星期日中午想兩個人出街食飯,但天氣太熱又唔想四圍去,就網上找下附近有什麼餐廳剛好發現呢間位於長沙灣的高質正宗西班牙菜餐廳,就決心一試。餐廳不大,但使用了暖色調裝飾,搭配精美的瓷磚,能讓你感受到熱情的西班牙風情,用餐環境與氣氛都很好。Panceta with Toast煙燻豬腩片多士,再加芝士點綴,豬腩片的油脂香配合香脆鬆軟的多士,以及稍微溶化的芝士,口感與味道非常有層次,加上其獨特性,是我最為讚賞的一道菜。Spanish Blue Tuna Tartare藍鯨吞拿魚他他,亦是另一道菜我很喜歡。用上拖羅級數的吞拿魚,入口即融,再配合芒果和牛油果的清爽,健康又美味。Mushroom Croquetas松露蘑菇可樂餅,松露香氣令人無法抵擋,加上松露和蘑菇一向都是絕配,炸成可樂餅,外層香脆內裡軟嫰煙韌的多重口感,令人回味。Squid Ink Croquetas墨汁魷魚可樂餅,口感與松露蘑菇可樂餅也很相似,但墨汁魷魚帶有鹹味和海鮮味令你有不同的味覺體驗,兩道菜可謂各擅勝場Grilled Hanger Steak西班牙封門柳,每隻牛只得一件,稀少而顯得其珍貴。五成熟的封門柳,肉質鬆軟粉嫩,牛肉味卻
剛好發現呢間位於長沙灣的高質正宗西班牙菜餐廳,就決心一試。

Panceta with Toast

Spanish Blue Tuna Tartare

Mushroom Croquetas

Squid Ink Croquetas

Grilled Hanger Steak
西班牙封門柳,每隻牛只得一件,稀少而顯得其珍貴。五成熟的封門柳,肉質鬆軟粉嫩,牛肉味卻極為濃郁,底下配有打成泥的鷹咀豆,味道與口感都很有層次

Baked Spanish Cod Fish with Red Pepper Sauce
焗鱈魚配紅椒醬,以薯蓉做基底,以鹹香的魚肉搭配帶有甜味和些許辛辣的紅椒醬,為這道菜式提供多層次的味道口感

另外我們還叫了兩款飲料
Lemon & Ginger
是一整壺檸檬薑茶,薑味不算太濃烈,是一款易入口的薑茶

Eclipse
是一款黑加侖子+橙汁+梳打的Mocktail,想不到這兩款水果的味道很夾,非常好喝

餐廳地方不是很大,但人氣很旺,假日中午時段全場爆滿,可見其食物質素有一定水準,果然不負所望。
然而除了出品外,其服務亦值得稱讚。我們入座後,侍應小姐非常用心介紹Special Menu的每道菜式
另外即使我們在用膳途中想換位置,他們也二話不說幫我們安排調位
這間餐廳不論食物、服務與地點都非常好,值得再訪。
2025-07-13
午餐
2025-07-13 242 瀏覽
約了幾個朋友食lunch. 中午坐了2個鐘。點了幾2個tapas, 可樂餅咁,仲有西班牙凍湯。跟住仲有個西班牙紅蝦飯。凍湯ok,酸酸甜甜好味。可樂餅正常水準,但20蚊一細件有d貴,但都唔係好過份。個西班牙紅蝦飯真心搵笨。300大元,好薄,直徑一定唔夠6寸,上面有一千零一隻好大的蝦。間餐廳係我book既,我果時真係覺得好無面好老Kam. 蝦飯最後仲要唔好食添,咸了點。至於蝦,我分得1/4隻,都費事比comment ,都唔公道。成餐飯,有個waiter 問左我起碼5次駛唔駛加野。跟住我地有d野食完佢就係道收野,但又唔係一次過收,係每10幾分鐘黎收一次。去到最後我真係頂唔順問佢,你可唔可以唔好再係道chi chur咁轉,好打擾。最後我地食唔飽,轉塲去第道食。

2025-07-12 204 瀏覽
La Barra Tapas係一間主打西班牙菜嘅餐廳🤭位於長沙灣 裝修充滿地中海風情 氛圍輕鬆又chill🎼❶ 墨汁魷魚可樂餅 $20
外脆內軟嘅小食 口感層次豐富一咬落去可以感受到濃郁嘅墨汁同魷魚香氣🐙呢款可樂餅真係好有驚喜🫶🏻鹹香味恰到好處 完全唔會膩👅❷ 松露蘑菇可樂餅 $20
可樂餅炸得金黃酥脆外皮配上濃郁嘅松露同蘑菇內餡🍄入口即化 絕對係每枱必點嘅小食之一👁️❸ Broken Egg $98
呢碟係典型西班牙小食Tapas嘅代表作煎得剛剛好嘅流心蛋 搭配炸得香脆嘅薯條🍟再灑上火腿碎 攪勻一齊食🍳每一啖都充滿濃郁嘅蛋香同鹹香火腿味🥓簡直正到飛天😎❹西班牙蒜油蝦 $108蝦肉鮮嫩彈牙 搭配蒜香濃郁的橄欖油醬汁🦐蒜油的香氣滲入蝦肉 唔會過鹹又唔油膩🥺與微微辛辣既辣椒完美融合 提升了整體層次感🫶🏻用麵包蘸著醬汁一起吃 更是別有一番風味💕❺ 西班牙紅蝦短麵 $328
呢道絕對係全場重頭戲紅蝦鮮甜彈牙 配埋短麵吸收晒濃郁嘅海鮮汁🦐味道鮮到不得了 每口都係滿滿嘅海洋風味🪻價錢雖然高少少 但絕對值得一試😋❻ Cocktail - PEACH ESPRESSO TONIC $58
呢杯係Esp

甜中帶酸 仲有咖啡嘅微苦🙂‍↔️
飲落非常refreshing 夏天飲最啱☀️

❼ Cocktail - SUGAR DADDY $58
呢杯cocktail可以話係顏值同味道都爆燈🍹
草莓、蜜桃同奶香完美結合🍓
加埋蝶豆花嘅漸變色 影相打卡一流📸
飲落去仲有淡淡嘅花果香 非常Smooth🌼
🐟 藍鰭拖羅他他 $208厚切拖羅粒油脂豐腴,配脆多士口感一流!🍤 西班牙蒜油蝦 $108大蝦爽彈鮮甜,附送嘅香脆麵包蘸滿蒜油,蒜香撲鼻!! ~🦀 蟹肉可樂餅 × 🖤墨汁墨魚可樂餅 $20/P即炸上枱熱辣辣!蟹肉款鮮甜creamy,墨魚款彈牙有嚼勁,兩粒都唧上沙律醬,香脆惹味~ 🐙 慢煮八爪魚 $168八爪魚軟嫩帶焦香,慢煮得啱啱好!!🥩 西班牙封門柳 $168肉質粉嫩多汁,牛味濃郁,底部薯蓉吸盡肉汁精華,滋味滿分💯🥘 西班牙海鮮飯 $258滿載大蝦、青口、蜆肉,飯粒吸飽海鮮精華,濕潤鮮美~ 🍸 Sweethurt Cocktail $88🍹 Aqua Mocktail $58 🍨 西班牙油炸鬼 $78即炸churros外脆內軟,蘸上濃郁朱古力醬同冰涼雲呢拿雪糕,冷熱交融❤️💡 晚市記得訂位呀~
🐟 藍鰭拖羅他他 $208
厚切拖羅粒油脂豐腴,配脆多士口感一流!

🍤 西班牙蒜油蝦 $108
大蝦爽彈鮮甜,附送嘅香脆麵包蘸滿蒜油,蒜香撲鼻!! ~

🦀 蟹肉可樂餅 × 🖤墨汁墨魚可樂餅 $20/P

🐙 慢煮八爪魚 $168
八爪魚軟嫩帶焦香,慢煮得啱啱好!!

🥩 西班牙封門柳 $168
肉質粉嫩多汁,牛味濃郁,底部薯蓉吸盡肉汁精華,滋味滿分💯

🥘 西班牙海鮮飯 $258
滿載大蝦、青口、蜆肉,飯粒吸飽海鮮精華,濕潤鮮美~

🍸 Sweethurt Cocktail $88
🍹 Aqua Mocktail $58

🍨 西班牙油炸鬼 $78

💡 晚市記得訂位呀~
2025-06-24
  • 西班牙油炸鬼
  • 西班牙封門柳
  • 慢煮深海八爪魚
  • 西班牙蒜油蝦
  • 西班牙海鮮飯
2025-07-02 275 瀏覽
推介!味道出色既西班牙餐廳,點左幾款食物,全部都好推介,好好食!店員仲會不停換碟服務好好,大家都黎試下啦🤤🦐Gambas al Ajillo $108 蒜油蝦8隻大大隻新鮮蝦,好彈牙好好味,仲有濃郁蒜油好入味,有幾塊多士俾你沾上蒜油,必點!🦐Red Prawn Paella $348 西班牙紅蝦飯超好食,粒粒飯都沾滿紅蝦精華,味道濃郁,紅蝦新鮮彈牙,值得試下,如果價錢平少少就完美啦!🦀可樂餅 $20 蟹肉 & 松露蘑菇我地叫左蟹肉同松露蘑菇兩款口味,炸得好香脆,入面軟綿綿,食到一絲絲蟹肉,推介蟹肉味🍫Churros $78必食西班牙油炸鬼!外脆内軟,表面有肉桂糖霜好香,配埋黑朱古力醬平衡甜度,仲有雪糕食🍹Eclipse $58 飲品味道香濃,黑加侖子加橙汁既梳打,正常發揮

🦐Gambas al Ajillo $108 蒜油蝦

🦐Red Prawn Paella $348 西班牙紅蝦飯

🦀可樂餅 $20 蟹肉 & 松露蘑菇

🍫Churros $78

🍹Eclipse $58
飲品味道香濃,黑加侖子加橙汁既梳打,正常發揮
去開長沙灣附近整指甲整完甲就想搵美食網上好多人推介這間西班牙餐廳🫧Sangria red & white我哋兩個人叫咗一紅一白老娘比較鍾意飲紅酒飲完都覺得水果味都好夠好推薦🤎🤎🫧Broken egg炸得好香,加上未熟透嘅雞蛋蛋黃漿都好夾好味🫧松露蘑菇可樂餅細細件炸得香厚嘅可樂餅加上好香嘅黑松露成件菜式顯得好高級🫧蟹肉可樂餅對比起松露蘑菇可樂餅這個蟹肉可樂餅,味道比較簡單🫧焗鱈魚配紅椒醬豐富嘅紅椒醬,加上蒜蓉個底有薯蓉🫧西班牙封門柳牛骨髓醬汁加上鷹嘴豆蓉🫧巴斯克芝士蛋糕這個是熱食的巴斯克芝士蛋糕老娘比較鍾意食硬少少嘅芝士蛋糕這個偏好令我覺得熱食嘅芝士蛋糕都幾特別
去開長沙灣附近整指甲

老娘比較鍾意飲紅酒
飲完都覺得水果味都好夠
好推薦🤎🤎

🫧Broken egg
炸得好香,加上未熟透嘅雞蛋蛋黃漿
都好夾好味

🫧松露蘑菇可樂餅
細細件炸得香厚嘅可樂餅
加上好香嘅黑松露
成件菜式顯得好高級

🫧蟹肉可樂餅
對比起松露蘑菇可樂餅
這個蟹肉可樂餅,味道比較簡單

🫧焗鱈魚配紅椒醬
豐富嘅紅椒醬,加上蒜蓉
個底有薯蓉

• Sangria
  • Broken Egg
  • 松露蘑菇可樂餅
2025-06-29 229 瀏覽
長沙灣一間人氣滿滿的西班牙餐廳之前試過Dinner walk-in 但可惜滿坐 今次預約了Lunch時段決定試試人氣店~!(。・∀・)ノ◍ 松露蘑菇可樂餅 Mushoom Croquetas ◍ 蟹肉可樂餅 Crab Croquetas◍ 墨汁魷魚可樂餅 Squid Ink Croquetas超愛吃可樂餅 這裡一共有3款口味個人最愛墨汁魷魚可樂餅 在外面比較少見 而且也是在3者中最為濃味其實我覺得3款都很好吃 每粒都是外脆內軟糯又濃郁!​ヾ(´ε`ヾ)◍ 慢煮深海八爪魚 Pulpo A La Gallega 八爪魚底下放滿軟綿綿的薯蓉八爪魚跟薯蓉面上灑滿紅椒粉店員建議八爪魚跟薯蓉一起吃 果然很不錯~!(⁎˃ᴗ˂⁎) ◍ 西班牙紅蝦飯 Carabinero Paella 西班牙餐當然要吃西班牙飯 ~!´・ᴗ・`除了Paella(飯)另外亦可選Fideua - 即是西班牙短麵每粒飯沾滿紅蝦的精華 味道濃郁 飯粒口感不錯 紅蝦也很鮮甜可口!◍ 蘋果汁◍ 金桔汁
長沙灣一間人氣滿滿的西班牙餐廳
之前試過Dinner walk-in 但可惜滿坐
今次預約了Lunch時段決定試試人氣店~!(。・∀・)ノ

◍ 松露蘑菇可樂餅 Mushoom Croquetas
◍ 蟹肉可樂餅 Crab Croquetas
◍ 墨汁魷魚可樂餅 Squid Ink Croquetas

超愛吃可樂餅 這裡一共有3款口味
個人最愛墨汁魷魚可樂餅 在外面比較少見
而且也是在3者中最為濃味
其實我覺得3款都很好吃
每粒都是外脆內軟糯又濃郁!​ヾ(´ε`ヾ)

◍ 慢煮深海八爪魚 Pulpo A La Gallega
八爪魚底下放滿軟綿綿的薯蓉
八爪魚跟薯蓉面上灑滿紅椒粉
店員建議八爪魚跟薯蓉一起吃
果然很不錯~!(⁎˃ᴗ˂⁎)

◍ 西班牙紅蝦飯 Carabinero Paella
西班牙餐當然要吃西班牙飯 ~!´・ᴗ・`
每粒飯沾滿紅蝦的精華 味道濃郁
飯粒口感不錯 紅蝦也很鮮甜可口!

◍ 蘋果汁
◍ 金桔汁

2025-06-28
  • 可樂餅
  • 西班牙紅蝦飯
呢間西班牙餐廳😍😍係我既最愛食物質素高,又有驚喜,價錢又合理小小既店舖,滿滿既驚喜😋😋✨純種黑毛豬火腿48個月 🐷(全橡果子餵飼)火腿呈深紅色,脂肪分布平均,有自然油光肉質柔嫩,有濃郁既豬肉風味咸香中帶一點甜,口感順滑🤤🤤✨蟹肉可樂餅呢個可樂餅,係一定要點‼️‼️入邊堅有蟹似絲拉出😋配埋香濃忌廉芝士~~✨Broken Egg 🍳 好有特色既小食😍好幼既炸薯條🍟 配埋流心太陽蛋煙肉碎粒🥓攪拌一齊食好惹味(*≧ω≦)✨西班牙紅蝦飯🦐呢個西班牙飯超正🤩先上菜,俾你睇下大大隻既靚紅蝦~~之後再幫你處理蝦膏,拌飯😻😻味道超香,超濃郁呀🤤✨Sugar Daddy 🍸好幻彩既mocktail🫰🏻🫰🏻滿滿草莓🍓香味 ,再加埋奶香味道👅
呢間西班牙餐廳😍😍係我既最愛
食物質素高,又有驚喜,價錢又合理
小小既店舖,滿滿既驚喜😋😋

✨純種黑毛豬火腿48個月 🐷
(全橡果子餵飼)
火腿呈深紅色,脂肪分布平均,有自然油光
肉質柔嫩,有濃郁既豬肉風味
咸香中帶一點甜,口感順滑🤤🤤

✨蟹肉可樂餅
呢個可樂餅,係一定要點‼️‼️
入邊堅有蟹似絲拉出😋
配埋香濃忌廉芝士~~

✨Broken Egg 🍳
好有特色既小食😍
好幼既炸薯條🍟 配埋流心太陽蛋
煙肉碎粒🥓攪拌一齊食
好惹味(*≧ω≦)

✨西班牙紅蝦飯🦐
呢個西班牙飯超正🤩
先上菜,俾你睇下大大隻既靚紅蝦~~
之後再幫你處理蝦膏,拌飯😻😻
味道超香,超濃郁呀🤤

✨Sugar Daddy 🍸
好幻彩既mocktail🫰🏻🫰🏻
滿滿草莓🍓香味 ,再加埋奶香味道👅
2025-06-17
今次👦🏻同朋友去完長沙灣篤波🎱,就係長沙灣搵左間主打西班牙菜既餐廳🍴- La Barra Tapas Spanish Restaurant。呢間餐廳裝修典雅,排左一陣隊就可以入去享受西班牙菜🇪🇸。🌟Panceta with Toast呢道菜最值得講既係油脂感。Bacon既油脂完全逼哂出黎,食落咸香味濃,配上脆卜卜既多士,簡直一流享受。餐廳仲提供芝士碎,令成個多士口感更加豐富。🌟Tortilla呢個辣肉腸西班牙蛋餅內裏主要係薯仔,而辣肉腸既辣味同蛋餅相當配合,配上手指餅黎食簡直一流。🌟Grilled Hanger Steak呢個封門柳default係五成熟,一上碟已經見到牛肉中間顏色粉嫩,食落軟腍多汁,而鷹嘴豆泥令成個封門柳更有層次感,值得推介!🌟Seafood Paella西班牙海鮮飯簡直係一大招牌菜,海鮮夠哂新鮮,蜆肉,蝦肉同埋青口都好鮮甜,每一啖飯食落都好有咬口,飯既質地唔會太硬,口感黎講岩岩好。🌟Basque Cheese Cake 呢個巴斯克蛋糕需時30分鐘製作,即叫即整,可以叫餐廳整完後上。巴斯克蛋糕質地比較鬆軟,食落極重芝士味,質感有啲似梳乎厘,食落幾得意。

🌟Panceta with Toast

🌟Tortilla

🌟Grilled Hanger Steak

🌟Seafood Paella

🌟Basque Cheese Cake

2025-06-24 248 瀏覽
二訪呢間位於長沙灣嘅西班牙菜,上次食完念念不忘,真心推薦🥰✨Panceta with toast $62Pancetta 係義大利嘅傳統食物,以豬腩肉製作而成,味道濃郁且鹹鮮,配上多士、芝士碎,油脂同口感都好豐富🤪✨Red Prawn Fideua 70G $308果然係餐廳招牌,我地唔想太heavy所以揀左面,紅蝦大大隻,店員會比我地影相先,跟住會幫手切開蝦頭,將蝦頭既汁撈入個面度,每一啖都充滿蝦味,十分新鮮😋✨Hanger Steak $168店員建議封門柳五成熟,肉質軟嫩,十分有牛味,下面有鷹嘴豆泥,吸收曬肉汁,食曬成碟🤤✨Churros W. Ice Cream & hot chocolate sauce Churros外脆内軟,搭配雪糕同熱朱古力醬,撒上砂糖,perfect ending😚
二訪呢間位於長沙灣嘅西班牙菜,上次食完念念不忘,真心推薦🥰

✨Panceta with toast $62

✨Red Prawn Fideua 70G $308

✨Hanger Steak $168

2081 瀏覽
2025-06-23 285 瀏覽
這間人氣西班牙餐廳位於長沙灣,主打正宗地道的西班牙菜式。店內環境雖小但五臟俱全,裝潢採用西班牙鄉村風格,充滿自然與人文氣息。純種黑毛豬火腿48個月(全橡果子餵飼) - $138店內掛著一整西班牙風乾黑毛豬火腿即叫即切,每一片的油花分佈豐富且平均,帶有淡淡的橡果香氣和堅果味。西班牙蒜油蝦 - $108多隻去殼去腸的鮮蝦爽滑彈牙好鮮味,浸著濃郁的蒜油好入味,可淋上香脆煙韌的多士上。焗鱈魚配紅椒醬 - $148三塊鱈魚扒焗得外層香酥,內部鮮嫩多汁,有豐富的魚脂甘香,魚皮富膠質煙韌彈牙,紅椒醬帶有微微煙燻味。西班牙封門柳 - $168炭烤的封門柳外焦內嫩充滿風味,一片片粉嫩的橫切面,油花雖小但勝在肉味香濃及肉汁豐富,柔軟且有嚼勁,醬汁更有薯蓉增添順滑感。Iced Chocolate - $42淋滿香濃的朱古力醬,濃郁的朱古力倒入順滑的鮮奶中,層次好豐富。Earl Grey - $28有紅茶的醇厚感,又有淡淡的佛手柑香氣,口感好清新。
純種黑毛豬火腿48個月(全橡果子餵飼)
純種黑毛豬火腿48個月(全橡果子餵飼)

純種黑毛豬火腿48個月(全橡果子餵飼) - $138

Iced Chocolate

Iced Chocolate - $42
Earl Grey

Earl Grey - $28
有紅茶的醇厚感,又有淡淡的佛手柑香氣,口感好清新。
2025-06-22
午餐
想食正宗西班牙菜,又唔想搭十幾個鐘飛機?最近試咗長沙灣呢間bookmark好耐既小店,味道正宗又抵食,忍唔住要share!✨ 招牌菜式 ✨🦀 蟹肉可樂餅 咬落去,外皮脆卜卜,一啲都唔油膩,入面係軟綿綿嘅薯蓉混搭鮮甜蟹肉。蟹肉唔多唔少啱啱好,食得出海鮮嘅鮮味,又唔會搶走薯蓉嘅滑溜口感,超滿足!🍄 松露蘑菇可樂餅 未食已經聞到陣陣松露香,切開見到滿滿嘅蘑菇蓉,色澤好吸引。外皮炸得香脆,入面creamy得嚟帶少少咬口,松露嘅香氣好濃,食完仲留喺口好耐,抵讚!🥩 炭烤封門柳厚切封門柳一上枱已經切開,炭烤香氣撲鼻。五成熟嘅肉質粉嫩juicy,入口先係焦香嘅外層,再來係濃郁牛肉味。配搭幼滑鷹嘴豆泥,層次豐富,解膩一流!🦐 西班牙海鮮飯米粒圓潤有咬口,吸晒海鮮湯嘅精華,食落好香。飯面有大蝦、藍青口同大蜆,海蝦彈牙多汁,青口鮮甜無渣。🍷 飲品推薦Sangria:紅酒加咗新鮮橙同蘋果,飲落甜甜地,水果味同紅酒好夾,解膩又易入口,女仔一定鍾意!Blue Sky Blue :藍色賣相超靚,伏特加底帶柑橘清香,酒味夠突出但唔會太嗆,飲落清新醒神,影相打卡一流!呢間La Barra Tapas喺長沙灣真係隱藏寶

✨ 招牌菜式 ✨
🦀 蟹肉可樂餅

🍄 松露蘑菇可樂餅

🥩 炭烤封門柳厚切封門柳

🦐 西班牙海鮮飯

🍷 飲品推薦

Sangria:

呢間La Barra Tapas喺長沙灣真係隱藏寶藏,西班牙風味真係好特別,尤其鐘意小食Tapas,價錢又親民。
2025-06-15 393 瀏覽
純種黑毛豬火腿🥓 $138如果鍾意食火腿嘅,千祈唔好錯過呢一個!佢哋用既黑毛豬,係全橡果子餵飼,足48個月既~火腿嘅味道比起平日食到既更加濃郁💕松露蘑菇可樂餅🍄‍🟫 $20呢個可樂餅造型非常可愛,外層非常酥脆,入面包裹滿滿嘅蘑菇粒,好睇又好食!西班牙海鮮飯🥘 $258成餐飯入面我最欣賞呢個海鮮西班牙飯,每粒飯粒都有獨特嘅鹹香味,齒頰留香!另外,佢哋嘅海鮮都係新鮮海鮮,尤其是係上面嘅鮮蝦,非常鮮甜好味,果然新鮮嘅蝦煮出嚟就係唔同啲~🙌🏻🙌🏻巴斯克芝士蛋糕🍰 $88佢哋呢度嘅巴斯克蛋糕有啲特別,係即叫即焗嘅,同平時喺街買到雪凍咗嘅有啲唔一樣,蛋糕整體口感會比較綿滑一啲~Iced Americano☕️ $38
純種黑毛豬火腿🥓 $138

松露蘑菇可樂餅🍄‍🟫 $20

西班牙海鮮飯🥘 $258

巴斯克芝士蛋糕🍰 $88

Iced Americano☕️ $38
2025-06-12 400 瀏覽
長沙灣有一間細小嘅西班牙菜,主打高性價比嘅西餐,所以當中不乏好多回頭客。同時吧枱嘅設計可以近距離觀察到廚師嘅製作,加添代入感。Grilled Hanger Steak $168粉嫩嘅封門牛柳,厚身但係多汁充滿肉味。Fideua De Pescado $168如果覺得西班牙燴飯比較普通,不妨可以試吓魚肉西班牙短麵。用咗鐵鑊嘅方式烹調所以面部底層會有焦香同埋脆身,同時魚肉夠嫩熟度剛好。Gazpacho $68係傳統嘅西班牙凍湯,充滿蔬果嘅味道。Broken Egg $98揸到香脆嘅薯絲和煙肉,面頭有一隻流心太陽蛋,充滿鹹香。Crab /Squid Ink Croquettes $20外脆內軟,內餡係香濃嘅煙肉味。Churros $78食得西班牙嘢,一定唔少得西班牙油炸鬼。熱辣辣炸到香脆,點一下朱古力醬就最正。La Barra Tapas Spanish Restaurant (長沙灣)長沙灣福榮街512-518號地下A號舖

Grilled Hanger Steak $168
粉嫩嘅封門牛柳,厚身但係多汁充滿肉味。

Fideua De Pescado $168

Gazpacho $68
係傳統嘅西班牙凍湯,充滿蔬果嘅味道。

Broken Egg $98
揸到香脆嘅薯絲和煙肉,面頭有一隻流心太陽蛋,充滿鹹香。

外脆內軟,內餡係香濃嘅煙肉味。

Churros $78

長沙灣福榮街512-518號地下A號舖
這間區內人氣小店,七點多到訪時已近乎滿座,建議大家可以先book枱呢! 📞兩款可樂餅一啖一件很過癮呢🤩一口咬下即爆餡。「蟹肉」口味裡混雜蟹肉絲與忌廉薯蓉;「墨汁魷魚」帶魷魚獨特鹹香,令人印象深刻🦑「西班牙紅蝦短麵」是西班牙菜餐廳的必點菜式之一🦐侍應會讓客人先拍照📸,再將紅蝦拆肉,蝦膏混入海鮮醬與蛋黃醬,每條短麵都裹滿濃郁蝦香,份量不多但超美味!「西班牙封門柳」略為普通🥩。牛柳脂肪少,輕烤後肉味香濃。上桌時有點驚訝份量偏少,吃下去味道與一般牛柳相差不大,略欠驚喜。至於「Broken Egg」和「西班牙油炸條」,都是不容錯過的西班牙菜的經典。前者的脆卜卜的細薯條炸得相當香口,搭配半熟太陽蛋及煙肉碎,鹹香感十足🍳 後者需趁熱吃,油炸條沾朱古力醬配香草雪糕🍨,冷熱交融,油炸條肉桂味不太濃但作為飯後甜品已很滿足💕這次點了 𝗪𝗵𝗮𝘁 𝘄𝗲 𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿𝗲𝗱⟡‧₊ 蟹肉可樂餅 Crab Meat Croquette $20⟡‧₊ 墨汁魷魚可樂餅 Squid Ink Croquette $20⟡‧₊ 西班牙紅蝦短麵 (紅蝦 80g)Spanish Red Shrimp Pasta $328⟡‧₊ 西班牙

這次點了 𝗪𝗵𝗮𝘁 𝘄𝗲 𝗼𝗿𝗱𝗲𝗿𝗲𝗱
⟡‧₊ 西班牙封門柳 Spanish Sirloin $168
⟡‧₊ 破蛋薯條 Broken Egg $98
⟡‧₊ 西班牙油炸條 Churros $78