2009-10-06 16 瀏覽
15-08-09補返之前的食評這天為了要跟友人到德福看電影, 又在唔餓的情況下試了這一間我們叫了一個芝士薯條, 黑椒熱狗, 果汁先生芝士唔夠多, 但好熱好新鮮, 但真係冇得同瘋薯比黑椒好香, 呢一個都真係幾不錯果汁先生太細杯, 大杯一點會仲好總結而言, 冇咩太出色, 但又唔係太差ge~
15-08-09

補返之前的食評
這天為了要跟友人到德福看電影, 又在唔餓的情況下試了這一間
我們叫了一個芝士薯條, 黑椒熱狗, 果汁先生

芝士唔夠多, 但好熱好新鮮, 但真係冇得同瘋薯比
黑椒好香, 呢一個都真係幾不錯
果汁先生太細杯, 大杯一點會仲好

總結而言, 冇咩太出色, 但又唔係太差ge~
我們吃的東西
cheese fries
黑椒熱狗
juice and ketchup
our light dinner~
2009-08-15
黑椒熱狗
Order 左兩份外賣既蘑菇熱狗 + 煙腸肉醬意粉餐。即炸的粗身薯條 份量適中 夠鹽味 夠熱. 外賣拎到屋企 都未變淋. Good. 煙腸肉醬意粉都好夠熱 顏色好靚 香味濃郁. 不過唔太夠味 要加醬汁. 磨菇熱狗的千島汁是有些少酸味 好味. 不過如果 裡面再夾多些 磨菇的話 就更好.我對 HOT DOG FORMULA 整體感覺相當良好. 一定會繼續幫襯這食店. 而且員工的工作態度好有熱誠 好有禮貌 十分Nice. 絕對值得一讚。
Order 左兩份外賣既蘑菇熱狗 + 煙腸肉醬意粉餐。

2009-10-04
慶祝紀念
紀念日
  • 煙腸肉醬意粉餐 :)
2009-09-06 10 瀏覽
我經過淘大見過此熱狗店但是從來沒有吃過,所以既然肚餓所以一定要試試,有時一隻熱狗會比吃一個中餐輕型得多,不會太過Heavy。 我吃的是法蘭克福熱狗餐,有一隻用法蘭克福腸做的熱狗,外表加上黃紅兩種醬,熱狗飽經過熱燙,所以特別美味。價錢HKD24-連肉醬薯蓉和罐裝可樂。我覺得非常抵吃。特別我喜歡回味在外國挨世界的時候吃一隻熱狗是獎勵自己的一種手段。坐在Downtown長凳上吃熱狗,一邊滿嘴紅色的番茄醬和黃色的芥辣醬,滿地也是一樣紅黃兩色醬汁,就是那樣挨過幾個年頭。 同伴吃的是蘑菇熱狗,HKD16。-一隻,醬汁是千島醬配蘑菇。 此店雖然座位不多,而且因為熱狗是即叫即煮,所以要等候片刻才有的吃。另外也有意大利粉提供,假如不喜歡吃薯蓉可以配薯條配肉醬。 店子雖然少,但是明顯看出員工是合資做生意的,所以不會是一般員工打工那種態度。所以值得支持。

法蘭克福腸熱狗
蘑菇熱狗
熱狗孖寶(芥辣和番茄醬)
Logo
2009-09-06
法蘭克福腸熱狗
蘑菇熱狗
熱狗孖寶(芥辣和番茄醬)
Logo
新開幾個月的小店,學期完了才來一試。點了磨菇熱狗,見圖以為上面黃色的是芝士才叫的,但原來是沙津醬呢..熱狗來的時候不是太熱,esp.那個包,但勝在鬆軟,蘑菇亦不會太少,腸就沒有什麼特別,不是脆脆的。跟餐薯條一般貨色,而且看到一粒粒的鹽在上面...唯一一讚的是這裡用粗薯條,因本人不喜歡幼的..餐飲可叫雲呢拿茶什麼的..一問之下店員示意是旁邊的外國茶包沖出來的,我還是叫了最普通的奶茶,值得一讚的是奶茶不是即沖的那些,有提供茶包與奶讓顧客自己沖調,雖然與外國快餐的style不太matchAnywayz $20多元一個餐,質素不是太差,其實算是抵食。至於熱狗常用到的茄汁與芥辣醬是自助的亦要自己取餐,如果店裡有幾個客人的話,食物要等好一會兒,我的熱狗來到才後上薯條,不過看得出幾個店員都在默默的做,態度認真值得嘉許吧還有餐具方面實在不太環保除了杯子外,其他都是紙紙膠膠..有機會的話,下次會試有芝士的熱狗。

新開幾個月的小店,
學期完了才來一試。

點了磨菇熱狗
見圖以為上面黃色的是芝士才叫的,
但原來是沙津醬呢..

熱狗來的時候不是太熱,esp.那個包,
但勝在鬆軟,
蘑菇亦不會太少,
腸就沒有什麼特別,不是脆脆的。

跟餐薯條一般貨色,
而且看到一粒粒的鹽在上面...
唯一一讚的是這裡用粗薯條,因本人不喜歡幼的..

餐飲可叫雲呢拿茶什麼的..
一問之下店員示意是旁邊的外國茶包沖出來的,
我還是叫了最普通的奶茶,

值得一讚的是奶茶不是即沖的那些,
有提供茶包與奶讓顧客自己沖調,
雖然與外國快餐的style不太match

Anywayz $20多元一個餐,質素不是太差,
其實算是抵食。

至於熱狗常用到的茄汁與芥辣醬是自助的
亦要自己取餐,
如果店裡有幾個客人的話,
食物要等好一會兒,
我的熱狗來到才後上薯條,
不過看得出幾個店員都在默默的做,
態度認真值得嘉許吧

還有餐具方面實在不太環保
除了杯子外,
其他都是紙紙膠膠..

有機會的話,
下次會試有芝士的熱狗。
小店但見整齊,Display出來的外國茶包也似乎是他們的賣點
磨菇熱狗+薯條+熱奶茶
2009-07-23
今天跟朋友見面,然後就來了這裡吃Lunch,點了這裡的Set lunch,是白汁吞拿魚蘑菇意粉,可以配薯條或肉醬薯蓉,我選了薯條。白汁意粉味道我認為一般,白汁味道不夠濃,份量比較少,整體很普通。而薯條是美式的,即是粗身的那種,我認為薯條不錯,是即炸的,好新鮮,而且我一向也認為粗身薯條特別好味D!這裡的食物整體我認為一般吧,不過勝在是即叫即做。另外,因為這間鋪太唔「就腳」,所以人客都不太多,想坐耐一點都沒有問題。
今天跟朋友見面,然後就來了這裡吃Lunch,
點了這裡的Set lunch,
是白汁吞拿魚蘑菇意粉,可以配薯條或肉醬薯蓉,我選了薯條。

白汁意粉味道我認為一般,
白汁味道不夠濃,份量比較少,整體很普通。
而薯條是美式的,即是粗身的那種,
我認為薯條不錯,是即炸的,好新鮮,
而且我一向也認為粗身薯條特別好味D!

這裡的食物整體我認為一般吧,
不過勝在是即叫即做。
另外,因為這間鋪太唔「就腳」,
所以人客都不太多,想坐耐一點都沒有問題。
2009-07-23
2009-06-05 10 瀏覽
叫左2個set,可以選肉醬薯蓉or薯條蘑姑熱狗+肉醬薯蓉+Zero芝士肉醬熱狗+薯條+Latta薯條係美式薯條,即係粗身果種,好好味,仲熱辣辣ga!熱狗係即叫即整,個包都係熱ga!d料都好好味!但個熱狗真係好細,男仔係完全唔夠食,只可以當tea食~肉醬薯蓉: ok!杯latta(加三蚊)真係好淡,跟住叫佢加糖醬,但加完都係好淡,奇怪!
叫左2個set,可以選肉醬薯蓉or薯條

蘑姑熱狗+肉醬薯蓉+Zero

芝士肉醬熱狗+薯條+Latta

薯條係美式薯條,即係粗身果種,好好味,仲熱辣辣ga!
熱狗係即叫即整,個包都係熱ga!d料都好好味!
但個熱狗真係好細,男仔係完全唔夠食,只可以當tea食~
肉醬薯蓉: ok!
2009-05-29
2009-06-03 2 瀏覽
收到傳單, 試下先!一個人, 叫左芝士熱狗同芝士薯條:芝士熱狗, $17 (定$16?唔記得), 食佢O既時候好似食PIZZA咁, 拉到D芝士絲出黎, 佢地係用車打芝士, 好好味! 個飽唔似IKEA咁凍冰冰, 係烘過O既, 條腸D好脆, D芝士醬叫"墨西哥芝士醬", 好似有D青椒味. 咁O既價錢即叫即做我覺得幾平芝士薯條, $19, 有D肉醬比客DIP, 佢地用粗DO既薯條, 即叫即炸(等左10分鐘), 薯條好難唔好食o既, 薯條本身係好平o既野, $19 好似唔平, 不過出面"愛爾蘭"食仲貴, 自己鐘意食都係忍唔到.... 薯條面頭d芝士又係 拉到D芝士絲出黎, 又係車打芝士, ok, 個肉醬都oko既, 好過dip 茄汁少少啦熱狗好食, 店仔細細, 個老闆都幾好傾架, 哈哈
收到傳單, 試下先!

一個人, 叫左芝士熱狗同芝士薯條:

熱狗好食, 店仔細細, 個老闆都幾好傾架, 哈哈
2009-06-01
  • 芝士熱狗!
2009-05-28 19 瀏覽
當日和老婆路過,見到有間熱狗專門店,我心諗開得熱狗專門店,緊係有啲賣點嘅!咁咪入去試吓囉!入到去order咗一客原味熱狗、一客肉醬熱狗、一罐可口可樂及一客中香草薯條。咁order完咪坐底等待食物,因此店屬開放式廚房,由於我本身都好鍾意煮食,咁我就好留意此店的製造食品嘅手法。首先我試食我老婆order嘅原味熱狗,個熱狗包唔知係烘得耐咗D or 個包已經唔多新鮮,個包非常之乾硬,條熱狗腸又唔夠脆身,醬料就因為係原味嘅關係就只得茄汁及芥辣!而我order嘅肉醬熱狗,個包都係非常之乾硬嘅!啲肉醬味道都O.K 又唔太特別。另外order嘅香草薯條,只不過係炸薯條加咗少少香草及俾咗3包他他醬,冇乜特色可言!另外有一點我要事先說明!本人已經唔係一個咁講求衛生嘅男人,但係現時咁嘅環境,作為一間食店,煮嘢食嘅廚師唔戴手套就拿起熱狗包開始製作、廚師還唔戴口罩及咀嚼着香口膠、又只穿上一身便服,連圍裙都唔着!相反收銀嗰位店員就穿上圍裙,攪咩呀!咁基本嘅嘢,呢間食店都做不到!請問此店還需評分嗎?

2009-05-24
$35 (宵夜)
  • 可口可樂
打返之前d食評先~其實想食好耐嫁啦...成日都冇咩機會!! 次次都食飽先經過 ><今次終於去左lu~晏就3點幾倒啦~果然好少人呀!! 不過真係太少位見d人個個食完都係好快就走lu~有果汁先生+蘑姑熱狗+肉醬熱狗... 重有加多個薯條... 不過唔知左個係咩醬...酸酸地ga~食落幾得意ge!!哈哈~ 整體上都ok啦!!靜靜地可以俾我地傾下計~~不過價錢上都唔平!!一次半次算了吧... 加上佢勝在唔趕人走~p.s. 最緊要佢有得自己選料就最好啦!!!
打返之前d食評先~

其實想食好耐嫁啦...
成日都冇咩機會!!
次次都食飽先經過 ><
今次終於去左lu~
晏就3點幾倒啦~果然好少人呀!!
不過真係太少位

見d人個個食完都係好快就走lu~

有果汁先生+蘑姑熱狗+肉醬熱狗...
重有加多個薯條...
不過唔知左個係咩醬...酸酸地ga~
食落幾得意ge!!
哈哈~ 整體上都ok啦!!

靜靜地可以俾我地傾下計~~
不過價錢上都唔平!!
一次半次算了吧...
加上佢勝在唔趕人走~

p.s. 最緊要佢有得自己選料就最好啦!!!
2009-04-29 23 瀏覽
28/4/09今天下午我同我男朋友到了九龍灣逛下街, 去了德福廣埸, 之後又去了淘大, 後來我們沿途經過一間新開的熱狗店, 但裡面地方都比較細, 大約得十六至十八個位, 後來見到都不算太多人, 我同他一起食個hot dog見到都好多熱狗的choices, 有磨菇熱狗, pickle 熱狗, 芝士熱狗, 吞拿熱狗&肉醬熱狗...etc而且有意粉的套餐後來我們order了個磨菇熱狗set&pickle 熱狗set, 選擇了一客薯條&肉醬薯蓉(但我叫了走肉醬), 餐飲order了fanta orange&熱奶茶我們可以在cashier order了之後, 我們可以坐了5-10分鐘後, 等叫number後可以到cashier 那邊取食物, sideboard放了兩支ketchup &mustard 可以讓客人用, 不過當我們坐下來的時候, 啲枱都好油跡不是太乾淨磨菇熱狗&pickle熱狗個包同個sausage 都好似不是焗, 好像是用微波爐番熱??都不脆口, 磨菇熱狗的千島汁是酸酸地, 都不是太好食, 所以我們都放了ketchup &mustard , 不過ketchup好酸又不甜薯條份量少,

不過當我們坐下來的時候, 啲枱都好油跡不是太乾淨

磨菇熱狗&pickle熱狗

薯條份量少, 個薯蓉個味好似有d mushroom 的味, 都只是好一般, 冇咩薯味

熱奶茶是用lipton 加上黑白brand 的牛奶, 味道都好好

這地方人流都好多, 所以他們都幾busy, 不過hot dog可以是焗還好一點
, 地方不算大, 所以好多客都是take away
薯條份量少
個薯蓉好像有mushroom 的味道,冇咩薯味
pickle dog $28
mushroom dog $27
加上mustard &ketchup會更好食^0^
lipton milk tea好正
menu
加上mustard &ketchup會更好食^0^
lipton milk tea好正
menu
到牛頭角下邨拍了照、逗留了差不多兩句鐘後。4pm我們便步行到隔鄰的淘大花園找地方歇歇腳,那邊超多食肆的喇!不過最後被《Hot Dog Formula》那特別的門面及裝潢吸引了…走進店內時,感覺像離開了香港、到了外國旅遊般(若食客是外藉人士的話,效果更佳,哈哈)…而此店的售賣形式有點像大家樂等快餐店,又是要先到收銀處付款,待店員叫號碼才拿「飛仔」取食物。點了兩個分別是$15-$16的「試吃推介」,可是因店子沒有供應檸茶(只有罐裝的雀巢檸檬茶吧)、檸水的關係,最終放棄了連飲品的「套餐」(雖然分別只須多加$3及$4)。待了一會,我們的熱狗出場了,先是我的芝士熱狗($16),就是鋪滿了芝士醬及內裡有點半融狀的芝士吧!脆皮腸熱騰騰的、麵包亦烘得不會一味「死實」。然後就是他的磨菇熱狗($15),我試吃了一口,除了磨菇外,還有點點像千島醬的味道,整體上比我的芝士熱狗好吃(其實之前我也想點磨菇熱狗的,只是因為想試試其他款式,於是點了芝士熱狗吧!)。不得不提店子用以盛載熱狗的小紙盒之特別設計,既方便食客進食,醬汁又不會沾染至桌上,感覺十分貼心。吃過了熱狗,我嚷著「好想食炭爐雞蛋仔呀~!」,於是又向著牛頭

不得不提店子用以盛載熱狗的小紙盒之特別設計,既方便食客進食,醬汁又不會沾染至桌上,感覺十分貼心。吃過了熱狗,我嚷著「好想食炭爐雞蛋仔呀~!」,於是又向著牛頭角下邨的方向回去了…

尚有更多照片於:http://www.pangsy.com/read.php?238
感覺像離開了香港
芝士熱狗
磨菇熱狗
盛載熱狗的小紙盒之特別設計
感覺像離開了香港
磨菇熱狗
盛載熱狗的小紙盒之特別設計
2009-01-30 10 瀏覽
琴日去左kln bay,間間野都咁多人既,本身打算食pizza hut同euro go go.但點知2間都咁多人既見到間野既hotdog可以自選配搭,好正咁WO,仲要間野無人,細細間咁,所以同BF就入去試下入到去我地反而無揀到自選配搭HOTDOGBF揀左個黑椒腸熱狗套餐,一個HOTDOG+$13就可以有杯野飲(ORANGE JUICE)+個薯蓉($38)我就要左個田園TUNA HOTDOG,多D菜就HEALTHY D ($25)而且個腸仔係特別D既,係白色既,有香草味黑椒腸熱狗真係好正,但對於我呢D怕SPICY既人黎講,都算係幾辣田園TUNA HOTDOG就比較溫和D,岩曬女仔食見到個CHEESE HOTDOG好似好正,但仲未試,下次一次要試試呀
入到去我地反而無揀到自選配搭HOTDOG
($25)
而且個腸仔係特別D既,係白色既,有香草味
田園TUNA HOTDOG就比較溫和D,岩曬女仔食
2009-01-05 13 瀏覽
雖然是一間小店, 因為它被紅色的鋪面吸引, 所以就入去看看. 原來是主打熱狗的快餐店, 有5,6張枱, 地方簡潔, 2位小組輪替做收銀, 入面有2位男士負責食物, 可能由於人手不多, 我前面有2,3張ORDER, 所以等了大約8分鐘我的食物來了. 我點了一客$35 田園熱狗餐. 田園熱狗原來是熱狗腸加上粟米, 洋蔥和生菜. 沙律都是大同小異的食物, 千島沙律醬是分開上的, 飲品的選擇都算多, 有罐裝汽水, 鮮橙汁, 奶茶, 咖啡或花茶. 我點了藍莓茶, 是茶包沖的. 服務和食物都OK啦, 如果堂食改用可循環再用的碗碟就更好. 這樣我會更樂意再次光臨.

田園熱狗餐
2008-12-21 9 瀏覽
經過淘大揾野食~ 見到呢間新開就好奇入去試~店內面積不大, 大概可以坐20-30人左右~ 但係佢o既"MAKE YOUR OWN DOG" 就好吸引!食法有少少似SUBWAY~ 1. 首先選擇一隻面飽~ 有 6 寸熱狗飽 ($6), 8寸熱狗飽($7), 6寸熱狗麥飽($7), 8寸熱狗麥飽($8)我要左8寸熱狗麥飽 ($8)~2. 選擇熱狗腸-- 嘩~ 真係好腸仔...!!! 有法蘭克福腸($16), 慕尼黑白腸($16), 維也納腸($16), 黑椒牛仔腸($15), 雞肉蘑菇腸(有兩條, $17), NUREMBREG ROASTED ($15), 芝士司華力腸($16), 煙椒辣腸(有兩條, $17), 德國香草豬肉腸($16), 素菜腸($16)我要左 慕尼黑白腸 ($16)~~3. 選配料~ 有好多款架, 要左甜粟米($1), 茄汁焗豆 ($2), 車打芝士 ($3)仲有其他例如吞拿魚沙律, 菠蘿...不過我唔想食太多, 就無要到LU~~~4. SAUCE-- 有12隻選擇~ 茄汁/MUSTARD 就唔駛加錢, 仲有沙律醬($1), 千島醬($1), 韓式地獄辣醬($2)
經過淘大揾野食~ 見到呢間新開就好奇入去試~

食法有少少似SUBWAY~
我要左8寸熱狗麥飽 ($8)~

2. 選擇熱狗腸-- 嘩~ 真係好腸仔...!!!
我要左 慕尼黑白腸 ($16)~~

4. SAUCE-- 有12隻選擇~ 茄汁/MUSTARD 就唔駛加錢, 仲有沙律醬($1), 千島醬($1), 韓式地獄辣醬($2), 肉醬($3), 乳酪沙律醬($2), 泰式甜辣醬($2), 日式芥辣沙律醬($3), 墨西哥芝士醬($2), 黑椒醬($3), 蜜糖黑醋芥辣 ($3), 熱狗酸瓜醬($2)

我要左 墨西哥芝士醬($2)!

8寸熱狗麥飽 ($8)+ 慕尼黑白腸 ($16)+甜粟米($1), 茄汁焗豆 ($2), 車打芝士 ($3)+ 墨西哥芝士醬($2)
因為太急想試下, 所以唔記得左影相..不過呢個combination 真係幾好~ 其中慕尼黑白腸係好爽o既豬肉~ 仲有麥飽又健康~ 再加埋甜粟米同茄汁焗豆~又新鮮, 同埋芝士醬~ 少少甜, 真係好好好食!!

呢度坐得都ok, 望住德福, 但係坐位比較少~ 不過食物真係岩晒我呢d好奇心重, 又心思思想試多d野o既人, 仲要加加埋埋都係$32! 食左咁多間熱狗店, 呢間款式比較多, 鐘意食辣又得~ 最衰我唔太好辣, 如果唔係會試下食 煙椒辣腸+韓式地獄辣醬呢!
可以任選熱狗的餐單~
好多人都好似我咁好奇入去食!!
  • 自選熱狗!