剪髮後原來天色已暗,還好寶寶都才剛好放工到附近陪我晚餐。在SALON不遠處的這間餐廳,舖面小小的,精緻的裝修,讓人感覺得RELAX。舖面雖小,但原來MENU選擇都不少,很豐富。因為不算太餓,所以只點了一個意粉及迷你PIZZA。煙三文魚意大利青瓜及香草忌廉闊條麵($128)濃厚的香草忌廉汁煮得好香,加入一點橄欖油令其更滑身,每條闊條麵都掛著厚身的醬汁,甚是好食。配料是三文魚香蟹籽,加上青瓜粒食落會清新一點,平均了忌廉汁的厚重味道。野菌迷你PIZZA($58)說是迷你PIZZA,其實女生一人食都會覺得夠飽。PIZZA底是比較厚身的,焗得好香脆。而配料好多好豐富,好幾種不同的菌類,配合比較淡味蕃茄醬,感覺清新。飲品方面餐廳有茶類和咖啡等,但晚上不太想飲咖啡,便拿了一支在外面餐廳比較少見的LEMON, LIME & BITTER。本身寶寶有點擔心食物份量比較少會不夠飽,但食落又OK,而且最重要是味道都很好,很有心思。

舖面雖小,但原來MENU選擇都不少,很豐富。

因為不算太餓,所以只點了一個意粉及迷你PIZZA。

煙三文魚意大利青瓜及香草忌廉闊條麵($128)

野菌迷你PIZZA($58)
說是迷你PIZZA,其實女生一人食都會覺得夠飽。

PIZZA底是比較厚身的,焗得好香脆。

難得放假,約咗阿媽去上環食lunch 輕鬆一下。聽聞上環有唔少新嘅餐廳同埋小, 好多都係好有心機,最啱我呢啲偽文青去 ig打卡影相。不過除咗要餐廳佈置得靚之外,食物質素都好緊要。今次試嘅呢一間小店,除咗有一個好舒服嘅環境之外,佢嘅食物一樣都唔錯。而且食得出係自家調配嘅味道,冇味精之餘,感覺就好似朋友煮嘢畀你食咁,食落非常細心,會照顧客人嘅口味。位置於上環地鐵站一出,轉一個街口就到,五分鐘都唔使,非常方便。 雖然店鋪地方細細,但感覺都好輕鬆, 唔少食客都喺度邊食邊傾,又唔會似連鎖cafe嗰種嘈吵同侷促。雪櫃仲擺放咗唔少甜品同冷盤, 佢嘅mini cake都非常吸引,有唔少嘅甜品款式, 可惜我咁啱有啲咳,未能夠試到甜品。店長推薦今日嘅餐湯係意式雜菜湯,我哋都唔執輸叫咗一個試下。 湯頭非常之清甜,食得出落足成擔心機,用咗各種嘅蔬菜淆製而成,唔係好覺有肉味, 但就感覺好sweet好豐富,因為落咗唔同嘅蔬菜,例如甘筍、西芹 、洋蔥等等 ,大部分嘅甜味都來自蔬菜嘅鮮甜, 而唔似一般餐廳會用茄膏煮湯咁假既甜味。至於沙律都唔錯, 有羅馬生菜、藍莓等等 ,沙律醋唔會太酸,但又夠香,非常之引起食慾, 尤其

店長推薦今日嘅餐湯係意式雜菜湯,我哋都唔執輸叫咗一個試下。

至於沙律都唔錯, 有羅馬生菜、藍莓等等 ,沙律醋唔會太酸,但又夠香,非常之引起食慾, 尤其是藍莓非常之甜,同沙律好夾。

最令人欣賞嘅係唔同嘅蔬菜都有精心揀過,顏色好靚好fresh。

先嚟嘅係安格斯牛扒配焗薯蓉, 側邊配上適量嘅黑醋汁同少少gravy, 仲有唔同嘅蔬菜配搭。

首先講下個牛扒啦, 煎得都幾平均,兩面有層薄薄嘅焦面。俗語有云: 靚嘅牛扒唔使搞咁多花臣,加少少rosemary同海鹽就得㗎喇!所以佢嘅醬汁都係好輕手, 而唔會搶走牛肉嘅風頭。

牛扒嘅肉質唔錯,有肉味之餘,但肥瘦適中,同埋最重要嘅一點係佢保留到肉汁,食落非常juicy。

指令一個主角就係手工迷你野菌意大利雲吞配 青衣魚柳大蜆蕃茄蝦湯。 雖然個名非常之長, 但一睇菜名就知道有咩食材,夠簡單直接,睇到個名已經夠吸引。

當然一嚟就梗係要試下個湯啦,淨係睇顏色都知道個湯非常足料,夠曬濃郁。煲蝦湯嘅時候, 如果唔落得足夠嘅蝦頭蝦殼去煲,湯頭就好難達到一個 咁濃嘅顏色。

重點係呢個蝦湯除咗蝦既鮮甜味之外,亦有淡淡嘅番茄甜味,但就唔酸,同樣地係冇落到任何茄膏或者人工既調味,成啖湯都係天然既味道,抵讚。

非常大塊嘅青衣魚柳,煎到金黃色,肉質實淨不鬆散,同埋有香草味,提升咗魚肉既味道。

而大蜆就煮得剛好,唔會太熟太老,有咸咸的蜆汁,夾埋蝦湯食,好鮮甜。

而野菌雲吞都幾多隻,每隻都係bite size,,薄薄既外皮包住野菌餡,吸收曬蝦湯既味道,同呢個蕃茄蝦湯係絕配。

叫到成檯都係嘢食,人均百零蚊,以中上環呢個地段而言,價錢合理,而且仲好有心機,值得再試。

2018-06-09
  • 迷你野菌意大利雲吞配 青衣魚柳大蜆蕃茄蝦湯
2018-06-11 140 瀏覽
平日很少會去上環,剛好今日在附近有工作要做,決定去食個午餐才離開。經過這間餐廳,看到店裡的環境好舒適,就決定這裡。餐廳裡的空間雖然不是很大,但是座位都不會很窄,加上可以看到街上的風景,感覺很悠閒。午餐的選擇非常多,很多款式我都覺得好吸引,有選擇困難症的我真的非常頭痛。意大利肉丸車厘茄意大利粉($88)意粉顏色比平常吃的較黃,吃起來很香的橄欖油味道。份量看起來很少,但是有5粒肉丸而且每粒是大顆的及充滿肉汁,整個意粉很美味👍🏻香煎美國豬扒配燒汁($148)看到餐牌有著推介所以才選的,果然不負所望,豬扒的肉咬起來爽口,肉汁很豐富,而且烹調的時間剛好,改變了我對吃豬扒的觀念,真的非常好吃。整體來說,很喜歡這樣的餐廳,價格可能會稍為貴一點,但是餐廳的用料感覺比一般的高級,而且店裏員工都是帶著笑容,服務很好,下次絕對會再來。

意大利肉丸車厘茄意大利粉($88)

香煎美國豬扒配燒汁($148)
2018-06-09 116 瀏覽
A cute little cafe on the busy roads of bonham street. I walk past it a lot but never did I think the food is nicely presented and yummy we went there for breakfasts and the eggs and bread were perfect. Their cooking is amazing here. I would come here again.All good restaurants needs some feedback though for improvement. The downside was the quality of their sausages and bacon. their sausage was processed and was not the traditional meat sausages. If they changed this, the breakfast would be per
English  breakfast
Scramble  eggs
Two  eggs  on  toast

their sausage was processed and was not the traditional meat sausages. If they changed this, the breakfast would be perfect. The bacon was only on streak of meat, in my opinion it was too oily and too little.
The  sausage
English  breakfast
Scramble  eggs
Two  eggs  on  toast
2018-06-08 83 瀏覽
個裝修好靚,好文青 feel, ☺️☺️ 不過鋪位好細,做得果幾「木台」客。我地坐窗邊,個日好大雨,坐果個位有少少雨’pe”到入黎。叫左個牛扒餐配薯蓉🥩 牛扒好味唔靭有𡁻口☺️ 薯蓉好香牛油味☺️ 成碟餸個 presentation 都好靚☺️ 不過我平日食得清淡,所以覺得咸左少少,但我朋友就唔覺。其實有好多野都想試🙈 下次等好天再去。
  • 牛扒薯蓉
2018-06-05 94 瀏覽
行過諗住求其食個lunch,誰知食出驚喜來!冇諗過今時今日呢個價錢可食到fresh made pasta,好感動!有時擔心fresh pasta會淋不夠al dente,呢度絕對唔會,仲好彈牙好好食!有意色拉麵feel,homemade感強!連meatballs都認真制作,絕不馬虎!Portion 可能細小小,但可加錢要大份,其實我啱啱好,不過係好食到我想加大!南瓜湯都好高質,好香甜,滑口。沙律都新鮮,唔會hea!見人哋嗌其他嘢都好靚,下次再試!
行過諗住求其食個lunch,誰知食出驚喜來!

南瓜湯都好高質,好香甜,滑口。
沙律都新鮮,唔會hea!

見人哋嗌其他嘢都好靚,下次再試!
2018-06-04 2637 瀏覽
最近上環開左好多cafe , 而且好有特色。平日的中午,很難得放假與友聚聚。黎到上環呢間意大利私房菜餐廳La Casa Bistro,呢度格局非常有特色,查問之下,原來大廚擁有超過15年高級餐廳經驗,在此處開店,希望可讓食客能以平民價錢享用到高級餐廳的美食呢~真的很有理念呀~原來仲有tea set 提供店內環境舒適,亦有外賣提供。有各式咖啡~餐具精美我們2人每人叫了一個午餐午餐可選雜菜沙律/ 或餐湯餐湯香濃美味而且非常足料雜菜沙律用料新鮮有大大粒芝士午餐:迷你野菌意大利雲吞配青衣魚柳大蜆蕃茄蝦湯$108店舖選用了新鮮的材料配合自家製的濃湯,湯底有大蜆及蕃茄的甜味,青衣魚柳肉滑,配上野菌、意大利雲吞及蝦,的確是一個美味的組合。配上美味的意大利雲吞,更具歐陸風情。我們點了煙三文魚忌廉汁闊條麵$98我好鍾意食三文魚,因為有豐富的營養價值。忌廉汁夠香濃又不膩,令食慾大增,闊條麵軟硬適中。very nice~嘆埋杯餐飲先~飲返杯coffee同埋熱檸水~此餐廳的確可讓食客以平民價錢享用高級餐廳的美食,強烈推介~
最近上環開左好多cafe , 而且好有特色。

平日的中午,很難得放假與友聚聚。

原來仲有tea set 提供

店內環境舒適,亦有外賣提供。

有各式咖啡~

雜菜沙律用料新鮮
有大大粒芝士

午餐:
迷你野菌意大利雲吞配青衣魚柳大蜆蕃茄蝦湯$108

配上美味的意大利雲吞,更具歐陸風情。

我們點了煙三文魚忌廉汁闊條麵$98

我好鍾意食三文魚,因為有豐富的營養價值。
忌廉汁夠香濃又不膩,令食慾大增,闊條麵軟硬適中。
very nice~
嘆埋杯餐飲先~
飲返杯coffee

同埋熱檸水~

此餐廳的確可讓食客以平民價錢享用高級餐廳的美食,強烈推介~
2018-05-10
2018-06-01 89 瀏覽
今日接男朋友收工,黎到上環揾食,發現呢間有heart既La Casa bistro。La Casa Bistro 位置方便,上環A出口行五分鐘便到,外牆以黑色為主,走低調樸素既路線,經過或許不會注意到。走入店內,燈光柔和,地方不大,只有幾張枱,但椅子寬闊,坐得舒服,今日到店時間尚早,客人亦不多,可以好好享受晚餐,和男友談心,想不到中上環這些繁華既商業區,竟然會有一間寧靜既小店。坐下後,店員馬上遞上清水和餐牌,亦友善地推介食物,表示所有意粉都係佢地自家製,與別不同。於是,我們點了一客意大利雲吞和一客豬柳。意大利肉丸野菌車厘茄配芝士波菜意大利雲吞 肉丸意大利雲吞上菜時香氣撲鼻,最低層是自家製波菜意大利雲吞,鋪上茄汁意大利肉丸和野菌,最後撒上一片片的芝士和香草,增加視覺和味覺的層次。意大利肉丸入口熱騰騰,軟腍香嫩,牛味香濃,比一位難求的cheese cake factory有過之而無不及,配上酸甜的番茄汁,十分醒胃美味,一向喜歡菌類的我,更加覺得野菌作為配料毫無違和感。説到重點,當然是自家製雲吞,麵粉打得十分柔軟,但卻不會塔,雲吞粒粒分明,不會痴埋一舊,除了波菜味,咬開雲呑更是啖啖香濃既芝士
今日接男朋友收工,黎到上環揾食,發現呢間有heart
既La Casa bistro。

肉丸意大利雲吞上菜時香氣撲鼻

意大利肉丸野菌車厘茄配芝士波菜意大利雲吞

意大利肉丸入口熱騰騰,軟腍香嫩,牛味香濃,
意大利肉丸野菌車厘茄配芝士波菜意大利雲吞
説到重點,當然是自家製雲吞,
麵粉打得十分柔軟,但卻不會塔,雲吞粒粒分明,不會痴埋一舊,除了波菜味,咬開雲呑更是啖啖香濃既芝士,調味恰到好處,我同男朋友都十分喜歡,兩三下已經清碟

香煎加拿大豬柳配火箭菜及西莓汁

一向喜愛牛既我,今日放棄了牛肉,而選擇了店員推介既豬柳,幸好la casa bistro並沒有令我失望。

香煎加拿大豬柳配火箭菜及西莓汁

豬柳沒有豪華既配襯,上面是一撮的火箭菜,撥開火箭菜,會發現下面的西莓

香煎加拿大豬柳配火箭菜及西莓汁

豬柳連骨上,大概一厘米的厚度,切開發現內裡全熟,但咬著口感卻是嫩滑彈牙,不會韌,最喜歡它配上西莓汁,酸甜開胃
,減低吃肉的油膩感,夾著西莓和火煎菜一起吃,味道level up!

用心的小店,十分值得一試,而且相對其他意大利餐廳,價錢親民,實在抵食。
首推可以試佢地自家製意粉!

menu

2018-05-23
香煎加拿大豬柳配火箭菜及西莓汁
去過意大利的朋友有否發覺,往往瑟縮在街角小巷的小餐館比一眾大型餐廳帶來更多驚喜?位於上環的La Casa Bistro就給我同樣的感覺。今天我終於踏足這家經過無數次但未曾造訪的意大利小館,果然有意想不到的味覺享受。位於商業感極重的區域,這裡的價格卻是難得的親民。我地點了兩個午市套餐,套餐包括餐湯、意粉及飲品。先上的是南瓜湯。看上去不大,但其實份量十足。南瓜磨得幼細,且調味近乎完美,不過甜亦不過淡,是極其出色的一客湯。再來就是主菜。想不到如斯簡單的一道意大利肉丸意粉能夠這麼美味。意粉是餐廳每天自家鮮製的,口感與一般餐館固然不同——順滑的口感中又帶一絲層次分明、粗幼不一,令口感特別豐富。肉丸亦是自家製的,不單調味出色,且口感彈牙。蕃茄亦非常新鮮,幸而不太酸。整個意粉都非常出眾,讓我好不懷念在意大利街頭進食的時刻。這道煙三文魚忌廉意粉亦十分出色。首先意粉質感做到al dente,且忌廉汁調味適宜,不會太甜。煙三文魚亦來得慷慨,與忌廉汁堪稱絕配。另外,也想一讚他們的熱咖啡。雖是跟餐的熱咖啡,但品質依然極高,只是聞也能得知其香濃之程度。(題外話:咖啡奶是用一個小量杯盛載,看上去十分可愛呢!)總括

南瓜湯

再來就是主菜。

煙三文魚忌廉意粉

(題外話:咖啡奶是用一個小量杯盛載,看上去十分可愛呢!)
熱咖啡

總括而言,La Casa Bistro是一家十分正宗的意大利小館——不高調、不浮誇、不吝嗇,以比香港水平更低的價錢,給你意大利的質素。結帳時二百元有找,的確是物超所值!

南瓜湯
熱咖啡
  • Meatball  pasta
  • Pumpkin  soup
  • Salmon  Pasta
2018-05-20 1235 瀏覽
星期六妹子想去上環一帶的店鋪找東西,途經這家小店,想說在這吃個午飯再去逛!太陽太猛,不想再走路,所以在這休息一回才再逛街!店內很小,基本上可以坐到10-15人左右。但它小得來,也有一個甜點雪櫃。我們看了餐牌,便點了餐。價錢適中。午餐包了餐湯/沙律我選了沙律,一個手的碗左右大小,很多菜!妹子選了餐湯,是雜菜湯來的。意大利肉丸車厘茄意大利粉 $88這不像我們一般吃開的意大利粉,感覺有點似拉麵,加了少少青醬。肉丸有多粒,意粉用的不是茄醬不是現成的,是有蕃茄肉的。整個賣相真的很用心,不論在醬汁,意大利粉及份量方面也非常出色法式燴雜菜 $88這個是素食來的,有茄汁做主要醬汁,內有茄子、合掌瓜,青瓜、南瓜,配了西蘭花,還以薯蓉作配菜。剛好滿足,味道也足夠,比想像中好發相給朋友,朋友還誇張地說好像在外國般的餐龐 哈哈檸檬芝士餅 跟餐+ $10不要少看這小小的蛋糕,它的味道很入味,令人垂涎三尺!芒果爆檸蛋糕 跟餐+$10這個沒有剛剛那個入味,但不知道是不是因為我吃了重味道的關係。但這個比較有口感,底部是有些芒果肉及杏脯肉,非常特別。

店內很小,基本上可以坐到10-15人左右。
但它小得來,也有一個甜點雪櫃。
我們看了餐牌,便點了餐。價錢適中。
午餐包了餐湯/沙律
我選了沙律,一個手的碗左右大小,很多菜!
妹子選了餐湯,是雜菜湯來的。

意大利肉丸車厘茄意大利粉 $88
肉丸有多粒,意粉用的不是茄醬不是現成的,是有蕃茄肉的。

法式燴雜菜 $88

剛好滿足,味道也足夠,比想像中好

發相給朋友,朋友還誇張地說好像在外國般的餐龐 哈哈

檸檬芝士餅 跟餐+ $10

不要少看這小小的蛋糕,它的味道很入味,令人垂涎三尺!

芒果爆檸蛋糕 跟餐+$10
但這個比較有口感,底部是有些芒果肉及杏脯肉,非常特別。
1K
2018-05-10 1033 瀏覽
好少黎上環呢頭,蓄蓄埋埋to go list 愈來愈長. 今次約coffee 控朋友相聚,決定過黎食個brunch 再去飲coffee. menu 選擇都多,大部分ard $100左右,價錢唔算貴. 前菜可選salad/soup碗好可愛. 今日soup 係雜菜湯,有唔同菜瓜切粒煮成,味道都okay. 意大利肉丸車厘茄意大利粉 $88見到呢款意粉係推介菜式,梗係要試下啦其實本來想轉闊條麵,睇落更吸引,但唔記得左🙈🙈意大利麵麵質煙韌彈牙, 麵條係加左bail落麵粉而整成的,所以帶有羅勒的香味,幾特別吓而個sauce的蕃茄味好濃,個人覺得有返少少甜味會更好食.意大利肉丸的味道同口感都好似漢堡扒,中間幾juicy,好食迷你雜菌意大利雲吞青衣魚柳大蜆蕃茄蝦湯$108個樣睇落頹頹地,但味道很不錯,其實ig 亦有唔少稱讚. 湯用左蕃茄蝦熬煮而成好足味,朋友話聞落似龍蝦湯. 蜆肉雖然只有3隻,但好鮮甜,青衣魚柳浸在湯中,但魚質仍然保持結實,不會好鬆散,而且調味煎過,幾好食. Ravioli份量都唔少.唯一係個貌相有待改善,可能換個靚盤裝會好d😂

意大利肉丸車厘茄意大利粉 $88
見到呢款意粉係推介菜式,梗係要試下啦
其實本來想轉闊條麵,睇落更吸引,但唔記得左🙈🙈
而個sauce的蕃茄味好濃,個人覺得有返少少甜味會更好食.
意大利肉丸的味道同口感都好似漢堡扒,中間幾juicy,好食

迷你雜菌意大利雲吞青衣魚柳大蜆蕃茄蝦湯$108

唯一係個貌相有待改善,可能換個靚盤裝會好d😂

• 迷你雜菌意大利雲吞青衣魚柳大蜆蕃茄蝦湯
2018-04-22 90 瀏覽
又黎到上環區覓食 見到呢間精緻小店名字係La Casa Bistro 好西餐廳feel我諗平日返工時間都幾受上班一族歡迎夜晚雖然無咩人 但寧靜嘅環境可以慢慢食🤤首先叫左3 style mini burger ($98)的的骰骰嘅burger有三種味道包括牛肉 魚 同埋雞肉牛肉果個加上芝士 魚個款就係夾雜菇菇而我最中意係雞肉果個 (綠色的那個)因為有菠蘿係入面 份外juicy🙈另外仲叫左...煙三文魚意大利青瓜及香草忌廉闊條麵 ($128)聽講佢嘅闊條麵係手工製嘅 所以麵嘅口感好厚實除些之外 煙三文魚加上青瓜 一咸一淡 中和返加上忌廉唔太漏 令成個麵都有種清新嘅配搭☺️________________________裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
又黎到上環區覓食 見到呢間精緻小店
名字係La Casa Bistro 好西餐廳feel
我諗平日返工時間都幾受上班一族歡迎
夜晚雖然無咩人 但寧靜嘅環境可以慢慢食🤤
首先叫左3 style mini burger ($98)
的的骰骰嘅burger有三種味道
包括牛肉 魚 同埋雞肉
牛肉果個加上芝士 魚個款就係夾雜菇菇
而我最中意係雞肉果個 (綠色的那個)
因為有菠蘿係入面 份外juicy🙈
另外仲叫左...
煙三文魚意大利青瓜及香草忌廉闊條麵 ($128)
聽講佢嘅闊條麵係手工製嘅 所以麵嘅口感好厚實
除些之外 煙三文魚加上青瓜 一咸一淡 中和返
加上忌廉唔太漏 令成個麵都有種清新嘅配搭☺️
________________________
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
3  style  mini  burger
煙三文魚意大利青瓜及香草忌廉闊條麵
3  style  mini  burger
煙三文魚意大利青瓜及香草忌廉闊條麵
2018-04-22 1135 瀏覽
在上環隨便走進一間Bistro吃晚飯,格局小小的,只容納到十多個人,本來就不抱太高期望,怎料大有驚喜呢! Starter意式小食拼盤有Parma ham、煙三文魚、salami、吞拿魚釀辣椒、橄欖、artichoke,肉類質素不錯,個人比較喜歡帶微辣的salami,另外驚喜的是意想不到在這小小的Bistro竟然能吃到Artichoke 椏枝竹椏枝竹是歐洲「蔬菜之王」,營養豐富,有大量的蛋白質及鐵質,只食接近莖的花托,以及近花托的花瓣,食用部位只有20%,且處理這食材需時,所以十分欣賞餐廳的誠意👍😋主菜是野菌煙肉忌廉燴雞,本來期望亦不大,既然是Chef recommendation,姑且一試吧。奶黃色的忌廉汁絕對是這道菜的靈魂有別於一般坊間重奶味又厚膩的白色忌廉汁,因為加入了芥末籽,味道帶點酸酸甜甜,具honey mustard的風味,再撕開烘得香脆的麵包沾一口醬汁同吃,噢~雞肉選用雞胸部分,店主解釋說食材優質來貨價更高於雞髀肉,但味道口感說明了真的一分錢一貨,雞胸肉爽口內裡嫩滑非常,呈微微粉紅色。配料有不少雜菌和煙肉,相信此菜式配白飯一流另加配了一客薯蓉,香滑細緻,簡簡單單。店員親切友

意式小食拼盤
野菌煙肉忌廉燴雞
奶黃色的忌廉汁絕對是這道菜的靈魂

香滑薯蓉
另加配了一客薯蓉,香滑細緻,簡簡單單。

店員親切友善的招待、高水準的食物質素,以及親民的價錢,十分值得推薦

2018-04-21
意式小食拼盤
野菌煙肉忌廉燴雞
香滑薯蓉
今日好好心情☀️重遊舊公司所在區域--上環其實真係好鐘意上環呢個地方...充滿住老香港情懷 又包容到新式外來文化最重要係 真係有好多好餐廳係呢度,, 個陣日日出街食lunch都唔怕會食厭La Casa Bistro♥我離職時仲未存在既呢全落地玻璃加黑框的門面 有塊小座地黑版寫上呢度提供既餐點好有外國街頭cafe既感覺😌所以膽粗粗一個人行左入去cafe裝修簡約得黎好舒服, 以黑白灰為主調白磚牆配水泥地, 加上木系餐桌餐椅加1-2張雲石枱兩面牆都掛左一排鏡 增強空間感今日我坐的小角落~ : ) 聽住餐廳播既輕音樂好好放空一下直接行去收銀枱點餐... 旁邊有超吸引的蛋糕櫃😍Set Lunch星期一至六都有, 由11am供應至5pm~價位由$68~$148不等, 非常合理, 而且呢度係不需要加一服務費!!🤩我入座時其實已經下午2點幾了, 過左食晏高峰期所以點餐後大約等左10-15分鐘左右已經有得食^^牛油果班尼迪蛋$108多士質感很不錯..脆得黎有靭度🍞荷蘭醬非常充足😍但欠缺應有的微酸味..有點可惜而主角水波蛋則呈完美流心狀態, 而且重蛋香😋呢份egg benedict以牛油果代替煙肉, 以法包
今日好好心情☀️重遊舊公司所在區域--上環
La Casa Bistro♥我離職時仲未存在既呢
全落地玻璃加黑框的門面 有塊小座地黑版寫上呢度提供既餐點
好有外國街頭cafe既感覺😌所以膽粗粗一個人行左入去
cafe裝修簡約得黎好舒服, 以黑白灰為主調
白磚牆配水泥地, 加上木系餐桌餐椅加1-2張雲石枱
所以點餐後大約等左10-15分鐘左右已經有得食^^
牛油果班尼迪蛋$108
多士質感很不錯..脆得黎有靭度🍞
荷蘭醬非常充足😍但欠缺應有的微酸味..有點可惜
而主角水波蛋則呈完美流心狀態, 而且重蛋香😋
呢份egg benedict以牛油果代替煙肉, 以法包代替英式muffin
健康d之餘,食完感覺係好清新而唔油膩!!
牛油果班尼迪蛋
牛油果份量一d都唔吝嗇..厚厚的幾片疊埋一齊好滿足! 熟度亦都剛剛好🥑🥑
Jasmine tea (+15 from set lunch)
只需要+$15就有一壺的Jasmine tea! (單叫$28)
茶香而唔過濃, 好飲😊
發現呢度用既餐具都好精緻.. 好多都係不規則的邊邊位, 感覺好有藝術感
Cheese Cake (+blueberry sauce)
最後當然係受唔住蛋糕櫃的誘惑啦😆而且$32一件cake一d都唔過份..cake仲要唔細件的...
今日好想食blueberry cheesecake,,, 可惜竟然賣晒>.<
店主好好人咁幫我係Cheese Cake上淋上一層藍莓醬
藍莓醬本身好濃郁,,,有少少酒味, 同件芝士蛋糕超級夾!🍰
Cake身有口感 係我鐘意的硬度~
但牛油味比較重 有少少掩蓋左芝士味
但係overall黎講 性價比係高😃
食物即叫即製, 水準以上, 而且價錢相當合理
店主會因應客人需求作出食材上既改動, 夠flexible👍🏻
即使只係lunch, 食物種類都涵蓋左sandwich, pasta, 扒同brunch, 比到客人足夠既選擇~~
環境簡單又有格調, 比到人寧靜舒服既感覺
誠意推薦比中上環既各位上班族 黎食個lunch/brunch抖一抖氣: )!
2018-03-22
2018-03-27 106 瀏覽
去中環上環區行下lunch就揀左呢間小店食西餐店外以透明玻璃寫上簡單店舖資料中間設有幾級樓梯及特色擺設而店內下半牆身以白色仿磚設計上半兩邊牆身則有一塊大玻璃增加店內的空間感收銀位置更放置了一些可愛卡通的擺設今次叫了兩款set lunch香煎美國安格斯西冷配雜菜沙律煙三文魚忌廉闊條麵配雜菜湯另外加$10有個mini cake加大沙律加大主菜pasta飲品方面加左$15upgradeMochaRich Chocolate香煎美國安格斯西冷$138牛扒肉質鮮嫩牛味冇咁重但燒到啱啱好唔會好硬好難咬配上甜甜酸酸既燒汁開胃配菜有車厘茄及西蘭花今次冇揀到飯揀左薯蓉薯蓉加入左牛油令質感好幼滑好creamy煙三文魚忌廉闊條麵 $98份量ok味道不錯煙三文魚肉質緊實闊條麵煙韌彈口配上啖啖的忌廉creamy好味但完全不感膩可以一試!朱古力蛋糕 (加$10)香濃朱古力味啖啖都是朱古力甜度剛剛好內層有軟熟的海棉蛋糕物超所值 超級推介!!Mocha咖啡味比朱古力味濃厚香滑而且面頭加左少少忌廉令到mocha更香滑Rich Chocolate賣相精緻美麗濃度的朱古力味配上上層的creamy簡直一流好味!
去中環上環區行下

闊條麵煙韌彈口

配上啖啖的忌廉creamy好味

但完全不感膩
可以一試!

朱古力蛋糕 (加$10)

香濃朱古力味
啖啖都是朱古力