所謂識食,不外乎是種鑑賞力,先天味覺未夠敏銳,可以靠後天經驗累積。學懂去欣賞食物,嘗過哪份美味才能領會出怎樣如何入口一試難忘。是日上班的午餐選了【I-Kitchen】同同事傾吓計、分享下趣事🎶為繁忙的上至族帶來輕鬆嘅避難所次餘又可以品嚐到有質素的午餐實屬難得啊。觀塘工業區的一間樓上餐廳。【I-Kitchen】,樓下是工廠,樓上則變成另一番天地,裝修簡約,濃濃得西餐氛圍,進門後得左邊是型格的吧檯位置。右邊是普通組合坐位,最盡頭便是落地玻璃加沙發座位。落地破璃得陽光令到整間餐廳十分溫暖。午餐Menu,簡單,有散叫,也有套餐,套餐會化算一點,而且下午二時後入座九折優惠。套餐包括前菜,餐湯,主菜,甜品,咖啡,非常豐富。未點餐前便會送上一人一條麵包脆條亦可當前菜的一種...當餐湯來到亦可以沾上餐湯十分醒胃呢。點了兩個套餐。🔹E餐.辣肉腸比目魚柳 $108 跟蔬菜配田園沙律田園沙律 :內有沙律菜、青瓜丶車厘茄丶還有些芝士碎,伴以自家黑醋, 新鮮醒胃。 想light 一點,可選吃田園沙律喔。主食辣肉腸比目魚柳跟蔬菜,辣肉腸外表紅紅的,看上去好像好辣,實際上並不是只是少少辣。味道鹹香比想淡淡的比目魚柳

未點餐前便會送上一人一條麵包脆條亦可當前菜的一種...
當餐湯來到亦可以沾上餐湯十分醒胃呢。

麵包脆條

點了兩個套餐。
🔹E餐.辣肉腸比目魚柳 $108 跟蔬菜配田園沙律
辣肉腸比目魚柳跟蔬菜

主食辣肉腸比目魚柳跟蔬菜,辣肉腸外表紅紅的,看上去好像好辣,實際上並不是只是少少辣。味道鹹香比想淡淡的比目魚柳相當夾,比目魚柳煎得外皮脆口,內裡魚肉不是特吃滑口,是有一點一層一層的肉感,口感豐富。無骨的肉吃起來好方便。

辣肉腸比目魚柳跟蔬菜

跟蔬菜的意思是指一碗蔬菜跟我想像的有點不一樣,可能我想錯了,以為是薯菜哪樣子呢。
蔬菜十分新鮮清甜挺健康的。

🔹另一個餐是H餐.鹿兒島豬鞍架 $188 跟飯配廚師餐湯
餐湯係甜薯蓉湯,好正,因為在外好像比較少有呢一款湯品。不過諗深一層西式湯真喜愛將食材攪伴成湯。好像南瓜湯、豆蓉湯都較常見的西式湯。甜薯蓉湯有好香甜嘅番薯味,口感Creamy,煮至淋身。

甜薯蓉湯

鹿兒島豬鞍架跟飯,飯嘅份量剛好,不太大,豬鞍架值得一讚,豬鞍預先醃過, 不需調味就可慢慢煎,表面烤得微微脆口,內裏肉汁比想像中多,外表大大件但肉質估唔到係咁軟嫩,濃郁嘅香草味配豬鞍,食落滿足。

鹿兒島豬鞍架跟飯
是日精選甜品 : 黑芝麻豆腐蛋糕,以朱古力醬和紅梅醬構畫成心心, 酸甜開胃嘅紅梅醬,中和 黑芝麻嘅膩感。構畫成心心是帶一點心思但整體黑芝麻豆腐不夠香濃,細細舊岩晒食到好飽既我地,雖然味道不算好吸引但係擺碟係好精緻,打卡影相無難度,點影都約靚。

黑芝麻豆腐蛋糕

享用一頓美味的午餐, 再加埋餐飲非常滿足,學懂去欣賞食物便會慢慢在過程中得到更多不同的心得。

熱奶茶

整體來說裝修上有點小心思,我非常喜歡店員安排這一次的位置,因為是玻璃前的沙發座位而旁邊又是木色書架,好舒服放鬆的位置,空間感好大又唔迫。服務上店員有禮有笑容,上班已經會心累,食個自在放鬆既午餐真是心靈上的一點安慰呢。這間餐廳我還是會得閒再去光顧的。
午餐
麵包脆條
甜薯蓉湯
黑芝麻豆腐蛋糕
2019-04-10 75 瀏覽
今天相約了舊同事吃飯,她最近工作不開心,想找清靜一點的餐廳訴苦,突然讓我想起這裡來,上次光顧過一次,店內的環境確實不錯,坐位舒舒服服又夠清靜,絕對可以讓她暢所欲言,雖然位於工廠區內,但這店很方便,就在她公司附近,而我由地鐵站走過來也只不過數分鐘已而。雖說是談心的晚上,但愛吃的我,總要好好吃一頓才行,幸好我絕對不會受人影響而減低食慾。這裡居然有我至愛吃的意大利飯,我當然不會錯過啦!"北海道珍寶帶子海膽醬意大利飯"看見個名已經很吸引,熱騰騰香噴噴送來賣相超好,而且比我想像中大碟,意大利飯個汁好滑,海膽鮮味又突出,帶子煎得剛剛好,又滑又鮮甜厚肉,滋味到一個點,全碟被我吃光光。另外,我點了"熱洋甘菊紅茶"慢慢享受,我很喜歡花茶的茶香,而且很適合這刻的環境,好讓她喋喋不休地盡數心中情。

熱洋甘菊紅茶

北海道珍寶帶子海膽醬意大利飯
2019-04-03
北海道珍寶帶子海膽醬意大利飯
2019-04-07 71 瀏覽
適逢女朋友生日,咁就想揾返間性價比高既西餐廳去浪漫下。咁經朋友介紹下就去試一試喺觀塘既I Kitchen啦。咁一入到餐廳,燈光都幾浪漫既,少少暗暗地,另外侍應都會馬上點起枱頭既小蠟燭,點綴一番。咁我就點左帶子刺身配黑松露扁意粉,另外再加58蚊配套餐,有頭盤,餐湯,甜品同餐茶。頭盤係巴馬火腿包温泉蛋,呢個幾特別,因為好少見呢個配搭,但係又幾夾既,巴馬火腿既香加流心既温泉蛋,正👍🏻餐湯就係大蒜薯仔蜆肉湯,好濃,好多蜆肉,足料👍🏻而主菜既扁意粉亦都非常好食,有3粒又大又新鮮既帶子同滿佈黑松露既汁。食落滿口都充滿住香味,非常滿足。👍🏻最後就以小小既芝士餅作結,本來都食到好飽,好彩芝士餅既分量唔算好大,又可以食到甜食,又唔洗咁膩👍🏻總結都幾滿意呢次晚餐,食物高質,侍應都主動服務客人,下次會再有機會幫襯😁

餐湯就係大蒜薯仔蜆肉湯,好濃,好多蜆肉,足料👍🏻

2019-04-05
2019-04-02 82 瀏覽
今日會去觀塘行街,會順便去嗰邊食晚飯,所以預先都上網搵下工厦有咩食,見到I kitchen嘅評價唔錯,幾大份,價錢又唔貴,性價比高。一入到餐廳其實一眼望曬,餐廳地方唔算大,但唔會覺得逼,枱同枱之間嘅空位都闊。我地被安排坐喺窗口位。講番食物先,我叫左個鵝肝伴安格斯牛柳($288),加$58就可以轉套餐,包左前菜、餐湯、甜品同餐飲。前菜二選一,我揀左海蝦鮮果沙律,佢有紅蘋果、青蘋果、菠蘿同哈密瓜,配埋沙律醬好fresh好開胃,水果都新鮮。餐湯係大蒜薯仔蜆湯,好彩飲唔出有蒜味,薯仔有啲似薯仔蓉,都幾飽肚,蜆肉就切到好細粒,但幾乎啖啖都有蜆肉嘅。黎到主菜啦,鵝肝真係做到入口即融,仲有塊牛柳超厚,我叫左三成,佢真係做到三成嘅感覺,切開仲係粉紅色,牛柳好嫩,唔洗點咬就可以吞。甜品係芝士蛋糕,好彩係細細舊咋,如果唔係我地都食唔落,因為太飽啦。餐茶我揀左伯爵紅茶。

餐茶我揀左伯爵紅茶。

2019-03-31
2019-03-18 73 瀏覽
約朋友食飯,佢住得遠係大埔,我又唔想揸車入大埔,又要搵個食飯傾計都方便嘅餐廳,地點又要方便佢有車翻屋企,又要考慮佢上到車有位坐,於是乎上咗i kitchen.根據經驗,想靜靜地傾計吹水去D工業區樓上食巿,十次有九次都係開心經歷,今次亦唔例外,上到去唔會有人嘈嘈閉,可以開心吹水.我點咗個A6穀飼和牛牛柳,朋友點咗烤虎蝦併安格斯牛柳,薯仔蜆湯,見到加錢可以有鵝肝同帶子,okay,點埋啦!首先推介吓個厚切煎鵝肝,外層小小脆但內層超軟滑,入口即溶,份量亦唔會過少,爆like.薯仔湯口感超濃郁,改稱薯蓉湯更貼切,如果有個蒜蓉包就完美!夾哂自己飲食習慣!A6穀飼和牛係另一種食法,本身牛肉味濃但無點經過醃制,主要靠鋪係和牛底嘅礦物鹽黎提升味道,牛柳點咗7成熟,粉紅色外相好吸引,肉質入口鮮嫩,唔錯.虎蝦份量極巨,蝦肉彈牙,安格斯牛柳相比之下,當然A6和牛更好味.不經不覺,食吓傾咗已經三個鐘,好似阻住人地收工,落海濱長廊再繼續.

• 厚切煎鵝肝
2019-03-16 78 瀏覽
架車有啲小問題,要拎去觀塘到修理,師傅話要整三個鐘,唯有搵好嘢食打發時間。朋友介紹佢呢間工廈樓上餐廳食晚餐,話呢間食物質素高,但價錢平過地舖餐廳好多。所以決定去Hea一hea。入到餐廳,差啲唔記得佢係喺工廈裏面,因為環境好舒適寧靜、氣氛好好。我哋叫咗個二人餐,先上一個龍蝦海鮮冷盤,海鮮冷盤好豐富!有龍蝦、翡翠螺、帶子、海蝦同鮑魚。個湯係紫薯湯,甜甜地幾好味。主菜係烤美國安格斯牛柳,烤得外脆,內裏肉質嫩滑!由頭食到尾都冇喳!正!令一個意大利飯個汁就一流,我發啱啱好吸左啲汁。好開胃!出色甜品作結。

個湯係紫薯湯,甜甜地幾好味。

令一個意大利飯個汁就一流,我發啱啱好吸左啲汁。好開胃!

出色甜品作結。

2019-03-14 61 瀏覽
好少嚟觀塘呢頭,所以唔多識路,今次約咗朋友專誠嚟到觀塘工廠大廈區嘅特色西餐廳,開着Google Maps先至冇蕩失路。真係估唔到餐廳位於工廠區,但係入到去內裏裝潢一啲都唔輸蝕其他西餐廳。我哋叫咗一個非常豐富嘅二人晚餐。首先嚟咗個海鮮凍盤,包括有波士頓龍蝦、北海道帶子刺身、冰鎮鮑魚、海蝦、翡翠螺。再嚟前菜,我哋揀咗旋片白酒煮紐西蘭托托蜆。餐湯要咗一個大蒜薯仔蜆肉湯同一個紫薯湯。主菜要咗吼美國安格斯牛柳及辣肉腸紅花意大利飯。最出色係個叮噹卡通造型嘅甜品,唔單止好靚好吸引,仲非常之美味!初嘗觀塘工廠區嘅西餐廳,留下深刻愉快嘅印象。

我哋叫咗一個非常豐富嘅二人晚餐。

再嚟前菜,我哋揀咗旋片白酒煮紐西蘭托托蜆。

餐湯要咗一個大蒜薯仔蜆肉湯同一個紫薯湯。

主菜要咗吼美國安格斯牛柳及辣肉腸紅花意大利飯。

初嘗觀塘工廠區嘅西餐廳,留下深刻愉快嘅印象。

2019-03-12 56 瀏覽
之前睇網上介紹I kitchen已經save低左,襯我係附近就一於去試試佢 呢間餐廳設計得幾有格調,環境乾淨企理,非常舒適 Set lunch有好多選擇,仲跟餐湯/沙律,兩個都揀左黎試,沙律新鮮好食,個湯又睇得又飲得,正! 叫左個西冷排,佢既擺碟一d都唔馬虎,有用心配搭過,放左唔同顏色既蔬菜,有秋葵,玉米仔,翠肉瓜同番茄,望落去色彩繽紛賞心悅目,我叫左七成熟,切開佢d肉係粉紅色架,我覺得啱啱好唔會太熟唔會太生,佢配左個松露燒汁,十分出色丫,呢個汁好似都比較少見既牛排汁黎,佢完全做到晝龍點睛既效果,呢個餐跟左蔬菜,可以平衡番冇咁大罪惡感😂 另一個叫左沙孟魚,佢個碟底係牛乳汁同好多蔬菜,所以呢個餐最好跟番個飯,因為佢d汁都幾多,可以撈飯食下好夾~ 餐飲點左鮮奶牛古力,佢做左漸層,好令又好飲! 最後仲有個甜品,應該係朱古力慕絲蛋糕,佢個擺碟依然用心,畫左朵花係碟,個cake仲可以點黎食,非常creative  呢間餐廳係細節位都做得好足,雖然係工廈,但入面環境唔差架,都好值得去一試

呢間餐廳設計得幾有格調,環境乾淨企理,非常舒適

餐飲點左鮮奶牛古力,佢做左漸層,好令又好飲!

2019-03-05 66 瀏覽
工廈樓上cafe, 地點近APM, 店內環境不錯!食物也很好!星期一晚上相約朋友到這cafe食晚飯,因我地都係第1次食這間餐廳,大家都抱住平常心心態,我地叫左牛beef set, fish set & lamb set. 首先分享下beef set, 因朋友怕血淋淋 所以Beef 要7成熟,不過切開應該係6成左右,因切開有少少血水,朋友食唔到,但我就OK, 很喜歡呢種熟既情度,肉質很好,唔錯!如果大家要beef, 怕生,不妨叫廚師煮再熟d! 另外係fish, 魚都ok, 肉質嫩滑,較淡口。最後係慢煮羊,我覺得唔蘇,而且肉好林,如果非常怕羊蘇味既朋友可add埋碟上既芥辣醬食。總結,呢間cafe喜出望外,highly recommended.
2019-03-04 74 瀏覽
今日朋友約咗我晚上7:00喺觀塘食飯, 仲要係工廠區現在 很少去觀塘, 細細個住在觀塘, 仲喺工廠區做過去到觀塘工廠區, 人頭湧湧, 同以前嘅夜晚 靜英英 簡直係 天地之別。食肆位於 巧明街 冠力 工業大廈2樓 之 i Kitchen西 餐廳雖然門口沒有華麗嘅 裝修, 但裏面已經坐滿很多人. 但不嘈, 也頗有情調打開餐牌, 眼花繚亂, 樣樣都想食, 最後我點了一個 阿拉斯加虎蝦併 安格斯牛柳 套餐原來加68元可以有一個厚切鵝肝, 一聽見立即order, 並叫了一杯白酒, 不貴前菜是海蝦 鮮果沙律, 湯點了薯仔蜆湯, 今晚的甜品是芝士蛋糕食物一上,嘩了一聲, 一碟碟食物就像藝術品,沙律酸酸甜甜, 正好是開胃前菜虎蝦也很大隻, 牛柳我要五成熟, 非常juicy, 軟軟淋淋, 很香肉味。 完全不像是出面的牛扒柴皮。煎鵝肝剛好, 咬落去軟軟的。 但不膩,甜品雖然是細細塊的芝士蛋糕, 但裝飾成 一幅畫一樣 真是有點不捨得食。在浪漫嘅氣氛下, 邊喝著白酒, 咀嚼著軟軟的牛扒, 欣賞著 像藝術品的裝飾。 心情即時暢快估不到觀塘也有如此隱藏在工業 大廈中的好食肆埋單價錢正常食完這餐飯, 看來我以後也
今日朋友約咗我晚上7:00喺觀塘食飯, 仲要係工廠區
現在 很少去觀塘, 細細個住在觀塘, 仲喺工廠區做過
食物一上,嘩了一聲, 一碟碟食物就像藝術品,
沙律酸酸甜甜, 正好是開胃前菜
煎鵝肝剛好, 咬落去軟軟的。 但不膩,
估不到觀塘也有如此隱藏在工業 大廈中的好食肆
埋單價錢正常
食完這餐飯, 看來我以後也會多蒲蒲觀塘。
埋完單走在街上已是夜晚九時多, 街上仍然很多人, 簡直是第二個旺角

2019-02-28
2019-03-04 2325 瀏覽
好友早前試過一間在官塘的餐廳, 説要邀請我共進午餐。 這位好友是「識食」之人, 他的介紹一定不錯。 因有事要先行處理, 便約友人下午二時到達餐廳。 一進門就見到左邊有一型格的吧檯位置。環境予人閒適的感覺, 坐得舒服午市套餐包括田園沙律或廚師餐湯丶主菜(配蔬菜或有機糙米飯)丶飲品和是日精選甜品。 廚師餐湯 : 甘筍濃湯。 起初還怕甘筍湯會帶草青味, 但這個湯濃度適中丶味道清甜 炭烤西班牙黑毛豬脊肉 (配蔬菜) : 厚切黑毛豬脊肉表面烤得脆, 內裏肉汁豐盈 蔬菜十分新鮮清甜, 倍覺健康。 田園沙律 : 有青瓜丶車厘茄丶沙律菜, 有些芝士碎, 伴以黑醋, 新鮮醒胃。 扒紐西蘭牛柳, 牛肝菌汁(配有機糙米飯) : 厚切牛柳不但味濃, 兼且肉嫩多汁, 配上牛肝菌汁更香。 是日精選甜品 : 芝士蛋糕。 以朱古力醬和草莓醬構畫成花, 盡顯心思。 來伴芝士蛋糕, 味道層次倍增 餐飲 : 凍檸檬蜜(左) 丶 特飲-雜果梳打(右) 享用一頓美味的午餐, 再加上一杯清甜的凍檸檬蜜, 非常滿足每一道菜均配上花心思的伴碟, 賞心悅目 註 : 下午二時後入座九折優惠

環境予人閒適的感覺, 坐得舒服

甘筍濃湯

蔬菜十分新鮮清甜, 倍覺健康。

炭烤西班牙黑毛豬脊肉

田園沙律

扒紐西蘭牛柳(牛肝菌汁)

芝士蛋糕

餐飲 : 凍檸檬蜜(左) 丶 特飲-雜果梳打(右)
享用一頓美味的午餐, 再加上一杯清甜的凍檸檬蜜, 非常滿足

每一道菜均配上花心思的伴碟, 賞心悅目

註 : 下午二時後入座九折優惠

2019-02-22
甘筍濃湯
炭烤西班牙黑毛豬脊肉
田園沙律
扒紐西蘭牛柳(牛肝菌汁)
芝士蛋糕
2019-03-02 59 瀏覽
今天約朋友小聚,朋友上午開會,午後相约吃午餐,觀塘工厦有很多特色餐廳,見網上有食客推薦i kitchen,就book枱試下。餐廳雖然不太大,但環境舒適,座位也很寬敞。侍應禮貌地帶我們到窗邊座位,遞上餐牌我們分別點了日本白豚豬扒和紐西蘭西冷扒set lunch先來一客紫薯湯,有驚喜👍🏻,濃濃的紫薯清甜味,夠creamy😋沙律菜夠新鮮,添加黑醋,醒胃😋日本白豚豬扒超厚大😂,雖然厚身但食落有肉计兼嫩滑,點埋黑醋酱更好吃👍🏻纽西蘭西冷扒要剛好五成熟,夠口👍🏻吃過主食後,侍應立刻送上甜點芝士蛋糕和餐飲,結賬後又笑容滿面地向我們說再見,服務態度,抵讚👍🏻👍🏻👍🏻
餐廳雖然不太大,但環境舒適,座位也很寬敞。

侍應禮貌地帶我們到窗邊座位,遞上餐牌

我們分別點了日本白豚豬扒和紐西蘭西冷扒set lunch

沙律菜夠新鮮,添加黑醋,醒胃😋

纽西蘭西冷扒要剛好五成熟,夠口👍🏻

2019-02-27
  • 日本白豚豬架
2019-03-02 45 瀏覽
星期三朋友約咗我去觀塘其中一間工廈度食飯,自從呢個朋友調咗去觀塘之後,就好少見。所以今次特登約佢出嚟食飯。我哋一人揀咗一個set lunch,呢度環境都幾清靜,而且地方又舒服企理。我揀咗個是日餐湯,係甘筍湯,味道好濃,好重紅蘿蔔味道。我揀咗個碳烤西班牙黑毛豬肉,呢度嘅擺碟都擺得好靚。豬肉偏向比較肥嘅,味道好甘香,請另外嗰個醬汁係黑醋,味道酸甜,可以帶走豬肉嘅油膩感。呢個就係朋友揀嘅煙肉芝士焗龍蝦,賣相整得好靚。芝士味好香,連隔離都聞到。龍蝦好新鮮,肉質都好彈牙。最後仲有一個甜品,係朱古力蛋糕,上面仲有一個好可愛嘅多啦A夢樣。朱古力味道唔太甜,但整得好幼滑。

我揀咗個是日餐湯,係甘筍湯,味道好濃,好重紅蘿蔔味道。

午餐
係觀塘返工成日都諗唔到有咩野食,上網搵到一間餐廳食晏好似都幾吸引🤩 帶埋同事上去試吓!雖然係工廠大廈入邊,但係餐廳嘅格局都幾靚,坐得都幾舒服😌叫咗2個set lunch, 可以揀湯或者沙律。湯好飲,沙律都好新鮮。油封鴨脾,砵酒汁 ($108) 外面個皮好脆,但入面食落都幾滑同唔乾,都夠味👍🏻 加埋個汁係食落更加有層次。岸烤鹿兒島豬鞍架 ($188) 呢個set lunch價錢雖然定得幾高,但食落果下都覺得值得,豬扒好厚但食落一啲都唔乾同好入味。切開同食都覺得好多肉汁,好少食到咁好食既豬扒。主菜會跟炒雜菜或者飯。份量唔會太多,啱啱好~之後仲有餐飲同甜品。

雖然係工廠大廈入邊,但係餐廳嘅格局都幾靚,坐得都幾舒服😌

主菜會跟炒雜菜或者飯。份量唔會太多,啱啱好~

之後仲有餐飲同甜品
2019-02-10 99 瀏覽
同事話係觀塘巧明街工廈區有一間西餐廳啲食物質素唔錯,價錢合理,又近我哋office,兩個人就上咗去食set lunch。地方唔算寛敞,但也有獨立房間,燈光柔和,佈置簡單,有個時尚酒吧。剛巧係食lunch嘅時間,已座無虛席.幸好吧枱前排也有幾張吧椅。Set lunch有A至F八個餐,可任君選擇,每個餐有廚師餐湯or 田園沙律菜加甜品和飲品。我和同事各人叫咗一個扒大虎蝦伴紐西蘭牛柳同明太子煙三文魚闊蛋麵大家share 。餐湯需然濃郁但我還是喜歡熱騰騰的。沙律菜撈埋秘製汁夠醒胃。虎蝦肉質爽鮮味,牛柳肉嫩腍滑;配上一碗新鮮瓜菜。三文魚肉質鮮嫩,闊蛋麵比其他闊麵還要闊,沾滿醬汁,特別滋味,軟硬適中有口感。咖啡香濃加埋口感香滑甜品,就係我哋兩人豐富嘅lunch。

餐湯需然濃郁但我還是喜歡熱騰騰的。

沙律菜撈埋秘製汁夠醒胃。

虎蝦肉質爽鮮味,牛柳肉嫩腍滑;配上一碗新鮮瓜菜

咖啡香濃加埋口感香滑甜品,就係我哋兩人豐富嘅lunch。

• 扒大虎蝦伴紐西蘭牛柳  明太子煙三文魚闊蛋麵