2023-08-29 219 瀏覽
放假同朋友食個晏先,menu設計令我忍唔住影左。▪︎蕃茄茸餐湯▪︎朋友覺得好酸,不過可能我鍾意幾酸既緣故,所以我覺得幾好飲🤣幾開胃。佢係蕃茄茸既質感,幾特別。▪︎香煎紐西蘭草飼肉眼扒配薯菜▪︎ $108朋友好似嗌7成熟,口感一般,略嫌有啲諧口。▪︎香煎西班牙黑毛豬扒配薯菜▪︎ $88豬好食過肉眼,肉質唔錯,味道都可以,配左紅酒汁,但個汁我又唔食到有紅酒味。。。。。▪︎Cappuccino ▪︎咖啡正常味道。朋友嗌左個茶,忘了咩茶,但係無乜味好似飲水咁,麻麻地。整體係ok既,黎上水都可以試下。

放假同朋友食個晏先,menu設計令我忍唔住影左。

▪︎蕃茄茸餐湯▪︎

▪︎香煎紐西蘭草飼肉眼扒配薯菜▪︎ $108

朋友好似嗌7成熟,口感一般,略嫌有啲諧口。

▪︎香煎西班牙黑毛豬扒配薯菜▪︎ $88

▪︎Cappuccino ▪︎

咖啡正常味道。

朋友嗌左個茶,忘了咩茶,但係無乜味好似飲水咁,麻麻地。

整體係ok既,黎上水都可以試下。
2023-08-12
2023-08-03 121 瀏覽
今日星期六放假,一於去上水嘅Holiday Cafe食個brunch啦!一入到去見到有個mic stand、一支mic同高櫈。問侍應佢話原來星期六日夜晚會有人唱歌表演。可惜我唔係夜晚去啦,如果唔係都可以聽下歌~😍Brunch set 早午餐套餐嗌左三個set,包是日餐湯或田園沙律同埋奉送咖啡或茶。我地嗌左一個湯同兩個沙律。我嗌左熱檸檬茶,朋友嗌左薑味汽水。跟餐沙律有車厘茄,落咗柚子醋微甜好清新。有啲黑椒粒,咬到就辣辣地。是日餐湯羅宋湯有薯仔紅蘿蔔洋蔥蕃茄好足料❤️傳統凱撒沙律加咗沙律醬、黑椒、煙肉粒、麵包糠和芝士片。與跟餐沙律不同,跟餐沙律偏甜,凱撒沙律有煙肉粒味鹹。❤️全日早餐All Day Breakfast 蛋可選煎蛋或炒蛋,我揀左煎蛋。有煙肉、扒番茄🍅、法式奶油餐包、茄汁豆、香葉腸、黑松露炒野菌和薯餅,超豐富!😻👏🏻👏🏻👍🏻👍🏻扒番茄🍅又大個又多汁😍🤤。野菌加左黑松露入口好香~法式奶油餐包好軟熟~薯餅炸得香脆不油膩😋❤️香煎青衣魚柳馬賽魚忌廉汁意大利飯青衣魚柳冇乜魚骨,啖啖肉食得好舒服~🥰還有蘑菇、芝士片和車厘茄等配菜。意大利飯有魚嘅鮮甜味~😋我嗌左熱檸檬茶,朋友嗌左薑味汽水。❤️熱檸

Brunch set 早午餐套餐
嗌左三個set,包是日餐湯或田園沙律同埋奉送咖啡或茶。

是日餐湯羅宋湯有薯仔紅蘿蔔洋蔥蕃茄好足料

❤️傳統凱撒沙律
加咗沙律醬、黑椒、煙肉粒、麵包糠和芝士片。
與跟餐沙律不同,跟餐沙律偏甜,凱撒沙律有煙肉粒味鹹。

❤️全日早餐All Day Breakfast
蛋可選煎蛋或炒蛋,我揀左煎蛋。

扒番茄🍅又大個又多汁😍🤤。
野菌加左黑松露入口好香~
法式奶油餐包好軟熟~
薯餅炸得香脆不油膩😋

❤️香煎青衣魚柳馬賽魚忌廉汁意大利飯
青衣魚柳冇乜魚骨,啖啖肉食得好舒服~🥰
還有蘑菇、芝士片和車厘茄等配菜。
意大利飯有魚嘅鮮甜味~😋

我嗌左熱檸檬茶,朋友嗌左薑味汽水。

❤️熱檸檬茶有茶香冇苦澀味👍🏻🥰

2023-08-03 113 瀏覽
/今晚和好友去到上水吃晚餐,我們找到一間出名的西餐進食,這裡除了美食,這裡還在每個週末晚上邀請現場樂隊演出,歌手唱得好好,用餐氣氛非常好,值得再次光顧❣️我們點了一道西冷牛扒配時令蔬菜及燒汁吃,牛扒煮得恰到好處,肉質鮮嫩多汁又軟林,味道十分美味。個人偏好medium熟度,而這份牛扒恰好達到這個熟度,也沒有過熟的問題。搭配多樣時令蔬菜可以減少油膩感,健康又美味💛另一道菜式是香煎紅菜頭漬三文魚配奶油薯蓉、時令蔬菜及時蘿忌廉汁。三文魚煎得香口,不會過火,配菜秋葵口感清爽,薯蓉幼滑又creamy。整道菜色搭配得非常好,令人回味無窮😋最後的甜品是黑森蛋糕,味道不算甜,很creamy、很美味好!📍 上水新祥街21號地舖

📍 上水新祥街21號地舖
2023-07-26 59 瀏覽
呢到既dinner set都幾抵食,野食大大份,好飽肚! 餐湯係蘑菇湯,仲有蒜蓉包,蒜蓉包係好脆口個款,可以點落個湯到食! Starter簡左炸芝士條,側邊仲有D沙律,感覺都健康D,芝士條夠熱,所以超級拉絲! 朋友就叫左洋蔥圈,同樣好脆口! 主菜叫左香煎帶子海膽汁貝殼意粉,海膽汁好濃! 貝殼意粉煮係岩岩好,唔會太硬。帶子好厚肉,成個意粉配搭好match! 安格斯牛肉芝士漢堡好大個,仲有粗薯條,份量超足! 漢堡好juicy,一咬就有肉汁係嘴邊。之後仲個蛋糕! 係red velvet cake,口感絲滑輕盈,又唔會太甜! 大滿足! 原來呢到仲有happy hour 優惠! 好抵! 下次可以簡岩時間黎!
2023-07-25 1039 瀏覽
琴晚收工去左上水搵西餐廳,見到呢間裝修幾別緻就入左試試, 我同朋友點咗兩份dinner set,每一道菜都好精緻,味道同份量都十分出色!餐湯 - 蘑菇忌廉湯配蒜容包,湯嘅質地好滑順,滋味香濃,蘑菇味道鮮美。蒜容包加入咗大量嘅蒜茸,焗得非常香脆,岩哂蒜味愛好者!頭盤 - 有墨西哥脆片配自家制肉醬,脆片好鬆脆,肉醬香濃唔膩口。另一個係玫瑰花蜜醬脆炸雞翼,雞翼醬汁好特別,夠哂香甜又玫瑰花香味!香脆JUICY! 主菜-炭烤澳洲草飼西冷牛扒、時令蔬菜、燒汁 (7成熟),牛扒煮得恰到好處,肉質鮮嫩多汁又軟林,好夠牛味且份量亦都好大! 配上多樣時令蔬菜可減油膩感,夠哂健康-香煎比目魚、奶油薯蓉、時令蔬菜、煙肉忌廉汁,比目魚肉質鮮美,魚皮煎到好香脆,配上煙肉忌廉汁好好味! 奶油薯蓉味道令人驚喜,好幼滑令我一啖接一啖停吾到口,十分滿足!甜品方面,今晚係芝士蛋糕,蛋糕質地濕潤香滑,芝士味道濃郁,唔會太甜岩哂我!餐廳嘅氣氛好舒適,環境整潔同溫馨,服務員亦好友善,令人感覺好放鬆!星期五六日仲會有 Live Band 駐場演出,下次再黎先! ⭐⭐⭐例外一提,平日夜晚7:00會滿座需要等位,來之前book定枱穩陣

主菜

⭐⭐⭐例外一提,平日夜晚7:00會滿座需要等位,來之前book定枱穩陣⭐⭐⭐
2023-07-24
2023-07-20 58 瀏覽
難得一間cafe有素食早餐🥰岩曬我🤤夜晚變身酒吧餐廳仲有live表演🤤————————————Set Lunch Holiday 素食早餐配乳酪燕麥水果杯(煎蛋/炒蛋,黑松露炒野菌,扒蕃茄,薯餅,茄汁焗豆,法式奶油餐包) $98面包配佐我最鐘意食既Brioche❤️好香口🥰素食早餐嚟講份量好多乳酪燕麥杯好健康好正🥹減脂食呢個就perfect 🤣Tiramisu $58口感好滑 輕微酒味❤️峇里冰茶 $58青蘋果、新鮮薄荷、青檸汁、檸檬茶好fresh❤️仲好吸睛🤣推介————————————

難得一間cafe有素食早餐🥰岩曬我🤤
減脂食呢個就perfect 🤣

Tiramisu $58
口感好滑 輕微酒味❤️

峇里冰茶 $58
青蘋果、新鮮薄荷、青檸汁、檸檬茶
好fresh❤️仲好吸睛🤣推介

————————————
2023-07-09 75 瀏覽
呢到寫星期六同星期日9點開門 行過黎 又大肚 一心見網上咁多好評諗住過黎試下 星期日11點幾 去到門口都未開門真係好失望唔會再特登走黎食都唔係寫左幾點就幾點開門一d信用都無
呢到寫星期六同星期日9點開門
一d信用都無
2023-07-09
早餐
2023-07-07 58 瀏覽
餐廳既 dinner set好豐富,包左小食 + 主菜 + 飲品 + 是日甜品 + 餐湯蒜香多士。見到佢親民既價錢,估唔到牛扒同烤春雞兩樣食物都好有水準!⏩️ 炭烤澳洲草飼西冷牛扒配時令蔬菜及燒汁 Grilled Australia Grass-fed Sirloin with Seasonal Vegetable & Gravy $238牛扒又juicy又大份,煎香左牛扒表面,但入面肉質又唔會過老。 ⏩️ 南非辣醬烤法園春雞配脆炸薯條及田園沙律 Roasted Peri-peri Chicken with French Fries & Garden Salad $168辣醬好入味但唔算嗆口,就算唔係好食得辣既人都可以應付到。值得一讚薯條炸到金黃酥脆,十分開胃。⏩️小食: 墨西哥脆片配自家製肉醬,脆炸雞翼❤️逢星期一至五3pm-8pm都有Happy Hours Drink Menu,包括有唔同既beer, cocktail, mocktail,平均~$50蚊左右好抵飲! ❤️特別可以試吓逢星期五六日 7點後過嚟餐廳,因為會有駐場歌手帶嚟Live music,成個cafe更加有氣氛。好似落左bar

Sirloin

Peri-Peri Chicken

⏩️小食: 墨西哥脆片配自家製肉醬,脆炸雞
Nachos
炸雞翼

Matcha Chocolate

❤️特別可以試吓逢星期五六日 7點後過嚟餐廳,因為會有駐場歌手帶嚟Live music,成個cafe更加有氣氛。好似落左bar咁進餐體驗好豐富,名乎其實去左holiday一樣既cafe!
Sirloin
Peri-Peri Chicken
Nachos
炸雞翼
Matcha Chocolate
  • 炭烤澳洲草飼西冷牛扒
  • 南非辣醬烤法園春雞配脆炸薯條
2023-07-07 53 瀏覽
餐廳環境舒適,坐位闊落,服務員態度亦都很好,非常有禮貌。今日去咗食晚飯,同朋友一人order左一個set dinner,有前菜,餐湯,主菜仲有甜品。前菜:迷你水牛芝士菠菠沙律水牛芝士口感十足,沙律菜新鮮,個汁都幾清新。主菜:香煎香辣原隻魷魚墨魚忌廉汁意大利飯😊👍🏻👍🏻十個讚!高級水準!原隻魷魚真係好大隻,好爽好新鮮!十分回味。意大利飯墨魚汁超香濃,飯質彈牙而且大大粒,口感十足👍🏻星期一至五,3pm-5pm仲有happy hour ,drink menu 有不少cocktail ,mocktail, wine , beer選擇,價錢仲好抵飲,嗰度有live band ,氣氛唔錯,三五知已去chill 一chill嘅好地方👍🏻
餐廳環境舒適,坐位闊落,服務員態度亦都很好,非常有禮貌。

前菜:迷你水牛芝士菠菠沙律
水牛芝士口感十足,沙律菜新鮮,個汁都幾清新。

主菜:香煎香辣原隻魷魚墨魚忌廉汁意大利飯😊👍🏻👍🏻

2023-07-06 46 瀏覽
上星期跟友人到上水食早餐,找到這一間cafe,裝潢不錯,我們每人各自點了一份all day breakfast配一杯飲料;All day breakfast 有炒蛋、麵包、沙律、薯餅、焗豆、Bacon、炒菇及腸仔;炒蛋炒得剛剛好、Bacon略嫌偏乾少少,整體也不錯!價錢非常相宜,質素也不錯,亦是好好聊天的地方!🫶🏻假日好適合chill chill 的地方!我點了熱抹茶牛奶,很好,餐廳可選走甜的選擇;店員都提醒我走甜偏淡,最後發現真的比較淡,還是有甜味比較好;但都不錯☺️

All  day  breakfast
抹茶朱古力、抹茶牛奶

2023-06-18
$60 (早餐)
All  day  breakfast
被佢哋逢星期五六夜晚嘅live band吸引😽黎到呢間位於上水嘅cafe夜晚有dinner set 同happy hour 好抵💥是日餐湯 - 番茄雜菜湯好多料 好多雜菜係比較清甜嘅番茄湯💥香脆蒜蓉多士幾香蒜蓉味焗到好脆😽💥 炸拉絲芝士條炸得好香口 超拉絲🤣💥時蘿白酒忌廉汁藍青口 +$38呢個好抵食!份量好似出面1xx嘅份量雖然青口唔算好大但時蘿白酒忌廉汁好出色好creamy 同好重芝士味配埋青口一流💥慢煮西班牙豬鞍$ 188豬鞍好厚好大塊但煮到岩岩好中間嘅肉質仲係幾嫩 唔會overcook配埋清爽解膩嘅蘋果蓉醬同埋薯角🫣💥紅菜頭漬三文魚配奶油薯蓉 $ 178魚皮煎到好香好脆用紅菜頭漬三文魚肉質比較紮實但幾特別 奶油薯蓉好香滑 奶油味唔會太濃 岩岩好💥時日甜品 - 朱古力蛋糕好濃朱古力味細細件岩岩好💥Roman Holiday $58💥Mojito $588點前有hh 真係好抵🤣Roman Holiday 果味重 易入口 岩曬女士😽Mojito就好清爽😽 唔錯⚠️總結主菜好大份 價錢好抵$200內就有曬前菜 餐湯 主菜同飲品星期五六仲有live band睇岩曬同朋友happy frida

被佢哋逢星期五六夜晚嘅live band吸引😽

$200內就有曬前菜 餐湯 主菜同飲品
星期五六仲有live band睇
岩曬同朋友happy friday chill下😽

2023-07-03 34 瀏覽
星期日holiday~緊係訓到自然醒😌食返個靚Brunch❤️黎左上水*holiday Cafe*餐廳weekend夜晚會有Live Music🎤Brunch價錢算合理~包是日餐湯/田園沙律餐飲可以半價轉特飲~*凍Latte&凍抹茶鮮奶(好貼心糖漿係另上,甜度自己調節)叫左兩個set*Holiday 素食早餐配乳酪燕麥水果杯$98*香辣煙肉蕃茄醬雞柳扁意大利粉$88黑松露炒雜菌炒得好香同埋好重黑松露味道~蕃茄煎得岩岩好💪🏻多汁.燕麥杯有驚喜,無糖乳酪加上水果、脆脆燕麥 口感十足💪🏻扁意粉軟硬適中而且十分掛汁,茄汁甜酸度剛好😋雞柳份量亦好多🤩抵食整體來講,餐廳食物既水準屬中上同埋呢個價錢嚟講絕對抵食💪🏻

黎左上水*holiday Cafe*

餐廳weekend夜晚會有Live Music🎤

Brunch價錢算合理~包是日餐湯/田園沙律

餐飲可以半價轉特飲~

*凍Latte&凍抹茶鮮奶
(好貼心糖漿係另上,甜度自己調節)

叫左兩個set
*Holiday 素食早餐配乳酪燕麥水果杯$98
*香辣煙肉蕃茄醬雞柳扁意大利粉$88

黑松露炒雜菌炒得好香同埋好重黑松露味道~

整體來講,餐廳食物既水準屬中上同埋呢個價錢嚟講絕對抵食💪🏻

2023-07-03 37 瀏覽
今日去上水探朋友,喺地鐵站附近揾間cafe 坐下傾下計食下野,經過新祥街見到呢間叫Holiday Cafe 既餐廳好似唔錯,門口有餐牌睇,價錢都好親民。服務員好有禮貌,安排我地坐近門口既四人枱,可以坐得舒服少少,除咗餐枱餐椅外,餐廳仲有梳化位,適合唔同既顧客😃😃我地入去係食早午餐,套餐包有餐湯或沙律,仲有飲品,主菜的選擇都好豐富,想食light d 或者當正餐食既選擇都有。我同朋友就叫咗一客Holiday 素食早餐配乳酪燕麥水果杯和一客炭烤澳洲草飼肉眼配脆炸薯條伴燒汁。揀咗一個餐湯- 蕃茄忌廉湯和一個沙律,當日沙律係水牛芝士波波配蕃茄沙律。Holiday 素食早餐配乳酪燕麥水果杯- 炒蛋、黑松露炒野菌、扒蕃茄、薯餅、茄汁焗豆、法式奶油餐包- 我最鐘意果乳酪燕麥水果杯,好多燕麥和水果,好健康🙂🙂炭烤澳洲草飼肉眼配脆炸薯條伴燒汁- 肉眼肉質唔錯,調味適中,唔洗再點落其他醬汁,叫咗五成熟,廚師都做到要求😊😊😊飲品叫咗一杯mocha 一杯凍檸茶,朋友話佢杯mocha 好飲,下次我就再黎試下😁😁Holiday Cafe (上水)上水新祥街21號地舖

Holiday 素食早餐配乳酪燕麥水果杯
- 我最鐘意果乳酪燕麥水果杯,好多燕麥和水果,好健康🙂🙂

炭烤澳洲草飼肉眼配脆炸薯條伴燒汁

Holiday Cafe (上水)
上水新祥街21號地舖
2023-07-02
午餐
2023-07-03 34 瀏覽
上水雖處於香港最北,但美食一樣多不勝數,可以找到經營多年的老店,可是好吃的西餐卻不容易找到,Holiday Cafe可算是區內少有的高質西餐廳,每逢星期五六晚上都會邀請live Band演出,歌手唱得好好,用餐氣氛非常好,值得回頭再訪Dinner set 包含是日餐湯+蒜香多士+自選小食+主菜+甜品套餐包含的蒜香多士仲係自家製作,麵包非常香脆,我特別喜歡蘸上餐湯一起吃香煎香辣原隻魷魚墨魚忌廉汁意大利飯 $188這款真的一定要點!原隻魷魚火候非常好,好厚肉口感完全唔會靭,香辣的口味是有點BBQ香辣的感覺,忌簾墨魚汁有鮮味,而且份量十足,女仔真係食唔晒,真係好滿足炭烤澳洲草飼西冷牛扒配時令蔬菜及燒汁$238 肥瘦適中肉質中上水平,利用炭火燒牛排難度高,一開始要夠高溫封住肉汁,個人偏好medium也沒有過熟,雖然價錢沒有很貴,但是餐廳沒有馬虎,肉味香濃好吃!—————————————————Holiday Cafe (上水)上水新祥街21號地舖—————————————————#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover

Dinner set
包含是日餐湯+蒜香多士+自選小食+主菜+甜品

香煎香辣原隻魷魚墨魚忌廉汁意大利飯 $188

炭烤澳洲草飼西冷牛扒配時令蔬菜及燒汁$238

—————————————————

Holiday Cafe (上水)
上水新祥街21號地舖

—————————————————

#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hongkong #hongkongfood #香港 #紀念日 #點贊 #互贊 #福利 #香港美食 #吃貨 #美食攻略 #美食 #上水cafe #上水美食

___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
外賣送餐
2023-07-02 50 瀏覽
我同老公住附近打算落樓食個tea,咁之前已經經過想入去試下,今次終於黎,我地2:30入座order左一個肉眼扒,一個墨西哥豬肉夾餅,一杯凍檸茶,一杯凍檸水,個女staff仲覆左一次單,fine!跟住我地等左好耐,d員工都有同我地對視,但嘢飲前菜一樣嘢都冇比過我地,我地等到3:00pm幾忍唔住問d staff,結果話冇同我地落單仲話唔記得左我地叫過d咩!最後真心嬲我走直接走人,冇食過任何野!我想講,d staff望左我地幾次見到檯面上冇任何飲品野食係唔係應該要check下有冇人漏單?點解等左成半個鐘一杯凍檸茶都冇係唔係應該有責任去check返個客有冇order?同埋樓面眼見係有4-5個staff,冇一個係跟進我地張台,呢d員工請返黎係趕客,我一定祝你老細生意興隆!
最後真心嬲我走直接走人,冇食過任何野!