尖沙咀K11藝術館內的隱世哲味空間,從料理到空間皆貫徹「well-being」理念!前菜|蜜桃蝦沙律•芝麻油醋汁選用越南虎蝦輕灼鎖甜,蜜桃當造期切瓣冰鎮,芝麻油醋汁調製,沙律清鮮味覺甦醒🥗主菜雙奏柚子蜜烤春雞•烤薯:法國黃油春雞反覆爐烤形成琥珀脆膜,肉汁飽含柑橘酸韻,佐烤薯焦糖化必食😍香辣蕃茄大蝦波浪粉:手工波浪粉吸附西班牙煙燻紅椒粉與San Marzano番茄熬製醬汁,阿根廷紅蝦頭膏增鮮,辣度漸次浮現🤤甜點|咖啡啫喱配雲喱拿雪糕•濃縮咖啡危地馬拉單品咖啡製啫喱+馬達加斯加雲呢拿雪糕+濃縮咖啡黃金比例澆注,苦醇/奶甜/冷熱在舌面解構重組,喜愛🍧液態提拉米蘇DRINKS特調✨  Wonderland: Coconut Water, Matcha Cream Foam, Shredded Coconut抹茶奶油泡覆蓋印尼鮮剖椰子水,巧妙中和甜度🍹推介!!!☕️ Golden Heart Tea Latte (Hot) : Caramel Syrup, Rooibos Tea, Oat Milk, Cinnamon, Apple Crisp焦糖蘋果脆片與錫蘭肉桂粉形成香氣,無咖啡因卻有深度餘韻

前菜|蜜桃蝦沙律•芝麻油醋汁

主菜雙奏

甜點|咖啡啫喱配雲喱拿雪糕•濃縮咖啡

DRINKS特調
抹茶奶油泡覆蓋印尼鮮剖椰子水,巧妙中和甜度🍹推介!!!

焦糖蘋果脆片與錫蘭肉桂粉形成香氣,無咖啡因卻有深度餘韻😘
2025-08-14
2025-08-14 178 瀏覽
行K11時發現原來有間Cafe響一間傢俬舖入面,見環境幾舒服又有空間感就一於入去食個晚餐😋甜品果然係另一個胃,明明好飽都堅持要食🤎🔸炸蟹肉球拼薯餅.蜜糖芥末醬🦀 $118蟹肉球咬開食到一絲一絲嘅蟹肉🦀 薯餅外脆內綿,配埋橙肉、茄乾醬同蜜糖芥末醬,甜甜哋帶少少辣味道好有層次😋🔸香辣蕃茄大蝦波浪粉🦐 $168大大隻蝦肉煎得幾香~貓奴更欣賞微辣嘅蕃茄醬煮波浪粉🍝有厚度嘅波浪粉食落口感Q彈,仲好掛汁!以為平平無奇竟然令人更驚喜😋🔸柚子蜜烤春雞配烤薯🐓 $198燒春雞嘅雞皮烤至微脆,皮同肉之間嘅脂肪近乎零!無油膩感之餘,柚子蜜甜甜哋加埋黑醋汁同燒春雞好夾~而且整隻燒雞除咗雞髀位之外,全隻冇骨啖啖肉!🤩另一個驚喜嘅主菜👍🏻🔸Coffee Jelly Affogate☕️ $78好鍾意Affogate有雪糕食又有咖啡飲🤎特別在有埋滑滑嘅咖啡啫喱,口感更豐富😚靚之餘有得食有得玩,最佳視覺享受🤭🔸Floating Fantasy🍍 $62福咖啡加人菠蘿汁同奶泡,幾refreshing~🔸Golden Heart Tea Latte🤎 $68以炒過嘅茶加入燕麥奶同焦糖,帶微微肉桂香幾特別。🐾貓奴足跡🐾🌐Ho
行K11時發現原來有間Cafe響一間傢俬舖入面,
見環境幾舒服又有空間感就一於入去食個晚餐😋
Coffee Jelly Affogate☕️
甜品果然係另一個胃,明明好飽都堅持要食🤎
炸蟹肉球拼薯餅.蜜糖芥末醬🦀
🔸炸蟹肉球拼薯餅.蜜糖芥末醬🦀 $118
蟹肉球咬開食到一絲一絲嘅蟹肉🦀
香辣蕃茄大蝦波浪粉🦐
🔸香辣蕃茄大蝦波浪粉🦐 $168
大大隻蝦肉煎得幾香~
貓奴更欣賞微辣嘅蕃茄醬煮波浪粉🍝
有厚度嘅波浪粉食落口感Q彈,仲好掛汁!
以為平平無奇竟然令人更驚喜😋
柚子蜜烤春雞配烤薯🐓
🔸柚子蜜烤春雞配烤薯🐓 $198
燒春雞嘅雞皮烤至微脆,皮同肉之間嘅脂肪近乎零!
無油膩感之餘,柚子蜜甜甜哋加埋黑醋汁同燒春雞好夾~
而且整隻燒雞除咗雞髀位之外,全隻冇骨啖啖肉!🤩
另一個驚喜嘅主菜👍🏻
🔸Coffee Jelly Affogate☕️ $78
好鍾意Affogate有雪糕食又有咖啡飲🤎
特別在有埋滑滑嘅咖啡啫喱,口感更豐富😚
Coffee Jelly Affogate☕️
靚之餘有得食有得玩,最佳視覺享受🤭
Floating Fantasy🍍+ Golden Heart Tea Latte🤎
🔸Floating Fantasy🍍 $62
福咖啡加人菠蘿汁同奶泡,幾refreshing~
🔸Golden Heart Tea Latte🤎 $68
以炒過嘅茶加入燕麥奶同焦糖,帶微微肉桂香幾特別。

🐾貓奴足跡🐾
🌐How To Live Well (尖沙咀)
📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201-01號舖
炸蟹肉球拼薯餅.蜜糖芥末醬🦀
柚子蜜烤春雞配烤薯🐓
Coffee Jelly Affogate☕️
如果朋友唔係帶我嚟,我都唔知呢間係K11 Art Mall嘅傢俬店,裏面竟然有間咁高質嘅西日fusion菜呀🤩!🐟青蔥芝麻拖羅蝦片 $108脆卜卜蝦片上面加入拖羅蓉,撒上芝麻粒同青蔥,入口充滿拖羅嘅鮮味同麻油嘅香氣!超級過癮呀!🥩牛腹肉配精選時菜 $188牛腹肉煎至五成熟,外面有輕微焦香,入口肉質軟嫩帶有嚼勁。淋上肉汁一齊食,味道更加豐富。旁邊配菜有車厘茄、西蘭花同豆角,中和返食肉嘅膩感。🍝黑松露野菌波菜扁意粉 $128扁意粉充滿濃郁嘅野菌味,仲有好多大啡菇同菠菜,入口就滿載黑松露味,炒得好香口!而意粉煮得軟硬度適中,食落有嚼勁,推介!🧀自家製焦糖芝士蛋糕 $58芝士蛋糕上面有層用火槍燒過嘅焦糖脆皮,芝士蛋糕質感超級軟滑,搭配焦糖脆皮,令蛋糕提升咗一個層次!🍵Wonderland $58上層係濃郁而唔苦澀嘅抹茶奶泡,底下係清新嘅椰青水,再加埋少少椰絲,口感好平衡!☕️Floating Fantasy $62咖啡同菠蘿汁嘅混合,再加埋Calpis氣泡水同忌廉泡沫,味道超有層次!📍 How To Live Well尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201-01號舖

🐟青蔥芝麻拖羅蝦片 $108

📍 How To Live Well
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201-01號舖
2025-08-04
2025-07-24 981 瀏覽
約朋友喺尖沙咀敘舊食飯,朋友介紹咗呢間係K11嘅木系傢俬店X餐廳concept store,環境好舒服,仲有好多款創意 Cocktail同咖啡,無論飲唔飲酒都好正🍤✨ 青蔥芝麻拖羅蝦片 $108驚喜度爆燈!蝦片脆口,上面鋪滿咗拖羅蓉同香脆芝麻,仲有青蔥提鮮,鮮味同脆感雙重夾擊,送酒一流!🥩🌿 牛腹肉200克•精選時菜 $188牛腹肉煎得啱啱好,外層微焦,內裡粉嫩多汁,肉質軟淋得嚟帶少少嚼勁,配埋新鮮時菜同秘製醬汁,食落完全唔膩,牛魔王必點! 🍝🖤 黑松露野薗波菜扁意粉 $128黑松露香氣撲鼻,每條扁意粉都掛滿creamy醬汁!野薗同波菜增加口感,素食者都大滿足~味道濃郁但唔會過膩🍮🍨 焦糖芝士布甸配雪糕 $88布甸芝士味濃郁,襯埋雲呢拿雪糕,口感真係無得輸~🍹 Wonderland $58 ☕️Golden Heart Tea Latte $68Wonderland係椰子水做base,飲落好清新Golden Heart茶味醇厚,加埋燕麥奶同肉桂條,好啱冬天飲!兩杯都係打卡able之選~

約朋友喺尖沙咀敘舊食飯,朋友介紹咗呢間係

🍤✨ 青蔥芝麻拖羅蝦片 $108

🥩🌿 牛腹肉200克•精選時菜 $188

🍝🖤 黑松露野薗波菜扁意粉 $128

🍮🍨 焦糖芝士布甸配雪糕 $88
布甸芝士味濃郁,襯埋雲呢拿雪糕,口感真係無得輸~

🍹 Wonderland $58
☕️Golden Heart Tea Latte $68
Wonderland係椰子水做base,飲落好清新
  • 黑松露野菌菠菜扁意粉
2025-06-20 2161 瀏覽
尖沙咀How To Live Well, 係其中一間我幾鍾意嘅cafe. 餐廳以木色為主,簡約得來好有型格,我幾鍾意呢類型嘅餐廳。好有文青感覺。座位闊落舒服。嗰日我同朋友平日去食晚餐,好多食客,生意好好。頭盤叫咗煙三文魚薄切。配上香橙忌廉汁,好開胃清新。扒日本豚肉。豚肉扒好厚身,但係咬落去肉質係好爽同腍身,旁邊有肉桂蘋果醬,蘋果粒帶點甜味,好開胃。黑松露野菌波菜扁意粉。意粉軟硬度同味道都剛剛好。好多野菌。好足料。焦糖芝士布甸配雪糕。佢嘅雲呢拿雪糕好好味,有雲呢拿籽。布甸甜味適中,味道香濃。好鍾意佢哋新推出嘅兩款飲品,顏色好靚好吸引!所以我哋都叫咗呢兩杯。Strawberry & Peach Oolong, 桃味烏龍茶味道清清地,唔會好甜。烏龍茶上面有一層奶蓋,好幼滑。Ice Cream Lychee Soda, 荔枝糖漿加入梳打,味道調較得剛剛好。雲呢拿雪糕好好食。飲品好淸新,好啱夏天飲。整體來講呢食物、飲品同環境都好好,下次都會再去。
嗰日我同朋友平日去食晚餐,好多食客,生意好好。

頭盤叫咗煙三文魚薄切。配上香橙忌廉汁,好開胃清新。

整體來講呢食物、飲品同環境都好好,下次都會再去。
1907 瀏覽
2025-08-14 0 瀏覽
木系裝修嘅Cafe,主打西日fusion 菜,裝修簡約帶點文青feel,環境仲好寬敞舒適ღ 蜜桃蝦沙律•芝麻油醋汁蝦肉爽彈,蜜桃帶清甜果香,芝麻油醋汁酸酸香香,食落開胃又清新ღ 柚子蜜烤春雞•烤薯柚子蜜烤春雞味道酸甜,外皮烤得金黃香脆,雞肉鮮嫩多汁,再搭配外酥內軟嘅馬鈴薯,完美嘅組合ღ 香辣蕃茄大蝦波浪粉大蝦鮮甜爽彈,辣味蕃茄醬濃郁惹味,波浪粉好有咬口,沾滿醬汁好滋味!ღ 咖啡啫喱配雲喱拿雪糕•濃縮咖啡🫗 咖啡啫喱苦甜交錯,雪糕滑溜帶奶香,淋上濃縮咖啡,甜中帶苦好平衡Drinks-Floating Fantasy內有鳳梨汁、濃縮咖啡、蘇打水同忌廉泡沫,味道獨特帶點酸-Golden Heart Tea Latte面頭滿滿肉桂粉,加上燕麥奶再帶點茶香幾清新
木系裝修嘅Cafe,主打西日fusion 菜,
裝修簡約帶點文青feel,環境仲好寬敞舒適

ღ 蜜桃蝦沙律•芝麻油醋汁

ღ 柚子蜜烤春雞•烤薯

ღ 香辣蕃茄大蝦波浪粉

ღ 咖啡啫喱配雲喱拿雪糕•濃縮咖啡

Drinks
Floating Fantasy
內有鳳梨汁、濃縮咖啡、蘇打水同忌廉泡沫,味道獨特帶點酸
Golden Heart Tea Latte

面頭滿滿肉桂粉,加上燕麥奶再帶點茶香
幾清新
2025-08-10 132 瀏覽
想過得好真係唔容易,有屋有樓都未必開心,有時候一個放鬆嘅時空,仲嚟得實際。放工搵一間好嘅咖啡店,喘一口氣,已經算系過得唔錯。呢間cafe地點真係好好,一放工就由煩囂鬧市,直接成為鳥語嘅綠洲,樓底高,空間感好大,而且木系嘅傢俱,令人放鬆身心。🍖食物簡單好味,前菜點咗炸蟹肉球拼薯餅,事實上,晚上食香脆嘅薯餅真係好治癒,有一種唔使俾工作困死,仲可以做到日間本來想做嘅事情嘅感覺,而同樣脆身嘅蟹肉球,入邊仲食到一絲絲蟹肉,而且熱辣辣,系晚上俾一種溫暖擁抱住嘅安全感。🍖香辣蕃茄大蝦波浪粉,波浪粉索住啲汁醬變得非常惹味,個粉系厚身,有咬感,有啲手工面嘅感覺,我冇證實過,但係我當系由家人親手安撫辛勤一日嘅勞累。隻蝦仲要好彈牙添。🍖柚子蜜烤春雞,雞肉好嫩,而且系足足整隻雞,冇多餘脂肪,配合埋烤薯仔唔好,有啲澱粉質,但係又唔太多,更加突顯到雞嘅美味。飲品我哋叫咗有酒又熱嘅whisky snow 同埋好有層次嘅 floating fantasy,酒精帶嚟嘅溫暖,同埋視覺上靚到不得了嘅凍飲,都足以令我放鬆心情。配埋最後嘅 coffee jelly affogato, 兩球大大球嘅雪糕,係晚餐最好嘅結尾。

2025-08-06 0 瀏覽
最近常下大雨,為免大雨造成的不便,朋友約我在地鐵上蓋的商塲餐廳晚飯,那就方便得多。第一次來這西餐廳,全塲坐滿食客。餐廳有望窗的bar枱、有二人至六人的餐枱,環境舒適。雖然食客眾多,但侍應也很有禮貌,工作效率很高。不用等多久便上菜了。而每道菜也很有水準。青蔥芝麻拖羅蝦片 ($108)拖羅的魚香鮮味,加上芝麻,放在蝦片上,這配搭新穎,味道與口感皆十分豐富。牛腹肉200克▪︎精選時菜 ($188)這五成熟牛腹肉生熟度掌握得很好,牛肉香味濃,有咬口,但不會靱,有肉汁。黑松露野菌波菜扁意粉 ($128)這意粉充滿黑松露的香味,配以野菌和波菜,集美味與健康於一身。Young Man 冰咖啡 ($68)結合了蘋果汁、檸檬汁、蜂蜜、茉莉花茶的冷泡咖啡,有一塊蘋果片和冰球在飲品中,十分特別。茉莉花茶香,微微的酸和一絲絲的甜味,味道口感獨特清純。Floating Fantasy 冰咖啡 ($62)結合了鳳梨汁、蘇打水、忌廉泡沫的濃縮咖啡,是個新穎的配搭,而鳳梨與咖啡味道也配合得好。抹茶慕絲蛋糕▪︎抹茶雪糕 ($68)冰凍的抹茶雪糕,配上綿滑有微微苦澀的慕絲蛋糕,加上奪目的甜紅豆,是一道美味的甜品!有加一服務費

青蔥芝麻拖羅蝦片 ($108)

牛腹肉200克▪︎精選時菜 ($188)

黑松露野菌波菜扁意粉 ($128)

Young Man 冰咖啡 ($68)

Floating Fantasy 冰咖啡 ($62)

抹茶慕絲蛋糕▪︎抹茶雪糕 ($68)

有加一服務費
好耐以前食過一次How To Live Well嘅lunch, 今次經過尖沙咀就食個dinner先~餐廳幾大,枱凳都疏落,係一個宜居同自在嘅環境🥰咁啱waiter帶去望窗位,可以好舒服咁傾計~🤩以前食過覺得都有啲貴,但可能宜家嘢食整體加咗價同市道差咗,今次嚟食發現西餐嚟講價錢都合理,同埋食物質素一流🥳,值得去食!Buffalo Mozarella Pizza 9” $118 (9/10)幾清嘅一個pizza, 簡單但好好味❣️Pizza邊唔燶但脆,蕃茄醬似自製,好甜同有食材嘅味😚Pizza上面有好多片蕃茄,啖啖都係蕃茄嘅酸酸甜甜,加上舖喺面薄薄嘅一層鹹香芝士令到層次豐富😜中間一大舊水牛芝士少少凍,彈彈地嘅口感,唔膩少少鹹,切開撈埋每塊pizza食份量都好足夠👍🏻明太子忌廉煙肉意粉 $148 (9/10)成個意粉都好好好掛汁!明太子係自己撈落意粉到,比想像中無咁濃味,但成個意粉嚟睇比例啱啱好!忌廉煙肉柴魚片撈埋明太子將明太子嘅鮮味提煉出嚟,唔辣但好香。意粉完全唔油,食埋成個都唔會膩,個人非常欣賞同推薦🐷🔥🤓Old Rubbish $43 (已-$15 by set) (8/10)意粉加飲品

明太子忌廉煙肉意粉 $148 (9/10)

意粉加飲品星期六日晚市都正價減$15,見到個名幾得意叫嚟睇吓🤣益力多撈橙汁同西柚汁,入面仲有啲西柚肉,比想像中無咁甜,反而幾refreshing嘅嘢飲。可能由於新鮮水果榨起有少少澀味,第一次飲微甘嘅益力多,都係一個有趣嘅體驗😂😂

明太子忌廉煙肉意粉
Buffalo Mozarella Pizza
Old  Rubbish
明太子忌廉煙肉意粉
Buffalo Mozarella Pizza
Old  Rubbish
  • buffalo  mozarella  pizza
以为走进日式家居买手店——错!这居然是家餐厅!每张桌椅都出自日本设计师之手,甚至连店里每盏灯都有满满设计感原木色调+极简线条搭配暖黄色灯光,复古又温馨,布置充满禅意,好chill落座没一会就开始下大雨,窗边位置边吃东西边欣赏尖沙咀街景,这氛围不要太舒适🥩 7分熟牛腹肉+时令蔬菜刀尖轻轻一压 肉汁直接biu出来配着当季时蔬 清爽不抢戏黑松露野菌菠菜扁意粉每根面条都裹满黑松露酱,还有大片大片多种菌菇,口感巨丰富菌菇的鲜+黄油的香,加上满口的松露酱汁,美味😋重点!这家店太会做抹茶🍵了先是抹茶饮品Young Man顶层是抹茶泡沫+浓郁抹茶拿铁+底层的椰子水,层次鲜明,抹茶味好浓郁,不要太搭!甜点是抹茶慕斯蛋糕加配抹茶雪糕蛋糕的慕斯层超绵密,再配上浓浓抹茶雪糕,雪糕底部还配了红豆粒,三者搭配口感丰富又浓郁!重点是微苦微甜,甜点一点都不腻,吃完甚至还想再来一个小Tips: 记得订位,工作日7点都要排队!
以为走进日式家居买手店——错!这居然是家餐厅!

🥩 7分熟牛腹肉+时令蔬菜
刀尖轻轻一压 肉汁直接biu出来
配着当季时蔬 清爽不抢戏

黑松露野菌菠菜扁意粉
每根面条都裹满黑松露酱,还有大片大片多种菌菇,口感巨丰富
菌菇的鲜+黄油的香,加上满口的松露酱汁,美味😋

重点!这家店太会做抹茶🍵了
先是抹茶饮品Young Man
甜点是抹茶慕斯蛋糕加配抹茶雪糕
重点是微苦微甜,甜点一点都不腻,吃完甚至还想再来一个

小Tips: 记得订位,工作日7点都要排队!
2025-07-31 150 瀏覽
🍕海鮮披薩 ( salmon. Squld Shrimp. Clam. Mushroom. Onion ) 海鮮配料: 披薩上可見三文魚、魷魚、蝦、 蜆肉,蘑菇,洋蔥 。每樣海鮮都好新鮮完全唔腥,基本上每件披薩都可食到海鮮,分佈得好平均。披薩表面淋上橙色的特色蛋黃醬汁,中央堆滿了鰹魚碎,為其增添了日式風味。披薩餅底較薄,邊緣略帶焦黃口感香脆可口。 🍳All Day Breakfast全日早餐是本人喜歡的食物之一,基本上每次見到都會忍唔住落單,因為佢可以一次過食到不同的食物 。這菜式餐廳有幾款肉類可選擇(例如豬或牛)是次選擇了雞胸肉。食材非常豐富,包括有雞胸肉賣相看似乾身鞋口,但食落沒想像中這樣,甚至乎有種香烤雞肉味,味道不錯。香腸外層脆身切開仲有肉汁流出來,肉味濃郁。鹹香味煙肉但小編覺得口感太乾身似食緊餅乾😅。炒菌菇菇汁多味道香濃。煎到好靚的太陽蛋。味道香口的薯仔粒。牛油果醬塗上香脆多士。烤車厘茄咬開爆汁,以及鮮翠綠嫩的沙律菜,每款食物都好新鮮營養價值又高,是一款較出色的全日早餐。 🍰自家製焦糖芝士蛋糕芝士蛋糕旁邊放了幾顆水果令食物賣相增添色彩,提升食慾感。餅身滿佈焦糖其燒到微濃的效果

🍳All Day Breakfast
香腸外層脆身切開仲有肉汁流出來,肉味濃郁。

🍰自家製焦糖芝士蛋糕
芝士蛋糕旁邊放了幾顆水果令食物賣相增添色彩,提升食慾感。餅身滿佈焦糖其燒到微濃的效果再配上濃郁的芝士蛋糕兩者味道相當夾,令人忍唔住一口接一口,雖然食到中段會覺得膩,但水果及果醬可做到解膩的效果。以蛋糕作結為當日晚餐劃上完全句號。

☕Flat White
有時會因為拉花而特登點算熱咖啡,這杯拉花圖案雖然簡單但拉得算工整。老實說本人覺得這店的咖啡算是不錯較高質的,其咖啡味道可選擇果香味豆、堅果味豆或單品咖啡豆,奶也可選擇燕麥奶。
選擇了果香味豆及純牛奶,飲落口感好順滑乾淨味道微酸略帶花香味,唔會太重奶味好適合配搭蛋糕類食物。

2025-07-26 253 瀏覽
How To Live Well 是一間家具店加上加餐廳的小店,裝修氛圍好舒服,木系餐枱餐椅。芝士明太子玉子燒 $98脹卜卜味道不錯牛腹肉~精選時菜 $188牛腹肉叫了五成熟上枱剛好,牛肉味濃配菜減油膩黑松露野菌波菜扁意粉 $128野菌份量多,整體乾身意粉煙韌度剛好係我中意的開心果意大利芝士蛋糕杯 $88甜品點有大熱開心果芝士蛋糕杯,分層有脆脆有口感;唔太甜,開心果好香小店有多款好有詩意嘅特飲 Wonderland $58綠茶、椰子呢個配搭好清新,比平日綠茶配鮮奶更健康感Floating Fantasy $62濃縮咖啡、菠蘿汁、梳打水、奶油泡沫一杯有不同的口感層次,攪拌甜度適中

芝士明太子玉子燒 $98
脹卜卜味道不錯

牛腹肉~精選時菜 $188
牛腹肉叫了五成熟上枱剛好,牛肉味濃配菜減油膩

黑松露野菌波菜扁意粉 $128
野菌份量多,整體乾身意粉煙韌度剛好係我中意的

開心果意大利芝士蛋糕杯 $88

小店有多款好有詩意嘅特飲
Wonderland $58
綠茶、椰子呢個配搭好清新,比平日綠茶配鮮奶更健康感

Floating Fantasy $62
濃縮咖啡、菠蘿汁、梳打水、奶油泡沫
一杯有不同的口感層次,攪拌甜度適中
2025-07-14
2025-07-25 131 瀏覽
最近同朋友聚會,去左間响K11嘅日式西餐廳,佢响日本都有分店,外面係賣傢俬,行到尾先係餐廳。好似IKEA咁,將食物融入生活一部份。餐廳限時90分鐘,但我哋坐足4個鐘都冇趕我地走,到我哋7點半走,仍然只係得1/4客,大部分都係吉枱,以假日嚟講都幾恐怖。食物方面,除咗飲品同店內裝修叫有特別外,跟本係貴價版嘅薩利亞,咁講一啲都唔誇張。唔知係薩利亞嘅質素算係唔錯,定係家下市面嘅食物質素打盡苦頭,總之係感受唔到驚喜,朋友話比日本嘅味道有一段距離。如果有朋友聚會,食吓嘢打吓咭都還可以嘅,如果想要享受美食的話,呢度就未必合乎要求。

✿╮❤╭✿✿雜感女生   好味日記✿˚*•✰。How To Live Well.K11慢活系fusion西餐。✰•*˚✿✿小資女的Dolce Vita✿✿❤餓底飯聚.食勻全世界❤❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤  ❤呢間喺K11 Art Mall二樓嘅隱世小店「How To Live Well」真係好chill!平時行開尖沙咀都係去連鎖餐廳多,今次誤打誤撞發現呢間木系裝修嘅cafe,一入去就聞到陣陣肉桂香,即刻決定坐低試真啲~ ✨飲品先驚艷:創意咖啡x茶嘅藝術我同朋友分別叫咗兩杯signature drinks,第一杯「Floating Fantasy」真係不得了!Espresso撞菠蘿汁再加Calpis梳打,面頭仲有層cream foam,飲落去先係咖啡苦香,跟住湧上嚟係水果酸甜,最後仲有乳酸飲品嘅回甘,三種層次一次過爆發,凍飲真係超適合夏天飲!另外杯「Golden Heart Tea Latte」就係肉桂控必點~熱辣辣嘅牛奶沖泡住蘋果粒同肉桂棒,飲落去喉嚨暖笠笠,肉桂香氣濃得嚟唔會嗆喉,仲有淡淡蘋果甜味做尾韻,飲完成個人即刻放鬆晒!🥗前菜玩

雜感女生   好味日記

˚*。How To Live Well.K11慢活系fusion西餐。*˚

✿✿小資女的Dolce Vita✿✿

餓底飯聚.食勻全世界

平時行開尖沙咀都係去連鎖餐廳多,

今次誤打誤撞發現呢間木系裝修嘅cafe,

一入去就聞到陣陣肉桂香,即刻決定坐低試真啲~

✨飲品先驚艷:創意咖啡x茶嘅藝術

我同朋友分別叫咗兩杯signature drinks,

第一杯「Floating Fantasy」真係不得了!

飲落去先係咖啡苦香,

跟住湧上嚟係水果酸甜,最後仲有乳酸飲品嘅回甘,

三種層次一次過爆發,凍飲真係超適合夏天飲!

熱辣辣嘅牛奶沖泡住蘋果粒同肉桂棒,

飲落去喉嚨暖笠笠,

肉桂香氣濃得嚟唔會嗆喉,

仲有淡淡蘋果甜味做尾韻,飲完成個人即刻放鬆晒!
🥗前菜玩味十足:煙三文魚配香橙忌廉

平時食開嘅煙三文魚多數配檸檬汁,

呢度竟然玩fusion配香橙忌廉汁!

三文魚薄到透光,醃過嘅小蘿蔔絲爽脆帶微酸,

最正係個橙味忌廉汁,酸甜度剛剛好吊出魚油香,

食完真係胃口大開~

🍖主食大滿足:日式豚肉遇上法式醬汁

主角之一嘅「扒日本豚肉」絕對係驚喜之作!

厚切豚肉煎到外層微脆,咬落去肉汁嘭嘭聲湧出嚟,

最正係個肉桂蘋果醬,甜中帶少少香料辛香,同豬肉出奇地夾!

旁邊嘅烤南瓜甜到似蜜糖,連埋法邊豆一齊食,口感豐富到呢~
另一道「黑松露野菌波菜扁意粉」就係素食者福音!

上枱已經聞到超濃郁黑松露香,扁意粉煮得al dente,

每條都掛滿醬汁。特別欣賞佢用咗三種唔同菇菌,

加上菠菜打碎做base,個醬汁creamy得嚟完全唔膩,

我同朋友爭住清碟啊!

🍨甜品壓軸:焦糖芝士布甸雪糕

雲呢拿雪糕下面的焦糖芝士布甸上枱時仲係微暖,

焦糖層下面係超綿密芝士布甸,

一啖布甸一啖雲呢拿雪糕,

冰火口感真係幸福到瞇起眼~

芝士味濃得嚟唔會膩,個焦糖仲帶少少海鹽咸香,完美收官!

食左D乜:

飲品:

1.Floating Fantasy

2.Golden heart tea latte

前菜:

煙三文魚薄切、醃小蘿蔔, 香橙忌廉汁

主食:

衛生:★★★★☆

抵食:★★★★☆

餐廳:How To Live Well

地址:尖沙咀K11購物藝術館2樓201-01號舖

复古温馨的装修风格给人感觉很舒适!很想就这么放松地和朋友在这聊一下午天当然炫饭也很重要‼️一家经常更新菜品的餐厅真的很吸引我而且还是跟一些艺术品牌联名前菜选的三文鱼薄切🍣,搭配了腌萝卜和香橙🍊忌廉汁,很开胃!主食1️⃣扒日本豚肉🥩,贼拉厚实,淋上肉桂苹果酱,适配度满分!烤南瓜🎃真的我一个不爱吃南瓜的人都觉得好香甜🤤2️⃣黑松露野菌菠菜扁意粉🍄完美保留了蘑菇的汁水,每一口意粉伴随着黑松露的香味🍹分别是他们门店限定特调,不仅颜值高,而且很好喝伊⻉诗抹茶🍵和椰⼦⽔🥥的结合,装饰上奶油和椰丝,另⼀杯是菠萝⻛味的咖啡☕️🍰甜品是抹茶慕斯和抹茶雪糕,很细腻,搭配着吃也不会太甜~
复古温馨的装修风格给人感觉很舒适!
很想就这么放松地和朋友在这聊一下午天[自拍R]
当然炫饭也很重要‼️
一家经常更新菜品的餐厅真的很吸引我
而且还是跟一些艺术品牌联名

前菜选的三文鱼薄切🍣,搭配了腌萝卜和香橙🍊忌廉汁,很开胃!

2️⃣黑松露野菌菠菜扁意粉
🍄完美保留了蘑菇的汁水,每一口意粉伴随着黑松露的香味

🍹分别是他们门店限定特调,不仅颜值高,而且很好喝

🍰甜品是抹茶慕斯和抹茶雪糕,很细腻,搭配着吃也不会太甜~