2018-03-30 733 瀏覽
服務多時嘅鹹蛋魚皮薯片又有另一個品牌黎嘞,今次竟然喺海港城嗰邊出現喺一間pop up store,賣既係星加坡嘅鹹蛋薯片,同鹹蛋魚皮薯片。之前買過另一款已經覺得好好味,今次呢度仲有pop up store賣另一個牌子,咁當然要試下啦。但係好可惜呀,我去到嘅時候原來已經係人哋排完隊嘅時候,所以只剩番鹹蛋薯片,有點可惜! 雖然兩種口味我都喜歡,但魚皮又真係更勝一籌。 不過冇辦法啦,再等佢下一次返貨!番屋企開咗呢個鹹蛋薯片,同上一次另一單牌比較,覺得係有過之而無不及既。 鹹蛋味濃得嚟唔會太鹹,有金香感覺。配埋超鬆脆嘅薯片,真係愛不停口,食過唔停手,與家人一起分享, 瞬間就冇哂!

其實我真的甚少會為零食撰寫食評,但作為一個鹹蛋愛好者,其實我已經把市面上所有的鹹蛋魚皮都試了一遍(少說也五、六種),覺得各有千秋,卻一直未有嚐到好評如潮的IRVINS,今天終於立下決心一大早跑去海港城掃貨!我在平日早上10點15分到達,沒想到人龍還有大概50個人。上次下午四、五點來的時候,店員就有說過雖然他們10點開門,9點半就已經有人開始排隊了,沒想到人龍依舊呢!雖然我真的很討厭排隊,但既然一場到來,我就排一下吧~畢竟是在室內排隊,其實玩著手機感覺也不算難熬,相信如果跟朋友一同排隊,時間會感覺過得更快,還可以多買幾包呢!快十一點的時候,終於也輪到我了。櫃檯上面設有餐牌及四包產品以作展示。小包的是105g,承惠$55。大包的是230g,承惠$110。大包的稍微划算,但主要令我一口氣全買大包的原因是每人只能買五包,當然是容量越多越好!個人而言比較喜歡吃魚皮,只想試一下薯片,便要了四包大魚皮及一包大薯片。回到公司之後當然要馬上跟同事分享咯~看到兩包寫著Dangerously Addictive的鹹蛋零食,拍完照就馬上打開了!鹹蛋魚皮(大)$110Salted Egg Fish Skin (

鹹蛋魚皮(大)$110
Salted Egg Fish Skin (Big) $110

魚皮比想象中較淡色,每塊都很大塊,感覺真材實料。不好意思的是,拍照的時候我們每個同事都已經把最大的拿出來了,我是在大家驚嘆之時才默默的跑去拍照。某同事拿的最大塊比手掌要長呢~這個跟新加坡另外很有名的那家相比之下比較乾身和脆口,沒那麽多鹹蛋黃,也沒那麽甜。喜歡流沙口感和薄身魚皮的應該比較會喜歡該牌子。喜歡香脆、傳統魚皮作法、沒那麽甜膩的,應該會比較喜歡IRVINS。IRVINS的口味我覺得最接近香港某零食製作老店的出品。

鹹蛋魚皮(大)

鹹蛋薯片(大)$110
Salted Egg Potato Chips (Big) $110

薯片比其他同類品牌較為厚,也沒有太多薯片碎,運輸及包裝方面確實做得不錯。薯片咬下去比較有口感,也有鹹蛋味。相比之下,另外有名的新加坡牌子也是比較薄和比較小塊,各有特色。這個鹹蛋黃不算甜膩,雖然味道很不錯,但我們都一致認爲魚皮比較好吃,而薯片相比之下則較爲遜色。

鹹蛋薯片(大)

總括而言,這是衆人在我們嘗過6、7家店當中公認最好吃的。對於我這種喜歡膩膩的感覺的人,有時候我會傾情於另一新加坡品牌,但平心而論這家應該是最適合大衆口味而且非常有保證。$110一包聽起來好像很貴,但其實按照比例跟其他無論是本地還是海外的牌子相差不大,所以性價比還算可以。

買了的其他幾包都即將送給家中長輩了。會否再來排隊嗎?要是剛好來到海港城還會來看看隊伍長不長,也還有沒有魚皮賣。但要是有人問我要不要吃呢?答案一定是「當~然~要~」
鹹蛋魚皮(大)
鹹蛋薯片(大)
  • Salted  Egg  Fish  Skin  (Big)
  • Salted  Egg  Potato  Chips  (Big)
2018-03-21 622 瀏覽
〰️咸蛋魚皮〰️上次四點幾特登去買魚皮 點知成個counter冇晒人 問過人原來通常一點左右就賣晒架啦 所以今次我12點幾即刻跑去買排排下 個店員就行過黎同我地講魚皮賣晒 簡直係晴天霹靂 心諗算啦我唯有買鹹蛋薯片啦 好彩問多句原來係只係大魚皮賣晒 仲有細魚皮可以買排左大約5分鐘到 終於買到啦 不過原來每人只係可以買五包架ja 所以我最終決定5包都係買晒細魚皮買完之後梗係嗱嗱臨開包食下啦 其實一打開已經聞到好香既鹹蛋味 每塊既被大細都唔同 有幾舊係特別大塊既 其他都係細細塊咁 不過無論大塊定細塊都係滿佈咸蛋既粉 而且咸蛋味真係好濃郁 魚皮本身都做到好脆口 咬落去係‘卡卡‘聲架 好似食緊厚身既薯片咁 食到停唔到口其實我都寧願係買細包好過買大包 因為怕大包開左之後食唔晒會keep唔到咁香脆 下次我會試埋買佢既咸蛋薯片
〰️咸蛋魚皮〰️

好彩問多句原來係只係大魚皮賣晒 仲有細魚皮可以買

下次我會試埋買佢既咸蛋薯片
外賣自取
2018-03-12 1057 瀏覽
一直賣廣告既過江龍新加坡鹹蛋魚皮同薯片來港了所以急不及待想試試開賣當日人流很多,店內限定每人最多買5包薯片同魚皮同價 有分2個size 大包$110細包$55外表設計好靚同袋都係可愛排左大約半小時就買到魚皮夠脆同大塊底既比較入味,其實鹹蛋味不算太重比想像中但就都夠鹹 薯片買左大包裝睇落真係夠大但開左其實得3分1既份量要賣成$110真係偏貴同埋薯片好多都碎晒味道同魚皮差不多,食落無乜特別只係多左少少鹹蛋味既薯片 吾抵食 試過就夠
一直賣廣告既過江龍新加坡鹹蛋魚皮同薯片來港了

排左大約半小時就買到
鹹蛋魚皮

同埋薯片好多都碎晒

鹹蛋薯片
30 分鐘 (外賣自取)
鹹蛋魚皮
2018-03-08 1003 瀏覽
九點鐘的海港城,在商場行走的大部分都是在樓上返工的人,但在港威那邊,這個時間已經有人開始排隊購物,買的是一包鹹蛋魚皮/薯片。究竟有什麼魔力令人要排一個小時買這個東西呢?今日買的是大包裝鹹蛋薯片,有二百三十四克重。大小方面,薯片比較細塊,甚至可以用碎來形容,吃第一口的時間,會感受到一份香濃的鹹蛋香,但沒有傳說中「整塊薯片都被鹹蛋包圍著」的說法,吃了幾塊後,已經感到油膩,不能吃下去。至於鹹蛋魚皮,聽店員說早上十一點多便賣完,想買的朋友真的要早點起床排隊買。
新加坡必買手信抵港,正所謂人流真係做出黎,明明下晝放哂啲貨係後面就要等夠鐘先買,結果成條人龍係後樓梯,排成個鐘先等到下晝四點開始慢慢賣。貨已經搬哂出黎放係後面,放左一啲Display出黎,大家都可以望下個樣係點樣。唔少得佢地自己既標誌,呢個樣一望就認得,仲有佢地既金句Dangerous Addictive,真係會令人一食就上癮。另外仲有得試食,將魚片同薯片都整開左,大家都可以先試下味再決定買邊一樣。細包($55)大包($110)排第六七已經無哂大包,迫住買細包就蝕左,魚皮夠脆身加上鹹蛋黃碎香料,鹹味偏重,排唔排隊真係見人見智。店名:IRVINS Salted Egg地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城3樓3D號舖餐牌:

店名:IRVINS Salted Egg
地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城3樓3D號舖

餐牌:
2018-02-27
70 分鐘 (堂食)
$55 (其他)
  • 鹹蛋魚皮
2018-03-02 907 瀏覽
同事既朋友送左包鹹蛋魚皮比佢佢帶返公司請大家食!一打開包裝撲面而來既鹹蛋黃香味每塊都好完整,金黃色大大塊超!好!食!好有鹹蛋味,好少好少既微辣好脆!好味到每一啖都要慢慢食個個都讚不絕口~
同事既朋友送左包鹹蛋魚皮比佢
佢帶返公司請大家食!
一打開包裝撲面而來既鹹蛋黃香味
每塊都好完整,金黃色大大塊
超!好!食!
好有鹹蛋味,好少好少既微辣
好脆!好味到每一啖都要慢慢食
個個都讚不絕口~

2018-03-01
外賣自取