2021-07-01 92 瀏覽
好耐之前食過, 記得都唔差, 所以個Friend 一話想食西餐就約左佢黎, 希望仲Keep 到水準吧。因為預先Book 左, 所以去到立即就有位一去到店員就好努力咁Set 好坐位, 順便介紹左個Today's specials既然佢咁誠意推介, 就試試佢喇餐湯連Stick香煎紐西蘭牛柳伴龍蝦賣相幾好, 有專登拉左少少Deco 係邊邊, 但龍蝦有點唔新鮮, 好彩反映完都有換番俾我。仲有一塊牛柳仔, 唔算大, 但係啱啱好夠食,剛好補到龍蝦唔飽肚既缺點。龍蝦拑都幾大隻, 都要花左D功夫先開到出黎食。舊肉好大舊, 幾滿足。寶雲蘇羊西冷西冷多數食牛既, 今次試試個羊。羊蘇味唔算太勁, 比較啱怕蘇味既食家。店員仲會特登加左D 薄荷醬俾我地, 好貼心。每種醬汁都有唔同既效果,令成件事新奇有趣得多。整左個Close-up 俾大家橙汁梳打
因為預先Book 左, 所以去到立即就有位

既然佢咁誠意推介, 就試試佢喇
餐湯連Stick

香煎紐西蘭牛柳伴龍蝦

寶雲蘇羊西冷
店員仲會特登加左D 薄荷醬俾我地, 好貼心。
每種醬汁都有唔同既效果,令成件事新奇有趣得多。

整左個Close-up 俾大家

橙汁梳打

• 寶雲蘇羊西冷
2021-06-25 103 瀏覽
琴日個朋友係觀塘收工  周圍都好多人咁我問佢附近有咩好食 佢就介紹左呢間叫i kitchen既餐廳 一入到去果陣個環境幾好 同埋間餐廳都算多人食咁我地就叫左個紐西蘭牛柳配鵝肝, 白汁鵝肝意大利飯同埋煙肉卡邦尼意粉首先想講講個紐西蘭牛柳配鵝肝,整體黎講都算好好味 超重牛味鵝肝食落質素都好好 好夠熱同夠爽口 另外個白汁鵝肝意大利飯同埋煙肉卡邦尼意粉食落都係中上既水平整體黎講環境好好 食物都有質素 有機會可以再戰!!!
琴日個朋友係觀塘收工  周圍都好多人

一入到去果陣個環境幾好 同埋間餐廳都算多人食

咁我地就叫左個紐西蘭牛柳配鵝肝, 白汁鵝肝意大利飯
同埋煙肉卡邦尼意粉

首先想講講個紐西蘭牛柳配鵝肝,整體黎講都算好好味 超重牛味
鵝肝食落質素都好好 好夠熱同夠爽口

另外個白汁鵝肝意大利飯同埋煙肉卡邦尼意粉食落都係中上既水平

整體黎講環境好好 食物都有質素 有機會可以再戰!!!
2021-06-19 131 瀏覽
今日慶祝同事生日~Lunch 搵食搵到觀塘最好是可以open rice 訂位還送小甜品我們一行8人,個個也揀了牛扒分別係餐跟湯/沙律香煎厚切鵝肝伴牛柳扮盤很漂亮,可配飯、意粉、炒雜菜,另上牛柳沒肉眼好食,但正常也是如此🤭另一款便是 安格斯肉眼扒,一樣配飯、意粉、炒菜。肉眼5成,剛剛好,食落仲有小小焦香味
今日慶祝同事生日~
Lunch 搵食搵到觀塘
最好是可以open rice 訂位
還送小甜品

我們一行8人,個個也揀了牛扒
分別係

餐跟湯/沙律

香煎厚切鵝肝伴牛柳
扮盤很漂亮,可配飯、意粉、炒雜菜,另上

牛柳沒肉眼好食,但正常也是如此🤭

2021-06-18
慶祝紀念
生日
  • 厚切美國黑安格斯肉眼
2021-06-19 105 瀏覽
工廈都有特式的西餐廳,今日來到這間情調十足🥂,而且款式又多👍🏻 「意大利火腿伴溫室皺皮瓜」皺皮瓜超級超級甜😛配上 Parma ham 👍🏻「香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳」鵝肝超級厚,烤至外脆內軟😍😍 牛聊易咬口👍🏻+「虎蝦」大大隻虎蝦👍🏻🦐「餐湯-南瓜湯」濃濃的南瓜湯,有濃香南瓜味🎃「自家制朱古力心太軟伴雲呢拿雪糕」嘩嘩嘩😍 好好味呀,流心效果配上雲呢拿雪糕😋備註:🔺同場加映,隔離台有人生日,餐廳送上生日歌🎂🔺場地適合三五知己聊天的地方👥
+「虎蝦」大大隻虎蝦👍🏻🦐
「餐湯-南瓜湯」濃濃的南瓜湯,有濃香南瓜味🎃

備註:
🔺同場加映,隔離台有人生日,餐廳送上生日歌🎂
🔺場地適合三五知己聊天的地方👥
2021-06-14 133 瀏覽
今晚同老公拍拖喺屋企附近晚餐,佢揀咗間喺工廈嘅西餐廳I Kitchen。好在有book到位,成場都滿座。我哋好彩被安排到窗口位置,叫做可以望吓街。一座底, 侍應幫我地點喺餐枱上面嘅蠟燭, 即時好有氣氛。我哋好快就揀到食咩,點咗樣比較少喺其他餐廳有嘅食物,就係金文拔芝士配蕃茄餅。冇諗過係原個金文拔芝士,上碟仲暖,如果再熱,芝士更加溶仲正!一塊餅一大啖芝士,好正!食食下會溜,都係留肚食主菜。老公本身想叫厚切安格斯肉眼,我叫錯咗個黑豚豬肉眼。有豬扒又有特色擺盤加配菜,如果多啲薯菜會更好。細胃口人仕食啱啱好。另外點了雜菜千層麵,估佢唔到同個豬肉眼擺盤一模一樣,可見廚師手勢好穩定。千層麵個餡料斬好豐富,麵條好食,芝士又香。食完兩個主菜,我哋仲可以食埋個金文拔芝士餅。

一座底, 侍應幫我地點喺餐枱上面嘅蠟燭, 即時好有氣氛。

食完兩個主菜,我哋仲可以食埋個金文拔芝士餅。

2021-06-13 76 瀏覽
比起以前好似差左同貴左食野既時候成日想收碟 但未食完🥲疫情都集中哂一班人坐係一邊 其他位吉哂方便集中管理 下次可能會食其他啦講返食物 可能無叫到特別出色既野食 所以無咩特別感覺
比起以前好似差左同貴左
食野既時候成日想收碟 但未食完🥲
疫情都集中哂一班人坐係一邊 其他位吉哂
方便集中管理 下次可能會食其他啦
講返食物 可能無叫到特別出色既野食
所以無咩特別感覺
2021-06-12 70 瀏覽
呢排食得比較多中菜,所以經朋友介紹下到觀塘工廈一間西餐廳食返個西餐。這裏環境裝修優雅,氣氛不錯,餐牌上亦有不少套餐選擇。香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳擺盤精緻,師傅控制火候得宜,牛扒表面煎得微脆,同時又保留到肉汁,點了七成熟,肉質更軟嫩肉味更突出,亦都可以加入少少法式芥辣,小小甜,增加牛肉味道層次,鵝肝食落好重鵝肝味之餘又不會太過油膩,味道香口又濃郁,口感幼滑。香煎美國黑豚豬肉眼,意大利黑醋醬黑豚肉質非常細緻,幼滑軟淋,鮮嫩多汁,黑醋醬酸酸甜甜,非常美味。薯仔忌廉湯上枱仍熱騰騰,質感綿滑,味道甜美濃郁。
香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳
香煎美國黑豚豬肉眼,意大利黑醋醬
薯仔忌廉湯
上枱仍熱騰騰,質感綿滑,味道甜美濃郁。

2021-06-11 1894 瀏覽
今日到觀塘,順便吃埋午膳,觀塘工厦隱藏不少美食店鋪,「i Kitchen」都是我喜歡享用西餐的地方。田園沙律~沙律菜伴有少許的芝士碎,的確為沙律菜增添了味道!南瓜湯~香甜綿密的南瓜湯用麵包條舔吃,別有一番兒時趣味。白酒牛油焗比目魚伴蕃茄莎莎配蔬菜~我喜歡比目魚配合白酒牛油烹調,魚皮香脆,肉質滑、肉汁豐富,十分美味,伴BB辣的蕃茄莎莎吃,是健康的配醬,更令胃口大開。香煎鵝肝牛柳紅酒燒汁配白飯~鵝肝煎得外脆,內軟滑,入口即溶,隨即散發滿口甘香,沒料到可以配白飯,其實也是好的選擇。最心儀是粉嫩的牛柳,賣相相當吸引,嫩滑牛柳伴紅酒燒汁,味道及層次又別具一番風味。伴碟的三色醬汁是用蔬菜烹煮,也是餐廳的特色之一。凍飲是日甜品~芒果布甸,不要輕視小小一件甜品,它是一個完美的句號!

田園沙律~
沙律菜伴有少許的芝士碎,的確為沙律菜增添了味道!

南瓜湯~
香甜綿密的南瓜湯用麵包條舔吃,別有一番兒時趣味。

南瓜湯

白酒牛油焗比目魚伴蕃茄莎莎配蔬菜~

白酒牛油焗比目魚伴蕃茄莎莎配蔬菜

香煎鵝肝牛柳紅酒燒汁配白飯~

香煎鵝肝牛柳紅酒燒汁配白飯

伴碟的三色醬汁是用蔬菜烹煮,也是餐廳的特色之一。

是日甜品~
芒果布甸,不要輕視小小一件甜品,它是一個完美的句號!

2021-06-08 105 瀏覽
今日收工來觀塘工廈食好西😋😋呢度環境舒服,店員又有禮貌👍👍三文魚牛油梨薄餅~三文魚 重複咁鋪滿整個薄餅🥰非常慷慨👍👍下層夾住芝士,再下層係我最仲意的千島醬和牛油果及蘑菇😋配埋脆卜卜的薄批餅底,口感豐富,超級好食,呢個極力推介俾大家🥰🥰黑松露牛肝菌意大利飯~第一眼俾我嘅感覺係好清新舒服👍味道非常香濃,而且米粒清澈可見,結實彈牙,唔會黏作一團👍醬燒美國豬仔肋骨~呢個就咁食就普普通通,但點一點附上的醬汁就整個層次都唔同晒👍
今日收工來觀塘工廈食好西😋😋呢度環境舒服,店員又有禮貌👍👍
2021-06-06 98 瀏覽
喺觀塘搵嘢食,最大困難係街上面超級多人,工廠大廈林立,人多車多,道盧又好集,所以你要諗定去邊度食先好起行,如果唔係一路行一邊搵就注定失敗今日帶大家嚟到呢一間I Kitchen餐牌款式多樣,而且位於工廠區入面,仲唔中午時段食個午餐,食物質素都唔錯,坐得有幾舒服,係一個唔錯嘅選擇香煎紅立魚枊,松露忌廉汁條魚整得唔錯幾好食。賣相得體,打卡都唔錯。如果今天約咗朋友或者約咗客戶,呢間餐廳都滿足你嘅需要,因為餐廳唔算好多人,座位之間有足夠空位,俾你傾吓生意或者同朋友傾計,都係唔錯嘅。伴碟都幾靚,而且都食得所以唔會晒。而且佢份量都幾足夠,男仔食都唔怕餓。照燒澳洲和牛肩甲牛扒都幾有咬口,肉質鮮嫩,滿足到我鍾意食肉嘅需要。而且份量都幾好,午餐來講對於唔想食咁多嘅女仔來講,絕對會滿足你嘅需要。最後仲有個小小嘅芝士蛋糕甜品,都係整個午餐嘅一個點綴。幾好食,甜而不漏。餐湯、咖啡來講唔使加錢,都幾好飲。

今日帶大家嚟到呢一間I Kitchen

香煎紅立魚枊,松露忌廉汁

照燒澳洲和牛肩甲

餐湯、咖啡來講唔使加錢,都幾好飲。
2021-06-05 1625 瀏覽
今日有地膽帶路去觀塘工廈揾食,間餐廳在工廈入面,估唔到天外有天,入面佈置得好有情調。先叫咗兩個小食黑松露薯條分類非常之多, 成籃薯條,炸得十分香脆,配上黑松露醬, 真係要比個讚佢。炸魷魚圈我見佢好受歡迎,差唔多每枱都一碟,68蚊足足有十件仲係大大嚿,性價比超高,外脆內軟,炸得好鬆化。虎蝦番茄銀鱈魚柳意粉店員已經講明銀鱈魚柳會融入意粉中,食落果然與別不同,魚同茄汁混和一體,感覺好rich, 意粉煮得剛剛好,仲有兩隻大虎蝦。鏡面伯爵茶朱古力凍餅配雲呢拿雪糕賣相已經贏曬,長碟中雪糕和凍餅放在中間, 有花花手繪再加上生果作點綴 ,未食先興奮。

先叫咗兩個小食

2021-05-26
魷魚圈
虎蝦番茄銀魚柳意粉
2021-06-03 1534 瀏覽
今天女朋友生日,與其來到觀塘這家樓上店食烛光晚餐。6點半進店,人流不算多, 大概因為下班時間吧。而7點半左右已座無虛席了。環境座位寬闊舒適,氣氛浪漫幽暗。是約會的一處好地方。我們2人點了一客香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳及一客厚切美國黑安格斯肉眼套餐; 一客金黃色的南瓜忌廉湯送上; 南瓜味濃郁配以少少的忌廉,便湯更為幼滑; 再加以芝士煙肉焗大啡菇作頭盤,大啡菇及芝士均是重味的, 2者的味道混合較為有層次感。而主菜香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳,厚切的鵝肝,油份豐富,口感入口即化,鵝肝味齒頰留香,久久不散。而牛柳我點的是5成熟,看上去份量不多,輕輕一切,鮮紅的肉汁緩緩流出; 肉的口感鮮嫩無比,十分有汁感及咬感。而安格斯肉眼的伴碟配以五顏六色的醬汁,十分吸引; 一塊長長的安格斯,7成熟,肥瘦適中,肥邊配以燒汁,吃下口感不會太油膩,且肉質嫩滑,雖然是7成熟,但仍不會覺得肉會有”老”及”鞋”的口感。2份主菜相比之下,安格斯的肉汁較為豐富, 而牛柳的口感則較為鬆化,各有千秋特色。主菜吃完,跟女朋友慶祝生日當然少不了甜品。我們點了一客原個日本鮮果雪芭及朱古力心太軟。雪芭是檸檬味,口感幼滑,能清除吃完肉的味道,

南瓜忌廉湯
芝士煙肉焗大啡菇

厚切美國黑安格斯肉眼

主菜吃完,跟女朋友慶祝生日當然少不了甜品。我們點了一客原個日本鮮果雪芭及朱古力心太軟。雪芭是檸檬味,口感幼滑,能清除吃完肉的味道,使我們的味蕾煥然一新。配以水果及餅乾條,賣相具吸引。而心太軟,輕輕切一刀,可惜的是朱古力不會緩緩流出,餅皮較硬。

朱古力心太軟

吃完這餐生日飯後,我們對於整體的食物質素,味道及環境都滿意。
南瓜忌廉湯
芝士煙肉焗大啡菇
厚切美國黑安格斯肉眼
2021-06-03 745 瀏覽
今天約了在觀塘工作的朋友食lunch, 選了ikitchen,因附近有啲樓上網購連實體店, 食完可以去shopping, 有禮貌的店員為我地安排了房間的二人座位, 相對較靜, 午餐餐牌都好多選擇,我們同樣喜愛食羊, 所以叫了香煎紐西蘭羊扒拼虎蝦$158,午餐有四道菜包括可以選擇配沙律或湯、主菜、仲有甜品,同餐飲一杯。店員先送上一條法式餅乾條,及餐湯, 餅乾條沾上南瓜湯, 好正, 湯有南瓜蓉, 好Creamy,上主菜了, 虎蝦好大隻, 入口彈牙, 羊扒叫了七成熟, 肉質夠嫩,中間的羊肉汁夠Juicy,伴碟也好用心, 用了三種搶眼顏色的蔬菜汁做裝飾, 好悅目呀, 睇得又點得, 可選擇跟飯或蔬菜, 難得蔬菜夠晒健康, 用了脆肉瓜, 木耳, 粟米芯, 西蘭花, 食完完全沒有內疚感呀。最後上埋甜品, 色彩同樣繽紛, 有三種顏色, 上層是抹茶, 中間是紅豆mousse,底層係海綿蛋糕, 面層還有一粒哈蜜瓜, 睇得出對色香味都甚有要求, 帶點食法國菜的感覺, 非常滿意呀!再配上一杯即磨咖啡用來配甜品, 好完美呀!
相對較靜, 午餐餐牌都好多選擇,
上主菜了,

最後上埋甜品,
再配上一杯即磨咖啡用來配甜品, 好完美呀!
2021-06-02
2021-06-01 77 瀏覽
又試下新野今晚揀左西餐廳見OPENRICE 幾好評應該唔差呀點左~香煎鵝肝伴牛柳件鵝肝煎得好肥美好香口(平時我一般鵝肝呢個都覺得好食)牛柳叫左7成熟咬落有D筋唔知係咁啱呢碟係咁定點呀所以口感一般~德國腸拼盤伴薯條有三種腸既我就鍾意黑椒牛肉腸個黑椒味好出好惹味另外係豬肉腸同芝士雞肉腸豬肉腸正常芝士腸我就自己唔食呀比唔到意見反而個薯條有驚喜即炸熱辣辣唔會炸到好干剛剛好呀
又試下新野

~香煎鵝肝伴牛柳
件鵝肝煎得好肥美
好香口
(平時我一般鵝肝
呢個都覺得好食)
牛柳叫左7成熟
反而個薯條有驚喜
即炸熱辣辣
唔會炸到好干
剛剛好呀
題外話/補充資料: 環境座位好舒服, 黎傾計啱晒
2021-05-31
2021-06-01 75 瀏覽
今日放工同同事去觀塘工廈 i kitchen晚餐,餐聽唔算好大,但坐位舒適,乾淨企理,適合同事或朋友之間聚餐。我點了個主菜,另加$58就包埋餐湯+前菜+甜品+飲品。主菜方面,我叫了油封法國鴨脾伴煙肉煮白豆,之前去捷克旅行食過油封鴨脾,是當地一道非常特色的主菜,非常好食,返香港之後都無機會再食,今次見到餐牌有類似菜式,當然要試下啦。首先賣相已非常吸引,油封鴨脾一整隻放在白豆和煙肉上面,鴨皮有光澤感,肉厚而且脂肪分佈平均,有濃濃的鴨香味。由於以慢煮的方式制成,鴨脾的肉質非常細緻,而且很有口感,吃這個菜最好是連皮帶肉一起吃,才能吃到最經典的味道。伴碟的是煙肉,磨菇及大大粒的白豆,也是慢煮而成,白豆煮至淋身,吸收了煙肉的咸香味,連些湯汁一起吃,很好味,非常滿足的一餐。

2021-05-26