Green Orange

2021-04-04 674 瀏覽
全間餐廳可望向街景,當然我哋早訂位,可以靠近窗邊😃😃,餐廳燈光、擺設佈局,營造了很好聊天的氣氛! 忌廉白酒煮青口帶有陣陣酒香,再加上香濃忌廉和新鮮肥美青口,味道十分配合👍🏻 牛肝菌雜菌忌廉湯健康牛肝菌含豐富營養,濃郁可口,加入蘑菇蓉,帶出濃湯的芳香美味。 蘇脆香草碎果仁焗羊架羊架有四肋骨,食落有點香草味,羊肉不是全熟,估計八成左右啦,但軟硬度就剛剛好,外皮還帶點脆口😋😋。 脆焗豬手伴密糖芥末醬每次去到餐廳,一看餐牌之後,看到焗豬手,很自然就會點上🤣🤣,脆皮德國豬手伴蜜糖芥末醬,德國豬手與啤酒、餐洒簡直是首選美食。ROSE ST PETER我特意點來一杯酒味香濃,而且帶有迷迭香味,清幽雅致☺️ 心情都正好多!PINEAPPLE MARGARITA果味較濃,最適合我高貴、優雅又有氣質的朋友淺嘗酒意。 雲呢拿雪糕酥盒士多啤梨黑醋醬美食當前,今晚又係啟動我的第二個胃,好好品嘗我好至愛。酥皮、軟軟外層盛滿了雲呢拿雪糕,可隨意添加黑醋醬送食,味道和視覺藝術已經取得滿分。😘😘😋滿足到呢!

粒粒肥美

蘇脆香草碎果仁焗羊架

脆焗豬手伴密糖芥末醬

PINEAPPLE MARGARITA
果味較濃,最適合我高貴、優雅又有氣質的朋友淺嘗酒意。

雲呢拿雪糕酥盒士多啤梨黑醋醬
美食當前,今晚又係啟動我的第二個胃,好好品嘗我好至愛。

滿足到呢!
2021-04-02
粒粒肥美
2021-04-02 398 瀏覽
今個月我生日,因為有限聚令,朋友們都不敢大多人一起同我慶生,分別約時間各自請我食飯,其中一個朋友揾到一間位於上環的Green Orange,佢話呢間餐廳裝潢簡潔,用上木製桌椅,除可增添一份古典氣色外,更能帶出一份歐陸感覺。安坐於這個悠閒舒適的環境下享受精緻美食,自然令人心情開朗,讓我們盡情放鬆。先來杯紅酒恭喜我生日!Mojo 02 Shiraz Barossa Valley Australia 2018 :深紅色的色澤,香醇口感豐富而結實。牛肝菌雜菌忌廉湯:濃滑忌廉湯加入了牛肝菌 ,可以品嚐到牛肝菌的香氣及濃郁口感。芝士煙肉焗大啡菇:啱啱上枱已經好香, 肉質爽滑厚身,菇味清香,加埋煙肉和芝士特別好味道!切開蘑菇汁漏哂出嚟, 好juice呀! 焗脆豬手伴蜜糖芥末醬:豬手焗至金黃色,廚師已經將豬手切開方便進食,入口皮脆肉嫩,配上蜜糖芥末醬味道更佳,很好吃!棒子朱古力蛋糕:蛋糕帶有濃濃的棒子朱古力香,再伴上一大球雲尼拿雪糕,絶佳的飯後甜品!Cappuccino香濃滑溜,邊飲邊傾下計,享受一下餐廳的優雅寧靜環境,一樂也!
先來杯紅酒恭喜我生日!
2021-03-22
2021-04-02 253 瀏覽
應朋友邀請,約在上環永樂街的"Green Orenge"意大利餐廳。 餐廳氣氛不錯,坐在窗旁拿着酒杯,透視街外行人往來有寫意感覺……。朋友稱這家餐廳食物味道好,飲品多選擇,尤其是Cocktail是她最喜歡的……還爲我點這杯PINEAPPLE MARGARITA面層的雪芭冰冰的,微微酸甜,充滿酒香和菠蘿香氣,口味清新。這杯EARLGREY BITTERS $ 78酒味比我那杯濃一點,顏色柔和漂亮!自家製熱乎乎的餐包特別鬆軟!牛肝菌什菌忌廉湯 $ 31非常順滑菌味香濃, 滿口餘韻!芝士煙肉焗大啡菇煙肉和芝士溶爲一體!甘香柔滑啡菇爽滑啖啖肉!口感豐富!酥脆香草碎果仁焗羊架 $ 288面層果仁香脆,點上醬汁味更鮮!切開呈粉紅色的肉質嫩滑甘香!脆焗猪手伴蜜糖芥苿醬 $ 238外皮卜卜脆肉質鬆軟咸香,點上醬汁更滋味!雲呢拿雪糕酥盒配士多啤梨黑醋醬$ 78很漂亮的甜點~下層香脆的酥盒與軟滑雪糕加上黑醋醬汁令味蕾有多重感受!令人回味的晚餐!美酒佳餚!大滿足!是一間有質素的餐廳!

還爲我點這杯PINEAPPLE MARGARITA
面層的雪芭冰冰的,微微酸甜,充滿酒香和菠蘿香氣,口味清新。

這杯EARLGREY BITTERS $ 78
酒味比我那杯濃一點,顏色柔和漂亮!

自家製熱乎乎的餐包特別鬆軟!

牛肝菌什菌忌廉湯 $ 31
非常順滑菌味香濃, 滿口餘韻!

芝士煙肉焗大啡菇
煙肉和芝士溶爲一體!甘香柔滑啡菇爽滑啖啖肉!口感豐富!

酥脆香草碎果仁焗羊架 $ 288
面層果仁香脆,點上醬汁味更鮮!

切開呈粉紅色的肉質嫩滑甘香!

脆焗猪手伴蜜糖芥苿醬 $ 238
外皮卜卜脆肉質鬆軟咸香,點上醬汁更滋味!

雲呢拿雪糕酥盒配士多啤梨黑醋醬
很漂亮的甜點~
下層香脆的酥盒與軟滑雪糕加上黑醋醬汁令味蕾有多重感受!

令人回味的晚餐!美酒佳餚!大滿足!
是一間有質素的餐廳!
2021-04-01
  • 牛肝菌雜菌忌廉湯
  • 脆焗豬手伴蜜糖芥末汁
2021-04-01 255 瀏覽
好友生日,搵間好坐,好味道又有酒飲嘅地方同佢慶祝吓! 同事介紹左[ Green Orenge]俾我,係西餐廳有酒飲,喺上環永樂街,內街唔嘈都幾易揾到。 燈光柔和我地坐喺窗邊位望街景,幾 舒服。 先叫两杯 Cocktail同好友乾吓杯先!一杯ROSE ST PETER 78元有香草同酒香,入囗甜甜地,我點左杯~EARLGREY BITTERS 78元酒精比例唔重,有葡萄柚子嘅苦瀝味,甘中帶微甜, 幾清新!牛肝菌什菌忌廉湯 31元非常幼滑!陣陣菌香樸鼻!好 creamy ,份量比一般餐廳嘅大碗。忌廉白酒煮青口 128元覺得口味幾新鮮,平時淨係白酒或清酒煮,原來忌廉加白酒都咁好味,除咗酒香多左一重忌廉嘅香滑, 青口好鮮甜彈牙!香煎鵝肝伴白松露烤菇意大利飯 188元鵝肝甘香肥美同菇好夾,飯粒糯中帶爽每口 散發菇香!甜品~朱古力布朗尼伴雲呢拿要糕88元賣相好靚!朱古力布朗尼熱辣辣同雪糕冷熱對比好特別嘅囗感!羊架好香!肉質嫩滑外皮果仁好鬆脆香口!有四條骨份量,真係好滋味! 好滿意,食物好有質素!埋單仲有20%折扣,好抵食!性價比高餐廳!
好友生日,搵間好坐,好味道又有酒飲嘅地方同佢慶祝吓!
燈光柔和我地坐喺窗邊位望街景,幾 舒服。

先叫两杯 Cocktail同好友乾吓杯先!
一杯ROSE ST PETER 78元
有香草同酒香,入囗甜甜地

我點左杯~
EARLGREY BITTERS 78元
酒精比例唔重,有葡萄柚子嘅苦瀝味,甘中帶微甜, 幾清新!

牛肝菌什菌忌廉湯 31元
非常幼滑!陣陣菌香樸鼻!
好 creamy ,份量比一般餐廳嘅大碗。

忌廉白酒煮青口 128元

香煎鵝肝伴白松露烤菇意大利飯 188元
鵝肝甘香肥美同菇好夾,飯粒糯中帶爽每口 散發菇香!

甜品~
朱古力布朗尼伴雲呢拿要糕
88元
賣相好靚!朱古力布朗尼熱辣辣同雪糕冷熱對比好特別嘅囗感!
[IMG:7
酥脆香草碎果仁焗羊架
288元

好滿意,食物好有質素!埋單仲有20%折扣,好抵食!
性價比高餐廳!
2021-03-29
  • EARLGREY BITTERS
  • ROSE ST PETER
  • 牛肝菌雜菌忌廉湯
  • 忌廉白酒煮青口
  • 朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕
2021-03-31 182 瀏覽
同事約我放工一齊食飯,但我唔想去太遠,佢帶我嚟Green Organe,餐廳位於上環的一鐘商業大廈2樓全層,裝飾帶點格調,有落地玻璃可看望街景,帶點氣氛感✨。我哋先點兩杯雞尾酒及生蠔做頭盤。🍸我的ROSSY ST PETER $78,口感清新怡人,以整條Rose Mary香草做裝飾🌿,幾靚~🥃同事的EARL GREY NIGRONI $78,以伯爵茶為主,微微甜橙嘅香氣配以較濃烈嘅酒精,她很喜歡。🦪時令生蠔$116今日嘅時令生蠔係法國生蠔,珍寶size,豐滿,而且很鮮甜。好舒服談天說地一會後,開始我哋美味的晚餐:🦀蟹肉南瓜濃湯 $78香甜美味嘅南瓜濃湯,入口順滑,加上鮮甜嘅蟹肉,即時變得很豪華。🍖醬燒美國豬仔骨 $238原條豬仔骨配以秘製嘅醬汁,醬汁口感帶甜,豬仔肉肉質十分嫩滑而且好入味😋。🍝煙燻蟹肉明太子忌廉汁闊條麵 $178以煙燻蟹肉、明太子、忌廉、橄欖油製成,口味簡單細膩,很掛汁,微微的煙燻味還令我增加食慾。🔥🍦火焰香蕉配雪糕 $88我哋見到隔離枱點咗呢個甜品,好靚,我哋兩個即刻點一客。甜品上枱後,店員淋上冧酒,整個甜品即時變成火焰雪山,我倆好像小朋友一樣,好開心😂。面層係用蛋白

我哋先點兩杯雞尾酒及生蠔做頭盤。

🦪時令生蠔$116
今日嘅時令生蠔係法國生蠔,珍寶size,豐滿,而且很鮮甜。

好舒服談天說地一會後,開始我哋美味的晚餐:
🦀蟹肉南瓜濃湯 $78

🍖醬燒美國豬仔骨 $238

🍝煙燻蟹肉明太子忌廉汁闊條麵 $178

🔥🍦火焰香蕉配雪糕 $88
我哋見到隔離枱點咗呢個甜品,好靚,我哋兩個即刻點一客。
甜品上枱後,店員淋上冧酒,整個甜品即時變成火焰雪山,我倆好像小朋友一樣,好開心😂。面層係用蛋白打成嘅蛋白霜,配以雲呢拿雪糕及香蕉一齊食,為我們這頓晚餐,畫上甜美句號。
2K
2021-03-30 72 瀏覽
朋友約我喺上環食飯,帶咗我嚟呢間喺樓上嘅餐廳,話要同我一齊食高質素西餐😆😋我哋叫咗幾樣食物 share:- $116嘅「時令生蠔 兩隻」:兩隻巨型生蠔幾乎有手掌咁大😋,賣相好掂🤩,生蠔肉質爽滑,有淡淡嘅海水味,一大啖擺落口,非常鮮美,大滿足😋- $98嘅「芝士煙肉焗大啡菇」:焗溶咗嘅芝士🧀同煙肉都有鹹香,更加帶出大啡菇嘅鮮甜😋- $178嘅「煙燻蟹肉明太子忌廉汁闊條麵」:煮得creamy, 意大利闊條麵好軟熟,口味非常大眾化; 仲有唔少嘅蟹肉,差唔多啖啖都食到😋- $238嘅「醬燒美國豬仔骨」:豬仔骨燒得好腍,一咬所有肉就離骨,又juicy,好味😋,配上紅卜卜嘅BBQ Sauce 同茄汁,食落就更加開胃滋味😋- $88嘅「火焰香蕉配雪糕」:上桌嘅時候加燒着咗嘅烈酒,火光熊熊🔥🔥,幾乎燒咗成分鐘,相當吸睛🤩- $78嘅 ROSSY ST PETER :朋友話感覺清新😋- $78嘅 EARL GREY NIGRONI :味道濃郁好飲😋

我哋叫咗幾樣食物 share:

2021-03-30 70 瀏覽
政府放寬可以四人一枱食飯,終於可以約埋2個好朋友3個人一齊食飯談心😊蟹肉南瓜濃湯:由香甜南瓜煮成,不過南瓜味道同質感未算好濃有啲清淡,但有大量蟹肉!忌廉白酒煮青口:帶有陣陣白酒香加上香濃忌廉,同新鮮嘅青口味道好夾令人連湯汁都想飲埋,係好開胃嘅前菜😋芝士煙肉焗大啡菇:上枱已經好香,一切開大啡菇已經見到勁juicy,芝士同煙肉鹹香惹味配埋清爽嘅大啡菇,完全唔會覺得膩👍🏻香煎鵝肝伴白松露烤菇意大利飯:簡簡單單以黑松露同菌菇烹飪,奶油香氣香濃!鵝肝煎到剛剛好,質感幼滑入口即溶!飯粒吸收咗鵝肝嘅油香食落更加香!西班牙紅蝦闊條麵配海鮮濃汁:我自己最鍾意呢碟,每一條闊條麵都掛上滿滿濃郁蝦膏味嘅醬汁,每一啖都好似置身喺海洋一樣😍火焰香蕉雪糕:香蕉煮熱後更加香甜,上面放上冰凍雪糕!最上面一層嘅蛋白入口好似棉花糖咁,淋上酒後再點燃,成個甜品即刻好似火山咁!冰火兩重奏,賣相同味道都一流❤️WHITE RUSSIAN、SNOW BALL、LEMON GINT餐廳環境舒服好適合同朋友飲酒談天❤️

蟹肉南瓜濃湯:

忌廉白酒煮青口:

芝士煙肉焗大啡菇:

香煎鵝肝伴白松露烤菇意大利飯:

西班牙紅蝦闊條麵配海鮮濃汁:

火焰香蕉雪糕:

餐廳環境舒服好適合同朋友飲酒談天❤️

2021-03-26 82 瀏覽
OpenRice 見到依間餐廳好評如潮,一定要黎潮聖一下Robertson winery - 甜甜地易入口,適合餐前飲用,又開胃Lychee martini -個friend好鍾意茘枝,一聽到茘枝就心心眼Shiso Greeny -today special 可以揀mocktail or cocktail, 我揀mock tail, 好鍾意紫蘇葉味,加上青蘋果沙冰,好refresh,仲有杯梳打汽水俾我自己再加,好似飲極都有,好抵,酸酸甜甜所有菜式都襯焗蟹肉酥皮-香味已經引到流晒口水,蟹肉味濃,勁多蟹肉,啖啖蟹肉,酥皮非常脆虎蝦海鮮濃湯-有唔同海鮮有大蝦帶子青口,好有蝦味,應該有加蝦膏一齊攪溶蟹肉南瓜濃湯-南瓜蟹肉夾,一梳梳蟹肉落足料黃金蟹肉意大利飯一risotto唔會太硬,但又有咬口,配咸蛋黃醬特別得黎又creamy 脆焗豬手件蜜糖芥末醬-皮脆肉鬆化,配蜜糖芥末醬超好食,依個蜜糖芥末醬真係不得了好有蜜糖味加芥末一定要試火焰香蕉雪糕-一定有甜品先完滿,火燒咗成半分鐘,加雪糕真係有冰火效果,香蕉好甜配啖味雪糕同鬆高嘅蛋白真係剛剛好服務態度非常好,長期留意我哋進餐速度幫我地上菜,換碟,加水,
OpenRice 見到依間餐廳好評如潮,一定要黎潮聖一下

蟹肉南瓜濃湯-南瓜蟹肉夾,一梳梳蟹肉落足料

服務態度非常好,長期留意我哋進餐速度幫我地上菜,換碟,加水,介紹菜式,同飲品,高級享受
2021-03-25 206 瀏覽
等晚市等到花兒都謝了,星期五就在公司附近和朋友吃個晚飯。上環好多餐廳在樓上,這間環境格調寧靜舒適,位與位之間亦很多空間。餐包微温,兩款味道差不多,沾上黑醋和橄欖油一同吃,酸酸地很開胃。忌廉白酒煮青口是最令我接受到的海鮮,因為沒有強烈的海鮮腥味,比較易嚐到醬汁creamy細膩的白酒忌廉汁,而且每隻都肥嘟嘟又多肉,成碟份量都頗多。牛肝菌雜菌忌廉湯很突出的野菌粒,磨得剛好,味道亦很濃郁。脆焗豬手伴蜜糖芥茉醬是久違了的菜式,焗豬手一定要即煮即食,外皮散發出烤豬香味,一片片分好了,肉的質地夠結實又保留到肉汁,最緊要是皮與肉中間夾著像啫喱的脂肪,不是一堆油脂,交下去有質感!另外配菜有茄子、秋葵、蕃茄仔等,又烤得很香,停不到口。火焰香蕉配雪糕壓軸出場,上面像棉花球的蛋白泡沫,冧酒一淋落去再點火,即刻變成火燒香蕉船!完全熟透的香蕉配雲呢拿雪糕,童年回憶,加上不太甜的蛋白,都是睇得又不油膩的甜品。
餐包

忌廉白酒煮青口

牛肝菌雜菌忌廉湯很突出的野菌粒,磨得剛好,味道亦很濃郁。

2021-03-16
餐包
2021-03-25 71 瀏覽
姊妹們想搵個舒服靚靚的餐廳食晚餐,而我自己又想飲酒精飲品chill一下,就來到green orange。有三款不同嘅麵包,有一個係芝麻味,香草味,有一個係黑糖味。微溫的麵包,軟林林,各有特色。牛肝菌雜菌忌廉湯$78忌廉湯香滑,帶有濃濃的牛肝菌味道,湯上面還有一些松露油,為個湯增添香氣。蟹肉南瓜濃湯$78有南瓜嘅甜味,而且蟹肉嘅份量亦都很多。忌廉白酒煮青口 $128醬汁香濃但有淡淡白酒清香,青口份量不少,每隻青口啖啖肉,而且唔會食到有海藻。芝士煙肉焗大啡菇 $98香濃嘅芝士,焗得剛剛好的大啡菇咬下去還有少少香脆的煙肉,口感豐富。香煎鵝肝拌白松露烤菇意大利飯$188意大利飯煮得很正宗,還帶咬口的感覺,香滑的鵝肝,配上濃濃的白松露香味。西班牙紅蝦闊條麵配海鮮濃湯$248紅蝦啖啖肉,配上有蝦膏的濃湯的汁,闊條麵煮得剛剛好。酥脆香草碎果仁焗羊架$288羊架香噴噴,羊肉唔會過份騷。羊肉煮得帶少少粉粉,容易切開。WHITE RUSSIAN$68SNOW BALL$68LEMON GIN TONIC$68火焰香蕉雪糕$88雪糕很有特色,帶着火焰上枱,香濃幼滑的雪糕。
姊妹們想搵個舒服靚靚的餐廳食晚餐,

牛肝菌雜菌忌廉湯$78

蟹肉南瓜濃湯$78
有南瓜嘅甜味,而且蟹肉嘅份量亦都很多。

忌廉白酒煮青口 $128

芝士煙肉焗大啡菇 $98

香煎鵝肝拌白松露烤菇意大利飯$188

西班牙紅蝦闊條麵配海鮮濃湯$248
紅蝦啖啖肉,配上有蝦膏的濃湯的汁,闊條麵煮得剛剛好。

酥脆香草碎果仁焗羊架$288
羊架香噴噴,羊肉唔會過份騷。羊肉煮得帶少少粉粉,容易切開。

WHITE RUSSIAN$68

SNOW BALL$68

LEMON GIN TONIC$68

火焰香蕉雪糕$88
雪糕很有特色,帶着火焰上枱,香濃幼滑的雪糕。

2021-03-24 155 瀏覽
經openrice訂座 星期一至四晚市有8折!用Openrice Pay經visa 信用卡付款,滿$200減$50!雙重優惠下,我食了一餐性價比好高既晚餐 XD燒西班牙黑毛豬架真係好好食!燒得好香,好入味,基本上唔使點sauce!肉質嫩滑,肉厚仲要全熟,呢點我比十個like ! 連配菜都好好味😋 黃金蟹肉意大利飯是甜的,並不是咸蛋黃的咸香味,有點出乎我意料,幸好我有咸的燒豬肉中和下。服務員每位都好高質,勤加水,勤收碟,每度菜食完接每度菜上來,一絲不苟。成個過程都感受到什麼叫服務一流 !呢d 餐廳值得到店幫襯!
經openrice訂座 星期一至四晚市有8折!
雙重優惠下,我食了一餐性價比好高既晚餐 XD

黃金蟹肉意大利飯
黃金蟹肉意大利飯
燒西班牙黑毛豬架
是日甜品-熱情果cake
2021-03-24 341 瀏覽
我同老公嘅工作都忙到飛起,工作壓力大固然想調劑一下,難得唔使加班決定相約到我哋當年做暑期工嘅上環回味一下。我們對 Green Orange 有情意結,因為窗邊位置可以看到舊公司想當年,加上這裏的情調浪漫,空間感又夠大,好適合情侶談心或者一班朋友飲洒傾偈。ROBERSON GEWÜRZTRAMINER $58等緊老公嘅時候以甜酒作前序,經理說是新成員 Robertson Winery Gewurztraminer ,我覺得清甜味道好啱女仔口味,帶一點果香的白酒,葡萄香味突出。焗蟹肉酥皮 $118我好鍾意食蟹但係就比較懶,蟹肉就唔同啦!食得方便又乾淨,啖啖肉食得最過癮,鮮味十足的鮮拆蟹肉,一絲絲的肉質很有質感。焗蟹肉的鮮同炒洋蔥好配合 ,酥皮焗得香脆非常好吃,好食到停唔到口又唔會油膩,口感十分好,作為小食一流。蟹肉南瓜濃湯 $78喜歡品嚐南瓜濃湯皆因南瓜本身營養價值非常高,熱呼呼金黃色的濃湯溫暖身心,享用蟹肉的同時搭配了酥脆的烤麵包,一起吃真的是絕配!酥脆香草碎果仁焗羊架 $288我平時比較少吃羊因為怕羶,但這是經理的推介又不妨一試。焗羊架肉質鮮嫩又唔韌,羊肉嫩滑多汁,香草羊架好入味,一啲

ROBERSON GEWÜRZTRAMINER $58

焗蟹肉酥皮 $118

蟹肉南瓜濃湯 $78

酥脆香草碎果仁焗羊架 $288
我平時比較少吃羊因為怕羶,但這是經理的推介又不妨一試。焗羊架肉質鮮嫩又唔韌,羊肉嫩滑多汁,香草羊架好入味,一啲都食唔出羶味,正!

加上面層鋪上健康有營養的碎果仁,酥鬆脆可口味道層次分明,更加有口感。

火焰香蕉雪糕 $88
甜品是打卡必備良藥,這裏的火焰香蕉雪糕更加是搶鏡之作,火焰雪糕冰火雙重享受。

HONEY ELDER $68
最後再來一杯雞尾酒作結,摸着酒杯底慢慢傾心事,享受了浪漫又有質素的一個晚餐。

慶祝紀念
紀念日
  • 焗蟹肉酥皮
  • 蟹肉南瓜忌廉湯
  • 酥脆香草碎果仁焗羊架
2021-03-24 69 瀏覽
如果去開附近這裡都係一個唔錯嘅選擇,本身餐廳位置就腳,地鐵站一出就到了,加埋這裡嘅食物質素,服務同環境氣氛都十分之唔錯!同朋友hea 聚,情侶,都絕對係一個好地方!餐廳獨佔全層,有靠窗旁位置,可望到永樂街人門衝忙嘅活動!望吓餐牌有不同嘅選擇,有不同款式選擇,先點了個香煎黑毛豬沙律伴士多啤梨黑醋汁,朋友想清新一下,配搭上都幾特別,用上大量鮮士多啤梨切片,帶點酸甜十分開胃醒神之餘,上面嘅香煎黑毛豬又煎得十分香軟,而肉邊煎得十分香脆,十分之有口感!而蟹肉南瓜濃湯就係有濃郁嘅南瓜味道,而且湯中充滿蟹肉,十分足料!今晚主角就係黃金蟹肉意大利飯 ,咸蛋黃加上鮮味蟹肉煮成嘅意大利飯,飯身煙韌彈牙,配埋個咸蛋黃汁,又唔會覺得太咸,而且飯裡混埋了鮮味蟹肉,入口口感豐富係一個推介之作!加埋杯Mojo 02 Shiraz Barossa Valley Australia 2018紅酒 ,入口香醇,真係識嘆嘅享受!今晚都十分滿意!

餐廳獨佔全層,有靠窗旁位置,可望到永樂街人門衝忙嘅活動!

今晚都十分滿意!
2021-03-22 62 瀏覽
好耐無試過同朋友三個人一齊外出食晚餐了,多謝佢哋特登就番我係港島搵左呢間意大利餐廳。附送的餐包,有三款味道,配上黑醋橄欖吃用,鬆軟程度各有不同,適合不同人的口味。🔸忌廉白酒青口青口大隻,肉質鮮嫩,忌廉中和了白酒的嗆味,白酒又辟掉海鮮的腥味,提升鮮味。價錢合理抵食。🔸芝士煙肉焗大啡菇大推!! 表面的芝士烤到有點焦香,大啡菇肉厚多汁,加上芝士同煙肉焗鹹香得宜。🔸香煎鵝肝伴白松露烤菇意大利飯鵝肝煎到外層少少脆,重點是煎後流出來的鵝肝油,拎起鵝肝會見到流到飯中的鵝肝油,拌勻後每一啖都會食到鵝肝味,反而白松露味道不算突出。飯粒生熟程度煮得岩岩好,係出色的意大利飯。🔸西班牙紅蝦闊條麵配海鮮濃汁非常濃郁的蝦味濃汁,整體蝦味最突出,海鮮數量足夠,麵條也不會煮得過軟。朋友的最愛。🔸火焰香蕉雪糕上菜後店員便會點火,蛋白企身,外形如雪出,香蕉烤過後甜味更出,暖暖的溫度配上冰凍的雪糕,彷佛係口中跳舞般,真正的睇得又食得。我們想了好耐都心大心細揀唔到飲品,就叫店員為我們配搭Cocktail🔸White Russian易入口順滑,奶味較重,不失酒味,味道特別。🔸Snow Ball (左)甜味較重,比較厚重,酒味較

🔸忌廉白酒青口

🔸芝士煙肉焗大啡菇

🔸香煎鵝肝伴白松露烤菇意大利飯

🔸西班牙紅蝦闊條麵配海鮮濃汁

🔸火焰香蕉雪糕

🔸White Russian
易入口順滑,奶味較重,不失酒味,味道特別。

🔸Snow Ball (左)
甜味較重,比較厚重,酒味較不突出,但個人最鍾意呢杯。

🔸Lemon Gin T (右)
最清新,Lemon味較重,酒味是三款中最突出。

環境宜人,富情調,當晚和好友一邊享受美食之餘,又非常適合談天。店員服務也很好,不時會留意我地有咩需要。
2021-03-19 376 瀏覽
第三次拜訪這間餐廳,終於等到晚市堂食開放,就和大學同學一起來這裡聚聚舊,網上訂座又可以儲積分,一進門口就見到bar枱有兩隻連豬擺設,即刻心花怒放。7:30左右約8成滿座,坐在窗傍的位置很寫意。【忌廉白酒煮青口】這個青口每次來都要吃,新鮮肥美,咬下去啖啖肉,每隻都手指公般大小,配上香濃白酒忌廉,有甘醇的酒香又有濃厚忌廉味道!【大虎蝦墨魚汁意大利飯】兩隻大虎蝦非常省鏡,蝦肉新鮮爽口,先吃完蝦再細嚐墨魚汁飯。硬身的意大利飯份量很少就已經令人很飽,除了有深黑顏色,味道亦帶到墨魚汁液香,不時咀嚼到墨魚粒。【火焰香蕉配雪糕】見很多人推薦,就試一下出名的火焰香蕉雪山!一端出來已經有雪山蛋白在面頭,店面灑上高濃度的冧酒,再用火槍點著,氣勢磅礴,藍色的火焰超搶鏡,而且燒得很持久,我和朋友不停拍照!不只有玩味,味道都好吃,特別是蛋白,像疏乎厘一樣,又不會太甜,而完全熟透的香蕉配雲呢拿雪糕,無得彈!【Lychee Martini】餐廳推薦的易入口cocktail,兩粒荔枝浸透vodka味道。【Triple Apple】同樣是隱藏menu,亦很易入口,適合酒量淺又想chill一下的人。

2021-03-16