2021-03-14 665 瀏覽
必食藍蘋果芝士Pizza 呢個pizza絕對會令你一食會再想食味道十分特別,餅底夠薄,呢啲組合好少喺其他Pizza店度見到,絕對有驚喜。兩個人食另外叫多咗一個忌廉蟹肉大通粉,呢個都10分有特色蟹肉份量10分多,可以一試!另外餐廳服務態度好好,好主動為你加水問你有咩其他需要。但係如果當兩個午餐嚟講佢個價錢偏貴,而且依家無左套餐。唔介意偏貴嘅可以嚟一試
必食藍蘋果芝士Pizza

呢個pizza絕對會令你一食會再想食

另外餐廳服務態度好好,好主動為你加水問你有咩其他需要。

2021-03-09 1060 瀏覽
之前睇過杜生介紹呢間pizza店,覺得個老闆好搞笑好鍾意佢,啲pizza望落都好正,就諗住點都要黎支持下。老闆係義大利人,pizza有好多特色配搭,絕對係其他地方食唔到既味道!呢度既pizza 全部即叫即整,最出名既就係佢既藍芝士蘋果pizza。另外見到好多人食過T-Rex 同Jacomax 好似都好唔錯。餐廳既位置好方便,上環站一出去轉左行幾步就到😊餐廳環境氣氛都唔錯,嗌完野食之後店員仲好好問我地要唔要試下佢地既house wine,係餐廳自己調既,免費比我地試下。紅酒有少少果香味同埋肉桂既香味,飲落幾順口,嘢食未到之前飲下幾唔錯,食住pizza 飲都幾夾,味道唔會太濃郁。1️⃣藍芝士蘋果薄餅($168)黎呢度就係為左試呢個pizza🍕本身個人對藍芝士冇乜好感,因為之前係其他地方食過藍芝士既嘢食覺得唔好食,但係呢個藍芝士蘋果pizza,見佢勁多好評,好多人多話好好食,所以我就決定比多次機會自己試下啦!  個pizza一黎到,已經聞到藍芝士果種好有特色,臭臭地既味,我果時仲心諗,死la好似唔好食咁wor。點知一食落口,完全唔係果一回事!藍芝士既味道淡淡地,配合埋面頭一片片甜甜地既蘋果,絕對
1️⃣藍芝士蘋果薄餅($168)
黎呢度就係為左試呢個pizza🍕本身個人對藍芝士冇乜好感,因為之前係其他地方食過藍芝士既嘢食覺得唔好食,但係呢個藍芝士蘋果pizza,見佢勁多好評,好多人多話好好食,所以我就決定比多次機會自己試下啦!  個pizza一黎到,已經聞到藍芝士果種好有特色,臭臭地既味,我果時仲心諗,死la好似唔好食咁wor。點知一食落口,完全唔係果一回事!藍芝士既味道淡淡地,配合埋面頭一片片甜甜地既蘋果,絕對係一個bonus😋本身諗緊蘋果芝士pizza,又鹹又甜咁一定勁奇怪,但係真係食落既時候又覺得意外地夾wor!蘋果片烤過黎,微甜帶焦香,同埋藍芝士獨特既香味夾埋一齊食好特別🤩食落冇平時食pizza 咁油膩咁heavy既感覺,感覺幾清爽😙  而且呢度既pizza批底偏薄煙韌,唔會太粉感,個批邊都唔會太厚👍

2⃣️蕃茄芝士焗肉丸($60)
面頭既芝士極多,熱辣辣攞到出黎食好正,芝士半溶,加埋酸酸甜甜既蕃茄汁,一啖食落係滿滿既滿足感😍呢個一定要趁熱食!
2021-02-21 1808 瀏覽
食過一次之後對佢個pizza念念不忘,特登番嚟再試!夜晚冇咗堂食,令到之前門口排哂長龍嘅景象都不復返講番個pizza依然有個靚靚外賣盒裝住不過今次溫度只係剛好,唔夠熱一打開,仍然十分吸引大大片蘋果今次嘅芝士味比上次更濃郁但礙於其實我麻麻地芝士今次濃郁咗之後我反而冇咁鍾意所以食咗兩舊就俾男朋友食哂其他嚕!
食過一次之後對佢個pizza念念不忘,特登番嚟再試!

夜晚冇咗堂食,令到之前門口排哂長龍嘅景象都不復返

講番個pizza

依然有個靚靚外賣盒裝住
不過今次溫度只係剛好,唔夠熱

一打開,仍然十分吸引
大大片蘋果

今次嘅芝士味比上次更濃郁
但礙於其實我麻麻地芝士
今次濃郁咗之後我反而冇咁鍾意

所以食咗兩舊就俾男朋友食哂其他嚕!

2021-02-16
15 分鐘 (外賣自取)
2021-02-21 1573 瀏覽
今次為左「藍芝士蘋果」pizza 寫食評。昨日行完山好肚餓,當然要搵間岩心水餐廳。朋友一提議Jacomax ,當然好啦。由於得我們兩人用膳,pizza 口味只能選一款。「藍芝士蘋果」pizza 上枱時還熱呼呼🍕一縷縷煙出來。鋪滿芝士,睇見都想吃。最神奇是原本唔喜歡吃生果🍎的我,竟然愛吃這個pizza。原因很簡單,藍芝士咸味同薄薄切清甜蘋果,出奇地咁夾。由於我喜歡吃辣🌶,再另加topping 辣肉腸。個味道層次又昇華左。有左辣肉腸,就唔覺是一個純素pizza。總結:🧀芝士愛好者必食,唔愛吃蘋果🍎都要一試。PS 座位遠處見到廚師密密整pizza都鋪緊蘋果,就知客人之選。😋點小貼士:輪候時間咁快,因為我開鋪12點就來。啦。
今次為左「藍芝士蘋果」pizza 寫食評。

昨日行完山好肚餓,當然要搵間岩心水餐廳。

總結:🧀芝士愛好者必食,唔愛吃蘋果🍎都要一試。

小貼士:輪候時間咁快,因為我開鋪12點就來。啦。
藍芝士蘋果pizza
2021-02-20
3 分鐘 (堂食)
午餐
藍芝士蘋果pizza
2021-02-14 1531 瀏覽
📍 Jacomax 上環💰 人均200 around 放工來到心慕已久的jacomax,每次路過這間餐廳一定是大排長龍,而且這間餐廳只接受walk in,不接受電話預約,所以只能排隊,我大概從6:50排到7:30左右,還算快了。餐廳由意大利人主理,所以也是義式風味的薄餅! 分別點了兩個,兩個人吃,一個拿坡里一個藍芝士蘋果,個人更加喜歡藍芝士蘋果,口感甜甜的,不會覺得膩,更有點像是甜品的pizza,很適合女生~另外一個拿坡里,我覺得好鹹,有可能是芝士很咸,總之我覺得調味過重,我不是很喜歡
📍 Jacomax 上環
💰 人均200 around
40 分鐘 (堂食)
  • 藍芝士蘋果薄餅
2021-02-13 1074 瀏覽
叫左呢間餐廳嘅招牌煙豬肉忌廉粗意粉同埋藍芝士蘋果薄餅。意粉係比較粗身有咬口,每條意粉都沾滿忌廉汁,食落creamy有奶香味,相信好多carbonara迷都會鍾意。Pizza 12”大有Gorgonzola cheese, mozzarella cheese同埋蘋果薄片。薄餅係我鐘意嘅薄餅底,藍芝士絕對係薄餅好食嘅重要原因😍藍芝士唔會好濃易入口,芝士同蘋果咁新鮮嘅配搭一鹹一甜想像唔到又幾夾喎,蘋果薄片增加左pizza嘅口感,第一次食成件事幾清新唔會膩,keep住想食好快就一塊一塊食哂。
難得過大海,梗係要試下啲平時少食嘅菜式啦!睇完杜生嘅YouTube,見到店主即使係意大利人但對於香港嘅野都事事上心😢之前又係fb見到佢分店嘅招聘,覺得佢好親民好㜺鬼,就決定試下佢!舖頭都算大,12點一開入面已經坐左幾張台😳都有好多人排隊入面有一個玻璃位係睇到廚師整pizza,透明度好高,岩曬啲好奇寶寶🤪==============================🍕 Jacomax 📍 上環永樂街38-42號東成商業大廈地下C舖 (上環站A2出口,步行約1分鐘)⏰ 星期一至日 12:00 - 22:00==============================1️⃣ 【藍芝士蘋果薄餅 】 $168佢所有pizza都係得一個size,如果想試pizza,就可能唔可以試到好多,除非你有一個大食的朋友/ 一班人咁食,咁就可以試多啲唔同嘅野食啦😚因為限聚令,所以2個人都食唔到好多🥺小編開頭對藍芝士係有少少抗拒,因為以我印象中,呢種芝士係好臭同有奇怪味🤢但見杜生推薦完,又係好熱門,咁就決定試下啦! Pizza一上到黎竟然係一種好香,令人垂涎三尺嘅香味,即刻搞到我地好肚餓☠️以賣相黎講,佢都好圓,啡黃
難得過大海,梗係要試下啲平時少食嘅菜式啦!
舖頭都算大,12點一開入面已經坐左幾張台😳都有好多人排隊
🍕 Jacomax
📍 上環永樂街38-42號東成商業大廈地下C舖
(上環站A2出口,步行約1分鐘)
⏰ 星期一至日 12:00 - 22:00
1️⃣ 【藍芝士蘋果薄餅 】 $168
因為限聚令,所以2個人都食唔到好多🥺
但見杜生推薦完,又係好熱門,咁就決定試下啦!
以賣相黎講,佢都好圓,啡黃色嘅皮邊都有啲厚度,蘋果片分布都好均勻,每一塊都會一定食到👻
佢亦都會預先幫你切好左,分做8塊,咁就唔怕自己分得樣衰衰,影響佢賣相,又唔怕煩🤡
因為佢係傳統意式pizza,並唔係脆底,切起上黎有少少難切,用手食pizza都特別開心啲😂
一拎起塊pizza,就會見到啲芝士拉絲嘅狀態,即刻心心眼左😍
佢雖然算係薄嘅pizza,但pizza底唔會過濕令到pizza尖端會過重dur落🙄
蘋果嘅清新令個pizza有個意外嘅味道🍎
話明老細係意大利人,咁藍芝士就梗係用番意大利嘅古岡左拉芝士🧀
呢種芝士有少少咸嘅味道,又有好香嘅牛奶味🍼
芝士同蘋果真係無諗過隻味係唔奇怪,反而有驚喜🤯
(🔥 怒食指數:9/10)

2️⃣ 【西柚肉配煙三文魚果仁沙律】$148
食左啲咁熱氣嘅野,梗係配啲清新啲,又唔會好飽嘅野👾
4款沙律🥗入面,其他嗰啲都比較common,而好少見西柚肉🤨
小編其實唔係好鍾意沙律,好怕啲草青味🌱🤢
但好彩佢都有適量嘅沙律醋幫左我幫左我🤫
面頭都有啲西柚肉同埋有一舊檸檬🍋,呢兩樣野令到成個沙律好新鮮,好fresh🌱
煙三文魚大概有4,5塊左右,都算大塊😋
成個份量都算多,食落都好清新,但食完好似唔係好覺有果仁🤔🤣
(🔥 怒食指數:9/10)
🔥評分:
環境:9/10 (堂食)
味道:9/10
性價比:9/10
服務:8/10
總分:8.8/10
以下分店係比餓到嬲嘅大家作參考去懲罰佢地😡
📍 銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心地鋪
(銅鑼灣站F1出口,步行約2分鐘)
⏰ 星期一至日 12:00 - 22:00
💢 所有食物設有加一服務費!
💢 外賣自取8折!
西柚肉配煙三文魚果仁沙律
2021-01-31
西柚肉配煙三文魚果仁沙律
2021-01-27 1112 瀏覽
CP值: 4/5 💛Price 價錢:- 藍芝士蘋果薄餅 Gorgonzola and Apple Pizze:$178- 香烤黑椒雞翼 Grilled Black Pepper Chicken Wing :$58次次去到都排晒長龍,又一黃到金之選 今次排咗半個鐘頭終於係食到冇諗過藍芝士同蘋果可以咁夾👏🏻當然俾多少少藍芝士會好啲啦😹香烤雞翼肉質細嫩,非常juicy非常適合送啤酒😹The queue was so long whenever I passed by this restaurantI waited for 30 mins this time.Never thought of the combination of blue cheese and apple! Nice!As a cheese lover, more blue cheese would be better lolThe grilled chicken wing is so tender and juicy.Perfectly match with beer!
CP值: 4/5 💛
Price 價錢:

次次去到都排晒長龍,又一黃到金之選
今次排咗半個鐘頭終於係食到
冇諗過藍芝士同蘋果可以咁夾👏🏻
當然俾多少少藍芝士會好啲啦😹
香烤雞翼肉質細嫩,非常juicy
非常適合送啤酒😹

Perfectly match with beer!
2021-01-25 1093 瀏覽
想試下唔係連鎖店的pizza 就搵到依間. 原本想試佢地嘅蘋果pizza 但最後要咗個 t-rex. 雖然係12點幾但入面都冇乜人, 不過我地叫外賣. (外賣有20%off). 開嚟食嘅時候見到冇咗一忽pizza... 以為係特登,但諗諗下又覺得冇乜可能... 上嚟睇下d相見到嗰個pizza 都係正常... 😑😑好失望... 個pizza竟然比個廚師試食... 講返pizza... pizza 有少少辣但可接受. pizza 底係薄的,但偏乾特別邊邊位.
T-rex
2021-01-25
10 分鐘 (外賣自取)
午餐
T-rex
2021-01-22 1116 瀏覽
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️黃到金嘅正宗意大利口味Pizza店🇮🇹就連yellowopenrice 都介紹過💛❶藍芝士蘋果薄餅🍕 $178呢個食料組合係其他Pizza店都好少會見到加上又餐廳✨招牌菜 點可以唔試呀Pizza一上枱就已經聞到有陣陣熏香芝味🧀藍芝士帶有濃烈既鹹香配搭上清甜嘅蘋果🍎剛好中和左芝士嘅膩感 口感變得都相當清新🌿兩個人share嚟食分量剛剛好🍽❷香烤黑椒雞翼 🐥 $58雞翼烤得外脆內嫩 而且肉汁豐富都係不容錯過😈Ps: 上環同銅鑼灣都有分店啊😋
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

❷香烤黑椒雞翼 🐥 $58
雞翼烤得外脆內嫩 而且肉汁豐富
都係不容錯過😈

Ps: 上環同銅鑼灣都有分店啊😋
作為pizza鬼的我一直bookmark咗呢間pizza店,網上見到啲人話佢有款藍芝士蘋果pizza呢個聽落奇怪嘅combination好味~ 所以一直都好想去試試,唔洗次次都係食蕃茄底 / 肉腸 / 千島海鮮 咁鬼悶佢位置就係上環地鐵站出口隔離,如果搭鐵就好方便,佢店內都算寬敞,可以容納10多張枱今次同朋友兩個食,佢唔係食得多,平時又唔係太食pizza,所以都擔心我要食哂成個pizza 餐點就唔敢嗌太多,嗌咗最想試嘅藍芝士蘋果pizza同埋一份啤酒煮青口一嚟到pizza已經好香~ 餅底都好軟熟唔太厚又唔太乾,藍芝士都係我可接受嘅「臭」特別在佢鋪上蘋果薄片,甜甜哋又唔漏喎,我見朋友一塊接一塊,轉眼就食哂四塊仲快過我。佢話呢款pizza唔膩易入口,所以唔覺唔覺食哂,哈哈反而青口我哋都覺得一般,相對較細隻,同埋底部有汁浸住嘅青口特別鹹,可以試其他小食或者沙律🥗呢間💛店絕對值得讚,服務態度好好,不停加水同好好禮貌

一嚟到pizza已經好香~
餅底都好軟熟唔太厚又唔太乾,藍芝士都係我可接受嘅「臭」

呢間💛店絕對值得讚,服務態度好好,不停加水同好好禮貌
2020-12-28 1121 瀏覽
杜生介紹完之後已經好想嚟呢間試吓💛不過知一定好多人排 所以都係等熱潮過咗先😎.Gorgonzola & Apple🍎 $178佢係12” pizza 不過佢係薄批 兩個人食一個都輕鬆KO🤣除咗Gorgonzola cheese仲加咗mozzarella 上枱已經聞到好香芝士味 食落真係相當之濃郁🧀本身自己好怕食藍芝士 因為覺得佢好騷😣不過見咁多人推介 就試試佢🤪pizza一啲都唔油 好乾身 幾重麵粉味 食落似英式muffin🧐個base加咗好多mozzarella 面頭再放蘋果薄片 再加藍芝士同灑砂糖🤩每一塊pizza嘅藍芝士份量唔會好多 所以唔怕會好騷好溜 冇藍芝士嘅位都係淡淡嘅芝士味😚蘋果好多汁 加埋面頭啲糖 甜甜地配埋芝士嘅鹹香味 味道比我想像中夾 口感都比我想像中有驚喜🥰蘋果片腍身得嚟又帶少少爽口 批底帶點煙韌仲有啲焦香 唔錯💯朋友好誇張 話係食過最好食嘅pizza🤣嗰日去因為完咗Christmas冇耐 所以有煲紅酒飲🍷pizza配酒都幾chill~~
Gorgonzola & Apple🍎 $178
2020-12-14 1505 瀏覽
上環對於我黎講真係山長水遠,但為左一試個招牌pizza,我同朋友黎左位於上環嘅Jacomax。夏威夷pizza都有菠蘿,都係水果黎,但蘋果搭pizza再搭芝士真係第一次,啲蘋果薄薄地咁幾片,唔會另你一食好蘋果味,而係成為左一種和諧、清新清新嘅topping,幾夾同幾得意!所以結論係,一啲都唔伏,而且都值得我地山長水遠出左黎😗佢隻意粉係中間通窿嗰種~幾搞笑嘅係,一見倒個老闆就知佢係老闆,因為佢同個logo真係一樣樣。😂
所以結論係,一啲都唔伏,而且都值得我地山長水遠出左黎😗

佢隻意粉係中間通窿嗰種~

2020-07-17
15 分鐘 (堂食)
Sheung Wan/Jacomax 食嘅第二間Yellow OpenRice🤍藍芝士蘋果薄餅($168)最出名枱枱都嗌嘅一款上面鋪咗薄薄嘅蘋果片 再灑上少少砂糖 酸酸甜甜藍芝士係就咁喺張相到睇唔到的 佢係一粒粒收埋喺蘋果片中間 咬落香濃 鹹鹹哋 但要同時咬到藍芝士同蘋果先會有種wow好食嘅感覺 當日個批唔夠熱 可能咁影響咗整體口感 我哋大家都覺得冇網上講到咁驚艷😂但都好食嘅🤍公司薄餅($178)呢個就真係見到係即叫即整喇 冒曬煙😂上面有啲番茄 青椒同牛肉粒咁 中間打咗隻温泉蛋係個好食嘅pizza嚟 但都係冇乜特別 冇wow咁🤍忌廉蟹肉大通粉($148)呢個有驚喜!忌廉蟹肉嘅份量好足 忌廉香濃每一條大通粉中間嘅窿都會載到好多蟹肉🤤而大通粉都好有咬口 係全晚最好食🥰🤍黑椒雞翼($58)🤍西柚肉配煙三文魚果仁沙律($148)呢兩個都係正正常常地好食嘅 但冇乜特別/整體7/10 算高質黃店 服務都好好朋友生日 餐廳會播生日歌 全場會同你唱!😂另外食完會送本土電影戲飛 不過我哋都唔得閒睇所以就冇要到🤥第四波武肺殺到嚟 本身以為要排長龍 但當晚生意都幾差 坐唔滿依家正苦又出啲垃圾policy 黃
Sheung Wan/
Jacomax 食嘅第二間Yellow OpenRice

🤍藍芝士蘋果薄餅($168)
最出名枱枱都嗌嘅一款
上面鋪咗薄薄嘅蘋果片 再灑上少少砂糖 酸酸甜甜
但要同時咬到藍芝士同蘋果先會有種wow好食嘅感覺
當日個批唔夠熱 可能咁影響咗整體口感
我哋大家都覺得冇網上講到咁驚艷😂但都好食嘅

🤍公司薄餅($178)
呢個就真係見到係即叫即整喇 冒曬煙😂
上面有啲番茄 青椒同牛肉粒咁 中間打咗隻温泉蛋
係個好食嘅pizza嚟 但都係冇乜特別 冇wow咁

🤍忌廉蟹肉大通粉($148)
呢個有驚喜!忌廉蟹肉嘅份量好足 忌廉香濃
每一條大通粉中間嘅窿都會載到好多蟹肉🤤
而大通粉都好有咬口 係全晚最好食🥰

🤍黑椒雞翼($58)
🤍西柚肉配煙三文魚果仁沙律($148)
呢兩個都係正正常常地好食嘅 但冇乜特別
整體7/10 算高質黃店 服務都好好
朋友生日 餐廳會播生日歌 全場會同你唱!😂
另外食完會送本土電影戲飛 不過我哋都唔得閒睇所以就冇要到🤥
依家正苦又出啲垃圾policy 黃店要頂住呀🥺

• 藍芝士蘋果薄餅
  • 忌廉蟹肉大通粉
2020-12-09 1053 瀏覽
Jacomax今次介紹位於上環嘅意大利餐廳💛係非繁忙時間黎到所以唔洗等位🤣三個人叫左一個Pizza,一個Pasta同一個小食🇮🇹分量好夠食到好飽🤰🏻Jacomax $178 (7/10)Pizza即叫即整🍕餅皮偏薄同脆口 配料方面有牛肉碎,燈籠椒,mozzarella cheese等等🥰最正係配埋面頭嘅流心蛋好吸引😍Carbonara Bucatini $138 (6.5/10)用嘅係飲管意粉掛到好多汁🤩食落creamy而且個汁有奶香🥛但煙豬肉粒就偏鹹同好多肥膏🌝食到尾會有d膩🙈Grilled Black Pepper Wings $58 (7/10)見好多人都有叫黑椒雞翼,於是都叫左黎試😋味道不錯,肉質夠Juice而且好香黑椒味🤤btw本身想食埋杜生介紹嘅藍芝士蘋果薄餅,但真係太飽食唔落😅下次再黎一定會試下😻.📍上環永樂街38-42號東成商業大廈地下C舖.💰$150/ppl.食物:🌟🌟🌟環境:🌟🌟🌟服務:🌟🌟🌟性價比:🌟🌟🌟🌟
Jacomax

Jacomax $178 (7/10)

📍上環永樂街38-42號東成商業大廈地下C舖
💰$150/ppl