2025-04-25 82 瀏覽
一直好想嚟試吓,今日終於有機會。去到門口以為自己入咗傢俬舖,行咗一段時間先至知道原來個餐廳要喺間舖頭嘅在入邊,行到好入好入。餐廳以木係傢俬風格為主,有不同嘅枱凳組合,可以坐梳化,可以坐正統餐廳凳,或者係靠窗嘅high Chair,任君選擇。食物質素我覺得係Standard,叫咗「牛腹肉」,七成熟都偏生,唔係好食得生嘅人就要注意啦。另外叫咗個「明太子忌廉汁煙肉意粉」,明太子好味,意粉都煮得好食,不過整體就略為鹹咗啲。我哋叫咗套餐,包咗一個餐湯,同埋有rosemary嘅餐包👍🏻咖啡叫咗latte,冇乜特別驚喜,反而個甜品寄出色,其中一個係cheese cake,另外一個係開心果Tiramisu杯。

2025-04-18
  • Cheese  cake
2025-04-25 65 瀏覽
作為尖沙咀嘅居民,how to live well一直都係kuku經常去光顧嘅餐廳🍽️ 琴晚同朋友食飯,原來最近同@matsui9988仲有collab🤍🤍 店內仲有唔少超可愛嘅插畫💓💓.Food & Drink Ordered:蜜桃蝦沙律柚子蜜烤春雞半隻明太子忌廉汁煙肉意粉開心果意大利芝士蛋糕杯櫻花奶蓋椰青水櫻花蔓越莓茉莉茶梳打.Kuku食評:沙律材料好新鮮,再配搭芝麻油醋汁,超開胃!🤤🤤 main黎講我就比較鍾意柚子蜜烤春雞🍗 雞肉好嫩滑,柚子蜜汁經過烹調完美包裹住雞肉,啖啖柚子香好解膩~ 兩杯以櫻花做主題嘅seasonal drink都好有surprise🌸 甜品以依家超hit嘅開心果做tiramisu,滿滿嘅開心果mousse再加tiramisu base,超滿足🤰🤍

Food & Drink Ordered:

櫻花奶蓋椰青水
櫻花蔓越莓茉莉茶梳打
Kuku食評:
2025-04-24 64 瀏覽
朋友請食好西,嚟咗尖咀K11~ 餐廳選擇好多~ 但呢間How to live well, 就將現代日系營運模式搬咗嚟香港, 睇完傢俬同生活品味精品,就可以喺最入面嘅餐廳攤抖吓,享受美食~ 直接回應咗How to live well呢個招牌,仲比咗一個好好嘅答案,This is the living way~先嚟一份小食,再嗌主菜同甜品~蜂蜜炸雞塊 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️望落以為麥樂雞,但一入口, 脆感同味道都驚為天人!外層鬆脆不特止,仲加有cornflakes, 令脆度分有層次~ 調味適中,再加上適量嘅蜜糖,甜甜哋,真係好好食~ 令人愛不釋口~ 跟餐可選前菜/餐湯~ 👍🏻 沙律菜新鮮~雙拼Pizza - 日式照燒雞 + 香腸派對餅底烤烘得薄脆~ 揀咗9”細size, 適合一種細胃但貪食嘅女士~ 如果大胃嘅朋友可以揀12”, 越食越滋味~日式照燒雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️日式風味爆滿~ 除咗有日式燒汁之外,仲加有蛋黃醬同紫菜,令燒雞更惹味😋~香腸派對 ⭐️⭐️⭐️⭐️有多款腸,包括牛仔香腸、莎樂美腸、豬肉香腸~ 肉食愛好者一定好鍾意~ 蕃茄醬底,茄味同腸好夾~日式咖哩流心芝士豬扒飯 ⭐️⭐️⭐️日式咖哩微辣,怕辣嘅朋友都可以一
朋友請食好西,嚟咗尖咀K11~ 餐廳選擇好多~

先嚟一份小食,再嗌主菜同甜品

蜂蜜炸雞塊 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

跟餐可選前菜/餐湯~ 👍🏻 沙律菜新鮮~

雙拼Pizza - 日式照燒雞 + 香腸派對

~日式照燒雞 ⭐️⭐️⭐️⭐️

~香腸派對 ⭐️⭐️⭐️⭐️

日式咖哩流心芝士豬扒飯 ⭐️⭐️⭐️
日式咖哩微辣,怕辣嘅朋友都可以一試~
最出奇嘅係豬扒~ 切開有流心芝士!而且豬扒經過特別加工,係將一層層豬肉切成薄片然後疊起,喺最核心位置包有芝士後,外層就沾上粉漿再炸成吉列~ 所以豬扒非常鬆化易入口~ 不過略嫌肉片太薄,肉感不足~ 如果係想食原實實有肉感嘅豬扒,就唔好揀呢款啦~

食飽飽就要食甜品

檸檬撻 ⭐️⭐️⭐️⭐️
檸香味爆燈~ 撻底鬆脆~ 甜得嚟帶有檸檬嘅香酸味,令味蕾振奮~ 仲有少量水果陪襯,減少食甜品嘅罪惡感~

香蕉船新地 (雲呢拿雪糕+士多啤梨乳酪雪糕) ⭐️⭐️⭐️⭐️
香蕉上有一層薄薄嘅焦糖脆脆,配上香濃雲呢拿味凍冰冰雪糕,滿口香甜大滿足~ 再咬一條朱古力脆蛋捲
Wow 🤩 士多啤梨乳酪雪糕,酸酸甜甜,越食越想食~ 日式風味嘅香蕉船仲襯有抹茶蕨餅,煙煙韌韌之餘,中和雪糕甜味,味道質感層次倍增~
2025-04-06
2025-04-21 33 瀏覽
這間餐廳隱藏在商場的商舖內,真的不容易找,朋友經過門口也不知道內藏一間餐廳!餐廳環境舒適光猛,而且沒有限餐時間,食物質素也很不錯,雖然不是很平宜,但也算物有所值。服務員態度也很好,祇是有個別服務員可能太年輕,經驗不足,有點在夢遊的感覺!
2025-04-16 68 瀏覽
今日係同朋友出黎食下飯,我地一坐底就叫咗個兩人餐,一開始啲沙律前菜都好快到,我地見啲Main 未到再叫個小食拼盤同Pizza 。等個小食拼盤同Pizza 到,個Main 仲未見到,同啲侍應追咗幾次,個答覆係…..廚房個機紙出唔到單要再等。😀😀😀佢有用餐時間90分鐘 ,好在冇話夠鐘趕我地走。最後,個Main上咗啦,個牛好多筋,咬唔開🤣🤣🤣個Pizza 應該係即焗嘅,都好芝士🧀,個皮都好脆口。呢個都係其中係份Main 三文魚煎得唔錯,但有粒帶子有啲碎沙,最好食係鋪喺底嘅菠菜。呢份牛唔得。

佢有用餐時間90分鐘 ,好在冇話夠鐘趕我地走。

最後,個Main上咗啦,個牛好多筋,咬唔開🤣🤣🤣
個Pizza 應該係即焗嘅,都好芝士🧀,個皮都好脆口。
呢份牛唔得。
2025-04-14 51 瀏覽
同爸爸去開K11買家品,見到呢間木系嘅餐廳,環境舒適,木系的設計讓人放鬆心情😍有種慢活既感覺,慢慢地享受生活,坐低chill下,感受餐廳名字Live Well 的意思明太子忌廉汁煙肉意粉明太子同忌廉份量十足,食落好creamy,面頭有一大舊明太子,意粉好掛汁,啖啖都食到明太子,意粉煙韌好入味咖12寸Pizza (SIX CHEESE)揀咗SIX CHEESE,Six Cheese 嘅芝士用左6款唔同嘅芝士,芝士有拉絲效果,仲有豐富的蜜糖係隔離,整體豐富夠曬惹味另外仲有荃灣和銅鑼灣分店,大家千萬不要錯過🍊Passion BloomOld Rubbish🌱How To Live Well📍港鐵尖沙咀/尖東站 N2 出口, 步行約1分鐘香港尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201-01號舖

明太子忌廉汁煙肉意粉

12寸Pizza (SIX CHEESE)

另外仲有荃灣和銅鑼灣分店,大家千萬不要錯過

🍊Passion Bloom
Old Rubbish

🌱How To Live Well

📍港鐵尖沙咀/尖東站 N2 出口, 步行約1分鐘
香港尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201-01號舖
試食活動
唔講唔知,K11 Art Mall入面竟然有間咁chill嘅西餐廳!穿過傢俬店,行入少少就見到——全木系裝修,日式簡約風,坐低即刻有種「逃離商場喧囂」嘅慢活感,仲以為自己去咗京都嘅某間隱世Cafe~ 😌明太子控注意! 上菜嗰刻已經嚇親——成嚿明太子山咁高鋪喺意粉上面,仲要加埋跳舞嘅木魚,視覺效果滿分!🤩 撈勻之後每啖都食到粒粒明太子,鹹香爆珠,忌廉汁超濃郁但唔膩,意粉掛汁能力💯!煙肉同洋蔥脆脆哋,口感層次即刻豐富晒~✨ 小驚喜位:環境真係好靜,同商場入面其他餐廳完全兩個世界,適合傾偈/放空🤏會唔會返兜?絕對會!尤其想搵個地方Hea下嘅時候~

✨ 小驚喜位:

🤏會唔會返兜?
絕對會!尤其想搵個地方Hea下嘅時候~
  • 明太子忌廉汁煙肉意粉
2025-04-11 148 瀏覽
How To Live Well 行日式無印風,簡約木系裝修+水泥地,俾人一種好舒服好自在的感覺。cafe主打手沖咖啡同特飲,仲有不同嘅輕食,好輕鬆舒適嘅一個晚上☺️✨🥗大蝦沙律 👍🏻👍🏻👍🏻大蝦有四隻,大大隻,沙律新鮮開胃😋 ✨ 柚子蜜烤春雞 · 燒薯 👍🏻👍🏻👍🏻烤春雞🐓🍗有好多肉,去骨好容易🤭 烤雞用咗柚子蜜去燒,雞皮又香又甜 ✨ 明太子忌廉汁煙肉意粉 · 黑蟹籽👍🏻👍🏻👍🏻🍝意粉好彈牙,配料份量充足,有煙肉、明太子、木魚絲同黑蟹籽。忌廉汁好creamy ✨Young man 👍🏻👍🏻👍🏻🍹創意茶酒混搭,入口先是水果甜香,之後係回甘嘅茶味,口感有層次 ✨Snow white 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻威士忌+朱古力咖啡每次嚟都一定會嗌,朱古力同咖啡味好濃郁,好出色好好飲👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)

✨🥗大蝦沙律 👍🏻👍🏻👍🏻
大蝦有四隻,大大隻,沙律新鮮開胃😋

✨ 柚子蜜烤春雞 · 燒薯 👍🏻👍🏻👍🏻

✨ 明太子忌廉汁煙肉意粉 · 黑蟹籽👍🏻👍🏻👍🏻

✨Young man 👍🏻👍🏻👍🏻

✨Snow white 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
威士忌+朱古力咖啡
每次嚟都一定會嗌,朱古力同咖啡味好濃郁,好出色好好飲

👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(最推薦)- 👎🏻(可以唔使試)
2025-04-09 142 瀏覽
今晚友人想食西餐,選擇到尖沙咀How To Live Well,餐廳環境開揚闊落,坐得舒適食物質素唔錯, 確係啱晒三五知已,共聚的好地方啊!蜜桃蝦沙律配芝麻油醋汁,沙律菜很新鮮, 勁足料有蜜桃粒,彈牙口感的蝦,配搭醋汁令人更加開胃。柚子蜜烤春鷄.燒薯,雞外皮烤得酥香輕脆,肉質嫩滑多汁,雞胸亦都都唔會鞋口,配菜有邊菜及西蘭花,燒薯亦烤得外脆內香軟,好捧!明太子忌廉汁煙肉意粉·黑蟹籽,意粉上鋪滿木魚,明太子同煙肉粒都充滿鹹香感,忌廉醬汁Creamy濃郁,意粉軟硬適中,相當好味。飯後食番個甜點-開心果意大利芝士蛋糕杯,十分之滿足。飲品的Young Man& Golden Heart tea latte ,無論賣相同味道都十分之正架。

飯後食番個甜點-開心果意大利芝士蛋糕杯,十分之滿足。

2025-04-09
2025-04-08 115 瀏覽
🪵木系為主題嘅餐廳🍴總係比人一個好清新、自然嘅感覺😚靜靜地享受一餐感覺真不錯呢🥳🥗蜜桃蝦沙律:蜜桃🍑切到細細粒🔪撈埋沙律連埋芝麻油醋汁味道真係唔錯👅入面仲有好多爽口嘅蝦👍呢個前菜好開胃呀🥳🐣柚子蜜烤春雞:半隻春雞肉質嫩滑添👍烤焗出嚟又香又唔會肥膩🔥上枱已經聞到烤到香噴噴嘅烤鷄香味🤗好味道🤤配烤薯好唔錯呀🥳🍝明太子忌廉汁煙肉意粉:明太子忌廉汁醬汁好濃郁✅上面嘅脆卜卜嘅黑蟹籽令成碟意粉變得更有咬口呢👍🍧開心果意大利芝士蛋糕杯:一定要留肚食埋佢個甜品🍮仲有呢排大熱嘅開心果口味添💯見到即刻心心眼呀😍開心果同意大利芝士嘅味道好平均✅大杯又好味🤤🍹Young Man : 又好味又啱曬打卡📸入面有Apple Juice, Lemon Juice, Honey, Jasmine Tea, Cold Brew Coffee✅好喜歡呢🥳☕️Golden Heart Tea Latte : 唔想飲凍野可以揀呢杯熱飲☕️入面有焦糖糖漿、如意寶茶、燕麥奶、肉桂、蘋果脆片✅夠曬特別呀🥳

2025-04-07 119 瀏覽
木系舒適Café1️⃣明太子忌廉汁煙肉意粉配黑蟹籽好掛汁,好creamy,非常香濃.明太子係好大舊,所以好夠味,係我食過最出色嘅明太子意粉😋😍💰HKD$1482️⃣柚子蜜烤春雞配燒薯雞皮烤得剛好,肉嫩,配上清新柚子蜜.薯仔加左蜜糖好香甜💰HKD$1983️⃣日式炸山椒雞翼即炸熱辣辣,外脆內軟💰HKD$884️⃣櫻吹雪春天特飲,櫻花奶蓋椰青水,好清甜.💰HKD$785️⃣Young Man由蘋果汁,檸檬汁,蜜糖, 茉莉花茶加咖啡,味道好有層次,好易入口💰HKD$68飲品幾有創意,窗邊位可以望到景,sofa位坐得舒服
木系舒適Café
1️⃣明太子忌廉汁煙肉意粉配黑蟹籽
💰HKD$148

2️⃣柚子蜜烤春雞配燒薯
雞皮烤得剛好,肉嫩,配上清新柚子蜜.薯仔加左蜜糖好香甜
💰HKD$198

3️⃣日式炸山椒雞翼
即炸熱辣辣,外脆內軟
💰HKD$88

4️⃣櫻吹雪
春天特飲,櫻花奶蓋椰青水,好清甜.
💰HKD$78

5️⃣Young Man
💰HKD$68

飲品幾有創意,窗邊位可以望到景,sofa位坐得舒服
我算是食量較少的人 但是和一位朋友分享都要嗌三個主食 一個意粉、一份豬扒、一份薄餅 才剛剛好覺得飽 也刻意是等八折時間才進去 但價錢也是偏高 接近$300一位 性價比一般 環境不錯的 但是因為價錢問題應該很少機會再吃多次
但是因為價錢問題應該很少機會再吃多次
2025-03-27 1822 瀏覽
雙拼Pizza(雜腸拼日式照燒雞)12吋薄餅底烤得香脆,邊緣微焦帶麵粉香。雜腸用上意大利辣肉腸,鹹香中帶微微辛辣,油脂滲入餅底更添風味。照燒雞部分則驚喜地嫩滑,照燒醬甜度剛好,配上紫菜絲增添日式風味。雙拼組合意外地和諧,適合想一次試兩種口味的食客。 牛肉醬天使麵幼細的天使麵掛滿濃郁的牛肉醬,肉醬以絞肉慢燉,帶淡淡番茄酸香和香草氣息。麵條煮得al dente,口感爽彈,簡單卻見功夫。份量適中,作為主菜或分享都適合。 Time for Tea-quila 創意茶酒混搭!龍舌蘭酒的草本風味打底,加入蜜桃烏龍茶的淡雅茶香和蘋果汁的清新甜味,最後以蜂蜜平衡整體。入口先是水果甜香,尾韻帶茶葉回甘,酒精感柔和,女生也會喜歡。 巴拿馬90+火山谷 手沖咖啡(Geisha豆/Natural處理法)咖啡師推介的精品豆,一上桌已聞到奶油太妃糖的甜香。入口先是明亮的鳳梨酸甜,中段浮現熱情果的熱帶風味,尾韻乾淨帶蜜糖感。淺焙保留豆子原有的果香,酸度活潑但不刺激,即使放涼後依然層次分明,配甜點一流。 食物質素對得起價錢,尤其手沖咖啡和調酒顯出心思。環境輕鬆,適合朋友聚餐或獨自享受咖啡時光。唯一小建議是Pi

雙拼Pizza(雜腸拼日式照燒雞)

牛肉醬天使麵

Time for Tea-quila

食物質素對得起價錢,尤其手沖咖啡和調酒顯出心思。環境輕鬆,適合朋友聚餐或獨自享受咖啡時光。唯一小建議是Pizza可多些芝士,但整體已會再訪!
2025-03-24
2025-03-26 255 瀏覽
呢排密密睇傢俱 發掘到呢間日式家品都好靚😍 最入面仲有間西日fusion餐廳 樓底好高 設計好chill 好warm 非常適合忙完嚟呢度輕鬆下 食下嘢 環境非常舒適😚💛黑松露野菌菠菜意大利粉 $138非常適合輕食嘅我 味道唔算太濃 淡淡嘅黑松露味同野菌就係最佳配搭😋 意大利麵軟硬適中👍🏻💛12"日式照燒雞pizza 拼 海鮮pizza $186可以雙拼係非常貼心 一個pizza兩款口味🤗 雞肉嫩滑 仲有洋蔥 磨菇 青蔥 紫菜 即使醬料係蛋黃醬 一啲都唔會覺得油膩 而海鮮pizza 餡料都好豐富 有三文魚 蝦 墨魚 蜆肉 仲有木魚做toppings 豐富又滿足 💛Sunny Palm $58菠蘿soda 清甜可口 清新又解渴💛Sakura Fubuki $78櫻花奶蓋椰青水 味道幾fresh 幾特別 淡淡嘅櫻花奶蓋 攪勻 仲有清新椰青水味 整體幾清新👍🏻

💛黑松露野菌菠菜意大利粉 $138

💛12"日式照燒雞pizza 拼 海鮮pizza $186

💛Sunny Palm $58
菠蘿soda 清甜可口 清新又解渴

💛Sakura Fubuki $78
2025-03-21 303 瀏覽
屋企人喺尖沙咀行街經過K11呢間,入邊環境幾靚幾舒服又未食過,行到攰攰哋就入去食返個晚餐啦我哋揀咗梳化位位置,真係好舒服,間餐廳行木系風格,好岩文青既朋友我哋揀咗幾樣嘢食,Pizza就必點啦揀咗Sixx cheese pizza 芝士味好濃郁,但又唔會好膩好鍾意食芝士嘅朋友,芝士pizza真係無敵另外仲叫咗個小食拼盤雞翼洋蔥圈薯角,好岩鍾意食炸嘢嘅朋友配埋佢哋嘅沙律醬昇華咗主菜慢煮豚肉,賣相幾靚,口感都OK,但未算好驚喜總括嚟講一間餐廳都唔錯,岩休閒鍾意食西餐嘅朋友仔

我哋揀咗幾樣嘢食,Pizza就必點啦
揀咗Sixx cheese pizza

另外仲叫咗個小食拼盤
雞翼洋蔥圈薯角,好岩鍾意食炸嘢嘅朋友
配埋佢哋嘅沙律醬昇華咗

主菜慢煮豚肉,賣相幾靚,口感都OK,但未算好驚喜

總括嚟講一間餐廳都唔錯,岩休閒鍾意食西餐嘅朋友仔