🥚🥚🐷家品店搖身一變café 可惜性價比低✨性價比:3/10🍳食物:5/10🌏環境:7/10🕺🏻服務:6/10💰是次消費:人均 $200 + 10%#蛋蛋豬 🏝地點分類: #蛋蛋豬在尖沙咀 🍰食物分類: #蛋蛋豬吃cafe————————由觀塘開展到尖沙咀的HOW café,之前以售賣多種產品而打響名堂,既是家品店,又賣衣服,又可以飲咖啡。現在尖沙咀重開,在K11商場中佔一大角落,外面可以坐bar枱飲咖啡,入面就可以坐下來吃主菜,還可以堂食/外賣人氣網店grandma scone。香煎帶子意粉 Spaghetti with Pan Fried Scallop ($166)很普通的一個意粉,只是輕輕曬過點鹽,無太多調味。 本來見餐牌上有個辣椒仔🌶️,問了店員會不會很辣,他說可選少辣,怎料上菜一點辣味都沒有。帶子香煎過彈牙,意粉煮得乾爽,沒有汁。這個意粉非常簡樸,不值 $166,估計貴了一倍有多。慢煮厚切日本四元豚肉 Hokkaido Pork, mashed potato, cinnamon apple sauce ($188)豚肉不算軟但又不硬,慢煮的話可以再軟腍些。調味幾好,幾有肉味。
🥚🥚🐷

#蛋蛋豬
🏝地點分類: #蛋蛋豬在尖沙咀
🍰食物分類: #蛋蛋豬吃cafe
————————

很普通的一個意粉,只是輕輕曬過點鹽,無太多調味。
帶子香煎過彈牙,意粉煮得乾爽,沒有汁。
這個意粉非常簡樸,不值 $166,估計貴了一倍有多。

豚肉不算軟但又不硬,慢煮的話可以再軟腍些。
調味幾好,幾有肉味。
薯蓉也是淡味,反而蘋果蓉就好甜。
定價也是太貴了。

Dirty ($44)
Dirty

總括來說,餐廳不用太多調味,菜式味道較清淡。受歡迎的原因,一來是新鮮感,二來在大型商場中,宣傳充足,各大雜誌都有提到,加上本來在觀塘有舊店。價格高昂可能是因為在大商場的貴租,只是以食物質素來說,就滿足不到這個價錢應有的期望。
環境方面,地方大但每張桌子放得十分近,對住窗的一排,景觀開揚有陽光。

HOW to live well
🚦尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201-01號舖
(尖沙咀站 D 出口)
🕰營業時間:12:00 – 22:00
2021-06-05
2021-06-03 391 瀏覽
How to live well光線極份足足的場地在日照底下能使人有一種舒適的感覺入坐時間有90分鐘的限制親愛的幫在下點了份日式汁燒牛肋骨珍珠飯 $118嗯..選擇困難症發作有骨的 😅 (肋骨肉有骨很正常吧)早知道點慢煮雞或魚?汁醬帶點甜甜的白飯直接放在汁醬上(這令在下有點進食障礙 )牛肋骨沒有紋很長時間不過也同樣足夠入味肉質有點韌韌的肥肥的脂肪(?)層次分明(原來肋骨也會長脂肪🤔)而白飯沒有在下想像中那麼粘粘的浸完汁後更是一粒粒然後我們再加點甜品鬆餅2粒 ($38/pc)本來還以為是Muffin正在想會不會乾哽還好啦 😆把鬆餅咬開立即香氣撲鼻酥脆的皮軟軟的心 紮實Q彈略略帶有麵粉的香味配著濃濃的莓醬和滑溜的牛油塗上後又是另一風味鬆餅的種類真的好多這款英式鬆餅(?)其實在下也算是滿喜歡的

How to live well
光線極份足足的場地
在日照底下能使人有一種舒適的感覺

入坐時間有90分鐘的限制
親愛的幫在下點了份日式汁燒牛肋骨珍珠飯 $118
嗯..
選擇困難症發作
有骨的 😅 (肋骨肉有骨很正常吧)
早知道點慢煮雞或魚?
汁醬帶點甜甜的
白飯直接放在汁醬上(這令在下有點進食障礙 )
牛肋骨沒有紋很長時間
不過也同樣足夠入味
肉質有點韌韌的
肥肥的脂肪(?)層次分明(原來肋骨也會長脂肪🤔)
而白飯沒有在下想像中那麼粘粘的
浸完汁後更是一粒粒

然後我們再加點甜品
鬆餅2粒 ($38/pc)
本來還以為是Muffin
塗上後又是另一風味
鬆餅的種類真的好多
這款英式鬆餅(?)其實在下也算是滿喜歡的
2021-06-03
由觀塘工廈店再回歸尖沙咀K11,一如以往內裡都充滿日系家俱,超舒服既型格木系style,就好似入左屋企一樣 😚 今次晚市來到,叫左不少食物試試,果然係無令🐻失望 🥰🐻食後感‼️✨「日式櫻花蝦芝士玉子燒」🌸🦐🥚最先上既小食,櫻花蝦超多,仲有木魚絲、紫菜碎、沙律醬同埋日式醬汁,配埋內裡滿滿芝士既玉子燒,暖暖的一口真係無得輸 🥰 ✨「珍寶美國牛肋骨(400g)·炸薯角·田園沙律」🐮🥔🥗超吸引既main ☺️ 全因為勁厚身既牛肋骨扒,切開一細口咁食,係juicy又有牛味,令🐻同朋友都很愛 ❤️💜雖然近骨部分太韌,但整體係正既 ✨ ✨「阿根廷紅蝦· 蔥油腸·意式蛋黃闊麵」🇦🇷🦐🍝尼碟係後期追加,但同期望有點不同,比較乾身而且份量唔算多 🧐 而家諗番好似唔覺佢碟闊麵裡有蔥油腸 🥲✨「鬆餅(2pc)」🧁來自 的鬆餅,可能每次都有不同口味,當日有原味、Earl Grey、Matcha & Black Sugar Mochi,🐻揀左後兩者,因為最想試有mochi既鬆餅好耐,微暖而且好鬆脆,配埋勁足料果醬,大愛啊 😍 ✨「BOOZY」「OLD RUBBISH」🍸🍹🐻飲既「OLD

🐻食後感‼️

✨「日式櫻花蝦芝士玉子燒」🌸🦐🥚

✨「珍寶美國牛肋骨(400g)·炸薯角·田園沙律」🐮🥔🥗

✨「阿根廷紅蝦· 蔥油腸·意式蛋黃闊麵」🇦🇷🦐🍝

✨「鬆餅(2pc)」🧁

✨「BOOZY」「OLD RUBBISH」🍸🍹
🐻飲既「OLD RUBBISH」有益力多所以被吸引左,西柚味都好重,酸甜再有少少果澀味 😋 很不錯呢 🥰

價錢‼️
$98「日式櫻花蝦芝士玉子燒」
$288「珍寶美國牛肋骨(400g)·炸薯角·田園沙律」
$168「阿根廷紅蝦· 蔥油腸·意式蛋黃闊麵」
$78「鬆餅(2pc)」
$58「BOOZY」
$58「OLD RUBBISH」
  • 珍寶美國牛肋骨(400g)·炸薯角·田園沙律
  • 鬆餅(2pc)
尖沙咀𝖪11 𝖠𝗋𝗍-𝗁𝗈𝗎𝗌𝖾 又開左新餐廳🎉 今次同幾個姊妹黎到環境好有住家感覺嘅「𝖧𝗈𝗐 𝗍𝗈 𝗅𝗂𝗏𝖾 𝗐𝖾𝗅𝗅」,一行四人被安排坐喺梳化位,坐得舒服傾偈嘅真係唔錯😌 食物質素只係不過不失,而且份量就偏細,好在今晚只係女孩子飯局🙈《 𝘍𝘖𝘜𝘙 𝘊𝘏𝘌𝘌𝘚𝘌 𝘗𝘐𝘡𝘡𝘈 》 $178 3 / 5講到會用4種芝士我預計至少都會做到拉絲嘅效果🤨 點知芝士只係薄薄一層,有些少失望🙁 不過手工薄餅嘅餅身好脆,皮邊烤得焦香,如果芝士可以再重手啲就好😕《 日式甜泡菜炸雞 配 日式芥末醬 》 $88 4 / 5香口又容易分享嘅小食😋 炸雞皮唔太厚,加埋泡菜食中和番炸雞嘅油膩👍🏻 最緊要係個芥末醬! 先係甜甜地嘅蛋黃醬味,後來先有刺鼻嘅芥末跑出,過癮!🤤《 慢煮厚切日本四元豚肉、薯蓉、玉桂蘋果 》 $188 3 / 5唔知係因為慢煮保留嘅原汁原味定咩原因,豬肉肉質雖然頗嫩,但食落就有陣幾濃嘅豬膻味......😥 個人唔係太好🙈 薯蓉滑溜之餘仍保留薯粒有咬口👍🏻《 香烤澳洲羊肩肉 、香草煙肉薯粒 、鮮蘆筍》 $188 4 / 5相對上羊肉比較出色😋 貼心地已經切成薄片,叫左7成熟覺得剛好,

《 日式甜泡菜炸雞 配 日式芥末醬 》 $88 4 / 5

先係甜甜地嘅蛋黃醬味,後來先有刺鼻嘅芥末跑出,過癮!🤤

相對上羊肉比較出色😋 貼心地已經切成薄片,叫左7成熟覺得剛好,羊唔敢食太生😜 肉質好嫩唔會羶👍🏻 肥瘦亦適中🤤

整體環境好靚,每一個家品都好精心挑選佈置,令人有喺家中作客嘅感覺🏠 但食物質素可以有進步空間😃
2021-05-29 649 瀏覽
📍HOW to live well💛• HK• Hazelnut Latte• Pizza · thai krapow• 香煎帶子意粉• 日式櫻花蝦芝士玉子燒• 歌劇院蛋糕配雪糕• 蘋果反烤撻配雪糕寬敞明亮富空間感的環境確實不錯☀️加上事前已訂檯要求坐窗邊平排位置,望著街景嘆著冷氣吃個午餐超級寫意的。不過食物質素真的有待改善,味道係可以嘅但全部都偏向健康路線(包括咖啡),我覺得比較好的是「香煎帶子意粉」意粉炒得夠乾身帶點微辣,帶子的生熟度也剛好;而最不能接受的是甜品「蘋果反烤撻配雪糕」我吃了兩口就宣布放棄,首先賣相錯晒而蘋果蓉極酸,仲要索價$88⋯⋯我真心嬲咗🥲
📍HOW to live well💛• HK

• Hazelnut Latte
• Pizza · thai krapow
• 香煎帶子意粉
• 日式櫻花蝦芝士玉子燒
• 歌劇院蛋糕配雪糕
• 蘋果反烤撻配雪糕

Hazelnut Latte
Pizza · thai krapow
日式櫻花蝦芝士玉子燒
歌劇院蛋糕配雪糕
蘋果反烤撻配雪糕
2021-05-28 367 瀏覽
在K11無意中,行過見到有伯爵茶戚風蛋糕的coffee shop,被吸引住了。又不用等位,便勇敢一試。入內環境好舒適,大部分木枱櫈,簡潔裝修,播着輕柔音樂,坐一个下午也可以呢!但我入來是期待着好味的伯爵茶戚風蛋糕,可惜我好失望,个蛋糕应該是隔夜的,戚風蛋糕最重要是夠新鮮,柔軟質感,它是有一層薄薄的伯爵茶cream,有茶味,可惜也是不新鮮不夠滑的,大半个蛋糕是乾硬的。Latte 不是我杯茶,少許苦苦的,不夠奶香滑。Hokkaido pork potato mesh 加肉桂蘋果蓉,有d驚喜,豬扒5分4份都是爽的,有口感,少許邊位過熟,薯蓉及蘋果蓉都好好味!喜歡!个汁太咸,所以減了分。服務就一个个啦,多數Ok,只係不夠細心,主動,見到我成枱食剩的也不會問一句"需要收走嗎?''返而是一個新人會問一句!欣賞有心服務的新人!
又不用等位,便勇敢一試。

Latte 不是我杯茶,少許苦苦的,不夠奶香滑。

豬扒5分4份都是爽的,有口感,少許邊位過熟,
薯蓉及蘋果蓉都好好味!喜歡!
个汁太咸,所以減了分。

服務就一个个啦,多數Ok,只係不夠細心,主動,
見到我成枱食剩的也不會問一句"需要收走嗎?''
返而是一個新人會問一句!
欣賞有心服務的新人!

伯爵茶 戚風蛋糕
Hokkaido pork potato mesh apple mesh
2021-05-28
  • Hokkaido pork potato mesh
承接著觀塘木系風格,雖然冇賣啲傢俬,但空間仍然闊落、簡約木枱、小花瓶樹盆栽點綴🪴平日下午4點幾,喺k11兜左陣先搵到入口😂但一入去冇咩人,甚至見到人帶電腦喺窗邊做野,都幾chill~𝙁𝙤𝙤𝙙🍍鳳梨乳酪蛋糕 $68粒粒果肉幾清新,本身唔太酸,加左乳酪soothe 左同豐富左口感,好食~但上網睇其他食評,明明人哋係有一整鳳梨片插係蛋糕上面,唔知點解Jenny嗰件得幾粒鳳梨碎🤣係趕收工定係冇晒材料?𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨🍹Lake $48打卡顏色一流,漸層紫嘅梳打~但味道較淡,飲到底注意到粒粒星形椰果😛當堂少女心爆發🌟🌟☕️ Raw Coffee $68 Espresso同soda分開上,自己調較espresso濃度~咖啡偏酸左啲,特別本身soda已經加左檸檬片;杯邊有灑滿糖,但唔係好帶到返balance嘅味道。最後喝左幾啖都係放棄左~Overall食物打卡度幾高,環境亦幾寫意~店員服務態度亦都好好,可以係Jenny bookmarked嘅平日精選🤍𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩 @hungry_meanjenn窗邊小花瓶位

𝙁𝙤𝙤𝙙

Raw Coffee
Lake
Lake
2021-05-24 381 瀏覽
見呢間餐廳係新開,諗住lunch time黎試下。叫左牛肝菌意大利飯同日本豚肉,豚肉煮得幾淋幾好食,汁嘅味道都唔錯,但係個意大利飯賣相好唔吸引,仲有啲似嘔吐物,味道偏淡,都幾難食。坐位方面坐得好唔舒服,因為張台好矮,一路都食得好辛苦。有問過侍應可唔可以掉位,等左好耐都無覆,再問多次先答我話full booking無得轉。無得轉唔係問題,但係點解唔主動話返比客人聽,要客人追問先講呢?服務方面真係有待改善。
見呢間餐廳係新開,諗住lunch time黎試下。

坐位方面坐得好唔舒服,因為張台好矮,一路都食得好辛苦。
2021-05-24 662 瀏覽
之前都有聽過呢間HOW都有去觀塘朝聖過!每次都係睇佢d家品睇到心心眼,好高汁今次朋友特登簡左呢間期望好高由於太熱太口渴了一黎就order左野飲菠蘿soda bouzy $58,但黎到好似幾啖飲晒菠蘿係好飲,都有果肉,唔會死甜,但一口飲晒 影都無影主食方面,點左烤椰菜花意大利飯以為係椰菜花粒飯,點知會錯意飯粒係正統意大利飯,偏硬身有小小芝士碎半溶,係好食份量都適中羊肩肉上碟似鴨胸肉簡左5成熟,但黎到有d似7成伴碟好食,爽口,薯仔粒外脆整體都好好,唯獨是個綠色汁佢係薄荷醬溝芥末,點薯仔就怪怪地點羊肉又ok ge,但無想像中咁高質
之前都有聽過呢間HOW
都有去觀塘朝聖過!每次都係睇佢d家品睇到心心眼,好高汁
今次朋友特登簡左呢間
期望好高

由於太熱太口渴了
一黎就order左野飲
菠蘿soda bouzy $58,
但黎到好似幾啖飲晒
菠蘿係好飲,都有果肉,
唔會死甜,但一口飲晒 影都無影

主食方面,點左烤椰菜花意大利飯
以為係椰菜花粒飯,點知會錯意
飯粒係正統意大利飯,偏硬身
有小小芝士碎半溶,係好食
份量都適中

羊肩肉上碟似鴨胸肉
簡左5成熟,但黎到有d似7成
伴碟好食,爽口,薯仔粒外脆
整體都好好,唯獨是個綠色汁
佢係薄荷醬溝芥末,點薯仔就怪怪地
點羊肉又ok ge,但無想像中咁高質

2021-05-23 471 瀏覽
試左近排好hit既how to live well😋😋滿足既lunch😍香烤澳洲羊肩肉$188羊肉唔蘇 叫左7成熟 出嚟效果粉紅色好靚 伴菜係煙肉薯仔粒 好好味😋日式泡菜炸雞$88未食就已經聞到好香🥰 炸雞好滑好juicy 不過泡菜可以辣多小小就更好🙂👍🏻👍🏻Growthring $58

香烤澳洲羊肩肉$188

日式泡菜炸雞$88

Growthring $58
2021-05-08 1622 瀏覽
不希望因為在K11新開而有短暫的好水準。因為,很多新食店都是好始敗中(階)。 食物好食是餐廳必要條件,這樣我才會再食。只是試了3款食品+2飲品,但無不好食的。環境令人放鬆,空間亦令人舒暢。開放式廚房,衛生透明度高,是勇氣表現。
2021-05-07
2021-05-07 1339 瀏覽
期待已久 載譽歸來! 新開張身為HOW粉當然要第一時間朝聖啦🎉由於坐落尖沙咀K11商場內 新店面積始終比較細 家具用品位置比較少 而且冇咗salon 不過座位都算寬敞 坐得唔算迫 而且有整排窗口位 採光度充足 所以都算舒服食物方面 餐牌同以前觀塘店差不多 主打的四元豚肉叉燒和烤雞漢堡, 和牛芝士蘑菇漢堡等都在 今次我和友人就分別點了香煎帶子意粉和慢煮雞胸首先香煎帶子意粉 意粉方面彈性適中 帶微辣 非常開胃 帶子份量較少 略嫌細粒 味道鮮美至於慢煮雞胸配有烤薯, 烤秋葵和香橙燒汁 不過煮得唔夠入味 肉身唔夠腍甜品就點了Opera Cake with Ice Cream, 配埋Mocha和Matcha Latte 完滿終結是餐可能由於新開張 所以食物水準未算好穩定 下次再嚟就要點返四元豚肉 希望會有驚喜

慢煮雞胸
歌劇院蛋糕
慢煮雞胸
歌劇院蛋糕
2021-05-02 4927 瀏覽
*∗⃰*⁕ 尖沙嘴新店 𝘏𝘖𝘞 *⁕∗*∗ 由觀塘到K11的家品x咖啡店⠀⠀之前坐落於觀塘的 @how 進軍尖沙嘴K11了。那天跟 @fatguide 一起去試試看~開鋪沒多久就已經滿座了,建議大家如果2想去可以whatsapp訂位!好可惜當天去到想吃的飯於前一天賣光了~唯有選擇其他款式吧...⠀⠀« Sᴜᴍᴍᴀʀʏ »⠀與其說是咖啡店,我覺得這裡更像餐廳~也有一個角落可以買到食器香薰等~⠀位於尖沙嘴@K11 非常方便~餐廳面積很大,座位都很寬敞,算是非常舒適!一桌一椅都很有質感呢⠀食物方面不過不失,定價偏高,不過考慮地區/位置,還算可以接受的~⠀服務不錯的,店員都很有禮貌很ⁿⁱᶜᵉ⠀⠀「以下價錢跟餐湯/沙律 • 餐牌上的飲料一律可以減$20|10%服務費」⠀⠀▪ 自家日本四元豚叉燒 • 班尼迪蛋 • 酸種包 $118 ⠀酸種麵包頗煙靭 質地不錯 但不酸的~⠀叉燒份量頗多,質地爽稔,味道正常⠀伴碟超多沙律,是新鮮的⠀⠀▪ 香煎軍曹魚扒 • 南瓜蓉 • 白露荀 • 青檸椰青忌廉汁 $148⠀這個魚肉質地扎實,不算嫩滑⠀應該是本身魚的品種是這種質地?⠀不過我覺得有一點點點腥的🤏🏻⠀加上份量偏

« Sᴜᴍᴍᴀʀʏ »⠀
服務不錯的,店員都很有禮貌很ⁿⁱᶜᵉ⠀

酸種麵包頗煙靭 質地不錯 但不酸的~⠀
叉燒份量頗多,質地爽稔,味道正常⠀
伴碟超多沙律,是新鮮的⠀

這個魚肉質地扎實,不算嫩滑⠀
應該是本身魚的品種是這種質地?⠀
不過我覺得有一點點點腥的🤏🏻⠀
加上份量偏少,我覺得這個cp值不高⠀

▪ Rᴀᴡ Cᴏғғᴇᴇ $68⠀
ˢⁱⁿᵍˡᵉ ᵉˢᵖʳᵉˢˢᵒ ʷⁱᵗʰ ᶠʳᵉˢʰ ˡⁱᵐᵉ,ʳᵃʷ ˢᵘᵍᵃʳ,ˢᵒᵈᵃ⠀
很清爽的搭配呢⠀
是很適合夏天的味道~⠀

▪ Bᴏᴏᴢʏ $58⠀
ˡᵉᵐᵒⁿ ʲᵘⁱᶜᵉ,ᵖⁱⁿᵉᵃᵖᵖˡᵉ ʲᵘⁱᶜᵉ,ʳᵒˢᵉᵐᵃʳʸ,ᵖⁱⁿᵉᵃᵖᵖˡᵉ⠀
整體甜度偏低,不過不失吧~⠀
.⠀⠀⠀
ɪ ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ ᴛʜᴇɪʀ...⠀⠀⠀⠀