KABOOM

2025-05-05 354 瀏覽
尖沙咀高空餐廳,主打東南亞融合菜式,位處 20 樓的地理優勢讓它擁有無可挑剔的維港景觀。我去的那天是平日晚上,餐廳氣氛不算太熱鬧,室內設計以木材和竹子為主,帶點熱帶風情。食物方面,我試了 KABOOM Sharing Platter,包括雞翼、沙嗲串和春卷等,份量適合兩三人分享。串燒雞肉嫩滑,配上濃郁的沙嗲醬挺有風味,春卷炸得脆而不油,算是亮點。另一道 Stone-grilled USDA Prime Ribeye Steak 選了五成熟,肉質軟嫩,帶點炭香,搭配烤蔬菜和泰式辣醬,味道中規中矩。雞尾酒 Life Sucks, Let's Get Drunk! 以椰子味為主,配上雪糕球,清新又有趣。服務態度親切,但上菜間隔稍長,可能需要點耐心。如果你想找個地方看海景、吃點特別的菜式,這是個不錯選擇。
2025-04-07
10 分鐘 (堂食)
試食活動
😍Kaboom 超高質 東南亞Fusion 菜🌴味道有驚喜出色 配上醉人維港美景 絕對難忘的一餐🍽️今次朋友生日🎂就揀左尖沙咀意間東南亞風味 Fusion 菜餐廳 ,環境裝修以峇里風格,感覺休閒舒適。店舖分為二層,頂樓天台主要係酒吧消遣 下層則為餐廳 面對維港迷人醉景 食物高質 賣相精緻有驚喜🥳非常適合情侶慶祝 記念日生日 朋友聚會 今次點左兩個前菜兩個主菜兩杯酒Chilli Salmon cups $98辣三文魚杯賣相精緻,味道微辣開胃🤤咬落脆口Thai Beef Tartare with Bone Marrow $158黑魚籽牛肉他他配燒牛骨髓 牛肉鮮濃無筋 放上脆片一齊食口感豐富Curry Duck Confit $258咖哩脆鴨脾 外皮香脆肉嫩 新咖哩汁香濃creamy 味道惹味平衡 鴨肉配咖哩配搭一流Grilled Spanish Octopus Thick Egg Noodle with Pad Thai Crab sauce $258香燒八爪魚🐙 Pad Thai汁配鴨蛋麵大大條八爪魚賣相吸引🤩烤得好惹味鮮甜醬汁咸香鮮味夠掛汁 一試難忘Miss You! $128小鳥造型酒
😍Kaboom 超高質 東南亞Fusion 菜🌴
味道有驚喜出色 配上醉人維港美景
絕對難忘的一餐🍽️

今次點左兩個前菜兩個主菜兩杯酒
Chilli Salmon cups $98
辣三文魚杯賣相精緻,味道微辣開胃🤤
咬落脆口

黑魚籽牛肉他他配燒牛骨髓 牛肉鮮濃無筋
放上脆片一齊食口感豐富

Curry Duck Confit $258

香燒八爪魚🐙 Pad Thai汁配鴨蛋麵
大大條八爪魚賣相吸引🤩烤得好惹味鮮甜
醬汁咸香鮮味夠掛汁 一試難忘

Miss You! $128
小鳥造型酒杯 用vodka 桃子利口酒 日本果酒 玫瑰糖漿🌹Cocktail 好適合 女仔飲

Tonight Is Gonna Be A Good Night! $128
伏特加、普羅塞克、接骨木花利口酒、接骨木花味檸檬汁
酒味較濃 熱帶風情味道 較啱男士飲

整體來講餐廳環境服務食物高質 有驚喜
用餐體驗一流 下次有朋友生日慶祝
值得再來
2025-05-05 253 瀏覽
朋友從馬拉到港,約佢黎食呢間,因為可以睇到夜景,之前又未黎過,環境唔錯,不過天台位置好難book,要提前好耐先可以book到,我們兩個人嗌咗個小食拼盤,一人再嗌一個餐,睇落去好似唔多,但係食得飽,拼盤食唔曬拎走。
呢間啲Fusion菜估唔到咁有驚喜全部都好好食!欣賞呢間餐廳以下幾點:🌟坐室內有靚景,室外好有渡假feel🌟全部嗌嘅四款菜式都一百分🌟生日叫甜品仲會附送生日牌同蠟燭🙋🏻‍♀️人均:$300左右
呢間啲Fusion菜估唔到咁有驚喜
全部都好好食!

欣賞呢間餐廳以下幾點:
🌟坐室內有靚景,室外好有渡假feel
🌟全部嗌嘅四款菜式都一百分
🌟生日叫甜品仲會附送生日牌同蠟燭

🙋🏻‍♀️人均:$300左右

2025-05-02 246 瀏覽
上星期日食咗一個超好食嘅Dinner! 仲可以享受維港美景,好適合和朋友聚會或者慶祝特別嘅時刻:)🙌🏻Red Prawn and Scallop Carpaccio 北海道的扇貝和紅蝦,帶點酸辣的叁峇湯,超級清新,材料都好新鮮👍🏻🙌🏻Sambal Fried Clams clams搭配香辣叁峇醬、蒜和泰國羅勒,味道香噴噴!🙌🏻Tomato Butter Curry Risotto with Flank Steak番茄奶油醬好濃郁,牛也很嫩,加上香料同蒜香,唔小心將佢哋不停放入口,好快成碟食晒🤣🙌🏻Baked Sambal Sous Vide Black Cod Fish魚肉非常嫩,搭配叁峇醬和酸奶,檸檬草同甜椒,口感層次豐富,份量超大😳食咗兩個鐘一齊傾吓偈,叉足電,好好迎接下一周嘅新開始!

🙌🏻Sambal Fried Clams
clams搭配香辣叁峇醬、蒜和泰國羅勒,味道香噴噴!

食咗兩個鐘一齊傾吓偈,叉足電,好好迎接下一周嘅新開始!
1K
❣️向大家推介呢間超chill嘅泰x西樓上bar,有2層,室內可以食野,天台就可以飲野傾計❣️食物出乎意料高水準,特別係cod fish🐟,材料有水準,超級推介!❣️cocktail 好飲易入口得來精緻,打卡一流(仲要d cocktail 名夠搞鬼🍸Miss you $128- 賣相特別,飲落去fruity 易入口 又順滑,帶有peach香,真係有d miss杯野飲🍸wohoo,what a day!$128- fruity得來上面有層creamy嘅coconut milk foam,texture夠rich🐟Baked Sambal Cod Fish$348- 魚肉白雪雪厚身,啖啖油脂香,少有地餐廳食到咁高質魚肉!底下菜好有誠意,有紅椒、黃色椒、薯仔,撈滿咖喱濃香,正💟Hokkaido Scallops and Sea Urchin with Risotto $208- 係好入味嘅冬陰功 risotto,惹味微辣又滋味,risotto creamy得來有椰子香,加脆米口感好。仲有大大舊海膽好滋味🦐Red Prawn and Scallop Carpaccio $138- 帶子新鮮得來,醬料

🍸Miss you $128
Miss  you

🍸wohoo,what a day!$128
wohoo,what a day!

🐟Baked Sambal Cod Fish$348
Baked Sambal Cod Fish

- 帶子新鮮得來,醬料creamy 微辣,配上微甜紅蝦,水準唔錯

🦀Southen Vietnamese Crab cups $98
Southen Vietnamese Crab cups

- 食落去滿滿蟹肉,餅底脆皮香口,有層次感

下次再去chill過!

Miss  you
wohoo,what a day!
Southen Vietnamese Crab cups
2025-05-01 186 瀏覽
上週末跟朋友去了尖沙咀的 KABOOM,真的有點驚喜!一上到 20 樓,那個維港景色真的無敵,特別是晚上燈光亮起來的時候,超chill。我們點了Crab Bao Bao,刈包裡塞滿蟹肉和蟹膏,味道很鮮,蛋黃醬加得剛好,不會太膩。還試了 Thai Lobster Sauce Strozzapreti Pasta,龍蝦尾彈牙,醬汁有點微辣,挺開胃的。飲品造型很可愛,像鳥型杯子,打卡一流。環境真的很舒服,露台吹著風,感覺像度假一樣。不過價格不算平,一餐下來人均三百多,而且服務有時慢了點,可能因為人多吧。總體來說,食物和景觀都挺不錯,想找個地方放鬆聊天,這裡真的可以。
2025-04-08
10 分鐘 (堂食)
喺尖沙咀發現呢間餐廳,日落時份坐喺窗邊位🌊望住海景飲創意cocktail🍸🍹仲有fusion海泰西菜,簡直係完美打卡組合! 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚ℂ𝕠𝕔𝕜𝕥𝕒𝕚𝕝 𝕋𝕚𝕞𝕖゚*𓐍 𓈒𓂃. ゚*𓐍 𓈒𓂃 🍸I Need To Keep Fit!青瓜冧酒×馬利寶×自家製椰子cream飲落清新到震!🍫Let's Get Cracking!伯爵茶威士忌×朱古力利口酒 阿華田×焦糖×燕麥奶 大人味朱古力,甜度啱啱好 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚ 🍴𝔸𝕡𝕡𝕖𝕥𝕚𝕫𝕖𝕣𝕤 ・Single Bone Chicken Wings|外皮炸得金黃酥脆,入面雞肉又夠晒嫩滑🐓・Vietnamese Shrimp Patty|越南蝦餅係比泰式嘅更薄身,點泰式醬絕配 🦐🍽️𝕄𝕒𝕚𝕟 𝕔𝕠𝕦𝕣𝕤𝕖 ・Tom Yum Coconut Risotto with Hokkaido Scallops and Sea Urchin|Risotto口感更貼合香港人口味,初入口係椰奶嘅香甜🥥跟住冬蔭功味慢慢浮現。大大粒北海道帶子煎到外脆內嫩,海膽新鮮到帶住淡淡海水

🍸I Need To Keep Fit!
青瓜冧酒×馬利寶×自家製椰子cream
飲落清新到震!

🍫Let's Get Cracking!
伯爵茶威士忌×朱古力利口酒
阿華田×焦糖×燕麥奶
大人味朱古力,甜度啱啱好

🍴𝔸𝕡𝕡𝕖𝕥𝕚𝕫𝕖𝕣𝕤

🍽️𝕄𝕒𝕚𝕟 𝕔𝕠𝕦𝕣𝕤𝕖
・Tom Yum Coconut Risotto with Hokkaido Scallops and Sea Urchin|Risotto口感更貼合香港人口味,初入口係椰奶嘅香甜🥥跟住冬蔭功味慢慢浮現。大大粒北海道帶子煎到外脆內嫩,海膽新鮮到帶住淡淡海水味🌊

・Baked Sambal Sous vide Black COD Fish|參峇醬嘅香辣同魚肉嘅鮮甜出奇地夾,魚肉嫩滑到好似食緊豆腐咁🐟份量都唔細,個人覺得呢道菜係今晚MVP🤤

🌅𝕊𝕖𝕣𝕧𝕚𝕔𝕖 & 𝕍𝕚𝕖𝕨
✔️ 海景位要早book 日落時段貼夜景超靚
✔️ Outdoor位海景更開揚
✔️ 服務、味道、質素完全對得住價錢

🤑 人均消費:~$544
🤩 推薦指數:9 / 10
📍 餐廳資料:KABOOM (尖沙咀)
尖沙咀北京道12A號太子集團中心20樓

#香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略
#kaboom #維港靚景 #rooftopbar #chill爆 #尖沙咀美食 #尖沙咀好去處 #渡假 #香港餐廳推介 #hkfood #cocktail #維港景餐廳 #創意調酒 #Fusion菜 #海鮮控 #打卡熱點
2025-05-01 125 瀏覽
✨Thai Beef Tartare with Bone Marrow牛肉他他肉質鮮美,軟嫩之餘有咬口,配以帶鹹香的魚子醬及微酸芥末醬汁,再拌以富油香的牛骨髓,放上脆片食用味道口感豐富。✨Red Prawn and Scallop Carpaccio紅蝦及北海道扇貝入口鮮甜,肉質緊致爽彈,配以微辣冬陰功椰漿醬汁,十分開胃。✨Baked Sambal Cod Fish黑鱈魚肉質非常嫩滑多汁,外皮焗得香脆,魚肉入口柔軟,份量十足。以微辣的參巴乳酪醬調味,香料味濃,風味十足又惹味。✨Lobster Pasta With Lobster Tail 原隻龍蝦尾燒得恰好,帶微微焦香,肉質厚質彈牙,味道鮮甜。配以龍蝦汁和椰漿烹調的意粉,進一步提升龍蝦香味。✨Damn Pissed Off!🛁浴缸泡泡浴的賣相十分吸睛,以伏特加為基底,熱情果香菠蘿果香為主調,果味濃,入口順滑清甜。✨No More OT Please! 以威士忌和金巴利作基底,再加上番石榴糖漿、火龍果汁和檸檬汁調製,層次豐富,味道清新偏甜。🌃餐廳有室內及天台座位,飽覽維港景色

✨Baked Sambal Cod Fish

✨Damn Pissed Off!🛁

✨No More OT Please!

🌃餐廳有室內及天台座位,飽覽維港景色
2025-04-30 104 瀏覽
🍽️ Red Prawn and Scallop Carpaccio $138要求好高嘅朋友都話好食🤭 所以戒緊口嘅我都忍唔著試咗少少🤏🏿 帶子同蝦都好新鮮🦐 但最出色係個冬陰椰子汁🥰🍀🍽️ Lobster Pasta With Lobster Tail $268龍蝦肉好滑好嫩🦞 明明係煮熟咗,但係有刺身嘅感覺!意粉份量都多嘅,不過要快啲食,因為餐廳冷氣好夠,涼咗就唔好啦😆🍀🍽️ Curry Duck Confit $258啱啱好我食到嘅鴨肉都好嫩嘅,再夾埋少少肥膏,好邪惡😈 朋友就話佢食到嘅部分,肉質比較實~🍀🍸 Damn Pissed Off! $128- Vodka, Passion Fruit Purée, Pineapple Juice with Ginger Flavour呢個浴缸好吸睛😍 但係呢杯cocktail唔係淨係得個樣!熱情果同菠蘿嘅甜味與薑嘅微熱完美結合~🍀🍸 Every Day Feels Like A Monday! $128- Thyme Infused Gin, Prosecco, Blue Curacao Liqueur, Cucumber Syrup, Y

🍽️ Curry Duck Confit $258

🍸 Damn Pissed Off! $128

🍀
- Thyme Infused Gin, Prosecco, Blue Curacao Liqueur, Cucumber Syrup, Yuzu Juice

朋友話呢杯好fruity,有氣好清新!
🍀
想收到更多美食資訊,請追蹤 @greatfood_grateful
慶祝紀念
生日
試食活動
  • Thai Lobster Sauce Spaghetti with Canada Lobster Tail
2025-04-28 100 瀏覽
🥘尖沙咀維港景泰式餐廳🍖------------------------------💛Curry Duck Confit-💵258香濃嘅咖喱味🥳配上薄餅🤤超絕❤️鴨髀都係整得好腍同香脆😳一齊夾住食🙈有多重口感💡💛Thai Lobster Sauce Strozzapreti Pasta with Lobster Tail-💵268意粉嘅份量足夠🤤龍蝦亦都非常彈牙🤣醬汁都好好食😍💛No More OT Please-💵128飲品同個名一樣🤣飲完落去😋有啲甜但之後有啲苦🥰同返工一樣💛Canloocan-💵88好適合唔飲酒嘅女仔嘅Mocktail😂有柚子嘅酸味 同時帶有蘋果嘅甜味👍🏻好似果汁咁
🥘尖沙咀維港景泰式餐廳🍖
💛Curry Duck Confit-💵258

意粉嘅份量足夠🤤龍蝦亦都非常彈牙🤣醬汁都好好食😍

💛No More OT Please-💵128
飲品同個名一樣🤣飲完落去😋有啲甜但之後有啲苦🥰同返工一樣

💛Canloocan-💵88
2025-04-27 84 瀏覽
呢間bar & restaurant喺太子大廈頂樓連天台,兩層都可以睇到維港景色,咁啱去食嘅時候仲幻彩泳香江緊,係幾靚。入面裝修簡約雅緻,燈光暗暗哋幾有情調,坐得又舒服。最啱放工同班friend黎飲番杯,chill下咁。【泰式龍蝦汁意粉】 龍蝦尾幾新鮮,夠彈牙。個汁唔會太漏,蒜香味幾出,加埋西蘭花同粟米芯,整體調味幾清爽。【叁巴醬烤黑鱈魚】 擺放喺葉子上嘅黑鱈魚,貌相精緻,魚肉非常滑溜,叁巴醬好香口,辣辣哋幾開胃。另外落咗酸奶醬,食落無咁膩。 【叁巴炒蜆】 蜆肉肥美,個汁蒜香味濃,少少辣好送酒。【避風塘魷魚】 魷魚夠彈牙,加咗啲辣肉腸一齊炒,調味有點像港式避風塘口味,香口惹味。【飲品】 •「Damn Pissed Off!」- 熱情果味幾出,帶少少薑嘅辛辣,飲落幾清新,酒味濃郁,以迷你浴缸🛁代替酒杯,打卡一流。 •「Tonight Is Gonna Be A Good Night!」- 甜甜哋易入口,帶點接骨木花香氣,女仔應該會鍾意。

【泰式龍蝦汁意粉】

【叁巴醬烤黑鱈魚】

【叁巴炒蜆】
蜆肉肥美,個汁蒜香味濃,少少辣好送酒。

【避風塘魷魚】

【飲品】

2025-04-27 131 瀏覽
用來打卡一流、色彩繽紛小食拼盤、份量都好多!個炸雞翼好好食啊!牛扒質素好好、又有牛味、易入口,唔韌,好似好耐都無食過咁咁牛味嘅牛扒了,值得一試燒雞醃到好入味!又滑!平時食都係半邊份量、今次原隻上、真係嘩左一聲全場最差就係門口個女接待員由入場個一刻、到我地離開都係無表情、手離不開手機連hello & bye bye 都無講過一句!Feel a bit disappointing for the Receptionist
用來打卡一流、色彩繽紛

小食拼盤、份量都好多!
炸雞翼好好食啊!

牛扒質素好好、又有牛味、易入口,唔韌,
好似好耐都無食過咁咁牛味嘅牛扒了,值得一試

燒雞醃到好入味!又滑!
平時食都係半邊份量、
今次原隻上、真係嘩左一聲

全場最差就係門口個女接待員
由入場個一刻、到我地離開
都係無表情、手離不開手機
連hello & bye bye 都無講過一句!
  • KABOOM Sharing Platter
  • Grilled Gai Yang Chicken
放假了,兩口子到KABOOM吃晚飯。瞬間被其自然系裝潢所吸引。天花鋪滿竹材,搭配木質元素,營造出異國海灘餐廳的悠閒氛圍。室內外皆能飽覽維港璀璨夜景,室外還有一個頗大的户外空間,可以飽覽全維港景色。當晚我們選擇了吧檯座位,近距離欣賞調酒師的技藝。  雞尾酒1. 〈Wohoo, What A Day!〉  (Tequila, Mango Purée, Calamansi, Pineapple Juice, Coconut Syrup and Condensed Milk Cream)以龍舌蘭為基底,融入芒果泥、卡曼橘與菠蘿汁,尾韻帶椰糖與煉乳的綿密香甜。入口充滿果香,酸甜平衡,煉奶很順滑Creamy。 2. 〈Let's Get Cracking!〉  (Earl Grey Infused Whisky, Chocolate Liqueur, Ovaltine, Caramel and Oat Milk)杯子外型有趣,真是一個蛋殼呢!伯爵茶浸泡威士忌,結合朱古力利口酒、柯華田與燕麥奶,焦糖香氣很特別。還有陣陣的茶香與麥芽風味,質地絲滑。前菜泰式生牛肉他他配牛骨髓Thai Style Bee

雞尾酒
1. 〈Wohoo, What A Day!〉

2. 〈Let's Get Cracking!〉

前菜
泰式生牛肉他他配牛骨髓Thai Style Beef Tartare with Bone Marrow
(Beef tartare, bone marrow, Dijon mustard, caper, shallot, chives and Thai sauce)
生牛肉碎拌入芥末、酸豆、紅蔥與泰式醬汁,口感細膩微辣。烤牛骨油脂豐潤,可以用叉刮出來吃。和蘸附骨髓的簿脆片和泰式醬汁同吃,十分好味。

參巴醬炒蜆Sambal Fried Clams
(Clams, chilli, garlic, Thai basil, sambal paste and butter)
蜆肉飽滿鮮甜,以參巴醬、蒜片與泰式羅勒爆炒,醬汁辛香濃烈,尾韻還透出牛油的香。

主食
泰式龍蝦汁義麵配加拿大龍蝦尾Thai Lobster Sauce Spaghetti with Canada Lobster Tail (Lobster sauce, grilled lobster tail, garlic confit, onion and broccoli)
龍蝦醬汁濃郁鮮甜,意粉十分彈牙掛汁,蒜油與洋蔥十分香。龍蝦尾經炙烤,肉質緊實彈嫩,充滿東南亞風味的意粉非常特別。

參巴醬低溫慢煮黑鱈魚 Baked Sambal Sous Vide Black Cod Fish
(Alaska black cod fish, sambal sauce, yoghurt, lemongrass, bell pepper and baby carrot)
阿拉斯加黑鱈魚以慢煮鎖住油脂,魚肉如奶油般柔嫩,入口即溶。微微辛辣的參巴醬佐以香茅與甜椒,辛香中帶草本清香,層次複雜卻和諧。還有薯仔和菜也十分好味。

我們餐後登上戶外露臺,維港夜景盡收眼底,KABOOM 以東南亞靈魂重新詮釋 Fusion 料理,醬汁尤為出色。雞尾酒創意十足,搭配維港景緻,下次我們會選戶外用餐,享受這微醺時光。

呢度嘅環境係落地大玻璃,望到尖沙咀夜景!今次試咗幾款嘢食同飲品,即刻同大家分享!✨Southern Vietnamese Crab $98✨呢個越南風味蟹肉小食真係好特別!蟹肉鮮甜,配埋啲香草同醬汁,味道層次豐富,食落去好開胃,係前菜首選!✨Yum Som - O Cajun Prawns $138✨呢個泰式柚子蝦沙律!柚子清新,蝦肉彈牙,Cajun調味帶啲微辣,成個配搭好balance,食完覺得好refresh✨Lobster Pasta With Lobster Tail $268✨龍蝦意粉,個龍蝦尾肉質鮮嫩,意粉煮得啱啱好,醬汁濃郁得嚟唔會太膩,充滿龍蝦嘅鮮味✨Baked Sambal COD Fish $348✨個人最鍾意呢款,烤鱈魚真係好出色!我本身唔鍾意食魚,都覺得超正!Sambal醬帶啲微辣同甜味,鱈魚肉質嫩滑,入口即化,配埋啲烤蔬菜,成個配搭好完美✨No More OT Please! $108✨呢杯cocktail名贏咗!飲落去好refreshing,帶啲果香同微微嘅酒味,好適合放工後嚟一杯,即刻忘掉OT嘅煩惱✨Canloocan $68✨呢杯mocktail好清新,

呢度嘅環境係落地大玻璃,望到尖沙咀夜景!
今次試咗幾款嘢食同飲品,即刻同大家分享!

✨Baked Sambal COD Fish $348✨

✨No More OT Please! $108✨

✨Canloocan $68✨
呢杯mocktail好清新,酸酸甜甜,飲落去好開胃,仲有啲薄荷葉嘅香氣,好適合唔飲酒嘅朋友,清爽得嚟又好解膩!