2013-06-02 105 瀏覽
尋日同男朋友share 食呢個"心花怒放",一次過食足6隻味既雪糕。加埋一,$98。今次我地揀咗比利時朱古力、綠茶、夏威夷果仁、strawberry cheesecake、mango with passion fruit、cookie with cream.有少少失望係綠茶味唔夠甘味。mango with passion fruit太甜,甜到好似放咗包糖入口嗒禁。都係strawberry cheesecake 同夏威夷果仁最好食。另外,份量都算大,2個人share都好飽足。建議唔好飯前食,否則食唔落飯。

2013-05-31
下午茶
用餐優惠
其他
  • Strawberry cheesecake
  • 夏威夷果仁
Used my Coupon and got a single scoop of Caramel biscuit at the HD branch near the WTO.As usual Häagen-Dazs' icecreams are smooth and silky, the flavour I got this time was caramel and biscuit which had generous pieces of biscuits and caramel swirls in it.The caramel taste was lovely and intense.Next time I will try the caramel leche.
題外話/補充資料: ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $0 - used free single scoop coupon [b]Service:[/b] Ok [b]Yummy factor:[/b] OK [b]Sweetness levels:[/b] Just right [b]Napkins provided:[/b] Yes [b]English Menu:[/b] Yes ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
外賣自取
用餐優惠
其他
2010-11-07 27 瀏覽
真係唔知 haagen dazs 原來有 tea set! $45 有cake (3 choices: strawberry marble cheese, chocolate, 另一隻都係cheesecake) + 1 scoop + 1 drink! 好抵!strawberry marble cheesecake麻麻, chocolate cake好d, mousse幾滑, rum raisin ice-cream唔駛講依然好味啦! 杯 hot chocolate 都幾好!tea set:一至五, 2-6pm!早收工就黎慶祝下, haha.又有九二折privilege card

hot chocolate 都幾好!

又有九二折privilege card
hot chocolate
strawberry marble cheesecake with rum raisin ice-cream
chocoalte cake with rum raisin ice-cream
9月3日, 經過hargen dazs發現佢靜靜雞推出咗新口味, 長期有free scoop coupon 喺身嘅呀菲又事不宜遲即刻試下先!::: caramel biscuit & cream ::: free奶味濃濃~ 質地滑溜~ 間中咬到一粒粒脆口嘅焦糖餅碎! 呢個新味唔錯~ 哈哈~ HD出品幾時都有品質保證! Good!

哈哈~ HD出品幾時都有品質保證! Good!
caramel biscuit & cream
2010-11-03
3 分鐘 (外賣自取)
宵夜
caramel biscuit & cream
5月28日, Yeah~ 甜品當飯食! 喜聞世貿中心對面嘅haagen dazs重開, 雖然大舖搬細舖… 環境變成長長窄窄, 不過細舖都好過無~ 今晚仲特登同呀比黎試新店~ 新張優惠$120可以揀兩款堂食甜品, 我地就揀咗呢間謝斐道店限定嘅獨家甜品~::: Bread Pudding Passion::: 有個熱暖嘅焗麵包布甸加兩球自選嘅haagen dazs雪糕~ 呀菲又再揀選佢嘅兩大最愛tiramisu同baileys味! HD出品嘅雪糕品質好係絕對無容置疑~ 但不得不讚佢個bread pudding都做得好好~ 面頭焗得微焦, 面層d麵包粒好脆, 入面d pudding好軟綿綿, 甜度適中唔過甜, good! 唯一唔好係個布甸兜太熱, d雪糕又直接掂到個兜, 搞到好快溶… 所以要迫住食快d…::: Lost in Manhattan ::: 真係美味到迷失曼克頓! 成個甜品配答真係可以滿足晒呀比~ 除咗朱古力片同底下嘅Chocolate Brownie, 指定嘅3種雪糕都係呀比嘅至愛, 跟本唔需要改~ Cookies and Cream, Chocolate Chips, Bel

::: Bread Pudding Passion:::

::: Lost in Manhattan :::
真係美味到迷失曼克頓! 成個甜品配答真係可以滿足晒呀比~ 除咗朱古力片同底下嘅Chocolate Brownie, 指定嘅3種雪糕都係呀比嘅至愛, 跟本唔需要改~ Cookies and Cream, Chocolate Chips, Belgium Chocolate一貫好濃郁嘅味道, 配上朱古力食層次更加高! Chocolate Brownie都好重朱古力味, 不過稍為硬咗少少~ 各種味道夾埋一齊好完美~ 正!

好味又滿足~ haagen dazs d雪糕好味之餘估唔到d甜品都整得咁好味~ yummy!!
Bread Pudding Passion
Lost in Manhattan
2010-05-28
$66 (宵夜)
Bread Pudding Passion
Lost in Manhattan
2010-08-01 13 瀏覽
天時暑熱..唔好話無胃口..更加唔想擺熱野入口..行街行到又熱又口渴!!呢個時候最好就係飲杯雪糕特飲~!!同男友去到Haagen-Dazs..就買左杯'陶醉舞曲'試下~!!陶醉舞曲醇香比利時朱古力同咖啡雪糕,鋪上滑忌廉,朱古力醬及朱古力棒..1個字形容"甜"!!雖然咖啡味好香好濃..但係真係太甜太rich!!而且飲完超濟~!!唔係好岩我..

陶醉舞曲
Intimate Dance
2010-06-13
外賣自取
昨日黃昏黑色暴雨,故在公司待至7時才離去,但到銅鑼灣時,只有一位到達,尚有兩位未到,還要等多2小時,雖然黑色暴雨已除去,但黃色暴雨也不遜色,故與友人研究一番後還是來這裡暫避~原本打算到TIMES SQUARE,因為印象中該分店的座位較為舒服,對於我們需要坐兩小時來說比較理想,可惜到達後方發現原來結業了 ,唯有改到這間,進門時已心知不妙,因雪糕的櫃位已比一般縮小了,進去後發現原來只有數張細檯,且坐的不太舒服,只有近門口的幾張較為合適,但在這天氣下,也不想再四出尋覓地方,唯有坐下~由於已大約7:30PM,大家也頗餓,故我們各自叫了一份食品,最可惜的是友人的Bread Pudding Passion來到時大家也樂極忘形地吃,吃完後才發現未拍照! 好在我Banana Split有拍,但卻沒有前者特別,唯有待下次有機會再拍吧!Bread Pudding Passion - 等了大約15-20分鐘,Bread pudding奉上時真的時熱烘烘的,一向不太愛吃這個的我,也忍不住試了一口... 面層的麵包粒焗的很鬆脆,一點也不會硬,裡面好像是燉蛋般,很幼滑,很濃蛋香味,卻不會很甜,將鬆脆的麵包粒連同幼

Bread Pudding Passion - 等了大約15-20分鐘,Bread pudding奉上時真的時熱烘烘的,一向不太愛吃這個的我,也忍不住試了一口... 面層的麵包粒焗的很鬆脆,一點也不會硬,裡面好像是燉蛋般,很幼滑,很濃蛋香味,卻不會很甜,將鬆脆的麵包粒連同幼滑的蛋一起吃,即時愛上了!這個推介!
雪糕點了strawberry及summer berries,一向愛吃士多啤梨雪糕的友人,已因我的推介轉到了summer berries︳哈哈!

Banana Split - 雖然這個沒前者那麼吸引及有驚喜,但也很不錯的。奉上的waffle餅很明顯是新鮮烘起的,吃起來暖暖脆脆,加上雪糕一起吃,凍冰冰時又暖暖的,軟綿綿卻又脆脆的,感覺很有趣!香蕉切面掃上了蕉糖微焗,故有點脆脆的感覺~ 雪糕點了summer berries、belgian chocolatae及mango passion fruit,我一向選擇belgian chocolate是併mango sorbet,皆因我愛前者香濃的朱古力味,但卻偏甜,後來發現與mango sorbet併在一起吃,mango sorbet的酸味中和了偏甜,卻依然吃到香濃的朱古力味,怎料這裡沒有mango sorbet!
唯有改用mango passion fruit代替吧!效果不太理想,但三種雪糕分開吃依然是好吃的!

這裡的specialities真的不錯,唯一問題出在雪糕,款式比一般少,而且奉上時比一般店軟身,未吃到1/3已溶掉一半~ 有點不知從何入手的感覺~ 再者這裡的坐位實在不舒服,且很有壓逼感,看來要多做功課,才能好好享受堂食的感覺吧!

Banana Split
2010-07-22
Banana Split
  • Bread Pudding Passion
2010-07-05 9 瀏覽
Haggen Dazs始終都係係shop食先好食~今次叫左個心花怒放 Flower Blossoms , 有6個球可以自己簡唔同既flavor~今次叫左Strawberry, 冧酒, 比利時Chocolate, 仲夏野梅, Green Tea, 芒果熱情果!兩個字可以形容得哂, 正呀!下次去要試埋佢個Strawberry Summer Drink先得!
Haggen Dazs始終都係係shop食先好食~

兩個字可以形容得哂, 正呀!

2010-07-03
2010-06-01 8 瀏覽
Haagen-Dazs在銅鑼灣的分店一間又一間的結業 (包括時代廣場和怡東的分店). 但Haagen-Dazs又怎會放過銅鑼灣這旺區呢, 因此謝斐道又開了一間新店.其實由怡東的分店結業搬鋪到只有數間鋪位之距的謝斐道新店已經沒有多大的期望, 一來怡東的分店常常要等位, 位置相近的謝斐道新店情況應該也是這樣; 二來謝斐道新店(在裝修時)由門面看上去已經心知面積不大, 甚至懷疑到底有沒有堂食(後來當然是有的)雖然沒有期望, 但作為粉絲, 也打算要去「朝聖」 而且更吸引我的, 是這張宣傳單張,「獨家堂食甜品」加上「$120選購任何2款」, 加上精美甜品圖片怎能叫我不心動? 廣告的兩大宣傳技倆「獨家, 限定」及「減價」原則, 的而且確十分有效, 成功地鼓吹本人消費...好的, 我承認看到店鋪面積小, 又要等位, 座位又擠迫, 令我對這店印象不佳......好的, 我承認麵包布丁不太合我口胃, 看到店內的餐單沒有Joyful Party又是心下一沉...在種種不利因素下, 我還是盲目的光顧了. 哈哈.我可是跟從廣告的兩大宣傳而選甜品的啊~首先是「獨家, 限定」原則的獨家堂食甜品---戀戀青蘋金脆

在種種不利因素下, 我還是盲目的光顧了. 哈哈.

我可是跟從廣告的兩大宣傳而選甜品的啊~

首先是「獨家, 限定」原則的獨家堂食甜品---
戀戀青蘋金脆 Golden Crisp Apple Crumble
我是蠻喜歡微酸的青蘋果和曲奇似的脆脆, 因此對這甜品也有期待, 可惜希望越大往往也失望越大.
所謂的「金脆」只是面的零星數顆, 稱不上是一層, 而且沒有鬆脆的感覺... 當然相對下層夾雜在青蘋果之間的杏仁忌廉也算是鬆化吧, 因為下層的糊口得可憐, 只吃得下青蘋果便收手了...

第二客甜品是「減價」原則的甜品---
心花怒放 Flower Blossoms
因為這是在餐單內可以享用優惠的選擇中最貴和最多雪糕球的, 在優惠期間算是最「抵食」吧.
甜品在我光顧以來倒是第一次叫, 也算是「新品」吧
平日我可是不會叫這道的啊, 因為看上去都知道會有大量的cream吧, 我不喜歡呢... 最後當然沒有猜錯, 真的有大量cream在中間...
雪糕一如以往的可口, waffle也是脆脆的, 但加上大量的cream對我來說還真是太膩了, 因此我還是嚐一次便好了.

值得一提的是服務是蠻體貼的, 叫兩道甜品會一先一後的送上, 以免雪糕熔化. 當然這又與桌子小而擠迫有關, 但容許我把這當作優質服務吧 =)

在等位及享用甜品期間, 看到外賣生意源源不絕. 未知是因為新店優惠, 還是雪糕真的受歡迎, 且看優惠期過後的生意吧.

但我應該不會再特意光顧了, 畢竟要等位, 連結帳也要等一段時間... 而且位置不好坐, 太擠迫, 桌與桌之間又太近, 與鄰桌的陌生人常常四目交投, 很尷尬呢...

新品, 還是嚐過便夠.
宣傳單張:「獨家堂食甜品」加上「$120選購任何2款」, 加上精美甜品圖片, 怎能叫我不心動?
2010-05-28
2010-05-27 5 瀏覽
Häagen-Dazs在銅鑼灣的店子又搬遷了, 回想一下, 在時代同埋東角道店也有不少回憶, 編織舊記憶絮使成為故事. 當然, 要將這故事繼續下去, 成為兩個人共同擁有的詩篇, 去這新店, 自然成為我倆的指定動作.在5月31日前來這裡有特價, $120兩款甜品, 加上這裡有四款店舖限定的甜品, 就趁是晚還不用處理麻煩事, 收工後過來一試. 店子是以前發記的位置, 像在玩音樂椅, 大家洗牌後在新的地方再來過. 其實這裡的格局更加像apm, 又一城般沒有堂吃甜品供應的Häagen-Dazs分店, 店子長長的, 比較小, 加上有大量人來外賣吃買一送一, 環境是相當擠迫, 還是喜歡漢口道那邊, 這裡就不是一個舒服慢吃的好地方.四款店舖限定的甜品, 只對三款有興趣, 就兩個人分吃三客甜品.戀戀青蘋金脆: 5分, 第一樣甜品就失望而回. 聲稱用上了美國青蘋果, 小弟在那邊是不吃青蘋果, 不知道味道如何, 但是晚吃到的青蘋果就相當之酸, 也把杏仁忌廉的味道掩蓋了. 面頭的碎粒不太脆, 加上賣相麻麻, 不太吸引, 跟蘋果綠那邊就不能比了. 幸好選了兩球喜愛的雪糕, 百利甜酒同埋夏威夷果仁, 百利甜酒中

戀戀青蘋金脆: 5分, 第一樣甜品就失望而回. 聲稱用上了美國青蘋果, 小弟在那邊是不吃青蘋果, 不知道味道如何, 但是晚吃到的青蘋果就相當之酸, 也把杏仁忌廉的味道掩蓋了. 面頭的碎粒不太脆, 加上賣相麻麻, 不太吸引, 跟蘋果綠那邊就不能比了. 幸好選了兩球喜愛的雪糕, 百利甜酒同埋夏威夷果仁, 百利甜酒中和了點點酸味, 勉強合格.

情迷麵包布丁: 8分, 麵包布丁這道甜品是小弟從小就喜歡的, 在美國吃自助餐, 總有這款甜品結尾, 也習慣了那份甜味. 這裡的, 當然沒有老美愛吃的甜度, 麵包布丁幾滑, 也香口, 面頭幾脆, 但就不夠熱, 始終熱辣辣的麵包布丁才是最吸引. 跟上藍莓, 太酸了, 也影響了成個甜品的感覺. 這次選的雪糕是冧酒提子同埋夏威夷果仁. 冧酒提子跟麵包布丁相當匹配, 是個值得推薦的組合.

布冧朱古力忌廉蛋糕: 6分, 黃布冧? 馬上想起clue, 不過這裡的黃布冧就不是餐牌上寫的清甜入心. 個蛋糕的忌廉部份太大了, 厚厚的忌廉, 不太喜歡. 蛋糕就幾鬆軟的, 朱古力的濃度只是一般. 這個布冧朱古力忌廉蛋糕, 普普通通. 這次選的雪糕是比利時朱古力同埋曲奇雲尼拿, 濃烈的比利時朱古力正好提升了整個甜品朱古力的濃度.

雖然人客好多, 這裡的服務還是不錯的. 不過衛生就麻麻, 杯水內有頭髮, 一路吃的時候也有不少小昆蟲飛過, 趕極都趕不完. 整體來講, 除了麵包布丁之外, 其餘兩款甜品的水準都係一般甚至麻麻, 最重要的是雪糕球是越來越細, 吃完六球也好像不太夠皮. 還是落7仔吃日本版更加滿足. 當然, 小弟還是會繼續來Häagen-Dazs吃的, 兩個人來這裡分吃雪糕甜品, 始終是美好的.

希望下次有驚喜吧.
戀戀青蘋金脆
情迷麵包布丁
布冧朱古力忌廉蛋糕
$107 (宵夜)
情迷麵包布丁
2010-05-23 8 瀏覽
哈根大師雪糕不嬲都係我最愛天氣悶熱更加係食雪糕o既一大藉口見行得攰攰地,我地選擇坐低食,本來諗住食39蚊waffle cone,點知堂食只可以叫menu o個D甜品,於是我倆叫左個香蕉船share:我最愛抺茶味,老公最愛夏威夷果仁,一人一球唔使爭,仲夏野莓都ok,酸酸甜甜好開胃。呢間哈根大師唔好坐,好細又迫,假期又多人又嘈,等又等得耐,千祈唔好假日tea time去。
哈根大師雪糕不嬲都係我最愛
天氣悶熱更加係食雪糕o既一大藉口

2010-05-23
2010-04-25 9 瀏覽
飲完奶蓋紅茶,其實有點 "漏",但一想起食雪糕,就甚麽也忘掉了。銅鑼灣這分店是最近才開幕的,手持網站列印出嚟嘅優惠券,購買單球雪糕,只要加多 $1 就可免費獲贈多一客。晚上八時半過後去到,已經有人龍在排隊購買,尤幸店員工作效率都唔錯,很快便選了一款曲奇呍呢拿單球 ($33), 而送嘅雪糕係指定口味嘅香橙黑朱古力 (+$1).Cookies & Cream --- 朱古力碎曲奇味道濃郁,埋藏喺濃厚嘅呍呢嗱雪糕裏面,簡直就滋味無窮Dark Chocolate Orange --- 呢款係新口味嚟嘅,黑朱古力味道唔算濃郁,但加入香橙的確唔錯,可以食到橙絲,而且橙味芬芳,唔怪得之佢宣傳話「清新的橙香點綴醉人的朱古力,與您體驗這奢華的浪漫」,如果黑朱古力味道可以濃一點就更完美了俾錢時,店員即時奉上兩張單球雪糕買一送一優惠券,真係識做生意,不過可惜有效期只有一星期,太短了罷!另外此分店有多款獨家堂食甜品,例如情迷麵包布丁、戀戀青蘋金脆、布冧朱古力忌廉蛋糕等等,要體驗有幾獨家,就要自己親自去品嚐吓喇。

Cookies & Cream
Dark Chocolate Orange