2024-02-10
🇮🇳Kailash Parbat (尖沙咀) 📍今次嚟到尖沙咀第一次食印度素菜☘️,點知好有驚喜🤩,同想像中好唔同。一入到去環境好闊落同乾淨🧹,裝修亦都好有異國風情🪷,一到去啲客人同埋staffs全部都係non-local 🥻,就即刻覺得應該會好正宗😂。🍴Ragda Dahi Puri $85我哋叫咗個開胃菜,係印度傳統嘅街頭小食🫔,喺好脆口嘅Puri入面,釀咗薯仔、鷹嘴豆同唔同嘅香料🥔,上面再加乳酪🍼,食落酸酸地同好重香料味,幾開胃下。🍴Chole Bhature $105係一個脹卜卜、好似氣球咁嘅炸餅叫bhature🎈,點鷹嘴豆豆咖喱🍛,食落口感好得意😎,但要快啲食,如果唔係個餅會扁。🍴Paneer Tikka Lababdar $119係一個用蕃茄、腰果醬🥜同唔同香料整成嘅咖喱,入邊有cottage cheese🧀,識落口感好特別。🍴Garlic Naan $45啲naan焗同好脆,用嚟配咖喱一流。👍🏻🍴Cheese Stuffed Mushroom $110係蘑菇入邊塞滿芝士🍄,再喺側邊配上超多嘅薄荷醬🍀,啲菇勁Juicy💦。🍴Mango Lassi $59除咗好重芒果味同夠滑身
🍴Ragda Dahi Puri $85
🍴Chole Bhature $105
🍴Paneer Tikka Lababdar $119
🍴Garlic Naan $45
啲naan焗同好脆,用嚟配咖喱一流。👍🏻
🍴Cheese Stuffed Mushroom $110
🍴Mango Lassi $59
除咗好重芒果味同夠滑身之餘🥭,仲加咗茴香籽,增加咗成個口感同香氣👃🏻。
🍴Patiala Lassi $59
呢個好特別,可以揀鹹味🧂,但我冇揀到🙈。甜嘅飲落就好似乳酪咁,但入邊有cardamom,又係增加咗口感。
📍 Kailash Parbat (尖沙咀) @kailashparbat.hongkong
尖沙咀寶勒巷3號萬事昌廣場3樓302室