,熟成度剛好,唯一就是稍嫌面頭的荷蘭醬過於杰身,食落有點糊口。
接著上桌的牛腩蕃茄濃湯 ($98),可選配幼蛋麵、闊條麵或迷你意大利雲吞,而雲吞仲可以揀野菌或芝士菠菜。揀咗野菌雲吞,成品非常大碗,呈深橙色,面頭飾以意大利青瓜和黃椒,賣相吸引。先舀起一匙蕃茄湯入口,蕃茄味濃得嚟又完全唔酸,非常易入口,而且喝起來不會太鹹,味道亦不太假,相信係同店家標榜唔加味精有關。
至於小巧的骰嘅野菌雲吞,外形皮薄飽滿,麵皮吃得出有蛋香,而且腍得來有咬口。牛腩有三大塊,質感軟腍鬆化,肉味濃郁,亦屬水準之作。
由於兩口子都不好啡,所以飲品只簡單揀咗兩支 Snapple (+$15@),冰涼解喝。
甜品不能少,而是日就有紐約芝士蛋糕、鮮果撻、桃撻和我倆點的朱古力撻 ($28) 。朱古力撻估計係來貨,而且並非當天送到,所以新鮮度預咗唔高,撻底同撻邊咬下有點硬,不過中間的餡心,朱古力味非常濃郁,甜度亦恰到好處,入口濃而不膩,都算唔錯。

總括來說,這間小店,地方舒服,店員親切有禮,食物亦幾有質素,是假日懶人蒲點之選。
2017-12-02
2017-12-01 117 瀏覽
要係中上環哩個核心區揾到價錢親民又有質素既餐廳食lunch真係一d都唔容易,直到近排見倒街口新開左一間小café,菜單都幾多元化,價錢都可以接受,就決定一試。特登挑選一個星期六去食lunch, 兩個人座bar table可以望下街景,寧靜又寫意。意大利雜菜湯野箘意大利雲吞好 homemade style,雜菜湯好清新健康,無落茄醬! 飲完好有家的感覺。雲吞系芝士菠菜味,應該係自家製吧,個皮一d都唔硬,粒粒都係fingerfood size,味道剛剛好一d都唔漏。哩度都有泰式咖哩青衣魚柳,好multi-national ! 唔好以為去泰式餐館食先夠正宗好味,哩度都唔差!咖哩好香椰香味,甜甜酸酸好開胃。意大利風乾火腿火箭菜沙律系清新之選,清甜蜜瓜配濃味火腿!分量都算多,可以三個人食都得。另外café都有賣cake同小食,可惜食左個甘full既lunch set, 實在系放唔落個生果tart,希望下次再黎食啦!

意大利雜菜湯野箘意大利雲吞

2017-11-25
意大利雜菜湯野箘意大利雲吞
2017-11-30 1983 瀏覽
現在行山都可以話塞人,莫說靜土,片刻寧靜在繁忙的香港來說可以話奢侈。不過有心尋求這片靜土,也總會找得到的。當然不是盲目地找,而要動動腦筋。平日一至五上環的繁忙程度不下於中環,但有別於假日和晚上中環迫滿區外客,這些時段的上環卻異常地寧靜。La Casa就是位於上環的一間小cafe,周末即使是午餐時間也食客不多,你可以跟朋友扮偽文青,飲杯咖啡食件餅發下呆也不會有人趕。**************看過剛才的開場白,你可能會對La Casa的定價或食物質素抱有懷疑,畢竟在這資訊爆炸的年代,稍為有點質素的食店都會被人瘋狂share,就讓我透過這篇食評一解大家的疑惑吧。餐廳地方不大,全店只可容納12個食客,白色磚牆和木桌椅走的是小清新路線。小廚櫃有多款不同的西式包點和糕點。意大利風乾火腿火箭菜沙律($78)清甜的哈蜜瓜上掛上鹹鹹香香的風乾火腿,火腿鹹度適中沒有搶去哈蜜瓜的味道,火箭菜上面亦有足夠的沙律醋,酸香十足。精選餐湯-番茄忌廉湯($28)Daily Soup原價$28本身已不算貴,但原來除了午餐外,每日11:30至17:00點任何一個主菜,加$10即可享用。番茄忌廉湯濃稠適中,有忌廉帶來的順

**************

小廚櫃有多款不同的西式包點和糕點。

意大利風乾火腿火箭菜沙律($78)

意大利風乾火腿火箭菜沙律

精選餐湯-番茄忌廉湯($28)

番茄忌廉湯濃稠適中,有忌廉帶來的順口之餘,酸香味亦十足,飲完都不會太滯。

精選餐湯-番茄忌廉湯

炸薯條配巴馬臣芝士($48)

炸薯條熱辣辣,奉上時熱得燙口,薯條是粗薯,食落啖啖肉又脆脆地,香口好味。
炸薯條配巴馬臣芝士

大蝦冬陰功海鮮湯配闊條麵($128)

這個大蝦冬陰功海鮮湯配闊條麵雖然索價過百元一碗,但抵食得過份,因為海鮮比麵還要多,有三隻大蝦、四隻青口和兩大件魚柳,碗底還有蜆肉。

大蝦冬陰功海鮮湯配闊條麵

冬陰功湯顏色比較深,帶點微辣,但酸香可以再多一點。
大蝦冬陰功海鮮湯配闊條麵

青口比較細隻,但勝在肉質嫩滑不黏牙。
大蝦冬陰功海鮮湯配闊條麵

大蝦都算幾大隻,已去蝦腸感覺衛生,蝦肉結實爽彈。

大蝦冬陰功海鮮湯配闊條麵

魚柳不過腍,帶點彈口。
大蝦冬陰功海鮮湯配闊條麵

麵底可選幼蛋麵、闊條麵或迷你意大利雲吞。闊條麵不會過腍,麵量適中,食完都夠飽。
大蝦冬陰功海鮮湯配闊條麵

Mocha($38)

飲品跟餐湯一樣,除了午餐外,一樣任點一款主菜加$10就有,咖啡則要加$15。

Mocha咖啡味較重,不太能嚐到朱古力味,個人覺得偏苦,味道普通。
Mocha

Chocolate($38)

凍朱古力同樣加$15就可享用,凍朱古力忌廉上澆上朱古力漿,入口朱古力味濃郁,朱古力迷一定收貨。
Chocolate

Chocolate Tart(@$28)

朱古力撻看似平平無其,但中間的朱古力餡朱古力味濃郁而不會過甜,中間還加了一點脆脆,口感非常豐富。
Chocolate Tart

總結,食物質素above average,個人特別喜歡大蝦冬陰功海鮮湯配闊條麵和朱古力撻,價錢合理,中午時段還不設加一,如果周末有空,絕對值得來放空一下。
炸薯條配巴馬臣芝士
Chocolate Tart
2017-11-29 1441 瀏覽
香港人日忙夜忙,無非不過想為自己或兒女帶來更美好的生活,但夫妻二人各自早出晚歸,每日交談可能不到幾句的大有人在;經營食肆雖然辛苦,但難得見有不少合拍的夫妻檔,能夠朝夕相處,互相了解,大家為同一目標而努力,就是偶而拗撬,依然羡煞不少忙碌的情侶。 La Casa Bistro 名字有點相熟,原來前身是一家私房菜,原址位於中環樓上店,近月才搬到上環地舖來,路線有些改變,從前是 Fine Dining,現在主打早午餐,因為人流多了很多,不變的、就是依然是夫妻檔,甫進店內,隨即遇上一男一女熱情招待,就是店主夫妻了,廚房主廚是拍檔,大家同是酒店出身。 店舖細小,只有十多個座位, 面向街的吧位其實幾好坐,自己忙中偷閑之時,笑看著匆忙的路人,飲杯咖啡特別有 feel。 我看中小店三特色,第一是全日早餐,尤其是招牌是牛油果班尼迪蛋全日有得食,而且是素,健康主義的人又多了一個好去處,若然始終喜歡一點肉,這個班尼迪蛋吃法靈活,多付$15,可以加煙三文魚、風乾火腿或脆煙肉。 第二是熱湯配意麵 pasta soup,我認為老闆非常有諗頭,此吃法十分適合想要健康但又需要吃得飽的人,因為只飲一個湯作正餐,就是幾

店舖細小,只有十多個座位,

Mocha

第二是熱湯配意麵 pasta soup,我認為老闆非常有諗頭,此吃法十分適合想要健康但又需要吃得飽的人,因為只飲一個湯作正餐,就是幾足料,依然感覺空蕩蕩,總要加一些澱粉質方成事。

五款中西合併的湯頭選擇,意大利雜菜湯是全素;香草雞肉雜菜湯,健康得來有肉香;牛腩番茄濃湯滋味,適合食肉獸;青衣魚柳番茄蝦湯,據說是老火熬湯;大蝦冬蔭公海鮮湯,可以想像得到豐富的辛辣香;我向來喜歡吃一點辣,所以選了最後的一款。

第三,小店強調用新鮮意麵,並非平時在超市買的乾貨,理論上質感會比較有蛋香及軟滑,四款選擇:幼蛋麵、闊條麵、野菌意大利雲吞及芝士菠菜意大利雲吞。

果然沒有來錯,招牌牛油果班尼迪蛋及手造意粉的確好,吃得出新鮮及廚藝,味道均勻豐富,簡單就是美!

牛油果班尼迪蛋加脆煙肉

脆煙肉、風乾火腿或三文魚是另外加上的,否則一客牛油果班尼迪蛋可以是素食,而更是一款味道豐富的素食。

班尼迪蛋的靈魂是荷蘭醬,可是荷蘭醬需要用量不少的牛油製造,多吃會肥亦會膩,現在以牛油果代之,質感同樣肥美幼滑,但就健康得多。

牛油果班尼迪蛋加脆煙肉

一刀切下,蛋黃流心,荷蘭醬汁豐富但輕盈、牛油果份量足、多士香脆,口感細緻、潤澤有層次,真的齒頰留香。

這個組合真有創意及匹配!

大蝦冬蔭公海鮮湯配野菌意大利雲吞

湯頭顏色深紅看似對板,但缺乏泰式香料的辛香霸氣,西餐廳內的泰菜,收斂一點亦無礙,無投訴!

大蝦冬蔭公海鮮湯配野菌意大利雲吞

難得海鮮湯料非常豐富,大蝦及青口各三只,更隱藏不少蜆仔、蝦仔及魷魚,新鮮程度不俗,番茄湯頭濃稠酸美帶點辛香。

大蝦冬蔭公海鮮湯配野菌意大利雲吞

意大利雲吞軟硬度適中,有點 el dente 的口感,未有被熱湯弄至過腍,與雪藏乾貨的確有別,只是吃不出蛋香,或者闊條麵、幼蛋麵會比較明顯,餡料是雜菌或芝士菠菜其實亦難辨,相信口感差不多,沒有突出味道,雜菌比較冇咁易肥呀,我的首選!

整體來說,都幾好食,作為海鮮濃湯非常稱職,帶些冬陰公的辛香亦是個好主意,只要別與正宗泰式冬陰公湯相比便不會失望!

燒雞胸車厘茄及香草手造意粉(闊條麵)午餐

燒雞胸車厘茄及香草手造意粉午餐

手造意粉,果然不同,份外柔軟吸汁、紮實不易斷,質感滑溜,而且富蛋香,與平時吃到的乾貨口感大大不同!

燒雞胸車厘茄及香草手造意粉

蕃茄醬汁新鮮濃郁,吃得到新鮮蕃茄的香,雞胸肉不鞋口,整體組合有水準,尤其闊條麵真的非常好吃。

午餐包新鮮沙律及咖啡或茶,價錢親民。

野菌香草醬配幼蛋麵

香草汁份量恰到好處,沒有多餘水份或油份,但香草醬汁均混地沾滿幼麵全身;菇菌柔韌份量多,同樣吸盡香草醬汁,清香口感豐富的幼蛋麵,同樣出色!

mocha

玻璃櫥櫃展示各款 pastry、甜點及樽裝飲品,適合見到樣先懂得揀的客人選擇!

門前有皇帝狗歡迎客人。

店內有些小植物及小擺設,增添溫馨。

老闆夫婦喜歡與客人打交道,看來熟客不少,這應該就是小店應有的特點及成功之道。
2017-11-25
燒雞胸車厘茄及香草手造意粉午餐
2017-11-28 1049 瀏覽
香港賣意大利菜嘅店鋪比比皆是,最近,同朋友到訪上環嘅La Casa Bistro,更集中於主打意大利麵,既然咁專注,應有其個人之處,亦喺我哋有興趣到訪嘅原因之一。店家屬小店形式經營,搭級而上,餐廳地方唔大,兩大張長枱,加埋窗口高腳枱,都只喺十多個位。裝修嚟得簡潔,木系枱櫈配白磚牆,牆上兩塊玻璃增強番啲空間感,枱上放點盆栽,期望營造出悠閒感。一紙主餐牌底面兩版,顯示晒有咩選擇,包括全日早餐、沙律、小食、意大利麵、燉菜及扒類,選擇唔算多,以精為主,順帶一提,小店唔收加一服務費。晌午市時段嚟,主餐牌有其他加配組合,如加沙律,加湯,加飲品都有優惠。不過,店長知我中環返工,亦順道介紹我佢哋嘅午餐餐牌,不過,距離我公司都比較遠,午市過嚟就真喺幾趕吓。煙三文魚意大利青瓜及香草忌廉汁 $98每一款意大利麵都可以選幼蛋麵、闊條麵或迷你意大利雲吞,而呢道煙三文魚我哋揀咗幼蛋麵。甫上枱,睇到份量十足,好多料,而啲麵條跟平時食到嘅喺有啲分別,感覺喺比較「新鮮」啲,似喺新鮮即製,入口有煙韌感,個汁底都好香滑,只喺嫌少少削身,未喺好掛汁;而煙三文雖然多,個人口味嚟講,就稍為偏鹹,但意大利青瓜好清爽。牛腩蕃茄濃湯
煙三文魚意大利青瓜及香草忌廉汁 $98

煙三文魚意大利青瓜及香草忌廉汁
煙三文魚意大利青瓜及香草忌廉汁
牛腩蕃茄濃湯 $98

另一道湯意大利麵我哋就揀迷你意大利雲吞,而雲吞亦有兩款口味:野菌或芝士菠菜,我哋揀後者。整道菜一大碗濃湯,色澤深沉,散發出蕃茄香味,先呷一口,個湯又真喺堅濃郁,微酸鮮活,湯中嘅牛腩都炆得鬆化;不過,芝士菠菜雲吞未有預期般咁正,口感不俗,但芝士冚晒啲菠菜味。
牛腩蕃茄濃湯
牛腩蕃茄濃湯
檸檬撻 $28

雖然晚市無咩加配優惠,不過,啲甜品定價都唔貴,但就唔多款,當晚所見就只有芝士餅,朱古力撻及檸檬撻。選最後者,皆因主菜都喺啲味濃嘅食物,店長不違言啲甜品都喺來貨,但質素又唔差喎,撻殼始終擺咗段時間,唔叫得好鬆脆,但個檸檬餡酸香清新,軟滑細緻。
檸檬撻
鮮奶咖啡 $34、熱檸茶 $26

諗住喺意大利小店,咖啡會有一定水準,所以,專登點一杯鮮奶咖啡嚟襯件檸檬撻,不過,咖啡喺以即沖咖啡機沖製,拉花自然免問,奶泡更喺咖啡還咖啡,奶泡還奶泡
,所以,入口雖然都醇香,但就無鮮奶咖啡嗰份順滑均勻感。
鮮奶咖啡、熱檸茶
是晚,客人唔算多,店長都有時間同我咃傾幾句,又問問意見,始知原來其前身喺樓上鋪,並做開精緻私房菜晚餐,依家「落咗地」就想轉變吓,做上軌道再搞啲新點子。
2017-11-27 241 瀏覽
上堂前來吃個early dinner。今次走到中環邊皮,皇后大道中與文咸東街交界。 鋪面簡潔,但短短數字「MSG Free, Fresh Pasta」,吸引著我。 意粉全部新鮮到港,主打無味精,專為附近的健康上班族而設。Set Lunch由1130-1700,全天候照顧不同時間放lunch的打工仔。 餐廳不大,以2張大長枱為主,食客多數都是外賣。 水牛城雞翼 $68 新鮮熱辣的水牛城雞翼外脆內軟,肉汁不少。 醬汁酸酸甜甜,帶點點辣,非常惹味。Blue cheese醬濃厚適中,配雞翼吃剛剛好。 煙三文魚意大利青瓜及香草忌廉汁幼蛋麵 $98 意粉有幾款可選:幼麵、濶條麵、迷你意大利雲吞。我較喜歡吃幼身意粉,幼麵就最適合我不過。 新鮮意粉口感偏軟,蛋味濃郁,與平時吃的乾意粉差別甚大,值得試試。忌廉汁濃稠適中,淡淡香草味與意粉配搭出色。煙三文魚不太鹹,合我口味,但口感偏乾、偏硬。 意式燴牛腩 $98 燴菜可配薯蓉、紅米飯或炒雜菜,都是健康之選。 燴牛腩超軟腍、入味,肉味夠濃,而且不痴牙。紅米飯不硬,撈汁吃剛剛好。 Cappuccino $34 杯子没有耳仔,飲熱飲時有點困難。

餐廳不大,以2張大長枱為主,食客多數都是外賣。

水牛城雞翼
水牛城雞翼 $68

新鮮熱辣的水牛城雞翼外脆內軟,肉汁不少。

煙三文魚意大利青瓜及香草忌廉汁幼蛋麵
煙三文魚意大利青瓜及香草忌廉汁幼蛋麵 $98

意式燴牛腩
意式燴牛腩 $98

燴菜可配薯蓉、紅米飯或炒雜菜,都是健康之選。

Cappuccino
Cappuccino $34

杯子没有耳仔,飲熱飲時有點困難。
咖啡不夠香濃,味道一般。

熱朱古力
熱朱古力 $34

熱朱古力味也很淡,比盒裝朱古力奶更淡味。

食品很出色,而且無添加,更多值得一讚!如果飲品方面再進一步,就更perfect。
水牛城雞翼
煙三文魚意大利青瓜及香草忌廉汁幼蛋麵
意式燴牛腩
2017-11-27 113 瀏覽
鄰居介紹我過來這間新開的餐廳,說價錢便宜又好食,反正都要食飯,就過來試試。午市時間有套餐優惠。餐廳還有點空運過來的甜點,外觀精緻吸引。水牛城雞翼配藍芝士醬,雞翼有五隻,全部醃得很入味,雞翼有點辣味,所以非常惹味。先來跟餐的南瓜湯及沙律,南瓜湯清甜幼滑,沙律新鮮爽脆,還有點煙肉碎,非常開胃。青衣魚柳番茄蝦湯配意大利雲吞,魚柳煎很香脆而且很大塊,蝦湯鮮甜濃郁,另外還有濃濃的番茄味道,意大利雲吞不糊口,份量十足很飽肚。意大利肉丸番茄汁寬條麵,寬條麵麵質爽口彈牙,一D都唔糊口,而且有淡淡的蛋香,番茄汁味道濃郁,加上點芝士碎,口感更佳,肉丸結實彈牙,完全唔粉。整體食物高質,個人認為PASTA比很多西餐廳還要好味,意粉的質素很高,配搭亦很新穎,蝦湯更是一流,得閒會再試下其他食物。

午市時間有套餐優惠。

餐廳還有點空運過來的甜點,外觀精緻吸引。

水牛城雞翼配藍芝士醬

跟餐的湯及沙律

意大利肉丸番茄汁寬條麵

午餐
水牛城雞翼配藍芝士醬
跟餐的湯及沙律
意大利肉丸番茄汁寬條麵
2017-11-25 98 瀏覽
Walking casually along Sheung Wan on a Saturday noon, I browsed around to see if there were any nice and relaxing cafes around to enjoy my lunch. While strolling past Bonham Strand, I chanced upon this small bistro, which i guessed it was opened not long ago as i have never seen it previously. La Casa Bistro was located at Bonham Strand, about 5 minutes walk from Sheung Wan MTR.They offered set lunch daily, from 1130am to 5pm. It was priced from $68, all the way to $138. It came with salad or so

They offered set lunch daily, from 1130am to 5pm. It was priced from $68, all the way to $138. It came with salad or soup, main course and drinks as well. Even for their ala carte menu, we can choose to have lunch combo by topping up $10 to $20 per items etc.

Cream tomato soup - It was served hot and creamy, with strong tomato taste. The texture was more to thicker base and was tasty.

Fresh pasta with roasted chicken breast, cherry tomato and basil - I requested for fettuccine pasta type. The pasta was chewy and smooth, not too soft. It mixed well with the tomato base, which was flavourful. Roasted chicken breast was soft and smooth, juicy as well.

Peach tea snapple - It was sweet and refreshing, with strong peach tea taste.
2017-11-22 89 瀏覽
今日同好姊妹一同黎到上環食晚餐。 我們選擇試這間西式新開的餐廳。這裡不是很大,但好乾淨舒適,簡單設計,令人好放鬆休息。服務生好有禮貌及友善,主動介紹食物及推介我們叫了燒雞配闊條麵及餐湯;西冷牛扒配薯菜餐湯:好好味,好滑但又有少少南瓜口感 好清新的香草 喜歡這口感及味道闊條麵好彈牙,手工製完全不同口感,好味道,軟硬適中;燒雞好腍 邊位有少少脆 好香的雞 全無雪味 我覺得無推介錯姊妹選了snapple西冷牛扒好入味又大塊,肉味濃郁 薯蓉好滑 配醬汁好夾 有蔬菜配菜 健康飲食下次要試埋佢的甜點!

服務生好有禮貌及友善,主動介紹食物及推介

我們叫了燒雞配闊條麵及餐湯;西冷牛扒配薯菜
餐湯  南瓜紅蘿蔔蓉

燒雞配手工闊條麵

姊妹選了snapple

西冷牛扒配薯蓉

下次要試埋佢的甜點!
2017-11-22
餐湯  南瓜紅蘿蔔蓉
燒雞配手工闊條麵
西冷牛扒配薯蓉
  • 燒雞配手工意粉
  • 西冷牛扒
2017-11-21 74 瀏覽
同同事OT到成8點先放工,肚餓到不得了,去了附近的餐廳解決埋肚餓問題先返屋企。這間La Casa Bistro,新開了不久,可能是新開的闗係,客人不多,不用排隊,所以入去試試。餐廳主要的恴大利菜,意粉是菜單內主要的項目,還有些小食及扒類。青衣魚柳番茄蝦湯芝士菠菜雲吞番茄蝦湯蝦味濃郁且鮮甜,湯內有大量配料如青瓜、西蘭花等,另外還有三塊青衣魚柳,魚柳表面煎至微焦至熟,吃得出是新鮮魚肉,有海鮮的鮮味及魚味,肉質嫩滑而且完全唔腥,魚柳亦不是放落湯碌熟,是煎熟後再放落湯,因為青衣魚肉內的溫度明顯跟湯的熱度不同,魚肉內的熱比湯更熱,雲吞煙煙韌韌不糊口,裏面有很多芝士餡,味道濃郁,配湯一流,而且份量十足,很飽肚。煙三文魚意大利青瓜及香草忌廉汁寬條麵煙三文魚不似一般餐廳放在表面,是切碎後伴在意粉內,寬麵不是乾的麵條,是歐洲即製再空運到港,店員都幾落本,所以寬麵麵質煙韌彈牙,有很香的蛋香,有別於平時的製乾的包裝麵,香草汁清新不會太濃稠,即使凍左都不會一pat pat,配上意大利青瓜的清新爽口,整體不會太膩。野菌煙肉忌廉燴雞配炒雜菜雞肉嫩滑而且切好一舊舊,方便食用,醬汁似卡邦尼味道,都是煙肉忌廉汁,不會太

野菌煙肉忌廉燴雞配炒雜菜
雞肉嫩滑而且切好一舊舊,方便食用,醬汁似卡邦尼味道,都是煙肉忌廉汁,不會太濃稠而且咸度適中,配上雜菜,清新爽口又不會太肥膩。
野菌煙肉忌廉燴雞配炒雜菜
試了三款菜式,本人主推意粉系列,無論是湯還是汁上,兩者有不同的風味,但都非常好味,午市還有套餐,這個價錢有此質素,太抵了,一定會再幫襯。