2024-08-02
今個月剛好有機會試吓開左約無耐既中環嘅Kanesaka,一直都好想試吓佢既壽司,見到今個月有位可以book,即刻諗都唔諗就book左位啦。Lunch Omakase 一位$1980呢個價錢,係廚師發辦黎講老實已經唔算低價位,但試過之後我已經無諗過價錢問題,已經即刻諗定幾時再試下一次💥燒吞拿魚骹💥燒吞拿魚骹,呢個位係吞拿魚既稀有位置,最特別係油份非常之高,一上枱已經好吸引,加上網燒過,有微微既炭火香,令到個味道就升級晒👍🏽💥煮蛸💥再嚟就係煮蛸,佢嘅口感真係一試難忘,好軟滑之餘仲保持有咬口,而且味道非常好甜配搭埋煮既醬汁更激發鮮味。💥拖羅手卷💥手捲就值情滿分👍🏽呢個就真係一試難忙,海苔脆脆口,內裡嘅拖羅特別豐滿,根本係手卷中嘅頂配! 😈💥穴子壽司💥我覺得無人會唔鍾意食穴子,呢款壽司甜甜嘅醬汁加上脆熟嘅海鰻,一啖咬落去已經好過癮又有獨特既鰻香味。💥大拖羅壽司, 小肌壽司💥最後就係大拖羅壽司同大肌壽司。小肌先用鹽醃漬咗,再用醋浸過,就已經好有風味。💥玉子💥食完壽司之後,試埋個玉子,口感軟滑似布甸,非常有驚喜。滿心期待Kanesaka Hong Kong,就好似社交平台上介紹嘅咁,都冇令我失望,
Lunch Omakase 一位$1980
💥燒吞拿魚骹💥
💥煮蛸💥
💥拖羅手卷💥
💥穴子壽司💥
💥大拖羅壽司, 小肌壽司💥
💥玉子💥
食完壽司之後,試埋個玉子,口感軟滑似布甸,非常有驚喜。
滿心期待Kanesaka Hong Kong,就好似社交平台上介紹嘅咁,都冇令我失望,真係好推薦大家黎試下😊