Green Orange

2016-08-06 4644 瀏覽
很多美味有情調的餐廳都是座落於上環區,每次忙完ot心情低落時,於公司附近品嘗美食,絕對是最高的放鬆方法。Green Orange 離我公司只需10分鐘的路程,環境清優,食物與服務得質素均不錯,是我和同事喜愛的餐廳首選。選擇黎講唔算好多,但都一定滿足到各人口味同要求先講餐包,包外皮較硬,有好重麥香,加上黑醋同橄欖油一齊食。黑醋係比較酸,我個人就幾鐘意但朋友就比較抗拒每次必叫的芒果鮮蝦沙津,鮮蝦新鮮彈牙配上香甜芒果及微酸的車里茄,吃下去感覺很fresh 很relex。蟹肉南瓜忌廉湯,蟹肉份量十足,啖啖湯都是肉。湯質感creamy,加上南瓜的甜味。龍蝦汁海鮮risotto, risotto 一般米飯會較硬生,但這餐廳的則比較軟,煙韌感較弱。不過海鮮汁很好地滲透入每棵飯粒中加上什菌,味道濃且鮮。配上青口,鮮蝦及吃西餐較少見的北寄貝。香草燒妞西蘭羊架,羊架上有微焗過的麵包糠,令羊架更香口。肉厚身且juicy,羊騷味偏重,我個人喜愛。最後當然是甜品,選了chocolate brownie,份量比想像中的大份好多。brownie 配合雲尼拿雪糕一起吃,香甜美味的甜品為我一陣繼續ot 帶來一點點力量
選擇黎講唔算好多,但都一定滿足到各人口味同要求

2016-08-04 3487 瀏覽
今天,在一位於上環上班的友人推介的一間西餐廳晚飯,友人說其品質及氣氛優雅,一試之下所言非虛。餐廳環境情調浪漫,難怪在座多半是情侶,有兩枱更於餐廳中慶生呢。Seafood platter 258,計有生蠔兩隻,大蝦兩隻,青口三隻,龍蝦一隻以及翡翠螺兩隻。生蠔是法國的 Gillardeau,身型龐大,目測沒有 no.1 也有 no.2, Gillardeau 的海水味較重,蠔的裙邊爽脆,口感 creamy鮮味,帶子位有少許甜味, after taste 十分強勁,夠份量又有口感。龍蝦春蘊藏量瘋狂,帶有鹹鮮香味,一口春,一口龍蝦肉,鮮味無窮。翡翠螺鮮甜彈牙,大蝦亦新鮮爽口,唯獨青口稍遜。燒西班牙黑毛豬218,黑毛豬燒得香脆,扒身的格格烤紋令人食指大動,一口咬下,豬味香濃,口感結實。配菜裏的薯仔稍為煎過,看得出廚師的用心,蘆筍及車厘茄也用上了新鮮的貨式。龍蝦汁海鮮意大利飯208,龍蝦汁極其香濃,而不覺過於濃稠,飯質口感相當好,是我最喜歡的硬度,伴着煎香的帶子及大蝦同吃,美味。餐廳出品有質素,下次有朋友生日可以考慮來這裏吃生日飯。

餐廳出品有質素,下次有朋友生日可以考慮來這裏吃生日飯。
2016-07-27 1147 瀏覽
上環有不少具特色的美食,例如有名的蕃茄麵、牛腩麵、手撕雞等等。自從公司搬到上環後,因利成便,經常四出覓食。今晚要進行地獄OT,所以要預先醫飽肚後再作戰。Green Orange的燈光十分昏暗,帶少少情調。南瓜味道香郁,質地十分creamy順滑,更有絲絲蟹肉,為香滑的南瓜忌廉湯提鮮。芒果及沙律菜都算新鮮,前者香甜多汁,後者清新爽脆。鮮蝦方面,略為煎過的蝦肉吃得出不是冰鮮,肉質爽口彈牙,不錯。5成熟的羊架肉質粉嫩,熟度剛好,並不會滲出血水。羊肉味濃但不騷,肉厚而嫩滑,嚼落冇筋。配菜有烤薯、車厘茄、露筍及翠玉瓜,味道都比較清淡,正好調和一下濃味的羊架,同時有洞膩之效。意大利飯看似很細,但其實飯量頗多。表面鋪滿海鮮,包括蝦、青口、帶子及北寄貝,全部略煎及經香草等醬料烹調過,鮮美彈牙。至於飯粒方面,硬身中帶點嚼勁,吸收了龍蝦汁的精華後,味道濃郁。Brownie帶濃濃的朱古力味,味道甘苦微甜,質地不算太硬實,配上雲尼拿雪糕,一冷一熱,確實好味!
Green Orange的燈光十分昏暗,帶少少情調。
蟹肉南瓜忌廉湯
香草燒紐西蘭羊架
龍蝦汁海鮮意大利飯
朱古力布朗尼伴雲尼拿雪糕
2016-06-27
2016-07-26 1084 瀏覽
今晚跟老婆在外出用餐, 自己實在太忙, 婚後都沒太多機會與她於平日晚膳, 這裡老婆選的, 既近家, 格調不錯, 還有很多情侶特意上來慶祝特別日子黑松露忌廉什菌湯 ($78), 點一客, 夠二人份, 很香的松露味, 野菌夠足料, 味道剛好, 有水準!米蘭式牛仔柳配青檸芥茉醬 ($278), 覺得這個牛有點似漢寶扒的味道, 小弟真的孤陋寡聞, 店經理說這是乳牛來的..... WELL, 這個真的未食過甜品, CHOCOLATE BROWNIE, 有三塊那麽多~ 其實已經很飽了, 味道不錯, 不太甜, 但溫度不夠熱, VANILLA 雪糕上灑了VANILLA 粉, 增添賣相及味覺感, 旁邊還有餐廳自家焗的焦糖, 入口即溶, 很好味!

2016-07-21
2016-07-23 1003 瀏覽
今晚和老公到這裡二人世界, 此餐廳面積不算大, 環境幽靜, 氣氛不錯!餐飽, 兩隻都不同口味, 右: 提子味; 左: 蒜蓉味, 小妹較愛提子味, 甜甜地, 兩者都夠鬆軟, 夠熱, 味美!SEAFOOD PLATTER ($298), 麵包蟹, 個人不太喜歡其本身的味道, 比較淡; 法國生蠔GILLARDEAU, 海水味較淡, 蠔味熱甜, 但上碟時較乾身, 感覺不似即開, 味道卻不錯; 蝦, 超鮮, 爽口彈牙~ 青口, 肉質鮮甜可口!龍蝦汁大蝦意大利粉 ($198), 大蝦極新鮮, 熟度剛好, 以香草蒜鹽作簡單調味, 已經味道出色! 意粉有咬勁, 有水準!

2016-07-21
2016-07-17 926 瀏覽
久一久就會去上環找朋友一聚,今次約係上環地鐵站永樂街出口等,等待時四圍望,望見Green Orange個招牌,朋友到時問他試過未,他說都唔錯,因他吃過午餐!嘅然就腳,就選佢啦!我望望餐牌,近排自己較喜歡吃都係海鮮飯,就龍蝦汁海鮮飯$208,朋友就點了脆焗豬手伴蜜糖芥末汁$218我就加了個湯,蟹肉忌廉南瓜湯$78,超濃郁嘅南瓜容,加埋d 鮮甜蟹肉,超正!主菜上枱龍蝦汁海鮮飯飯上已經鋪滿好多海鮮,有青口、蝦、帶子,赤貝,而飯較軟熟,充滿龍蝦汁嘅味道!用料可謂十分足夠!啖啖都感覺到廚師用心嘅製作!而朋友嘅脆焗豬手,皮脆肉香,吃了少少,豬手好入味,而豬皮十分香脆,入口脆卜卜!吃完飯兩個人傾了陳近排工作之辛勞,感覺得以暢快!又一個開心晚上!
我望望餐牌,

主菜上枱龍蝦汁海鮮飯
2016-07-17 4316 瀏覽
上環出名多西餐,green orange係其中一間,同個fd食燭光晚餐,都幾浪漫雖然佢冇套餐,但係散點都有好多選擇,starter, salad, main dish, risotto, pasta, dessert等等餐包有兩件,特別鐘意芝麻包,香口又軟熟加d橄欖油or黑醋重滋味,黑醋味酸酸地幾開胃南瓜蟹肉忌廉湯 $78湯好creamy,質感滑溜蟹肉份量好多,好有口感南瓜味香濃,但唔會蓋過蟹肉既鮮味蟹肉既咸鮮同南瓜忌廉既香甜好match芒果鮮蝦沙律 Shrimp and Mango Salad $128賣相吸引,好colourful,令人食慾大增雖然雜菜新鮮嫩綠,但係今次沙律主角變左芒果同蝦大蝦有六、七隻,爽口而且冇雪味由於煎過,所以零舍香口芒果切得好大件,香甜多汁,與果醋既酸味融和,感覺幾新鮮香煎白鱈魚配粉紅胡椒忌廉汁Pan fried Sea Bass Fillet with Pink Pepper Cream Sauce $218厚身既魚扒肉質嫩滑,一d都唔腥,魚皮煎得香口 伴菜有翠肉瓜、露筍、薯仔同車厘茄,相當豐富,色彩繽紛 不過紅胡椒既味道唔太突出龍蝦汁海鮮意大利飯 $20
餐包有兩件,特別鐘意芝麻包,香口又軟熟
加d橄欖油or黑醋重滋味,黑醋味酸酸地幾開胃
南瓜蟹肉忌廉湯 $78

湯好creamy,質感滑溜
蟹肉份量好多,好有口感
南瓜味香濃,但唔會蓋過蟹肉既鮮味
蟹肉既咸鮮同南瓜忌廉既香甜好match

賣相吸引,好colourful,令人食慾大增
雖然雜菜新鮮嫩綠,但係今次沙律主角變左芒果同蝦
大蝦有六、七隻,爽口而且冇雪味
由於煎過,所以零舍香口
芒果切得好大件,香甜多汁,與果醋既酸味融和,感覺幾新鮮
香煎白鱈魚配粉紅胡椒忌廉汁

厚身既魚扒肉質嫩滑,一d都唔腥,魚皮煎得香口
伴菜有翠肉瓜、露筍、薯仔同車厘茄,相當豐富,色彩繽紛
不過紅胡椒既味道唔太突出
龍蝦汁海鮮意大利飯 $208
Seafood Risotto in Lobster Sauce risotto

Risotto加左龍蝦汁令鮮味更突出
飯粒粒分明,唔會糊作一團
雖然硬身但係幾煙韌,每粒都食到龍蝦汁濃濃既味道
加左青紅椒同蘑菇更加惹味
海鮮有帶子、青口、蝦同北寄貝,非常新鮮
蝦爽口鮮甜,不過帶子唔夠軟腍
朱古力布朗尼伴雲尼拿雪糕
Chocolate Brownie with vanilla ice cream $68

份量比想像中多,有三件brownie同兩球vanilla icecream
brownie朱古力味濃郁,有蛋糕鬆化既感覺
暖暖既brownie配上冷冷既雲尼拿雪糕,一冷一熱,為味覺帶來刺激
最後來一杯熱檸茶,作一餐完美既終結
2016-07-14 2715 瀏覽
難得暑假,多左時間同朋友聚會見多時間就出黎中環呢頭食飯最近都鐘意食西餐,特別係掛住西班牙海鮮炒飯,就search 左呢度了兩人叫左餐包係可以點蜜糖,好軟熟蟹肉南瓜忌廉湯$78 share蟹肉絲係南瓜湯之中,淡淡的忌廉味南瓜湯濃郁,作為warm up soup 非常合適芒果鮮蝦沙律$128份量算多,芒果肉好鮮甜鮮蝦唔係一般雪蝦,係煎過,釀過調味料的熟蝦沙律汁係酸酸地,落左黑醋,幾開胃龍蝦汁海鮮意大利飯$208份量都幾多,海鮮配料有蝦,蚬,魷魚等等海鮮飯唔算太汁,加左唔少青椒,成個飯都充滿青椒海鮮味飯身好硬同大粒,應該係呢度既特色香煎白雪魚件粉紅胡椒忌廉汁$218雪魚連皮煎,煎得肉質幾鮮嫩,忌廉汁creamy 得黎口感都唔錯蔬菜配料夠健康朱古力brownie 伴雲尼拿雪糕$68朱古力brownie 層唔夠多,味道偏蛋糕的感覺,我鐘意濃郁brownie 層多d,但甜度唔多,岩少甜的朋友熱檸水作為餐飲,唔洗加糖已經淡淡檸檬味
難得暑假,多左時間同朋友聚會
見多時間就出黎中環呢頭食飯
兩人叫左
餐包係可以點蜜糖,好軟熟
蟹肉南瓜忌廉湯$78 share
蟹肉絲係南瓜湯之中,淡淡的忌廉味
南瓜湯濃郁,作為warm up soup 非常合適
芒果鮮蝦沙律$128
份量算多,芒果肉好鮮甜
鮮蝦唔係一般雪蝦,係煎過,釀過調味料的熟蝦
沙律汁係酸酸地,落左黑醋,幾開胃
龍蝦汁海鮮意大利飯$208
份量都幾多,海鮮配料有蝦,蚬,魷魚等等
海鮮飯唔算太汁,加左唔少青椒,成個飯都充滿青椒海鮮味
飯身好硬同大粒,應該係呢度既特色
香煎白雪魚件粉紅胡椒忌廉汁$218
蔬菜配料夠健康
朱古力brownie 伴雲尼拿雪糕$68
熱檸水作為餐飲,唔洗加糖已經淡淡檸檬味
2016-07-13
5 分鐘 (堂食)
2016-07-11 2651 瀏覽
為了遷就上環加班既朋友就決定去佢飯堂開餐芒果鮮蝦沙律 128女生喜歡多菜少肉所以我就點左芒果鮮蝦沙律估唔到份量挺大份的芒果跟鮮蝦配上黑醋芒果汁及顏色鮮艷的新鮮沙律菜Wow 好fresh 的呢仲要芒果真係好甜酸酸甜甜令人十分開胃喔蟹肉南瓜忌廉湯 78喜歡南瓜嘅鮮甜味仲有鮮蟹肉增加口感忌廉湯入口好 creamy脆焗豬手伴蜜糖芥茉汁 218上台見到勁大隻豬手外皮已經焗到脆卜卜仲有鮮蘆筍及小薯仔伴碟表皮咬落好脆口肉質粉嫩好咬口。。。超正!店員見我哋雞手鴨腳主動話幫我地切開豬手服務細心Chocolate Brownie w Vanilla Icecream 68香濃既朱古力溶化了我的心配上Vanilla雪糕一凍一熱簡單的一個完美句號Coffee 一般
為了遷就上環加班既朋友
上台見到勁大隻豬手
外皮已經焗到脆卜卜
仲有鮮蘆筍及小薯仔伴碟
表皮咬落好脆口
肉質粉嫩好咬口。。。超正!
店員見我哋雞手鴨腳
簡單的一個完美句號
Coffee 一般
  • 芒果鮮蝦沙律
  • 脆焗豬手伴蜜糖芥茉汁
  • Chocolate Brownie w Vanilla Icecream
相信人人都聽過Green Monday,但其實追求健康飲食當然要持之以恆,每一餐都要有均衡營養,又豈能只有一日一蘋果,就想醫生遠離我呢?今晚和友人便到了位於上環的Green Orange,光看店名都帶出健康綠色、陽光橙色的朝氣色彩,就連室內裝潢和食物都含蓄著健康和浪漫的情調。步入餐廳,地方面積不大,坐位多以由二人枱拼湊成四人位置,拼泊左右兩旁,中間勉勉強強營造一條狹小通道。白色的牆身,黑色的枱椅。窗邊是一片落地玻璃,拉起百葉簾,設有半身黑色框,安全意識很高,又能提升室內視野,令人觀感舒服。採用圓柱體的黃色吊燈,營造柔和不刺眼的光線,其餘沒有太多花巧的設計,實而不華,平實的格調,個人十分嚮往。餐牌分有湯、沙律、頭盤、意大利飯、意粉、主菜和甜品,每種有三至六款,唯獨沒有套餐供應,要從五花八門的菜單之中挑選,對有選擇困難症的人來說是一大考驗。Mermaid Oyster員工溫馨提示今日引入了法國的新鮮生蠔,事不宜遲即來兩隻品嚐一下。兩隻肥美肉厚的Mermaid Oyster,有如半隻掌心般肥大且尾端修長,象牙白的肉色,開得乾淨毫無雜質,入口沒有礙口的蠔殼碎,先以鮮甜清爽見人,及後有一股細微礦
Mermaid Oyster
員工溫馨提示今日引入了法國的新鮮生蠔,事不宜遲即來兩隻品嚐一下。兩隻肥美肉厚的Mermaid Oyster,有如半隻掌心般肥大且尾端修長,象牙白的肉色,開得乾淨毫無雜質,入口沒有礙口的蠔殼碎,先以鮮甜清爽見人,及後有一股細微礦物海水的咸度衝出味蕾,餘韻濃郁細膩。
員工再遞上餐包,分別是麥包和芝麻包。兩者均有烘熱過,個人來說比較喜歡芝麻包的突出香氣,暖暖的十分鬆軟。
香芒大蝦沙律
從未看過有如此鮮豔顏色繽紛的沙律,橙紅的大蝦、鮮黃的芒果、嫩綠帶紫的雜菜,是一道充滿陽光能量氣息的前菜。
香芒大蝦沙律
大蝦保留原來的尾殼,鮮甜爽口滑脆,一碟入面已有六、七隻大蝦了,份量挺足夠滿意。雜菜沙律新鮮爽脆,葉面未見有霉爛的情況出現,更加有芝麻菜在其中,麻香微澀。芒果果肉熟稔香甜且切得大大件,澎湃多汁得混入果醋之中,減少了果醋的酸醋味,但卻多了一份甜絲絲的滋味,令平時不太愛吃菜的筆者因為香甜的味道都樂意得嚼完一整碟沙律,健康就是要這樣的追求。
南瓜蟹肉忌廉湯
筆者對南瓜充滿情意結,所以這一道的南瓜蟹肉忌廉湯完全是賣飛佛。將南瓜打磨得綿綿細軟,清甜而沒有討厭的草腥。湯質黏稠度適中,中間灑下一道忌廉,令軟滑的質感更添香濃滑溜。蟹肉集中在中央,用匙羹一撈,全是潔白的蟹肉,看似是蛋花以為被混水摸魚,但一入口卻是吃得出蟹肉獨特的咸鮮嫩腍,份量還要很多,極為鮮美。
西班牙黑毛豬($218)
在西餐廳用膳,主菜來來去去都是牛扒或羊鞍之類,款式太普遍又會覺得沒有驚喜。反而,黑毛豬為主菜則較少看到所以比較有興趣。

眾所週知,豬肉與牛或羊的不同,豬肉必須要煮至全熟才可進食,皆因豬肉可能藏有大量寄生蟲,只有通過煮至全熟,才能失去傳染力。但正正因為全熟,令肉質往往比其他肉類韌身。尤其當看到上碟來的黑毛豬,厚度有如一份巨型的漢堡扒般誇張,心想不知道利用多少時間才能把厚厚的豬肉煮熟。
西班牙黑毛豬($218)
黑毛豬表面帶有燒烤過的痕跡,墊底下有大量的配菜,如薯仔、露筍、車厘茄、紅椒和玉瓜,感覺碳水化合物和纖維方面都得到很好的平衡。黑毛豬表面再倒下燒汁,美感頓時昇華不少。
西班牙黑毛豬($218)
切下一片黑毛豬,肉色的皮層,帶有微微香烤的氣息,肉質雖然不如一般吃牛肉的嫩滑,用刀切下去時都要較用多點腕力,肉質裡裡外外一致熟透,毫不帶點粉嫩膚色。肉香較清淡,紥實但又未至於不乾柴柴,啖啖肉有嚼勁。
龍蝦汁海鮮意大利飯($208)
一直都知道risotto質感要做外軟內韌,火喉水準拿捏一定要很高。若果火喉太大或煮得太耐,都會影響成品品質。自問識食唔識煮,在家未能煮到滿意的risotto,唯有外出食飯的時候能對餐廳有所期盼。

不過這客龍蝦汁海鮮意大利飯,水準表現得中規中矩,用龍蝦汁作為醬汁去餚製,令risotto份外有股鮮香的魔力,每粒米飯都被濃濃的醬汁所包圍,光滑令身的色澤之下但仍清楚看到每粒米飯粒粒細膩分明,絕無黏團在一起或有糊口的情況,外表軟腍而內裡一致煙韌咬口,口感極佳。
龍蝦汁海鮮意大利飯($208)
主角的表現如此令人讚嘆,皆因配角的海鮮配料未能充分發揮,以致表現明顯有所差距。配料的份量多得沒有令人挑剔的餘地,大蝦、大蜆、帶子、北寄貝等,每款皆有數隻之多。可惜,海鮮似乎都煮得太老,令帶子明顯縮水失去彈性,北寄貝也因此而變韌性,大蝦是四款當中表現算好,還帶點彈牙的彈性,鮮味未失,但整體因此而拉跨意大利飯的表現,要稍為扣分了。
Chocolate Brownie with vanilla ice cream ($68)
主菜過後,甜品也是令女生著迷的環節。等了大概十分鐘,甜品徐徐送到。白瓷長碟平均放上三件Chocolate Brownie和三小球雲呢拿雪糕梅花間竹地舖序,只有我和朋友兩個人,但卻可以品嚐多一件甜品,感覺更是有賺呢!
Chocolate Brownie四四方方,外層焗得鬆脆,煙韌的底層朱古力的甜香尤其濃郁,質感暖暖又鬆化,配合冰凍的雲呢拿雪糕,一冷一熱的口感直迫震撼口感層次,令人回味無窮。
Coffee
Hot coffee
咖香濃郁的熱咖啡令人心靜安寧,附上小瓶的淡奶也是燙熱手心,令混在咖啡之中也不會影響溫差,小小舉手足見餐廳的用心之微。

香港近來有太多令人不愉快又傷感的事情發生,身體要健康除了是人人所追求的東西之外,「出入平安」似乎也是所有港人近來掛在咀邊的祝福和祈求。身體平安看似容易得到但又有種捉不住的無力感,所以凡事都要珍惜、珍重。在此希望在青葵公路車禍和迷你倉事件中的死難者得以安息,家屬能堅強面對難關,另外也借此「向消防致敬」。
2016-06-24
2016-06-23 3210 瀏覽
這天相約在上環上班 且很久不見的美女吃晚飯,做美女條件就是有要求,著重健美。 於是這晚為她細意選了Green Orange. 知悉餐廳是主打意大利歐陸fusion 菜,fusion總少不了心思誠意,就像店名green orange, 綠色的橙?綠色+橙色? 意味可以配搭出不一樣菜式。餐廳地點非常就腳在上環地鐵站出口行2分鐘便到,加上設計優雅歐陸feel, 吸引了不少上班族放工後飯聚。最欣賞店內窗邊設計,落地大玻璃外面加了欄杆,視覺上就像有個露台,開揚得來增加悠閒感!吃得舒服! 附送餐前麵包:有兩款,黑芝麻包,意式麥包我們分享了 兩款包夠軟熟,個人較愛芝麻味 很香濃!可配橄欖油或黑醋。跟美女 先來個清新腸胃既 芒果鮮蝦沙律 $128芒果當造適時,只有本身微微酸帶甜,芒肉切成大件,可謂啖啖肉啖啖juicy. 大蝦亦新鮮肉嫩,彈牙無比。菜蔬綠翠車厘茄夠清爽。配上恰味的沙律醋,很適合夏天的前菜。龍蝦汁海鮮意大利飯$208餐牌中意大利飯有幾款選擇,美女跟我都喜愛海鮮,貪其蛋白質高,含不飽和脂肪。於是點了這心水之選。龍蝦汁非常鮮甜突出,於口中娓娓道來,餘韻久久不散。海鮮材料有青口,體積比

附送餐前麵包:有兩款,黑芝麻包,意式麥包
餐前麵包:有黑芝麻包,軟麥包
跟美女 先來個清新腸胃既
芒果鮮蝦沙律 $128

:star:芒果鮮蝦沙律 $128
龍蝦汁海鮮意大利飯$208
餐牌中意大利飯有幾款選擇,美女跟我都喜愛海鮮,貪其蛋白質高,含不飽和脂肪。於是點了這心水之選。龍蝦汁非常鮮甜突出,於口中娓娓道來,餘韻久久不散。海鮮材料有青口,體積比較小。大蝦,肉爽實且甜。北寄貝,煎熟過了頭所以比較韌,這個還是比較適合做刺身吧!

而意大利飯粒粒分明飽滿,質感不硬但有咬口。過人之處是添加了本菇粒,彩椒粒,令層次更豐富,亦增加營養。飯滲入龍蝦汁更是絕配! 這飯分數挺高,值得推介!
:star:龍蝦汁海鮮意大利飯$208
脆焗豬手伴蜜糖芥末汁 $218

美女本身不愛魚,而餐牌上主菜較多是肉類,剛好這道豬手不算太多肉,且最主要有豐富骨膠原! 一上菜飄來香焗脆燒味,十分吸引!店員很貼心讓我們拍拍照(果真知道相機食先是王道)。拍好了就讓他將豬手拆骨分肉,好讓食客不須跟豬手博鬥就可慢慢品嚐 。外皮焗至有些焦,而肉夠嫩滑,女士不用怕豬手好大件,分量適中!
個人喜愛蜜糖芥末醬汁,甜甜輕輕惹味的辣!
附上蜜糖芥末醬汁
最後到甜品時間:看到餐牌檸檬芝士蛋糕$78,一款頗少有的味道。這個蛋糕質感較鬆軟,相對芝味不是十分濃,檸檬味則帶來清新感,吃光也不覺膩啊!
檸檬芝士蛋糕$78
看到美女細細咀嚼慢慢品嚐 ,把東西吃光,就知道今晚沒選錯地方了!
餐前麵包:有黑芝麻包,軟麥包
:star:芒果鮮蝦沙律 $128
:star:龍蝦汁海鮮意大利飯$208
  • 龍蝦汁海鮮意大利飯
  • 芒果鮮蝦沙律
1K
2016-06-20 2544 瀏覽
Green Orange, 餐廳的名字裡, 有橙又有綠, 令人聯想到, 這會不會是一間吃素的餐廳, 原來是我想多了, 這餐廳是吃歐陸美食的, 肉類是少不了, 海鮮更是主打, 因為老闆經營海鮮食材出入口生意, 故能以值價錢帶來優質食材。落地的大窗, 再裝上小圍欄, 驟看似是一個小露台, 蠻有歐陸風的, 加上燈飾設計, 及幽暗的環境, 燭光晚餐, 無論是家庭、情侶、好友來進餐, 享受美食和環境, 也都很適合呢! 今晚我就相約了姊妹到這裡燭光晚餐和談心, 二人世界最舒適, 可以暢所欲言。餐牌分類了湯、沙律、頭盤、意大利飯、意粉、主菜, 簡單而清晰, 這裡沒有set diner ABC餐, 但可以加$88轉套餐包括湯/ 雜菜沙律/ 朱古力布朗尼及咖啡或茶, 自由度更高啦。餐前麵包有兩款, 我們切開每人切一半, 分甘同味, 麵包很軟熟, 微暖, 蘸上油醋來吃, 酸酸微微的, 喚醒味蕾準備迎接美食。 芒果鮮蝦沙律 $128 賣相吸晴, 有芒果、大蝦、沙律菜、蕃茄仔, 紅、黃、綠、粉紅 色彩繽紛, 見到已引起我們的食慾, 當中我最喜歡的是又香又甜又厚切的芒果, 夠熟所以有糖心, 份量又多, 真是大
芒果鮮蝦沙律 $128

賣相吸晴, 有芒果、大蝦、沙律菜、蕃茄仔, 紅、黃、綠、粉紅 色彩繽紛, 見到已引起我們的食慾, 當中我最喜歡的是又香又甜又厚切的芒果, 夠熟所以有糖心, 份量又多, 真是大滿足!!
芒果鮮蝦沙律
蝦隻亦都很大蝦, 爽脆, 唯獨蝦味有一點點不足, 沙律菜變成了配角, 蝦和芒果實在是好多, 大大件, 口感十足。
蟹肉南瓜忌廉湯 $78

這個湯質感濃稠, 很creamy, 奶味重, 南瓜味較輕, 蟹肉啖啖鮮味, 而且不是蟹肉絲, 是真的蟹肉啊。
脆焗豬手伴蜜糖芥末汁 $218

先送上成隻焗好的豬手, 讓我們拍照, 再由店主幫忙切開, 非常細心又體貼, 我們這些港女一定切到雞手鴨腳, 由店員代勞, 便可以很方便的吃。
脆焗豬手伴蜜糖芥末汁
豬手是真正做到皮脆肉嫩, 肉質是粉紅色的, 焗完仍保持水份, 軟嫩多汁, 味道又不咸。不一定食肉獸男生才愛吃豬手, 嫩滑的豬手很容易打入女生的巿場, 配搭的蜜糖芥末汁, 微辣帶甜, 更是令女生大愛呢! 份量很大, 兩個女生吃這個主菜, 都很夠飽呢!
配菜方面有烤薯仔、翠肉瓜、豆角、黃椒、蕃茄仔, 種類蠻多的, 蔬菜都經調味, 不會很淡, 特別喜歡蕃茄仔, 焗過後非常多汁又甜, 而薯仔稍嫌薯香不夠濃。
檸檬芝士蛋糕 $78

女生嘛, 必然要吃過甜品, 晚餐才算完美。檸檬芝士蛋糕分為兩層, 底層是海綿狀的蛋糕, 面層是cream狀, 這樣子比較不會膩。味道方面, 甜度頗高, 檸檬酸香適度, 令蛋糕感覺清新, 旁邊更配上焦糖蛋白脆脆, 女生不只愛甜, 也很愛酸呢, 這甜品令我們滿心滿足。
檸檬芝士蛋糕
留意一下, 這吃甜品的小叉子頗特別呢, 較厚一面用來切蛋糕, 這小小的細節, 令人覺得餐廳很細心。
不是吃素的朋友, 不要給Green Orange嚇怕, 這裡有大家都喜歡的肉和海鮮, 食物水準不錯, 情調一流, 服務敫勤, 在上環區來說價錢合理, 地點更很近地鐵站, 非常方便, 怪不得小小店平日晚都滿座, 來這裡吃晚飯記住訂位啊!

2016-06-15
脆焗豬手伴蜜糖芥末汁
檸檬芝士蛋糕
2016-06-12 937 瀏覽
同朋友經過上環,想揾間寧靜的地方撐台脚。經過見到Green Orange就上去試下。環境幾好,大幾十零張台,因系星期六7點幾,所以有幾台客,適合三五知己聚下。寧靜得來舒服,服務不錯。兩個人叫咗生蠔,沙律同牛扒,呢個價錢質素還好!可以再來
法國生蠔
三文魚沙律
西冷牛扒
  • 烤美國安格斯西冷扒
  • 煙三文魚凱薩沙律
2016-06-09 938 瀏覽
有些九龍人平常唔會過海,今次我們過完大海,順便在上環食晚餐。Green Orange 面積不算大,環境舒適,暗暗地,好有情調。黑松露忌廉雜菌湯:待應送上時,提我們要趁熱,攪混黑松露和湯時,嗅到好香濃黑松露味,天然純味雜菌和幼滑忌廉好配,加埋獨特味及濃味黑松露,入口又香又滑,及沒有加味精,回到家也不口渴 。芒果鮮蝦沙律:大大隻蝦,火喉控制得恰當,極之爽口,甜芒果,配上陳醋的陳年香味,甜帶酸;酸,甜,香,多層次。腐乳忌廉羊肉意大利麵:羊肉半熟,依然鮮嫩多汁,加了孜然燒粉,更惹味。意大利麵配上腐乳又名中國芝士,第一次食,挾時已發出強烈腐乳味,味道唔錯,不過偏鹹。女士最喜愛甜品,完美一餐少不了,檸檬芝士蛋糕,甜度合宜,芝士配上檸檬,檸檬的清香,酸配甜,一點也不膩。

2016-05-29
  • 黑松露雜菌忌廉湯
2016-06-06 3376 瀏覽
四朵金花係時候出動啦, 我地今次係食西餐,預早一個星期book左上環呢一間西餐四位苗條淑女當然先來兩個沙律菜同個湯芒果鮮蝦沙律新鮮蝦夠大隻同爽脆, 呂宋芒果鮮甜好味道, 配以上等有機沙律菜, 黑醋汁加橄欖油是完美的配搭黑松露雜菌忌廉湯濃郁的忌廉湯內充滿碎蘑菇, 鮮味十足還滲出黑松露的味道, 精彩必喝煙三文魚凱撒沙律連擺上碟也是玫瑰花型的煙三文魚, 可見餐廳大廚對食物的要求, 這個凱撒沙律的醬汁調較得很美味, 沙律菜非常之新鮮, 當然最好味還是最肥美的三文魚香煎白雪魚外皮脆內肉軟的白雪魚很香口好味道, 配以蘆筍黃椒, 相信愛吃魚的人是停不了口的, 剛巧我們四朵金花都非常之愛吃魚的龍蝦汁海鮮risotto意大利飯意大利飯粒粒香口, 渗透著濃郁的龍蝦汁, 海鮮有大大隻的大蝦, 非常爽脆, 新鮮的青口, 鮮甜美味, 軟腍的帶子腐乳忌廉汁羊肉意大利麵羊肉是我的至愛, 愛羊肉帶點微微酥的味道, 而這個腐乳汁也很特別, 配意大利麵也非常之夾味的, 這個是不錯的選擇朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕這個甜品帶給我們驚喜, 朱古力布朗尼竟然不會太甜, 甜度適中, 還帶出香濃的朱古力味道來
四朵金花係時候出動啦, 我地今次係食西餐,
預早一個星期book左上環呢一間西餐
龍蝦汁海鮮risotto意大利飯
腐乳忌廉汁羊肉意大利麵
朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕

2016-05-23
2 分鐘 (堂食)
  • 黑松露雜菌忌廉湯
  • 煙三文魚凱薩沙律