2024-09-16 512 瀏覽
約好好久不見的舊同事食晚餐就揀左間係銅鑼灣時代廣場附近🫧番茄蒜子沙律一大個番茄🍅蒜味非常突出🫧芝士蛋奄列熱辣辣上芝士蛋奄列更有拉絲狀況🤩🤩🫧蟹盛御好燒🦀蟹膏舖在燒餅上燒餅上也加入蟹肉和蟹子增加口感在燒餅裏頭加入蟹柳全個燒餅都充滿蟹蟹蟹🦀🫧悠久之梅雫 十年熟成梅酒冰很足夠感覺好涼快充滿淡淡的梅香🫧香蔥牛肉薄燒🫧蠔見到蠔身十分肥美,蠔兩邊都煎到金黃色友人話咬下去感覺鮮甜🫧白鱔外表吸引🤩一上菜傳來一股香氣雖然餐廳不算偌大但氣氛不錯平日晚上都滿座服務態度不錯👍🏻

約好好久不見的舊同事食晚餐

服務態度不錯👍🏻
  • 蕃茄蒜子沙律
  • 芝士蛋奄列
2024-09-14 4099 瀏覽
在銅鑼灣燈籠街,簡直是一條美食街。日式,韓式及中式食肆匯集。我和朋友兩人就選了鐵板燒。店環境昏暗,十分有情調。前菜是番茄蒜子沙律色彩鮮豔的番茄與綠色的香蔥搭配,帶有淡淡的蒜子香味,讓整道沙律看起來十分誘人。松野蟹肉甲羅燒蟹肉與蟹殼的香氣交融,形成獨特的烤香味,將蟹肉放在青瓜面上,在蟹香下又帶有爽的風味,讓每一口都充滿層次感。香煎鵝肝鵝肝本身具有濃厚的風味,搭配少許的鹽和胡椒,能更好地突出其自然的甘甜,與底層的水果搭配,形成鮮明的味道對比,增添層次感。辣酒凍風螺螺肉本身比較鮮美,搭配上辣味和酒香,使得這道菜的風味複雜且濃烈,凍的質地讓風螺的彈牙口感更加突出,吃起來既清爽又有嚼勁。日本原隻活帆立貝帆立貝的肉質柔嫩,口感滑順,咬下去有彈性,而且帆立貝有股天然的海味,略帶甜味,與其他調味料搭配時能夠充分展現其獨特風味。A5和牛脂炒飯A5等級的和牛,是牛肉中的極品,肉質極其柔嫩,脂肪分布均勻,風味濃郁。和牛脂在炒飯過程中融化,令炒飯更加美味。炒飯的米粒吸收了和牛脂的油脂,讓每一口都充滿了肉香和米香,口感滑順。十年熟成梅酒梅子的酸甜味與酒精的濃郁感相互融合,形成層次豐富的口感,伴隨著微妙的果香和木

前菜是番茄蒜子沙律
前菜是番茄蒜子沙律

十年熟成梅酒
梅子的酸甜味與酒精的濃郁感相互融合,形成層次豐富的口感,伴隨著微妙的果香和木香,酒體口感柔和、順滑,適合慢慢品味。
十年熟成梅酒

整體來說,食物的品種,質量和性價比都很高,吃完你會再想吃。
十年熟成梅酒
搵緊地方食飯~見到呢度排緊隊~實係正嘢至要排啦~即刻等埋一份😗好彩好快已被安排入座!!入到去好有氣氛~播住輕快音樂📻型格裝修風格~揀嚟呢度Chill番晚~果然無選擇錯🖖🏻. 🐚辣酒凍風螺 辣辣哋又甜甜哋嘅味道令人越食越開胃😃螺肉爽口又紮實!推薦🫶🏻🫶🏻明太子奄列 🐣加入咗明太子令平平無奇嘅奄列更誘人~一切開仲見到奄列呈半熟狀態~正!!🐟唐揚豆池魚 一條條魚仔炸得香脆👏🏻佐酒好物!避風塘茄子🍆炒得夠哂乾身~加上避風塘口味~超級惹味😝略嫌茄子質地會吸收哂啲油份~食食吓會覺得有啲膩~🇭🇰港島燒 港式風味嘅大阪燒~竟然將叉燒、臘腸、芫茜、蝦米、肉鬆 呢啲港風元素加入以製成大阪燒😀真係超有諗頭!口感層次非常豐富!好味噃!香葱牛肉薄燒 🐂放入口已品嚐到牛肉嘅濃郁牛味~連埋勁多葱花同食~恰好平衡到肉嘅油潤食感✌🏻✌🏻🐐羊架每碟有兩件都幾抵食!🥩啖啖肉且醃得入味!!🦀松葉蟹肉海膽炒飯 份量好多~啱哂share食👯‍♀️又有海膽又有蟹肉~味道及口感都層次分明~食得飽肚又滿足呢!!.🥃 悠久之梅雫十年熟成梅酒 桃味梳打🍑咁開心就係要飲番杯🍹🥃食飽飽直接飲埋嘢~連場都唔使轉勁爽!!.加一服務費
🐚辣酒凍風螺

明太子奄列 🐣

🐟唐揚豆池魚
一條條魚仔炸得香脆👏🏻佐酒好物!

避風塘茄子🍆

🇭🇰港島燒

香葱牛肉薄燒 🐂

🐐羊架
每碟有兩件都幾抵食!🥩啖啖肉且醃得入味!!

🦀松葉蟹肉海膽炒飯
🥃 悠久之梅雫十年熟成梅酒
桃味梳打🍑
加一服務費

2024-09-12 433 瀏覽
好喜歡呢度氣氛,不論吧枱定梳化,都好Cozy,當然吧枱就會有油煙,因為係鐵板燒~一坐低來個煎明太子同飲品,chill一chill先,咸香可口,一流嘅前菜接住來炸河蝦,連殼食,脆卜卜,未食完1/3已經消滅咗一杯大Highball,哈哈再加避風塘茄子,唔怕口氣真係要連蒜容一齊食,係唔停得口!黑毛豬我第一次食,幾好,唔使汁都有咸香味!最後係我每次都食嘅鵝肝同和牛坑腩,鵝肝配青蘋果唔怕滯,和牛坑腩5成熟薄切有咬口又有油脂香味,欲罷不能!

再加避風塘茄子,唔怕口氣真係要連蒜容一齊食,係唔停得口!
黑毛豬我第一次食,幾好,唔使汁都有咸香味!
2024-08-26
2024-09-10 358 瀏覽
芝士蛋奄列呢個要襯熱食,因為芝士滿滿,仲要拉絲,蛋很嫩滑,仲有少許蛋汁,好香唐揚南國鳳尾即係雞尾,炸至金黃香脆,而且沒有騷味,我真係第一次甘近距離接觸,食過後覺得幾過癮。香蔥牛肉薄燒牛肉味濃郁,唔係好油膩,牛肉很嫩滑,內餡有大量切碎蔥花,炸蒜,中和油膩感,而且仲有少許蔥花的微辣感煎蠔蠔身大隻而肥美,兩邊煎至金黃,擠出檸檬汁更能提鮮煎白鱔鱔肉肥美,已抹上醬油,但要小心魚刺,魚皮很香脆蟹乘御好燒兩邊煎得香脆,仲有蟹膏塗上面層,亦有啖啖鮮甜蟹肉,好鮮美桃味梳打我喜歡香桃的甜味,食左甘多肉,飲返支真係好爽皮。
芝士蛋奄列

唐揚南國鳳尾

香蔥牛肉薄燒

煎蠔
蠔身大隻而肥美,兩邊煎至金黃,擠出檸檬汁更能提鮮

煎白鱔
鱔肉肥美,已抹上醬油,但要小心魚刺,魚皮很香脆

蟹乘御好燒
兩邊煎得香脆,仲有蟹膏塗上面層,亦有啖啖鮮甜蟹肉,好鮮美

桃味梳打
我喜歡香桃的甜味,食左甘多肉,飲返支真係好爽皮。

2024-09-08 360 瀏覽
約港島食飯~銅鑼灣必然係熱門之選啦~多國菜料理都有齊🤗🤗是晚book咗位食呢間日本餐廳(好彩有訂位咋~見walk in食客都要等位呢!!)入到去勁有氣氛~全場滿座兼有霓虹燈佈置🤟🏻如果好彩坐到鐵板燒枱位置望住師傅烹調食物~仲會更好feel添👨🏻‍🍳.✨悠久之梅雫十年熟成梅酒 $68@杯✨桃味梳打 $48坐低首先飲啲嘢先~酒精/非酒精飲品任君選擇🥃🍹.✨辣酒凍風螺 $78風螺肉質鮮甜爽彈😛配上甜甜辣辣嘅汁料同食~開胃又過癮!!.✨唐揚豆池魚 $68每條都炸得卜卜脆~連骨都可以食埋😙😙擠啲檸汁減去油膩感後~食落更無負擔~.✨港島燒 $108係🇭🇰港式風味嘅大阪燒~以香港風味嘅材料叉燒、臘腸、芫茜、蝦米、肉鬆🙌🏻🙌🏻揉合經典大阪燒嘅醬汁~食感層次分明~好有創意!!.✨明太子奄列 $78半熟蛋捲住咸香明太子造成奄列🐣令蛋香滋味更上一層樓!!.✨香葱牛肉薄燒 $98牛脂肉香滿溢🤤🤤加上海量青葱~食落油潤感十足~牛魔王必不可錯過呢🫶🏻.✨羊架(兩件) $98大大件羊架份量唔細!重點係一啲羊騷味都冇👌🏻沾上伴隨嘅芥末籽醬料~美味可口!!.✨避風塘茄子 $58配搭上大量葱粒&炸蒜炒香🍆茄子~炒得非常乾
✨悠久之梅雫十年熟成梅酒 $68@杯
✨桃味梳打 $48
坐低首先飲啲嘢先~酒精/非酒精飲品任君選擇🥃🍹
✨辣酒凍風螺 $78
風螺肉質鮮甜爽彈😛配上甜甜辣辣嘅汁料同食~開胃又過癮!!
✨唐揚豆池魚 $68
✨港島燒 $108
✨明太子奄列 $78
半熟蛋捲住咸香明太子造成奄列🐣令蛋香滋味更上一層樓!!
✨香葱牛肉薄燒 $98
✨羊架(兩件) $98
✨避風塘茄子 $58
配搭上大量葱粒&炸蒜炒香🍆茄子~炒得非常乾身!好惹味😃😃
✨松葉蟹肉海膽炒飯 $168
用上珍珠米炒成嘅炒飯~粒粒分明恰到好處🤩仲加入絲絲松葉蟹肉及甘香海膽🤩令普通嘅炒飯即昇華美味等級!!
✨加一服務費

2024-09-06 310 瀏覽
冇得飛日本既時候成日想食日本野,今次就同朋友一齊揀左銅鑼灣一間日式鐵板燒青蘋果蟹籽沙律這道沙律清新可口,青蘋果的酸甜與蟹籽的鹹香完美結合,口感層次豐富。個人認為係成餐飯最好食既一道菜辣酒凍風螺這道風螺的口感滑嫩,辣酒的香氣恰到好處唐揚南國鳳尾雞patpat 位置非常酥脆,都好juicy松葉蟹肉甲羅燒蟹肉鮮甲羅烤得鮮嫩 搭配青瓜都係第1次幾fresh 不過可能都係配餠夾d日本原隻活帆立貝新鮮的帆立貝切片,肉質鮮甜,搭配一點檸檬汁,讓人感受到海洋的氣息。這道菜的簡單卻不失高級,讓人一試成主顧。清酒煮蜆蜆肉鮮甜,清酒的香氣好出明太子御好燒這道御好燒的口感鬆軟,明太子的鹹香與其他配料的完美融合朱古力布朗尼不過不失 悠久之梅粟十年熟成梅酒檸檬威士忌割水

青蘋果蟹籽沙律
個人認為係成餐飯最好食既一道菜

辣酒凍風螺
這道風螺的口感滑嫩,辣酒的香氣恰到好處

唐揚南國鳳尾
雞patpat 位置
非常酥脆,都好juicy

蟹肉鮮甲羅烤得鮮嫩 搭配青瓜都係第1次
幾fresh 不過可能都係配餠夾d

清酒煮蜆
蜆肉鮮甜,清酒的香氣好出

明太子御好燒
這道御好燒的口感鬆軟,明太子的鹹香與其他配料的完美融合

朱古力布朗尼
不過不失

悠久之梅粟十年熟成梅酒
2024-09-05 530 瀏覽
Hungry Monkey, 見到此閃爍招牌, 特別肚餓, 幸 好剛有兩個座位.餐廳以鐵板燒為主, 人氣旺,梳化座位坐得輕鬆, 無拘束.落了單,  開心先飲杯  三得利啤酒 帶麥芽味, 氣泡多, 飲得好爽,  準備食好野. 我愛  悠久之梅雫(十年熟成梅酒) , 酒體圓潤, 味道濃厚.  頭盤冰蕃茄也送到. 蕃茄蒜子沙律:   凍番茄清新開胃,  用醋汁醃製, 甜甜酸酸, 非常開胃. 厚燒牛舌:   牛舌好厚肉, 又嫩又滑,   肉汁豐富. 日本白粟米:  夏日時令食品,  稔甜又清新, 非常討好.豬茜卷:  以豚肉片包著大蔥及蒜粒來燒, 肉片燒得焦香微脆,大蔥很嫩, 剛好接收外面的油,好好食.燒白鱔:   剛燒起好熱, 外皮燒得很香脆.  肉鮮結實, 肉厚, 肉質細嫩,  沾上醬汁, 香口惹味. 松葉蟹肉甲羅燒:   新派甲羅燒,  用上瓷器蟹蓋, 載了滿滿 松葉蟹肉, 蟹稃和蟹鉗,  備有青瓜片.  好吸引.松葉蟹肉細滑,  美味, 蟹稃精盈可愛.  塗上青瓜片一起吃, 口感豐富 .   真材實料,  越食越愛.蟹鉗內蟹肉, 蟹味鮮香可囗. 北海道魷魚柳, 魷魚柳彈牙, 爽口, 用
餐廳以鐵板燒為主, 人氣旺,
梳化座位坐得輕鬆, 無拘束.
蕃茄蒜子沙律
厚燒牛舌:   牛舌好厚肉, 又嫩又滑,   肉汁豐富.
厚燒牛舌
日本白粟米:  夏日時令食品,  稔甜又清新, 非常討好.
豬茜卷
燒白鱔:   剛燒起好熱, 外皮燒得很香脆.
燒白鱔
肉鮮結實, 肉厚, 肉質細嫩,  沾上醬汁, 香口惹味.
松葉蟹肉甲羅燒
蟹鉗內蟹肉, 蟹味鮮香可囗.
北海道魷魚柳, 魷魚柳彈牙, 爽口, 用洋蔥炒香, 調味正.
北海道魷魚柳
蟹盛御好燒:  賣相十分吸引, 滿滿蟹肉, 蟹膏, 蟹籽, 沙律醬和木魚絲, 帶出御好燒的精髓.  可以自助添加紫菜及薑絲.
蟹盛御好燒
餐廳上菜快, 燒物做得好, 店員細心, 大家吃得爽.
蕃茄蒜子沙律
蟹盛御好燒
2024-09-05 3411 瀏覽
登龍街路上,   看見 猴子招牌  好吸引.   今晚在此停留吃個晚餐.   Hungry Monkey, 同我們一樣, 真的肚餓.今個晚餐, 我們最愛的三 款食物,  好合口味, 慢慢介紹.      店內用霓虹燈做裝飾, 感覺比傳統的居酒屋更有型, 大家坐得好輕鬆,  看著牆上有食物推介 .望見那猴子看得俏.店員送來餐牌,  餐牌上有好多唔同種類既食物, 參看彩圖, 有禦好燒, 海鮮, 肉類, 冷盤, 下酒菜和甜品等.....平時我們都喜歡蘋果酒及梳打,   今晚好例外叫了 三得利啤酒,  悠久之梅雫(十年熟成梅酒).蕃茄蒜子沙律,  用醋汁醃制凍番茄, 清新開胃, 甜甜酸酸, 加上蒜子青蔥, 好睇又好食. 日本白粟米,  比香港的粟米清甜, 細細粒, 燒得香.豬茜卷,   豚肉片卷上蒜粒,  豚肉片燒得香,  外面鋪滿蔥粒, 賣相吾錯.      豬肉汁,  蔥粒及蒜粒 混埋一齊食, 味道非常好, 感覺一啲都唔膩.  燒白鱔,  燒得好平均, 魚肉脂肪豐盈, 肉質肥嫩, 啖啖都是精品.厚燒牛舌,    厚肉,  肉質優, 煮得好稔.松葉蟹肉甲羅燒,  居酒屋的至愛食品,   松葉
Hungry Monkey, 同我們一樣, 真的肚餓.
店內用霓虹燈做裝飾, 感覺比傳統的居酒屋更有型,
大家坐得好輕鬆,  看著牆上有食物推介 .
望見那猴子看得俏.
日本白粟米,  比香港的粟米清甜, 細細粒, 燒得香.
燒白鱔
厚燒牛舌,    厚肉,  肉質優, 煮得好稔.
厚燒牛舌
松葉蟹肉甲羅燒,  居酒屋的至愛食品,   松葉蟹肉, 蟹稃, 蟹膏,  蟹鉗, 好正啊.
松葉蟹肉甲羅燒
用青瓜片把松葉蟹肉塗上, 實在太 美味了.  最後連蟹鉗也食清.
蟹盛禦好燒,   有點韓國煎餅 feel,  有動感木魚絲鋪面, 餅內蟹肉多多, 每一口勁好食.
蟹盛禦好燒
再配合紅薑及海苔絲,  好完美的配搭, 一試難忘.
北海道魷魚柳, 有點似小炒,  熱騰騰 送上.
北海道魷魚柳
魷魚柳好大條,  超彈牙,  伴上洋蔥, 香蔥, 炒得美味.  送酒一流.
鐵板燒物, 好好味, 感覺留在香港消費,  吃得方便更輕鬆 !
蟹盛禦好燒
2024-09-03 2138 瀏覽
最近經常過來銅鑼灣覓食,見店面的霓虹燈牌好多顏色,好像很吸引,於是進來試試。店內裝潢簡約而有格調,營造出輕鬆的用餐氛圍,適合和朋友一起聚餐聊天。番茄蒜子沙律番茄的多汁感與清新的口感使這道沙律非常爽口,搭配酸汁,作為頭盤十分開胃。辣酒凍風螺風螺肉質鮮嫩,與辣酒的香氣結合,形成獨特的鮮香味道,辣酒的使用為菜品增添了香辣感,但不會過於辛辣,適合大多數人的口味。松野蟹肉甲羅燒使用新鮮的松野蟹,肉質鮮嫩,烤製後可能帶有微微的焦香,搭配青瓜的清爽口感,蟹肉的鮮美味道更加能夠充分展現,同時平衡了蟹肉的油膩感。香煎鵝肝香煎鵝肝外皮酥脆,內部則滑嫩多汁,带有一定的韧性和细腻度,有郁的肝脏风味,吃上一口令人陶醉。蠔蠔本身帶有濃郁的海洋風味和鮮甜的口感,肉質滑嫩,口感鮮美,配檸檬汁,可以平衡生蠔的鮮味,有種明亮和清爽的味道。港島燒表層的肉鬆帶有濃厚的鹹香味道,餅底外皮酥脆和內裡柔軟,搭配上肉鬆的香氣和口感,搭配醬料,味道非常獨特。檸檬威士忌割水檸檬的酸味與威士忌的濃郁香氣相結合,帶來清新而不過於甜膩的口感。雖然有酒精濃度,但易入口,適合夏季飲用,而且清爽的口感消暑解渴。

2045 瀏覽

2024-08-21 845 瀏覽
警世文千祈唔好去銅鑼灣hungry monkey食飯……睇完戲諗住搵間開得夜啲嘅餐廳食飯見到open rice有間多好評又開到十一點嘅餐廳最夜可book嘅時間係10pm ,我就book 9:30pm啦去到餐廳已經9:40左右,咁我當自己walkin問經理仲入唔入得啦咁全場就得返近爐嘅吧台有四個位,我哋就照入座。坐咗一陣,我哋叫咗啲嘢食,然後就開始聽到啲砰砰聲啲噪音持續咗好耐,我就望過去發現個矮嘅廚師不停喺度掟嘢講緊係拎起個鏟整一整啲嘢食,然後就掟返落個鐵板度,仲掟爛咗隻碟最過份係 佢由洗手盤飛對鏟過嚟我哋面前塊鐵板度(距離附圖示意)如果佢有骨氣啲再大力少少,一定可以成功飛落我哋張枱度💩中途仲開大水喉洗嘢,然後彈咗啲洗碗水落嚟我哋碟御好燒度唔知啲人係咪覺得我哋阻收工,定係工作壓力大而情商低到咁啦。但你比得我入嚟都冇得say嫁啦,仲要喺open kitchen發老脾比個客睇?後尾我嘢都唔食,睥實佢睇佢表演掟嘢,佢先識收斂下冇再掟講返食物質素,一睇就知求其快炒兩嘢就上碟(由另一個高啲嘅廚師整)炒飯又凍又白雪雪又硬厚切牛舌入面係全生嘅,我朋友完全食唔到豬肉都可以唔熟到紅卜卜條友仲要笑笑口話冇曬
警世文

最夜可book嘅時間係10pm ,
我就book 9:30pm啦
去到餐廳已經9:40左右,
咁我當自己walkin問經理仲入唔入得啦
咁全場就得返近爐嘅吧台有四個位,
我哋就照入座。
坐咗一陣,我哋叫咗啲嘢食,
然後就開始聽到啲砰砰聲
啲噪音持續咗好耐,我就望過去
發現個矮嘅廚師不停喺度掟嘢
講緊係拎起個鏟整一整啲嘢食,
然後就掟返落個鐵板度,仲掟爛咗隻碟

如果佢有骨氣啲再大力少少,一定可以成功飛落我哋張枱度💩
中途仲開大水喉洗嘢,
然後彈咗啲洗碗水落嚟我哋碟御好燒度

唔知啲人係咪覺得我哋阻收工,
定係工作壓力大而情商低到咁啦。
但你比得我入嚟都冇得say嫁啦,
仲要喺open kitchen發老脾比個客睇?

後尾我嘢都唔食,睥實佢睇佢表演掟嘢,
佢先識收斂下冇再掟

講返食物質素,一睇就知求其快炒兩嘢就上碟
(由另一個高啲嘅廚師整)
炒飯又凍又白雪雪又硬
厚切牛舌入面係全生嘅,我朋友完全食唔到
豬肉都可以唔熟到紅卜卜

條友仲要笑笑口話冇曬碟所以全部用鐵兜上
唔知佢講真定假啦,
話唔定啲碟真係比佢掟爛曬嘅

啲嘢主要係我兩個朋友食嘅,
佢哋話隻蠔都好唔新鮮,
所有嘢都好hea煮

我見到呢啲質素嘅食物同員工,真係食唔落
忍唔住經理反映件事,嘢都唔食即場走啦
經理態度正常,有話會跟進返件事

我男朋友堅持要俾錢,而經理堅持免我哋單
最後我都接受咗免單,因為要我食呢啲垃圾我真係一蚊都唔想俾
利申:雖然食咗幾啖免費飯,但遇到唔好嘅事都一定要出聲

食嘢真係唔可以信openrice啲好評

圖2.飛鏟距離
圖3&4.有相為證佢十點都仲有得book
2024-08-20
2024-08-20 450 瀏覽
放工同同事係呢邊,突然想懷念一下去日本居酒屋嘅feel,就泥左銅鑼灣Hungry Monkey!首先嚟個青蘋果蟹籽沙律,勁大份+材料新鮮,清新爽口好開胃口!辣酒凍風螺,味道夠辣,好好食。唐揚南國鳳尾,個外層炸到金黃酥脆,大大份抵食。松葉蟹肉甲羅燒,個肉質鮮香,仲帶有啲蟹肉嘅甜味。日本原隻活帆立貝,好彈牙,淋咗少許汁,咸甜適中,令人回味無窮。清酒煮蜆,一上枱聞到酒香,不過蜆肉好肥美,簡單煮出就好入味,食完都忍唔住飲埋個清酒。明太子御好燒,一啖食落去,即時感受到明太子嘅鹹香味,襯住外脆內軟嘅麵糰,真係絕配!朱古力布朗尼,濃郁嘅朱古力味十年熟成梅酒 及 檸檬威士忌割水

辣酒凍風螺,味道夠辣,好好食。

唐揚南國鳳尾,個外層炸到金黃酥脆,大大份抵食。

松葉蟹肉甲羅燒,個肉質鮮香,仲帶有啲蟹肉嘅甜味。

朱古力布朗尼,濃郁嘅朱古力味

十年熟成梅酒 及 檸檬威士忌割水
2024-08-12 391 瀏覽
又係Happy hour時間,同朋友仔又食又飲,係銅鑼灣見到呢間 酒吧 X 鐵板燒,都幾新穎。好,坐低睇下有咩好食先。頭盤沙律,酸酸甜甜漬蕃茄,開胃菜。螢光魷魚,油份不多,食落海水味超重,呢款魷魚細小,係富山縣縣魚。香煎鵝肝,肥美厚身,表面煎脆,咬落去裡面軟綿綿既,油脂感好豐厚。A5和牛坑腩,粉紅色嫩肉,紋理上面睇到既坑腩位,柔嫩有口感。日本原隻活帆立貝,用上乾蒜、生蒜,爆到好香,帆立貝新鮮爽甜。芫茜炒豚肉,個肉炒得唔錯,豚肉半肥瘦,爽身,芫茜炒後個清香留係個菜上面。松葉蟹肉海膽炒飯,個飯有絲絲蟹肉和粒粒海膽,炒得都多乾身。悠久之梅十年熟成梅酒,梅酒既甜度足,酒果清香,啱晒我呢啲唔飲啤酒的人。朱古力Brownie,最後食埋呢個朱古力味濃郁既Brownie,滿足!

好,坐低睇下有咩好食先。

頭盤沙律,酸酸甜甜漬蕃茄,開胃菜。

松葉蟹肉海膽炒飯,個飯有絲絲蟹肉和粒粒海膽,炒得都多乾身。

2024-08-11 363 瀏覽
跟完大project終於可以約朋友見下面。環境氣氛唔錯,可以邊飲邊食鐵板燒,餐牌多種選擇先摸下酒杯底先悠久之梅十年屬成梅酒透心涼,重梅香味帶甜,飲多幾杯都得。冰凍蕃茄,酸甜又清甜螢光魷魚真係螢光色,下酒菜,咬落滑漏。鵝肝青蘋果 鵝肝外層煎到焦香,內裏creamy,好味。A5和牛賣相精緻,顏色粉嫩,和牛味香。燒帆立貝配上炸蒜香蔥,新鮮蒜油味重芫荽炒豚肉有驚喜, 配上洋蔥芫茜 一併炒,十分惹味松葉蟹肉海膽炒飯粒粒分明炒飯,食到飽飽
跟完大project終於可以約朋友見下面。

環境氣氛唔錯,可以邊飲邊食鐵板燒,餐牌多種選擇

先摸下酒杯底先

悠久之梅十年屬成梅酒
透心涼,重梅香味帶甜,飲多幾杯都得。

冰凍蕃茄,酸甜又清甜

螢光魷魚
真係螢光色,下酒菜,咬落滑漏。

鵝肝青蘋果
鵝肝外層煎到焦香,內裏creamy,好味。

A5和牛
賣相精緻,顏色粉嫩,和牛味香。

燒帆立貝
配上炸蒜香蔥,新鮮蒜油味重

芫荽炒豚肉
有驚喜, 配上洋蔥芫茜 一併炒,十分惹味

松葉蟹肉海膽炒飯
粒粒分明炒飯,食到飽飽

2024-08-09 320 瀏覽
在與舊朋友相聚的午膳時光,我選擇了銅鑼灣的Hungry Monkey作為用餐地點。這間以鐵板燒見長的餐廳,不僅能品嚐到美味佳餚,更能好好與朋友敘舊,一舉兩得。用餐前,我們先品嚐了清新爽脆的沙律、溫暖醇厚的麵豉湯,以及別具層次的開胃小菜。沙律新鮮可口,配上清爽雅致的醬汁,味覺上帶來清新活潑的感受。小菜方面,爽酸適中的泡菜,為整個開胃前菜增添了不少亮點。轉入主菜,我們點選了Hungry Monkey的招牌菜式:厚燒牛舌、香蔥牛肉薄燒,以及明太子奄列和燒花魚。當鐵板劈啪作響時,陣陣誘人的香氣撲鼻而來,令人食慾大開。牛舌厚實而柔軟,入口即化,肉質鮮嫩多汁。香蔥牛肉鮮嫩多汁,帶有一絲清香。明太子奄列蓬鬆鹹香,與炒飯十分搭配。而燒花魚外酥內嫩,肉質細緻鮮美。我們選擇了柚子梳打和桃味梳打作為飲品。前者清新爽口,後者香甜可口,都為整個午餐增添了不少快感。總括而言,Hungry Monkey無論在食材新鮮度、烹飪手法,還是菜式搭配都做得非常出色,讓我們度過了一個美好的午餐時光。

香蔥牛肉鮮嫩多汁,帶有一絲清香。
明太子奄列蓬鬆鹹香,與炒飯十分搭配。
而燒花魚外酥內嫩,肉質細緻鮮美。