2021-06-09
平日喺上環返工,難得happy Friday 想搵間餐館chill下同同事食好啲,所以就揀左最近好多人去打卡嘅餐廳—#HAPI🥳入到去環境超級開揚,餐廳周圍仲擺放左唔同art piece,特別適合鍾意打卡嘅朋友❤️Hokkaido Sea Urchin | Cauliflower精緻賣相嘅海膽菜式十分吸睛😍大廚用上北海道海膽,但有別於平時海膽刺身嘅做法,佢加左椰菜花忌廉同一啲醃製椰菜花,味道酸酸地可到帶出海膽嘅鮮味🥰作為前菜好開胃👍🏻👍🏻Zamponge (Pig Trotter) | Toulouse Sausage | Tomato Braised Lentils | Salted Potatoes平時食開嘅肉餅都係用肥瘦豬絞肉剁成,但今次喺#HAPI 食到嘅實在令我十分驚喜啊😱#HAPI 大廚用上豬皮豬腳剁成肉餅去煎炸煮,外層裹上香草調味嘅麵包糠做成綠色嘅炸漿,好特別🥶肉餅口感外脆內軟,而剁碎嘅豬腳又帶有少少骨膠原,口感豐富👍🏻佐料就用左扁豆、蕃茄、紅椒烹煮,加埋甜醋就帶出左少少酸味,不錯不錯👍🏻整體環境好Instagrammable,食材新鮮而且試到呢度獨有菜式,值得一試!
Hokkaido Sea Urchin
Zamponge (Pig Trotter)