2022-07-04 50 瀏覽
之前試過 green common 既 lunch, 一直都念念不忘!🥹 一於食多次, 不過今次食晚餐!🤭兩個人叫左兩個晚餐 (第二位可以有半價優惠添👐🏻)(前菜+主菜+甜品+餐飲)🍽️新吞拿沾醬脆片- 脆片又薄又脆, 新吞拿配上牛油果蓉好夾, 好開胃!🍽️酥炸椰菜花配韓式酸辣汁- 少少辣, 外脆但椰菜花超juicy, 好好味!🍽️咕嚕棒棒丸子- 賣相好吸引, 口感彈牙, 沾上脆粒, 口感特別!🍽️特色串燒 (沙嗲雞肉+泰式魚肉)- 泰式魚肉好食!🍽️糖醋新魚柳(配越光米)- 兩大件新魚柳, 外脆肉滑, 食落真係有魚味😱 推介!🍽️煙燻威靈頓- 💥必試必食💥 酥皮香甜鬆化, 內裏菇味非常香, 加上新餐肉, 真係食多件都唔夠!🍽️腰果芝士蛋糕- 好香豆味, 杏仁味, 口感細滑!🍽️鮮果撻配小雪球- 鮮果撻果肉新鮮, 撻皮鬆化, 綠茶小雪球滑而濃, 好正!地址 : Green Common (盈置大廈)中環德輔道中77號盈置大廈地下G01號舖及1樓101號舖評分 : 9/10

兩個人叫左兩個晚餐 (第二位可以有半價優惠添👐🏻)
(前菜+主菜+甜品+餐飲)
🍽️新吞拿沾醬脆片
- 脆片又薄又脆, 新吞拿配上牛油果蓉好夾, 好開胃!
🍽️酥炸椰菜花配韓式酸辣汁
- 少少辣, 外脆但椰菜花超juicy, 好好味!
🍽️咕嚕棒棒丸子
- 賣相好吸引, 口感彈牙, 沾上脆粒, 口感特別!
🍽️特色串燒 (沙嗲雞肉+泰式魚肉)
- 泰式魚肉好食!

🍽️糖醋新魚柳(配越光米)
- 兩大件新魚柳, 外脆肉滑, 食落真係有魚味😱 推介!
🍽️煙燻威靈頓

🍽️腰果芝士蛋糕
- 好香豆味, 杏仁味, 口感細滑!
🍽️鮮果撻配小雪球

地址 : Green Common (盈置大廈)
中環德輔道中77號盈置大廈地下G01號舖及1樓101號舖
評分 : 9/10
2022-06-20
2022-06-27 60 瀏覽
My favourite vegetarian restaurant!Have been a fan of the green common market for awhileAnd my fondness towards them has recently extended to their restaurant ‘They are currently offering a 50% off for the 2nd customer for all dinner setWhich includes drink, appetiser, main and dessertThe dishes are all beautifully crafted With a cozy , igable and spacious seating-Lolli-OmniPork. Sweet & Sour SauceThis cute lollipop ball is extremely tender inside with a thin crispy layer on topThe sauce definit

The sauce definitely lifted up the flavour of the omnipork

-Signature Skewers
Tried the Thai omni fish cake
It tastes almost exactly the same as the original fish cake
Chewy and full of umami
Will definitely try out the other 2 flavours next time

-Smoked Wellington, OmniPork Luncheon, Truffle Mushroom
Full of layers
With a mashed truffle paste
A thick layer of luncheon
And the puff pastry all baked up to a gorgeous, golden-brown on the outside
Giving you a mouthful of surprise !
2022-06-27 40 瀏覽
估唔到食素都可以咁豐富💕上一次就試咗佢哋個煙燻威靈頓😍係用咗新餐肉再加蘑菇蓉同黑松露醬嚟整 再用純素嘅酥皮包住一齊焗🔥酥皮好酥脆 仲有清甜嘅蜜糖味🍯食落個口感好豐富 出奇地好食😋
2022-06-16 304 瀏覽
今日約咗江湖 “大佬” 出嚟傾心事, 諗住去 “高流灣” 打邊爐, “大佬” 竟然建議食齋! 唯有用 “冒險思維” 去體驗.📖 翻查資料: Green Common 係全球首間一站式集合超市和餐廳嘅素食集團, 現時喺香港有八間門市.🥢 午市套餐, $118-$168, 包頭盤, 主菜, 同埋咖啡. 今日點咗韓式新肉絲拌飯.🍞 麵包. 比預期好食, 配白色牛油波波, 唔錯. 黑色嘅 “醋” 就比較 “渴撻撻”.🥦 追加小食: 炸椰菜花配韓式酸辣汁, +$38. 椰菜花脆口, 似扮緊炸肉丸, 唔錯!🥣 南瓜湯. 我唔鍾意飲南瓜湯囉!🥢 韓式新肉絲拌飯. 貌似石頭鍋飯. 我對 “新肉絲” 冇乜期望, 諗住用韓式辣醬撈飯食完就算, 整體合格吧.🍨 “大佬” 受咗乜嘢刺激? 轉咗食齋, 仲鍾意食甜品!追加甜品: 蘋果批配配綠茶雪糕, +$28. 誠意之作!☕️ 咖啡. 一般.🤗 總結: 服務合格, 唯一投訴係枱面太細, 上菜太快, 放唔落食物. 味道OK嘅, 係我真係唔鍾意食齋. “大佬” 話食食下就會習慣, 食食下就會鍾意.

麵包

炸椰菜花配韓式酸辣汁

🥣 南瓜湯. 我唔鍾意飲南瓜湯囉!
南瓜湯

韓式新肉絲拌飯

🍨 “大佬” 受咗乜嘢刺激? 轉咗食齋, 仲鍾意食甜品!
追加甜品: 蘋果批配配綠茶雪糕, +$28. 誠意之作!
蘋果批配綠茶雪糕

☕️ 咖啡. 一般.

2022-06-05 461 瀏覽
一個名乎其實嘅肉食者🥩,食完呢餐素semi buffet第一個感受係😳……如果所有素菜都可以好似green_common咁好食,其實我都唔介意轉做Vegan☺️,真心❣️無誇張❣️第一位$238,第二位半價🤩,連埋加一兩位都只係$404.6😇,扺到震撼❣️❣️另外更可加配無限暢飲純素氣泡酒/無酒精飲品 HK$78位Semi buffet 包咗前菜6️⃣款任食🥗、主菜7選1️⃣🍽、甜品5選2️⃣🍰、飲品1️⃣🍹〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🥗前菜🔸️是日素湯今日係南瓜湯,係新鮮打出黎🤩,飲得出南瓜味係勁rich,入口好濃稠順滑😋,正到飲咗2碗🤣🔸️是日沙律超驚喜,內有4️⃣款新鮮生果,有無花果、香橙、士多啤梨、藍莓,每款都好新鮮好甜😋🔸️牛油果醬配迷你胡蘿蔔沙律牛油果醬都係現製的,有胡蘿蔔絲、麵包乾和沙律菜,配牛油果醬食好refreshing 🔸️沙嗲雞肉串燒 (1件)素雞肉味道好像真🤩,沙嗲醬花生味超香濃,食咗3串🤣🔸️印度蟹肉脆球 (2件)真係好有印度香料味~🔸️酥炸椰菜花配韓式酸辣汁炸得外脆內軟,食落香口惹味〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🍽主菜🍔脆炸海鮮漢堡配薯條海鮮漢堡由omni新蟹肉餅混合新魚柳而成,炸得香脆可口,底層有羽衣甘藍和

另外更可加配無限暢飲純素氣泡酒/無酒精飲品 HK$78位

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

🥗前菜
🔸️是日素湯
🔸️是日沙律
🔸️牛油果醬配迷你胡蘿蔔沙律
🔸️沙嗲雞肉串燒 (1件)
素雞肉味道好像真🤩,沙嗲醬花生味超香濃,食咗3串🤣
🔸️印度蟹肉脆球 (2件)
真係好有印度香料味~
🔸️酥炸椰菜花配韓式酸辣汁
炸得外脆內軟,食落香口惹味
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
🍽主菜

🍔脆炸海鮮漢堡配薯條
海鮮漢堡由omni新蟹肉餅混合新魚柳而成,炸得香脆可口,底層有羽衣甘藍和他他醬,味道非常搭配
薯條附有黑松露他他醬,味道香濃,食唔停口🤩

🥩煙燻威靈頓牛
玻璃罩內注滿煙霧,打開玻璃罩聞到濃郁煙燻味,打卡效果好好📸
外層酥皮做得非常酥脆,一切開就聞到濃郁嘅菇菌味和黑松露味🤩,omni新餐肉味道仿真度好高❤️
整體比某些餐廳嘅真肉威靈頓牛更出色💯
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

🍰甜品
因為無蛋無奶嘅關係,係有少少食得唔慣😅
不過甜度拿揑得好好,唔會甜得膩,而且味道清新。
2022-04-24
午餐
2022-05-26 72 瀏覽
平時都會食下素食💚Green Common嘅素食一向都好高質🤩佢哋最近新推出咗全新午市套餐🤩套餐會有素湯或沙律、前菜、主菜及飲品,夠晒滿足🥰主菜選擇亦好多🤩烏冬、拌飯、丼、漢堡都有🥳前菜嘅沙律係無花果沙律🥗入面會有菜同埋水果🍓🫐而湯就係南瓜湯🎃南瓜味好濃😻前菜仲會跟埋麵包🍞可以點埋素牛油同醋一齊食😛主菜分別叫咗脆炸魚柳漢堡配薯條同韓式新肉絲拌飯😍至於飲品方面就升級試左奶蓋茶😚揀咗Apple & Ginger Oolong Tea同Pineapple & Kale Jasmine Tea,奶蓋好奶滑,配茶一齊飲好夾🤩韓式新肉絲拌飯🍚日本越光米粒粒綿糯🍚上面鋪滿OMNI新肉絲、甘筍絲、意式青瓜及鮮冬菇絲等豐富植物性食材👍🏻喺燒燙嘅石鍋內,再倒入以純素韓國辣醬及純素味噌等自家炮製嘅純素辣汁🌶散發誘人焦香,而且好入味😋脆炸魚柳漢堡配薯條鬆軟嘅饅頭包夾著由OMNI新魚柳,即係純植物魚柳🐟不含炸漿或麵包糠嘅純素魚塊,食落同平時食嘅魚柳差唔多😚再配搭純素日本芥末蛋黃醬、羽衣甘藍、京蔥、青瓜及醃紅洋蔥 帶出豐富味道層次🥳再伴以香脆可口嘅薯條🍟另外仲可以追加精選甜品添😚當日嘅甜品係蘋果批配雪糕🍎🍦熱辣辣

韓式新肉絲拌飯🍚

脆炸魚柳漢堡配薯條

另外仲可以追加精選甜品添😚當日嘅甜品係蘋果批配雪糕🍎🍦熱辣辣嘅蘋果批好好味,再跟埋朱古力雪糕一齊食夠晒正😋

2022-05-23 336 瀏覽
越來越多朋友加入素食行列,講起素食一定會揀熱評如潮的green common,分店越開越多,無論菜式同埋環境都有水準,最近新推出午市套餐,立刻相約好友食返餐fine lunch,套餐已經包含餐湯或者沙律主菜及飲品,出品美味,顛覆了我對素食的想像。酥炸椰菜花配泰式酸辣汁前菜加點了這一款,非常值得一試,金黃色的椰菜花好似炸雞一樣咁香口,配合特製純素韓式酸辣汁與蛋黃醬,食完勁想encore魚柳包利用OMNI 新蟹餅和新魚柳炮製,口感超鬆脆,夾着羽衣甘藍、青瓜、京蔥等等,味道充滿層次感,食埋薯條,好滿足!而且漢堡包採用饅頭包,咬落去好鬆軟帶少少煙韌,大推薦香茅粟米湯餐湯絕不欺場,濃濃的粟米湯加入香茅入饌感覺上更加暖胃蘋果批配抹茶雪糕食完好飽,但都忍唔住加返個甜品,即焗蘋果批香脆亦都唔太甜,一個人食都恰到好處,加埋香滑嘅抹茶雪糕為呢一餐畫上完美的句號—————————————————Green Common (Restaurant) (盈置大廈) (中環)中環德輔道中77號盈置大廈1樓101號舖—————————————————

酥炸椰菜花配泰式酸辣汁

餐湯絕不欺場,濃濃的粟米湯加入香茅入饌感覺上更加暖胃

蘋果批配抹茶雪糕

—————————————————

—————————————————
2022-05-23 59 瀏覽
而家好興食素, 減碳之餘又健康啲!👍🏻聽聞 Green Common 既素食好食又新穎, 今日就約朋友去試下先! 我地午市去食 lunch set, 第二份仲有半價添, 超抵!!🥘是日素湯 (粟米湯)- 非常香甜, 仲有少少咖喱味既感覺, 好creamy 好飲!🫓酥炸椰菜花配韓式酸辣汁- 好似炸雞咁, 咁原來係椰菜花, 入口十分 juicy, 配上配辣汁, 好開胃!🫓新吞拿沾醬脆片- 新吞拿與牛油果蓉混合, 凍食好開胃, 配合脆脆薄片, 極推薦既前菜小食!🍜吉列豬扒擔擔烏冬- 湯底係四川擔擔風味, 唔太辣, 但花生香味十足! 而吉列豬扒香脆內軟又juicy, 正!🍛日式牛肉丼- 份量好多, 香甜燒汁, 牛肉薄薄, 加上多種配菜, 不經意食晒全碗飯🤣🥧精選甜品 (蘋果批配綠茶雪糕)- 蘋果批份量唔多, 配合無奶綠茶雪糕, 為午餐添上完美!地址 : Green Common (Restaurant) (盈置大廈)中環德輔道中77號盈置大廈1樓101號舖評分 : 9/10
而家好興食素, 減碳之餘又健康啲!👍🏻

🥘是日素湯 (粟米湯)

🫓酥炸椰菜花配韓式酸辣汁
🫓新吞拿沾醬脆片

🍜吉列豬扒擔擔烏冬
🍛日式牛肉丼

🥧精選甜品 (蘋果批配綠茶雪糕)
- 蘋果批份量唔多, 配合無奶綠茶雪糕, 為午餐添上完美!

評分 : 9/10
2022-05-03
2022-05-23 74 瀏覽
新派素食店Green Common愈開愈多,中環旗艦店【Green Common Nexxus】位於盈置大廈,主打亞洲fusion菜。隨著堂食限制放寬,午市時段推出了全新菜單,便來嚐嚐。是日餐湯是野菌湯,質地濃郁充滿菇菌香氣,每一口都嚐到蘑菇肉。沙律有除了新鮮爽脆的沙律菜,還有無花果、士多啤梨、藍莓、橙及腰果碎,色彩繽紛口感也很豐富。隨餐附送的麵包盆也是一絲不苟,2款純素麵包烘得香脆,配上牛油或黑醋都很美味。"糖醋新魚柳"以非基因改造大豆、豌豆和米蛋白製成的OMNI新炸魚柳為食材,炸皮略嫌有點厚,加入酸酸甜甜的糖醋汁倒也醒胃。配菜有青波椒、紅波椒、車厘茄、菠蘿及沙律菜,更添健康感覺。"脆炸海鮮漢堡配薯條"有別於市面上漢堡,改以饅頭為外皮,非常鬆軟。海鮮扒以新蟹餅混合新魚柳,口感彈牙帶鮮香。純素芥末蛋黃醬及蔬菜比例很多,口感層次豐富可惜過於濕潤,吃起上來有點狼狽。"泰式冰奶茶"以英國品牌Minor Figures燕麥奶及無麩質甜燕麥煉奶沖製,甜度適中,散發天然的香茅味道,滿滿異國風情。身為台式飲料的鐵粉,見到"奶蓋茶"毫不猶豫點上一杯。茶底選了桂花烏龍,幽香清爽。純素奶蓋濃郁幼滑幾可亂真

身為台式飲料的鐵粉,見到"奶蓋茶"毫不猶豫點上一杯。茶底選了桂花烏龍,幽香清爽。純素奶蓋濃郁幼滑幾可亂真,厚厚一層吃完了也不會飽膩。
2022-05-21 263 瀏覽
All dishes are vegan!定時茹素的我時常覺得中環的素食選擇不多,當知道主打創新純素飲食的Green Common正正開了在公司附近的時候實在高興!位於盈置大廈地舖的Green Common裝修以綠色和白色為主,佔地兩層,地下為零售專區和全選用燕麥奶的咖啡及飲品吧而一樓是主打亞洲Fusion創意純素料理及純素美酒的餐廳,採用全植物性食材,純素食者及海鮮敏感人士都適合食用。趁中午就來試試「Green Common Nexxus 全新午市餐單」,Lunch set 包Daily Soup/Daily Salad+Main , 價錢由$88至$168 (再加一),素菜加上地區來說相當抵食。點了兩個lunch set, 湯及沙律各要一份:沙律是《無花果沙律菜》,而湯是蘑菇忌廉湯。沙律加上無花果比一般沙律有誠意而且更香甜口味;而蘑菇忌廉湯有啖啖的蘑菇蓉又夠熱。麵包煙韌鬆軟,附上cream chesese和黑醋有誠意。ᴏᴍɴɪ ɢᴏʟᴅᴇɴ ғɪʟʟᴇᴛ, sᴡᴇᴇᴛ & sᴏᴜʀ sᴀᴜᴄᴇ, ᴘɪɴᴇ ɴᴜᴛ (ᴡɪᴛʜ ᴋᴏsʜɪʜɪᴋᴀʀɪ ʀɪᴄᴇ)糖醋新魚柳 (配越光米

All dishes are vegan!

點了兩個lunch set, 湯及沙律各要一份:

沙律是《無花果沙律菜》,而湯是蘑菇忌廉湯。

麵包煙韌鬆軟,附上cream chesese和黑醋有誠意。

糖醋新魚柳 (配越光米) 💲158
糖醋新魚柳以OMNI新炸魚柳入饌,加入青波椒、紅波椒以及車厘茄等配菜,最後淋上酸酸甜甜的糖醋汁,醒胃又滋味,醬汁用來下飯亦不錯。

sᴇᴀsᴏɴᴀʟ ᴠᴇɢᴇᴛᴀʙʟᴇ ᴘᴏᴛ
醬燒雜菜鍋 (配越光米) $148
蔬菜新鮮無渣,醬汁好惹味。

+$28 可配奶蓋茶,而茶底有四個選擇,我們點了兩杯:

《ᴀᴘᴘʟᴇ & ɢɪɴɢᴇʀ ᴏᴏɴʟᴏɴɢ ᴛᴇᴀ(原價$42)》
鮮蘋果汁得清甜加上薑味撞起來原來好不錯,奶蓋又香又綿。

《ᴘɪɴᴇᴀᴘᴘʟᴇ & ᴋᴀʟᴇ ᴊᴀsᴍɪɴᴇ ᴛᴇᴀ (原價$42)》
第一次嚐到菠蘿加上羽衣甘藍的果汁,羽衣甘藍的青草味偏重所以加上香甜的菠蘿汁調和一下,味道更易入口而且營養豐富。

這類食物健康,概念又好,環境和服務都不錯,所以覺得性價比高,知道中環分店星期六日及公眾假期都會有dinner semi-buffet,所以已經預好日子要再去了!

2022-04-29
👫早排試試Green Common Nexxus 嘅週末半自助早午餐($238)。每位可以自選一款main dish,兩款特色甜品。6款前菜都係任食㗎!加$78仲有純素氣泡酒/無酒精飲品free flow🥂。🍜吉列豬扒擔擔麵(main dish)植物吉列豬扒炸至香脆金黃,口感彈牙又多汁。擔擔肉醬好重花生香,湯底甜中帶辣好惹味。🍔脆炸海鮮漢堡配薯條(main dish)鬆軟饅頭包夾住香脆嘅OMNI新蟹餅+新魚柳,充滿鮮味,亦有蟹肉一絲絲嘅口感。加埋羽衣甘藍、京蔥、青瓜、醃紅洋蔥,健康又清新。🥢六款任食前菜:牛油果醬配迷你胡蘿蔔沙律、韓式椰菜花脆球、沙嗲雞肉串燒、印度蟹肉脆球、是日沙律、是日素湯🔸牛油果醬配迷你胡蘿蔔沙律Guacamole幼滑清新,好重洋蔥甜味。🔸韓式椰菜花脆球香脆冇青味,韓式辣醬加埋蛋黃醬開胃得嚟好易入口。🔸沙嗲雞肉串燒口感酥脆可口,沙嗲醬好重花生香。🔸印度蟹肉脆球脆球乾身香口,裏面嘅蔬菜同素蟹肉好清新。🔸是日沙律蔬菜新鮮翠綠,加入柚子醬汁酸甜開胃。🔸是日素湯蘑菇湯香滑而且重菇類香。🔸Daiya芝士蛋糕青檸味酸味重好解膩,口感香滑。🔸純素鮮果撻撻皮口感似曲奇,純素嘅餡料出

🍜吉列豬扒擔擔麵(main dish)

🍔脆炸海鮮漢堡配薯條(main dish)

🔸牛油果醬配迷你胡蘿蔔沙律
Guacamole幼滑清新,好重洋蔥甜味。

🔸韓式椰菜花脆球
香脆冇青味,韓式辣醬加埋蛋黃醬開胃得嚟好易入口。

🔸沙嗲雞肉串燒
口感酥脆可口,沙嗲醬好重花生香。

🔸印度蟹肉脆球
脆球乾身香口,裏面嘅蔬菜同素蟹肉好清新。

🔸是日沙律
蔬菜新鮮翠綠,加入柚子醬汁酸甜開胃。

🔸是日素湯
蘑菇湯香滑而且重菇類香。

🔸Daiya芝士蛋糕
青檸味酸味重好解膩,口感香滑。

🔸純素鮮果撻
撻皮口感似曲奇,純素嘅餡料出乎地充滿奶香。

🔸純素雪麥糍
雪麥糍皮口感煙韌,裏面嘅抹茶雪糕香濃唔澀,食落比較似sorbert。

🔸鮮果杯
食到飽飽地反而最愛香甜清新嘅生果。

🥂純素氣泡酒
🔸Dignitat Cava Organic Brut Sparkling
淡淡的花果香,口感清爽。
🔸Sparkling Sweet Moscato “So Easy”
果香重易入口,甜而不膩。

📍Green Common Nexxus
中環德輔道中77號盈置大廈1樓101號舖
中環返工成日都要苦惱邊到食lunch坐得舒服又高質素 Nexxus新開左兩層Green Common!下層主要係cafe+grocery 上層都有好大空間食lunch set~ 選擇都算好多,而且最平每位$118就有👍🏻頭盤我就試是日salad 有好幾款新鮮生果同果仁粒 食落整體好清新😎 同事就揀左是日餐湯 佢話純素南瓜湯都好濃郁🎃另外除左沙律同湯 每人都包左餐包,分別有素牛油同黑醋醬加橄欖油🧈套餐飲品+$10 就升級一杯泰式奶茶 用既係oat milk好絲滑 +$28就有奶蓋茶 揀左蘋果薑茶底 估唔到薑味都好出 反而冇咩蘋果甜味我地仲+$38 要左份酥炸椰菜花配韓式酸辣汁,呢個超有驚喜 炸到外脆內軟 好juicy配埋個汁好酸辣開胃 完全唔覺得油膩🤪另外同事都+$38 要埋份新吞拿沾醬脆片,牛油果醬加新吞拿魚 配埋脆麵包片做小食一流🥑而主菜方面我地分別嗌左吉列豬扒擔擔烏冬$148 第一次試到植物吉列豬扒 完全顛覆大家素食既概念,用特選 OMNI 新豬肉及新肉絲製成 炸到勁香脆金黃 口感微微彈牙咁🤩 再配埋純素香辣擔擔麵 以為湯底冇乜配料 但竟然會見到粒粒既OMNI新豬肉肉醬 再加好顏韌

同事就揀左是日餐湯 佢話純素南瓜湯都好濃郁🎃

再配埋純素香辣擔擔麵 以為湯底冇乜配料 但竟然會見到粒粒既OMNI新豬肉肉醬 再加好顏韌既udon🍜

另外韓式新肉絲拌飯$148 個石鍋上檯已經感覺好韓式🇰🇷 分開有一兜純素韓國辣醬及純素味噌等自家炮製既純素辣汁🔥
唔會好辣 最鍾意佢除左有滿滿既OMNI新肉絲,仲有大量蔬菜 例如青瓜絲、冬菇絲、胡蘿蔔絲等等🥕 加埋個汁好微微既辣 同煙韌既日本越光米 簡直係絕配🤌🏻
  • 酥炸椰菜花配韓式酸辣汁
  • 吉列豬扒擔擔烏冬
2022-05-20 162 瀏覽
食素我會話係低碳飲食嘅一種,同健康冇必然關係。特別係傳統嘅中式素食,低油低鈉低糖全部都係唔存在㗎。想健康地食素,真心係要識做選擇。今次第一次試「Green Common Nexxus」,lunch set 嘅整體感覺幾良好。首先選擇上好多元化,有中西越韓式唔同多元化選擇,當中更不乏fusion原素。當日有啲熱氣所以揀咗個非油炸但睇落比較惹味嘅「醬燒雜菜鍋」,配上日本越光米飯,相當有誠意👍🏻醬燒汁調味有啲似糖醋,酸甜開胃好適合summer time 特別係胃口不佳嘅朋友,係會越食越開胃!而雖然係雜菜鍋,但用料一樣豐富,有花菇、筍片、芥蘭苗、紅椒等,撈飯食一樣!加上個飯煙un 有咬感,米香不足!成個set其實包埋前菜同餐前麵包,十分飽肚。飲品方面試咗個洛神花奶蓋,同樣係酸甜醒胃!整體我覺得性價比幾高,而且用餐環境好舒適,啱晒朋友聚餐!下次有機會反而想再嚟試埋佢全新午市餐單嘅其他款式,特別係OMNI系列嘅「脆炸海鮮漢堡」、「韓式新肉絲拌飯」、「糖醋新魚柳」、「吉列豬扒擔擔麵」同「新吞拿芝味螺絲粉」,咁多款植物肉款式配搭嘅菜式,全部都好吸睛! 仲有佢個招牌飲品Caffe Latte!用咗英國品

成個set其實包埋前菜同餐前

仲有佢個招牌飲品Caffe Latte!用咗英國品牌Minor Figures燕麥奶,聽落個風味好吸引。
2022-05-20 45 瀏覽
今日lunch時間嚟咗Green Common Nexxus中環旗艦店,共兩層高,呢度同其他店舖一樣,主打素食主義裝修走簡約清新風,座位寬闊,坐得舒服Lunch Set 餐包 + Cream Cheese 餐包提供2款麵包,配上植物奶cream cheese &黑醋,個cream cheese同個包好夾素湯/沙律今日係南瓜湯,濃郁南瓜味沙律好新鮮入面有無花果、士多啤梨&腰果碎,配埋個柚子沙律汁,酸酸地好開胃泰式新豬肉醉薑黃炒椰菜花飯伴燒菠蘿 $158椰菜花炒得好乾爽,入面加入腰果、青瓜、菠蘿、素肉絲炒,味道帶有酸辣味道日式牛丼飯 $158牛肉用咗素牛肉(腐皮味道)代替,個汁甜甜地好好味,睇落真係好似牛肉,仲有好多蔬菜做伴菜,好健康泰式奶茶額外加$10使用燕麥奶取代鮮奶,味道好唔錯,值得推介Pineapple & Kale Jasmine Tea $46飲落好清新
裝修走簡約清新風,座位寬闊,坐得舒服

Lunch Set
餐包 + Cream Cheese

素湯/沙律
今日係南瓜湯,濃郁南瓜味

泰式新豬肉醉薑黃炒椰菜花飯伴燒菠蘿 $158

日式牛丼飯 $158

泰式奶茶額外加$10
使用燕麥奶取代鮮奶,味道好唔錯,值得推介

飲落好清新
2022-05-20 35 瀏覽
🍔脆炸海鮮漢堡配薯條🍟- 鬆軟的饅頭包夾著由OMNI新蟹餅混合新魚柳炮製的海鮮脆炸漢堡,配搭純素日本芥末蛋黃醬、羽衣甘藍、京蔥、青瓜及醃紅洋蔥,帶出豐富味道層次,充滿海洋鮮味。香脆可口的薯條,伴以黑松露醬,令人回味無窮 🍍泰式新豬肉碎薑黃炒椰菜花飯伴燒菠蘿🍍- OMNI 新豬肉碎混合炒飯,薑黃帶出金黃色調,散發誘人炒飯香。配酸酸甜甜燒菠蘿,清新嘅點綴,充滿泰國風情,令人垂涎欲滴☕️Caffe Latte 🥛 - Organic Matcha Latte精選本地新鮮烘焙、來自巴西及哥倫比亞的咖啡豆,集醇厚口感及堅果香氣於一身,完美結合抺茶幽香,特意配襯英國品牌Minor Figures燕麥奶,調配出味道平衡且豐富風味的Oat Latte🍨甜品🍎-雪糕蘋果批,朱古力味香濃,半溶化於溫暖薄薄一片片嘅蘋果批上。再以朱古力碎點綴,將兩種唔同質感嘅材料無縫過度。朱古力同蘋果批嘅美味於口腔內溫柔停留。
🍔脆炸海鮮漢堡配薯條🍟

🍍泰式新豬肉碎薑黃炒椰菜花飯伴燒菠蘿🍍

☕️Caffe Latte 🥛

🍨甜品🍎
-雪糕蘋果批,朱古力味香濃,半溶化